EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61978CJ0124

Arrest van het Hof (Tweede kamer) van 12 juli 1979.
Harald List tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen.
Zaak 124/78.

Jurisprudentie 1979 -02499

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1979:192

61978J0124

ARREST VAN HET HOF (TWEEDE KAMER) VAN 12 JULI 1979. - HARALD LIST TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - ZAAK NO. 124/78.

Jurisprudentie 1979 bladzijde 02499
Griekse bijz. uitgave bladzijde 00217


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . AMBTENAREN - BEROEP - BEZWARENDE HANDELING - BEGRIP - INTERN-ORGANISATORISCHE DIENSTAANWIJZINGEN - UITSLUITING - VOORWAARDEN - GEEN AANTASTING VAN DE STATUTAIRE RECHTEN VAN DE BETROKKENE

( STATUUT VAN DE AMBTENAREN , ARTIKEL 91 )

2 . AMBTENAREN - OP DE ADMINISTRATIE RUSTENDE VERPLICHTING TOT BIJSTAND - VERZOEK VAN EEN AMBTENAAR HEM TE BESCHERMEN TEGEN HET BEWEERDE OPTREDEN VAN ANDERE AMBTENAREN - VRUCHTELOZE VERZOENINGSPOGINGEN - NEMEN VAN PASSENDE INTERNE MAATREGELEN - EERBIEDIGING VAN DE STATUTAIRE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - WETTIGHEID

( STATUUT VAN DE AMBTENAREN , ARTIKEL 24 )

Samenvatting


1 . EEN INTERN-ORGANISATORISCHE DIENSTAANWIJZING IS NIET VATBAAR VOOR EEN BEROEP EX ARTIKEL 91 VAN HET STATUUT , VOORZOVER ZIJ GEEN AANTASTING VORMT VAN DE RECHTEN DIE DE BETROKKENE AAN DE ARTIKELEN 5 EN 7 VAN HET STATUUT ONTLEENT .

2 . DE ADMINISTRATIE MAAKT ZICH NIET SCHULDIG AAN SCHENDING VAN DE IN ARTIKEL 24 , EERSTE ALINEA , VAN HET STATUUT BEDOELDE VERPLICHTING TOT BIJSTAND , WANNEER ZIJN IN VERBAND MET EEN VERZOEK VAN EEN AMBTENAAR HEM TE BESCHERMEN TEGEN HET OPTREDEN VAN EEN AANTAL COLLEGA ' S , NA TE HEBBEN GECONSTATEERD DAT HAAR VERZOENINGSPOGINGEN VRUCHTELOOS BLEVEN , ALLE MAATREGELEN NEEMT DIE NODIG ZIJN OM DE VERSLECHTERING VAN DE WERKVERHOUDINGEN IN DE DIENST TEGEN TE GAAN , ZONDER INBREUK TE MAKEN OP DE STATUTAIRE RECHTEN VAN DE BETROKKENE .

Partijen


IN ZAAK 124/78 ,

HARALD LIST , AMBTENAAR BIJ DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMENSCHAPPEN , TE DEZE VERTEGENWOORDIGD DOOR M . SLUSNY , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ E . ARENDT , RUE PHILIPPE II 34 B ,

VERZOEKER ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , TE DEZE VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR J . GRIESMAR ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR D . JACOB , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ HAAR JURIDISCH ADVISEUR M . CERVINO , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

Onderwerp


BETREFFENDE INZONDERHEID EEN VERZOEK TOT NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT VAN J . PIGNOT OM VERZOEKER TE ONTHEFFEN UIT ZIJN FUNCTIE VAN COORDINATOR VAN DE DUITSE VERTAALSECTIE VAN DE ADMINISTRATIEVE COMMISSIE VOOR DE SOCIALE ZEKERHEID VAN MIGRERENDE WERKNEMERS ( CASSTM ),

Overwegingen van het arrest


1 HET ONDERHAVIGE BEROEP , INGESTELD OP 29 MEI 1978 , STREKT TOT NIETIGVERKLARING VAN HIER OPEENVOLGENDE MAATREGELEN , GENOMEN JEGENS VERZOEKER , AMBTENAAR VAN DE COMMISSIE IN DE RANG LA 4 , ALSMEDE TOT NIETIGVERKLARING VAN DE AFWIJ ZING DOOR DE COMMISSIE VAN ZIJN VERZOEK VAN 21 JUNI 1977 ' ' HEM TE BESCHERMEN TEGEN HET OPTREDEN VAN EEN AANTAL VAN ZIJN COLLEGA ' S ' ' . DE IN HET VERZOEKSCHRIFT GENOEMDE MAATREGELEN WAARVAN VERZOEKER NIETIGVERKLARING VRAAGT , ZIJN DE VOLGENDE :

