EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0404

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S CONFERENTIE OVER DE TOEKOMST VAN EUROPA Van visie tot concrete actie

COM/2022/404 final

Brussel, 17.6.2022

COM(2022) 404 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

CONFERENTIE OVER DE TOEKOMST VAN EUROPA
Van visie tot concrete actie


“Voor Europa heeft de herinnering aan het verleden altijd onze toekomst bepaald. Dat is des te belangrijker, nu het ondenkbare weer op ons continent is verschenen. De schandelijke Russische pogingen om de kaart te hertekenen en zelfs de meest tragische episoden van onze geschiedenis te herschrijven, laten ons inzien hoe gevaarlijk het is om onze grip op ons verleden en onze toekomst te verliezen, om in een eeuwig heden te leven en te denken dat zaken nooit kunnen veranderen. Dat er geen betere manieren bestaan om dingen te doen. Ja zelfs: dat zaken altijd hetzelfde blijven, zo lang wij maar niet veranderen. Dat is zo fout! Stilstand is achteruitgang.”

Voorzitter von der Leyen,  
9 mei 2022, slotceremonie van de Conferentie over de toekomst van Europa

1.INLEIDING

Er is vaak gezegd dat de Europese Unie sneller en verder gaat als dat nodig is. De vaak aangehaalde uitspraak van Jean Monnet dat de Unie “wordt gesmeed tijdens crises en het resultaat is van de oplossingen voor die crises”, is voor een groot deel van de geschiedenis van de EU bewaarheid – niet het minst de afgelopen twee jaar, tijdens de collectieve aanpak van de wereldwijde pandemie en een bloedige aanvalsoorlog aan onze grens. Tegelijkertijd vragen Europese burgers om verandering en hervormingen, en om Europa op hun eigen voorwaarden te verbeteren. Daarom heeft voorzitter von der Leyen in haar politieke beleidslijnen van juli 2019 opgeroepen tot een Conferentie over de toekomst van Europa, als onderdeel van een visie voor een nieuwe impuls voor de Europese democratie; en heeft zij zich geëngageerd om de resultaten ervan op te volgen.

De Conferentie over de toekomst van Europa, die op de Dag van Europa in 2021 van start is gegaan en één jaar heeft gelopen, was een pan-Europese uiting van overlegdemocratie zonder precedent – de grootste in haar soort ooit. De Conferentie heeft ervoor gezorgd dat mensen van alle leeftijden, uit alle landen en van uiteenlopende achtergronden, van wie velen nog nooit met Europa of de opzet van de Europese instellingen te maken hadden gehad, elkaar vonden. Zij brachten allemaal hun verschillende verhalen en perspectieven en hun verschillende talen en identiteiten mee om hun verwachtingen van Europa en een visie van onze toekomst vorm te geven.

Op die manier weerspiegelden de Conferentie en de deelnemers zowel de waarde als de noodzaak om burgers beter te betrekken bij beleid dat hen aangaat. De Conferentie blies nieuw leven in de manier waarop de gelaagde Europese democratie werkt en toonde het potentieel van een echte Europese publieke ruimte waar mensen in de hele Unie de voor hen belangrijkste onderwerpen kunnen bespreken.

Dit werd geïllustreerd door de manier waarom burgers en instellingen, wetgevers en leken de fundamentele kwesties van onze tijd bespraken en oplossingen voorstelden op een aantal gebieden die de toekomst van Europa zullen bepalen: van klimaatverandering en milieu tot digitalisering en democratie, gezondheid en sociale rechtvaardigheid en gelijkheid, de economie en veiligheid, waarden en cultuur, en nog veel meer. De uitkomst is ongetwijfeld beïnvloed door de huidige context, in het bijzonder de samenloop van crises waaraan Europa de afgelopen twee jaar het hoofd heeft moeten bieden. De gevolgen van de coronapandemie op onze gezondheid en economie kwam in alle onderwerpen naar voren, terwijl de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde oorlog van Rusland tegen Oekraïne prangend de noodzaak aantoonde van een sterker Europa in de wereld, dat net als de afgelopen 70 jaar bereid is om vrede en waarden te beschermen.

De Conferentie heeft veel voorstellen van hoge kwaliteit opgeleverd, maar haar succes hangt uiteindelijk af van de hieruit voortkomende verandering. In die geest heeft de Europese Commissie zich er samen met het Europees Parlement en de Raad in de gezamenlijke verklaring van maart 2021 toe verbonden om de voorstellen op te volgen – elk binnen het kader van zijn of haar eigen bevoegdheden en overeenkomstig de Verdragen. Voorzitter von der Leyen heeft deze verbintenis tijdens de slotceremonie van de Conferentie over de toekomst van Europa op 9 mei 2022 bevestigd.

Deze mededeling vormt de eerste stap in die richting. Zij bevat een beoordeling van hetgeen nodig is om de voorstellen van de Conferentie op te volgen, biedt een overzicht van de volgende stappen en schetst op welke manier de lessen van de Conferentie en participatieve democratie het best in het beleid en de wetgeving van de EU kunnen worden ingebed.

2.OPVOLGING: VAN VOORSTEL TOT ACTIE

De voorstellen van de Conferentie, zoals opgenomen in het aan de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie overhandigde eindverslag, zijn zeer breed, ambitieus en toekomstgericht. Ze zijn gestructureerd volgens negen brede thema’s, met natuurlijk overlappingen tussen sommige van de voorgestelde maatregelen.

De Conferentie: veel voorstellen, één visie

Uit een jaar van evenementen, burgerpanels en online verzamelde ideeën zijn 49 voorstellen en 326 specifieke maatregelen 1 rond negen thema’s gekristalliseerd:

klimaatverandering en milieu,

gezondheid,

een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen,

de EU in de wereld,

waarden en rechten, rechtsstaat, veiligheid,

digitale transformatie,

Europese democratie,

migratie,

onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport

Achter de getallen en tussen de regels van deze concrete suggesties ligt een visie van Europa die het alledaagse leven van mensen – in de stad en op het platteland – eenvoudiger maakt, onze intergenerationele uitdagingen bij de horens vat en resultaten oplevert voor wat mensen het belangrijkst vinden. Van voedsel tot luchtkwaliteit tot de natuur waarvan zij genieten. Van toegang tot betaalbare gezondheidzorg, opleiding en de huizenmarkt tot een gevoel van veiligheid binnen die scholen en huizen.

Over het geheel beogen de voorstellen dat Europa zich richt op maatschappelijke bescherming en billijkheid, en haar waarden en de rechtstaat waarborgt. Ze benadrukken dat Europa de krachten en de diversiteit moet bundelen om de grootste problemen van onze generatie aan te pakken – van pandemieën en oorlog tot de groene en digitale transities of demografische verandering. De noodzaak dat Europa onafhankelijker wordt en zichzelf beter kan bedruipen in vitale gebieden zoals energie, duurzame voedingsmiddelen, grondstoffen en geneesmiddelen, en digitale chips en groene technologieën, cyberveiligheid, beveiliging en defensie, loopt als een rode draad door de verschillende thema’s. In hun geheel beschouwd, roepen de maatregelen van de Conferentie Europa ertoe op om actiever te zijn op gebieden die collectief of individueel voor de mensen van belang zijn.

Beoordeling van de voorstellen

Om de Conferentievoorstellen zo transparant en direct mogelijk te beoordelen, moet eerst worden geanalyseerd wat nodig is om ze uit te voeren. Voor de geloofwaardigheid van de beoordeling moeten de voorstellen zo nauw en letterlijk mogelijk worden gevolgd, zonder herinterpretatie of selectie. Dat is zo bepaald in de bijlage bij deze mededeling. De 49 voorstellen zijn verdeeld in dezelfde thematische gebieden als gekozen door de Conferentie, en de beoordeling van de Commissie volgt na elk gebied.

De bijlage bevat vier categorieën antwoorden: bestaande initiatieven die de voorstellen betreffen, die waarbij het Europees Parlement en de Raad worden opgeroepen tot het vaststellen ervan; geplande acties die ideeën verwezenlijken waarin nieuwe overwegingen van de Conferentie vervat zijn; en door de voorstellen geïnspireerde nieuwe initiatieven of werkgebieden die onder de bevoegdheid van de Commissie vallen.

De eerste categorie is die waar de Commissie al initiatieven ontplooit die rechtstreeks aan de voorstellen tegemoetkomen. Hieronder valt bijvoorbeeld de Europese klimaatwet, waar wetgeving die EU-klimaatdoelstellingen in wetten vastlegt, al in werking is getreden. Of de wet inzake digitale diensten, die de veiligheid waarborgt van de online wereld, waarin de vrijheid van meningsuiting en kansen voor digitale ondernemingen verzekerd blijven. Ook valt hieronder de oprichting van HERA, de Autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied, die Europa moet helpen beter voorbereid te zijn op grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen en daarop te reageren. Of de historische overeenkomsten die zijn bereikt over minimumlonen en vrouwen in raden van bestuur. Verder omvat deze categorie concrete initiatieven om de internationale partnerschappen en de wereldwijde rol van Europa te versterken, bijvoorbeeld via de Global Gateway-strategie om wereldwijd in slimme, schone en veilige infrastructuur te investeren, conform de waarden van de EU.

