Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61976CV0001

    Advies van het Hof van 26 april 1977.
    Advies uitgebracht krachtens artikel 228, tweede alinea, van het EEG-Verdrag - Ontwerp-akkoord betreffende de instelling van een Europees oplegfonds voor de binnenscheepvaart.
    Advies 1/76.

    Jurisprudentie 1977 -00741

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1977:63

    61976V0001

    ADVIES VAN HET HOF VAN 26 APRIL 1977 UITGEBRACHT KRACHTENS ARTIKEL 228, TWEEDE ALINEA, VAN HET EEG - VERDRAG. - (" ONTWERP - AKKOORD BETREFFENDE DE INSTELLING VAN EEN EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART "). - ADVIES 1/76.

    Jurisprudentie 1977 bladzijde 00741
    Griekse bijz. uitgave bladzijde 00211
    Portugese bijz. uitgave bladzijde 00253
    Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00181
    Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00345
    Finse bijz. uitgave bladzijde 00357


    Samenvatting
    Overwegingen van het arrest
    Dictum

    Trefwoorden


    1. INTERNATIONALE AKKOORDEN - SLUITING DOOR DE GEMEENSCHAP - BEVOEGDHEID

    (EEG-VERDRAG, ARTIKEL 210)

    2. INTERNATIONALE AKKOORDEN - AKKOORD INZAKE DE RIJNVAART - SLUITING DOOR DE GEMEENSCHAP - DEELNEMING DER LID-STATEN AAN DE SLUITING - RECHTVAARDIGING EN GRENZEN

    (EEG-VERDRAG, ARTIKEL 234, TWEEDE ALINEA; AKTE VAN MANNHEIM VAN 17 OKTOBER 1868 EN OVEREENKOMST VAN LUXEMBURG BETREFFENDE DE KANALISATIE VAN DE MOEZEL VAN 27 OKTOBER 1956)

    3. INTERNATIONALE AKKOORDEN - AKKOORDEN GESLOTEN MET DEELNEMING DER LID-STATEN - WERKING DER AKKOORDEN BIJ SLUITING DOOR DE GEMEENSCHAP

    (EEG-VERDRAG, ARTIKEL 228, LID 2)

    4. GEMEENSCHAPPELIJK BELEID - VERVOER - BINNENSCHEEPVAART - TOTSTANDBRENGING - AKKOORDEN MET DERDE LANDEN - INTERNATIONALE OPENBARE INSTELLING - "EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART" - OPRICHTING MET MEDEWERKING VAN DE GEMEENSCHAP - TOEKENNING VAN BESLISSINGSBEVOEGDHEDEN - RECHTMATIGHEID

    (EEG-VERDRAG, ARTIKELEN 74 EN 75)

    5. EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART - ORGANISCHE STRUCTUUR - ONDERLINGE ROL VAN DE INSTELLINGEN DER GEMEENSCHAP EN DE LID-STATEN - BESLUITPROCEDURE - WIJZIGING VAN DE STRUCTUUR DER GEMEENSCHAP EN VAN DE COMMUNAUTAIRE BESLUITVORMING - INBREUK OP DE EISEN VAN EENHEID EN SAAMHORIGHEID - ONVERENIGBAARHEID MET HET VERDRAG,

    (EEG-VERDRAG, PREAMBULE, TWEEDE ALINEA; ARTIKELEN 3 EN 4)

    6. EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART - RECHTSTREEKSE TOEPASSELIJKHEID VAN DE GENOMEN BESLUITEN - ZUIVER UITVOERENDE BEVOEGDHEDEN - (VRAAGSTUK NIET BESLIST

    7. EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART - STELSEL VAN RECHTSBEDELING - "RECHTBANK VAN HET FONDS" - MOGELIJKE BEVOEGDHEIDSCONFLICTEN MET HET HOF VAN JUSTITIE - ONMOGELIJKHEID VOOR DE RECHTERS VAN HET HOF OM IN DE "RECHTBANK VAN HET FONDS" ZITTING TE NEMEN

    (EEG-VERDRAG, ARTIKEL 177)

    Samenvatting


    1. ZO VAAK HET GEMEENSCHAPSRECHT DE COMMUNAUTAIRE INSTELLINGEN BEKLEEDT MET INTERNE BEVOEGDHEDEN TER VERWEZENLIJKING VAN EEN BEPAALD DOEL, IS DE GEMEENSCHAP OOK ZONDER UITDRUKKELIJKE BEPALING TERZAKE BEVOEGD DE TER VERWEZENLIJKING VAN DAT DOEL NOODZAKELIJKE INTERNATIONALE VERBINTENISSEN AAN TE GAAN. DEZE CONCLUSIE GELDT INZONDERHEID IN ALLE GEVALLEN WAARIN VAN DE INTERNE BEVOEGDHEID REEDS GEBRUIK IS GEMAAKT VOOR DE VASTSTELLING VAN MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID. ZIJ IS ECHTER NIET TOT DIE GEVALLEN BEPERKT. INDIEN DE INTERNE COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN PAS WORDEN VASTGESTELD MET HET OOG OP DE SLUITING EN TENUITVOERLEGGING VAN EEN INTERNATIONAL AKKOORD, VLOEIT DE BEVOEGDHEID OM DE GEMEENSCHAP JEGENS DERDE STATEN TE BINDEN, IMPLICITE VOORT UIT DE VERDRAGSBEPALINGEN WELKE DE INTERNE BEVOEGDHEID VESTIGEN, INZOVER DE DEELNEMING DER GEMEENSCHAP AAN HET INTERNATIONAAL AKKOORD NOODZAKELIJK IS VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN EEN DER DOELSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP .

    2. DE DEELNEMING VAN BEPAALDE LID-STATEN, NAAST DE GEMEENSCHAP, AAN EEN AKKOORD VOOR DE BINNENSCHEEPVAART WORDT, WAAR HET DE RIJNVAART BETREFT, GERECHTVAARDIGD DOOR HET BESTAAN VAN BEPAALDE VOOR HET EEG-VERDRAG GESLOTEN INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN DIE EEN BELETSEL ZOUDEN KUNNEN VORMEN VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN HET IN HET AKKOORD ONTWORPEN REGIME. DE DEELNEMING DIER STATEN DIENT ECHTER TE WORDEN BESCHOUWD ALS ALLEEN BETREKKING HEBBEND OP DE VERBINTENIS OM IN DEZE OVEREENKOMSTEN DE WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN, DIE NOODZAKELIJK ZIJN VOOR DE TENUITVOERLEGGING VAN HET ONTWORPEN REGIME; BINNEN DEZE GRENZEN WORDT DE DEELNEMING GERECHTVAARDIGD DOOR ARTIKEL 234, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG EN KAN DERHALVE NIET WORDEN GEACHT INBREUK TE MAKEN OP DE EXTERNE BEVOEGDHEID DER GEMEENSCHAP .

    3. DE RECHTSGEVOLGEN WELKE EEN DOOR DE GEMEENSCHAP OP HET GEBIED HARER BEVOEGDHEID GESLOTEN AKKOORD VOOR DE LID-STATEN MEEBRENGT, VLOEIEN OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 228, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG UITSLUITEND VOORT UIT DE AFSLUITING VAN DAT AKKOORD DOOR DE GEMEENSCHAP .

    4. VOOR DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID, ZOALS HET IN DE ARTIKELEN 74 EN 75 EEG-VERDRAG GEREGELDE GEMEENSCHAPPELIJKE VERVOERBELEID, HEEFT DE GEMEENSCHAP NIET ALLEEN DE BEKWAAMHEID TERZAKE CONTRACTUELE BINDINGEN MET EEN DERDE STAAT AAN TE GAAN, MAAR OOK DE BEVOEGDHEID OM, ONDER EERBIEDIGING VAN HET VERDRAG, TEZAMEN MET DEZE STAAT EEN INTERNATIONAAL LICHAAM TOT STAND TE BRENGEN, DIT MET TOEREIKENDE BESLISSINGSBEVOEGDHEDEN TE BEKLEDEN EN NAAR GELANG VAN DE GESTELDE DOELEINDEN DE AARD, OPSTELLING, TOEPASSING EN WERKING DER IN DIT RAAM TE TREFFEN BEPALINGEN VAST TE STELLEN .

    5. DE SLUITING VAN EEN INTERNATIONAAL AKKOORD DOOR DE GEMEENSCHAP MAG NIET TOT GEVOLG HEBBEN DAT DE ZELFSTANDIGHEID VAN OPTREDEN DER GEMEENSCHAP IN HAAR EXTERNE BETREKKINGEN WORDT PRIJSGEGEVEN EN HAAR INTERNE CONSTITUTIE WORDT GEWIJZIGD DOOR HET VERZETTEN VAN WEZENLIJKE ELEMENTEN VAN DE GEMEENSCHAPSSTRUCTUUR, ZOWEL WAT BETREFT DE PREROGATIEVEN DER INSTELLINGEN EN DE BESLUITVORMING DAARIN ALS WAT BETREFT DE ONDERLINGE POSITIE DER LID-STATEN. IN HET BIJZONDER HET OPTREDEN, IN DE OPZET VAN HET FONDS, VAN VERSCHILLENDE LID-STATEN IN DE PLAATS VAN DE GEMEENSCHAP EN HAAR INSTELLINGEN, DE WIJZIGING IN DE BETREKKINGEN TUSSEN LID-STATEN, ZOALS DIE ZIJN VASTGESTELD IN HET VERDRAG, MET NAME DOORDAT DE LID-STATEN VAN DE VOORGESTELDE ACTIVITEITEN WORDEN UITGESLOTEN OF ZICH DAARVAN KUNNEN ONTHOUDEN, ALSMEDE DE TOEKENNING BIJ DE BESLUITVORMING VAN SPECIALE VOORRECHTEN AAN BEPAALDE ANDERE STATEN ZIJN ONVERENIGBAAR MET DE CONSTITUTIE VAN DE GEMEENSCHAP EN INZONDERHEID MET DE GRONDGEDACHTE VAN DE PREAMBULE EN DE ARTIKELEN 3 EN 4 VAN HET VERDRAG. EEN INTERNATIONAAL AKKOORD DAT ALDUS KAN LEIDEN TOT EEN INSTITUTIONELE VERZWAKKING VAN DE GEMEENSCHAP, TOT HET PRIJSGEVEN VAN DE GRONDSLAGEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID EN TOT DE VERBROKKELING VAN DE GEMEENSCHAPSTAAK, IS ONVERENIGBAAR MET DE VERDRAGSBEPALINGEN .

    6. DE VRAAG OF DE OPDRACHT, AAN EEN VAN DE GEMEENSCHAP ONDERSCHEIDEN OPENBAAR LICHAAM, VAN DE BEVOEGDHEID OM RECHTSTREEKS IN DE LID-STATEN DER GEMEENSCHAP TOEPASSELIJKE BESLUITEN TE NEMEN, WEL TOT HET VERMOGEN DER INSTELLINGEN BEHOORT, BEHOEFT NIET TE WORDEN BESLIST, DAAR DE BEDOELDE BEVOEGDHEDEN ZO DUIDELIJK EN NAUWKEURIG IN HET AKKOORD ZIJN OMSCHREVEN EN AFGEBAKEND, DAT HET IN FEITE SLECHTS OM UITVOERENDE BEVOEGDHEDEN GAAT .

