Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0148

Arrest van het Hof (Vijfde kamer) van 25 november 1986.
Direction générale des impôts en procureur de la République tegen Marie-Louise Forest geboren Sangoy, en SA Minoterie Forest.
Verzoek om een prejudiciële beslissing: Tribunal de grande instance de Mâcon - Frankrijk.
Nationale contingenteringsregeling voor graanmaalderijen.
Zaak 148/85.

Jurisprudentie 1986 -03449

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1986:438

61985J0148

ARREST VAN HET HOF (VIJFDE KAMER) VAN 25 NOVEMBER 1986. - DIRECTION GENERALE DES IMPOTS EN PROCUREUR DE LA REPUBLIQUE TEGEN MARIE-LOUISE FOREST. - VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON. - NATIONALE REGELING VAN MAAL CONTINGENTEN VOOR TARWE. - ZAAK 148/85.

Jurisprudentie 1986 bladzijde 03449


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - GRANEN - NATIONALE REGELING - CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR DE MAALDERIJINDUSTRIE VOOR HET MALEN VAN TARWE , DAT ENKEL GELDT VOOR DE VERVAARDIGING VAN MEEL BESTEMD VOOR DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE - TOELAATBAARHEID - VOORWAARDEN

( VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD )

2 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR DE MAALDERIJINDUSTRIE VOOR HET MALEN VAN TARWE , DAT ENKEL GELDT VOOR DE VERVAARDIGING VAN MEEL BESTEMD VOOR DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE - TOELAATBAARHEID

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )

Samenvatting


1 . WANNEER EEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING TOT STAND IS GEBRACHT , DIENEN DE LID-STATEN ZICH TE ONTHOUDEN VAN ELKE MAATREGEL MET DE STREKKING DAARVAN AF TE WIJKEN OF ER INBREUK OP TE MAKEN . UIT HET ENKELE STILZWIJGEN VAN DE BETROKKEN REGELING KAN EVENWEL NIET WORDEN AFGE LEID , DAT DE LID-STATEN DAN OP DAT GEBIED GEEN ENKELE MAATREGEL MEER MOGEN TREFFEN . WAAR DE GEMEENSCHAPSWETGEVER GEEN BIJZONDERE REGELINGEN VOOR DE MAALDERIJSECTOR HEEFT VASTGESTELD , ZIJN DE LID-STATEN DAARDOOR JUIST BEVOEGD GEBLEVEN OM DE HUN DIENSTIG LIJKENDE MAATREGELEN VOOR DE STRUCTUURVERBETERING IN DIE SECTOR TE TREFFEN , MITS ZIJ DAARBIJ DE REGELINGEN EN BEGINSELEN VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING IN DE SECTOR GRANEN IN ACHT NEMEN . HIERUIT VOLGT , DAT VERORDENING NR . 2727/75 ER NIET AAN IN DE WEG STAAT , DAT EEN LID-STAAT IN DE SECTOR VAN DE MAALDERIJINDUSTRIE EEN CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE INVOERT , DAT ENKEL BETREKKING HEEFT OP DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT EN WAARBIJ DE TOTALE HOEVEELHEID IN FEITE AANZIENLIJK GROTER IS DAN WAT NODIG IS OM DIE CONSUMPTIE TE DEKKEN .

2 . EEN NATIONAAL CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE , DAT ENKEL GELDT VOOR DE VERVAARDIGING VAN MEEL BESTEMD VOOR DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT EN WAARBIJ DE TOTALE HOEVEELHEID IN FEITE AANZIENLIJK GROTER IS DAN WAT NODIG IS OM DIE CONSUMPTIE TE DEKKEN , IS NIET TE BESCHOUWEN ALS EEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE INVOERBEPERKING , WANNEER DE INVOERMOGELIJKHEDEN VAN UIT ANDERE LID-STATEN AFKOMSTIGE TARWE DOOR EEN DERGELIJKE REGELING NIET ONGUNSTIG WORDEN BEINVLOED EN IEDERE MEELFABRIKANT , OOK AL ZOU DE BEPERKING VAN DE TOT MEEL TE VERWERKEN HOEVEELHEDEN TARWE HEM KUNNEN BELETTEN TARWE TE KOPEN , NIETTEMIN VRIJ IS OM ZICH GEHEEL OF GEDEELTELIJK MET INGEVOERDE TARWE TE BEVOORRADEN .