De tweede categorie omvat voorstellen van de Commissie waar de medewetgevers momenteel aan werken. In bepaalde gevallen wordt het wetgevingswerk hierdoor bespoedigd, zoals voor het nieuwe migratie- en asielpact, de wet op de artificiële intelligentie, of initiatieven ter versterking van de circulaire economie op het gebied van batterijen of duurzame producten. Dit omvat ook voorstellen in het kader van het pakket Fit for 55, die van essentieel belang zijn voor de Europese klimaatdoelstellingen en om de energieafhankelijkheid te verkleinen. Of ons initiatief om de veerkracht van de EU en de technologische soevereiniteit te vergroten door middel van maatregelen zoals de chipwet.

De derde categorie omvat die gebieden waarop de Commissie al voorstellen wilde doen, en nu de suggesties van de Conferentie in aanmerking neemt. Hieronder valt de wet inzake mediavrijheid, die is bedoeld om het pluralisme en de onafhankelijkheid van de media op de interne markt van de EU te waarborgen, en een wetsvoorstel om onze voor de dubbele transitie of de nieuwe Europese innovatieagenda vereiste bevoorrading van grondstoffen te versterken. Of het wetgevingskader dat beoogt de transitie naar duurzame voedselsystemen te versnellen en te vereenvoudigen. De komende weken en maanden dient de Commissie ook voorstellen in die rechtstreeks tegemoetkomen aan een aantal voorstellen, bijvoorbeeld over natuurherstel of een verbod op toegang tot de Europese markt voor producten die van dwangarbeid afkomstig zijn.

Tot slot omvat het vierde gebied voorstellen van de Conferentie die geheel of gedeeltelijk nieuw zijn, en waarvoor nieuwe initiatieven of voorstellen van de Commissie nodig zijn. De gebieden waarop de Conferentie nieuwe werkzaamheden heeft voorgesteld, omvatten een grotere nadruk op een beter begrip van geestelijke gezondheidskwesties en voorstellen om die in Europa beter aan te pakken. Andere aanbevelingen hebben betrekking op voedsel- en voedingszekerheid, en betere informatie over de ecologische voetafdruk en de omgang met dierenwelzijn van producten. Een gecoördineerde Europese benadering van de monitoring van het darknet en een grotere nadruk op de delving van cryptovaluta zijn ook voorgesteld.

De opvolgingsbeginselen

De beoordeling geeft een duidelijke richting aan en brengt de gebieden in kaart waar de Commissie voorstellen moet indienen. De Commissie zal dit zo pragmatisch mogelijk doen, via wetgeving of op andere wijze. Zij benut het initiatiefrecht dat zij in de Verdragen krijgt, ten volle, en houdt daarbij rekening met de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit en de voorschriften inzake betere regelgeving . Dit omvat een beoordeling van de mogelijke gevolgen van de beschikbare beleidsopties, waarbij voor negatieve gevolgen moet worden gewaakt en moet worden onderzocht welk niveau het meest voor besluitvorming geschikt is.

Er zijn verder trouwens vele gebieden zijn waar de Commissie niet-wetgevende maatregelen moet nemen, hetzij omdat zij op die gebieden slechts beperkt tot wetgeving bevoegd is, hetzij omdat dat de beste manier is om het gewenste resultaat te bereiken. Daarnaast vallen niet alle voorstellen onder de bevoegdheid van de Commissie, en kunnen sommige beter door andere EU-instellingen, de lidstaten of door lokale en regionale autoriteiten in gang worden gezet.

De eerste reeks nieuwe voorstellen wordt door voorzitter von der Leyen aangekondigd in de Staat van de Unie in september 2022, alsook in de begeleidende intentieverklaring. Deze voorstellen worden opgenomen in het werkprogramma van de Commissie voor 2023. Een aantal moet ook worden opgenomen in de tussen de EU-instellingen overeengekomen gemeenschappelijke wetgevingsprioriteiten en in toekomstige werkprogramma’s van de Commissie.

Verdragen: het beste maken van wat we hebben, en veranderen wat we moeten

Bij de opvolging van deze voorstellen mogen hervormingen en beleidsmaatregelen elkaar niet uitsluiten bij het bespreken van Verdragswijzigingen. Verdragswijziging moet geen doel op zichzelf zijn, en voor het grootste deel van de maatregelen kan en zal veel mogelijk zijn binnen de bestaande Verdragen. Net als grondwetten van de lidstaten zijn de EU-Verdragen levende instrumenten. De EU-instellingen en de lidstaten zijn overeengekomen om tijdens deze Commissietermijn het volledige potentieel van de EU-Verdragen te benutten, bij de aanschaf van miljarden vaccins voor de Europese burgers of voor een impuls van de economie van de toekomst door middel van NextGenerationEU. De EU heeft voor dezelfde periode ook een ambitieus en wettelijk bindend pad naar klimaatneutraliteit uitgestippeld, de spelregels in de digitale wereld opnieuw bepaald en kleine ondernemingen via het SURE-programma ondersteund om hun personeel tijdens de pandemie te behouden. Dit alles is mogelijk gemaakt door de politieke wil die de instellingen in samenwerking hebben getoond, om het hoofd te bieden aan de dringende aard van de uitdagingen.

Er is ook onbenut potentieel binnen de bestaande Verdragen dat aan de Conferentievoorstellen tegemoet kan komen, met name in het gebruik van de “overbruggingsclausule” om op bepaalde beleidsterreinen naar besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid van stemmen te gaan. Voorzitter von der Leyen had deze mogelijkheid uitdrukkelijk benoemd in haar politieke beleidslijnen en in de Staat van de Unie, op gebieden als energie en belasting, en voor belangrijke onderdelen van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, zoals sancties en mensenrechten.

Enkele ideeën van de Conferentie zijn evenwel echt vernieuwend, en roepen de EU op om nieuwe en onbekende wegen in te slaan. In dit kader roepen sommige voorstellen uitdrukkelijk op tot Verdragswijziging. Dit is onder meer het geval op gebieden als gezondheid of defensie.

De Conferentie heeft een nieuw momentum gecreëerd om het Europese project te vernieuwen en te verbeteren, voortbouwend op het fundament en dat actualiserend waar nodig. Zoals voorzitter von der Leyen beschreef tijdens haar toespraak tot de Conferentie, staat de Commissie altijd aan de kant van diegenen die de Europese Unie willen hervormen om haar beter te laten functioneren, inclusief via Verdragswijziging indien dat nodig mocht zijn. 

In die zin is de Commissie verheugd over de bereidheid van het Europees Parlement om voor het eerst zijn krachtens het Verdrag van Lissabon verworven bevoegdheid te gebruiken om wijzigingen aan de Verdragen voor te stellen. Het Parlement heeft een aantal gebieden gedefinieerd waar het van mening is dat Verdragswijzigingen moeten worden besproken binnen een Conventie. De Commissie is bereid om haar institutionele rol overeenkomstig artikel 48 van het Verdrag betreffende de Europese Unie ten volle te spelen, en in het bijzonder om haar advies te verstrekken in reactie op een raadpleging van Europese Raad.

3.DE TOEKOMST: DE BURGER IN HET HART VAN DE EUROPESE DEMOCRATIE PLAATSEN

Niet alleen de kwaliteit en de kwantiteit van de beleidsvoorstellen en hun impuls voor hervormingen is opvallend, maar de Conferentie schetste ook een beeld van de manier waarop de Europese publieke ruimte kan floreren en hoe onze democratie kan worden verrijkt, op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau, door burgers te betrekken. Zij heeft honderden informele bijeenkomsten en debatten bijeengebracht in alle hoeken van Europa. Nieuwe overlegformaten, zoals het meertalig digitaal platform, of de Europese burgerpanels, stelden Europeanen in staat hun ideeën te delen over zaken die zij voor de toekomst van onze Unie van belang achtten. Ook de standpunten van diegenen die het moeilijkst te bereiken zijn, diegenen die zich zelden met de politiek bemoeien of niet hebben gestemd tijdens vorige Europese verkiezingen, zijn gehoord.

Een aantal innovaties van de Conferentie biedt een leidraad om burgers beter te betrekken bij het bepalen van prioriteiten en ambities, en om beleid op Europees niveau te ontwerpen en uit te werken. Voortbouwend op de Conferentie en haar eigen bestaande instrumenten zal de Commissie manieren voorstellen om te waarborgen dat burgers nauwer bij EU-beleidsvorming worden betrokken.

Een centraal en bijzonder innovatief kenmerk van de Conferentie waren de Europese burgerpanels. In totaal 800 willekeurig gekozen burgers, van wie een derde jongeren, is voor overlegsessies bijeengekomen. Een aantal lidstaten heeft op dezelfde basis nationale burgerpanels georganiseerd.

Voortbouwend op dit succes zal de Commissie, voorafgaand aan bepaalde belangrijke voorstellen, burgerpanels in staat stellen om te overleggen en aanbevelingen te doen, als onderdeel van haar bredere beleidsvorming en conform de beginselen van betere regelgeving. Afhankelijk van de kwestie kunnen dit pan-Europese of kleinere gerichte panels zijn om specifieke beleidskwesties te bespreken. Net als voor de Conferentie moeten de deelnemers willekeurig worden gekozen, maar ze moeten wel de diversiteit en de demografie van Europa weerspiegelen. Jongeren moeten een derde van de deelnemers uitmaken. Indien van toepassing wordt een “panelverslag” in de effectbeoordeling opgenomen, met een samenvatting van de uitkomsten van deze participatieve en overlegprocessen. Als alle deelnemers jongeren zijn, wordt dit een “jongerentoets” genoemd. Het eerste van deze nieuwe generatie burgerpanels gaat van start in de context van de Staat van de Unie van 2022.

