Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61981CJ0075

    Arrest van het Hof van 31 maart 1982.
    Joseph Henri Thomas Blesgen tegen Belgische Staat.
    Verzoek om een prejudiciële beslissing: Belgische Hof van Cassatie - België.
    Maatregelen van gelijke werking - Beperkingen op het in de handel brengen van sterke dranken.
    Zaak 75/81.

    Jurisprudentie 1982 -01211

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1982:117

    61981J0075

    ARREST VAN HET HOF VAN 31 MAART 1982. - JOSEPH HENRI THOMAS BLESGEN TEGEN BELGISCHE STAAT. - (" MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - BEPERKINGEN OP HET IN DE HANDEL BRENGEN VAN STERKE DRANKEN "). - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR HET BELGISCHE HOF VAN CASSATIE). - ZAAK NO. 75/81.

    Jurisprudentie 1982 bladzijde 01211
    Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00351
    Finse bijz. uitgave bladzijde 00371


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - VERBOD OP VERSTREKKEN VAN BEPAALDE TER PLAATSE TE VERBRUIKEN STERKE DRANKEN IN VOOR PUBLIEK TOEGANKELIJKE LOKALEN - VERBOD OP VOORHANDEN HEBBEN VAN STERKE DRANKEN IN LOKALEN , GRENZEND AAN VOOR PUBLIEK TOEGANKELIJKE INRICHTING - TOELAATBAARHEID

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )

    Samenvatting


    HET BEGRIP MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN IN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG MOET ALDUS WORDEN VERSTAAN , DAT ONDER HET IN DEZE BEPALING VERVATTE VERBOD NIET VALT EEN NATIONALE MAATREGEL DIE ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN EN WAARBIJ WORDT VERBODEN HET VERBRUIKEN , VERKOPEN EN AANBIEDEN , ZELFS KOSTELOOS , VAN TER PLAATSE TE VERBRUIKEN STERKE DRANKEN MET EEN BEPAALD ALCOHOLGEHALTE IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN , ALSMEDE HET VOORHANDEN HEBBEN VAN DERGELIJKE DRANKEN ZOWEL IN DE LOKALEN WAARIN DE VERBRUIKERS TOEGELATEN WORDEN , ALS IN DE OVERIGE GEDEELTEN DER INRICHTING EN IN DE BELENDENDE WONING , VOOR ZOVER DIT VERBOD EEN ACCESSOIR IS VAN HET VERBOD VAN VERBRUIK TER PLAATSE .

    EEN DERGELIJKE NATIONALE MAATREGEL HOUDT IMMERS , AANGEZIEN HIJ NIET SLAAT OP DE ANDERE VORMEN VAN VERHANDELING VAN DE BEDOELDE STERKE DRANKEN EN DE DOOR HEM OPGELEGDE BEPERKINGEN GEEN VERSCHILLENDE BEHANDELING VAN DEZE PRODUKTEN NAARGELANG HUN AARD OF HERKOMST TOT GEVOLG HEBBEN , IN WERKELIJKHEID GEEN VERBAND MET DE INVOER VAN DE PRODUKTEN EN IS DAAROM NIET VAN DIEN AARD DAT HIJ DE HANDEL TUSSEN DE LID-STATEN BELEMMERT .

    Partijen


    IN ZAAK 75/81 ,

    BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN HET BELGISCHE HOF VAN CASSATIE ( TWEEDE KAMER ), IN HET ALDAAR AANHANGIG GEDING TUSSEN

    JOSEPH HENRI THOMAS BLESGEN , HOTELHOUDER , WONENDE TE BEVERCE , RUE MONT 1 , BEKLAAGDE , BIJGESTAAN DOOR J . MATERNE , ADVOCAAT TE LUIK , VERZOEKER TOT CASSATIE VAN EEN OP 4 NOVEMBER 1980 DOOR HET HOF VAN BEROEP TE LUIK ( CORRECTIONELE KAMER ) GEWEZEN ARREST ,

