EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61982CJ0011

Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 17 januari 1985.
SA Piraiki-Patraiki en anderen tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen.
Vrijwaringsmaatregelen - Griekse garens van katoen.
Zaak 11/82.

Jurisprudentie 1985 -00207

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1985:18

61982J0011

ARREST VAN HET HOF (EERSTE KAMER) VAN 17 JANUARI 1985. - S.A. PIRAIKI-PATRAIKI TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - VRIJWARINGSMAATREGELEN - GRIEKSE GARENS VAN KATOEN. - ZAAK 11/82.

Jurisprudentie 1985 bladzijde 00207


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . BEROEP TOT NIETIGVERKLARING - NATUURLIJKE OF RECHTSPERSONEN - HANDELINGEN DIE HEN RECHTSTREEKS EN INDIVIDUEEL RAKEN - BESCHIKKING VAN COMMISSIE WAARBIJ LID-STAAT WORDT GEMACHTIGD OM VRIJWARINGSMAATREGELEN TE TREFFEN - BESCHIKKING DIE BEPAALDE EXPORTEURS RECHTSTREEKS EN INDIVIDUEEL KAN RAKEN WEGENS EERDER GESLOTEN OVEREENKOMSTEN

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 173 , ALINEA 2 ; TOETREDINGSAKTE HELLEENSE REPUBLIEK , ARTIKEL 130 )

2 . TOETREDING VAN NIEUWE LID-STATEN TOT DE GEMEENSCHAPPEN - HELLEENSE REPUBLIEK - VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - AFWIJKINGEN - STRIKTE UITLEGGING - VERPLICHTINGEN VAN COMMISSIE

( TOETREDINGSAKTE HELLEENSE REPUBLIEK , ARTIKEL 130 )

3 . TOETREDING VAN NIEUWE LID-STATEN TOT DE GEMEENSCHAPPEN - HELLEENSE REPUBLIEK - VRIJWARINGSMAATREGELEN - BEOORDELINGSBEVOEGDHEID VAN COMMISSIE

( TOETREDINGSAKTE HELLEENSE REPUBLIEK , ARTIKEL 130 )

Samenvatting


1 . EEN BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE OP BASIS VAN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE VAN DE HELLEENSE REPUBLIEK , DIE IS GERICHT TOT EEN LID-STAAT EN HEM MACHTIGT EEN STELSEL TOT BEPERKING VAN DE INVOER UIT GRIEKENLAND IN TE STELLEN , KAN DE GRIEKSE EXPORTEURS RECHTSTREEKS RAKEN WANNEER HET BUITEN TWIJFEL STOND DAT DE AUTORITEITEN VAN DE LID-STAAT WAARAAN MACHTIGING IS VERLEEND VAST BESLOTEN WAREN OM HIERVAN GEBRUIK TE MAKEN .

VAN DEZE EXPORTEURS KUNNEN DIEGENEN , DIE OP HET MOMENT DAT DE BESCHIKKING WERD GENOMEN , MET BETREKKING TOT HET BETROKKEN PRODUKT DAT ALS BESTEMMING HAD DE LID-STAAT WAARVOOR DE MACHTIGING WAS VERLEEND , REEDS KOOPOVEREENKOMSTEN HADDEN AFGESLOTEN DIE TIJDENS DE GELDIGHEIDSDUUR VAN DE BESCHIKKING MOESTEN WORDEN UITGEVOERD , WORDEN BESCHOUWD ALS INDIVIDUEEL GERAAKT , DOORDAT ZIJ DEEL UITMAKEN VAN EEN BEPERKTE KRING VAN ON DERNEMERS DIE DOOR DE COMMISSIE , GELET OP DE IN ARTIKEL 130 , LID 3 , GESTELDE EISEN INZAKE HET VOORAFGAAND ONDERZOEK , WAREN GEIDENTIFICEERD OF KONDEN WORDEN GEIDENTIFICEERD EN DIE IN HET BIJZONDER DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING WERDEN GETROFFEN .

2.EEN BEPALING ALS ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE VAN DE HELLEENSE REPUBLIEK , OP GROND WAARVAN MACHTIGING KAN WORDEN VERLEEND OM TEN AANZIEN VAN EEN LID-STAAT VRIJWARINGSMAATREGELEN TE NEMEN DIE , ZIJ HET OOK TIJDELIJK EN ENKEL VOOR BEPAALDE PRODUKTEN , AFWIJKEN VAN DE REGELS VAN HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN , MOET ZOALS ALLE BEPALINGEN VAN DIEN AARD RESTRICTIEF WORDEN UITGELEGD .

OM TE KUNNEN BEOORDELEN OF DE MAATREGEL WAARVOOR ZIJ OVERWEEGT MACHTIGING TE VERLENEN , VOLDOET AAN DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 130 , LID 3 , DIENT DE COMMISSIE OOK DE SITUATIE TE ONDERZOEKEN IN DE LID-STAAT TEN OPZICHTE WAARVAN DE VRIJWA RINGSMAATREGEL WORDT GEVRAAGD EN MOET ZIJ IN HET BIJZONDER , VOOR ZOVER DE OMSTANDIGHEDEN VAN HET GEVAL DIT TOELATEN , ZICH OP DE HOOGTE STELLEN VAN DE NEGATIEVE GEVOLGEN DIE HAAR BESCHIKKING KAN HEBBEN VOOR DE ECONOMIE VAN DIE LID-STAAT ALSOOK VOOR DE BELANGHEBBENDE ONDERNEMINGEN .