Op meertalig digitaal platform konden deelnemers met enkele muisklikken ideeën uitwisselen en bespreken, en het bood een verzamelplaats voor de vele evenementen die in Europa plaatsvonden onder de paraplu van de Conferentie. Tegen mei 2022 hadden bijna vijf miljoen individuele bezoekers het meertalig digitaal platform bezocht en er waren meer dan 750 000 deelnemers, 18 000 besproken ideeën en ruim 6 500 evenementen.

In antwoord op de oproepen van de Conferentiedeelnemers om online overlegplatformen op te zetten, wordt het portaal “Geef uw mening” van de Commissie een enkel contactpunt voor online burgerparticipatie, waar alle informatie over burgerparticipatiemechanismen binnen de Commissie wordt gebundeld. Deze nieuwe online hub integreert de belangrijkste kenmerken van het meertalig digitaal platform van de Conferentie: rechtstreekse uitwisseling tussen burgers, opmerkingen maken – in alle talen, dankzij eTranslation – maar ook online raadplegingen en het hosten van online participatie-evenementen. Het vormt de basis voor een nieuw ecosysteem van democratische participatie en innovatie.

Deze maken deel uit van de bredere activiteiten van de Commissie om de Europese democratie en openbare ruimte te versterken. Nu conflicten en autoritaire regimes wereldwijd in aantal toenemen, vereisen en verdienen democratieën en democratische weerbaarheid meer dan ooit de aandacht. De Commissie heeft recent, in het kader van het Actieplan voor Europese democratie, maatregelen voorgesteld om Europese politieke partijen te versterken en ze in staat te stellen grensoverschrijdend campagne te voeren, als onderdeel van maatregelen om de integriteit van verkiezingen en het open democratische debat te beschermen. Ze heeft ook voorstellen ingediend om de rechten van mobiele EU-burgers te beschermen en te versterken, met name voor Europese verkiezingen. Op dezelfde leest heeft het Europees Parlement recent voorgesteld de EU-kieswet te hervormen, en om bij de volgende Europese verkiezingen transnationale lijsten op te nemen. De Commissie ondersteunt het Europees Parlement om binnen de Raad overeenstemming over de kieswet te bereiken.

Dit is ook een gelegenheid om na te denken over de manier om de ervaringen van de Conferentie te benutten om een Europese burgeridentiteit te ontwikkelen. Daarvoor is het met name nodig om te beoordelen hoe opleiding en communicatie ruimte kunnen bieden voor de ontwikkeling van dit soort participatie.

4.CONCLUSIE

Zoals beschreven in deze mededeling en de bijlage daarbij, heeft de Conferentie veel werkmateriaal opgeleverd. Maar zij heeft ook veel geboden om van te leren en om te behouden – niet het minst de energie en het momentum om Europa te verbeteren en vooruit te laten gaan. De Conferentie is afgelopen, maar nu beginnen de werkzaamheden om de heldere voorstellen voor een beter Europa uit te werken en te zorgen dat alle burgers betrokken kunnen blijven bij beleid dat hen aangaat.

De Conferentie heeft laten zien dat Europeanen vastbesloten zijn een betere toekomst te bouwen. Zij zien de Europese Unie als een manier om die te verwezenlijken en willen die opbouwen, samen met hun gekozen vertegenwoordigers. Een Europa van vrede en voorspoed, billijkheid en vooruitgang, een Europa dat sociaal en duurzaam is, dat verzorgt maar ook de durf heeft om gewaagd beleid uit te voeren ten bate van alle generaties. Hun visie is helder, en de vele initiatieven in deze mededeling stellen de Commissie in staat die visie in concrete actie om te zetten.

De opvolging van de uitkomsten van de Conferentie is een gedeelde verantwoordelijkheid van de deelnemende instellingen, binnen hun institutionele bevoegdheid en met inachtneming van de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit. Heldere en doeltreffende communicatie is van essentieel belang bij deze opvolging, in het bijzonder om burgers mee te krijgen en vertrouwen te wekken in het proces en de uitkomst ervan. Om burgers op de hoogte te houden en het momentum te behouden, wordt in het najaar van 2022 een feedback-evenement van de Conferentie georganiseerd. Tijdens dit evenement wordt naar buiten gebracht hoe de drie EU-instellingen de opvolging doen en wordt de vooruitgang van het proces op dat moment geïnventariseerd. Dat wordt een gelegenheid om een duidelijke en samenhangende verbinding tussen de uitkomsten van de Conferentie en de daarop geïnspireerde toekomstige evenementen te smeden.

(1)

Z ie het eindverslag op het platform van de Conferentie. 

Top

Brussel, 17.6.2022

COM(2022) 404 final

BIJLAGE

bij

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

CONFERENTIE OVER DE TOEKOMST VAN EUROPA

Van visie tot concrete actie


BIJLAGE

Deze bijlage bevat een niet-limitatieve lijst van wetgeving en andere initiatieven waarmee de Commissie uitvoering geeft of zal geven aan de voorstellen en maatregelen die voortvloeien uit de Conferentie over de toekomst van Europa en die onder haar bevoegdheid vallen. De Commissie zal bij de acties die ze plant en de wetgeving die ze voorbereidt op basis van de voorstellen van de Conferentie, ten volle rekening houden met haar normen voor betere regelgeving en de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid, alsook met de financiële beperkingen in het kader van de huidige meerjarenbegroting. Zij zal er ook naar streven om de voorgestelde initiatieven te combineren met goed opgezette communicatieacties en -campagnes om in dialoog te gaan met de burgers over de beleidsmaatregelen van de EU en de gevolgen en voordelen die deze hebben in hun dagelijks leven.

Voor elk van de negen thema’s waarover de conferentie zich gebogen heeft, worden in deze bijlage de voorstellen van de conferentie herhaald, gevolgd door een overzicht van de daarmee samenhangende relevante:

acties die de Commissie-Von der Leyen al heeft voorgesteld of in gang gezet;

wetgevingsvoorstellen die zij ter goedkeuring aan het Europees Parlement en/of de Raad heeft voorgelegd;

acties en wetgeving die gepland zijn;

nieuwe gebieden voor actie die zijn geïnspireerd op de conferentie.

Binnen elk deel zijn de initiatieven van de Commissie opgesomd in de volgorde van de voorstellen en maatregelen van de conferentie. EU-initiatieven of -wetten die meerdere thema’s van de conferentie bestrijken, zijn slechts één keer opgenomen, namelijk onder het meest relevante voorstel van de conferentie. Zo heeft bijvoorbeeld REPowerEU raakvlakken met ideeën die naar voren zijn gebracht onder een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid en klimaatverandering en milieu, maar gaat het in de eerste plaats om autonomie op energiegebied; daarom is het initiatief opgenomen onder de EU in de wereld.

Niet alleen rechtshandelingen, maar ook communicatie-instrumenten en -programma’s zijn in de bijlage opgenomen.

Aangezien vele van de voorstellen van de conferentie aansluiten bij acties en wetgeving die al op de planning van de Commissie staan, zal zij deze in haar voorbereidende werkzaamheden meenemen. De conferentie zal niet alleen nieuwe thema’s aanreiken waarop de Commissie haar aandacht kan richten, maar zal ook haar reflectieproces op de acties en wetgevings- en niet-wetgevingsvoorstellen die zich momenteel in de planningsfase bevinden, voeden.

Een breed scala aan middelen en andere steunmechanismen helpt het EU-beleid in de praktijk om te zetten. Vele daarvan zijn sectoroverschrijdend en hebben betrekking op acties die onder verschillende thema’s van de conferentie vallen. De belangrijkste zijn:

Herstel- en veerkrachtfaciliteit;

Europees Fonds voor regionale ontwikkeling;

Europees Sociaal Fonds Plus;

Cohesiefonds (ondersteunt investeringen op het gebied van milieu en vervoer, met inbegrip van infrastructuur);

Mechanisme voor een rechtvaardige transitie, met inbegrip van het Fonds voor een rechtvaardige transitie (ondersteunt gebieden die het zwaarst door de transitie naar klimaatneutraliteit worden getroffen);

Solidariteitsfonds van de Europese Unie;

Tijdelijke kaderregelingen voor staatssteun;

Innovatiefonds en moderniseringsfonds;

Connecting Europe Facility (bevordert groei, banen en concurrentievermogen door middel van gerichte investeringen in infrastructuur voor vervoer, energie en digitale diensten);

Programma Digitaal Europa;

Erasmus+;

Europees Solidariteitskorps;

Creatief Europa met i-Portunus, Culture Moves Europe en Music Moves Europe ter ondersteuning van de mobiliteit van kunstenaars, ontwerpers en professionals uit de cultuursector;

Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling;

Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur;

Horizon Europa (programma voor onderzoek en innovatie);

EU4Health-programma;

Fonds voor asiel, migratie en integratie;

Programma Justitie;

Programma Burgers, gelijkheid, rechten en waarden;

Fonds voor interne veiligheid;

Instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking – Europa als wereldspeler;

Instrument voor technische ondersteuning (biedt ondersteuning en expertise aan de lidstaten om hervormingen, onder meer op het gebied van klimaatactie, digitale transitie en gezondheid, te helpen ontwerpen en uitvoeren).



