Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61983CJ0188

    Arrest van het Hof (Derde kamer) van 9 oktober 1984.
    Hermann Witte tegen Europees Parlement.
    Ambtenaar - Toekenning ontheemdingstoelage.
    Zaak 188/83.

    Jurisprudentie 1984 -03465

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1984:309

    61983J0188

    ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 9 OKTOBER 1984. - H. WITTE TEGEN EUROPEES PARLEMENT. - " AMBTENAAR - TOEKENNING ONTHEEMDINGSTOELAGE ". - ZAAK 188/83.

    Jurisprudentie 1984 bladzijde 03465


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    1 . AMBTENAREN - BEZOLDIGING - ONTHEEMDINGSTOELAGE - DOEL - VOORWAARDEN VOOR TOEKENNING - CUMULATIEVE VOORWAARDEN

    ( AMBTENARENSTATUUT , BIJLAGE VII , ARTIKEL 4 , LID 1 )

    2 . AMBTENAREN - BEZOLDIGING - ONTHEEMDINGSTOELAGE - UITSLUITING VAN TOELAGE - VASTE WOONPLAATS BUITEN LID-STAAT VAN TEWERKSTELLING - KORTSTONDIG VERBLIJF BUITEN DEZE STAAT - OMSTANDIGHEDEN DIE WOONPLAATS NIET VAST KARAKTER ONTNEMEN

    ( AMBTENARENSTATUUT , BIJLAGE VII , ARTIKEL 4 , LID 1 )

    Samenvatting


    1 . DE IN HET AMBTENARENSTATUUT VOORZIENE ONTHEEMDINGSTOELAGE IS BEDOELD OM DE BIJZONDERE LASTEN EN NADELEN TE COMPENSEREN , DIE AAN DE INDIENSTTREDING BIJ DE GEMEENSCHAPPEN ZIJN VERBONDEN VOOR AMBTENAREN DIE UIT DIEN HOOFDE GENOODZAAKT ZIJN VAN WOONPLAATS TE VERANDEREN . DE AMBTENAAR DIE NIET DE NATIONALITEIT BEZIT VAN DE STAAT OP WELKS GRONDGEBIED ZIJN STANDPLAATS IS GELEGEN , EN DEZE OOK NOOIT HEEFT BEZETEN , KAN SLECHTS AANSPRAAK MAKEN OP DEZE VERGOEDING , INDIEN HIJ GEDURENDE DE BETROKKEN PERIODE NIET REGELMATIG WOONACHTIG IS GEWEEST OF ZIJN BEROEPSWERKZAAMHEDEN HEEFT UITGEOEFEND OP HET GRONDGEBIED IN EUROPA VAN BEDOELDE STAAT .

    2 . SPORADISCHE EN KORTSTONDIGE PERIODEN VAN VERBLIJF BUITEN HET LAND VAN STANDPLAATS , TIJDENS WELKE OOK NIET IS GEBLE KEN VAN DE BEDOELING VAN DE BETROKKENE ZIJN BELANGENSFEER PERMANENT NAAR EEN ANDERE STAAT TE VERLEGGEN , ZIJN NIET VOLDOENDE ZWAARWEGEND OM ZIJN VERBLIJF IN DE STAAT WAAR DE STANDPLAATS IS GELEGEN , NIET LANGER ALS WOONACHTIGHEID IN DE ZIN VAN BEDOELDE STATUTAIRE BEPALING TE BESCHOUWEN .

