EUR-Lex El acceso al Derecho de la Unión Europea

Volver a la página principal de EUR-Lex

Este documento es un extracto de la web EUR-Lex

Documento 61977CJ0157

Arrest van het Hof (Tweede kamer) van 5 april 1979.
Maximilienne Gilbeau, echtgenote Caro-Fernandez, tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen.
Zaak 157/77.

Jurisprudentie 1979 -01505

Identificador Europeo de Jurisprudencia: ECLI:EU:C:1979:104

61977J0157

ARREST VAN HET HOF (TWEEDE KAMER) VAN 5 APRIL 1979. - MAXIMILIENNE GILBEAU, ECHTGENOTE VAN CARO - FERNANDEZ, TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - ZAAK NO. 157/77.

Jurisprudentie 1979 bladzijde 01505
Griekse bijz. uitgave bladzijde 00829


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


AMBTENAREN - AANWERVING - INTERN VERGELIJKEND ONDERZOEK - BEZETTING VAN DE VRIJGEKOMEN POST - OBJECTIEVE CRITERIA - GEVOLG - BENOEMING VAN DE GESLAAGDE VAN HET VERGELIJKEND ONDERZOEK - VOORKEURSRECHT - UITSLUITING - BENOEMING VAN EEN ANDERE AMBTENAAR BIJ WEGE VAN OVERPLAATSING - WETTIGHEID

( STATUUT VAN DE AMBTENAREN , ARTIKEL 29 )

Samenvatting


ARTIKEL 29 VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN STELT DE AANWERVINGSPROCEDURES VAST DIE NOODZAKELIJK ZIJN OM DE VRIJGEKOMEN POSTEN TE BEZETTEN MET AMBTENAREN DIE VOLGENS OBJECTIEVE SELECTIECRITERIA EN UITSLUITEND IN HET BELANG VAN DE DIENST WORDEN GEKOZEN . DEZE BEPALING KAN DERHALVE NIET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ AAN DE GESLAAGDE VAN EEN VERGELIJKEND ONDERZOEK TER BEZETTING VAN EEN BEPAALDE POST EEN VOORKEURSRECHT TOEKENT VOOR BENOEMING OP DIE POST TEGENOVER EEN ANDERE AMBTENAAR DE BIJ WEGE VAN OVERPLAATSING OP DIE POST BENOEMD ZOU WILLEN WORDEN .

Partijen


IN ZAAK 157/77 ,

MAXIMILIENNE GILBEAU , ECHTGENOTE VAN CARO-FERNANDEZ , AMBTENAAR BIJ DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , WONENDE TE HORRUES ( PROVINCIE HENEGOUWEN ), BELGIE , CHEMIN DE LA BELLE CROIX 8 , TEN DEZE VERTEGENWOORDIGD EN BIJGESTAAN DOOR SLUSNY , ADVOCAAT TE BRUSSEL , BRUGMANNLAAN 272 , 1108 BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ MARC , RUE ALBERT 1 NR . 38 ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , TEN DEZE VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR TH . F . CUSACK ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ CERVINO , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

Onderwerp


BETREFFENDE VERZOEK TOT

- NIETIGVERKLARING VAN HET STILZWIJGEND GENOMEN BESLUIT TOT AFWIJZING VAN VERZOEKSTERS KLACHT ,

- NIETIGVERKLARING VAN VERWEERSTERS WEIGERING OM VERZOEKSTER TE BEVORDEREN TOT HULPVERTAALSTER IN DE RANG LA 8/LA 7 DAN WEL DE GELDIGHEIDSDUUR VAN HET VERGELIJKEND ONDERZOEK COM/LA/11/75 TE VERLENGEN ,

