EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61981CJ0306

Arrest van het Hof (Tweede kamer) van 19 mei 1983.
Constantin Verros tegen Europees Parlement.
Ambtenaar - Aanvaarding van sollicitatie.
Zaak 306/81.

Jurisprudentie 1983 -01755

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1983:143

61981J0306

ARREST VAN HET HOF (TWEEDE KAMER) VAN 19 MEI 1983. - CONSTANTIN VERROS TEGEN EUROPEES PARLEMENT. - (" AMBTENAAR - AANVAARDING VAN SOLLICITATIE "). - ZAAK NO. 306/81.

Jurisprudentie 1983 bladzijde 01755


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . PROCEDURE - VOORDRAGEN VAN NIEUWE MIDDELEN IN LOOP VAN GEDING - VOORWAARDEN - NIEUW MIDDEL - BEGRIP

( REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING , ARTIKEL 42 , PARAGRAAF 2 )

2 . AMBTENAREN - AANWERVING - BUITENGEWONE AANWERVINGSPROCEDURE - TOEPASSING VAN PROCEDURE VAN VERGELIJKEND ONDERZOEK NIET VERPLICHT

( AMBTENARENSTATUUT , ARTIKEL 29 , LID 2 ; BIJLAGE III )

Samenvatting


1 . OFSCHOON KRACHTENS ARTIKEL 42 , PARAGRAAF 2 , VAN ' S HOFS REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING IN DE LOOP VAN HET GEDING GEEN NIEUWE MIDDELEN MOGEN WORDEN VOORGEDRAGEN , TENZIJ ZIJ STEUNEN OP GEGEVENS , HETZIJ RECHTENS OF FEITELIJK , WAARVAN EERST IN DE LOOP VAN DE SCHRIFTELIJKE BEHANDELING IS GEBLEKEN , IS EEN MIDDEL DAT EEN UITWERKING IS VAN EEN EERDER IN HET INLEIDEND VERZOEKSCHRIFT RECHTSTREEKS OF STILZWIJGEND OPGEWORPEN MIDDEL , EVENWEL ALS ONTVANKELIJK TE BESCHOUWEN .

2 . IN HET KADER VAN DE BUITENGEWONE AANWERVINGSPROCEDURE VAN ARTIKEL 29 , LID 2 VAN HET STATUUT BEHOEFT HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG NIET DE BEPALINGEN TOE TE PASSEN VAN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT BETREFFENDE DE AANKONDIGING VAN VERGELIJKEND ONDERZOEK EN KAN HET GEBRUIK MAKEN VAN EEN DEEL VAN DIE REGELS HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG NERGENS TOE VERPLICHTEN .

IN DE LOOP VAN DEZE BUITENGEWONE PROCEDURE KAN HET DAN OOK NORMEN AANLEGGEN DIE NIET ZIJN VASTGESTELD IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE DIE IN HET PUBLIKATIEBLAD IS BEKENDGEMAAKT . DIT GELDT OOK VOOR EEN SELECTIECOMITE , WAARAAN HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG ZIJN KEUZERECHT HEEFT OVERGEDRAGEN .

DIT IS INZONDERHEID HET GEVAL BIJ DE VERPLICHTING OM IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE MELDING TE MAKEN VAN EEN EVENTUELE LEEFTIJDSGRENS . DERHALVE IS HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG NIET VERPLICHT DIE VOORWAARDE UITDRUKKELIJK IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE TE VERMELDEN . EVENMIN IS HET VERPLICHT ZELF EEN LEEFTIJDSGRENS VAST TE STELLEN : HET KAN DIE BEVOEGDHEID AAN HET SELECTIECOMITE DELEGEREN .

Partijen


IN ZAAK 306/81 ,

CONSTANTIN VERROS , PERSATTACHE BIJ DE AMBASSADE VAN GRIEKENLAND , WONENDE TE 1050 BRUSSEL , GENERAAL DE GAULLELAAN 50 , VERTEGENWOORDIGD DOOR J.-M . TAVERNIER , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN M . HANSEN , ADVOCAAT ALDAAR , RUE PHILIPPE-II 6 ,

VERZOEKER ,

TEGEN

EUROPEES PARLEMENT , VERTEGENWOORDIGD DOOR M . SCHMIDT , DIRECTEUR PERSONEEL EN SOCIALE ZAKEN , BIJGESTAAN DOOR A . BONN , ADVOCAAT TE LUXEMBURG , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TE DIENS KANTORE , COTE D ' EICH 22 ,