    Partijen


    IN ZAAK 188/83 ,

    H . WITTE , AMBTENAAR VAN HET EUROPESE PARLEMENT , WONENDE TE OLM , GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG , VERTEGENWOORDIGD DOOR V . BIEL , ADVOCAAT TE LUXEMBURG , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE DIENS KANTORE , RUE DES GLACIS 18 A ,

    VERZOEKER ,

    TEGEN

    EUROPEES PARLEMENT , VERTEGENWOORDIGD DOOR M . PETER , HOOFD VAN DE AFDELING ADMINISTRATIEFRECHTELIJKE VRAAGSTUKKEN , BIJGESTAAN DOOR A . BONN , ADVOCAAT TE LUXEMBURG , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE DIENS KANTORE , COTE D ' EICH 22 ,

    VERWEERDER ,

    Onderwerp


    BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE , BEDOELD IN ARTIKEL 4 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ OP 8 SEPTEMBER 1983 TER GRIFFIE INGEDIEND VERZOEKSCHRIFT HEEFT H . WITTE , DIE SINDS 17 MEI 1982 ALS AMBTENAAR VAN HET EUROPESE PARLEMENT TE LUXEMBURG WERKZAAM IS , DE TOEKENNING GEVORDERD VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE BEDOELD IN ARTIKEL 4 , LID 1 , VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN .

    2 VOLGENS DIE BEPALING WORDT DE ONTHEEMDINGSTOELAGE TEN BEDRAGE VAN 16 % VAN DE SOM VAN HET BASISSALARIS EN BEPAALDE TOELAGEN , TOEGEKEND AAN ' ' DE AMBTENAAR DIE NIET DE NATIONALITEIT BEZIT VAN DE STAAT OP WELKS GRONDGEBIED ZIJN STANDPLAATS IS GELEGEN , EN DIE DEZE OOK NOOIT HEEFT BEZETEN , EN DIE GEDURENDE EEN PERIODE VAN VIJF JAAR , EINDIGENDE ZES MAANDEN VOOR ZIJN INDIENSTTREDING , NIET REGELMATIG WOONACHTIG IS GEWEEST OF ZIJN VOORNAAMSTE BEROEPSBEZIGHEDEN HEEFT UITGEOEFEND OP HET GRONDGEBIED IN EUROPA VAN BEDOELDE STAAT ' ' ; BEDOELDE PERIODE LIEP IN CASU VAN 17 NOVEMBER 1976 TOT 17 NOVEMBER 1981 .

    3 VERZOEKER WAS VAN MENING DAT HIJ AAN VOORMELDE VOORWAARDEN VOOR TOEKENNING VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE VOLDEED , DIENDE EEN TOT TOEKENNING VAN DIE TOELAGE STREKKEND VERZOEK IN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 90 , LID 1 , VAN HET STATUUT EN BEKLAAGDE ZICH , NA VERWERPING VAN DAT VERZOEK , OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 90 , LID 2 . TOEN OOK OP ZIJN KLACHT AFWIJZEND WERD BESCHIKT , VOORZAG HIJ ZICH IN BEROEP .

    4 BLIJKENS HET DOSSIER HEEFT VERZOEKER , DIE DUITSER IS EN NIMMER DE LUXEMBURGSE NATIONALITEIT HEEFT BEZETEN , SEDERT 1958 , TOEN ZIJN VADER ALS AMBTENAAR VAN HET EUROPESE PARLEMENT ALDAAR WERD TEWERKGESTELD , IN HET GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG GEWOOND . IN MAART 1975 VESTIGDE HIJ ER ZIJN ECHTELIJK DOMICILIE . IN DE HIERBEDOELDE PERIODE VAN VIJF JAAR , 17 NOVEMBER 1976 - 17 NOVEMBER 1981 , IS HIJ TOT SEPTEMBER 1977 ALS RECHTSREFERENDAR WERKZAAM GEWEEST IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND , WAAR HIJ OM DIE REDEN VAN 17 NOVEMBER TOT EIND NOVEMBER 1976 , VAN 1 MAART TOT 28 APRIL 1977 EN VAN MEDIO MEI TOT EIND AUGUSTUS 1977 HEEFT GEWOOND . GEDURENDE BEDOELDE VERBLIJFSPERIODEN IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND , HIELD HIJ EVENWEL ZIJN ECHTELIJK DOMICILIE TE LUXEMBURG AAN .