1. KLIMAATVERANDERING EN MILIEU

De conferentie heeft zes voorstellen opgeleverd die de EU zullen helpen het voortouw te nemen op het gebied van klimaatverandering en milieu 1 .

1.Landbouw, voedselproductie, biodiversiteit en ecosystemen, verontreiniging — Veilige, duurzame, rechtvaardige, uit klimaatoogpunt verantwoorde en betaalbare voedselproductie die voedselzekerheid waarborgt met inachtneming van de duurzaamheidsbeginselen, het milieu, de bescherming van biodiversiteit en van ecosystemen

2.Landbouw, voedselproductie, biodiversiteit en ecosystemen, verontreiniging — Bescherming en herstel van de biodiversiteit, het landschap en de oceanen, en uitbanning van verontreiniging

3.Klimaatverandering, energie, vervoer — De Europese energiezekerheid vergroten en energieonafhankelijkheid voor de EU bereiken, en tegelijkertijd zorgen voor een rechtvaardige transitie en de Europese bevolking voorzien van voldoende, betaalbare en duurzame energie. De klimaatverandering aanpakken, met de EU als wereldleider op het gebied van duurzaam energiebeleid, en eerbiediging van de mondiale klimaatdoelstellingen

4.Klimaatverandering, energie, vervoer — Het bieden van hoogwaardige, moderne, groene en veilige infrastructuur, waarbij connectiviteit wordt gewaarborgd, ook die van plattelands- en eilandgebieden, met name door middel van betaalbaar openbaar vervoer

5.Duurzame consumptie, verpakking en productie — Verbetering van het gebruik en het beheer van materialen binnen de EU, om meer circulair, autonomer en minder afhankelijk te worden. Opbouw van een circulaire economie door het bevorderen van duurzame EU-producten en -productie. Ervoor zorgen dat alle producten die in de EU in de handel worden gebracht, voldoen aan gemeenschappelijke milieunormen van de EU

6.Voorlichting, bewustmaking, dialoog en levensstijl — Bevordering van kennis, bewustzijn, educatie en dialoog met betrekking tot milieu, klimaatverandering, energieverbruik en duurzaamheid

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Europese Green Deal;

“Van boer tot bord”-strategie, die voedselsystemen eerlijk, gezond en milieuvriendelijk moet maken;

Hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid;

Actieplan om de vervuiling tot nul terug te brengen;

Actieplan voor de circulaire economie;

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030;

EU-bosstrategie voor 2030;

Belofte om tegen 2030 drie miljard bomen te planten en MapMyTree-teller;

Mededeling over een duurzame blauwe economie;

Mission on Oceans van Horizon Europa;

Actieplan inzake biologische landbouw;

Europese klimaatwet;

EU-strategie voor duurzaam gebruik van chemische stoffen;

Strategie voor duurzame en slimme mobiliteit;

Strategie voor zonne-energie;

Strategie voor hernieuwbare offshore-energie;

Verordening betreffende de duurzaamheidstaxonomie in de energiesector;

Crisisnoodplan voor de vervoerssector;

Europese partnerschappen, bijvoorbeeld voor het redden van de biodiversiteit, de transitie naar schone energie, schone luchtvaart, Europese spoorwegen, geconnecteerde, coöperatieve en geautomatiseerde mobiliteit, schone waterstof, batterijen, emissievrij wegvervoer, klimaatneutrale energie-intensieve industrieën “Processes4Planet”;

EU-missies die instellingen en burgers mobiliseren om 100 steden slim en klimaatneutraal te maken en onze oceanen en wateren tegen 2030 te herstellen, en om zich aan de klimaatverandering aan te passen door 150 regio’s en gemeenschappen klimaatbestendig te maken en 100 levende laboratoria en gidsprojecten voor gezonde bodems in Europa op te zetten;

Mainstreaming van het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” en ambitieuze doelstellingen voor klimaatgerelateerde uitgaven in het kader van het meerjarig financieel kader en NextGenerationEU;

LIFE-subprogramma’s voor de transitie naar schone energie en voor klimaatactie;

Besluit betreffende het Europees Jaar van de spoorwegen;

Actieplan voor langeafstands- en grensoverschrijdende spoorwegen;

Initiatief renovatiegolf;

Herziening van de richtlijn inzake industriële emissies en het Europees register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen;

Herziening van plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit als onderdeel van het kader voor stedelijke mobiliteit 2021;

Aanbeveling van de Commissie over energiearmoede;

Europese Onderzoeksruimte: proefproject voor groene waterstof;

Mededeling over duurzame koolstofcycli met verschillende acties, waaronder een geïntegreerde beoordeling van het landgebruik in de bio-economie ter ondersteuning van de EU-strategie voor de bio-economie;

Alliantie voor schone waterstof, die investeringen moet bevorderen en de uitrol van de productie en het gebruik van schone waterstof moet stimuleren;

Transitietrajecten om verschillende ecosystemen veerkrachtiger, groener en digitaler te maken;

Mededeling “Onze afvalstoffen, onze verantwoordelijkheid”;

Europees klimaatpact;

Nieuw Europees Bauhaus;

EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel;

EU-strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering;

Platform voor een rechtvaardige transitie;

Gedragscode voor bedrijven die actief zijn op het gebied van levensmiddelen, gericht op het helpen opbouwen van een maatschappelijk verantwoorde voedselketen die de milieu- en klimaatvoetafdruk van de EU verkleint;

Aanbeveling inzake het garanderen van een rechtvaardige transitie naar klimaatneutraliteit;

Richtsnoeren inzake staatssteun ten behoeve van klimaat, milieubescherming en energie, en ten behoeve van het emissiehandelssysteem.

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en/of de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

“Fit for 55"-pakket om het EU-beleid op het gebied van klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen zo vorm te geven dat de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55 % wordt verminderd:

oMechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens;

oHerziening van de energiebelastingrichtlijn om de minimumbelastingtarieven voor brandstoffen en energieproducten te actualiseren;

oRichtlijn energie-efficiëntie met een hoger streefcijfer van 13 % (tegenover 9 %);

oVerordening inzake landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw;

oHerziening van de verordening tot vaststelling van CO2-emissienormen voor nieuwe personenauto’s en nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen;

oVoorstel tot herziening van de verordening betreffende de overbrenging van afvalstoffen;

oHerschikking van de richtlijn energie-efficiëntie met een hoger streefcijfer van 45 % (tegenover 40 %);

oHerziening van de richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen;

oSociaal Klimaatfonds;

oHerziening van de verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen;

oFuelEU Zeevaart;

oReFuelEU Luchtvaart;

oPakket maatregelen voor koolstofvrij gas en waterstof;

oEmissiehandelssysteem, inclusief de uitbreiding ervan tot gebouwen en het wegvervoer;

oHerziening van de verordening inzake gefluoreerde broeikasgassen;

oVerordening betreffende ozonafbrekende stoffen;

Initiatief voor duurzame producten;

Geschiktheidscontrole van het beginsel “de vervuiler betaalt”;

Herziening van de TEN-T-verordening, die de kwaliteit van het EU-spoorwegnet moet verbeteren met hoge normen voor het hele TEN-T-kernnetwerk tegen 2030 en nieuwe normen voor het uitgebreide netwerk tegen 2040;

Richtlijn industriële emissies;

Verordening inzake ontbossing en aantasting van de bossen;

Verordening die een kader tot stand brengt voor het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten, waaronder digitale productpaspoorten;

Versterking van de rol van de consument bij de groene transitie;

Herziening van de bouwproductenverordening, die het bestaande regelgevingskader moet aanpassen om de gebouwde omgeving in staat te stellen onze duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen te verwezenlijken;

Voorstel voor een nieuwe verordening betreffende de overbrenging van afvalstoffen.

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Invoering van streefcijfers om voedselverspilling te beperken;

Groene claims voor labels op basis van voetafdrukmethoden;

Wetgeving inzake duurzame voedselsystemen (inclusief etikettering van duurzame levensmiddelen);

Richtsnoeren voor de afwijking van antitrustregels voor duurzaamheidsovereenkomsten in de landbouw;

Actieplan voor de instandhouding van visbestanden en de bescherming van mariene ecosystemen;

Gezamenlijke mededeling over de EU-agenda voor internationale oceaangovernance;

Actualisering van de richtlijn inzake duurzaam gebruik van pesticiden;

Herziening van de grenswaarden voor residuen van bepaalde pesticiden bij ingevoerde levensmiddelen, rekening houdende met milieuaspecten die wereldwijd van belang zijn;

Herziening van de gegevensvereisten, goedkeuringscriteria en beoordelingsbeginselen voor micro-organismen om de toegang ervan tot de markt voor gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico te vergemakkelijken;

Wetgeving voor bindende EU-doelstellingen voor natuurherstel;

Certificering van koolstofverwijdering;

Beleidskader voor biogebaseerde, biologisch afbreekbare en composteerbare kunststoffen;

Wetgevingsvoorstel inzake dierenwelzijn, onder meer om het gebruik van kooisystemen voor een groter aantal dieren geleidelijk af te schaffen en uiteindelijk te verbieden na het succesvolle Europees burgerinitiatief “End the Cage Age”;

Herziening van de kaderrichtlijn mariene strategie, die tot doel heeft het mariene ecosysteem en de biodiversiteit te beschermen;