- NOTA VAN PIGNOT , HOOFD VAN DE AFDELING VERTALING : ALGEMENE ZAKEN , VAN 20 JUNI 1977 , WAARBIJ VERZOEKER WERD ONTHEVEN UIT ZIJN FUNCTIE VAN COORDINATOR VAN DE DUITSE SECTIE VAN DE VERTALERSGROEP VAN DE ADMINISTRATIEVE COMMISSIE VOOR DE SOCIALE ZEKERHEID VAN MIGRERENDE WERKNEMERS ( CASSTM );

- DE NOTA VAN PIGNOT VAN 1 JULI 1977 , HOUDENDE DAT VERZOEKER BIJ AFWEZIGHEID VAN ZIJN MEERDEREN NIET AD INTERIM MET HUN WERKZAAMHEDEN ZOU WORDEN BELAST OF HEN ANDERSZINS ZOU VERVANGEN ;

- DE NOTA VAN BAICHERE , DIRECTEUR-GENERAAL PERSONEELSZAKEN EN ALGEMEEN BEHEER , VAN 27 JULI 1977 , WAARBIJ VERZOEKER WERD OVERGEPLAATST VAN ZIJN POST VAN REVISEUR-COORDINATOR BIJ DE CASSTM NAAR DE TASK FORCE PORTUGAL ;

- DE NOTA VAN BAICHERE VAN 27 OKTOBER 1977 , WAARBIJ VERZOEKER TER BESCHIKKING WERD GESTELD VAN DIRECTEUR CIANCIO VAN HET DIRECTORAAT VERTALING , DOCUMENTATIE , VERMENIGVULDIGING EN BIBLIOTHEEK .

DE ONTVANKELIJKHEID

2 DE COMMISSIE BETWIST DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP VOOR ZOVER DIT BETREKKING HEEFT OP DE VIER VOORNOEMDE MAATREGELEN .

3 DE COMMISSIE BETOOGT , ENERZIJDS , DAT HET BEROEP TE LAAT IS INGESTELD EN , ANDERZIJDS , DAT DE LITIGIEUZE MAATREGELEN TOT DE INTERN-ORGANISATORISCHE BEVOEGDHEDEN VAN DE ADMINISTRATIE BEHOREN EN DUS GEEN VOOR NIETIGVERKLARING VATBARE HANDELINGEN ZIJN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 91 VAN HET STATUUT . HET IS DIT LAATSTE MIDDEL DAT ALS EERSTE MOET WORDEN ONDERZOCHT .

4 UIT DE STUKKEN BLIJKT DAT VERZOEKER IN DE LOOP VAN 1975 MONDELING IS BELAST MET DE COORDINATIE VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN DE DUITSE VERTAALSECTIE VAN DE CASSTM . OPMERKING VERDIENT DAT DE FUNCTIE VAN COORDINATOR NIET IN BIJLAGE I BIJ HET STATUUT WORDT GENOEMD . DE ' ' GUIDE PRATIQUE DU TRADUCTEUR ' ' ( BLZ . 22 ), IN OKTOBER 1975 UITGEGEVEN DOOR HET DIRECTORAAT-GENERAAL PERSONEELSZAKEN EN ALGEMEEN BEHEER , ZEGT HIEROVER : ' ' DE WERKZAAMHEDEN VAN DE COORDINATOR ZIJN ZUIVER TECHNISCH VAN AARD . HET HIERARCHIEK GEZAG BLIJFT TEN VOLLE BERUSTEN BIJ HET HOOFD VAN DE AFDELING , DAT UIT DIEN HOOFDE ALLEEN VERANTWOORDELIJK IS VOOR DE VERDELING VAN DE WERKZAAMHEDEN EN HET OVERDRAGEN VAN BEPAALDE TEKSTEN VAN DE ENE SECTIE AAN DE ANDERE ' ' . DE NOTA VAN 20 JUNI 1977 , WAARBIJ VERZOEKERS WERKZAAMHEDEN ALS COORDINATOR ZIJN OVERGEDRAGEN AAN HET GROEPSHOOFD MEJ . PEPPINCK , HEEFT DUS VERZOEKERS STATUTAIRE POSITIE VOLSTREKT ONVERLET GELATEN . HET GAAT HIERBIJ OM EEN EENVOUDIGE INTERN-ORGANISATORISCHE DIENSTAANWIJZING , DIE NIET VOOR BEROEP VATBAAR IS , DAAR ZIJ GEEN AANTASTING VORMT VAN DE RECHTEN DIE VERZOEKER AAN DE ARTIKELEN 5 EN 7 VAN HET STATUUT ONTLEENT .

