Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61979CJ0784

    Arrest van het Hof (Derde kamer) van 6 mei 1980.
    Porta-Leasing GmbH tegen Prestige International SA.
    Verzoek om een prejudiciële beslissing: Oberlandesgericht Koblenz - Duitsland.
    EEG-Executieverdrag - In Luxemburg woonachtige personen.
    Zaak 784/79.

    Jurisprudentie 1980 -01517

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1980:123

    61979J0784

    ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 6 MEI 1980. - PORTA - LEASING GMBH TEGEN PRESTIGE INTERNATIONAL SA. - (" EEG - EXECUTIEVERDRAG - IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSONEN "). - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR HET OBERLANDESGERICHT KOBLENZ). - ZAAK NO. 784/79.

    Jurisprudentie 1980 bladzijde 01517
    Griekse bijz. uitgave bladzijde 00127
    Spaanse bijz. uitgave bladzijde 01321


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    VERDRAG BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN - PROROGATIE VAN RECHTSMACHT - OVEREENKOMSTEN TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER - GELDIGHEID TEN AANZIEN VAN EEN PERSOON MET WOONPLAATS IN LUXEMBURG - BIJZONDERE VORMVOORSCHRIFTEN - UITDRUKKELIJKE EN BIJZONDERE AANVAARDING - BEGRIP

    ( EXECUTIEVERDRAG , PROTOCOL , ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA )

    Samenvatting


    ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL IN BIJLAGE BIJ HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT EEN OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER IN DE ZIN VAN DEZE BEPALING , SLECHTS KAN WORDEN GEACHT DOOR EEN IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSOON UITDRUKKELIJK EN IN HET BIJZONDER TE ZIJN AANVAARD , INDIEN DIE OVEREENKOMST NIET SLECHTS IS GESLOTEN IN DE DOOR ARTIKEL 17 VAN HET VERDRAG VEREISTE SCHRIFTELIJKE VORM , DOCH BOVENDIEN IS VERVAT IN EEN UITSLUITEND EN BIJZONDERLIJK DAARAAN GEWIJDE CLAUSULE , DIE DOOR DE IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PARTIJ AFZONDERLIJK IS ONDERTEKEND , ZODAT ONDERTEKENING VAN HET CONTRACT ALS GEHEEL OP ZICHZELF DAARTOE NIET VOLSTAAT . HET IS EVENWEL NIET NOODZAKELIJK DAT DIE CLAUSULE IS OPGENOMEN IN EEN VAN HET CONTRACT ZELF ONDERSCHEIDEN STUK .

    Partijen


    IN ZAAK 784/79 ,

    BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS HET PROTOCOL VAN 3 JUNI 1971 BETREFFENDE DE UITLEGGING DOOR HET HOF VAN JUSTITIE VAN HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , VAN HET OBERLANDESGERICHT KOBLENZ ( 2E ZIVILSENAT ), IN HET ALDAAR AANHANGIG GEDING TUSSEN

    PORTA-LEASING GMBH , TE TRIER ,

    EN

    PRESTIGE INTERNATIONAL SA , TE SENNINGERBERG ( LUXEMBURG ),

    Onderwerp


    OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL BIJ HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ BESCHIKKING VAN 12 OKTOBER 1979 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 23 OKTOBER DAAROPVOLGENDE , HEEFT HET OBERLANDESGERICHT KOBLENZ KRACHTENS ARTIKEL I VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE UITLEGGING DOOR HET HOF VAN JUSTITIE VAN HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN ( PB L 204 VAN 1975 , BLZ . 28 ), HET HOF VERZOCHT BIJ WEGE VAN PREJUDICIELE BESLISSING UITSPRAAK TE DOEN OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET AAN GENOEMD VERDRAG GEHECHTE PROTOCOL .

    2 DIT VERZOEK IS GEDAAN IN HET KADER VAN EEN GESCHIL TUSSEN EEN IN TRIER ( BONDSREPUBLIEK DUITSLAND ) GEVESTIGDE LEASING-ONDERNEMING , VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING , EN EEN VAN HAAR RELATIES , VERWEERSTER IN HET HOOFDGEDING , DIE IN HET GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG IS GEVESTIGD . DE TUSSEN PARTIJEN GESLOTEN OVEREENKOMSTEN ZIJN VERVAT IN VOORGEDRUKTE STANDAARDCONTRACTEN , DIE EEN FORUMCLAUSULE BEVATTEN TEN GUNSTE VAN HET GERECHT VAN DE PLAATS WAAR VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING IS GEVESTIGD . DOOR DEZE GEDAGVAARD VOOR HET LANDGERICHT TRIER , HEEFT DE LUXEMBURGSE VENNOOTSCHAP DE BEVOEGDHEID ' ' RATIONE LOCI ' ' VAN DE DUITSE RECHTER BETWIST MET EEN BEROEP OP ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL IN BIJLAGE VAN HET EXECUTIEVERDRAG .