3 . TER ZAKE VAN DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE VAN DE HELLEENSE REPUBLIEK BESCHIKT DE COMMISSIE OVER EEN RUIME BEOORDELINGSBEVOEGDHEID BIJ DE VRAAG OF VOLDAAN IS AAN DE VOORWAARDEN DIE EEN VRIJWARINGSMAATREGEL RECHTVAARDIGEN . HOEWEL ARTIKEL 130 TWEE ONDERSCHEIDEN VOORWAARDEN NOEMT OP GROND WAARVAN ZIJ MACHTIGING VOOR EEN DOOR EEN LID-STAAT GEVRAAGDE VRIJWARINGSMAATREGEL KAN VERLENEN , HEEFT ZIJ HET RECHT ELEMENTEN WELKE OP DE ENE DAN WEL OP DE ANDERE VAN DEZE VOORWAARDEN BETREKKING HEBBEN , GLOBAAL IN AANMERKING TE NEMEN OM TOT DE CONCLUSIE TE KOMEN , DAT DE AANVRAAG GERECHTVAARDIGD IS .

Partijen


IN ZAAK 11/82 ,

SA PIRAIKI-PATRAIKI , INDUSTRIE DU COTON ,

SA VOLOS COTTON MANUFACTURING COMPANY ,

SA MAKEDONIKA KLOSTIRIA ,

SA KLOSTIRIA PREVEZIS ,

SA VOMVYX P.V . SVOLOPOULOS EN CHR . KOUTROUBIS ,

SA KLOSTIRIA NAOUSSIS ,

SA UNICOT HELLAS , SA INDUSTRIE COTONNIERE ,

GEVESTIGD TE ATHENE , BIJGESTAAN EN VERTEGENWOORDIGD DOOR D . EVRIGENIS , ADVOCAAT TE THESSALONIKI , EN G . VANDERSANDEN , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN J . BIVER , ADVOCAAT ALDAAR , RUE GOETHE 2 ,

VERZOEKSTERS ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR M . VAN ACKERE EN X . YATAGANAS , JURIDISCH ADVISEUR RESPECTIEVELIJK LID VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE COMMISSIE , ALS GEMACHTIGDEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

ONDERSTEUND DOOR

REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK , VERTEGENWOORDIGD DOOR N . MUSEUX ALS GEMACHTIGDE EN A . CARNELUTTI ALS PLAATSVERVANGEND GEMACHTIGDE ,

INTERVENIENTE ,

Onderwerp


BETREFFENDE EEN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING VAN BESCHIKKING NR . 81/988/EEG VAN 30 OKTOBER 1981 ( PB L 362 VAN 1981 , BLZ . 33 ) WAARBIJ DE FRANSE REPUBLIEK WORDT GEMACHTIGD VRIJWARINGSMAATREGELEN TE TREFFEN TEN OPZICHTE VAN DE INVOER VAN GARENS VAN KATOEN , AFKOMSTIG UIT GRIEKENLAND , ALS BEDOELD IN ARTIKEL 130 VAN DE AKTE VAN TOETREDING VAN GRIEKENLAND TOT DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT INGEDIEND TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 8 JANUARI 1982 , HEBBEN ZEVEN GRIEKSE KATOENONDERNEMINGEN KRACHTENS ARTIKEL 173 EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN BESCHIKKING NR . 81/988 VAN DE COMMISSIE VAN 30 OKTOBER 1981 ( PB L 362 VAN 1981 , BLZ . 33 ), WAARBIJ DE FRANSE REPUBLIEK KRACHTENS ARTIKEL 130 VAN DE AKTE BETREFFENDE DE TOETREDINGSVOORWAARDEN VOOR DE HELLEENSE REPUBLIEK EN DE AANPASSINGEN VAN DE VERDRAGEN ( HIERNA : TOETREDINGSAKTE ), WORDT GEMACHTIGD DE INVOER IN FRANKRIJK VAN GARENS VAN KATOEN AFKOMSTIG UIT GRIEKENLAND GEDURENDE DE MAANDEN NOVEMBER EN DECEMBER 1981 EN JANUARI 1982 AAN EEN QUOTAREGELING TE ONDERWERPEN .

2 BIJ MEMORIE VAN 12 FEBRUARI 1982 HEEFT DE COMMISSIE KRACHTENS ARTIKEL 91 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING EEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID OPGEWORPEN , WAARBIJ DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK , INTERVENIENTE , ZICH HEEFT AANGESLOTEN .

3 DE COMMISSIE EN DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK WIJZEN EROP , DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING GERICHT IS TOT DE FRANSE EN DE HELLEENSE REPUBLIEK . ZIJ STELLEN , DAT HET GAAT OM EEN BESCHIKKING MET EEN ALGEMENE ECONOMISCHE STREKKING , DIE NIET DE PARTICULIEREN , MAAR EEN GEHELE ECONOMISCHE SECTOR BETREFT . HOEWEL ZIJ DOOR DE GEVOLGEN VAN DE TOEGESTANE VRIJWARINGSMAATREGEL ZIJN GETROFFEN , ZOUDEN VERZOEKSTERS DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING NIET RECHTSTREEKS EN INDIVIDUEEL WORDEN GERAAKT .

4 VOLGENS ARTIKEL 173 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG KAN IEDERE NATUURLIJKE OF RECHTSPERSOON ONDER DE IN DE EERSTE ALINEA VAN DIT ARTIKEL GENOEMDE VOORWAARDEN BEROEP INSTELLEN TEGEN DE TOT HEM GERICHTE BESCHIKKINGEN , ALSMEDE TEGEN BESCHIKKINGEN DIE , HOEWEL GENOMEN IN DE VORM VAN EEN VERORDENING , OF VAN EEN BESCHIKKING GERICHT TOT EEN ANDERE PERSOON , HEM RECHTSTREEKS EN INDIVIDUEEL RAKEN .