Herziening van het mandaat van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid;

Herziening van de richtlijn inzake verontreiniging vanaf schepen;

Herziening van de richtlijn inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

Herziene lijst van oppervlakte- en grondwaterverontreinigende stoffen;

Richtsnoeren ter ondersteuning van de uitvoering van de verordening inzake hergebruik van water;

Herziening van de wetgeving inzake luchtkwaliteit om de toepassing van het beginsel “de vervuiler betaalt” te ondersteunen;

Herziening van het EU-initiatief inzake bestuivers om insecten beter te beschermen;

Maatregelen om het onopzettelijke vrijkomen van microplastics in het milieu te beperken;

Mededeling over de actualisering van het strategisch plan voor energietechnologie;

Multimodale digitale mobiliteitsdiensten om het openbaar vervoer en spoorwegdiensten beter te integreren en digitale reisplanning te vergemakkelijken;

CountEmissionsEU op het gebied van vervoer;

Herziening van de verordening inzake luchtdiensten en de slotverordening;

Alliantie voor emissievrije luchtvaart om de transitie naar koolstofneutrale vluchten te versnellen;

Pakket voor de vergroening van het goederenvervoer, inclusief een voorstel voor zware bedrijfsvoertuigen;

Wetgeving voor de totstandbrenging van een kader voor waarneming, rapportage en gegevensverzameling met betrekking tot bossen;

Herziening van de kaderrichtlijn afvalstoffen, onder meer om afval te voorkomen, de afvalinzamelingssystemen te harmoniseren en geharmoniseerde EU-regels op te stellen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor textiel met ecogemoduleerde heffingen;

Douanehervorming die de douane-unie naar een hoger niveau moet tillen door de douane een sterker kader te bieden om de EU-burgers en de interne markt beter te beschermen;

Bodemgezondheidswet;

Initiatief ter onderbouwing van groene claims;

Herziening van de richtlijn verpakking en verpakkingsafval, inclusief mogelijke maatregelen voor restitutieregelingen;

Initiatief inzake duurzame consumptie van goederen, dat geplande veroudering aanpakt en het recht op reparatie regelt;

Uitbreiding van regelingen voor producentenverantwoordelijkheid, waarbij stimulansen worden gegeven en de uitwisseling van informatie en goede praktijken op het gebied van afvalrecycling wordt aangemoedigd;

Kunststoffen voor eenmalig gebruik — Uitvoeringsbesluit tot vaststelling van regels voor de berekening, verificatie en rapportage van het gehalte aan gerecycled materiaal in plastic drankflessen voor eenmalig gebruik;

Euro 7-emissienormen voor auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen;

Strategisch prognoseverslag over de onderlinge vervlechting van de groene en de digitale transitie in een nieuwe geopolitieke context.

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Wetgeving voor planten die met bepaalde nieuwe genoomtechnieken worden gekweekt;

Dierenwelzijnsnormen voor ingevoerde goederen;

Opties voor etikettering inzake dierenwelzijn;

Richtsnoeren voor de sectorspecifieke toepassing van het beginsel “energie-efficiëntie eerst”;

EU-brede beoordeling van de ontwerpen van geactualiseerde nationale energie- en klimaatplannen;

Versterking van de particuliere financiering voor energie-efficiëntie;

Aanpak van de milieueffecten van afvalbeheer;

Maatregelen om lichtvervuiling te beperken;

Verdere bevordering van fietsinfrastructuur en autovrije zones (regelingen voor de toegang van voertuigen tot steden);

Actieplan ter bevordering van de energietransitie van de visserij- en de aquacultuursector;

Wetgevingsvoorstel om het aandeel emissievrije voertuigen in grotere wagenparken in de particuliere en de publieke sector te verhogen;

Beoordeling van de mogelijkheid om internationale treinkaartjes in de hele EU van de btw vrij te stellen om reizen met de trein aanzienlijk goedkoper te maken.



2.GEZONDHEID

De conferentie heeft vier voorstellen op het gebied van gezondheid opgeleverd 2 :

7.Gezonde voeding en een gezonde levensstijl — Ervoor zorgen dat alle Europeanen toegang hebben tot voorlichting over gezonde voeding en tot gezonde en betaalbare levensmiddelen, omdat dit essentieel is voor een gezonde levensstijl

8.Een sterker zorgstelsel — De veerkracht en kwaliteit van onze zorgstelsels verbeteren

9.Een bredere interpretatie van gezondheid — Een holistische benadering van gezondheid hanteren die verder gaat dan ziekte en de genezing daarvan, met de nadruk op gezondheidsgeletterdheid en preventie, en het bevorderen van een algemeen begrip van de uitdagingen waar mensen met een ziekte of handicap mee worden geconfronteerd, in overeenstemming met de “één gezondheid”-benadering, die als horizontaal en fundamenteel beginsel deel moet uitmaken van alle EU-beleidsmaatregelen

10.Gelijke toegang tot gezondheid voor iedereen — Het “recht op gezondheid” waarborgen door ervoor te zorgen dat alle Europeanen gelijke en universele toegang hebben tot betaalbare, preventieve, curatieve en hoogwaardige gezondheidszorg

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Strategie voor duurzame chemische stoffen, die de innovatie voor veilige en duurzame chemische stoffen moet stimuleren en de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen gevaarlijke chemische stoffen moet verbeteren;

Actieplan voor biologische productie en bijbehorend wetgevingspakket;

Europees kankerbestrijdingsplan, inclusief tien vlaggenschipinitiatieven;

Missie inzake kanker van Horizon Europa: samen met het Europees kankerbestrijdingsplan wil deze missie meer dan drie miljoen mensen tegen 2030 een beter leven geven;

Farmaceutische strategie voor Europa;

Landspecifieke aanbevelingen op het gebied van gezondheid in het kader van het Europees semester, de jaarlijkse cyclus van economische beleidscoördinatie;

Autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA);

Verordening betreffende een grotere rol van het Europees Geneesmiddelenbureau inzake crisisparaatheid en -beheersing op het gebied van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen;

Europese partnerschappen, bijvoorbeeld voor één gezondheid/antimicrobiële resistentie, de bevordering van een Europese onderzoeksruimte voor gezondheidsonderzoek, de transformatie van gezondheids- en zorgstelsels, en de paraatheid voor pandemieën;

Geactualiseerde btw-regels, inclusief een uitgebreide lijst van producten en diensten voor de volksgezondheid die van de btw zijn vrijgesteld;

“Healthier Together”-initiatief (“Samen gezonder”) om de lidstaten te helpen doeltreffende beleidsmaatregelen en acties vast te stellen en uit te voeren om de last van belangrijke niet-overdraagbare ziekten, ook op het gebied van geestelijke gezondheid, te verminderen;

Gedragscode voor verantwoorde bedrijfsvoering en marketingpraktijken in de voedingssector;

Gestructureerde dialoog over de voorzieningszekerheid van geneesmiddelen om de veerkracht van farmaceutische toeleveringsketens te versterken en de voorzieningszekerheid te waarborgen, zonder de betaalbaarheid in het gedrang te brengen;

De Europese openwetenschapscloud, om te voorzien in specifieke platforms (zoals het Europese COVID-19-gegevensplatform) voor de uitwisseling van gegevens van medisch onderzoek alsook klinische en genoomgegevens;

Manifest voor het COVID-19-onderzoek van de EU om de onderzoeksresultaten in de strijd tegen de COVID-19-pandemie zo toegankelijk mogelijk te maken;

Verordening tot uitbreiding van het mandaat van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding;

Verordening betreffende een kader dat waarborgt dat in geval van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid op Unieniveau voor crises relevante medische tegenmaatregelen kunnen worden genomen;

Verplichte minimumcriteria voor aanbestedingen voor de levering van duurzaam voedsel in scholen en openbare instellingen;

Herziening van het rechtskader voor bloed, weefsels en cellen;

Fiscale stimulansen in de lidstaten om gezonde voeding te bevorderen.

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en/of de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

Verordening inzake ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid;

Verordening betreffende de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens, die tot doel heeft de gezondheidszorg in de hele EU te verbeteren, mensen controle te geven over hun gezondheidsgegevens, zorgprofessionals veilige toegang te bieden tot individuele elektronische “patiëntendossiers” (Europees individueel elektronisch gezondheidspaspoort), en een consistent, veilig, betrouwbaar en efficiënt kader te bieden voor het gebruik van gezondheidsgegevens.

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Herziening van de verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, inclusief een geharmoniseerde verplichte voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking om consumenten in staat te stellen geïnformeerde, gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken;

Aanbeveling voor veilige en inherent duurzame materialen en chemische stoffen als leidraad voor de industrie en regelgevende instanties bij de productie van nieuwe materialen en chemische stoffen;

Herziene geneesmiddelenwetgeving die een snellere toegang tot hoogwaardige, veilige, betaalbare en groenere geneesmiddelen biedt in alle lidstaten;

Herziene wetgeving inzake geneesmiddelen voor zeldzame ziekten en voor kinderen;

Actieplan voor een beter beheer van nutriënten;

Aanbeveling over vormen van kanker die door vaccinatie kunnen worden voorkomen;

Actualisering van de aanbeveling inzake kankerscreening;

Innovatieve benaderingen van onderzoek naar en overheidsopdrachten voor antimicrobiële stoffen en alternatieven daarvoor;

Nieuwe actie ter vergemakkelijking van de uitwisseling en transplantatie van nieren voor specifieke ontvangers en donoren in het kader van het EU4Health-werkprogramma 2023;

Nieuwe mondiale gezondheidsstrategie.