    7. DAAR EEN DOOR DE GEMEENSCHAP GESLOTEN INTERNATIONALE OVEREENKOMST, WAT DE GEMEENSCHAP BETREFT, EEN HANDELING IS WELKE DOOR EEN DER INSTELLINGEN IS VERRICHT, IN DE ZIN VAN ARTIKEL 177, EERSTE ALINEA, SUB B, VAN HET VERDRAG, IS HET HOF BEVOEGD BIJ WIJZE VAN PREJUDICIELE BESLISSING UITSPRAAK TE DOEN OVER DE UITLEGGING VAN ZULK EEN OVEREENKOMST. GEZIEN DE MOGELIJKHEID DAT DE JURISDICTIEBEPALINGEN VAN HET ONTWORPEN AKKOORD VOLGENS EEN UITLEGGING DIE HIERAAN KAN WORDEN GEGEVEN, IN STRIJD KOMEN MET DIE VAN HET VERDRAG, KAN DE "RECHTBANK VAN HET FONDS" SLECHTS IN DE OVERWOGEN VORM WORDEN INGESTELD, WANNEER VOOR HAAR SAMENSTELLING GEEN BEROEP WORDT GEDAAN OP DE IN HET HOF VAN JUSTITIE ZITTENDE RECHTERS, DIE IMMERS DE PLICHT HEBBEN ZICH IN ALLE ONPARTIJDIGHEID UIT TE SPREKEN OVER DE VRAGEN WELKE AAN HET HOF KUNNEN WORDEN VOORGELEGD .

    Overwegingen van het arrest


    I 1 DE REGELING DIE IN HET ONTWORPEN AKKOORD IS VOORZIEN EN IN HET BIJBEHOREND STATUUT IS UITGEWERKT, IS GERICHT OP EEN SANERING VAN DE ECONOMISCHE TOESTAND VAN DE BINNENSCHEEPVAART IN EEN RUIMTELIJK GEBIED WAAR HET VERVOER OVER DE BINNENWATEREN EEN ZEER VOORNAME PLAATS INNEEMT IN HET GEHELE INTERNATIONALE VERVOERNET. EEN DERGELIJKE REGELING VORMT STELLIG EEN BELANGRIJK ELEMENT IN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID, WELKS TOTSTANDBRENGING DEEL UITMAAKT VAN DE IN ARTIKEL 3 EEG-VERDRAG OMSCHREVEN ACTIVITEIT DER GEMEENSCHAP. TER VERWEZENLIJKING VAN DIT BELEID DRAAGT ARTIKEL 75 EEG-VERDRAG DE RAAD OP OM, MET INACHTNEMING VAN HET ALDAAR BEPAALDE, GEMEENSCHAPPELIJKE REGELS VOOR HET INTERNATIONAAL VERVOER VAN OF NAAR HET GRONDGEBIED VAN EEN OF MEER LID-STATEN VAST TE STELLEN. ALDUS VERSCHAFT DIT ARTIKEL, WAT DE GEMEENSCHAP BETREFT, DE NOODZAKELIJKE RECHTSGROND VOOR DE TOTSTANDBRENGING VAN DE BEOOGDE REGELING .

    2 DE VASTSTELLING VAN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELS KRACHTENS ARTIKEL 75 VOLSTAAT IN HET ONDERHAVIGE GEVAL ECHTER NIET OM HET GESTELDE DOEL TEN VOLLE TE BEREIKEN, DAAR VANOUDS OOK SCHEPEN DIE THUISHOREN IN EEN DERDE STAAT, ZWITSERLAND, DE BETROKKEN HOOFDWATERWEGEN BEVAREN, DIE ZIJN ONDERWORPEN AAN EEN VAN OVERLANG IN INTERNATIONALE VERDRAGEN VASTGELEGD REGIME VAN VRIJE SCHEEPVAART. HET WAS DERHALVE NOODZAKELIJK ZWITSERLAND BIJ DE BEOOGDE REGELING TE BETREKKEN DOOR MIDDEL VAN EEN INTERNATIONAAL AKKOORD MET DIT DERDE LAND .

    3 DE BEVOEGDHEID DER GEMEENSCHAP OM EEN DERGELIJK AKKOORD TE SLUITEN, IS IN HET VERDRAG NIET UITDRUKKELIJK VOORZIEN. HET HOF HEEFT ECHTER REEDS DE GELEGENHEID GEHAD, LAATSTELIJK BIJ ZIJN ARREST VAN 14 JULI 1976 IN DE ZAKEN 3, 4 EN 6/76, KRAMER (JURISPR. 1976, BLZ. 1279), TE VERKLAREN DAT DE BEVOEGDHEID TOT HET AANGAAN VAN INTERNATIONALE VERBINTENISSEN NIET ALLEEN KAN VOORTVLOEIEN UIT EEN UITDRUKKELIJKE VERLENING DOOR HET VERDRAG, MAAR OOK - STILZWIJGEND - KAN VOORTKOMEN UIT DE VERDRAGSBEPALINGEN. HET HOF KWAM MET NAME TOT DE SLOTSOM DAT ZOVAAK HET GEMEENSCHAPSRECHT DE COMMUNAUTAIRE INSTELLINGEN BEKLEEDT MET INTERNE BEVOEGDHEDEN TER VERWEZENLIJKING VAN EEN BEPAALD DOEL, DE GEMEENSCHAP OOK ZONDER UITDRUKKELIJKE BEPALING, TER ZAKE, BEVOEGD IS DE TER VERWEZENLIJKING VAN DAT DOEL NOODZAKELIJKE INTERNATIONALE VERBINTENISSEN AAN TE GAAN .

    4 DEZE CONCLUSIE GELDT INZONDERHEID IN ALLE GEVALLEN WAARIN VAN DE INTERNE BEVOEGDHEID REEDS GEBRUIK IS GEMAAKT VOOR DE VASTSTELLING VAN MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID. ZIJ IS ECHTER NIET TOT DIE GEVALLEN BEPERKT. INDIEN DE INTERNE COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN PAS WORDEN VASTGESTELD MET HET OOG OP DE SLUITING EN TENUITVOERLEGGING VAN EEN INTERNATIONAAL AKKOORD, ZOALS IN HET ONDERHAVIGE GEVAL IS BEOOGD DOOR HET VERORDENINGSVOORSTEL DER COMMISSIE AAN DE RAAD, VLOEIT DE BEVOEGDHEID OM DE GEMEENSCHAP JEGENS DERDE STATEN TE BINDEN, IMPLICITE VOORT UIT DE VERDRAGSBEPALINGEN WELKE DE INTERNE BEVOEGDHEID VESTIGEN, INZOVER DE DEELNEMING DER GEMEENSCHAP AAN HET INTERNATIONAAL AKKOORD, ZOALS IN CASU, NOODZAKELIJK IS VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN EEN DER DOELSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP .

    5 VOOR DE TOTSTANDBRENGING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK, INHOUDELIJK DOOR DE ARTIKELEN 74 EN 75 VAN HET VERDRAG OMSCHREVEN, VERVOERBELEID IS DE RAAD, ZOALS UITDRUKKELIJK WORDT GEZEGD IN LID 1, SUB C, VAN DIT LAATSTE ARTIKEL, BEVOEGD "ALLE DIENSTIGE BEPALINGEN" VAST TE STELLEN. DE GEMEENSCHAP BEZIT DERHALVE NIET ALLEEN DE BEKWAAMHEID TER ZAKE CONTRACTUELE BINDINGEN MET EEN DERDE STAAT AAN TE GAAN, MAAR OOK DE BEVOEGDHEID OM, ONDER EERBIEDIGING VAN HET VERDRAG, TEZAMEN MET DEZE STAAT EEN PASSENDE ORGANISATIE TOT STAND TE BRENGEN, ZOALS DE INTERNATIONALE OPENBARE INSTELLING WELKE MEN ZICH VOORSTELT, ONDER DE NAAM "EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART", IN HET LEVEN TE ROEPEN. ZO BEZIEN, KAN DE GEMEENSCHAP EVENEENS MET EEN DERDE STAAT SAMENWERKEN OM DE ORGANEN VAN EEN DERGELIJKE INSTELLING MET TOEREIKENDE BESLISSINGSBEVOEGDHEDEN TE BEKLEDEN EN NAAR GELANG VAN DE GESTELDE DOELEINDEN DE AARD, OPSTELLING, TOEPASSING EN WERKING DER IN DIT RAAM TE TREFFEN BEPALINGEN VASTSTELLEN .

    6 EEN BIJZONDER PROBLEEM DOET ZICH VOOR DOORDAT VOLGENS HET ONTWORPEN AKKOORD NIET ALLEEN DE GEMEENSCHAP EN ZWITSERLAND DAARBIJ PARTIJ ZIJN, MAAR OOK BEPAALDE LID-STATEN. HET BETREFT HIER DE ZES LID-STATEN DIE PARTIJ ZIJN HETZIJ BIJ DE HERZIENE RIJNVAARTAKTE VAN MANNHEIM VAN 17 OKTOBER 1868, HETZIJ BIJ DE OVEREENKOMST VAN LUXEMBURG BETREFFENDE DE KANALISATIE VAN DE MOEZEL VAN 27 OKTOBER 1956, UIT HOOFDE VAN DE VERBINDINGEN DEZER OVEREENKOMST MET DE RIJNVAARTAKTE. LUIDENS ARTIKEL 3 VAN HET AKKOORD VERBINDEN DEZE STATEN ZICH IN DEZE BEIDE VERDRAGEN DE WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN, DIE NOODZAKELIJK ZIJN VOOR DE TENUITVOERLEGGING VAN HET AAN HET AKKOORD GEHECHTE STATUUT .

    7 DEZE BIJZONDERE, MET HET OOG OP ARTIKEL 234, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG OPGENOMEN VERBINTENIS VERKLAART EN RECHTVAARDIGT DE DEELNEMING VAN DE ZES BEDOELDE STATEN AAN HET AKKOORD, NAAST DE GEMEENSCHAP. DOOR DEZE VERBINTENIS ZAL JUIST HET BELETSEL WORDEN WEGGENOMEN, DAT ENKELE BEPALINGEN VAN DE AKTE VAN MANNHEIM EN DE OVEREENKOMST VAN LUXEMBURG VORMEN VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN HET IN HET AKKOORD ONTWORPEN REGIME. DE DEELNEMING VAN DEZE STATEN AAN HET AKKOORD DIENT TE WORDEN BESCHOUWD ALS ALLEEN DAARVOOR BEDOELD EN ALS NIET NOODZAKELIJK VOOR HET TOTSTANDBRENGEN VAN DE OVERIGE DELEN VAN HET REGIME. IMMERS, VOLGENS ARTIKEL 4 VAN HET AKKOORD HEBBEN ZOWEL HET AKKOORD ZELF ALS HET STATUUT VERBINDENDE KRACHT VOOR HET GRONDGEBIED VAN ALLE LID-STATEN, OOK DIE WELKE GEEN PARTIJ ZIJN BIJ HET AKKOORD; DERHALVE MAG WORDEN VASTGESTELD DAT - AFGEZIEN VAN BOVENBEDOELDE BIJZONDERE VERBINTENIS - DE RECHTSGEVOLGEN WELKE HET AKKOORD VOOR DE LID-STATEN MEEBRENGT, OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 228, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG UITSLUITEND VOORTVLOEIEN UIT DE AFSLUITING DAARVAN DOOR DE GEMEENSCHAP. DIT ZO ZIJNDE, MAAKT DE DEELNEMING VAN DE ZES LID-STATEN ALS PARTIJEN BIJ HET AKKOORD NAAR HAAR AARD GEEN INBREUK OP DE EXTERNE BEVOEGDHEID DER GEMEENSCHAP. DERHALVE IS ER GEEN AANLEIDING TE BESLUITEN DAT DIT ELEMENT VAN HET AKKOORD ONVERENIGBAAR IS MET HET VERDRAG .

    II

    8 DE DEELNEMING VAN DEZE LID-STATEN AAN DE ONDERHANDELINGEN, HOEWEL OM GENOEMDE REDEN GERECHTVAARDIGD, HEEFT ECHTER GEVOLGEN GEHAD DIE VERDER GAAN DAN DIT DOEL EN WEINIG STROKEN MET DE NOODZAKELIJKE STREKKING DER BEGRIPPEN "GEMEENSCHAP" EN "GEMEENSCHAPPELIJK BELEID". IMMERS, DEZE OMSTANDIGHEID LIJKT DE OORZAAK TE ZIJN VAN EEN DUBBELZINNIGHEID NOPENS HET TOEPASSINGSGEBIED VAN HET AKKOORD EN STATUUT. IMMERS, ARTIKEL 4 ZEGT DAT HET AKKOORD EN HET STATUUT VERBINDENDE KRACHT HEBBEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE NEGEN LID-STATEN EN ZWITSERLAND, TERWIJL DE IN ARTIKEL 6 BEDOELDE ALGEMENE VERPLICHTINGEN BETREKKING HEBBEN OP DE AKKOORDSLUITENDE PARTIJEN, DAT WIL ZEGGEN DE GEMEENSCHAP ALS ZODANIG EN DE ZEVEN MEDE-AKKOORDSLUITENDE PARTIJEN .