5 VASTSTAAT DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING NIET GERICHT IS TOT VERZOEKSTERS IN DE ONDERHAVIGE ZAAK . MET VOORBIJGAAN AAN DE VRAAG WAT HET RECHTSKARAKTER VAN DEZE BESCHIKKING IS , DIENT DERHALVE TE WORDEN ONDERZOCHT OF VERZOEKSTERS NIETTEMIN RECHTSTREEKS EN INDIVIDUEEL ERDOOR WORDEN GERAAKT .

6 WAT HET RECHTSTREEKSE BELANG BETREFT , STELLEN DE COMMISSIE EN DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK , DAT VERZOEKSTERS NIET RECHTSTREEKS DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING WORDEN GETROFFEN , OMDAT DEZE ENKEL EEN MACHTIGING BEVAT VOOR DE FRANSE REPUBLIEK OM EEN QUOTAREGELING VOOR DE INVOER VAN GRIEKSE GARENS VAN KATOEN IN TE VOEREN , EN DEZE STAAT DUS VRIJLAAT OM AL DAN NIET VAN DEZE MACHTIGING GEBRUIK TE MAKEN . DE BESCHIKKING ZELF STELT DUS NIET EEN REGELING TOT BEPERKING VAN DE INVOER IN , DOCH VEREIST , OM PRAKTISCH GEVOLG TE HEBBEN , UITVOERINGSMAATREGELEN VANWEGE DE FRANSE AUTORITEITEN .

7 HET IS JUIST DAT DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE ZONDER NATIONALE UITVOERINGSMAATREGELEN GEEN GEVOLG KON HEBBEN VOOR DE VERZOEKSTERS . DIT IS IN CASU EVENWEL NIET VOLDOENDE OM UIT TE SLUITEN DAT VERZOEKSTERS RECHTSTREEKS DOOR DE BESCHIKKING WORDEN GERAAKT , AANGEZIEN ANDERE FACTOREN DE SLOTSOM TOELATEN DAT ZIJ RECHTSTREEKS BELANG BIJ HET BEROEP HEBBEN .

8 DIENAANGAANDE ZIJ ERAAN HERINNERD DAT , GELIJK DE COMMISSIE ZELF TIJDENS DE SCHRIFTELIJKE BEHANDELING HEEFT ERKEND , DE FRANSE REPUBLIEK , NOG VOOR DAARTOE DOOR DE COMMISSIE TE ZIJN GEMACHTIGD , EEN ZEER RESTRICTIEF STELSEL VAN INVOERVERGUNNINGEN VOOR KATOENEN GARENS UIT GRIEKENLAND HANTEERDE . VOORTS WAS HET VERZOEK OM VRIJWARINGSMAATREGELEN NIET ENKEL AFKOMSTIG VAN DE FRANSE AUTORITEITEN , MAAR HIELD HET OOK IN , DAT DE COMMISSIE EEN STRENGER STELSEL VAN INVOERQUOTA ZOU TOESTAAN DAN WAARVOOR ZIJ UITEINDELIJK TOESTEMMING HEEFT GEGEVEN .

9 ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN WAS DE MOGELIJKHEID DAT DE FRANSE REPUBLIEK ZOU BESLUITEN GEEN GEBRUIK TE MAKEN VAN DE HAAR DOOR DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE GEBODEN BEVOEGDHEID , LOUTER THEORETISCH EN STOND HET BUITEN TWIJFEL , DAT DE FRANSE AUTORITEITEN VAST BESLOTEN WAREN OM DE BESCHIKKING TOE TE PASSEN .

10 MITSDIEN DIENT TE WORDEN ERKEND , DAT VERZOEKSTERS RECHTSTREEKS DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING WERDEN GERAAKT .

11 MET BETREKKING TOT DE VRAAG OF VERZOEKSTERS OOK INDIVIDUEEL ZIJN GERAAKT , ZIJ ER VOOREERST AAN HERINNERD DAT , GELIJK HET HOF VERKLAARDE IN ZIJN ARREST VAN 15 JULI 1963 ( ZAAK 35/62 , PLAUMANN , JURISPR . 1963 , BLZ . 205 ), ' ' ZIJ DIE NIET ZIJN DE ADRESSATEN ENER BESCHIKKING , SLECHTS ZOUDEN KUNNEN STELLEN DAT ZIJ INDIVIDUEEL WORDEN GERAAKT , INDIEN DEZE BESCHIKKING HEN BETREFT UIT HOOFDE VAN ZEKERE BIJZONDERE HOEDANIGHEDEN OF VAN EEN FEITELIJKE SITUATIE , WELKE HEN TEN OPZICHTE VAN IEDER ANDER KARAKTERISEERT EN HEN DERHALVE INDIVIDUALISEERT OP SOORTGELIJKE WIJZE ALS DE ADRESSAAT ' ' ( T.A.P ., BLZ . 232 ).

12 VERZOEKSTERS BETOGEN DAT ZIJ AAN VORENGENOEMDE VOORWAARDEN VOLDOEN OMDAT ZIJ ONDER DE GRIEKSE ONDERNEMINGEN DIE KATOENEN GARENS VERVAARDIGEN EN NAAR FRANKRIJK UITVOEREN , DE BELANGRIJKSTE ZIJN . ZIJ ZOUDEN DERHALVE BEHOREN TOT EEN KRING VAN BEDRIJVEN DIE GEINDIVIDUALISEERD EN TE IDENTIFICEREN ZIJN AAN DE HAND VAN DE KENMERKEN VAN HET BETROKKEN PRODUKT , DE DOOR HEN ONTPLOOIDE ECONOMISCHE ACTIVITEIT EN DE TIJD GEDURENDE WELKE DEZE ACTIVITEIT WERD UITGEOEFEND . IN DIT VERBAND MERKEN VERZOEKSTERS OP , DAT HET PRODUCEREN EN UITVOEREN NAAR FRANKRIJK VAN KATOENEN GARENS UIT GRIEKENLAND EEN INDUSTRIELE EN COMMERCIELE ORGANISATIE VEREIST DIE ONMOGELIJK VAN DE ENE DAG OP DE ANDERE KAN WORDEN OPGEZET EN IN IEDER GEVAL NOOIT IN DE KORTE TIJD DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING VAN TOEPASSING WAS .