- VERWIJZING VAN VERWEERSTER IN DE KOSTEN VAN HET GEDING ,

Overwegingen van het arrest


1VERZOEKSTER , AMBTENAAR VAN DE COMMISSIE IN CATEGORIE B , NAM IN 1975 DEEL AAN HET INTERN VERGELIJKEND ONDERZOEK VOOR DE VORMING VAN EEN RESERVE COM/LA/11/75 , DAT DIENDE OM TE VOORZIEN IN VACATURES IN DE LOOPBAAN 2LA 8/LA 7 ( ADJUNCT-VERTALER ). BLIJKENS HET DOSSIER WERD VERZOEKSTER ALS EERSTE VAN DE FRANSTALIGE GESLAAGDEN GEPLAATST OF ALTHANS ALS EERSTE EX AEQUO MET 3EEN ANDERE KANDIDATE , F . ER WAS NOG EEN DERDE KANDIDAAT , L ., DIE VOOR HET VERGELIJKEND ONDERZOEK ( FRANSTALIGE AFDELING ), SLAAGDE , MAAR DEZE WERD LAGER 4GEPLAATST DAN VERZOEKSTER EN F . TERWIJL ZOWEL VERZOEKSTER ALS F . EEN AANSTELLING BIJ DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE IN LUXEMBURG WEIGERDEN , AANVAARDDE DE DERDE GESLAAGDE DIT AANBOD WEL EN WERD VOLGENS DE REGELS BENOEMD .

5NADAT VERVOLGENS IN 1976 TWEE POSTEN VOOR FRANSTALIGE VERTALERS BIJ DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE IN BRUSSEL WAREN VRIJGEKOMEN , WERD F . OP EEN VAN DIE POSTEN BENOEMD , TERWIJL IN DE ANDERE VACATURE WERD VOORZIEN DOOR OVERGANG 6NAAR BRUSSEL VAN EEN IN LUXEMBURG WERKZAME AMBTENAAR . HOEWEL DE GELDIGHEIDSDUUR VAN DE LIJST VAN GESCHIKTE KANDIDATEN VAN HET BOVENGENOEMD INTERN VERGELIJKEND ONDERZOEK OP 31 DECEMBER 1976 WERD VERLENGD TOT 28 FEBRUARI 1977 , BLEEF VERZOEKSTER NA HET VERSTRIJKEN VAN DIE TERMIJN OVER ALS ENIGE GESLAAGDE VAN DAT VERGELIJKEND ONDERZOEK , DIE NIET TOT ADJUNCT-VERTALER WAS BENOEMD .

7OP 27 MEI 1977 DIENDE VERZOEKSTER OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 90 LID 2 , AMBTENARENSTATUUT EEN KLACHT IN BIJ HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG , WAARIN ZIJ STELDE DAT HET BESLUIT OM HAAR NIET TOT ADJUNCT-VERTAALSTER IN BRUSSEL TE BENOE- 8MEN , DISCRIMINEREND WAS EN MITSDIEN EEN BEZWAREND BESLUIT VORMDE . ZIJ VERZOCHT IETS AAN DEZE SITUATIE TE DOEN EN HAAR TE BENOEMEN ' ' TOT ADJUNCT-VERTAALSTER BIJ DE VERTAALDIENST IN BRUSSEL , JUIST ZOALS DE ANDERE FRANSTALIGE GE- 9SLAAGDE VAN INTERN VERGELIJKEND ONDERZOEK COM/LA/11/75 . ' ' TOEN OP DEZE KLACHT NIET WERD GEANTWOORD , STELDE VERZOEKSTER OP 22 DECEMBER 1977 HET ONDERHAVIGE BEROEP IN , DAT OP 23 DECEMBER 1977 TER GRIFFIE VAN HET HOF IS INGESCHREVEN . HET BEROEP STREKT TOT NIETIGVERKLARING VAN HET STILZWIJGEND GENOMEN BESLUIT TOT AFWIJZING VAN DE KLACHT EN VAN DE WEIGERING VAN DE COMMISSIE OM VERZOEKSTER TE BENOEMEN OP EEN POST VAN ADJUNCT-VERTALER IN DE LOOPBAAN LA 8/LA 7 DAN WEL DE GELDIGHEIDSDUUR VAN HET VERGELIJKEND ONDERZOEK VERDER TE VERLENGEN .

10TER ONDERSTEUNING VAN HAAR CONCLUSIES BETOOGT VERZOEKSTER ONDER MEER DAT DE COMMISSIE HEEFT GEHANDELD IN STRIJD MET HAAR VERPLICHTING OM VERZOEKSTER EEN NORMALE LOOPBAAN TE VERZEKEREN , ALSMEDE , MEER ALGEMEEN , MET HAAR UIT 11ARTIKEL 24 VAN HET STATUUT VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN . MEER INZONDERHEID KLAAGT ZIJ EROVER , DAT DE COMMISSIE BIJ DE BEZETTING VAN DE TWEE IN 1976 VRIJGEKOMEN POSTEN GEEN REKENING HEEFT GEHOUDEN MET HAAR BIJ- EN NASCHOLING ( IN HET ONDERHAVIGE GEVAL AANVULLENDE STUDIES OP UNIVERSITAIR NIVEAU , AFGESLOTEN MET EEN DIPLOMA ).