    5 IN DE HIEROPVOLGENDE WERKLOOSHEIDSPERIODE , OKTOBER 1977 - EIND FEBRUARI 1979 , HEEFT HIJ , BEHOUDENS EEN PERIODE VAN DRIE A VIER MAANDEN , GELEGEN TUSSEN NOVEMBER/DECEMBER 1977 EN EIND FEBRUARI 1978 , WAARIN HIJ ALS WERKZOEKENDE IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND VERBLEEF , WEDEROM MET ZIJN GEZIN TE LUXEMBURG GEWOOND . TENSLOTTE HEEFT HIJ VAN 1 MAART 1979 TOT 17 NOVEMBER 1981 , TOEN DE REFERENTIEPERIODE AFLIEP , VOOR EEN PARTICULIERE FIRMA TE LUXEMBURG GEWERKT EN ALDAAR MET ZIJN GEZIN GEWOOND .

    6 VERZOEKER BETOOGT IN DE EERSTE PLAATS DAT HET PARLEMENT HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN HEEFT GESCHONDEN DOOR OP ZIJN VERZOEK OM TOEKENNING VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE AFWIJZEND TE BESCHIKKEN . DE IN DE OMSTREDEN STATUTAIRE BEPALING GESTELDE VOORWAARDEN - HIJ MOCHT OP HET GRONDGEBIED VAN DE STAAT ZIJNER STANDPLAATS NIET WOONACHTIG ZIJN GEWEEST EN ALDAAR NIET ZIJN VOORNAAMSTE BEROEPSBEZIGHEDEN HEBBEN UITGEOEFEND - ZOUDEN ALTERNATIEVE VOORWAARDEN ZIJN , IN DIER VOEGE DAT VOOR DE TOELAGE AAN SLECHTS EEN DIER VOORWAARDEN BEHOEFDE TE ZIJN VOLDAAN . VERZOEKER ZOU EVENWEL AAN ELK VAN BEIDE VOORWAARDEN VOLDOEN .

    7 VOLGENS HET EUROPESE PARLEMENT BEVOND DE BETROKKEN AMBTENAAR ZICH EVENWEL IN GEEN VAN DE BEIDE IN DE OMSTREDEN BEPALING BEDOELDE SITUATIES . VERZOEKER ZOU NIET SLECHTS REGELMATIG IN LUXEMBURG WOONACHTIG ZIJN GEWEEST , DOCH ER OOK ZIJN VOORNAAMSTE BEROEPSBEZIGHEDEN HEBBEN UITGEOEFEND .

    8 VOLGENS DE VERSCHILLENDE TAALVERSIES VAN DE OMSTREDEN STATUTAIRE BEPALING HEEFT MEN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE SLECHTS WILLEN ZIEN TOEGEKEND IN GEVALLEN WAARIN NIET WORDT VASTGESTELD DAT EEN VAN BEIDE IN DIE BEPALING BEDOELDE SITUATIES IS INGETREDEN . ZOALS HET HOF MEERMALEN ( ONDER MEER IN HET OP 20 . 2 . 1975 GEWEZEN ARREST , AIROLA , 21/74 , JURISPR . 1975 , BLZ . 221 ) HEEFT OVERWOGEN , IS DE ONTHEEMDINGSTOELAGE BEDOELD OM DE BIJZONDERE LASTEN EN NADELEN TE COMPENSEREN , DIE AAN DE INDIENSTTREDING BIJ DE GEMEENSCHAPPEN ZIJN VERBONDEN VOOR AMBTENAREN DIE UIT DIEN HOOFDE GENOODZAAKT ZIJN VAN WOONPLAATS TE VERANDEREN . VERZOEKER KAN OP DIE TOELAGE DUS ALLEEN AANSPRAAK MAKEN WANNEER HIJ NOCH REGELMATIG OP LUXEMBURGS GRONDGEBIED WOONACHTIG IS GEWEEST , NOCH ALDAAR ZIJN VOORNAAMSTE BEROEPSBEZIGHEDEN PLACHT UIT TE OEFENEN .