13 DEZE STELLING HOUDT GEEN STAND . IN DE EERSTE PLAATS MOET EROP WORDEN GEWEZEN , DAT VERZOEKSTERS DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING SLECHTS WORDEN GERAAKT IN HUN HOEDANIGHEID VAN EXPORTEURS NAAR FRANKRIJK VAN KATOENEN GARENS UIT GRIEKENLAND . DE BESCHIKKING HEEFT IMMERS GEENSZINS TOT DOEL OF GEVOLG , DE PRODUKTIE VAN DE BETROKKEN PRODUKTEN OP ENIGERLEI WIJZE TE BEPERKEN .

14 BIJ DE UITVOER VAN DIE PRODUKTEN NAAR FRANKRIJK GAAT HET KENNELIJK OM EEN HANDELSACTIVITEIT DIE OP IEDER MOMENT DOOR IEDERE WILLEKEURIGE ONDERNEMING KAN WORDEN UITGEOEFEND . HIERUIT VOLGT DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING VERZOEKSTERS EVENZEER TREFT ALS IEDERE ANDERE ONDERNEMING DIE ZICH , FEITELIJK OF POTENTIEEL , IN DEZELFDE SITUATIE BEVINDT . HET ENKELE FEIT DAT VERZOEKSTERS NAAR FRANKRIJK EXPORTEREN , KAN DERHALVE NIET VOLSTAAN ALS BEWIJS DAT ZIJ DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING INDIVIDUEEL WORDEN GERAAKT .

15 VERZOEKSTERS VOEREN ECHTER AAN , DAT HUN SITUATIE , TEN OPZICHTE VAN DIE VAN IEDERE ANDERE EXPORTEUR VAN KATOENEN GARENS UIT GRIEKENLAND NAAR FRANKRIJK , WORDT GEKARAKTERISEERD , DOORDAT ZIJ MET FRANSE AFNEMERS EEN REEKS VERKOOPOVEREENKOMSTEN HADDEN GESLOTEN VOOR HOEVEELHEDEN KATOENEN GARENS DIE DE DOOR DE COMMISSIE TOEGESTANE QUOTA TE BOVEN GINGEN , EN DIE MOESTEN WORDEN GELEVERD IN DE PERIODE WAARIN BEDOELDE BESCHIKKING VAN TOEPASSING WAS . VERZOEKSTERS VERKLAREN DAT DEZE OVEREENKOMSTEN JUIST WEGENS DE DOOR DE FRANSE AUTORITEITEN TOEGEPASTE QUOTAREGELING NIET KONDEN WORDEN UITGEVOERD . ZIJ ZIJN VAN OORDEEL , DAT ZIJ ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING IN HUN INDIVIDUELE BELANGEN ZIJN GERAAKT .

16 VOLGENS VERZOEKSTERS WAS DE COMMISSIE IN STAAT EN ZELFS VERPLICHT , DE BEDRIJVEN TE IDENTIFICEREN DIE , ZOALS VERZOEKSTERS , DOOR HAAR BESCHIKKING INDIVIDUEEL WERDEN GERAAKT . DOOR ZICH DIENAANGAANDE NIET OP DE HOOGTE STELLEN , HEEFT ZIJ DE TOEPASSINGSVOORWAARDEN VAN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE GESCHONDEN , DAAR DEZE BEPALING , NAAR VERZOEKSTERS MENEN , DE COMMISSIE VERPLICHT , VAN TEVOREN DE - IN CASU GRIEKSE - BEDRIJVEN DIE DOOR DE TOEGESTANE VRIJWARINGSMAATREGEL INDIVIDUEEL WORDEN GERAAKT , TE IDENTIFICEREN .

17 IN DE EERSTE PLAATS MOET WORDEN OPGEMERKT DAT , ZO DIT ARGUMENT GEGROND ZOU BLIJKEN TE ZIJN , HET SLECHTS DIE VERZOEKSTERS ZOU KUNNEN BATEN DIE HET BEWIJS HEBBEN GELEVERD , DAT ZIJ VOOR DE DATUM VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING MET FRANSE AFNEMERS OVEREENKOMSTEN HADDEN GESLOTEN VOOR DE LEVERING VAN GRIEKSE KATOENEN GARENS TIJDENS DE PERIODE DAT DE BESCHIKKING VAN TOEPASSING WAS .

18 DAAR OP DIT PUNT GEEN ENKEL BEWIJS IS BIJGEBRACHT DOOR DE VENNOOTSCHAPPEN VOMVYX P.V . SVOLOPOULOS EN CHR . KOUTROUBIS , NOCH DOOR UNICOT HELLAS , MOET HET BEROEP TEN AANZIEN VAN DEZE VERZOEKSTERS NIET-ONTVANKELIJK WORDEN VERKLAARD .

19 WAT DE ANDERE VERZOEKSTERS BETREFT , ZIJ OPGEMERKT DAT HET FEIT DAT ZIJ , VOORDAT DE BESTREDEN BESCHIKKING WERD VASTGESTELD , OVEREENKOMSTEN HADDEN GESLOTEN DIE IN DE MAANDEN WAARVOOR DE BESCHIKKING GOLD , MOESTEN WORDEN UITGEVOERD , EEN FEITELIJKE SITUATIE SCHEPT DIE HEN KARAKTERISEERT TEN OPZICHTE VAN IEDER ANDER DIE DOOR DE BESCHIKKING WORDT GERAAKT DOORDAT DE UITVOERING VAN HUN OVEREENKOMSTEN DOOR DE BESCHIKKING GEHEEL OF GEDEELTELIJK ONMOGELIJK IS GEMAAKT .