    9 IN HET STATUUT ZELF WORDEN, IN VERSCHILLENDE SAMENHANG, ALS DRAGERS VAN RECHTEN OF VERPLICHTINGEN NU EENS ALLE LID-STATEN DER GEMEENSCHAP EN ZWITSERLAND (ZO IN DE ARTIKELEN 39, 43, 45 EN 46) GENOEMD, DAN WEER DE LID-STATEN MINUS EEN, EN ZWITSERLAND (DE BEPALING VAN ARTIKEL 27 OVER DE SAMENSTELLING VAN DE RAAD VAN TOEZICHT), OFWEL DE GEMEENSCHAP ALS ZODANIG EN ZWITSERLAND (IN ARTIKEL 40 BETREFFENDE DE BEKENDMAKING VAN DE BESLUITEN VAN HET FONDS), OF OOK VIJF STATEN DIE BIJ DE BESLUITVORMING EEN BIJZONDERE POSITIE INNEMEN (ARTIKEL 27, LID 5, STATUUT). IN DIT GEHEEL IS DE ROL VAN DE INSTELLINGEN DER GEMEENSCHAP UITERST BESCHEIDEN: DE COMMISSIE BEKLEEDT HET VOORZITTERSCHAP EN HET SECRETARIAAT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT, DOCH ZONDER DAARIN EEN STEMRECHT TE KUNNEN UITOEFENEN. DE BESLISSENDE TAKEN BIJ DE FUNCTIONERING VAN HET FONDS VALLEN AAN DE STATEN TOE. ZO IS LUIDENS ARTIKEL 27, LID 1, DE RAAD VAN TOEZICHT SAMENGESTELD UIT "VERTEGENWOORDIGERS", DIE HUN "BEVOEGDHEDEN" EN "VOLMACHTEN" VAN DE BETROKKEN STATEN ONTVANGEN .

    10 HET HOF MEENT DAT DEZE BEPALINGEN, VOORAL DIE INZAKE DE INRICHTING EN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE RAAD VAN TOEZICHT ALS LEIDEND ORGAAN VAN HET FONDS, DE BEVOEGDHEID VAN DE INSTELLINGEN DER GEMEENSCHAP IN TWIJFEL STELLEN EN BOVENDIEN OP EEN MET HET VERDRAG ONVERENIGBARE WIJZE VERANDERING BRENGEN IN DE BETREKKINGEN TUSSEN LID-STATEN BINNEN GEMEENSCHAPSVERBAND, ZOALS DIE OORSPRONKELIJK EN BIJ DE UITBREIDING DER GEMEENSCHAP ZIJN VASTGELEGD .

    11 MEER IN HET BIJZONDER ZIJ TEN DEZE OP TWEE PUNTEN GEWEZEN:

    A) HET OPTREDEN, IN DE OPZET VAN HET FONDS, VAN VERSCHILLENDE LID-STATEN IN DE PLAATS VAN DE GEMEENSCHAP EN HAAR INSTELLINGEN IN EEN SECTOR VAN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID DAT ARTIKEL 3 VAN HET VERDRAG UITDRUKKELIJK ONDER DE "ACTIVITEIT DER GEMEENSCHAP" BRENGT;

    B) ALS GEVOLG HIERVAN DE WIJZIGING IN DE BETREKKINGEN TUSSEN LID-STATEN, ZULKS IN STRIJD MET DE REEDS IN DE TWEEDE ALINEA VAN DE PREAMBULE VAN HET VERDRAG GENOEMDE EIS DAT DE DOELSTELLINGEN DER GEMEENSCHAP MOETEN WORDEN BEREIKT DOOR EEN "GEMEENSCHAPPELIJK OPTREDEN", WELK OPTREDEN LUIDENS ARTIKEL 4 MOET WORDEN VERZEKERD DOOR DE INSTELLINGEN DER GEMEENSCHAP, ELK BINNEN DE GRENZEN HARER BEVOEGDHEDEN. IN HET BIJZONDER LIJKEN MET DE GEDACHTE VAN EEN DERGELIJK GEMEENSCHAPPELIJK OPTREDEN ONVERENIGBAAR:

    - DE VOLLEDIGE UITSLUITING VAN EEN BEPAALDE LID-STAAT - OOK AL IS DIE VRIJWILLIG - VAN IEDERE DEELNEMING AAN DE WERKZAAMHEDEN VAN HET FONDS,

    - DE IN ARTIKEL 27, LID 1, DERDE ALINEA, STATUUT AAN SOMMIGE LID-STATEN GEGEVEN MOGELIJKHEID OM ZICH TE ONTHOUDEN TERZAKE VAN EEN ONDERWERP VAN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID, EN

    - DE TOEKENNING, BIJ DE BESLUITVORMING IN HET FONDS, VAN SPECIALE VOORRECHTEN AAN BEPAALDE STATEN, IN AFWIJKING VAN DE BINNEN DE GEMEENSCHAP AANGEHANGEN BEGRIPPEN OVER DE BESLUITVORMING OP HET HIER BEDOELDE GEBIED VAN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID .

    12 ALDUS BLIJKT DAT HET STATUUT ZICH ALLERMINST BEPERKT TOT EEN OPLOSSING VAN PROBLEMEN DIE VOORTVLOEIEN UIT DE EISEN IN VERBAND MET DE EXTERNE BETREKKINGEN DER GEMEENSCHAP, DOCH DAT DAARIN DE ZELFSTANDIGHEID VAN OPTREDEN DER GEMEENSCHAP IN HAAR EXTERNE BETREKKINGEN WORDT PRIJSGEGEVEN EN DE INTERNE CONSTITUTIE VAN DE GEMEENSCHAP WORDT GEWIJZIGD DOOR HET VERZETTEN VAN WEZENLIJKE ELEMENTEN DER GEMEENSCHAPSSTRUCTUUR ZOWEL WAT BETREFT DE PREROGATIEVEN DER INSTELLINGEN ALS WAT BETREFT DE ONDERLINGE POSITIE DER LID-STATEN. HET HOF IS VAN OORDEEL DAT DE ALDUS AAN DE RAAD VAN TOEZICHT GEGEVEN OPZET EN DE INRICHTING DER BESLUITVORMING BINNEN DIT ORGAAN NIET STROKEN MET DE EISEN VAN EENHEID EN SAAMHORIGHEID, WELKE TE ONDERSTREPEN HET HOF REEDS GELEGENHEID HAD IN ZIJN ARREST VAN 31 MAART 1971 IN DE ZAAK 22/70, COMMISSIE TEGEN RAAD AETR (JURISPR. 1971, BLZ. 263) EN UITVOERIGER IN ZIJN ADVIES 1/75 VAN 11 NOVEMBER 1975 (JURISPR. 1975, BLZ. 1355 EN PB C 268, BLZ. 18).

    13 DE POGING OM ACHTERAF, VIA ARTIKEL 5 VAN HET VERORDENINGSVOORSTEL, IN HET FUNCTIONEREN VAN DE RAAD VAN TOEZICHT ELEMENTEN TE BRENGEN, DIE NAUWER AANSLUITEN BIJ DE UIT HET VERDRAG VOORTVLOEIENDE EISEN, IS NIET TOEREIKEND OM DE GEBREKEN TE VERHELPEN, DIE DE UIT DE BIJ DE ONDERHANDELINGEN DOOR DE COMMISSIE AANVAARDE TEKST BLIJKENDE STRUCTUUR VAN HET FONDS AANKLEVEN .

    14 HET HOF HEEFT ALLE ASPECTEN VAN DIT VRAAGSTUK OVERWOGEN EN ZICH WEL TER DEGE REKENSCHAP GEGEVEN VAN DE MOEILIJKHEDEN WELKE ZICH KUNNEN VOORDOEN BIJ HET ZOEKEN NAAR EEN PRAKTISCHE OPLOSSING VOOR DE PROBLEMEN WAARVOOR DE ORGANISATIE VAN EEN DOOR DE GEMEENSCHAP EN EEN ENKELE DERDE STAAT TE BEHEREN INTERNATIONAAL OPENBAAR LICHAAM, MET INACHTNEMING DER WEDERZIJDSE AUTONOMIE VAN BEIDE PARTIJEN, STELT. ONGETWIJFELD VALT IN DE BIJZONDERE AARD VAN DE BETROKKEN BELANGEN EEN VERKLARING TE VINDEN VOOR DE WENS OM IN HET KADER VAN DE BEHEERSORGANEN EEN BEROEP TE DOEN OP DE AUTORITEITEN DIE MEER RECHTSTREEKS BIJ BINNENVAARTPROBLEMEN ZIJN BETROKKEN. MAAR KAN DIT DE OPRICHTING RECHTVAARDIGEN VAN EEN GEMENGDE ORGANISATIE WAARIN DE BEHARTIGING VAN DE BELANGEN DER GEMEENSCHAP ZOU MOETEN WORDEN VERZEKERD DOOR DE AANWEZIGHEID NAAST DE VOORZITTER EN DE VERTEGENWOORDIGER VAN ZWITSERLAND VAN NATIONALE VERTEGENWOORDIGERS IN DE RAAD VAN TOEZICHT? NA AFWEGING VAN PRO EN CONTRA, IS HET HOF TOT DE SLOTSOM GEKOMEN DAT EEN DOELMATIG GEACHTE ROLVERDELING BIJ DE SAMENSTELLING DER ORGANEN VAN HET FONDS KAN EN MOET WORDEN VERWEZENLIJKT OOK ZONDER TE HOEVEN LEIDEN TOT EEN INSTITUTIONELE VERZWAKKING VAN DE GEMEENSCHAP EN TOT HET PRIJSGEVEN, ZIJ HET VOOR EEN BIJZONDER EN BEPERKT DOEL, VAN DE GRONDSLAGEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID. HET VOORUITZICHT DAT HET AKKOORD EN HET STATUUT NAAR DE OPMERKINGEN DER COMMISSIE ALS MODEL ZOUDEN KUNNEN DIENEN VOOR LATERE OPLOSSINGEN OP ANDERE GEBIEDEN, HEEFT HET HOF IN ZIJN KRITISCHE HOUDING BEVESTIGD: BIJ HERHALING VAN DERGELIJKE HANDELWIJZEN ZOU DE GEMEENSCHAPSTAAK IMMERS STEEDS MEER DREIGEN TE VERBROKKELEN EN DAT OP ONHERSTELBARE WIJZE, AANGEZIEN HET TELKENS ZOU GAAN OM VERBINTENISSEN JEGENS DERDE STATEN. OP GROND VAN ZODANIGE OVERWEGINGEN HEEFT IN DE BOEZEM VAN HET HOF EEN AFWIJZEND OORDEEL OVER DEZE KANT VAN HET ONTWERP TEN SLOTTE DE OVERHAND BEHOUDEN .

