Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61978CJ0156

    Arrest van het Hof (Tweede kamer) van 31 mei 1979.
    Frederick H. Newth tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen.
    Zaak 156/78.

    Jurisprudentie 1979 -01941

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1979:140

    61978J0156

    ARREST VAN HET HOF (TWEEDE KAMER) VAN 31 MEI 1979. - F. H. NEWTH TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - ZAAK NO. 156/78.

    Jurisprudentie 1979 bladzijde 01941
    Griekse bijz. uitgave bladzijde 00989


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    1 . AMBTENAREN - ONTHEFFING UIT HET AMBT OM REDENEN VAN DIENSTBELANG - VERGOEDING - VASTSTELLING VAN DE VALUTA WAARIN DEZE WORDT BETAALD - ANALOGISCHE TOEPASSING VAN DE REGELINGEN INZAKE DE BETALING VAN DE SALARISSEN , VAN DE PENSIOENEN EN VAN DE VERGOEDINGEN INZAKE VERVROEGDE BEEINDIGING VAN DE DIENST - ONTOELAATBAARHEID

    ( STATUUT VAN DE AMBTENAREN , ARTIKEL 50 , 5E ALINEA )

    2 . AMBTENAREN - ONTHEFFING UIT HET AMBT OM REDENEN VAN DIENSTBELANG - VERGOEDING - TOEPASSING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VAN DE LAATSTE STANDPLAATS - SCHENDING VAN HET BEGINSEL VAN GELIJKE BEHANDELING - VERPLICHTING VAN DE ADMINISTRATIE

    ( STATUUT VAN DE AMBTENAREN , ARTIKEL 50 , 5E ALINEA )

    Samenvatting


    1 . OM VAST TE STELLEN IN WELKE MUNTEENHEID DE IN ARTIKEL 50 , VIJFDE ALINEA , VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN BEDOELDE VERGOEDING WEGENS ONTHEFFING UIT HET AMBT OM REDENEN VAN DIENSTBELANG MOET WORDEN BETAALD , MAG GEEN OVEREENKOMSTIGE TOEPASSING PLAATSVINDEN VAN DE REGELINGEN INZAKE DE BETALING VAN DE SALARISSEN DER AMBTENAREN ( ARTIKEL 63 STATUUT ), VAN HUN PENSIOENEN ( ARTIKEL 82 STATUUT ) EN VAN DE VERGOEDINGEN BIJ VERVROEGDE BEEINDIGING VAN DE DIENST IN VERBAND MET DE FUSIE VAN DE UITVOERENDE ORGANEN DER GEMEENSCHAPPEN EN DE TOETREDING VAN DE NIEUWE LID-STATEN ( VERORDENINGEN NRS . 259/68 , 2530/72 EN 1543/73 ). IN TEGENSTELLING TOT DE BEPALINGEN BETREFFENDE DEZE ALGEMENE REGELINGEN , DIE EEN RECHTSTREEKS VERBAND LEGGEN TUSSEN DE PLAATS WAAR DE RECHTHEBBENDE OP HET PENSIOEN OF DE VERGOEDING HEBBEN VERKLAARD HUN WOONPLAATS TE VESTIGEN EN DE TOEPASSELIJKE AANPASSINGSCOEFFICIENT , EN ALDUS IMPLICIET DE VALUTA AANWIJZEN WAARIN DE BETALING DIENT TE GESCHIEDEN , LEGT ARTIKEL 50 , VIJFDE ALINEA , VAN HET STATUUT EEN RECHTSTREEKS VERBAND TUSSEN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT EN DE LAATSTE STANDPLAATS , EEN TERM DIE NIET KAN WORDEN OPGEVAT IN DE ZIN VAN ' ' WOONPLAATS ' ' .

    2 . ARTIKEL 50 , VIJFDE ALINEA , VAN HET STATUUT MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD DAT WANNEER TOEPASSING DAARVAN KAN LEIDEN TOT SCHENDING VAN EEN HOGERE RECHTSREGEL , ZOALS HET BEGINSEL VAN GELIJKE BEHANDELING VAN AMBTENAREN DIE ZICH IN EEN VERGELIJKBARE SITUATIE BEVINDEN , DE ADMINISTRATIE , OM DAT GEVOLG TE VERMIJDEN , GEHOUDEN IS DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VAN DE OUDE STANDPLAATS NIET IN AANMERKING TE NEMEN .