20 DE COMMISSIE BESTRIJDT EVENWEL DAT DEZE OMSTANDIGHEID OP ZICH KAN VOLSTAAN OM VERZOEKSTERS ALS INDIVIDUEEL GERAAKT TE BESCHOUWEN . ZIJ BETOOGT DAT ZIJ IN IEDER GEVAL BIJ DE VASTSTELLING VAN DE BESCHIKKING ONKUNDIG WAS VAN HET AANTAL REEDS GESLOTEN CONTRACTEN VOOR DE DOOR DE BESCHIKKING BESTREKEN PERIODE , EN DAT HET HAAR , ANDERS DAN IN DE DOOR HET HOF BERECHTE GEVALLEN , VOLKOMEN ONMOGELIJK WAS ZICH HIERVAN OP DE HOOGTE TE STELLEN , NU HET GING OM CIVIELRECHTELIJKE OVEREENKOMSTEN DIE NIET BIJ DE COMMUNAUTAIRE OF NATIONALE AUTORITEITEN BEHOEFDEN TE WORDEN AANGEMELD .

21 DIENAANGAANDE MOET WORDEN OPGEMERKT DAT HET ANTWOORD OP DE VRAAG , OF EN IN HOEVERRE DE COMMISSIE WIST OF KON WETEN , WELKE GRIEKSE EXPORTEURS OVEREENKOMSTEN HADDEN GESLOTEN VOOR DE PERIODE WAARIN DE BESTREDEN BESCHIKKING VAN TOEPASSING WAS , STERK AFHANGT VAN DE UITLEGGING DIE MEN AAN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE GEEFT , EN IN HET BIJZONDER VAN DE VRAAG OF DE COMMISSIE , ALVORENS MACHTIGING TE GEVEN VOOR EEN VRIJWARINGSMAATREGEL IN DE ZIN VAN DEZE BEPALING , VERPLICHT IS EEN ONDERZOEK IN TE STELLEN NAAR DE ECONOMISCHE GEVOLGEN VAN DE TE GEVEN BESCHIKKING EN NAAR DE ONDERNEMINGEN DIE EVENTUEEL DOOR ZULK EEN BESCHIKKING WORDEN GETROFFEN . AANGEZIEN OP DITZELFDE PROBLEEM BETREKKING HEBBENDE GRIEVEN ZIJN AANGEVOERD TOT STAVING VAN HET MIDDEL ONTLEEND AAN DE ONWETTIGHEID VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING , DIENT DIT ASPECT VAN DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP TEZAMEN MET DE MIDDELEN TEN GRONDE TE WORDEN ONDERZOCHT .

22 VERZOEKSTERS BETOGEN IN DE EERSTE PLAATS , DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING ZOU ZIJN GEGEVEN ZONDER DAT VOLDAAN WAS AAN DE IN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE GENOEMDE VOORWAARDEN . ZIJ VOEREN DRIE VERSCHILLENDE GRIEVEN AAN . DE EERSTE GRIEF HOUDT IN , DAT HET PRODUKT WAAROP DE BESCHIKKING BETREKKING HEEFT , NIET VALT ONDER HET BEGRIP ' ' SECTOR VAN HET ECONOMISCHE LEVEN ' ' ZOALS BEDOELD IN ARTIKEL 130 ; DE TWEEDE , DAT DE IN DIT ARTIKEL BEDOELDE MOEILIJKHEDEN IN EEN BEPAALDE SECTOR OF EEN BEPAALDE STREEK IN CASU NIET BESTONDEN ; EN DE DERDE , DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING , IN STRIJD MET LID 3 VAN ARTIKEL 130 , ZICH NIET BEPERKT TOT EEN STRIKT NOODZAKELIJKE MAATREGEL .

23 GELET OP WAT HIERVOOR IS OVERWOGEN MET BETREKKING TOT DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP DIENT ALLEREERST DEZE LAATSTE GRIEF TE WORDEN ONDERZOCHT .

24 VOLGENS ARTIKEL 130 , LID 1 , TOETREDINGSAKTE , KAN EEN LID-STAAT MACHTIGING VRAGEN OM VRIJWARINGSMAATREGELEN TE TREFFEN TEN OPZICHTE VAN DE HELLEENSE REPUBLIEK ' ' IN GEVAL VAN ERNSTIGE EN MOGELIJK AANHOUDENDE MOEILIJKHEDEN IN EEN SECTOR VAN HET ECONOMISCHE LEVEN , ALSMEDE VAN MOEILIJKHEDEN DIE DE ECONOMISCHE TOESTAND VAN EEN BEPAALDE STREEK ERNSTIG KUNNEN VERSTOREN . ' '

25 LID 3 VAN HETZELFDE ARTIKEL BEPAALT :

' ' DE OVEREENKOMSTIG LID 2 TOEGESTANE MAATREGELEN KUNNEN AFWIJKINGEN VAN DE REGELS VAN HET EEG-VERDRAG EN VAN DEZE AKTE INHOUDEN , VOOR ZOVER EN VOOR ZOLANG DEZE STRIKT NOODZAKELIJK ZIJN TER BEREIKING VAN DE IN LID 1 BEDOELDE DOELSTELLINGEN . BIJ VOORRANG MOETEN DIE MAATREGELEN WORDEN GEKOZEN DIE DE WERKING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT HET MINST VERSTOREN . ' '

26 DIT VEREISTE VINDT ZIJN VERKLARING IN HET FEIT DAT EEN BEPALING , OP GROND WAARVAN MACHTIGING KAN WORDEN VERLEEND OM TEN AANZIEN VAN EEN LID-STAAT VRIJWARINGSMAATREGELEN TE NEMEN DIE , ZIJ HET OOK TIJDELIJK EN ENKEL VOOR BEPAALDE PRODUKTEN , AFWIJKEN VAN DE REGELS VAN HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN , ZOALS ALLE BEPALINGEN VAN DIEN AARD RESTRICTIEF MOET WORDEN UITGELEGD .

