Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0186

    Arrest van het Hof van 7 mei 1987.
    Commissie van de Europese Gemeenschappen tegen Koninkrijk België.
    Gezinstoelagen ten laste van een Lid-Staat, betaald aan personen die gezinstoelagen ten laste van de gemeenschapsinstellingen ontvangen - Nationaal anti-cumulatievoorschrift.
    Zaak 186/85.

    Jurisprudentie 1987 -02029

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1987:208

    61985J0186

    ARREST VAN HET HOF VAN 7 MEI 1987. - COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN TEGEN KONINKRIJK BELGIE. - " GEZINGSTOELAGEN TEN LASTE VAN EEN LID-STAAT, BETAALD AAN PERSONEN DIE GEZINSTOELAGEN TEN LASTE VAN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN ONTVANGEN - NATIONAAL ANTI-CUMULATIEVOORSCHRIFT ". - ZAAK 186/85.

    Jurisprudentie 1987 bladzijde 02029


    Samenvatting
    Partijen
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    ++++

    1 . BEROEP WEGENS NIET-NAKOMING - ONDERWERP VAN GESCHIL - VASTSTELLING TIJDENS PRECONTENTIEUZE FASE - LATERE UITBREIDING - ONTOELAATBAARHEID

    ( EEG-VERDRAG, ARTIKEL 169 )

    2 . AMBTENAREN - STATUUT EN REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN - RECHTSKARAKTER - VERORDENING - VERPLICHTINGEN VAN LID-STATEN - INACHTNEMING VAN AANVULLEND KARAKTER VAN STATUTAIRE GEZINSTOELAGEN

    ( EEG-VERDRAG, ARTIKEL 189, TWEEDE ALINEA; VERORDENING NR.*259/68 VAN DE RAAD )

    3 . AMBTENAREN - BEZOLDIGING - GEZINSTOELAGEN - AFTREK VAN KRACHTENS NATIONAAL STELSEL BETAALDE TOELAGEN - UITZONDERINGSBEPALING - NATIONALE ANTI-CUMULATIEREGELS - VERBOD - DRAAGWIJDTE

    ( AMBTENARENSTATUUT, ARTIKELEN 62, 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA; REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN, ARTIKEL 20 )

    4 . LID-STATEN - VERPLICHTINGEN - WIJZIGING VAN NATIONALE WETGEVING DIE GEVOLGEN HEEFT VOOR TOEPASSING VAN AMBTENARENSTATUUT - VOORAFGAAND OVERLEG MET INSTELLINGEN

    ( EEG-VERDRAG, ARTIKEL 5 )

    Samenvatting


    1 . KRACHTENS ARTIKEL*169 WORDT HET ONDERWERP VAN EEN BEROEP AFGEBAKEND DOOR DE IN DIT ARTIKEL BEDOELDE PRECONTENTIEUZE FASE . HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN DE COMMISSIE EN HET VERZOEKSCHRIFT DIENEN OP DEZELFDE OVERWEGINGEN EN MIDDELEN TE BERUSTEN, ZODAT EEN GRIEF DIE NIET IN HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES IS AANGEVOERD, NIET-ONTVANKELIJK IS IN DE PROCEDURE VOOR HET HOF .

    2 . KRACHTENS ARTIKEL*189, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG HEBBEN HET AMBTENARENSTATUUT EN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN, VASTGESTELD BIJ VERORDENING NR.*259/68 VAN DE RAAD, EEN ALGEMENE STREKKING, ZIJN ZIJ VERBINDEND IN AL HUN ONDERDELEN EN ZIJN ZIJ RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK IN ELKE LID-STAAT . HIERUIT VOLGT DAT ZIJ, NAAST DE WERKING DIE ZIJ BINNEN DE COMMUNAUTAIRE ADMINISTRATIE HEBBEN, TEVENS DE LID-STATEN BINDEN IN AL DIE OPZICHTEN WAARIN HUN MEDEWERKING NOODZAKELIJK IS VOOR DE TOEPASSING ERVAN .

    AANGEZIEN HET AANVULLENDE KARAKTER VAN DE STATUTAIRE GEZINSTOELAGEN TEN OPZICHTE VAN DE SOORTGELIJKE TOELAGEN UIT ANDERE BRON ZIJN GRONDSLAG VINDT IN EEN BEPALING VAN EEN VERORDENING, TE WETEN ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT, ZIJN DE LID-STATEN ERAAN GEBONDEN EN MAG DAARAAN DOOR NATIONALE WETTELIJKE BEPALINGEN GEEN AFBREUK WORDEN GEDAAN .

    3 . KRACHTENS ARTIKEL*62 VAN HET STATUUT VORMEN DE GEZINSTOELAGEN EEN BESTANDDEEL VAN DE BEZOLDIGING DIE DE GEMEENSCHAPPEN AAN HUN AMBTENAREN MOETEN BETALEN . VOOR ZOVER ARTIKEL*67, LID*2, BEPAALT DAT SOORTGELIJKE TOELAGEN UIT ANDERE BRON IN MINDERING KOMEN OP DIE WELKE DOOR DE GEMEENSCHAPPEN VERSCHULDIGD ZIJN, VORMT DIT ARTIKEL EEN UITZONDERING OP DE REGEL VAN ARTIKEL*62 EN MAG HET NIET TOT GEVOLG HEBBEN DAT DE VERPLICHTING VAN DE INSTELLINGEN TOT BETALING VAN GEZINSTOELAGEN TOT EEN DODE LETTER WORDT GEMAAKT IN AL DIE GEVALLEN WAARIN EEN LID-STAAT EEN RECHT OP GEZINSTOELAGEN TOEKENT VOOR HET KIND VAN EEN AMBTENAAR, VAN EEN GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN EEN ANDER PERSONEELSLID VAN DE GEMEENSCHAPPEN . OPDAT ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT TOEPASSING VINDT, MOETEN IN DEZE LID-STAAT DE TOEKENNINGSVOORWAARDEN VERGELIJKBAAR ZIJN MET DIE VOOR DE STATUTAIRE TOELAGEN .