    EN

    BELGISCHE STAAT , IN DE PERSOON VAN DE MINISTER VAN FINANCIEN , WIENS KANTOREN GEVESTIGD ZIJN TE BRUSSEL , WETSTRAAT 14 , TEN VERZOEKE VAN DE DIRECTEUR VAN HET BESTUUR VOOR DOUANE EN ACCIJNZEN VAN DE PROVINCIES LUIK EN LUXEMBURG , WAARVAN DE KANTOREN GEVESTIGD ZIJN TE LUIK , RUE LOUVREX 43 , VERVOLGENDE INSTANTIE , VERTEGENWOORDIGD DOOR A . DE BRUYN , ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN CASSATIE ,

    Onderwerp


    OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 30 EN 36 EEG-VERDRAG , MET BETREKKING TOT DE BELGISCHE WET DIE HET VOORHANDEN HEBBEN EN HET VERBRUIK VAN STERKE DRANKEN WAARVAN HET ALCOHOLGEHALTE HOGER IS DAN 22* VERBIEDT IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN EN IN DE BELENDENDE WONINGEN ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ ARREST VAN 18 MAART 1981 , INGEKOMEN TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 7 APRIL 1981 , HEEFT HET BELGISCHE HOF VAN CASSATIE KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG HET HOF TWEE PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 30 EN 36 EEG-VERDRAG , OM TE KUNNEN BEOORDELEN OF ENKELE BEPALINGEN VAN DE BELGISCHE WET VAN 29 AUGUSTUS 1919 ' ' OP HET REGIEM VAN DEN ALCOHOL ' ' VERENIGBAAR ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

    2 DEZE VRAGEN ZIJN GEREZEN IN HET KADER VAN EEN DOOR DE BELGISCHE OVERHEID INGESTELDE STRAFVERVOLGING TEGEN EEN RESTAURANTHOUDER , TERZAKE DAT DEZE , IN STRIJD MET DE ARTIKELEN 1 , 2 EN 14 VAN VOORNOEMDE WET , ALS VERKOPER VAN TER PLAATSE TE GEBRUIKEN DRANKEN , IN ZIJN INRICHTING DRANKEN VOORHANDEN HAD EN VERSTREKTE WAARVAN HET ALCOHOLGEHALTE HOGER IS DAN 22* BIJ EEN TEMPERATUUR VAN 15* C .

    3 ZOWEL VOOR HET HOF VAN CASSATIE ALS IN ZIJN BIJ HET HOF VAN JUSTITIE INGEDIENDE OPMERKINGEN , BETOOGDE DE BEKLAAGDE DAT DE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 1 EN 2 VAN DE WET VAN 29 AUGUSTUS 1919 , OOK AL ZIJN ZIJ ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN , MET ARTIKEL 30 VAN HET VERDRAG STRIJDIGE MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN VAN STERKE DRANK ZIJN . DEZE MAATREGELEN ZOUDEN BOVENDIEN NIET GERECHTVAARDIGD ZIJN OM EEN DER IN ARTIKEL 36 EEG-VERDRAG GENOEMDE REDENEN , MET NAME NIET UIT HOOFDE VAN DE BESCHERMING VAN DE GEZONDHEID EN HET LEVEN VAN PERSONEN , OMDAT NIET KAN WORDEN AANVAARD DAT ZE DAARTOE THANS IN DE GEHELE GEMEENSCHAP DAADWERKELIJK NOODZAKELIJK ZIJN .