27 VERZOEKSTERS STELLEN DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING DE BETROKKEN GRIEKSE BEDRIJVEN ZWAAR TREFT , ZONDER DAT DE CONSIDERANS ERVAN OOK MAAR DE MINSTE AANWIJZING BEVAT , DAT DE COMMISSIE REKENING HEEFT GEHOUDEN MET DE ZEER ERNSTIGE GEVOLGEN DIE HAAR BESCHIKKING VOOR DIE CATEGORIE BEDRIJVEN ZOU HEBBEN .

28 OM TE KUNNEN BEOORDELEN OF DE MAATREGEL WAARVOOR ZIJ OVERWEEGT MACHTIGING TE VERLENEN , VOLDOET AAN DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 130 , LID 3 , DIENT DE COMMISSIE OOK DE SITUATIE TE ONDERZOEKEN IN DE LID-STAAT TEN OPZICHTE WAARVAN DE VRIJWARINGSMAATREGEL WORDT GEVRAAGD . IN HET BIJZONDER MOET DE COMMISSIE VOOR ZOVER DE OMSTANDIGHEDEN VAN HET GEVAL DIT TOELATEN , ZICH OP DE HOOGTE STELLEN VAN DE NEGATIEVE GEVOLGEN DIE HAAR BESCHIKKING KAN HEBBEN VOOR DE ECONOMIE VAN DIE LID-STAAT ALSOOK VOOR DE BELANGHEBBENDE ONDERNEMINGEN . IN DIT KADER MOET EVENEENS , VOOR ZOVER MOGELIJK , REKENING WORDEN GEHOUDEN MET DE OVEREENKOMSTEN DIE DEZE ONDERNEMINGEN , VERTROUWEND OP DE HANDHAVING VAN DE VRIJHEID VAN DE INTERCOMMUNAUTAIRE HANDEL , REEDS HEBBEN GESLOTEN EN WAARVAN DE UITVOERING GEHEEL OF GEDEELTELIJK ZOU WORDEN VERHINDERD DOOR DE BESCHIKKING HOUDENDE MACHTIGING VOOR DE VRIJWARINGSMAATREGEL .

29 DE COMMISSIE BRENGT HIERTEGEN IN , DAT ZIJ IN DE KORTE TIJD WAARIN ZIJ MOET BESLISSEN , ONMOGELIJK KAN ACHTERHALEN , HOEVEEL OVEREENKOMSTEN PRECIES AAN BOVENGENOEMDE VOORWAARDEN VOLDOEN .

30 DIT ARGUMENT GAAT NIET OP IN DE OMSTANDIGHEDEN VAN DE ONDERHAVIGE ZAAK . IN DE EERSTE PLAATS IMMERS HEEFT DE COMMISSIE , ALVORENS ZIJ DE BESTREDEN BESCHIKKING GAF , VOLDOENDE TIJD GEHAD OM DE NODIGE INLICHTINGEN IN TE WINNEN . IN DE TWEEDE PLAATS HAD ZIJ , NAAR ZIJ TER TERECHTZITTING HEEFT ERKEND , EEN VERGADERING BELEGD MET VERTEGENWOORDIGERS VAN DE GRIEKSE REGERING EN HET BELANGHEBBENDE BEDRIJFSLEVEN , WAARBIJ ZELFS ENIGEN VAN DE VERZOEKSTERS AANWEZIG WAREN .

31 IN DEZE OMSTANDIGHEDEN MOET DE SLOTSOM ZIJN , DAT DE COMMISSIE VOLDOENDE NAUWKEURIGE INLICHTINGEN KON INWINNEN MET BETREKKING TOT DE REEDS AFGESLOTEN OVEREENKOMSTEN DIE TIJDENS DE GELDINGSDUUR VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING MOESTEN WORDEN UITGEVOERD . HIERUIT VOLGT DAT DE BIJ BEDOELDE OVEREENKOMSTEN BETROKKEN ONDERNEMINGEN VOOR DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET ONDERHAVIGE BEROEP ZIJN TE BESCHOUWEN ALS INDIVIDUEEL GERAAKT , DOORDAT ZIJ DEEL UITMAKEN VAN EEN BEPERKTE KRING VAN ONDERNEMINGEN DIE DOOR DE COMMISSIE WAREN GEIDENTIFICEERD OF GEIDENTIFICEERD KONDEN WORDEN EN DIE , IN VERBAND MET VORENBEDOELDE OVEREENKOMSTEN , IN HET BIJZONDER DOOR DE BESTREDEN BESCHIKKING WERDEN GETROFFEN .

32 BIJGEVOLG MOET DE DOOR DE COMMISSIE OPGEWORPEN EN DOOR DE FRANSE REGERING ONDERSTEUNDE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID WORDEN VERWORPEN , BEHOUDENS TEN AANZIEN VAN DE TWEE HIERVOOR IN RECHTSOVERWEGING 18 GENOEMDE VERZOEKSTERS .