    DAAROM STAAN ARTIKEL*67, LID*2, EN DE OVEREENKOMSTIGE BEPALINGEN VAN HET STATUUT EN VAN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN ERAAN IN DE WEG, DAT EEN LID-STAAT BEPAALT DAT DE KRACHTENS DIENS WETGEVING VERSCHULDIGDE GEZINSTOELAGEN WORDEN VERMINDERD MET HET BEDRAG VAN DE VERGELIJKBARE TOELAGEN DIE IN DE STATUTAIRE BEPALINGEN ZIJN VOORZIEN, WANNEER HETZIJ DE ECHTGENOOT VAN EEN AMBTENAAR, VAN EEN GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN EEN ANDER PERSONEELSLID VAN DE GEMEENSCHAPPEN OP HET GRONDGEBIED VAN DEZE STAAT ARBEID IN LOONDIENST VERRICHT OF HEEFT VERRICHT, HETZIJ DE AMBTENAAR ZELF BUITEN DE INSTELLINGEN DEELTIJDARBEID IN LOONDIENST VERRICHT OP GROND WAARVAN HIJ BIJ HET NATIONALE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN IS AANGESLOTEN .

    VOORNOEMD ARTIKEL VINDT DAARENTEGEN GEEN TOEPASSING WANNEER DE ECHTGENOOT VAN EEN AMBTENAAR, VAN EEN GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN EEN ANDER PERSONEELSLID OP HET GRONDGEBIED VAN EEN LID-STAAT WERKZAAM IS ALS ZELFSTANDIGE, ZELFS INDIEN HET VERRICHTEN VAN EEN DERGELIJKE WERKZAAMHEID DE AANSLUITING BIJ HET NATIONALE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN MEEBRENGT EN ALDUS IN BEGINSEL RECHT GEEFT OP TOELAGEN VAN DE BETROKKEN LID-STAAT .

    4 . DE VERPLICHTING TOT SAMENWERKING, DIE KRACHTENS ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG IN DE BETREKKINGEN TUSSEN DE GEMEENSCHAP EN HAAR LID-STATEN VOOROP DIENT TE STAAN, STAAT ERAAN IN DE WEG DAT EEN LID-STAAT ZONDER OVERLEG MET DE BETROKKEN INSTELLINGEN BEPALINGEN INVOERT DIE GEVOLGEN HEBBEN VOOR DE TOEPASSING VAN HET STATUUT EN DIE EEN OMMEKEER IN DIENS VASTE PRAKTIJK TOT DAN TOE BETEKENEN .

    Partijen


    IN ZAAK*186/85,

    COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, VERTEGENWOORDIGD DOOR D.*GOULOUSSIS, JURIDISCH ADVISEUR, EN M.*WOLFCARIUS, LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST, ALS GEMACHTIGDEN, DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ G.*KREMLIS, LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST, BATIMENT JEAN MONNET, KIRCHBERG,

    VERZOEKSTER,

    TEGEN

    KONINKRIJK BELGIE, VERTEGENWOORDIGD DOOR R.*HOEBAER, DIRECTEUR BIJ HET MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN, ALS GEMACHTIGDE, DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TER BELGISCHE AMBASSADE, 4, RUE*DES*GIRONDINS,

    VERWEERDER,

    BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF OM VAST TE STELLEN DAT HET KONINKRIJK BELGIE DE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN DIE OP HEM RUSTEN KRACHTENS DE ARTIKELEN 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET AMBTENARENSTATUUT, ARTIKEL*20 VAN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN, ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG EN DE ARTIKELEN 15 EN 19 VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, DOOR EEN STELSEL IN TE VOEREN WAARBIJ DE KRACHTENS HET AMBTENARENSTATUUT EN DE REGELING ANDERE PERSONEELSLEDEN VERSCHULDIGDE GEZINSTOELAGEN IN MINDERING WORDEN GEBRACHT OP DIE WELKE INGEVOLGE DE BELGISCHE WETGEVING WORDEN BETAALD, EN DOOR EEN STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN TE HANDHAVEN DAT AAN DE DOOR DE GEMEENSCHAPPEN BETAALDE TOELAGEN HUN AANVULLEND KARAKTER ONTNEEMT,

    WIJST

    HET HOF VAN JUSTITIE,

    ADVOCAAT-GENERAAL : J.*MISCHO

    GRIFFIER : D.*LOUTERMAN, ADMINISTRATEUR

    GEZIEN HET RAPPORT TER TERECHTZITTING EN TEN VERVOLGE OP DE MONDELINGE BEHANDELING OP 17*APRIL 1986,

    GEHOORD DE CONCLUSIE VAN DE ADVOCAAT-GENERAAL TER TERECHTZITTING VAN 15*MEI 1986,

    HET NAVOLGENDE

    ARREST

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ VERZOEKSCHRIFT, NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 18*JUNI 1985, HEEFT DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KRACHTENS ARTIKEL*169 EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD STREKKENDE TOT VASTSTELLING DAT HET KONINKRIJK BELGIE DE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN DIE OP HEM RUSTEN KRACHTENS DE ARTIKELEN 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ( HIERNA:*HET STATUUT ), ARTIKEL*20 VAN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN ( HIERNA:*DE*RAP ), ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG EN DE ARTIKELEN 15 EN 19 VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ( HIERNA:*HET*PROTOCOL ), DOOR TE BEPALEN DAT DE INGEVOLGE DE BELGISCHE WETGEVING VERSCHULDIGDE GEZINSTOELAGEN WORDEN VERMINDERD MET HET BEDRAG VAN DE TOELAGEN WAAROP AANSPRAAK KAN WORDEN GEMAAKT KRACHTENS HET STATUUT EN DE RAP, EN DOOR ALDUS AAN HET AANVULLEND KARAKTER VAN LAATSTBEDOELDE TOELAGEN AFBREUK TE DOEN .