    III

    15 WAT BETREFT DE BESLISSINGSBEVOEGDHEDEN DER ORGANEN VAN HET FONDS, BEPAALT ARTIKEL 39 VAN HET STATUUT DAT DE DOOR DEZE ORGANEN GENOMEN BESLUITEN VAN ALGEMENE STREKKING VERBINDEND ZIJN IN AL HUN ONDERDELEN EN RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK IN ALLE LID-STATEN VAN DE GEMEENSCHAP EN IN ZWITSERLAND. DE VRAAG IS GEREZEN OF DE OPDRACHT VAN ZODANIGE BEVOEGDHEDEN VOOR HET GEHELE GRONDGEBIED DER GEMEENSCHAP AAN EEN VAN DE GEMEENSCHAP ONDERSCHEIDEN OPENBAAR LICHAAM WEL TOT HET VERMOGEN DER INSTELLINGEN BEHOORT. MEER IN HET BIJZONDER IS DE VRAAG GESTELD OF DE INSTELLINGEN DE IN HET VERDRAG VERLEENDE BEVOEGDHEDEN, OF EEN DEEL DAARVAN, VRIJELIJK AAN NIET-COMMUNAUTAIRE ORGANEN KUNNEN OVERDRAGEN EN ALDUS VOOR DE LID-STATEN DE VERPLICHTING SCHEPPEN OM RECHTSREGELS VAN NIET-COMMUNAUTAIRE OORSPRONG, VASTGESTELD IN VORMEN EN ONDER VOORWAARDEN WELKE AAN DE VERDRAGSREGELS EN -WAARBORGEN ONTSNAPPEN, RECHTSTREEKS IN HUN RECHSTORDEN TOE TE PASSEN .

    16 DIT VRAAGSTUK BEHOEFT ECHTER IN HET ONDERHAVIGE ADVIES NIET TE WORDEN BESLIST. IN HET STATUUT ZIJN DE DAARBIJ AAN HET FONDS TOEGEKENDE BEVOEGDHEDEN IMMERS ZO DUIDELIJK EN NAUWKEURIG OMSCHREVEN EN AFGEBAKEND, DAT HET IN FEITE SLECHTS OM UITVOERENDE BEVOEGDHEDEN GAAT. ZO IS HET GEBIED WAAROP DE ORGANEN KUNNEN OPTREDEN, BEPERKT TOT DE VRIJWILLIGE OPLEGGING VAN OVERTOLLIGE SCHEEPSRUIMTE TEGEN EEN SCHADELOOSSTELLING TEN LASTE VAN EEN FONDS, GEVOED UIT BIJDRAGEN GEHEVEN OVER IEDER SCHIP DAT DE WATERWEGEN VAN HET FONDS BEVAART. EEN VERDERE BEPALING TER ZAKE VERSCHAFT ARTIKEL 1, DERDE ALINEA, VAN HET AKKOORD, VOLGENS HETWELK HET FONDS ZICH NIET TEN DOEL MAG STELLEN OM, WARE HET SLECHTS IN FEITE, EEN PERMANENTE BENEDENGRENS VAST TE STELLEN VOOR DE VRACHTTARIEVEN IN ALLE PERIODEN VAN ECONOMISCHE TERUGGANG NOCH OM STRUCTURELE ONEVENWICHTIGHEDEN TE VERHELPEN. INZONDERHEID IS HET TARIEF VAN DE BIJDRAGEN - DAT WIL ZEGGEN HET BASISTARIEF EN DE VALORISATIECOEFFICIENTEN - VOOR HET EERSTE TOEPASSINGSJAAR DER REGELING VASTGELEGD IN HET STATUUT ZELF EN MOETEN LATERE WIJZIGINGEN BIJ BESLUIT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT HETZIJ BINNEN BEPAALDE GRENZEN BLIJVEN HETZIJ MET EENPARIGHEID VAN STEMMEN WORDEN VASTGESTELD .

    IV

    17 HET DOOR HET AKKOORD AANGENOMEN STELSEL VAN RECHTSBEDELING VOORZIET DE OPDRACHT VAN ZEKERE BEVOEGDHEDEN AAN EEN INSTANTIE, DE RECHTBANK VAN HET FONDS, DIE, MET NAME DOOR HAAR SAMENSTELLING, VERSCHILT VAN HET HOF VAN JUSTITIE ZOALS INGESTELD BIJ HET VERDRAG. DE RECHTBANK ZOU BINNEN DE WERKINGSSFEER VAN HET FONDS BEVOEGD ZIJN TOT KENNISNEMING VAN BEROEPEN TEGEN DE ORGANEN VAN HET FONDS EN DE STATEN OVEREENKOMSTIG HET BEPAALDE IN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT EN VAN BEROEPEN TER ZAKE VAN NIET-NAKOMING INGESTELD TEGEN EEN STAAT OP WELKS GRONDGEBIED HET STATUUT VERBINDENDE KRACHT BEZIT (NIET ECHTER TEGEN DE GEMEENSCHAP ALS ZODANIG), OVEREENKOMSTIG HET BEPAALDE IN ARTIKEL 45. BOVENDIEN ZOU DE RECHTBANK BEVOEGD ZIJN TOT KENNISNEMING VAN PREJUDICIELE BEROEPEN VAN NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES OVEREENKOMSTIG HET BEPAALDE IN ARTIKEL 44. OPGEMERKT ZIJ DAT LAATSTBEDOELDE BEROEPEN NIET ALLEEN BETREKKING KUNNEN HEBBEN OP DE GELDIGHEID EN UITLEGGING VAN BESLUITEN DER ORGANEN VAN HET FONDS, MAAR OOK OP DE UITLEGGING VAN HET AKKOORD EN STATUUT .

    18 EVENWEL, NAAR HET HOF REEDS, MET NAME BIJ ZIJN ARREST VAN 30 APRIL 1974 IN DE ZAAK 181/73, HAEGEMANN (JURISPR. 1974, BLZ. 449), HEEFT UITGESPROKEN, IS EEN OVEREENKOMST VAN DE GEMEENSCHAP MET EEN DERDE STAAT, WAT DE GEMEENSCHAP BETREFT, EEN HANDELING WELKE DOOR EEN DER INSTELLINGEN IS VERRRICHT, IN DE ZIN VAN ARTIKEL 177, EERSTE ALINEA, SUB B) VAN HET VERDRAG, MET HET GEVOLG DAT HET HOF IN HET KADER VAN DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE BEVOEGD IS BIJ WIJZE VAN PREJUDICIELE BESLISSING UITSPRAAK TE DOEN OVER DE UITLEGGING VAN ZULK EEN OVEREENKOMST. DERHALVE RIJST DE VRAAG OF DE BEPALINGEN OVER DE BEVOEGDHEID VAN DE RECHTBANK VAN HET FONDS ZIJN TE VERENIGEN MET DE VERDRAGSBEPALINGEN INZAKE DE BEVOEGDHEID VAN HET HOF .