    Partijen


    IN ZAAK 156/78 ,

    F . H . NEWTH , VOORMALIG AMBTENAAR BIJ DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , WONENDE TE BRUSSEL 1170 , TEN DEZE VERTEGENWOORDIGD DOOR M . SLUSNY , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ A . GULDEN , TE TRINTANGE ,

    VERZOEKER ,

    TEGEN

    COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , TEN DEZE VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR A . VAN SOLINGE ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR D . JACOB , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ HAAR JURIDISCH ADVISEUR M . CERVINO , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

    VERWEERSTER ,

    Onderwerp


    BETREFFENDE EEN VERZOEK TOT NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT VAN DE COMMISSIE VAN 20 APRIL 1978 TOT AFWIJZING VAN VERZOEKERS KLACHT EN TOT BETALING VAN DE HEM VERSCHULDIGDE VERGOEDINGEN IN BELGISCHE FRANKEN ,

    Overwegingen van het arrest


    1IN ZIJN OP 18 JULI 1978 INGEDIENDE VERZOEKSCHRIFT VORDERT VERZOEKER DAT DE VERGOEDING WAAROP HIJ KRACHTENS ARTIKEL 50 AMBTENAREN-STATUUT AANSPRAAK KAN MAKEN , HEM IN BELGISCHE FRANKEN WORDT UITBETAALD .

    DE AAN HET BEROEP TEN GRONDSLAG LIGGENDE FEITEN ZIJN DE VOLGENDE :

    2VERZOEKER IS OP 1 MEI 1975 OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 29 , LID 2 , VAN HET STATUUT AANGEWORVEN ALS AMBTENAAR IN DE RANG A 2 MET DE HOEDANIGHEID VAN DIRECTEUR BIJ HET GCO TE ISPRA .

    3BIJ BESLUIT VAN 28 SEPTEMBER 1977 , GEBASEERD OP ARTIKEL 50 , EERSTE ALINEA , AMBTENARENSTATUUT EN IN WERKING GETREDEN OP 1 NOVEMBER 1977 , WERD HIJ OM REDENEN VAN DIENSTBELANG UIT ZIJN AMBT ONTHEVEN . HIJ ONTVANGT THANS EEN DEGRESSIEVE VERGOEDING , BEREKEND VOLGENS HET BEPAALDE IN BIJLAGE IV , WAAROP KRACHTENS ARTIKEL 50 , VIJFDE ALINEA , DE VOOR ZIJN LAATSTE STANDPLAATS GELDENDE AANPASSINGSCOEFFICIENT WORDT TOEGEPAST .

    4DE COMMISSIE BETAALT DEZE VERGOEDING IN ITALIAANSE LIRES , DAAR ZIJ VAN MENING IS DAT ER EEN NAUW VERBAND BESTAAT TUSSEN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT EN DE VALUTA VAN HET LAND VAN DE LAATSTE STANDPLAATS .

    5AANGEZIEN VERZOEKER - ZOALS TUSSEN PARTIJEN ONWEERSPROKEN VASTSTAAT - BIJ ZIJN AANWERVING IN BELGIE WOONDE EN WERKTE EN NA ZIJN ONTSLAG DAARHEEN IS TERUGGEKEERD , VRAAGT HIJ DAT DE VERGOEDING HEM ZAL WORDEN BETAALD IN BELGISCHE FRANKEN ZONDER CONVERSIE IN ITALIAANSE LIRES , DAT DE COMMISSIE ZIJN REKENING ZAL VERBETEREN EN ZAL WORDEN VEROORDEELD TOT BETALING VAN DE HEM VERSCHULDIGDE ACHTERSTALLIGE BEDRAGEN .

    6TER STAVING VAN ZIJN CONCLUSIES VOERT VERZOEKER DRIE MIDDELEN AAN , DIE HIERNA ACHTEREENVOLGENS ZULLEN WORDEN ONDERZOCHT .