    2 VOOR DE FEITEN, HET PROCESVERLOOP EN DE MIDDELEN EN ARGUMENTEN VAN PARTIJEN WORDT VERWEZEN NAAR HET RAPPORT TER TERECHTZITTING . DEZE ELEMENTEN VAN HET DOSSIER WORDEN HIERONDER SLECHTS WEERGEGEVEN VOOR ZOVER DIT VOOR DE REDENERING VAN HET HOF NOODZAKELIJK IS .

    3 ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT LUIDT ALS VOLGT :

    "DE AMBTENAAR DIE DE IN DIT ARTIKEL BEDOELDE GEZINSTOELAGEN GENIET, IS VERPLICHT OPGAVE TE DOEN VAN SOORTGELIJKE TOELAGEN UIT ANDERE BRON; DEZE KOMEN IN MINDERING OP DIE WELKE UIT HOOFDE VAN DE ARTIKELEN 1, 2 EN 3 VAN BIJLAGE*VII WORDEN UITBETAALD ."

    DE IN DIT ARTIKEL BEDOELDE TOELAGEN ZIJN DE KOSTWINNERSTOELAGE, DE TOELAGE VOOR KINDEREN TEN LASTE EN DE SCHOOLTOELAGE .

    4 ARTIKEL*68, TWEEDE ALINEA, BEVAT EEN INHOUDELIJK GELIJKE REGELING VOOR DE TER BESCHIKKING GESTELDE EN DE OM REDENEN VAN DIENSTBELANG VAN HET AMBT ONTHEVEN AMBTENAREN, ALSMEDE VOOR DE AMBTENAREN DIE RECHT HEBBEN OP DE VERGOEDING BEDOELD IN DE ARTIKELEN 34 EN 42 VAN HET OUDE PERSONEELSSTATUUT VAN DE EGKS .

    5 DE REGEL VAN ARTIKEL*67, LID*2, IS KRACHTENS ARTIKEL*20 VAN DE RAP VAN OVEREENKOMSTIGE TOEPASSING OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN .

    6 DEZE REGEL IS EVENEENS VAN OVEREENKOMSTIGE TOEPASSING OP DE GERECHTIGDEN TOT EEN OUDERDOMS -, INVALIDITEITS - OF OVERLEVINGSPENSIOEN TEN LASTE VAN DE GEMEENSCHAPPEN, DIE KRACHTENS ARTIKEL*81 VAN HET STATUUT ONDER DE VOORWAARDEN VAN BIJLAGE*VII RECHT HEBBEN OP DE IN ARTIKEL*67 BEDOELDE GEZINSTOELAGEN .

    7 NAAR UIT HET DOSSIER BLIJKT, HEEFT HET KONINKRIJK BELGIE SEDERT DE INWERKINGTREDING VAN HET STATUUT EN DE RAP DE KRACHTENS ZIJN NATIONALE WETGEVING VERSCHULDIGDE GEZINSTOELAGEN BIJ VOORRANG BETAALD TEN OPZICHTE VAN DE KRACHTENS HET STATUUT EN DE RAP VERSCHULDIGDE SOORTGELIJKE TOELAGEN .

    8 BIJ KONINKLIJK BESLUIT NR.*54 VAN 15*JULI 1982 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 20*JULI 1982, BLZ.*8393 ) IS DE VROEGERE REGELING TER ZAKE ( ARTIKEL*60 VAN DE BIJ KONINKLIJK BESLUIT VAN 19*DECEMBER 1939 GECOOERDINEERDE WETTEN BETREFFENDE DE KINDERBIJSLAG VOOR LOONARBEIDERS ) EVENWEL IN DIER VOEGE GEWIJZIGD, DAT VOORTAAN "...*HET BEDRAG VAN DE GEZINSBIJSLAG (( WORDT )) VERMINDERD MET HET BEDRAG VAN DE UITKERINGEN VAN DEZELFDE AARD WAAROP TEN BEHOEVE VAN EEN RECHTGEVEND KIND AANSPRAAK KAN WORDEN GEMAAKT BIJ TOEPASSING VAN ANDERE BUITENLANDSE WETS - OF REGLEMENTSBEPALINGEN OF KRACHTENS REGELEN VAN TOEPASSING OP HET PERSONEEL VAN EEN VOLKENRECHTELIJKE INSTELLING, ZELFS INDIEN DE TOEKENNING VAN DEZE UITKERINGEN OP GROND VAN VOORMELDE BEPALINGEN OF REGELEN ALS AANVULLEND WORDT AANGEMERKT MET BETREKKING TOT DE GEZINSBIJSLAG VERLEEND BIJ TOEPASSING VAN DEZE WETTEN ."

    9 ARTIKEL 29 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 8 APRIL 1976 HOUDENDE REGELING VAN DE GEZINSBIJSLAG TEN VOORDELE VAN DE ZELFSTANDIGEN IS IN DEZELFDE ZIN GEWIJZIGD BIJ KONINKLIJK BESLUIT VAN 19*NOVEMBER 1982 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 17.12.1982, BLZ.*14773 ).