    3 BEDOELD ARTIKEL BEPAALT DAT ' ' EEN OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER IN DE ZIN VAN ARTIKEL 17 ( EXECUTIEVERDRAG ) . . ., TEN OPZICHTE VAN EEN PERSOON DIE IN LUXEMBURG WOONPLAATS HEEFT , SLECHTS RECHTSGEVOLG ( HEEFT ) INDIEN DEZE DE OVEREENKOMST UITDRUKKELIJK EN IN HET BIJZONDER HEEFT AANVAARD ' ' .

    4 TENEINDE HET ALDUS OPGEWORPEN BEVOEGDHEIDSPROBLEEM TE KUNNEN OPLOSSEN , HEEFT HET OBERLANDESGERICHT KOBLENZ , IN HOGER BEROEP VAN DE ZAAK KENNIS NEMEND , DE NAVOLGENDE VRAAG GESTELD :

    ' ' VOLDOET EEN OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , DIE DEEL UITMAAKT VAN EEN MET EEN IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSOON GESLOTEN CONTRACT EN IN HET OOK DOOR DEZE ONDERTEKENDE CONTRACTSFORMULIER NIET IN HET BIJZONDER ONDER DE AANDACHT IS GEBRACHT , AAN DE GELDIGHEIDSVEREISTEN VAN ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL BIJ HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN?

    ' '

    5 OM DEZE VRAAG TE BEANTWOORDEN , DIENT MEN DE BEPALING WAARVAN UITLEGGING WORDT GEVRAAGD , TE LEZEN IN SAMENHANG MET ARTIKEL 17 EXECUTIEVERDRAG . VOLGENS DIT LAATSTE ARTIKEL DIENT DE OVEREENSTEMMING TUSSEN PARTIJEN OMTRENT DE AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER TE BLIJKEN UIT EEN SCHRIFTELIJKE OF SCHRIFTELIJK BEVESTIGDE MONDELINGE OVEREENKOMST . BLIJKENS DE ARRESTEN VAN HET HOF VAN JUSTITIE VAN 14 DECEMBER 1976 ( ZAKEN 24/76 , ESTASIS SALOTTI , EN 25/76 , SEGOURA ; JURISPR . 1976 , BLZ . 1831 EN 1851 ), MOET DE DOOR ARTIKEL 17 VEREISTE SCHRIFTELIJKE VORM WAARBORGEN DAT DE WILSOVEREENSTEMMING TUSSEN PARTIJEN , DIE DOOR DE AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER AFWIJKEN VAN DE ALGEMENE BEVOEGDHEIDSREGELS VAN DE ARTIKELEN 2 , 5 EN 6 EXECUTIEVERDRAG , DUIDELIJK EN NAUWKEURIG TOT UITING KOMT EN DAADWERKELIJK VASTSTAAT . ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL , WAARVAN UITLEGGING WORDT GEVRAAGD , GAAT VERDER . DOOR UITDRUKKELIJK TE BEPALEN DAT EEN OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER TEN OPZICHTE VAN EEN IN LUXEMBURG WOONACHTIG PERSOON SLECHTS RECHTSGEVOLG HEEFT INDIEN DEZE DE OVEREENKOMST ' ' UITDRUKKELIJK EN IN HET BIJZONDER HEEFT AANVAARD ' ' , STELT DEZE BEPALING BIJZONDERE EN STRENGERE VOORWAARDEN NAAST DIE VAN ARTIKEL 17 VAN HET VERDRAG .

    6 DEZE UITLEGGING SLUIT VOLLEDIG AAN BIJ DE DOELSTELLINGEN DIE MET ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL IN BIJLAGE VAN HET EXECUTIEVERDRAG WORDEN NAGESTREEFD . IMMERS , AANGEZIEN VELE CONTRACTEN DIE DOOR IN HET GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSONEN WORDEN GESLOTEN , INTERNATIONALE CONTRACTEN ZIJN , KWAM HET DE OPSTELLERS VAN HET EXECUTIEVERDRAG NOODZAKELIJK VOOR , AAN DE OVEREENKOMSTEN TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , DIE AAN IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSONEN ZOUDEN KUNNEN WORDEN TEGENGEWORPEN , STRENGERE EISEN TE STELLEN DAN DIE VAN ARTIKEL 17 VAN HET VERDRAG . DIE DOELSTELLING KAN SLECHTS TEN VOLLE WORDEN VERWEZENLIJKT WANNEER DE BETROKKEN CLAUSULE DOOR DE IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSOON ZOWEL UITDRUKKELIJK ALS BIJZONDERLIJK WORDT AANVAARD .