VERWEERDER ,

Onderwerp


BETREFFENDE EEN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT VAN HET SELECTIECOMITE VAN JULI 1981 TOT AFWIJZING VAN VERZOEKERS SOLLICITATIE NAAR DE POST VAN GRIEKSTALIG AFDELINGSHOOFD BIJ HET DIRECTORAAT-GENERAAL VOORLICHTING EN PUBLIC RELATIONS , BELAST MET DE LEIDING VAN HET VOORLICHTINGSBUREAU TE ATHENE ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT NEERGELEGD OP 1 DECEMBER 1981 TER GRIFFIE VAN HET HOF , HEEFT C . VERROS , PERSATTACHE BIJ DE AMBASSADE VAN GRIEKENLAND TE BRUSSEL , BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT VAN 7 AUGUSTUS 1981 VAN HET SELECTIECOMITE VAN HET EUROPEES PARLEMENT , WAARBIJ ZIJN SOLLICITATIE NAAR HET AMBT VAN GRIEKSTALIG AFDELINGSHOOFD BIJ HET DIRECTORAAT-GENERAAL VOOR LICHTING EN PUBLIC RELATIONS VAN HET EUROPEES PARLEMENT , BELAST MET DE LEIDING VAN HET VOORLICHTINGSBUREAU TE ATHENE , IS AFGEWEZEN , ALSMEDE TOT NIETIGVERKLARING VAN DE BENOEMING PER 1 JANUARI 1982 VAN DE AMBTENAAR OP WIE DE KEUZE IS GEVALLEN .

2 BIJ KENNISGEVING VAN VACATURE , VERSCHENEN IN HET PUBLIKATIEBLAD VAN 18 JUNI 1981 , DEELDE HET PARLEMENT MEE , VOORNEMENS TE ZIJN EEN GRIEKSTALIG AFDELINGSHOOFD AAN TE WERVEN VOOR HET VOORLICHTINGSBUREAU TE ATHENE .

3 DE KENNISGEVING VAN VACATURE BEVATTE EEN GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN DAT AFDELINGSHOOFD EN VAN DE VOOR DE VACATURE GESTELDE EISEN ; DE RECHTSGRONDSLAG VAN DE GEKOZEN PROCEDURE WERD EVENWEL NIET VERMELD EN EVENMIN WERD ER EEN LEEFTIJDSGRENS GENOEMD .

4 TIJDENS ZIJN CONSTITUERENDE VERGADERING STELDE HET SELECTIECOMITE DE CRITERIA VOOR DE SELECTIE VAN DE SOLLICITANTEN VAST ; ONDER MEER BESLOOT HET , DAT ZIJ TUSSEN 35 EN 50 JAAR OUD MOESTEN ZIJN ( GEBOREN TUSSEN 1 AUGUSTUS 1931 EN 1 AUGUSTUS 1946 ).

5 VERZOEKER , DIE OP 15 APRIL 1947 IS GEBOREN , SOLLICITEERDE TE ZAMEN MET 145 ANDERE BELANGSTELLENDEN . BIJ BRIEF VAN 7 AUGUSTUS 1981 DEELDE DE VOORZITTER VAN HET SELECTIECOMITE HEM MEE , DAT ZIJN SOLLICITATIE , GELET OP DE LEEFTIJDSGRENS , NIET IN AANMERKING KON WORDEN GENOMEN .

6 NADAT DE DOOR VERZOEKER UIT HOOFDE VAN ARTIKEL 90 , LID 2 , VAN HET STATUUT TEGEN DAT BESLUIT INGEDIENDE KLACHT WAS AFGEWEZEN , HEEFT HIJ HET ONDERHAVIGE BEROEP INGESTELD .

7 TOT STAVING VAN ZIJN BEROEP VOERT VERZOEKER DRIE MIDDELEN AAN , WAARVAN HET EERSTE IS ONTLEEND AAN SCHENDING VAN ARTIKEL 5 , TWEEDE ALINEA , VAN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT , DOORDAT HET SELECTIECOMITE DE LEEFTIJDSVOORWAARDE AAN DE BIJ DE KENNISGEVING VAN VACATURE GESTELDE VOORWAARDEN HEEFT TOEGEVOEGD , HET TWEEDE AAN SCHENDING VAN ARTIKEL 1 , EERSTE LID , SUB G , VAN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT , DOORDAT DE LEEFTIJDSGRENS NIET ALS MOGELIJKE TOELATINGSVOORWAARDE IN DE DOOR DE ADMINISTRATIE VAN HET PARLEMENT VASTGESTELDE KENNISGEVING VAN VACATURE WAS VERMELD , HET DERDE AAN SCHENDING VAN ARTIKEL 29 , LID 2 , VAN HET STATUUT , DOORDAT DE MATERIELE TOEPASSINGSVOORWAARDEN VAN DAT ARTIKEL NIET WAREN AANGEGEVEN .

DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET TWEEDE EN VAN HET DERDE MIDDEL

8 HET PARLEMENT VOERT AAN , DAT HET TWEEDE EN HET DERDE MIDDEL , DIE IN REPLIEK VOOR HET EERST TE BERDE ZIJN GEBRACHT , ALS NIEUWE MIDDELEN ZIJN TE BESCHOUWEN EN DERHALVE DOOR HET HOF NIET IN AANMERKING KUNNEN WORDEN GENOMEN .

9 KRACHTENS ARTIKEL 42 , PARAGRAAF 2 , VAN ' S HOFS REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOGEN IN DE LOOP VAN HET GEDING GEEN NIEUWE MIDDELEN WORDEN VOORGEDRAGEN , TENZIJ ZIJ STEUNEN OP GEGEVENS , HETZIJ RECHTENS OF FEITELIJK , WAARVAN EERST IN DE LOOP VAN DE SCHRIFTELIJKE BEHANDELING IS GEBLEKEN . IN ZIJN ARREST VAN 30 SEPTEMBER 1982 ( ZAAK 108/81 , AMYLUM , JURISPR . 1982 , BLZ . 3107 ) HEEFT HET HOF ER EVENWEL OP GEWEZEN DAT EEN MIDDEL DAT EEN UITWERKING IS VAN EEN EERDER , IN HET INLEIDEND VERZOEKSCHRIFT RECHTSTREEKS OF STILZWIJGEND OPGEWORPEN MIDDEL , ALS ONTVANKELIJK IS TE BESCHOUWEN .

10 HET TWEEDE MIDDEL BLIJKT NAUW SAMEN TE HANGEN MET HET EERSTE MIDDEL ONTLEEND AAN SCHENDING VAN ARTIKEL 5 , EERSTE ALINEA , VAN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT , EN VOORGEDRAGEN IN HET VERZOEKSCHRIFT ; IN DIE OMSTANDIGHEDEN MOET DIT TWEEDE MIDDEL , DAT STILZWIJGEND IN HET EERSTE IS BEGREPEN , ALS ONTVANKELIJK WORDEN BESCHOUWD .

11 HET DERDE MIDDEL WORDT IN REPLIEK VOOR HET EERST VOORGEDRAGEN : DE SCHENDING VAN ARTIKEL 29 , LID 2 , VAN HET STATUUT , WAARAAN HET IS ONTLEEND , IS IN HET VERZOEKSCHRIFT NIET GENOEMD NOCH DAARIN STILZWIJGEND VERVAT .

12 DIT MIDDEL IS DUS VOLLEDIG NIEUW EN DERHALVE NIET-ONTVANKELIJK .

TEN GRONDE

13 TOT STAVING VAN ZIJN EERSTE TWEE MIDDELEN BETOOGT VERZOEKER DAT HET BESTREDEN BESLUIT NIET MOCHT WORDEN GEBASEERD OP HET LEEFTIJDSCRITERIUM , AANGEZIEN DIT NIET IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE WAS VERMELD EN EERST ACHTERAF IS TOEGEVOEGD DOOR HET SELECTIECOMITE , DAT DUSDOENDE DE TOELATINGSVOORWAARDEN VOOR HET VACANTE AMBT WILLEKEURIG HEEFT GEWIJZIGD .

14 HET PARLEMENT VERWEERT ZICH MET TE ZEGGEN DAT DE AANGEHAALDE BEPALINGEN VAN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT , BETREFFENDE DE AANKONDIGING VAN VERGELIJKEND ONDERZOEK , NIET VAN TOEPASSING ZIJN , DAAR HET IN CASU GAAT OM DE BUITENGEWONE AANWERVINGSPROCEDURE BEDOELD IN ARTIKEL 29 , LID 2 , EN NIET OM DIE VAN ARTIKEL 29 , LID 1 , VAN HET STATUUT . DE BIJZONDERE PROCEDURE DIE DAT ARTIKEL MOGELIJK MAAKT , WORDT ALDAAR OMSCHREVEN NOCH UITGEWERKT ; HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG IS DERHALVE VRIJ BIJ DE KEUZE VAN DE MEEST GESCHIKTE MIDDELEN OM IN DE VACATURE TE VOORZIEN . VOOR DE GEVOLGDE PROCEDURE GOLD DERHALVE GEEN ENKEL PUBLIKATIEVEREISTE , NOCH TEN AANZIEN VAN ALLE TOEPASSELIJKE CRITERIA , NOCH TEN AANZIEN VAN EEN DEEL DAARVAN .