33 WAT DE GROND VAN DE ZAAK BETREFT , BLIJKT UIT DE TEKST VAN DE BETROKKEN BESCHIKKING , DAT DE COMMISSIE IN ZEKERE MATE REKENING HEEFT GEHOUDEN MET DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 130 , LID 3 . ZIJ HEEFT IMMERS MACHTIGING VERLEEND VOOR MINDER STRENGE QUOTA DAN WAAROM DE FRANSE REPUBLIEK HAD GEVRAAGD . VOORTS HEEFT ZIJ IN ARTIKEL 3 VAN DE BESCHIKKING EEN UITZONDERINGSCLAUSULE OPGENOMEN VOOR LEVERANTIES DIE VOOR DE KENNISGEVING VAN DE BESCHIKKING AL UIT GRIEKENLAND WAREN VERZONDEN .

34 GELET OP DE BIJZONDERHEDEN VAN DE ONDERHAVIGE ZAAK , LIJKT DE COMMISSIE ECHTER NIET VOLDOENDE REKENING TE HEBBEN GEHOUDEN MET DE BELANGEN VAN ANDERE DOOR HAAR BESCHIKKING GETROFFEN GRIEKSE ONDERNEMINGEN . IMMERS , IN GEVALLEN ALS HET ONDERHAVIGE , WAARIN HET VERZOEK OM VRIJWARINGSMAATREGELEN IS GEDAAN TERWIJL DE VERZOEKENDE LID-STAAT REEDS ZONDER TOESTEMMING EEN QUOTAREGELING VOOR DE INVOER VAN DE BETROKKEN PRODUKTEN TOEPASTE , HAD DE COMMISSIE ZICH VOORZICHTIGER MOETEN OPSTELLEN EN MEER BEDACHT MOETEN ZIJN OP DE SITUATIE VAN DE GRIEKSE ONDERNEMINGEN DOOR MET NAME REKENING TE HOUDEN MET DE VOOR DE DATUM VAN DE BESCHIKKING IN GOED VERTROUWEN AFGESLOTEN OVEREENKOMSTEN DIE IN DE MAANDEN WAARVOOR DE VRIJWARINGSMAATREGELEN GOLDEN , MOESTEN WORDEN UITGEVOERD , TENEINDE DEZE EVENTUEEL GEHEEL OF GEDEELTELIJK VRIJ TE STELLEN VAN DE TOEPASSING VAN DE BESCHIKKING .

35 HIERUIT VOLGT DAT DE COMMISSIE , DOOR UITSLUITEND REKENING TE HOUDEN MET DE OVEREENKOMSTEN TER UITVOERING WAARVAN DE LEVERANTIES REEDS UIT GRIEKENLAND WAREN VERZONDEN , EN NIET TEVENS , TERWIJL NIETS ZICH DAARTEGEN VERZETTE , MET DE OVEREENKOMSTEN DIE VOLDEDEN AAN DE HIERVOOR UITEENGEZETTE VOORWAARDEN , ARTIKEL 130 , LID 3 , NIET VOLLEDIG IN ACHT HEEFT GENOMEN .

36 VOORTS STELLEN VERZOEKSTERS , DAT HET PRODUKT WAAROP DE BESTREDEN BESCHIKKING BETREKKING HEEFT , NIET EEN ' ' SECTOR VAN HET ECONOMISCHE LEVEN ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE VORMT . ZIJ BETOGEN TE DEZE , DAT GARENS VAN GEKAMD KATOEN , WAAROP HET VERZOEK VAN DE FRANSE REGERING OM EEN VRIJWARINGSMAATREGEL BETREKKING HAD , ZICH NAUWELIJKS ONDERSCHEIDEN VAN GARENS VAN GEKAARD KATOEN , DAAR DE TWEE PRODUKTEN IN HOGE MATE ONDERLING SUBSTITUEERBAAR ZIJN EN DEZELFDE PRODUKTIESTRUCTUUR VEREISEN .

37 HET BLIJKT EVENWEL DAT , OOK AL MAAKTE HET VERZOEK VAN DE FRANSE REGERING ENKEL GEWAG VAN MOEILIJKHEDEN IN DE SECTOR VAN GARENS VAN GEKAMD KATOEN , DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE ZOWEL GEKAMDE ALS GEKAARDE GARENS BETREFT . DE COMMISSIE HEEFT DUS GEEN ONDERSCHEID GEMAAKT TUSSEN DEZE TWEE PRODUKTEN . HET VORENGENOEMDE ARGUMENT MOET DUS ALS IRRELEVANT WORDEN VERWORPEN .

38 VERZOEKSTERS ZETTEN VERVOLGENS UITEEN , DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING MELDING MAAKT ZOWEL VAN ' ' ERNSTIGE EN MOGELIJK AANHOUDENDE MOEILIJKHEDEN IN EEN SECTOR VAN HET ECONOMISCHE LEVEN ' ' ALS VAN ' ' MOEILIJKHEDEN DIE DE ECONOMISCHE TOESTAND VAN EEN BEPAALDE STREEK ERNSTIG KUNNEN VERSTOREN ' ' , ZOALS BEDOELD IN ARTIKEL 130 TOETREDINGSAKTE , ZONDER DAT AAN EEN VAN DEZE ALTERNATIEF GESTELDE VOORWAARDEN OP ZICHZELF IS VOLDAAN .

39 DIENAANGAANDE ZIJ ER VOOREERST OP GEWEZEN , DAT ARTIKEL 130 WELISWAAR TWEE ONDERSCHEIDEN VOORWAARDEN NOEMT OP GROND WAARVAN DE COMMISSIE MACHTIGING VOOR EEN VRIJWARINGSMAATREGEL KAN VERLENEN , DOCH DAT DIT NIET BETEKENT DAT ELEMENTEN WELKE OP DE ENE DAN WEL OP DE ANDERE VAN DEZE VOORWAARDEN BETREKKING HEBBEN , NIET GLOBAAL IN AANMERKING KUNNEN WORDEN GENOMEN OM TOT DE CONCLUSIE TE KOMEN , DAT DE DOOR EEN LID-STAAT GEVRAAGDE VRIJWARINGSMAATREGEL GERECHTVAARDIGD IS .