    10 VAN OORDEEL DAT DE KONINKLIJKE BESLUITEN VAN 15*JULI EN 19*NOVEMBER 1982 ONVERENIGBAAR WAREN MET DE ARTIKELEN 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT ALSMEDE MET ARTIKEL*20 VAN DE RAP EN DAT DE INVOERING ERVAN HAD PLAATSGEVONDEN IN STRIJD MET ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG EN DE ARTIKELEN 15 EN 19 VAN HET PROTOCOL, ZOND DE COMMISSIE DE BELGISCHE REGERING OP 15*FEBRUARI 1983 EEN SCHRIFTELIJKE INGEBREKESTELLING . DE BELGISCHE REGERING BETWISTTE DE VERWETEN INBREUK, WAAROP DE COMMISSIE HAAR OP 29 NOVEMBER 1984 EEN MET REDENEN OMKLEED ADVIES ALS BEDOELD IN ARTIKEL*169 EEG-VERDRAG TOEZOND . TOEN DE BELGISCHE REGERING VERKLAARDE, BIJ HAAR STANDPUNT TE BLIJVEN, STELDE DE COMMISSIE BIJ HET HOF HET ONDERHAVIGE BEROEP IN .

    11 IN DE ONDERHAVIGE PROCEDURE HEEFT DE COMMISSIE DRIE GRIEVEN AANGEVOERD, WAARVAN DE EERSTE ONTLEEND IS AAN SCHENDING VAN DE ARTIKELEN 67, LID 2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT EN VAN ARTIKEL*20 VAN DE RAP, DE TWEEDE AAN SCHENDING VAN DE ARTIKELEN 15 EN 19 VAN HET PROTOCOL ALSMEDE VAN ARTIKEL 5 EEG-VERDRAG, EN DE DERDE AAN SCHENDING VAN HET NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL .

    12 ZOALS DE COMMISSIE IN HAAR REPLIEK HEEFT TOEGEGEVEN, IS DE DERDE GRIEF VOOR HET EERST IN HET ONDERHAVIGE BEROEP EN NIET IN DE PRECONTENTIEUZE FASE NAAR VOREN GEBRACHT .

    13 VOLGENS DE RECHTSPRAAK VAN HET HOF ( ZIE MET NAME HET ARREST VAN 7*FEBRUARI 1984, ZAAK*166/82, COMMISSIE/ITALIE, JURISPR.*1984, BLZ.*459 ) WORDT HET ONDERWERP VAN EEN BEROEP KRACHTENS ARTIKEL*169 AFGEBAKEND DOOR DE IN DIT ARTIKEL BEDOELDE PRECONTENTIEUZE FASE EN DIENEN HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN DE COMMISSIE EN HET VERZOEKSCHRIFT OP DEZELFDE OVERWEGINGEN EN MIDDELEN TE BERUSTEN . IN DE ONDERHAVIGE PROCEDURE KAN HET HOF DERHALVE GEEN REKENING HOUDEN MET EEN GRIEF DIE NIET IN HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES IS AANGEVOERD .

    14 MITSDIEN MOET DE DERDE GRIEF VAN DE COMMISSIE NIET-ONTVANKELIJK WORDEN VERKLAARD .

    AFBAKENING VAN DE GEVALLEN WAAROP DE ONDERHAVIGE ZAAK BETREKKING HEEFT

    15 ALVORENS DE OVERIGE DOOR DE COMMISSIE TEGEN BELGIE AANGEVOERDE GRIEVEN TE ONDERZOEKEN, MOET EROP WORDEN GEWEZEN DAT VOLGENS HET IN DE KONINKLIJKE BESLUITEN VAN 15 JULI EN 19 NOVEMBER 1982 NEERGELEGDE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN DEZE ENKEL KUNNEN WORDEN TOEGEKEND AAN HEN DIE, ONDER MEER OP GROND VAN HET UITOEFENEN VAN EEN WERKZAAMHEID IN LOONDIENST OF ALS ZELFSTANDIGE, BIJ HET BETROKKEN STELSEL ZIJN AANGESLOTEN EN HIERTOE BIJDRAGEN BETALEN .

    16 ZOALS DE COMMISSIE TER TERECHTZITTING HEEFT VERDUIDELIJKT, BETREFT DE ONDERHAVIGE ZAAK DUS IN WERKELIJKHEID ENKEL HET GEVAL WAARIN DE ECHTGENOOT VAN EEN AMBTENAAR OF PERSONEELSLID VAN DE GEMEENSCHAPPEN IN BELGIE IN LOONDIENST OF ALS ZELFSTANDIGE WERKZAAM IS EN OP GROND HIERVAN IS AANGESLOTEN BIJ HET BELGISCHE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN, OF WAARIN EEN AMBTENAAR OF ANDER PERSONEELSLID ZELF BUITEN DE COMMUNAUTAIRE INSTELLINGEN IN BELGIE DEELTIJDARBEID VERRICHT OP GROND WAARVAN HIJ BIJ GENOEMD STELSEL IS AANGESLOTEN . MEER BEPAALD VERWIJT DE COMMISSIE BELGIE, DAT ZIJ IN HAAR WETGEVING BEPALINGEN HEEFT OPGENOMEN DIE TOT GEVOLG HEBBEN, DAT DE BELGISCHE GEZINSTOELAGEN IN DE HIERBOVEN BESCHREVEN GEVALLEN ENKEL WORDEN BETAALD BIJ WIJZE VAN AANVULLING OP DE KRACHTENS DE BEPALINGEN VAN HET STATUUT VERSCHULDIGDE TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD .

    17 UITSLUITEND MET BETREKKING TOT DEZE GEVALLEN DERHALVE WORDT HET HOF IN CASU OM EEN UITSPRAAK GEVRAAGD .

    DE EERSTE GRIEF : SCHENDING VAN DE ARTIKELEN 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT EN VAN ARTIKEL*20 VAN DE RAP

    18 DE COMMISSIE STELT, DAT ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT EEN ANTI-CUMULATIEREGEL INZAKE GEZINSTOELAGEN BEHELST, DIE IN ARTIKEL*68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT WORDT HERHAALD EN KRACHTENS ARTIKEL*20 VAN DE RAP VAN OVEREENKOMSTIGE TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN . OP GROND VAN DEZE ANTI-CUMULATIEREGEL ZIJN DE AMBTENAREN VERPLICHT OPGAVE TE DOEN VAN SOORTGELIJKE TOELAGEN UIT ANDERE BRON, ZODAT DEZE IN MINDERING KUNNEN WORDEN GEBRACHT OP DIE WELKE INGEVOLGE HET STATUUT WORDEN TOEGEKEND . MET ARTIKEL*67, LID*2, ZOU DE COMMUNAUTAIRE WETGEVER AAN DE IN HET STATUUT EN DE RAP VOORZIENE TOELAGEN HET KARAKTER VAN AANVULLENDE UITKERINGEN HEBBEN WILLEN GEVEN TEN OPZICHTE VAN DE INGEVOLGE DE VERSCHILLENDE NATIONALE STELSELS TE BETALEN TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD . DIT ARTIKEL ZOU DERHALVE ONDER MEER TOT DOEL HEBBEN, DE FINANCIELE LAST VAN DE GEMEENSCHAPPEN TE BEPERKEN .

    19 DE COMMISSIE VOERT AAN, DAT DE DOOR BELGIE VASTGESTELDE ANTI-CUMULATIEREGEL HET AANVULLEND KARAKTER VAN DE IN HET STATUUT VOORZIENE TOELAGEN MISKENT EN TOT EEN VERZWARING VAN DE FINANCIELE LAST VAN DE GEMEENSCHAPPEN TER ZAKE LEIDT .

    20 DE BELGISCHE REGERING DAARENTEGEN BESTRIJDT, DAT ARTIKEL*67, LID*2, EEN VERPLICHTING VOOR DE LID-STATEN INHOUDT . HAARS INZIENS BETREFT HET EEN LOUTERE ANTI-CUMULATIEREGEL OM TE VOORKOMEN DAT DEZELFDE PERSOON TWEEMAAL UITKERINGEN VAN DEZELFDE AARD ONTVANGT, EN IS HET DERHALVE NIET MEER DAN EEN INTERN VOORSCHRIFT VOOR DE COMMUNAUTAIRE ADMINISTRATIE . DE BEPERKING VAN DE FINANCIELE LAST, DIE DE TOEPASSING VAN DEZE ANTI-CUMULATIEREGEL VOOR DE GEMEENSCHAPPEN BETEKENT, ZOU ENKEL EEN ZIJDELINGS GEVOLG VAN ARTIKEL*67, LID*2, ZIJN EN NIET HET DOEL ERVAN .

    21 VOORAF MOET WORDEN OPGEMERKT, DAT HET STATUUT EN DE RAP ZIJN VASTGESTELD BIJ VERORDENING NR.*259/68 VAN DE RAAD VAN 29*FEBRUARI 1968 ( PB*1968, L*56, BLZ.*1 ) EN DAT DEZE VERORDENING KRACHTENS ARTIKEL*189, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG ALGEMENE STREKKING HEEFT, VERBINDEND IS IN AL HAAR ONDERDELEN EN RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK IN ELKE LID-STAAT . HIERUIT VOLGT DAT, ZOALS HET HOF MET NAME IN ZIJN ARREST VAN 20*OKTOBER 1981 ( ZAAK*137/80, COMMISSIE/BELGIE, JURISPR.*1981, BLZ.*2393 ) HEEFT VERKLAARD, HET STATUUT EN DE RAP, NAAST DE WERKING DIE ZIJ BINNEN DE COMMUNAUTAIRE ADMINISTRATIE HEBBEN, TEVENS DE LID-STATEN BINDEN IN AL DIE OPZICHTEN WAARIN HUN MEDEWERKING NOODZAKELIJK IS VOOR DE TOEPASSING ERVAN . BIJGEVOLG RIJST DE VRAAG, OF ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT VOOR DE LID-STATEN VERPLICHTINGEN INHOUDT DIE ZIJ DIENEN NA TE LEVEN .

    22 DIENAANGAANDE MOET WORDEN OPGEMERKT, DAT DE TOEKENNING VAN DE BETROKKEN GEZINSTOELAGEN AFHANKELIJK IS VAN DE GEZINSSITUATIE VAN DE AMBTENAAR . BIJ GEBREKE VAN BIJZONDERE BEPALINGEN ZOU DE GELIJKTIJDIGE TOEPASSING VAN HET COMMUNAUTAIRE EN VAN EEN NATIONAAL STELSEL TOT CONFLICTEN KUNNEN LEIDEN, WANNEER BIJ EEN ZELFDE GEZINSSITUATIE VOLGENS BEIDE STELSELS AANSPRAAK OP TOEKENNING VAN DE VOLLE UITKERING ZOU BESTAAN . ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT BEOOGT JUIST DIT SOORT CONFLICTEN TE REGELEN .