12VOLGENS ARTIKEL 24 , LAATSTE ALINEA , VAN HET STATUUT MOET VOOR DE VERDERE LOOPBAAN VAN DE AMBTENAAR OOK MET DEZE BIJ- EN NASCHOLING REKENING WORDEN 13GEHOUDEN . VASTSTAAT DAT HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG EEN INTERN VERGELIJKEND ONDERZOEK VOOR DE VORMING VAN EEN RESERVE HEEFT GEORGANISEERD TEN EINDE TE VOORZIEN IN EEN AANTAL VACATURES IN DE LOOPBAAN LA 8/LA 7 EN DAT VERZOEKSTER , AMBTENAAR IN CATEGORIE B , MET SUCCES AAN HET EXAMEN HEEFT DEEL- 14GENOMEN . IN AANSLUITING OP DIT VERGELIJKEND ONDERZOEK IS VERZOEKSTER EEN BENOEMING OP EEN POST VAN DEZE LOOPBAAN TE LUXEMBURG AANGEBODEN , HETGEEN GEPAARD ZOU ZIJN GEGAAN MET HAAR OVERGANG VAN HAAR HUIDIGE NAAR EEN HOGERE CATEGORIE : DIT AANBOD IS EVENWEL DOOR HAAR GEWEIGERD .

15MITSDIEN HEEFT DE COMMISSIE TOT HET MOMENT WAAROP VERZOEKSTER BEDOELDE BENOEMING WEIGERDE , OP GENERLEI WIJZE GEHANDELD IN STRIJD MET HAAR UIT ARTIKEL 24 VAN HET STATUUT VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN .

16VERZOEKSTER KOMT WELISWAAR NIET OP TEGEN DE BENOEMING VAN F . EN HAAR TEWERKSTELLING BIJ DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE IN BRUSSEL , DOCH VERWIJT HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG , HAARZELF NIET OP GELIJKE WIJZE TE HEBBEN BENOEMD OP EEN ANDERE POST VAN ADJUNCT-VERTALER DIE TIJDENS DE GELDIGHEIDSDUUR VAN DE LIJST VAN GESCHIKTE KANDIDATEN IN BRUSSEL WAS VRIJGEKOMEN EN DIE IS BEZET DOOR DE OVERGANG VAN EEN ANDERE AMBTENAAR VAN DE DIENSTEN VAN DE 17COMMISSIE IN LUXEMBURG . HIERBIJ BEROEPT ZIJ ZICH OP ARTIKEL 29 VAN HET STATUUT , EN DOET ZIJ IN ZEKERE ZIN AANSPRAAK GELDEN OP EEN VOORKEURSRECHT DAT ZIJ , ALS GESLAAGDE VOOR EEN INTERN VERGELIJKEND ONDERZOEK , ZOU HEBBEN TEGENOVER EEN AMBTENAAR DIE BIJ WEGE VAN OVERPLAATSING OP DIE POST BENOEMD ZOU WILLEN WORDEN .

18DEZE STELLING VINDT ECHTER GEEN ENKELE STEUN IN DE TEKST VAN ARTIKEL 29 , DAT DE AANWERVINGSPROCEDURES VASTSTELT DIE NOODZAKELIJK ZIJN OM VRIJGEKOMEN POSTEN TE BEZETTEN MET AMBTENAREN DIE VOLGENS OBJECTIEVE SELECTIECRITERIA EN UITSLUITEND IN HET BELANG VAN DE DIENST WORDEN GEKOZEN . IN HET LICHT VAN DEZE 19OVERWEGINGEN LIJKT HET FEIT DAT DE COMMISSIE HAAR KEUZE NIET OP VERZOEKSTER HEEFT LATEN VALLEN , DOCH OP EEN AMBTENAAR DIE REEDS IN DE GROEP LA WERKZAAM WAS , OBJECTIEF NIET AANVECHTBAAR .

20VERZOEKSTER HEEFT GEEN OMSTANDIGHEDEN WETEN AAN TE VOEREN WAARUIT ZOU KUNNEN BLIJKEN DAT AAN DE BEZETTING VAN BEDOELDE POST BIJ WEGE VAN OVERPLAATSING OVERWEGINGEN TEN GRONDSLAG HEBBEN GELEGEN DIE NIET AAN HET DIENSTBELANG WAREN ONTLEEND .