    9 IN CASU KAN WORDEN VOLSTAAN MET DE VASTSTELLING DAT VERZOEKER GEDURENDE DE GEHELE REFERENTIEPERIODE IN LUXEMBURG HEEFT GEWOOND EN ZIJN VERBLIJF ALDAAR SLECHTS GEDURENDE ENKELE KORTE PERIODEN VAN NIET MEER DAN DRIE A VIER MAANDEN , TE ZAMEN NIET MEER DAN NEGEN A TIEN MAANDEN BEDRAGENDE , HEEFT ONDERBROKEN .

    10 DAT DEZE NIET OP LUXEMBURGS GRONDGEBIED DOORGEBRACHTE VERBLIJFSPERIODEN EEN ZEER VOORLOPIG KARAKTER DROEGEN , BLIJKT TEMEER UIT HET FEIT DAT VERZOEKER TOEN BIJ EEN FAMILIELID , RESPECTIEVELIJK IN EEN HOTEL HEEFT GEWOOND , TERWIJL ZIJN ECHTGENOTE HEM NIET VERGEZELDE . HET BLIJKT OOK UIT DE DOOR VERZOEKER ZELF OVERGELEGDE VERKLARINGEN , EN UIT HET BESLUIT WAARBIJ HIJ DOOR DE VOORZITTER VAN HET OBERLANDESGERICHT KOBLENZ TOT RECHTSREFERENDAR IS BENOEMD , WAARIN TE LEZEN STAAT DAT VERZOEKER , BEHALVE VOOR EEN AANTAL TOT ZIJN BEROEPSWERKZAAMHEDEN BEHORENDE OPLEIDINGSCURSUSSEN , VOOR DE GEHELE DUUR VAN ZIJN TEWERKSTELLING ALS ZODANIG VAN VERHUIS- , VERVOERS- EN SEPARATIEVERGOEDINGEN HAD AFGEZIEN .

    11 ZULKE SPORADISCHE EN KORTSTONDIGE VERBLIJFSPERIODEN BUITEN HET LAND VAN ZIJN STANDPLAATS , TIJDENS WELKE OOK NIET IS GEBLEKEN VAN DE BEDOELING VAN DE BETROKKENE ZIJN BELANGENSFEER PERMANENT NAAR EEN ANDERE STAAT TE VERLEGGEN , ZIJN NIET VOLDOENDE ZWAARWEGEND OM ZIJN VERBLIJF IN DE STAAT WAAR DE STANDPLAATS IS GELEGEN , NIET LANGER ALS WOONACHTIGHEID IN DE ZIN VAN BEDOELDE STATUTAIRE BEPALING TE BESCHOUWEN .

    12 AANGEZIEN VERZOEKER DERHALVE IN DE HIERBEDOELDE PERIODE REGELMATIG OP LUXEMBURGS GRONDGEBIED WOONACHTIG IS GEWEEST , MOET DE GRIEF BETREFFENDE SCHENDING VAN HET STATUUT WORDEN VERWORPEN , IN DIER VOEGE DAT NIET BEHOEFT TE WORDEN ONDERZOCHT OF VERZOEKER ALDAAR IN DIE PERIODE BOVENDIEN ZIJN VOORNAAMSTE BEROEPSBEZIGHEDEN HEEFT UITGEOEFEND .