5 DEZELFDE CONCLUSIE DRINGT ZICH OP TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT VAN PIGNOT VAN 1 JULI 1977 , BIJ AFWEZIGHEID VAN HET GROEPSHOOFD PEPPINCK ZELF ALS HAAR PLAATSVERVANGER OP TE TREDEN . DEZE ORGANISATORISCHE MAATREGEL , DIE NOG MINDER VER GAAT DAN DE VORENBEDOELDE , VORMT GEEN ' ' BEZWARENDE HANDELING ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 91 VAN HET STATUUT , AANGEZIEN VERZOEKERS STATUTAIRE POSITIE DAARDOOR IN GENEN DELE WORDT AANGETAST .

6 DAAR DE TWEE GENOEMDE MAATREGELEN GEEN VOOR BEROEP VATBARE HANDELINGEN ZIJN , BEHOEFT NIET TE WORDEN ONDERZOCHT OF HET BEROEP TEGEN DEZE BEIDE MAATREGELEN BINNEN DE IN HET STATUUT VOORZIENE TERMIJN IS INGESTELD .

7 DE COMMISSIE BETWIST OOK DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP TEGEN DE AANWIJZING VAN 27 JULI 1977 , WAARBIJ VERZOEKER PER 1 SEPTEMBER 1977 TER BESCHIKKING WERD GESTELD VAN DE TASK FORCE PORTUGAL . ZOALS DE COMMISSIE HEEFT OPGEMERKT IS DEZE MAATREGEL ONGEDAAN GEMAAKT VOORDAT HET BEROEP WERD INGESTELD . WAAR ZIJ LUIDENS HAAR REDENGEVING UITSLUITEND IS GEBASEERD OP ' ' DE BEHOEFTEN VAN DE TASK FORCE ' ' EN OP VERZOEKERS ' ' ERKENDE BEKWAAMHEDEN ALS REVISEUR ' ' , KAN DEZE MAATREGEL NIET WORDEN BESCHOUWD ALS EEN ' ' VERKAPTE SANCTIE ' ' DIE OOK NA ONGEDAANMAKING ONGUNSTIGE GEVOLGEN VOOR VERZOEKERS POSITIE ZOU KUNNEN HEBBEN . HET BEROEP TEGEN DEZE MAATREGEL IS DUS NIET-ONTVANKELIJK WEGENS HET ONTBREKEN VAN BELANG .

8 TEN SLOTTE MOET EVENEENS WORDEN VASTGESTELD DAT HET BEROEP NIET-ONTVANKELIJK IS , VOOR ZOVER GERICHT TEGEN DE NOTA VAN BAICHERE VAN 27 OKTOBER 1977 WAARBIJ VERZOEKER TER BESCHIKKING WERD GESTELD VAN CIANCIO . VERZOEKER HEEFT IMMERS NIET AANGETOOND DAT HIJ BELANG HEEFT BIJ NIETIGVERKLARING VAN DEZE NOTA , WAARTEGEN HIJ BOVENDIEN GEEN PRECONTENTIEUZE KLACHT HEEFT INGESTELD .

9 GELET OP HET VORENOVERWOGENE BEHOEFT TEN GRONDE ENKEL TE WORDEN INGEGAAN OP HET ONDERDEEL VAN HET BEROEP , DAT BETREKKING HEEFT OP DE WEIGERING HEM DE GEVRAAGDE BIJSTAND TE VERLENEN .

TEN GRONDE

10 VERZOEKER VERWIJT DE COMMISSIE , INBREUK TE HEBBEN GEMAAKT OP HAAR UIT ARTIKEL 24 , LID 1 , VAN HET STATUUT VOORTSPRUITENDE VERPLICHTING OM BIJSTAND TE VERLENEN , DOORDAT ZIJ HEEFT GEWEIGERD GEVOLG TE GEVEN AAN ZIJN VERZOEK VAN 21 JUNI 1977 , HEM TE BESCHERMEN ' ' TEGEN HET OPGREDEN VAN EEN AANTAL VAN ZIJN COLLEGA ' S ' ' . DIT VERZOEK IS GEDAAN NAAR AANLEIDING VAN EEN ' ' NOTA TER ATTENTIE VAN DE HEER PIGNOT ' ' DE DATO 15 JUNI 1977 , ONDERTEKEND DOOR VIJF AMBTENAREN VAN DE VERTAALSECTIE WAARIN VERZOEKER ALS COORDINATOR OPTRAD . IN DEZE NOTA DEELDEN DE VIJF COLLEGA ' S VAN VERZOEKER MEE , DAT ZIJ WEIGERDEN VERDER MET HEM SAMEN TE WERKEN .