21UIT HET VOORGAANDE VOLGT , DAT HET FEIT DAT DE ADMINISTRATIE TIJDENS DE GELDIGHEIDSDUUR VAN DE LIJST VAN GESCHIKTE KANDIDATEN VERZOEKSTER NIET HEEFT BENOEMD OP EEN POST VAN ADJUNCT-VERTALER , NOCH EEN SCHENDING VAN ARTIKEL 24 , NOCH VAN ARTIKEL 29 VAN HET STATUUT VORMT .

22VOOR WAT HET NIET-VERLENGEN VAN DE RESERVELIJST NA 28 FEBRUARI 1977 BETREFT , HEEFT DE COMMISIE VERKLAARD DAT ZIJ DESTIJDS VOORNEMENS WAS EEN ALGEMEEN VERGELIJKEND ONDERZOEK TE ORGANISEREN VOOR DE BEZETTING VAN DE DOOR DE BEGROTINGSAUTORITEIT VOOR HET JAAR 1977 TOEGEWEZEN NIEUWE POSTEN DIE VOOR ZOVER HET DE FRANSTALIGE AFDELING BETROF , VOOR DE STANDPLAATS LUXEMBURG WAREN 23BESTEMD . DE HANDELWIJZE VAN DE COMMISSIE OP DIT PUNT , DIE OVERIGENS DOOR HET BELANG VAN EEN GOEDE ADMINISTRATIE WERD GERECHTVAARDIGD , KAN GEEN SCHENDING VORMEN VAN HAAR BIJSTANDSPLICHT JEGENS VERZOEKSTER INGEVOLGE ARTI- 24KEL 24 VAN HET STATUUT . ER BESTAAT DERHALVE GEEN AANLEIDING EEN ONDERZOEK IN TE STELLEN NAAR DE WIJZE WAAROP TWEE POSTEN VAN FRANSTALIG VERTALER IN BRUSSEL ZIJN BEZET , DIE - NAAR TWEE AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE BIJ HUN VERHOOR DOOR HET HOF HEBBEN VERKLAARD - IN DE TWEEDE HELFT VAN 1977 WAREN VRIJGEKOMEN .

25IN DE LAATSTE PLAATS BETOOGT VERZOEKSTER DAT DE WEIGERING VAN DE COMMISSIE OM HAAR TOT ADJUNCT-VERTAALSTER IN BRUSSEL TE BENOEMEN EN OM DE GELDIGHEIDSDUUR VAN DE LIJST VAN GESCHIKTE KANDIDATEN TE VERLENGEN , MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID OPLEVERT OMDAT DE COMMISSIE ZICH DAARBIJ ZOU HEBBEN LATEN LEIDEN DOOR OVERWEGINGEN DIE IN STRIJD ZIJN MET DE BELANGEN VAN DE DIENST EN HUN OORSPRONG MET NAME VINDEN IN HET FEIT DAT BEPAALDE AMBTENAREN ZICH ERTEGEN VERZETTEN DAT VERZOEKSTER , AANGEWORVEN IN CATEGORIE C , NAAR DE GROEP LA ZOU OVERGAAN .

26TER ONDERSTEUNING VAN DEZE GRIEF MAAKT VERZOEKSTER MELDING VAN VERSCHILLENDE BEZWAREN DIE SOMMIGE AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE IN DIT VERBAND 27ZOUDEN HEBBEN INGDIEND . HIERBIJ GAAT HET EVENWEL OM GEGEVENS DIE DE STELLING BETREFFENDE MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID DOOR DE COMMISSIE NIET VERMOGEN TE STAVEN .

28GELET OP HET VORENOVERWOGENE MOET HET BEROEP ONGEGROND WORDEN VERKLAARD , ZODAT DE DOOR DE COMMISSIE OPGEWORPEN VRAAG BETREFFENDE DE ONTVANKELIJKHEID ERVAN , NIET BEHOEFT TE WORDEN ONDERZOCHT .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

29INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING 30MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS ARTIKEL 70 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING BLIJVEN ECHTER DE KOSTEN DOOR DE INSTELLING TERZAKE VAN BEROEPEN VAN PERSONEELSLEDEN DER GEMEENSCHAPPEN GEMAAKT , TE HAREN LASTE .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( TWEEDE KAMER ),

RECHTDOENDE ,

1 . VERWERPT HET BEROEP ;

2 . VERSTAAT DAT ELK VAN BEIDE PARTIJEN DE EIGEN KOSTEN ZAL DRAGEN .

Arriba