15 BLIJKENS DE PROCESSTUKKEN IS IN CASU INDERDAAD DE SELECTIEPROCEDURE VAN ARTIKEL 29 , LID 2 , GEVOLGD EN NIET DIE VAN HET VERGELIJKEND ONDERZOEK ALS BEDOELD IN DE ARTIKELEN 27 EN 29 , LID 1 , EN GEREGELD IN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT . HET HOF HEEFT GEEN ENKELE REDEN OM HET RECHT VAN HET PARLEMENT , IN HET ONDERHAVIGE GEVAL DE GEKOZEN PROCEDURE TOE TE PASSEN , IN TWIJFEL TE TREKKEN .

16 IN HET KADER VAN DEZE BUITENGEWONE PROCEDURE BEHOEFT HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG NIET DE BEPALINGEN TOE TE PASSEN VAN BIJLAGE III BIJ HET STATUUT , BETREFFENDE DE AANKONDIGING VAN VERGELIJKEND ONDERZOEK . IN DE LOOP VAN DE PROCEDURE KAN HET DAN OOK NORMEN AANLEGGEN DIE NIET IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE ZIJN VASTGESTELD , ZONDER DAT DIE NORMEN IN HET PUBLIKATIEBLAD MOETEN WORDEN BEKENDGEMAAKT . DIT GELDT OOK VOOR EEN SELECTIECOMITE , WAARAAN HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG ZIJN KEUZERECHT HEEFT OVERGEDRAGEN .

17 VERZOEKERS ARGUMENT , DAT HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG ZICH AAN ALLE REGELS VAN BIJLAGE III , BETREFFENDE HET VERGELIJKEND ONDERZOEK , HAD MOETEN HOUDEN AANGEZIEN HET BIJ DE TOEPASSING VAN DE BUITENGEWONE PROCEDURE VAN ARTIKEL 29 , LID 2 , VAN HET STATUUT IN RUIME MATE VAN DIE REGELS GEBRUIK HEEFT GEMAAKT , GAAT IN CASU NIET OP : IN DE EERSTE PLAATS IMMERS BESTAAT ER IN HET KADER VAN DIE PROCEDURE GEEN ENKELE VERPLICHTING TOT TOEPASSING VAN DE REGELS VAN HET VERGELIJKEND ONDERZOEK , EN IN DE TWEEDE PLAATS KAN HET FEIT DAT HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG ZICH NAAR EEN DEEL VAN DIE REGELS HEEFT GEDRAGEN , HET VOOR HET OVERIGE NERGENS TOE VERPLICHTEN .

18 DIT IS INZONDERHEID HET GEVAL BIJ DE VERPLICHTING OM IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE MELDING TE MAKEN VAN EEN EVENTUELE LEEFTIJDSGRENS . DERHALVE WAS HET TOT AANSTELLING BEVOEGD GEZAG NIET VERPLICHT DIE VOORWAARDE UITDRUKKELIJK IN DE KENNISGEVING VAN VACATURE TE VERMELDEN . EVENMIN WAS HET VERPLICHT ZELF EEN LEEFTIJDSGRENS VAST TE STELLEN : HET KON DIE BEVOEGDHEID AAN HET SELECTIECOMITE DELEGEREN .

19 BIJGEVOLG ZIJN DEZE TWEE MIDDELEN ONGEGROND EN DIENT HET BEROEP TE WORDEN VERWORPEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

20 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 3 , TWEEDE ALINEA , KAN HET HOF EVENWEL OOK DE IN HET GELIJK GESTELDE PARTIJ VEROORDELEN TOT VERGOEDING VAN DE DOOR HAAR TOEDOEN AAN DE WEDERPARTIJ OPGEKOMEN KOSTEN , DIE NAAR ' S HOFS OORDEEL NODELOOS OF VEXATOIR ZIJN VEROORZAAKT .

21 HET ONDERHAVIGE BEROEP IS EEN GEVOLG VAN HET FEIT DAT HET PARLEMENT IN DE AANKONDIGING VAN VERGELIJKEND ONDERZOEK NIET DUIDELIJK HEEFT GEMAAKT DAT HET DE BUITENGEWONE AANWERVINGSPROCEDURE VAN ARTIKEL 29 , LID 2 , VAN HET STATUUT ZOU TOEPASSEN .

22 DAARDOOR HEEFT HET BIJ VERZOEKER EEN BEGRIJPELIJKE MISVATTING DOEN POSTVATTEN EN HEM NODELOOS KOSTEN WEGENS HET INSTELLEN VAN EEN BEROEP VEROORZAAKT ; DERHALVE MOET HET PARLEMENT WORDEN VEROORDEELD TOT TERUGBETALING VAN VERZOEKERS PROCESKOSTEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( TWEEDE KAMER ),

RECHTDOENDE :

1 . VERWERPT HET BEROEP .

2.VERWIJST HET PARLEMENT IN DE KOSTEN VAN HET GEDING EN IN VERZOEKERS PROCESKOSTEN .

Top