Partijen


IN ZAAK 148/85 ,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON , IN DE ALDAAR DIENENDE STRAFZAAK TUSSEN

DIRECTION GENERALE DES IMPOTS , DIRECTION DES SERVICES FISCAUX DE SAONE-ET-LOIRE ,

EN

PROCUREUR DE LA REPUBLIQUE ,

EN

M.-L . FOREST , GEBOREN SANGOY ,

EN

SA MINOTERIE FOREST , MOULIN DE COURREAU , TE BRAY ( CLUNY ),

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG EN VAN VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD VAN 29 OKTOBER 1975 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB 1975 , L 281 , BLZ . 1 ), IN VERBAND MET DE FRANSE REGELING HOUDENDE INVOERING VAN CONTINGENTEN VOOR HET MALEN VAN TARWE EN BEPERKING VAN DE PRODUKTIECAPACITEIT VAN DE MAALDERIJEN ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VONNIS VAN 17 APRIL 1985 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 17 MEI DAARAANVOLGEND , HEEFT HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG EEN PREJUDICIELE VRAAG GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG EN VAN VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD VAN 29 OKTOBER 1975 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB 1975 , L 281 , BLZ . 1 ).

2 DEZE VRAAG IS OPGEWORPEN IN HET KADER VAN EEN PROCEDURE , DOOR DE DIRECTION GENERALE DES IMPOTS EN DE PROCUREUR DE LA REPUBLIQUE INGELEID TEGEN M.-L . FOREST EN DE NAAMLOZE VENNOOTSCHAP MINOTERIE FOREST WEGENS SCHENDING VAN DE FRANSE REGELING HOUDENDE INVOERING VAN CONTINGENTEN VOOR HET MALEN VAN TARWE .

3 VOLGENS DE BETROKKEN FRANSE REGELING , DIE VOORTVLOEIT UIT EEN DECREET VAN 24 APRIL 1936 EN EEN BESLUIT VAN 27 JUNI 1938 - BEIDE ZOALS NADIEN GEWIJZIGD - , IS AAN IEDERE MAALDERIJ EEN JAARLIJKS CONTINGENT TOEGEKEND VOOR HET VERMALEN VAN ZACHTE TARWE TOT MEEL BESTEMD VOOR DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE ; DIT CONTINGENT IS BEPAALD OP BASIS VAN DE JAARLIJKSE PRODUKTIE VAN DE MAALDERIJ GEDURENDE DE REFERENTIEJAREN 1927 TOT 1935 . OVERSCHRIJDING VAN HET MAALCONTINGENT WORDT BESTRAFT MET EEN BOETE EN VERBEURDVERKLARING VAN DE WEDERRECHTELIJK VERMALEN HOEVEELHEDEN . EEN MAALDERIJ KAN HAAR UIT DEZE CONTINGENTERING VOORTVLOEIENDE MAALCAPACITEIT SLECHTS UITBREIDEN ONDER EEN AANTAL WELBEPAALDE VOORWAARDEN , EN MET NAME DOOR OP DE MARKT MAALRECHTEN AAN TE KOPEN . DEZE VERHANDELBARE , NIET AAN DE MAALDERIJ GEBONDEN MAALRECHTEN KUNNEN DOOR EEN MEELFABRIKANT WORDEN VERKOCHT AAN IEDERE ANDERE MEELFABRIKANT DIE DE HOEVEELHEDEN DIE HIJ MAG VERMALEN , WENST TE VERGROTEN .

4 IN 1983 EN 1984 HEEFT MINOTERIE FOREST HAAR MAALCONTINGENT OVERSCHREDEN ZONDER HET SURPLUS DOOR DE AANKOOP VAN MAALRECHTEN TE DEKKEN . FOREST VOERDE AAN , DAT DE NATIONALE REGELING ONVERENIGBAAR WAS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , MEER BEPAALD MET ARTIKEL 85 EEG-VERDRAG EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING VOOR GRANEN .

5 VAN OORDEEL DAT DAARMEE EEN PROBLEEM VAN UITLEGGING VAN GEMEENSCHAPSRECHT WERD OPGEWORPEN , HEEFT HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON DE BEHANDELING VAN DE ZAAK GESCHORST EN HET HOF DE VOLGENDE PREJUDICIELE VRAAG GESTELD :

' ' MOET DE FRANSE REGELING , VERVAT IN HET DECREET VAN 24 APRIL 1936 , ZOALS MET NAME GEWIJZIGD BIJ DECREET 61-1033 VAN 11 SEPTEMBER 1961 , WAARBIJ HET MAALCONTINGENT VOOR TARWE IS INGEVOERD EN DE PRODUKTIECAPACITEIT VAN DE MAALDERIJEN IS BEPERKT , IN STRIJD WORDEN GEACHT MET VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN , OF MET DE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG ?