    7VERZOEKER STELT IN DE EERSTE PLAATS DAT , WAAR ARTIKEL 50 NIET UITDRUKKELIJK BEPAALT IN WELKE MUNTEENHEID DE VERGOEDING WEGENS ONTHEFFING UIT HET AMBT OM REDENEN VAN DIENSTBELANG MOET WORDEN BETAALD , IN DEZE LEEMTE MOET WORDEN VOORZIEN DOOR OVEREENKOMSTIGE TOEPASSING VAN DE REGELINGEN INZAKE DE BETALING VAN DE SALARISSEN BEDOELD IN ARTIKEL 63 VAN DE PENSIOENEN BEDOELD IN ARTIKEL 82 VAN HET STATUUT , EN VAN DE VERGOEDINGEN BEDOELD IN DE VERORDENINGEN INZAKE VERVROEGDE BEEINDIGING VAN DE DIENST IN VERBAND MET DE FUSIE VAN DE UITVOERENDE ORGANEN DER GEMEENSCHAPPEN EN DE TOETREDING VAN DE NIEUWE LID-STATEN ( VERORDENING NR . 259/68 VAN 29 FEBRUARI 1968 , PB L 56 VAN 1968 , BLZ . 1 ; VERORDENING NR . 2530/72 VAN 4 DECEMBER 1972 , PB L 272 VAN 1972 , BLZ . 1 ; VERORDENING NR . 1543/73 VAN 4 JUNI 1973 , PB L 155 VAN 1973 , BLZ . 1 ). DE BEPALINGEN BETREFFENDE DEZE REGELINGEN ZOUDEN IMMERS EEN RECHTSTREEKS VERBAND LEGGEN TUSSEN DE PLAATS WAAR DE RECHTHEBBENDEN OP HET PENSIOEN OF DE VERGOEDING HEBBEN VERKLAARD HUN WOONPLAATS TE VESTIGEN , EN DE TOEPASSELIJKE AANPASSINGSCOEFFICIENT - DIE TEN DOEL HEEFT DE VERSCHILLEN IN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD IN DE VERSCHILLENDE LANDEN TE COMPENSEREN - EN ALDUS IMPLICIET DE VALUTA AANWIJZEN WAARIN DE BETALING DIENT TE GESCHIEDEN .

    8HET LIJKT EVENWEL NIET MOGELIJK OM DEZE ALGEMENE REGELINGEN DOOR EEN REDENERING PER ANALOGIAM UIT TE BREIDEN TOT ARTIKEL 50 , DAT OP EEN ZEER BIJZONDERE SITUATIE BETREKKING HEEFT EN WAARVAN DE VIJFDE ALINEA EEN RECHTSTREEKS VERBAND LEGT TUSSEN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT EN DE LAATSTE STANDPLAATS , EEN TERM DIE NIET KAN WORDEN OPGEVAT IN DE ZIN VAN ' ' WOONPLAATS ' ' .

    9ALS TWEEDE MIDDEL VOERT VERZOEKER AAN DAT HET PRECAIRE KARAKTER VAN EEN AMBT VAN DIT NIVEAU EEN UITZONDERLIJKE REGELING RECHTVAARDIGT VOOR DE VERGOEDINGEN DIE BIJ ONTHEFFING UIT HET AMBT WORDEN TOEGEKEND .

    10IN CASU DOET HET ECHTER NIET TER ZAKE OF DE FUNCTIE OP TIJDELIJKE BASIS IS UITGEOEFEND DAN WEL EEN VAST AMBT IS VERVULD . WAAR HET OP AANKOMT , IS DAT VERZOEKER ALS AMBTENAAR IS AANGESTELD , OOK AL IS DAT GEBEURD IN EEN RANG WAARIN DE BENOEMDE DOOR EEN BESLUIT VAN HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG OM REDENEN VAN DIENSTBELANG NAAR BELIEVEN UIT ZIJN AMBT KAN WORDEN ONTHEVEN .

    11MITSDIEN DIENEN ENKEL DE GEVOLGEN VAN EEN VERVROEGD ONTSLAG UIT DE DIENST KRACHTENS ARTIKEL 50 TE WORDEN ONDERZOCHT , EN NIET DE GRONDEN VAN DAT ONTSLAG .

    12IN DE DERDE PLAATS BETOOGT VERZOEKER DAT DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 50 , ZOALS DIT DOOR DE COMMISSIE WORDT UITGELEGD , TOT DISCRIMINATIE LEIDT , AANGEZIEN HIJ EEN AANZIENLIJK LAGERE VERGOEDING ONTVANGT DAN EEN AMBTENAAR VAN DEZELFDE RANG , DIE IN BRUSSEL HEEFT GEWERKT . OPGEMERKT ZIJ DAT BLIJKENS DE BEREKENINGEN VAN DE COMMISSIE VERZOEKER INDERDAAD 30 TOT 35 % MINDER ONTVANGT DAN EEN AMBTENAAR DIE IN BRUSSEL TEWERKGESTELD IS GEWEEST .