11 VOLGENS ARTIKEL 24 , EERSTE ALINEA , VAN HET STATUUT ' ' VERLENEN DE GEMEENSCHAPPEN BIJSTAND AAN DE AMBTENAAR , INZONDERHEID BIJ RECHTSVERVOLGINGEN VAN HEN DIE ZICH HEBBEN SCHULDIG GEMAAKT AAN BEDREIGINGEN , GROVE BELEDIGINGEN , BESCHIMPINGEN , SMAAD OF VERGRIJPEN TEGEN PERSONEN . . ., WAARAAN HIJZELF . . . UIT HOOFDE VAN ZIJN HOEDANIGHEID EN ZIJN FUNCTIE BLOOTSTAAT ' ' .

12 BLIJKENS HET DOSSIER HEEFT HET HOOFD VAN DE AFDELING ENKELE DAGEN NA DE AANBIEDING VAN VOORNOEMDE NOTA VAN 15 JUNI 1977 GETRACHT EEN BIJEENKOMST MET DE BETROKKEN AMBTENAREN TE BELEGGEN . DEZE HEEFT ECHTER NIET KUNNEN PLAATSVINDEN OMDAT VERZOEKER WEIGERDE ZICH MET DE ' ' SAMENZWEERDERS ' ' TE LATEN CONFRONTEREN . TOEN DE ADMINISTRATIE CONSTATEERDE DAT HAAR VERZOENINGSPOGINGEN VRUCHTELOOS BLEVEN , HEEFT ZIJ DE VERSCHILLENDE BOVENGENOEMDE MAATREGELEN GETROFFEN .

13 ANDERS DAN VERZOEKER BEWEERT , KAN IN DEZE MAATREGELEN GEEN SCHENDING VAN DE IN ARTIKEL 24 , EERSTE ALINEA , VAN HET STATUUT BEDOELDE VERPLICHTING TOT BIJ STAND WORDEN GEZIEN . LOS VAN DE VRAAG WIE VERANTWOORDELIJK IS VOOR HET INCIDENT VAN 15 JUNI 1977 , WELKE VRAAG HET HOF IN HET ONDERHAVIGE GEDING NIET BEHOEFT TE BEANTWOORDEN , MOET WORDEN OPGEMERKT DAT VERZOEKER , AAN WIE EEN COORDINERENDE TAAK WAS TOEBEDEELD , BEHOORDE TE ZORGEN VOOR HET HANDHAVEN VAN VERHOUDINGEN IN ZIJN WERKGROEP , DIE IN OVEREENSTEMMING WAREN MET DE GOEDE GANG VAN ZAKEN IN DE DIENST . TOEN EEN BIJLEGGING VAN HET CONFLICT TUSSEN VERZOEKER EN ZIJN VIJF COLLEGA ' S ONMOGELIJK BLEEK , WAS VERWEERSTER GERECHTIGD ALLE MAATREGELEN TE NEMEN OM DE RUST BINNEN DE BETROKKEN DIENST TE HERSTELLEN . DE MAATREGELEN VAN DE ADMINISTRATIE , WAARBIJ OM TE BEGINNEN DE COORDINERENDE TAAK VAN VERZOEKER AAN ZIJN HIERARCHIEKE MEERDERE WERD OVERGEDRAGEN , EN VERVOLGENS VERZOEKER ZELF TER BESCHIKKING WERD GESTELD VAN EEN DIENST DIE EEN REVISEUR MET VERZOEKERS VAKBEKWAAMHEID NODIG HAD , VORMEN EEN REDELIJKE REACTIE OP DE SITUATIE DIE HET GEVOLG WAS VAN DE VERSLECHTERING VAN DE WERKVERHOUDINGEN IN DE BETROKKEN VERTAALSECTIE . DEZE MAATREGELEN ZIJN DERHALVE GENOMEN IN HET BELANG VAN DE DIENST EN NIETS WIJST EROP DAT DE WIJZE WAAROP ZIJ ZIJN VASTGESTELD , SCHADELIJK IS GEWEEST VOOR DE BEROEPSBELANGEN VAN VERZOEKER . MITSDIEN MOETEN DE CONCLUSIES , STREKKENDE TOT VASTSTELLING VAN EEN INBREUK OP ARTIKEL 24 , EERSTE ALINEA , VAN HET STATUUT , WORDEN VERWORPEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

14 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING 15 MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS ARTIKEL 70 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING BLIJVEN ECHTER DE KOSTEN DOOR DE INSTELLING TER ZAKE VAN BEROEPEN VAN PERSONEELSLEDEN DER GEMEENSCHAPPEN GEMAAKT , TE HAREN LASTE .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( TWEEDE KAMER ),

RECHTDOENDE :

1 . VERWERPT HET BEROEP .

2 . VERSTAAT DAT ELK VAN BEIDE PARTIJEN DE EIGEN KOSTEN ZAL HEBBEN TE DRAGEN .

Top