    23 INDIEN DEZE CONFLICTEN IMMERS DOOR BEPALINGEN VAN NATIONAAL RECHT ZOUDEN WORDEN GEREGELD, DAN ZOU DIT TOT UITEENLOPENDE OPLOSSINGEN KUNNEN LEIDEN AL NAARGELANG VAN DE LID-STAAT WAAR DE AMBTENAAR OF ZIJN ECHTGENOOT WERKZAAM IS OF ZIJ HUN WOONPLAATS HEBBEN . ARTIKEL 67, LID 2, VAN HET STATUUT REGELT DE CONFLICTEN TUSSEN HET COMMUNAUTAIRE STELSEL EN DE VERSCHILLENDE NATIONALE STELSELS ALDUS, DAT DE GEZINSTOELAGEN VAN HET STATUUT AAN DE RECHTHEBBENDE SLECHTS WORDEN UITBETAALD VOOR ZOVER ZIJ HOGER ZIJN DAN HET BEDRAG VAN GELIJKSOORTIGE TOELAGEN DIE WORDEN UITGEKEERD KRACHTENS HET STELSEL VAN EEN LID-STAAT . AANGEZIEN HET AANVULLENDE KARAKTER VAN DE STATUTAIRE TOELAGEN ZIJN GRONDSLAG VINDT IN ARTIKEL*67, LID*2, ZELF, DIT WIL ZEGGEN IN EEN BEPALING VAN EEN VERORDENING IN DE ZIN VAN ARTIKEL*189, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG, ZIJN DE LID-STATEN ERAAN GEBONDEN EN MAG ER DOOR NATIONALE WETTELIJKE BEPALINGEN GEEN AFBREUK AAN WORDEN GEDAAN .

    24 DE IN GEDING ZIJNDE BELGISCHE BEPALINGEN MISKENNEN DIT AANVULLEND KARAKTER . VOLGENS ARTIKEL 60 VAN DE GECOOERDINEERDE WETTEN BETREFFENDE DE KINDERBIJSLAG VOOR LOONARBEIDERS, ZOALS GEWIJZIGD BIJ KONINKLIJK BESLUIT VAN 15 JULI 1982, IMMERS WORDT HET BEDRAG VAN DE GEZINSTOELAGEN WAAROP AANSPRAAK KAN WORDEN GEMAAKT KRACHTENS REGELEN VAN TOEPASSING OP HET PERSONEEL VAN EEN VOLKENRECHTELIJKE INSTELLING, IN MINDERING GEBRACHT OP HET BEDRAG VAN DE BELGISCHE UITKERINGEN VAN DEZELFDE AARD, "ZELFS INDIEN DE TOEKENNING VAN DEZE UITKERINGEN OP GROND VAN VOORMELDE BEPALINGEN ALS AANVULLEND WORDT AANGEMERKT MET BETREKKING TOT DE GEZINSBIJSLAG VERLEEND BIJ TOEPASSING VAN DEZE WETTEN ".

    25 WAAR VASTSTAAT DAT DE LID-STATEN HET AANVULLENDE KARAKTER VAN DE DOOR HET STATUUT EN DE RAP VOORZIENE GEZINSTOELAGEN MOETEN EERBIEDIGEN, MOET NOG WORDEN ONDERZOCHT, IN WELKE SITUATIES DIT KARAKTER DWINGEND IS EN BIJGEVOLG VOOR DE LID-STATEN VERPLICHTINGEN MEEBRENGT .

    26 IN DIT VERBAND MOET WORDEN OPGEMERKT, DAT ARTIKEL*67, LID*2, DEEL UITMAAKT VAN DE ALGEMENE REGELING BETREFFENDE DE BEZOLDIGING DIE DE GEMEENSCHAPPEN KRACHTENS ARTIKEL*62 VAN HET STATUUT AAN HUN AMBTENAREN MOETEN BETALEN . VOLGENS DEZE BEPALING BEHOREN OOK DE GEZINSTOELAGEN TOT DE BEZOLDIGING WAAROP DEZE AMBTENAREN RECHT HEBBEN . DAAROM IS ARTIKEL*67 OPGENOMEN IN DE EERSTE AFDELING VAN HET EERSTE HOOFDSTUK VAN TITEL*V VAN HET STATUUT, ONDER HET HOOFD "BEZOLDIGING ". INGEVOLGE DE ARTIKELEN 19 EN 61 VAN DE RAP HEBBEN DE GEZINSTOELAGEN VAN DE ANDERE PERSONEELSLEDEN EVENEENS HET KARAKTER VAN BEZOLDIGING .

    27 IN HET SYSTEEM VAN DE BEZOLDIGINGSREGELING VORMT ARTIKEL*67, LID*2, EEN UITZONDERING OP ARTIKEL*62 VAN HET STATUUT, VOOR ZOVER HET BEPAALT DAT DE SOORTGELIJKE TOELAGEN UIT ANDERE BRON IN MINDERING KOMEN OP DIE WELKE DOOR DE GEMEENSCHAPPEN VERSCHULDIGD ZIJN, EN KAN HET DERHALVE NIET RUIM WORDEN UITGELEGD .

    28 OOK AL HEEFT DEZE BEPALING DAN EEN BEPERKING VAN DE FINANCIELE LAST VAN DE GEMEENSCHAPPEN INZAKE GEZINSTOELAGEN TOT GEVOLG, ZIJ MAG DE VERPLICHTING VAN DE GEMEENSCHAPPEN TOT BETALING VAN BEDOELDE TOELAGE NIET TOT EEN DODE LETTER MAKEN IN AL DIE GEVALLEN WAARIN EEN LID-STAAT EEN RECHT OP GEZINSTOELAGEN TOEKENT VOOR HET KIND VAN EEN AMBTENAAR, VAN EEN GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN EEN ANDER PERSONEELSLID VAN DE GEMEENSCHAPPEN .

    29 IMMERS, IN HET SYSTEEM VAN HET AMBTENARENSTATUUT STAAN DE GEZINSTOELAGEN ALS BESTANDDELEN VAN DE BEZOLDIGING IN VERBAND MET EEN ARBEIDSVERHOUDING OF, MEER ALGEMEEN, MET HET VERRICHTEN VAN ARBEID IN LOONDIENST .

    30 BIJGEVOLG MOET WORDEN AANGENOMEN, DAT ARTIKEL*67, LID*2, ALLEEN TOEPASSING VINDT WANNEER IN DE LID-STAAT, VOLGENS WIENS WETGEVING IN BEGINSEL RECHT BESTAAT OP NATIONALE TOELAGEN VOOR EEN KIND WAARVOOR TOELAGEN VOLGENS HET STATUUT KUNNEN WORDEN TOEGEKEND, DE TOEKENNINGSVOORWAARDEN VERGELIJKBAAR ZIJN MET DIE VOOR DE STATUTAIRE TOELAGEN .