    7 DIT BETEKENT DAT VOOR IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSONEN , BEHALVE AAN DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 17 VAN HET VERDRAG , MOET ZIJN VOLDAAN AAN TWEE EXTRA VEREISTEN , NAMELIJK ENERZIJDS EEN UITDRUKKELIJKE EN ANDERZIJDS EEN BIJZONDERE AANVAARDING . VERGELIJKING VAN DE TEKST VAN ARTIKEL 17 MET DIE VAN ARTIKEL I VAN HET PROTOCOL LEERT , DAT DE EERSTE VAN DEZE VOORWAARDEN SLECHTS IS VERVULD INDIEN DE OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER IS NEERGELEGD IN EEN CLAUSULE DIE IN HET BIJZONDER EN UITSLUITEND DAARAAN IS GEWIJD .

    8 WIL AAN HET VEREISTE VAN BIJZONDERE AANVAARDING ZIJN VOLDAAN , DAN MOET DE FORUMCLAUSULE DOOR DE LUXEMBURGSE PARTIJ BOVENDIEN SPECIAAL VOOR AKKOORD WORDEN GETEKEND : DE ENKELE ONDERTEKENING VAN HET CONTRACT DOOR DIE PARTIJ VOLSTAAT DUS NIET OM DE IN ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL BEDOELDE WAARBORGEN TE VERKRIJGEN . HET IS ECHTER NIET NOODZAKELIJK DAT DIE CLAUSULE WORDT OPGENOMEN IN EEN VAN HET CONTRACT ZELF ONDERSCHEIDEN STUK .

    9 GEZIEN HET VOORGAANDE MOET DERHALVE WORDEN GEANTWOORD , DAT ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL IN BIJLAGE VAN HET EXECUTIEVERDRAG ALDUS MOET WORDEN UITGELEGD , DAT EEN OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER IN DE ZIN VAN DEZE BEPALING SLECHTS KAN WORDEN GEACHT DOOR EEN IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSOON UITDRUKKELIJK EN IN HET BIJZONDER TE ZIJN AANVAARD , INDIEN DIE OVEREENKOMST NIET SLECHTS IS GESLOTEN IN DE DOOR ARTIKEL 17 VAN HET VERDRAG VEREISTE SCHRIFTELIJKE VORM , DOCH BOVENDIEN IS VERVAT IN EEN UITSLUITEND EN BIJZONDERLIJK DAARAAN GEWIJDE CLAUSULE , DIE DOOR DE IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PARTIJ AFZONDERLIJK IS ONDERTEKEND , ZODAT ONDERTEKENING VAN HET CONTRACT ALS GEHEEL OP ZICHZELF DAARTOE NIET VOLSTAAT . HET IS EVENWEL NIET NOODZAKELIJK DAT DIE CLAUSULE IS OPGENOMEN IN EEN VAN HET CONTRACT ZELF ONDERSCHEIDEN STUK .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    10 DE KOSTEN DOOR DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING VAN HAAR OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

    UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR HET OBERLANDESGERICHT KOBLENZ ( 2E ZIVILSENAT ) BIJ BESCHIKKING VAN 12 OKTOBER 1979 GESTELDE VRAAG , VERKLAART VOOR RECHT :

    ARTIKEL I , TWEEDE ALINEA , VAN HET PROTOCOL IN BIJLAGE BIJ HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUIT VOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT EEN OVEREENKOMST TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER IN DE ZIN VAN DEZE BEPALING , SLECHTS KAN WORDEN GEACHT DOOR EEN IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PERSOON UITDRUKKELIJK EN IN HET BIJZONDER TE ZIJN AANVAARD , INDIEN DIE OVEREENKOMST NIET SLECHTS IS GESLOTEN IN DE DOOR ARTIKEL 17 VAN HET VERDRAG VEREISTE SCHRIFTELIJKE VORM , DOCH BOVENDIEN IS VERVAT IN EEN UITSLUITEND EN BIJZONDERLIJK DAARAAN GEWIJDE CLAUSULE , DIE DOOR DE IN LUXEMBURG WOONACHTIGE PARTIJ AFZONDERLIJK IS ONDERTEKEND , ZODAT ONDERTEKENING VAN HET CONTRACT ALS GEHEEL OP ZICHZELF DAARTOE NIET VOLSTAAT . HET IS EVENWEL NIET NOODZAKELIJK DAT DIE CLAUSULE IS OPGENOMEN IN EEN VAN HET CONTRACT ZELF ONDERSCHEIDEN STUK .

    Top