Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E000085

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 85/98 van Carlos ROBLES PIQUER aan de Commissie. Financiële situatie in Taiwan en voorlichtingsbureau in Taipei

    PB C 196 van 22.6.1998, p. 114 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E0085

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 85/98 van Carlos ROBLES PIQUER aan de Commissie. Financiële situatie in Taiwan en voorlichtingsbureau in Taipei

    Publicatieblad Nr. C 196 van 22/06/1998 blz. 0114


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0085/98 van Carlos Robles Piquer (PPE) aan de Commissie (30 januari 1998)

    Betreft: Financiële situatie in Taiwan en voorlichtingsbureau in Taipei

    Bij de enorme crisis die de financiële markten in Azië reeds maanden teistert, ontspringt slechts één land de dans: Taiwan. Het lijkt erop dat de economie van dit land zonder kleerscheuren door deze stormachtige periode is gekomen.

    Heeft de Commissie een verklaring voor dit unicum? Vindt zij ook niet dat dit een reden te meer is om - in het belang van Europa - in de begroting voor 1998 de nodige middelen uit te trekken voor de opening van een voorlichtingsbureau in Taipei, een kwestie die ook aan bod komt in de schriftelijke vraag van de heer Dupuis (P-1432/97 van 16 april 1997) en het antwoord van Sir Leon Brittan (van 13 mei 1997), die verschenen zijn in het Publicatieblad van 4 december 1997 ((PB C 367 van 4.12.1997, blz. 125. ))?

    Antwoord van Sir Leon Brittan namens de Commissie (12 maart 1998)

    Hoewel Taiwan niet het enige Aziatische land is dat tot nu toe betrekkelijk weinig heeft geleden onder de financiële crisis in Azië, vertoont het tijdens deze onrustige periode een indrukwekkend grote veerkracht. Daar blijken verschillende redenen voor te zijn. Ten eerste zijn de Taiwanese banken, in vergelijking met die van de buurlanden, betrekkelijk weinig kwetsbaar in Azië. Taiwan's investeringen nemen min of meer de vorm aan van industriële ondernemingen, die voor een groot deel inderdaad voordeel kunnen hebben bij deze crisis door te exporteren vanuit landen waar de munteenheid onlangs is gedevalueerd. Hierdoor zouden Taiwanese bedrijven een eventuele daling van hun concurrentiekracht op het Chinese vasteland kunnen opvangen.

    Ten tweede, zal Taiwan het vertrouwen van zijn investeerders hebben kunnen behouden dankzij een verstandig economisch beleid - met daarbij een gezond financieel beheer (.dat de schatkist een reserve aan vreemde valuta van 82 miljard US dollar oplevert), doorzichtigheid en toenemende democratische controle.

    Bovendien, reageerde Taiwan op de crisis door zijn economie verder open te stellen en niet te isoleren. We mogen echter niet vergeten dat Taiwan niet in alle opzichten ontsnapt is aan de crisis. In vergelijking tot de afgelopen tien jaar bereikte de Taiwanese munt ten opzichte van de US dollar een dieptepunt, terwijl de effectenbeurs gedurende bijna twee jaar tot zijn laagste punt zakte.

    De Commissie meent dat de oprichting van een voorlichtingsbureau, dat op dezelfde informele wijze zou functioneren als de commerciële bureaus die de meeste lidstaten daar hebben, de economische en handelsbelangen van Europa in Taiwan zou helpen stimuleren, en niet in het minst met het oog op de aanzienlijke vooruitgang die onlangs geboekt werd tijdens de onderhandelingen tussen de Europese Gemeenschap en Taiwan inzake toegang tot hun markten. Daarom vindt de Commissie het belangrijk dat een dergelijk bureau zo snel mogelijk wordt geopend, hetgeen afhangt van een evaluatie van de prioriteiten van de Commissie inzake netwerkontwikkeling en vertegenwoordigingen in het buitenland. Dit zal dan weer afhangen van de algemene beschikbaarheid van menselijk potentieel en financiële middelen.

    Top