    13 AAN ZIJN BEROEP LEGT VERZOEKER IN DE TWEEDE PLAATS SCHENDING VAN HET BEGINSEL ENER GELIJKE BEHANDELING TEN GRONDSLAG . DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP ZOUDEN DE OMSTREDEN STATUTAIRE BEPALING STEEDS IN DIER VOEGE HEBBEN TOEGEPAST DAT REEDS WIE GEDURENDE DE REFERENTIEPERIODE HET LAND WAAR DE STANDPLAATS IS GELEGEN , GEDURENDE ZES MAANDEN VERLAAT , OP DE ONTHEEMDINGSTOELAGE AANSPRAAK ZOU KUNNEN MAKEN . OOK ZOU ER EEN CONSTANTE GEDRAGSLIJN HEBBEN BESTAAN VOLGENS WELKE DE GEZINSLEDEN VAN DE AMBTENAREN DER GEMEENSCHAPPEN DIE BEDOELDE AMTENAREN NAAR DE STAAT DER STANDPLAATS ZIJN GEVOLGD , VOOR DE TOEKENNING VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE GEACHT WERDEN ALDAAR GEEN VERBLIJF TE HEBBEN GEHOUDEN .

    14 TIJDENS DE MONDELINGE BEHANDELING HEEFT HET EUROPESE PARLEMENT TE DEZEN EEN TOELICHTING VERSCHAFT , VOLGENS WELKE DE ADMINISTRATIES VAN DE INSTELLINGEN DER GEMEENSCHAPPEN IN 1974 WAREN OVEREENGEKOMEN DAT DE ONTHEEMDINGSTOELAGE MOEST WORDEN TOEGEKEND WANNEER BETROKKENE GEDURENDE DE VIJF BEDOELDE JAREN TEN MINSTE EEN AANEENGESLOTEN TIJDVAK VAN ZES MAANDEN BUITEN DE STAAT VAN DE STANDPLAATS HAD DOORGEBRACHT , MAAR IN 1977 ZOU DIE GEDRAGSLIJN ZIJN GEWIJZIGD TEN GUNSTE VAN EEN FLEXIBELER BENADERING , DIE DE BIJZONDERHEDEN DIE ZICH VAN GEVAL TOT GEVAL VOORDEDEN , MEER RECHT DEED WEDERVAREN . VOORTS ZOU MEN IN EEN DOOR DE REKENKAMER IN 1981 UITGEBRACHT RAPPORT AANLEIDING HEBBEN GEVONDEN TERUG TE KOMEN OP DE PRAKTIJK VOLGENS WELKE DE ECHTGENOTE EN KINDEREN - TOT DE LEEFTIJD VAN 18 JAAR - VAN BIJ INTERNATIONALE ORGANISATIES WERKZAME AMBTENAREN , VOOR DE TOEKENNING VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE , MET DIE AMBTENAREN WERDEN GELIJKGESTELD .

    15 AFGEZIEN VAN HET FEIT DAT NIEMAND ZICH TEN EIGEN VOORDELE KAN BEROEPEN OP EEN ONWETTIGHEID WAARVAN ANDEREN HEBBEN KUNNEN PROFITEREN , KAN IN CASU NIET WORDEN GECONCLUDEERD DAT HET EUROPESE PARLEMENT , DOOR OP HET VERZOEK OM TOEKENNING VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE AFWIJZEND TE BESCHIKKEN , IS AFGEWEKEN VAN EEN TEN TIJDE VAN HET AANGEVOCHTEN BESLUIT NOG GEVOLGDE ADMINI STRATIEVE PRAKTIJK . DE GRIEF DAT HET BEGINSEL VAN GELIJKE BEHANDELING ZOU ZIJN GESCHONDEN , FAALT DERHALVE .

    16 OP GROND VAN EEN EN ANDER MOET HET BEROEP WORDEN VERWORPEN .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    17 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING WORDT DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN VERWEZEN .

    18 EVENWEL BLIJVEN VOLGENS ARTIKEL 70 VAN DAT REGLEMENT , IN DOOR AMBTENAREN VAN DE GEMEENSCHAPPEN AANGESPANNEN GEDINGEN , DE DOOR DE INSTELLINGEN GEMAAKTE KOSTEN TE HAREN LASTE .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

    RECHTDOENDE :

    1 . VERWERPT HET BEROEP .

    2.VERSTAAT DAT ELK VAN BEIDE PARTIJEN DE EIGEN KOSTEN ZAL DRAGEN .

    Top