    4 VAN OORDEEL DAT HET GEDING PROBLEMEN IN VERBAND MET DE UITLEGGING VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT OPWIERP , HEEFT HET BELGISCHE HOF VAN CASSATIE AAN HET HOF VAN JUSTITIE DE VOLGENDE PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD :

    ' ' 1 . MOET HET BEGRIP , MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN ' BEDOELD IN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT ONDER HET IN BEDOELD ARTIKEL VOORZIENE VERBOD OOK VALLEN :

    A ) WETTELIJKE MAATREGELEN WAARBIJ VERBRUIK , VERKOOP EN AANBIEDING , ZELFS TEN KOSTELOZE TITEL , VAN STERKE DRANKEN ( DIT WIL ZEGGEN DRANKEN WAARVAN HET ALCOHOLGEHALTE GEMETEN BIJ EEN TEMPERATUUR VAN 15* C MEER DAN 22* BEDRAAGT ) WORDT VERBODEN IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN , NAMELIJK IN DRANKSLIJTERIJEN , HOTELS , SPIJSHUIZEN , VERMAAKPLAATSEN , MAGAZIJNEN , KRAMEN , SCHEPEN , TREINEN , TRAMS , STATIEN , WERKHUIZEN OF WERKPLAATSEN , ALSMEDE OP DE OPENBARE WEG , OOK WANNEER DIT VERBOD ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN OP INGEVOERDE PRODUKTEN EN NIET STREKT TOT BESCHERMING VAN DE NATIONALE PRODUKTIE?

    B)WETTELIJKE MAATREGELEN WAARBIJ HET SLIJTERS VAN TER PLAATSE TE VERBRUIKEN DRANKEN WORDT VERBODEN ENIGE HOEVEELHEID STERKE DRANK ( IN DE EERDER AANGEGEVEN ZIN ) VOORHANDEN TE HEBBEN IN DE LOKALEN WAARIN DE VERBRUIKERS WORDEN TOEGELATEN , NOCH IN DE OVERIGE GEDEELTEN DER INRICHTING OF ZELFS IN DE BELENDENDE WONING , OOK WANNEER DIT VERBOD ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN OP INGEVOERDE PRODUKTEN EN NIET STREKT TOT BESCHERMING VAN DE NATIONALE PRODUKTIE?

    ' '

    2.INDIEN DE EERSTE VRAAG BEVESTIGEND WORDT BEANTWOORD : ' ' MOET HET BEGRIP , MAATREGELEN GERECHTVAARDIGD UIT HOOFDE VAN DE BESCHERMING VAN DE GEZONDHEID EN HET LEVEN VAN PERSONEN ' BEDOELD IN ARTIKEL 36 EEG-VERDRAG , ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT MAATREGELEN ALS BESCHREVEN IN DE EERSTE VRAAG , SUB A EN B , KUNNEN OF MOETEN WORDEN GEACHT TE ZIJN GERECHTVAARDIGD OP DE EERDER IN HET DICTUM VAN HET ONDERHAVIGE ARREST GENOEMDE GRONDEN?

    ' '

    DE EERSTE VRAAG

    5 DE EERSTE VRAAG HOUDT IN OF ONDER HET BEGRIP ' ' MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN ' ' VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , OOK MAATREGELEN VALLEN WAARBIJ HET VERBRUIK OM NIET OF ONDER BEZWARENDE TITEL ( VRAAG 1 , SUB A ) EN HET VOORHANDEN HEBBEN ( VRAAG 1 , SUB B ) VAN STERKE DRANKEN WAARVAN HET ALCOHOLGEHALTE HOGER IS DAN 22 WORDT VERBODEN IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE LOKALEN , IN DE OVERIGE GEDEELTEN DER INRICHTING EN IN DE BELENDENDE WONING , OOK WANNEER DIT VERBOD ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN EN NIET STREKT TOT BESCHERMING VAN DE NATIONALE PRODUKTIE .