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Digitale etikettering op de voorzijde van de verpakking met informatie over de ecologische voetafdruk van het product;

Manieren om de deelname aan de Europese Week van de volksgezondheid te vergroten;

Het octrooipakket, inclusief het initiatief inzake aanvullende beschermingscertificaten en dwanglicenties voor octrooien;

Maatregelen om het op de markt brengen van en reclame maken voor producten die verband houden met het risico op kanker, aan te pakken;

Effecten van de wetgeving om roken te bannen;

Nieuwe alomvattende aanpak van de geestelijke gezondheid.



3.EEN STERKERE ECONOMIE, SOCIALE RECHTVAARDIGHEID EN WERKGELEGENHEID

De conferentie heeft zes uitgebreide voorstellen opgeleverd om de EU-economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid te versterken 3 :

11.Duurzame groei en innovatie — Wij stellen voor dat de EU de overgang naar een duurzaam en veerkrachtig groeimodel ondersteunt, waarbij in het kader van het Europees Semester rekening wordt gehouden met de groene en de digitale transitie en een sterke sociale dimensie, en waarbij burgers, vakbonden en bedrijven mondiger worden gemaakt. De conventionele macro-economische indicatoren en het bbp zouden kunnen worden aangevuld met nieuwe indicatoren om de nieuwe Europese prioriteiten, zoals de Europese Green Deal of de Europese pijler van sociale rechten, aan te pakken en de ecologische en de digitale transitie alsook het welzijn van mensen beter tot uitdrukking te laten komen

12.Versterking van het concurrentievermogen van de EU en verdere verdieping van de eengemaakte markt — Wij stellen voor het concurrentievermogen en de veerkracht van de economie, de eengemaakte markt en de industrie van de Europese Unie te versterken en strategische afhankelijkheden aan te pakken. We moeten een bedrijfscultuur in de EU bevorderen waarin innovatieve bedrijven van elke omvang, en met name micro-, kleine en middelgrote ondernemingen, alsook start-ups worden aangemoedigd en tot bloei kunnen komen, zodat zij kunnen bijdragen aan veerkrachtigere en hechtere samenlevingen. Er is behoefte aan een goed functionerende markteconomie om de visie van een socialer Europa werkelijkheid te laten worden

13.Inclusieve arbeidsmarkten — Wij stellen voor de werking van de arbeidsmarkten te verbeteren, zodat deze eerlijkere arbeidsomstandigheden waarborgen en gendergelijkheid en werkgelegenheid, ook voor jongeren en kwetsbare groepen, bevorderen. De EU, de lidstaten en de sociale partners moeten een einde maken aan armoede onder werkenden, de rechten van platformwerkers aanpakken, onbetaalde stages verbieden en zorgen voor eerlijke arbeidsmobiliteit in de EU. We moeten de sociale dialoog en collectieve onderhandelingen bevorderen. We moeten ervoor zorgen dat volledig uitvoering wordt gegeven aan de Europese pijler van sociale rechten, met inbegrip van de desbetreffende kerndoelen voor 2030, op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau op het gebied van “gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt” en op het gebied van “eerlijke arbeidsvoorwaarden”, waarbij bevoegdheden en de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid worden geëerbiedigd en er moet een protocol inzake sociale vooruitgang in de Verdragen worden opgenomen. Hierbij moeten de nationale tradities en de autonomie van de sociale partners worden geëerbiedigd en moet worden samengewerkt met het maatschappelijk middenveld

14.Sterker sociaal beleid — We stellen voor ongelijkheid te verminderen, sociale uitsluiting te bestrijden en armoede aan te pakken. We moeten een alomvattende armoedebestrijdingsstrategie opzetten. Deze strategie zou onder meer een versterkte kindergarantie en jongerengarantie kunnen omvatten, alsook invoering van minimumlonen, een gemeenschappelijk EU-kader voor minimuminkomensregelingen en fatsoenlijke sociale huisvesting. We moeten ervoor zorgen dat volledig uitvoering wordt gegeven aan de Europese pijler van sociale rechten, met inbegrip van de betreffende kerndoelen voor 2030, op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau op het gebied van “sociale bescherming en inclusie”, waarbij bevoegdheden en de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid worden geëerbiedigd, en er moet een protocol inzake sociale vooruitgang in de Verdragen worden opgenomen

15.Demografische transitie — Wij stellen voor de uitdagingen als gevolg van de demografische transitie, met name lage geboortecijfers en een gestaag vergrijzende bevolking, aan te pakken als cruciaal bestanddeel van de algehele veerkracht van Europa, door ervoor te zorgen dat mensen gedurende hun hele leven ondersteund worden. In dit kader moeten omvattende maatregelen genomen worden die gericht zijn op alle generaties, van kinderen en jongeren tot gezinnen, de bevolking in de werkende leeftijd, ouderen die nog steeds bereid zijn te werken, alsook ouderen die met pensioen zijn of zorg nodig hebben

16.Begrotings- en belastingbeleid — Wij stellen voor dat de EU toekomstgerichte investeringen met een sterke sociale en genderdimensie bevordert die gericht zijn op de groene en de digitale transitie, voortbouwend op de voorbeelden van NextGenerationEU en het SURE-instrument. De EU moet rekening houden met de sociale en economische gevolgen van de oorlog tegen Oekraïne en het verband tussen de economische governance van de EU en de nieuwe geopolitieke context en zij moet haar eigen begroting versterken met nieuwe eigen middelen. Burgers willen niet dat mensen en kleine en middelgrote ondernemingen worden belast, maar dat belastingontduikers worden aangepakt en grote vervuilers en digitale reuzen worden belast. Daarnaast willen zij dat de EU de lidstaten en lokale overheden helpt om hun eigen financiering rond te krijgen en EU-middelen te benutten

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Actieplan voor de sociale economie, dat de weg effent voor organisaties die in de sociale economie actief zijn, om zich te ontwikkelen en te groeien;

Herziening van de richtlijn betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van radioapparatuur;

Mededeling over een mededingingsbeleid dat geschikt is voor nieuwe uitdagingen;

Actualisering van de industriestrategie en oprichting van allianties op het gebied van grondstoffen, schone waterstof, batterijen, circulaire kunststoffen, industriële gegevens, edge en cloud, halfgeleidertechnologieën, hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen, emissievrije luchtvaart, zonne-energie, en de EU- Start-up Nations Standard die het ondernemerschap bevordert door middel van allianties;

Herziening van de verticale groepsvrijstellingsverordeningen en bijbehorende richtsnoeren;

Geschiktheidscontrole van de modernisering van het staatssteunbeleid;

Mededeling inzake kortlopende exportkredietverzekering;

Herziening van de richtsnoeren inzake regionale steun;

Herziening van de mededeling over belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang;

Europees instrument voor tijdelijke steun om het risico op werkloosheid in noodsituaties te beperken (SURE);

Herziening van de kaderregeling inzake staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie;

Integratie van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in het Europees semester;

Transitieprestatie-index, die landen rangschikt op basis van de vooruitgang die zij boeken richting duurzaamheid;

Europese partnerschappen, zoals “Made in Europe”, op het gebied van digitale sleuteltechnologieën en slimme netwerken en diensten;

Strategisch kader voor gezondheid en veiligheid op het werk;

Europese Innovatieraad, een vlaggenschipprogramma dat baanbrekende technologieën en fundamentele innovaties in kaart moet brengen, ontwikkelen en opschalen;

“Fit for Future” -platform, een deskundigengroep op hoog niveau die de EU-wetgeving moet helpen vereenvoudigen en daarmee samenhangende onnodige kosten moet verminderen;

Actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten;

Versterkte jongerengarantie;

Europese vaardighedenagenda, die mensen en bedrijven helpt om meer en betere vaardigheden te ontwikkelen en te gebruiken, inclusief een pact voor vaardigheden;

ALMA-initiatief (Aim, Learn, Master, Achieve), dat de meest kwetsbare kansarme jongeren in eigen land moet helpen hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt en in de samenleving;

Het subsidiabiliteitscriterium van Horizon Europa, dat overheden, onderzoeksorganisaties en instellingen voor hoger onderwijs verplicht om over een gendergelijkheidsplan te beschikken;

Women TechEU, een nieuw initiatief om door vrouwen geleide start-ups te financieren en te ondersteunen;

STE(A)M-manifest voor genderresponsief STEAM-onderwijs, zoals vermeld in de EU-strategie voor universiteiten;

Plattelandspact — versterkt bestuur voor de plattelandsgebieden van de EU;

Europees platform voor de bestrijding van dakloosheid;

Europese kindergarantie, die waarborgt dat elk kind in Europa dat met armoede of sociale uitsluiting is bedreigd, toegang heeft tot essentiële diensten zoals gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, voeding en huisvesting;

Richtlijn betreffende toereikende minimumlonen;

Groep op hoog niveau voor de toekomst van de sociale bescherming en de welvaartsstaat in de EU;

Kmo-toets in effectbeoordelingen;

Nieuw Europees kader voor onderzoeksloopbanen, dat de krachten op nationaal en Europees niveau bundelt om de vaardigheden van onderzoekers en de intersectorale mobiliteit te versterken en een evenwichtige uitwisseling van talenten te bevorderen;

Corrigerende maatregelen om de innovatiekloof te verkleinen en O&O-capaciteit op te bouwen in landen met een achterstand;

Groenboek over de vergrijzing;

Aanbeveling van de Commissie voor doeltreffende actieve steun voor werkgelegenheid;

Richtlijn inzake de verbetering van de man-vrouwverhouding bij niet-uitvoerende bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen en daarmee samenhangende maatregelen;

Mededeling over een actieplan voor billijke en eenvoudige belastingheffing ter ondersteuning van de herstelstrategie;

Richtlijn tot wijziging van de btw-tarieven, inclusief verlaagde btw op kinderbenodigdheden.