40 TER ZAKE VAN DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 130 BESCHIKT DE COMMISSIE BOVENDIEN OVER EEN RUIME BEOORDELINGSBEVOEGDHEID BIJ DE VRAAG OF VOLDAAN IS AAN DE VOORWAARDEN DIE EEN VRIJWARINGSMAATREGEL RECHTVAARDIGEN . IN HET GEVAL VAN EEN DERGELIJKE BEVOEGDHEID HEEFT HET HOF , GELIJK HET REEDS HERHAALDE MALEN HEEFT OVERWOGEN ( VGL . ARREST VAN 25 JANUARI 1979 , ZAAK 98/78 , RACKE , JURISPR . 1979 , BLZ . 69 ), ZICH TE BEPERKEN TOT DE VRAAG OF DE UITOEFENING ERVAN GEPAARD IS GEGAAN MET EEN KENNELIJKE DWALING OF MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID , DAN WEL OF DE COMMISSIE DE GRENZEN VAN HAAR BEOORDELINGSBEVOEGDHEID NIET KLAARBLIJKELIJK HEEFT OVERSCHREDEN .

41 ER IS NIETS WAT DE VASTSTELLING TOELAAT , DAT DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE EEN DERGELIJK GEBREK VERTOONT . BIJGEVOLG MOET DIT MIDDEL WORDEN VERWORPEN .

42 UIT HET VOORGAANDE VOLGT , DAT BESCHIKKING NR . 81/988 VAN DE COMMISSIE VAN 30 OKTOBER 1981 WAARBIJ DE FRANSE REPUBLIEK WORDT GEMACHTIGD VRIJWARINGSMAATREGELEN TE TREFFEN TEN OPZICHTE VAN DE INVOER VAN GARENS VAN KATOEN , AFKOMSTIG UIT GRIEKENLAND , MOET WORDEN NIETIG VERKLAARD VOOR ZOVER ZIJ VAN TOEPASSING IS OP OVEREENKOMSTEN DIE VOOR DE DATUM VAN KENNISGEVING VAN BESCHIKKING ZIJN GESLOTEN EN DIE TIJDENS DE GELDINGSDUUR ERVAN MOESTEN WORDEN UITGEVOERD .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

43 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING WORDT DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN VERWEZEN . KRACHTENS PARAGRAAF 3 , EERSTE ALINEA , VAN HETZELFDE ARTIKEL KAN HET HOF DE PROCESKOSTEN GEHEEL OF GEDEELTELIJK COMPENSEREN , INDIEN PARTIJEN ONDERSCHEIDENLIJK OP EEN OF MEER PUNTEN IN HET ONGELIJK WORDEN GESTELD EN VOORTS WEGENS BIJZONDERE REDENEN .

44 IN CASU IS DE BESTREDEN BESCHIKKING SLECHTS GEDEELTELIJK NIETIG VERKLAARD . BIJGEVOLG MOET WORDEN BESLIST DAT DE COMMISSIE , NAAST HAAR EIGEN KOSTEN , DE HELFT VAN DE DOOR VERZOEKSTERS GEMAAKTE KOSTEN ZAL DRAGEN .

45 DAAR HET BEROEP TEN AANZIEN VAN DE VENNOOTSCHAP VOMVYX P.V . SVOLOPOULOS EN CHR . KOUTROUBIS EN VAN DE VENNOOTSCHAP UNICOT HELLAS NIET-ONTVANKELIJK IS VERKLAARD , ZULLEN ZIJ AL HUN KOSTEN MOETEN DRAGEN .

46 DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK , INTERVENIENTE , WORDT VERWEZEN IN DE KOSTEN DIE OP DE INTERVENTIE ZIJN GEVALLEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( EERSTE KAMER ),

RECHTDOENDE , VERSTAAT :

1 ) HET BEROEP WORDT NIET-ONTVANKELIJK VERKLAARD VOOR WAT BETREFT DE VENNOOTSCHAP VOMVYX P.V . SVOLOPOULOS EN CHR . KOUTROUBIS EN DE VENNOOTSCHAP UNICOT HELLAS .

2)BESCHIKKING NR . 81/988 VAN DE COMMISSIE VAN 30 OKTOBER 1981 WAARBIJ DE FRANSE REPUBLIEK WORDT GEMACHTIGD VRIJWARINGSMAATREGELEN TE TREFFEN TEN OPZICHTE VAN DE INVOER VAN GARENS VAN KATOEN AFKOMSTIG UIT GRIEKENLAND , WORDT NIETIG VERKLAARD VOOR ZOVER ZIJ VAN TOEPASSING IS OP OVEREENKOMSTEN DIE VOOR DE DATUM VAN KENNISGEVING VAN BESCHIKKING ZIJN GESLOTEN EN DIE TIJDENS DE GELDINGSDUUR ERVAN MOESTEN WORDEN UITGEVOERD .

3 ) HET BEROEP WORDT VOOR HET OVERIGE VERWORPEN .

4)DE COMMISSIE WORDT VERWEZEN IN HAAR EIGEN KOSTEN ALSMEDE IN DE HELFT VAN DE KOSTEN VAN VERZOEKSTERS , BEHALVE VOOR WAT BETREFT DE VENNOOTSCHAP VOMVYX P.V . SVOLOPOULOS EN CHR . KOUTROUBIS EN DE VENNOOTSCHAP UNICOT HELLAS , DIE AL HUN EIGEN KOSTEN ZULLEN DRAGEN .

5)DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK WORDT VERWEZEN IN DE KOSTEN DIE OP DE INTERVENTIE ZIJN GEVALLEN .

Top