    6 VOLGENS DE BELGISCHE REGERING VALT DE BETROKKEN WET NIET ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG OMDAT ZIJ , WEGENS HET ONTBREKEN VAN ELKE DISCRIMINATIE TUSSEN INGEVOERDE EN NATIONALE PRODUKTEN , GEEN BEPERKENDE INVLOED HEEFT OP DE INTRACOMMUNAUTAIRE HANDEL . DE WET VAN 29 AUGUSTUS 1919 HEEFT EEN ALGEMENE STREKKING EN VALT BINNEN HET KADER VAN DE STRIJD TEGEN HET ALCOHOLISME . DE BELGISCHE REGERING MERKT OP DAT HET VERBOD OP HET VOORHANDEN HEBBEN EN HET VERBRUIK TER PLAATSE VAN BEPAALDE STERKE DRANKEN IN VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN IS BEDOELD OM HET ALCOHOLISME EN DE VERBREIDING ERVAN TE BESTRIJDEN , EN MET NAME DE JEUGD TE BESCHERMEN TEGEN DE OP INDIVIDUEEL EN SOCIAAL VLAK SCHADELIJKE GEVOLGEN DAARVAN . HET VERBOD HOUDT DUS EEN GEWETTIGDE KEUZE VAN SOCIAAL BELEID IN , EN STROOKT MET DE DOOR HET VERDRAG NAGESTREEFDE DOELEINDEN VAN ALGEMEEN BELANG . HET ONTBREKEN VAN EEN COMMUNAUTAIRE REGELING TER ZAKE RECHTVAARDIGT EEN NATIONAAL OPTREDEN VOOR ZOVER DIT NOODZAKELIJK WORDT GEACHT OM TE VOLDOEN AAN DWINGENDE EISEN DIE IN ELK GEVAL VOORRANG HEBBEN OP DE EISEN VAN HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN .

    7 ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBIEDT KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN EN ALLE MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING IN DE HANDEL TUSSEN DE LID-STATEN . DAARUIT VOLGT DAT IEDERE NATIONALE MAATREGEL DIE DE INTRACOMMUNAUTAIRE HANDEL AL DAN NIET RECHTSTREEKS , DAADWERKELIJK OF POTENTIEEL KAN BELEMMEREN , ALS EEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING IS TE BESCHOUWEN . ZOALS HET HOF STELDE IN ZIJN ARREST VAN 10 JULI 1980 ( ZAAK 152/80 , COMMISSIE T . FRANKRIJK , JURISPR . BLZ . 2299 ) KAN EEN WETTELIJKE REGELING INZAKE DE VERHANDELING VAN PRODUKTEN , ZELFS INDIEN ZE NIET RECHTSTREEKS DE INVOERREGELING BETREFT , NAARGELANG VAN DE OMSTANDIGHEDEN , DE MOGELIJKHEID TOT INVOER VAN DEZE PRODUKTEN UIT ANDERE LID-STATEN ONGUNSTIG BEINVLOEDEN , EN DAARDOOR ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 30 VAN HET VERDRAG VALLEN .

    8 VOLGENS ARTIKEL 3 VAN RICHTLIJN NR . 70/50 VAN DE COMMISSIE VAN 22 DECEMBER 1969 ( PB L 13 VAN 1970 , BLZ . 29 ) HOUDENDE OPHEFFING VAN DE MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN , NIET BEDOELD IN ANDERE KRACHTENS HET EEG-VERDRAG VASTGESTELDE BEPALINGEN , VALLEN OVERIGENS OOK NATIONALE MAATREGELEN DIE EEN REGELING INHOUDEN VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN VAN PRODUKTEN , ZELFS ALS ZE ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING ZIJN OP NATIONALE EN OP INGEVOERDE PRODUKTEN , ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 30 VAN HET VERDRAG , ALS HUN INVLOED OP HET VRIJE GOEDERENVERKEER MEER BEPERKEND IS DAN HETGEEN IN HET KADER VAN EEN HANDELSREGELING IS BEOOGD .

    9 DIT IS ECHTER NIET HET GEVAL BIJ EEN WETTELIJK VOORSCHRIFT DAT SLECHTS BETREKKING HEEFT OP DE VERKOOP VOOR GEBRUIK TER PLAATSE VAN DRANKEN MET EEN HOOG ALCOHOLGEHALTE IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN , EN NIET OP DE ANDERE VORMEN VAN VERHANDELING VAN DEZE DRANKEN . BOVENDIEN MOET WORDEN OPGEMERKT DAT DE AAN DE VERKOOP VAN DEZE STERKE DRANKEN OPGELEGDE BEPERKINGEN , GEEN VERSCHILLENDE BEHANDELING VAN DEZE PRODUKTEN NAARGELANG VAN HUN AARD OF HERKOMST TOT GEVOLG HEBBEN . EEN DERGELIJKE MAATREGEL HOUDT IN WERKELIJKHEID DUS GEEN VERBAND MET DE INVOER VAN DE PRODUKTEN EN IS DAAROM NIET VAN DIEN AARD DAT HIJ DE HANDEL TUSSEN DE LID-STATEN BELEMMERT .