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en/of de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

Richtlijn over passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid, ter bevordering van duurzaam en verantwoord gedrag van ondernemingen in de hele mondiale waardeketen;

Richtlijn betreffende duurzaamheidsrapportage door bedrijven;

Richtlijn ter verbetering van de arbeidsomstandigheden van platformwerkers;

Richtlijn ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen;

Voorstel inzake nieuwe eigen middelen;

Herziening van de verordeningen betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid;

Richtlijn tot waarborging van een mondiaal minimumniveau van belastingheffing van multinationale groepen in de Unie;

Verordening tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Evaluatie van de economische governance;

Aanbeveling inzake het minimuminkomen;

Aanbeveling inzake kennisvalorisatie;

Wijziging van de richtlijn asbest op het werk;

Europese innovatieagenda, die de belangrijkste knelpunten moet wegwerken voor een maximaal effect van EU-beleidsinitiatieven en -instrumenten ter ondersteuning van innovatie;

Herziening van de horizontale groepsvrijstellingsverordeningen en bijbehorende richtsnoeren, die verduidelijken wanneer samenwerking tussen concurrerende bedrijven mogelijk is;

Herziening van de bekendmaking inzake de bepaling van de relevante markt;

Concentratiecontrole in de EU — verdere vereenvoudiging van de procedures;

Herziening van de de-minimisverordening;

Richtsnoeren voor collectieve overeenkomsten met betrekking tot de arbeidsomstandigheden van zelfstandigen zonder personeel;

Digitale euro;

Draagwijdte en gevolgen van de hoedanigheid van wettig betaalmiddel van eurobankbiljetten en -munten;

Verslag over essentiële diensten;

Verslag over de uitvoering van de arbeidstijdenrichtlijn;

Richtsnoeren voor de beoordeling van verdelingseffecten;

Pakket ter verbetering van de arbeidsmarktresultaten voor personen met een handicap;

Kader voor een open geldwezen;

Herziening van de EU-regels inzake betalingsdiensten;

Strategie en wetgevingspakket voor retailbeleggingen;

Bedrijven in Europa: kader voor de belastingheffing van inkomsten (Befit);

Initiatief om de rol van degenen die belastingontduiking en agressieve fiscale planning faciliteren, aan banden te leggen;

Richtlijn over de uitvoering van het mondiale akkoord van de OESO over de herverdeling van heffingsrechten;

Proefproject inzake de Europese socialezekerheidskaart (ESSPASS);

Initiatief voor de sociale dialoog;

Toepassing, handhaving en bewustmaking van de EU-rechten inzake het evenwicht tussen werk en privéleven, inclusief ouderschapsverlof;

Mededeling over braindrain en een begeleidend initiatief om “braingain” te bevorderen;

Aanbeveling inzake de ontwikkeling van randvoorwaarden voor de sociale economie;

Europese zorgstrategie, vergezeld van een voorstel voor de herziening van de Barcelona-doelstellingen inzake voor- en vroegschoolse educatie en opvang en een voorstel voor een aanbeveling van de Raad over langdurige zorg;

Tweede pakket nieuwe eigen middelen;

Herziening van de aanbeveling van de Raad inzake een kwaliteitskader voor stages.

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Maatregelen ter ondersteuning van regio’s die in een ontwikkelingsval zijn terecht gekomen en met een aanhoudend lage groei te kampen hebben;

Verdere inspanningen om de industrie duurzaam, digitaal en veerkrachtig te maken, alsook minder afhankelijk;

Werk maken van de demografische transitie, met name wat betreft vergrijzing en ontvolking;

Geïntegreerde aanpak voor het meten en monitoren van welzijn, die verder kijkt dan alleen het bbp;

Verdere uitbreiding en verbetering van het gebruik van digitale instrumenten en processen in het vennootschapsrecht

4. EU IN DE WERELD

De conferentie heeft acht uitgebreide voorstellen over de EU in de wereld opgeleverd 4 :

17.Afhankelijkheid van de EU van buitenlandse actoren in economisch strategische sectoren verminderen – Wij stellen voor dat de EU maatregelen neemt om haar autonomie in belangrijke strategische sectoren zoals landbouwproducten, strategische economische goederen, halfgeleiders, medische producten, innovatieve digitale en milieutechnologieën en energie

18.Afhankelijkheid van de EU van buitenlandse actoren verminderen op het gebied van energie – Wij stellen voor dat de EU meer autonomie verwerft op het gebied van energieproductie en voorziening, in de context van de huidige groene transitie

19.Vaststelling van normen binnen en buiten de EU op het gebied van handels- en investeringsbetrekkingen – Wij stellen voor dat de EU de ethische dimensie van haar handels- en investeringsbetrekkingen versterkt

20.Vaststelling van normen binnen en buiten de EU op het gebied van het milieubeleid – Wij stellen voor dat de EU de milieudimensie van haar handelsbetrekkingen versterkt

21.Besluitvorming en cohesie binnen de Unie – Wij stellen voor dat de EU haar vermogen verbetert om snel en doeltreffend besluiten te nemen, in het bijzonder in het kader van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB), door met één stem te spreken en op te treden als een echte wereldspeler, die een positieve invloed in de wereld heeft en bij crises het verschil kan maken

22.Transparantie van de EU en haar betrekkingen met de burgers – Wij stellen voor dat de EU met name in haar optreden op internationaal niveau - met inbegrip van handelsbesprekingen - haar toegankelijkheid voor de burger verbetert door met betrekking tot haar optreden te voorzien in betere informatie, voorlichting, burgerparticipatie en transparantie

23.De EU als sterke wereldspeler op het gebied van vrede en veiligheid – Wij stellen voor dat de EU blijft optreden om dialoog te bevorderen en om vrede en een op regels gebaseerde internationale orde te waarborgen, door het multilateralisme te versterken en voort te bouwen op reeds lang bestaande vredesinitiatieven van de EU die hebben bijgedragen tot de toekenning van de Nobelprijs in 2012, en tegelijk de gemeenschappelijke veiligheid te versterken

24.De EU als sterke wereldspeler wat het opbouwen van betrekkingen betreft – Wij stellen voor dat de EU in haar betrekkingen met derde landen een sterke actor op het wereldtoneel blijft wat het opbouwen van betrekkingen betreft

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

kader voor stedelijke mobiliteit;

nieuw tijdelijk crisiskader voor staatssteun;

initiatieven voor steenkoolregio’s in transitie in de Westelijke Balkan en Oekraïne;

steunmaatregelen voor de heropbouw van het Oekraïense ecosysteem voor onderzoek en innovatie;

agenda voor de Westelijke Balkan voor innovatie, onderzoek, onderwijs, cultuur, jongeren en sport, gelanceerd door de lidstaten van de Europese Unie en de economieën van de Westelijke Balkan;

EU-strategie voor internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie, totaalaanpak voor onderzoek en innovatie, met inbegrip van het betrekking bij Horizon Europe van gelijkgestemde partners over de hele wereld;

strategie voor betrokkenheid van de EU op het gebied van energie in een veranderende wereld;

strategie voor het noordpoolgebied;

strategie voor Afrika;

Global Gateway;

EU-genderactieplan III;

EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie;

mededeling over waardig werk wereldwijd, met bijzondere aandacht voor het uitbannen van kinderarbeid en dwangarbeid;

EU-strategie voor normalisatie;

strategisch kompas inzake veiligheid en defensie;

mededeling over gezamenlijke defensie-aanbestedingen;

economisch en investeringsplan voor de Westelijke Balkan;

groene agenda voor de Westelijke Balkan;

partnerschap voor een rechtvaardige energietransitie met Zuid Afrika;

groen partnerschap tussen Marokko en de EU;

economisch en investeringsplan voor de zuidelijke nabuurschap;

groene alliantie met Japan;

gezamenlijke mededeling over een strategisch partnerschap met de Golf;

stappenplannen voor contacten met maatschappelijke organisaties in partnerlanden;

strategisch wederopbouwplan “RebuildUkraine”;

het beleid inzake het Oostelijk Partnerschap na 2020: de weerbaarheid versterken – een Oostelijk Partnerschap dat iedereen ten goede komt;

analyse van de lacunes op het gebied van defensie-investeringen;

een actieplan voor solidariteitscorridors tussen de EU en Oekraïne om de Oekraïense uitvoer van landbouwproducten en de bilaterale handel met de EU te faciliteren;

aanbeveling inzake een gemeenschappelijk instrumentarium van de Unie om tekorten aan halfgeleiders aan te pakken en een EU-mechanisme voor monitoring van het halfgeleiderecosysteem;

Handels- en Technologieraad EU-VS;

