Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0239

    Arrest van het Hof van 2 december 1986.
    Commissie van de Europese Gemeenschappen tegen Koninkrijk België.
    Niet-nakoming - Onvolledige tenuitvoerlegging van een richtlijn.
    Zaak 239/85.

    Jurisprudentie 1986 -03645

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1986:457

    61985J0239

    ARREST VAN HET HOF VAN 2 DECEMBER 1986. - COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN TEGEN KONINKRIJK BELGIE. - NIET-NAKOMING - ONVOLLEDIGE TENUITVOERLEGGING VAN EEN RICHTLIJN. - ZAAK 239/85.

    Jurisprudentie 1986 bladzijde 03645


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    LID-STATEN - VERPLICHTINGEN - UITVOERING VAN RICHTLIJNEN - NIET-NAKOMING - UITVOERING PER CIRCULAIRE - ONTOELAATBAARHEID

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 169 )

    Samenvatting


    DE LID-STATEN MOETEN RICHTLIJNEN TEN UITVOER LEGGEN OP EEN WIJZE DIE VOLLEDIG AAN DE EISEN VAN DE RECHTSZEKERHEID VOLDOET , EN MOETEN BIJGEVOLG DE BEPALINGEN VAN RICHTLIJNEN OMZETTEN IN DWINGENDE BEPALINGEN VAN IN TERN RECHT . EEN LID-STAAT KAN ZICH DAN OOK NIET VAN DE KRACHTENS EEN RICHTLIJN OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN KWIJTEN MET EEN EENVOUDIGE CIRCULAIRE , DIE NAAR GOEDDUNKEN VAN DE ADMINISTRATIE KAN WORDEN GEWIJZIGD .

    Partijen


    IN ZAAK 239/85 ,

    COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR J . AMPHOUX ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ G . KREMLIS , BATIMENT JEAN MONNET , PLATEAU DU KIRCHBERG ,

    TEGEN

    KONINKRIJK BELGIE , VERTEGENWOORDIGD DOOR R . HOEBAER , DIRECTEUR BIJ HET MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN , BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING , ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TER BELGISCHE AMBASSADE , RESIDENCE CHAMPAGNE , 4 , RUE DES GIRONDINS ,

    Onderwerp


    BETREFFENDE EEN VERZOEK OM VAST TE STELLEN DAT HET KONINKRIJK BELGIE , DOOR NIET ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN VAST TE STELLEN DIE NODIG ZIJN OM UITVOERING TE GEVEN AAN RICHTLIJN NR . 78/319 VAN DE RAAD VAN 20 MAART 1978 BETREFFENDE TOXISCHE EN GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN ( PB 1978 , L 84 , BLZ . 43 ), DE KRACHTENS HET EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 1 AUGUSTUS 1985 , HEEFT DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KRACHTENS ARTIKEL 169 EEG-VERDRAG HET HOF VERZOCHT VAST TE STELLEN DAT HET KONINKRIJK BELGIE , DOOR NIET ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN VAST TE STELLEN DIE NODIG ZIJN OM VOLLEDIG UITVOERING TE GEVEN AAN ARTIKEL 14 VAN RICHTLIJN NR . 78/319 VAN DE RAAD VAN 20 MAART 1978 BETREFFENDE TOXISCHE EN GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN ( PB 1978 , L 84 , BLZ . 43 ), DE KRACHTENS DE ARTIKELEN 5 EN 189 EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN .

    2 VOOR DE BEPALINGEN VAN RICHTLIJN NR . 78/319 EN VAN DE BETROKKEN NATIONALE REGELING EN VOOR DE MIDDELEN EN ARGUMENTEN VAN PARTIJEN WORDT VERWEZEN NAAR HET RAPPORT TER TERECHTZITTING . DIE ELEMENTEN VAN HET DOSSIER WORDEN HIERNA SLECHTS VERMELD VOOR ZOVER DIT VOOR DE REDENERING VAN HET HOF NOODZAKELIJK IS .