    31 ENKEL WANNEER DERHALVE DE ECHTGENOOT VAN EEN AMBTENAAR, VAN EEN GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN EEN ANDER PERSONEELSLID IN EEN LID-STAAT ARBEID IN LOONDIENST VERRICHT OF HEEFT VERRICHT, MAG DEZE LID-STAAT INGEVOLGE ARTIKEL*67, LID*2, VAN HET STATUUT EN DE ANDERE OVEREENKOMSTIGE BEPALINGEN BETALING VAN DE DOOR DIENS WETGEVING VOORZIENE GEZINSTOELAGEN NIET WEIGEREN MET HET BETOOG, DAT VOOR HETZELFDE KIND STATUTAIRE TOELAGEN KUNNEN WORDEN VERKREGEN .

    32 INGEVOLGE ARTIKEL 67, LID 2, EN DE OVEREENKOMSTIGE BEPALINGEN MAG EEN LID-STAAT BETALING VAN DE DOOR DIENS WETGEVING VOORZIENE GEZINSTOELAGEN EVENMIN WEIGEREN IN GEVALLEN ALS IN HET VERZOEKSCHRIFT VAN DE COMMISSIE BEDOELD, WAARIN DE AMBTENAAR ZELF BUITEN DE INSTELLINGEN IN DEZE LID-STAAT DEELTIJDARBEID IN LOONDIENST VERRICHT OP GROND WAARVAN HIJ BIJ HET NATIONALE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN IS AANGESLOTEN .

    33 ARTIKEL*67, LID*2, VINDT DAARENTEGEN GEEN TOEPASSING OP DE EVENEENS IN HET VERZOEKSCHRIFT VAN DE COMMISSIE GENOEMDE GEVALLEN WAARIN DE ECHTGENOOT VAN DE AMBTENAAR OP HET GRONDGEBIED VAN EEN LID-STAAT WERKZAAM IS ALS ZELFSTANDIGE, ZELFS INDIEN HET VERRICHTEN VAN EEN DERGELIJKE WERKZAAMHEID DE AANSLUITING BIJ HET NATIONALE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN MEEBRENGT EN ALDUS IN BEGINSEL RECHT GEEFT OP TOELAGEN VAN DE BETROKKEN LID-STAAT . DE TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD DIE VOLGENS DE BETROKKEN BEPALING IN MINDERING MOETEN WORDEN GEBRACHT OP DE STATUTAIRE GEZINSTOELAGEN, ZODAT DE LAATSTE DOOR DE INSTELLINGEN NIET MEER BEHOEVEN TE WORDEN BETAALD, ZIJN IMMERS ENKEL DIE WELKE WORDEN TOEGEKEND IN VERBAND MET HET VERRICHTEN VAN ARBEID IN LOONDIENST .

    34 BIJGEVOLG BRENGEN ARTIKEL 67, LID 2, EN DE OVEREENKOMSTIGE BEPALINGEN VAN HET STATUUT EN VAN DE RAP OP HET STUK VAN DE GEZINSTOELAGEN GEEN VERPLICHTINGEN MEE VOOR DE LID-STATEN IN GEVALLEN WAARIN DE ECHTGENOOT VAN DE AMBTENAAR, VAN DE GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN HET ANDERE PERSONEELSLID VAN DE GEMEENSCHAPPEN OP HET GRONDGEBIED VAN EEN LID-STAAT ALS ZELFSTANDIGE WERKZAAM IS .

    35 MITSDIEN MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT HET KONINKRIJK BELGIE DE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN WELKE OP HEM RUSTEN KRACHTENS DE ARTIKELEN 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT EN ARTIKEL*20 VAN DE RAP, DOOR TE BEPALEN DAT DE INGEVOLGE DE IN DEZE ZAAK BEDOELDE BELGISCHE WETGEVING VERSCHULDIGDE GEZINSTOELAGEN WORDEN VERMINDERD MET HET BEDRAG VAN DE TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD, VOORZIEN DOOR HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN OF DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, EN DAARDOOR AFBREUK TE DOEN AAN HET AANVULLENDE KARAKTER VAN DEZE TOELAGEN, IN DE GEVALLEN WAARIN OFWEL DE ECHTGENOOT VAN DE AMBTENAAR, VAN DE GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN HET ANDERE PERSONEELSLID VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN IN BELGIE ARBEID IN LOONDIENST VERRICHT, OFWEL DE AMBTENAAR ZELF BUITEN DE INSTELLINGEN DEELTIJDARBEID IN LOONDIENST VERRICHT OP GROND WAARVAN HIJ BIJ HET NATIONALE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN IS AANGESLOTEN .

    DE TWEEDE GRIEF : SCHENDING VAN ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG EN VAN DE ARTIKELEN 15 EN 19 VAN HET PROTOCOL

    36 MET HAAR TWEEDE GRIEF VERWIJT DE COMMISSIE AAN DE BELGISCHE REGERING, DAT ZIJ DE KONINKLIJKE BESLUITEN VAN 15*JULI EN 19*NOVEMBER 1982 HEEFT VASTGESTELD ZONDER OVERLEG MET HAAR TE PLEGEN .