    13DAT EEN DERGELIJKE SITUATIE ZICH KAN VOORDOEN , IS STELLIG CHOQUEREND , VOORAL OMDAT HET IN DE OMSTANDIGHEDEN VAN HET GEVAL ALS NORMAAL KAN WORDEN BESCHOUWD DAT VERZOEKER , DIE ZIJN WOONPLAATS TE BRUSSEL HAD OPGEGEVEN OM ZICH IN ZIJN STANDPLAATS TE VESTIGEN , TERSTOND NA ZIJN ONTSLAG UIT DE DIENST NAAR ZIJN OUDE WOONPLAATS IS TERUGGEKEERD . DE COMMISSIE IS ZICH OVERIGENS TERDEGE BEWUST VAN DE ONRECHTVAARDIGHEID VAN DEZE SITUATIE , WANT ZIJ BLIJFT ZOEKEN NAAR EEN GEEIGENDE BEPALING WAARMEE DEZE - OVERIGENS WEINIG TALRIJKE GEVALLEN - OP BILLIJKE WIJZE KUNNEN WORDEN OPGELOST . OORSPRONKELIJK WERD OP DE IN ARTIKEL 50 BEDOELDE VERGOEDING GEEN AANPASSINGSCOEFFICIENT TOEGEPAST . IN 1971 IS DE HUIDIGE TEKST VASTGESTELD EN ONLANGS HEEFT DE COMMISSIE DE RAAD EEN VOORSTEL GEDAAN VOOR EEN NIEUWE VERSIE VAN ARTIKEL 50 , VOLGENS WELKE DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VAN DE WOONPLAATS IN AANMERKING WORDT GENOMEN . VERZOEKER IS DUS HET SLACHTOFFER VAN DISCRIMINATIE TEN OPZICHTE VAN AMBTENAREN DIE ZICH IN EEN VERGELIJKBARE SITUATIE BEVINDEN , BIJ VOORBEELD DE AMBTENAREN WAAROP DE VERORDENINGEN ZIJN TOEGEPAST INZAKE VERVROEGDE BEEINDIGING VAN DE DIENST BIJ DE FUSIE VAN DE UITVOERENDE ORGANEN EN DE TOETREDING VAN NIEUWE LID-STATEN , OF VAN AMBTENAREN DIE LAATSTELIJK WERKZAAM ZIJN GEWEEST IN BELGIE EN ZICH IN ITALIE WILLEN VESTIGEN . DEZE SITUATIE IS HET GEVOLG VAN DE TOEPASSING VAN EEN ALGEMENE REGEL DIE , IN ZIJN BIJZONDER GEVAL , LEIDT TOT EEN SCHENDING VAN HET BEGINSEL VAN GELIJKE BEHANDELING VAN AMBTENAREN DIE ZICH IN EEN VERGELIJKBARE SITUATIE BEVINDEN . OM DEZE DISCRIMINATIE TE ONTGAAN EN GEEN AANZIENLIJKE FINANCIELE VERLIEZEN TE LIJDEN , ZOU DERHALVE DE AMBTENAAR DIE ZICH IN DE SITUATIE VAN VERZOEKER BEVINDT , ZIJN WOONPLAATS IN ZIJN LAATSTE STANDPLAATS MOETEN VESTIGEN . INDIEN DUS , ZOALS IN HET ONDERHAVIGE GEVAL , TOEPASSING VAN ARTIKEL 50 , VIJFDE ALINEA , KAN LEIDEN TOT SCHENDING VAN EEN HOGERE RECHTSREGEL , DIENT HET ALDUS TE WORDEN UITGELEGD DAT DE COMMISSIE , OM DAT GEVOLG TE VERMIJDEN , GEHOUDEN IS DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VAN DE OUDE STANDPLAATS NIET IN AANMERKING TE NEMEN .

    14HET HOF VAN JUSTITIE , DAT KRACHTENS ARTIKEL 91 VAN HET STATUUT BIJ GESCHILLEN VAN GELDELIJKE AARD VOLLEDIGE RECHTSMACHT BEZIT , NODIGT DE COMMISSIE UIT , VERZOEKERS RECHTEN MET ALLE GEWENSTE NAUWKEURIGHEID VAST TE STELLEN .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    15UIT HET VORENSTAANDE VOLGT DAT DE COMMISSIE IN HET ONGELIJK IS GESTELD .

    16ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING , VOLGENS HETWELK DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDT VERWEZEN , IS VAN TOEPASSING .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ( TWEEDE KAMER ),

    RECHTDOENDE , VERKLAART :

    1 . VERZOEKER HEEFT RECHT OP BETALING IN BELGISCHE FRANKEN VAN DE VERGOEDING BEDOELD IN ARTIKEL 50 , VIJFDE ALINEA , VAN HET STATUUT , MET TOEPASSING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VOOR BELGIE .

    2 . DE COMMISSIE DIENT VERZOEKERS REKENING TE VERBETEREN EN HEM DE VERSCHULDIGDE ACHTERSTALLIGE BEDRAGEN TE BETALEN .

    3 . DE COMMISSIE WORDT VERWEZEN IN DE KOSTEN .

    Top