    3 IN HAAR EERSTE GRIEF , ZOALS NADER UITGEWERKT IN HAAR ANTWOORD OP EEN VRAAG VAN HET HOF , KLAAGT DE COMMISSIE EROVER DAT DE BELGISCHE REGERING IN HAAR BESLUIT OM DE IN ARTIKEL 14 , LID 1 , TWEEDE STREEPJE , VAN RICHTLIJN NR . 78/319 BEDOELDE AANGIFTE VERPLICHT TE STELLEN , DE INRICHTINGEN DIE TOXISCHE EN GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN VOORTBRENGEN , IN BEZIT HEBBEN OF VERWIJDEREN , NIET HEEFT VERPLICHT OM DE BEVOEGDE NATIONALE INSTANTIES ALLE IN ARTIKEL 14 , LID 1 , EERSTE STREEPJE , VAN DE RICHTLIJN BEDOELDE GEGEVENS TE VERSTREKKEN .

    4 BIJ VERGELIJKING VAN LAATSTGENOEMDE BEPALING VAN RICHTLIJN NR . 78/319 MET ARTIKEL 18 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 9 FEBRUARI 1976 HOUDENDE ALGEMEEN REGLEMENT OP DE GIFTIGE AFVAL BLIJKT IN DE EERSTE PLAATS , DAT DE BELGISCHE REGELING VAN DE BETROKKEN BEDRIJVEN NIET DE GEGEVENS VERLANGT DIE DE RICHTLIJN VOORSCHRIJFT TEN AANZIEN VAN DE NATUURKUNDIGE EN SCHEIKUNDIGE KENMERKEN VAN DE AFVALSTOFFEN EN DE DATA VAN ONTVANGST EN AFGIFTE DAARVAN .

    5 IN DE TWEEDE PLAATS STELT DE BELGISCHE REGELING GEGEVENSVERSTREKKING OVER DE WIJZE VAN VERWIJDERING VAN DE AFVALSTOFFEN ALLEEN VERPLICHT , WANNEER DE VERWIJDERING BIJ DE PRODUCENT HEEFT PLAATSGEVONDEN , OFSCHOON RICHTLIJN NR . 78/319 DEZE BEPERKING NIET BEVAT . TEN SLOTTE VERPLICHT DE NATIONALE REGELING DE BETROKKEN BEDRIJVEN WELISWAAR OM DE PLAATS VAN BESTEMMING VAN DE GIFTIGE AFVALSTOFFEN AAN TE GEVEN , DOCH BLIJFT ZIJ VAAG WAAR HET GAAT OM DE VERPLICHTING , DE IN RICHTLIJN NR . 78/319 BEDOELDE PLAATS VAN VERWIJDERING TE VERMELDEN .

    6 MITSDIEN MOET WORDEN VASTGESTELD , DAT HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 9 FEBRUARI 1976 OP GEEN VAN DEZE PUNTEN EEN JUISTE EN VOLLEDIGE OMZETTING VAN DE VOORSCHRIFTEN VAN RICHTLIJN NR . 78/319 VERZEKERT .

    7 VOOR HET HOF HEEFT DE BELGISCHE REGERING VERKLAARD , VOORNEMENS TE ZIJN OM IN AFWACHTING VAN EEN WIJZIGING VAN DE GEWRAAKTE NATIONALE REGELING EEN CIRCULAIRE VAST TE STELLEN . IN DIT VERBAND ZIJ ERAAN HERINNERD , DAT VOLGENS VASTE RECHTSPRAAK DE LID-STATEN RICHTLIJNEN TEN UITVOER MOETEN LEGGEN OP EEN WIJZE DIE VOLLEDIG AAN DE EISEN VAN RECHTSZEKERHEID VOLDOET , EN BIJGEVOLG DE BEPALINGEN VAN RICHTLIJNEN MOETEN OMZETTEN IN DWINGENDE BEPALINGEN VAN INTERN RECHT . HET KONINKRIJK BELGIE KAN ZICH DAN OOK NIET VAN DE KRACHTENS RICHTLIJN NR . 78/319 OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN KWIJTEN MET EEN EENVOUDIGE CIRCULAIRE , DIE NAAR GOEDDUNKEN VAN DE ADMINISTRATIE KAN WORDEN GEWIJZIGD .

    8 IN DE TWEEDE PLAATS KLAAGT DE COMMISSIE EROVER , DAT DE BELGISCHE REGELING NIET HET IN ARTIKEL 14 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 78/319 VOORGESCHREVEN IDENTIFICATIEFORMULIER VOOR VERVOERDE AFVALSTOFFEN VERLANGT .