    10 DEZELFDE OVERWEGINGEN GELDEN VOOR HET VERBOD OP HET VOORHANDEN HEBBEN VAN DE BETROKKEN DRANKEN IN DE LOKALEN DIE GRENZEN AAN DE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE INRICHTINGEN . VOOR ZOVER DIT VERBOD EEN ACCESSOIR IS VAN HET VERBOD VAN VERBRUIK TER PLAATSE , KAN HET GEEN BEPERKING VAN DE INVOER VAN UIT ANDERE LID-STATEN AFKOMSTIGE PRODUKTEN TOT GEVOLG HEBBEN .

    11 MITSDIEN MOET OP DE EERSTE VRAAG WORDEN GEANTWOORD DAT HET BEGRIP MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN IN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG ALDUS MOET WORDEN VERSTAAN , DAT ONDER HET IN DEZE BEPALING VERVATTE VERBOD NIET VALT EEN NATIONALE MAATREGEL DIE ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN EN WAARBIJ WORDT VERBODEN HET VERBRUIKEN , VERKOPEN EN AANBIEDEN , ZELFS KOSTELOOS , VAN TER PLAATSE TE VERBRUIKEN STERKE DRANKEN MET EEN BEPAALD ALCOHOLGEHALTE IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN , ALSMEDE HET VOORHANDEN HEBBEN VAN DERGELIJKE DRANKEN ZOWEL IN DE LOKALEN WAARIN DE VERBRUIKERS TOEGELATEN WORDEN , ALS IN DE OVERIGE GEDEELTEN DER INRICHTING EN IN DE BELENDENDE WONING , VOOR ZOVER DIT VERBOD EEN ACCESSOIR IS VAN HET VERBOD VAN VERBRUIK TER PLAATSE .

    DE TWEEDE VRAAG

    12 DAAR DE TWEEDE VRAAG SLECHTS WERD GESTELD VOOR HET GEVAL DAT DE EERSTE VRAAG BEVESTIGEND ZOU WORDEN BEANTWOORD , BEHOEFT ZIJ NIET TE WORDEN BEHANDELD .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    13 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE , VAN DE FRANSE REPUBLIEK EN VAN HET VERENIGD KONINKRIJK ALSMEDE DOOR DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING VAN HUN OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ,

    UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR HET BELGISCHE HOF VAN CASSATIE BIJ ARREST VAN 18 MAART 1981 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :

    HET BEGRIP MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN IN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG MOET ALDUS WORDEN VERSTAAN , DAT ONDER HET IN DEZE BEPALING VERVATTE VERBOD NIET VALT EEN NATIONALE MAATREGEL DIE ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN EN WAARBIJ WORDT VERBODEN HET VERBRUIKEN , VERKOPEN EN AANBIEDEN , ZELFS KOSTELOOS , VAN TER PLAATSE TE VERBRUIKEN STERKE DRANKEN MET EEN BEPAALD ALCOHOLGEHALTE IN ALLE VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE PLAATSEN , ALSMEDE HET VOORHANDEN HEBBEN VAN DERGELIJKE DRANKEN ZOWEL IN DE LOKALEN WAARIN DE VERBRUIKERS TOEGELATEN WORDEN , ALS IN DE OVERIGE GEDEELTEN DER INRICHTING EN IN DE BELENDENDE WONING , VOOR ZOVER DIT VERBOD EEN ACCESSOIR IS VAN HET VERBOD VAN VERBRUIK TER PLAATSE .

    Top