' '

6 IN HET KADER VAN ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG KAN HET HOF ZICH NIET UITSPREKEN OVER DE VERENIGBAARHEID VAN NATIONALE WETTELIJKE OF BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT . HET KAN DE NATIONALE RECHTER EVENWEL ALLE UITLEGGINGSGEGEVENS MET BETREKKING TOT HET GEMEENSCHAPSRECHT VERSCHAFFEN , TEN EINDE HEM IN STAAT TE STELLEN DE VOOR HEM GEREZEN RECHTSVRAAG OP TE LOSSEN .

7 ALDUS OPGEVAT , STREKT DE DOOR HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON GESTELDE VRAAG ERTOE , TE VERNEMEN OF VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD EN DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG ALDUS MOETEN WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ IN DE WEG STAAN AAN NATIONALE MAATREGELEN ALS WAAROM HET IN HET HOOFDGEDING GAAT EN DIE DE MAALCAPACITEIT VAN MAALDERIJEN CONTINGENTEREN .

DE DRAAGWIJDTE VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING VOOR GRANEN 8 OM HET EERSTE ONDERDEEL VAN DEZE VRAAG TE KUNNEN BEANTWOORDEN , MOET DE WERKING WORDEN ONDERZOCHT VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN , ZOALS NEERGELEGD IN VERORDENING NR . 2727/75 . DEZE MARKTORDENING OMVAT BLIJKENS ARTIKEL 1 VAN DE VERORDENING EEN REGELING VAN HET HANDELSVERKEER EN EEN PRIJSREGELING . TARWEMEEL BEHOORT TOT DE PRODUKTEN WAARVOOR ZIJ GELDT .

9 MET BETREKKING TOT HET HANDELSVERKEER STELT VERORDENING NR . 2727/75 EEN AANTAL MAATREGELEN VAST VOOR DE INVOER UIT EN DE UITVOER NAAR DERDE LANDEN , MET NAME AFGIFTE VAN EEN IN- OF UITVOERCERTIFICAAT , TOEPASSING VAN EEN HEFFING , EVENTUELE TOEKENNING VAN EEN RESTITUTIE EN TOEPASSING VAN VRIJWARINGSCLAUSULES . EEN CONTINGENTERING VAN HET MALEN VAN TARWE KAN DE WERKING VAN DEZE REGELINGEN OP GEEN ENKELE WIJZE BELEMMEREN .

10 MET BETREKKING TOT DE PRIJSREGELING MOET EROP WORDEN GEWEZEN , DAT VERORDENING NR . 2727/75 ENKEL VOORZIET IN DE VASTSTELLING VAN PRIJZEN VOOR GRANEN , MAAR NIET VOOR MEEL , WAARVAN DE PRIJS AFHANGT VAN VRAAG EN AANBOD OP DE BINNENMARKT VAN DE GEMEENSCHAP . OFSCHOON EEN CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE DUS NIET RECHTSTREEKS AFBREUK DOET AAN DE TOEPASSING VAN DE PRIJSREGELING VOOR TARWE , VOERT FOREST NIETTEMIN AAN , DAT HET STELSEL INDIRECT EEN DERGELIJKE UITWERKING HEEFT , DOORDAT DE BEPERKING VAN DE MAALCAPACITEIT DER MAALDERIJEN DE VRAAG NAAR TARWE ZOU VERMINDEREN .

11 DIENAANGAANDE ZIJ EROP GEWEZEN , DAT VOLGENS DE DOOR DE FRANSE REGERING EN DE COMMISSIE VERSCHAFTE EN DOOR FOREST NIET WEERSPROKEN STATISTISCHE GEGEVENS HET TOTAAL VAN DE MAALRECHTEN IN HET IN GEDING ZIJNDE STELSEL STEEDS VEEL GROTER IS GEWEEST DAN DE HOEVEELHEID TARWE DIE NOODZAKELIJK IS TER DEKKING VAN DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT . BOVENDIEN GELDT DE REGELING IN GEDING NIET VOOR DE PRODUKTIE VAN MEEL DAT BESTEMD IS VOOR UITVOER OF VOOR GEBRUIK ALS DIERVOEDER . ZO GEZIEN BEPERKT HET STELSEL VAN MAALCONTINGENTEN NOCH DE MEELPRODUKTIE NOCH DE AFZETMOGELIJKHEDEN VAN TARWE . UIT GEEN ENKEL ELEMENT VAN HET DOSSIER KAN DERHALVE WORDEN AFGELEID , DAT DE REGELING INVLOED HEEFT OP DE PRIJSVORMING VOOR TARWE IN HET KADER VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN .

12 FOREST STELT VERDER , DAT EEN NATIONAAL STELSEL VAN MAALCONTINGENTEN VOOR DE MAALDERIJSECTOR ONVERENIGBAAR IS MET DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING , DOORDAT HET IN STRIJD IS MET DE IN ARTIKEL 39 EEG-VERDRAG NEERGELEGDE DOELSTELLINGEN EN GRONDSLAGEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID . OP EEN GEBIED WAARVOOR EEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING GELDT , ZOUDEN DE LID-STATEN GEEN ENKELE RESTBEVOEGDHEID MEER HEBBEN OM MAATREGELEN TE TREFFEN DIE DE GEMEENSCHAPSREGELING HUN NOCH UITDRUKKELIJK NOCH STILZWIJGEND VOORBEHOUDT .

13 DIENAANGAANDE MOET WORDEN OPGEMERKT , DAT EEN CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE , DAT ENKEL BETREKKING HEEFT OP DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT EN WAARBIJ DE TOTALE HOEVEELHEID VAN DE CONTINGENTEN IN FEITE AANZIENLIJK GROTER IS DAN WAT NODIG IS OM DIE CONSUMPTIE TE DEKKEN , GEEN FACTOR IS DIE DE TARWEAANBOUW BEPERKT , EN GEEN ONGUNSTIG EFFECT HEEFT OP DE PRODUKTIVITEIT IN DE LANDBOUW . EEN DERGELIJKE NATIONALE MAATREGEL IS DERHALVE OP ZICH NIET IN STRIJD MET DE DOELSTELLINGEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID OF MET DE DOOR HET VERDRAG NAGESTREEFDE DOELSTELLINGEN VAN ALGEMEEN BELANG .

14 ZOALS HET HOF OVERWOOG IN ZIJN ARREST VAN 7 FEBRUARI 1984 ( ZAAK 237/83 , JONGENEEL KAAS , JURISPR . 1984 , BLZ . 483 ), DIENEN DE LID-STATEN , WANNEER EEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING TOT STAND IS GEBRACHT , ZICH TE ONTHOUDEN VAN ELKE MAATREGEL MET DE STREKKING DAARVAN AF TE WIJKEN OF ER INBREUK OP TE MAKEN . VOLGENS DIT ARREST KAN EVENWEL UIT HET ENKELE STILZWIJGEN VAN DE BETROKKEN REGELING NIET WORDEN AFGELEID , DAT DE LID-STATEN DAN OP DAT GEBIED GEEN ENKELE MAATREGEL MEER MOGEN TREFFEN . WAAR DE GEMEENSCHAPSWETGEVER GEEN BIJZONDERE REGELINGEN VOOR DE MAALDERIJSECTOR HEEFT VASTGESTELD , ZIJN DE LID-STATEN JUIST BEVOEGD GEBLEVEN OM DE HUN DIENSTIG LIJKENDE MAATREGELEN VOOR DE STRUCTUURVERBETERING IN DIE SECTOR TE TREFFEN , MITS ZIJ DAARBIJ DE REGELINGEN EN BEGINSELEN VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING IN ACHT NEMEN .

15 UIT HET VOORGAANDE VOLGT , DAT DE BEPALINGEN VAN VERORDENING NR . 2727/75 ER NIET AAN IN DE WEG STAAN , DAT EEN LID-STAAT EEN CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE INVOERT , DAT ENKEL BETREKKING HEEFT OP DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT EN WAARBIJ DE TOTALE HOEVEELHEID IN FEITE AANZIENLIJK GROTER IS DAN WAT NODIG IS OM DIE CONSUMPTIE TE DEKKEN .

DE DRAAGWIJDTE VAN DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG 16 DIT ONDERDEEL VAN DE VRAAG BETREFT IN WEZEN DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 30 VAN HET VERDRAG . AANGEZIEN DE BETROKKEN REGELING IMMERS GEEN NATIONAAL MONOPOLIE VAN COMMERCIELE AARD INSTELT , IS ARTIKEL 37 NIET VAN BELANG . MET BETREKKING TOT ARTIKEL 34 KAN WORDEN VOLSTAAN MET OP TE MERKEN , DAT DE MAALCONTINGENTEN ENKEL GELDEN VOOR DE VERWERKING VAN ZACHTE TARWE TOT MEEL DAT BESTEMD IS VOOR BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE EN NIET VOOR UITVOER .