    19 VOLGENS DE BIJ HET HOF INGEDIENDE OPMERKINGEN ZOUDEN DE REGELS VAN HET STATUUT BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID VOOR VERSCHILLENDE UITLEG VATBAAR ZIJN. VOLGENS DE ENE ZOU DE BEVOEGDHEID VAN DE RECHTBANK IN DE PLAATS TREDEN VAN DIE VAN HET HOF WAT DE UITLEGGING BETREFT VAN HET AKKOORD EN HET STATUUT. VOLGENS DE ANDERE ZOUDEN DE BEVOEGDHEDEN VAN RECHTBANK EN HOF SAMENLOPEN, ZODAT HET DE NATIONALE RECHTER ZOU VRIJSTAAN ZICH TOT ELK VAN BEIDE RECHTSCOLLEGES TE WENDEN .

    20 IN HET KADER VAN DE ADVIESPROCEDURE VAN ARTIKEL 228, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG STAAT HET NIET AAN HET HOF ZICH DEFINITIEF UIT TE SPREKEN OVER DE INTERPRETATIE VAN DE TEN ADVIES VOORGELEGDE TEKSTEN. VOLSTAAN ZIJ HIER MET DE VASTSTELLING DAT DE BETROKKEN RECHTSCOLLEGES ZELF DE BEWUSTE INTERPRETATIE ZULLEN BEHOREN TE GEVEN. HOEWEL HET IS TE HOPEN DAT DEZE INTERPRETATIES ZO MIN MOGELIJK AANLEIDING ZULLEN GEVEN TOT COMPETENTIEGESCHILLEN, VALT NIET A PRIORI UIT TE SLUITEN DAT DE BETROKKEN RECHTSCOLLEGES TOT UITEENLOPENDE INTERPRETATIES KOMEN MET ALLE BEZWAREN VOOR DE RECHTSZEKERHEID VAN DIEN .

    21 BIJ EEN REGELING VAN DE RECHTERLIJKE CONTROLE ZOALS VOORZIEN IN HET STATUUT, WELKE DE JUSTITIABELEN OVER HET GEHEEL GENOMEN EEN DOELTREFFENDE RECHTSBESCHERMING VERSCHAFT, VALT NIET TE ONTKOMEN AAN DE DWINGENDE CONSEQUENTIES VAN DE DEELNEMING VAN EEN DERDE STAAT. DE NOODZAAK OM, TER EERBIEDIGING VAN HET RECHT, DE WERKZAAMHEDEN VAN HET FONDS TE OMGEVEN MET VOOR ALLE JUSTITIABELEN GELIJKELIJK GELDENDE BEROEPSMOGELIJKHEDEN EN RECHTSGANGEN, KAN HET BEGINSEL VAN DE AANVAARDE CONSTRUCTIE RECHTVAARDIGEN. MET ALLE WAARDERING VOOR HET UIT DE STATUUTBEPALINGEN BLIJKENDE STREVEN OM IN HET KADER VAN HET FONDS EEN AAN DE PROBLEMATIEK AANGEPASTE RECHTSBESCHERMING TE BIEDEN, ZIET HET HOF ZICH ECHTER GENOODZAAKT ENIG VOORBEHOUD TE MAKEN TEN AANZIEN VAN DE VERENIGBAARHEID VAN DE OPZET VAN DE "RECHTBANK VAN HET FONDS" MET HET VERDRAG .

    22 INGEVAL DE TWEEDE UITLEG, BEDOELD IN PUNT 19 HIERBOVEN, ZOU WORDEN AANGENOMEN, DOET ZICH NAAR HET OORDEEL VAN HET HOF EEN MOEILIJKHEID VOOR MET BETREKKING TOT DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 6 VAN HET VERORDENINGSVOORSTEL, DOORDAT DE ZES LEDEN VAN HET HOF DIE ZOUDEN DEEL UITMAKEN VAN DE RECHTBANK VAN HET FONDS, IN HET GEVAL VAN "BEVANGENHEID" ZOUDEN KOMEN TE VERKEREN TEN AANZIEN VAN RECHTSVRAGEN DIE, NA BEHANDELING VOOR DE RECHTBANK VAN HET FONDS, AAN HET HOF VAN DE GEMEENSCHAP WORDEN VOORGELEGD EN OMGEKEERD. DE VOORGESTELDE REGELING ZOU KUNNEN AFSTUITEN OP DE PLICHT VOOR DE RECHTERS OM ZICH IN ALLE ONPARTIJDIGHEID UIT TE SPREKEN OVER VRAGEN DIE VOOR HET HOF IN GEDING KOMEN. IN UITERSTE GEVALLEN ZOU HET HOF IN DE ONMOGELIJKHEID KUNNEN GERAKEN HET QUORUM VAN ONBEVANGEN RECHTERS TE BEREIKEN, VEREIST VOOR EEN UITSPRAAK OVER VRAGEN DIE REEDS VOOR DE RECHTBANK VAN HET FONDS IN GEDING ZIJN GEWEEST. OM DEZE REDENEN MEENT HET HOF DAT DE RECHTBANK VAN HET FONDS SLECHTS DAN OP DE VOET VAN ARTIKEL 42 VAN HET STATUUT KAN WORDEN INGESTELD, WANNEER VOOR HAAR SAMENSTELLING GEEN BEROEP WORDT GEDAAN OP DE IN HET HOF VAN JUSTITIE ZITTENDE RECHTERS .

    Dictum


    DERHALVE BRENGT

    HET HOF VAN JUSTITIE

    HET VOLGENDE ADVIES UIT:

    HET ONTWERP-AKKOORD BETREFFENDE DE INSTELLING VAN EEN EUROPEES OPLEGFONDS VOOR DE BINNENSCHEEPVAART IS NIET VERENIGBAAR MET HET EEG-VERDRAG .

    Top