    9 DE BELGISCHE REGERING BRENGT HIERTEGEN IN , DAT DE UIT DEZE BEPALING VOORTSPRUITENDE VERPLICHTINGEN REEDS WAREN NAGEKOMEN DOORDAT BIJ WETTEN VAN 10 AUGUSTUS 1960 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 7 . 10 . 1960 , BLZ . 7678 ) EN 24 JANUARI 1973 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 9 . 5 . 1973 , BLZ . 5828 ) DE EUROPESE OVEREENKOMST BETREFFENDE HET INTERNATIONALE VERVOER VAN GEVAARLIJKE GOEDEREN LANGS DE WEG RESPECTIEVELIJK HET INTERNATIONAAL VERDRAG BETREFFENDE HET GOEDERENVERVOER PER SPOORWEG IN BELGISCH RECHT WAREN OMGEZET .

    10 REEDS UIT DE TITEL VAN DEZE BEIDE INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN BLIJKT , DAT DE BELGISCHE WETTELIJKE BEPALINGEN WAARBIJ ZIJ IN HET NATIONALE RECHT ZIJN OPGENOMEN , ENKEL BETREKKING HEBBEN OP WEGVERVOER EN VERVOER PER SPOOR . DE VOORSCHRIFTEN VAN ARTIKEL 14 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 78/319 WORDEN BIJGEVOLG NIET TOEGEPAST OP HET VERVOER OVER DE BINNENWATEREN , HET ZEEVERVOER EN HET LUCHTVERVOER .

    11 BLIJKENS EEN - DOOR DE BELGISCHE REGERING ONWEERSPROKEN - VERKLARING IN HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN DE COMMISSIE VAN 16 OKTOBER 1984 , VERLANGEN VOORNOEMDE INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN BOVENDIEN NIET DE DOOR ARTIKEL 14 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 78/319 VEREISTE VERMELDING VAN DE ' ' PLAATS VAN UITEINDELIJKE VERWIJDERING , INDIEN DIE BEKEND IS ' ' .

    12 MITSDIEN MOET WORDEN VASTGESTELD , DAT VOORNOEMDE BELGISCHE WETTEN MINDER STRENGE MAATREGELEN VASTSTELLEN DAN ARTIKEL 14 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 78/319 VOORSCHRIJFT . ZIJ KUNNEN BIJGEVOLG NIET OP GROND VAN ARTIKEL 2 VAN DEZE RICHTLIJN ALS EEN BEVREDIGENDE TENUITVOERLEGGING VAN DE RICHTLIJN WORDEN AANGEMERKT .

    13 DE BELGISCHE REGERING HEEFT WELISWAAR TE KENNEN GEGEVEN , DAT IN HET VLAAMSE GEWEST AAN HET VEREISTE BETREFFENDE DE VERMELDING VAN DE PLAATS VAN UITEINDELIJKE VERWIJDERING VAN DE AFVALSTOFFEN IS VOLDAAN SEDERT DE INWERKINGTREDING VAN EEN BESLUIT VAN 21 APRIL 1982 , MAAR ZIJ ONTKENT NIET DAT DIT VOOR HET WAALSE EN HET BRUSSELSE GEWEST ANDERS LIGT .

    14 DERHALVE MOET WORDEN VASTGESTELD DAT HET KONINKRIJK BELGIE , DOOR NIET ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN VAST TE STELLEN DIE NODIG ZIJN OM UITVOERING TE GEVEN AAN RICHTLIJN NR . 78/319 VAN DE RAAD , DE KRACHTENS DEZE RICHTLIJN EN DE ARTIKELEN 5 EN 189 EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    15 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . AANGEZIEN VERWEERDER IN HET ONGELIJK IS GESTELD , DIENT HIJ IN DE KOSTEN TE WORDEN VERWEZEN .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ,

    RECHTDOENDE , VERSTAAT :

    1 ) DOOR NIET ALLE WETTELIJKE OF BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN VAST TE STELLEN DIE NODIG ZIJN OM UITVOERING TE GEVEN AAN RICHTLIJN NR . 78/319 VAN DE RAAD VAN 20 MAART 1978 BETREFFENDE TOXISCHE EN GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN , IS HET KONINKRIJK BELGIE DE KRACHTENS DEZE RICHTLIJN EN DE ARTIKELEN 5 EN 189 EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET NAGEKOMEN .

    2 ) HET KONINKRIJK BELGIE WORDT VERWEZEN IN DE KOSTEN VAN HET GEDING .

    Top