17 BIJ DE VRAAG OF EEN DERGELIJKE REGELING MOET WORDEN BESCHOUWD ALS EEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE INVOERBEPERKING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , MOET VOOREERST WORDEN OPGEMERKT , DAT HET ONDERHAVIGE STELSEL DE INVOERMOGELIJKHEDEN VAN UIT ANDERE LID-STATEN AFKOMSTIGE TARWE DIE VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE IS BESTEMD , NIET ONGUNSTIG BEINVLOEDT .

18 MET BETREKKING TOT DE GEVOLGEN VOOR DE TARWEMARKT VAN EEN DERGELIJKE REGELING , DIE EVENZEER GELDT VOOR HET MALEN VAN BINNENLANDSE ALS VAN INGEVOERDE TARWE , IS FOREST VAN MENING DAT ZIJ HET HANDELSVERKEER VAN GRAAN ONGUNSTIG BEINVLOEDT : ZIJ KAN ERTOE LEIDEN DAT ER MINDER TARWE WORDT INGEVOERD , OMDAT DE MAALDERIJEN MINDER TARWE VOOR DE MEELFABRICAGE KOPEN .

19 DIENAANGAANDE MOET WORDEN VASTGESTELD DAT , OOK AL ZOU DE BEPERKING VAN DE TOT MEEL TE VERWERKEN HOEVEELHEDEN TARWE DE MEELFABRIKANTEN KUNNEN BELETTEN TARWE TE KOPEN , IEDERE MEELFABRIKANT NIETTEMIN VRIJ IS OM ZICH GEHEEL OF GEDEELTELIJK MET INGEVOERDE TARWE TE BEVOORRADEN . FEITELIJK LIJKT ER DUS GEEN VERBAND TE BESTAAN TUSSEN EEN DERGELIJKE MAATREGEL TOT CONTINGENTERING VAN DE MEELPRODUKTIE EN DE INVOER VAN TARWE EN LIJKT DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN ER NIET DOOR TE WORDEN BELEMMERD .

20 EEN DERGELIJKE REGELING IS DERHALVE NIET TE BESCHOUWEN ALS EEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE INVOERBEPERKING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG .

21 MITSDIEN MOET OP DE VRAAG VAN HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON WORDEN GEANTWOORD , DAT NOCH DE BEPALINGEN VAN VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD VAN 29 OKTOBER 1975 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB 1975 , L 281 , BLZ . 1 ), NOCH DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG ERAAN IN DE WEG STAAN , DAT EEN LID-STAAT VOOR DE MAALDERIJINDUSTRIE EEN CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE INVOERT , DAT ENKEL GELDT VOOR DE VERVAARDIGING VAN MEEL BESTEMD VOOR DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE EN WAARBIJ DE TOTALE HOEVEELHEID DER CONTINGENTEN IN FEITE AANZIENLIJK GROTER IS DAN WAT NODIG IS OM DIE CONSUMPTIE TE DEKKEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

22 DE KOSTEN DOOR DE FRANSE REGERING EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( VIJFDE KAMER ),

UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE MACON BIJ VONNIS VAN 17 APRIL 1985 GESTELDE VRAAG , VERKLAART VOOR RECHT :

NOCH DE BEPALINGEN VAN VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD VAN 29 OKTOBER 1975 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB 1975 , L 281 , BLZ . 1 ), NOCH DE ARTIKELEN 30 TOT EN MET 37 EEG-VERDRAG STAAN ERAAN IN DE WEG , DAT EEN LID-STAAT VOOR DE MAALDERIJINDUSTRIE EEN CONTINGENTERINGSSTELSEL VOOR HET MALEN VAN TARWE INVOERT , DAT ENKEL GELDT VOOR DE VERVAARDIGING VAN MEEL BESTEMD VOOR DE BINNENLANDSE MENSELIJKE CONSUMPTIE EN WAARBIJ DE TOTALE HOEVEELHEID DER CONTINGENTEN IN FEITE AANZIENLIJK GROTER IS DAN WAT NODIG IS OM DIE CONSUMPTIE TE DEKKEN .

Top