    37 VOLGENS DE COMMISSIE ZOU EEN DERGELIJKE VERPLICHTING VOOR DE BELGISCHE REGERING VOORTVLOEIEN UIT ARTIKEL*19 VAN HET PROTOCOL, LUIDENDE : "VOOR DE TOEPASSING VAN DIT PROTOCOL HANDELEN DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN IN OVEREENSTEMMING MET DE VERANTWOORDELIJKE AUTORITEITEN VAN DE BETROKKEN LID-STATEN ." VOORTS BEROEPT DE COMMISSIE ZICH OP ARTIKEL*15 VAN HETZELFDE PROTOCOL, VOLGENS HETWELK "OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE ... DE RAAD MET EENPARIGHEID VAN STEMMEN DE REGELING (( VASTSTELT )) INZAKE DE SOCIALE VOORZIENINGEN, WELKE OP DE AMBTENAREN EN OVERIGE PERSONEELSLEDEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN VAN TOEPASSING ZIJN", ALSMEDE OP ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG .

    38 DE BELGISCHE REGERING IS VAN MENING, DAT GEEN VAN DE DOOR DE COMMISSIE AANGEVOERDE BEPALINGEN EEN VERPLICHTING VOOR DE LID-STATEN INHOUDT BIJ HET REGELEN VAN DE SAMENLOOP VAN GEZINSTOELAGEN KRACHTENS DE VERSCHILLENDE NATIONALE STELSELS EN TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD KRACHTENS DE STATUTAIRE BEPALINGEN .

    39 ZONDER DAT BEHOEFT TE WORDEN ONDERZOCHT OF DE ARTIKELEN 15 EN 19 VAN HET PROTOCOL DE LID-STATEN OP HET BETROKKEN GEBIED VERPLICHTINGEN OPLEGGEN, VOLSTAAT DE VASTSTELLING DAT EEN LID-STAAT NIET, ZOALS BELGIE IN CASU HEEFT GEDAAN, ZONDER OVERLEG MET DE BETROKKEN INSTELLINGEN BEPALINGEN MAG INVOEREN DIE GEVOLGEN HEBBEN VOOR DE TOEPASSING VAN HET STATUUT EN DIE EEN OMMEKEER IN DIENS VASTE PRAKTIJK TOT DUSVER BETEKENEN . DAARMEE HEEFT DE BELGISCHE REGERING DE VERPLICHTING TOT SAMENWERKING, DIE IN DE BETREKKINGEN TUSSEN DE GEMEENSCHAP EN HAAR LID-STATEN VOOROP DIENT TE STAAN, MISKEND EN ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG GESCHONDEN .

    40 BIJGEVOLG MOET WORDEN VASTGESTELD DAT HET KONINKRIJK BELGIE, DOOR GEEN OVERLEG MET DE COMMISSIE TE PLEGEN OVER DE BEPALINGEN DIE HET VOORNEMENS WAS IN TE VOEREN MET BETREKKING TOT DE CUMULATIE VAN GEZINSTOELAGEN KRACHTENS DE BELGISCHE WETGEVING EN TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD KRACHTENS HET AMBTENARENSTATUUT EN DE REGELING ANDERE PERSONEELSLEDEN, DE KRACHTENS ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    41 INGEVOLGE ARTIKEL*69, PARAGRAAF*2, VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS PARAGRAAF*3, EERSTE ALINEA, VAN HETZELFDE ARTIKEL KAN HET HOF EVENWEL DE PROCESKOSTEN GEHEEL OF GEDEELTELIJK COMPENSEREN, INDIEN PARTIJEN ONDERSCHEIDENLIJK OP EEN OF MEER PUNTEN IN HET ONGELIJK WORDEN GESTELD . AANGEZIEN DE COMMISSIE SLECHTS TEN DELE IN HET GELIJK IS GESTELD, DIENEN DE KOSTEN WORDEN GECOMPENSEERD .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE,

    RECHTDOENDE, VERSTAAT :

    1 ) DOOR TE BEPALEN DAT DE INGEVOLGE DE IN DEZE ZAAK BEDOELDE BELGISCHE WETGEVING VERSCHULDIGDE GEZINSTOELAGEN WORDEN VERMINDERD MET HET BEDRAG VAN DE TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD, VOORZIEN DOOR HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN OF DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, EN DAARDOOR AFBREUK TE DOEN AAN HET AANVULLENDE KARAKTER VAN DEZE TOELAGEN, IN DE GEVALLEN WAARIN OFWEL DE ECHTGENOOT VAN DE AMBTENAAR, VAN DE GEPENSIONEERDE AMBTENAAR OF VAN HET ANDERE PERSONEELSLID VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN IN BELGIE ARBEID IN LOONDIENST VERRICHT, OFWEL DE AMBTENAAR ZELF BUITEN DE INSTELLINGEN DEELTIJDARBEID IN LOONDIENST VERRICHT OP GROND WAARVAN HIJ BIJ HET NATIONALE STELSEL VAN GEZINSTOELAGEN IS AANGESLOTEN, IS HET KONINKRIJK BELGIE DE VERPLICHTINGEN NIET NAGEKOMEN DIE OP HEM RUSTEN KRACHTENS DE ARTIKELEN 67, LID*2, EN 68, TWEEDE ALINEA, VAN HET STATUUT EN ARTIKEL*20 VAN DE REGELING .

    2 ) DOOR GEEN OVERLEG MET DE COMMISSIE TE PLEGEN OVER DE BEPALINGEN DIE HET VOORNEMENS WAS IN TE VOEREN MET BETREKKING TOT DE CUMULATIE VAN GEZINSTOELAGEN KRACHTENS DE BELGISCHE WETGEVING EN TOELAGEN VAN DEZELFDE AARD KRACHTENS HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN EN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN, IS HET KONINKRIJK BELGIE DE KRACHTENS ARTIKEL*5 EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET NAGEKOMEN .

    3 ) HET BEROEP WORDT VOOR HET OVERIGE VERWORPEN .

    4 ) ELK DER PARTIJEN ZAL HAAR EIGEN KOSTEN DRAGEN .

    Top