Handels- en Technologieraad EU-India;

uitbreiding TEN-T-netwerk naar Oekraïne;

overeenkomsten met Oekraïne en Moldavië over vervoer over de weg;

nieuwe terrorismebestrijdingsagenda voor de EU, waarin is aangegeven hoe terrorismebestrijding op EU-niveau in de toekomst kan worden aangepakt en hoe de aanpak van terroristische dreigingen op het vlak van anticipatie, preventie, bescherming en reactie kan worden verbeterd;

instrumentarium om buitenlandse inmenging in onderzoek en innovatie te helpen beperken;

mededeling over de totaalaanpak voor onderzoek en innovatie;

evaluatie van het handelsbeleid – Een open, duurzaam en assertief handelsbeleid;

heropstart van de onderhandelingen over een handelsovereenkomst met India;

digitaal partnerschap EU-Japan;

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

REPowerEU;

mededeling over kortetermijnmaatregelen op de gas- en elektriciteitsmarkt;

de Europese chipwet, met inbegrip van een wijziging van de enkele basishandeling tot oprichting van Europese partnerschappen;

verordening over buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren;

voorstel voor een nieuw stelsel van algemene preferenties;

voorstel voor een antidwanginstrument;

richtlijn over ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen;

toevoeging van ontduiking of schending van beperkende maatregelen aan de in artikel 83, lid 1, VWEU genoemde vormen van criminaliteit;

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden: 

instrument ter versterking van de Europese industriële defensievermogens via gezamenlijke aanbestedingen;

verordening tot oprichting van een gezamenlijk Europees defensie-investeringsprogramma;

Europese wetgeving inzake kritieke grondstoffen;

noodinstrument voor de eengemaakte markt om snel te reageren bij toekomstige crises en te allen tijd het verkeer van goederen en personen en de toegang tot vitale leveringen en diensten te garanderen;

steun van de douane bij de uitvoering van regels inzake kinderarbeid;

digitale partnerschappen die zijn aangekondigd in de Indo-Pacifische strategie;

bijdrage van handelsovereenkomsten aan duurzame ontwikkeling – uitkomst van de toetsingsprocedure voor handel en duurzame ontwikkeling;

ratificatie van recent gesloten handelsovereenkomsten om belangrijke relaties te versterken;

jongerenactieplan in het externe optreden van de EU;

een strategie voor drones en onbemande luchtvaartuigen;

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

nieuwe maatregelen ter verbetering van de algemene voedselzekerheid in de EU;

veerkracht van toeleveringsketens en transparantie voor kritieke geneesmiddelen, medische producten en ingrediënten.



5.WAARDEN EN RECHTEN, RECHTSSTAAT EN VEILIGHEID

De conferentie heeft zes uitgebreide voorstellen over waarden en rechten, de rechtsstaat en veiligheid opgeleverd 5 :

25.Rechtsstaat, democratische waarden en Europese identiteit – De rechtsstaat in alle lidstaten systematisch handhaven

26.Gegevensbescherming – Een meer beschermend en op de burger gericht gegevensverwerkingsbeleid waarborgen

27.Media, nepnieuws, desinformatie, factchecking, cyberbeveiliging – Desinformatie aanpakken door de onafhankelijkheid en pluriformiteit van de media en mediageletterdheid verder te bevorderen

28.Media, nepnieuws, desinformatie, factchecking, cyberbeveiliging (bis) – Een grotere rol voor de EU bij de aanpak van cyberdreigingen

29.Discriminatiebestrijding, gelijkheid en levenskwaliteit – maatregelen nemen om de levensomstandigheden in de hele EU te harmoniseren en de sociaal-economische levenskwaliteit van de EU-burgers te verbeteren

30.Dierenrechten, landbouw – Krachtige maatregelen nemen om een meer ecologische en klimaatgerichte landbouw te bevorderen en te waarborgen

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Jaarlijks verslag over de toestand van de rechtsstaat;

Verordening over een algemeen conditionaliteitsregime ter bescherming van de begroting van de Unie;

Informatiemateriaal:

oSociale media en visuele communicatie;

oMobiele versies van de websites op het europa.eu-domein (met inbegrip van de leerhoek);

oEUvsDisinfo-website;

oDoor het Publicatiebureau verspreide publicaties en gegevens;

oPortaal voor audiovisuele diensten van de Commissie;

oOp maat van kinderen opgestelde versies van belangrijke beleidsinitiatieven;

Permanente richtsnoeren van het Europees Comité voor gegevensbescherming;

EU-strategie voor de veiligheidsunie;

Versterkte praktijkcode betreffende desinformatie;

Het nieuwe Better Internet for Kids-initiatief;

Europees Waarnemingscentrum voor digitale media met mogelijk platform;

Beoordeling van levenskwaliteit in de verslagen van het Europees Semester;

Gelijkheidsstrategieën van de Unie: Gendergelijkheid, rechten van lhbtiq’ers, handicaps, racismebestrijding en inclusie van Roma;

EU-strategie voor de bestrijding van antisemitisme en de bevordering van het Joodse leven;

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

Reeks voorstellen ter voorkoming van strategische rechtszaken tegen publieke participatie (ook wel “SLAPPS” genoemd);

Verordening tot wijziging van de regels inzake compensatie en bijstand aan luchtvaartpassagiers, en over aansprakelijkheid van luchtvervoerders;

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Wet inzake mediavrijheid;

Europese gehandicaptenkaart;

Sterkere rol en onafhankelijkheid van organen voor gelijke kansen;

Wetgeving inzake de erkenning van ouderschap tussen lidstaten;

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Initiatieven over verenigingen en non-profitorganisaties;

Jaarlijkse conferentie over de rechtstaat om naast belanghebbenden ook burgers te betrekken.



6. DIGITALE TRANSFORMATIE

De conferentie heeft brede uitgebreide voorstellen over hoe de EU de digitale transformatie kan verwelkomen opgeleverd 6 :

31.Toegang tot digitale infrastructuur – Gelijke internettoegang is een grondrecht van elke Europese burger. Wij stellen voor dat iedereen in Europa in de praktijk toegang moet hebben tot het internet en digitale diensten, en dat de soevereiniteit van de digitale infrastructuur van de EU moet worden versterkt

32.Digitale geletterdheid en vaardigheden om burgers te empoweren – Wij stellen voor dat de EU waarborgt dat alle Europese burgers de voordelen van de digitalisering kunnen plukken, door hun de noodzakelijke digitale vaardigheden en kansen te geven

33.Een veilige en betrouwbare digitale samenleving – cyberbeveiliging en desinformatie – Wij stellen voor dat de EU met het oog op een veilige, veerkrachtige en betrouwbare digitale samenleving een snelle en doeltreffende toepassing van de bestaande wetgeving verzekert en meer bevoegdheden krijgt om de cyberbeveiliging te verbeteren, illegale inhoud en cybercriminaliteit te bestrijden, cyberdreigingen van niet-overheidsactoren en autoritaire staten tegen te gaan en ervan te herstellen, en desinformatie aan te pakken

34.Een veilige en betrouwbare digitale samenleving – gegevensbescherming – Wij pleiten voor een grotere datasoevereiniteit van individuele personen, een beter bewustzijn en efficiëntere uitvoering en handhaving van de bestaande gegevensbeschermingsregels (AVG) om de persoonlijke controle op eigen gegevens te verbeteren en misbruik van gegevens te beperken

35.Digitale innovatie om de sociale en duurzame economie te versterken – Wij stellen voor dat de EU digitaliseringsmaatregelen bevordert die de economie en de eengemaakte markt op een eerlijke en duurzame wijze versterken, het Europese concurrentievermogen op het gebied van technologie en innovatie vergroten, de digitale eengemaakte markt voor bedrijven van elke omvang versterken en van Europa een wereldleider maken op het gebied van digitale transformatie en mensgerichte digitalisering

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Mededeling over het digitale decennium;

Europese datastrategie;

Cyberbeveiligingsstrategie van de EU;

Streefdoelen voor de uitrol van breedband in plattelandsgebieden als onderdeel van de “van boer tot bord"-strategie;

Gestructureerde dialoog over digitale vorming en vaardigheden;

Platform en coalitie voor digitale vaardigheden en banen;

EU-programmeerweek;

Steun voor besprekingen met sociale partners, met inbegrip van hun lopende activiteiten over telewerk en het recht om onbereikbaar te zijn;

Europees Kenniscentrum voor cyberbeveiliging;

Aanbeveling over 5G-cyberbeveiliging;

Aanbevelingen over individuele leerrekeningen en microcredentials;

Connectiviteitstoolbox

Richtlijn inzake oplaadpoorten voor elektronische toestellen;

Europese Blokchaininfrastructuur voor diensten;

Verordening gegevensbeheer;

Verordening digitale diensten;

Verordening digitale markten;

Wifi4EU-nitiatief;

6G-onderzoeks- en innovatiewerkprogramma;

Richtlijn betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie (herziene richtlijn beveiliging van netwerk- en informatiesystemen of NIS 2-richtlijn);

Initiatieven als het Europese decryptieplatform, de Europese innovatiehub voor interne veiligheid, de Europese atlas voor cyberbeveiliging;

De Language Data Space voor het totstandbrengen van een onderling gekoppelde en concurrerende Europese gegevenseconomie voor publiek en particulier hergebruik van middelen;

Herziening van de richtlijn webtoegankelijkheid;

Herziening van het gecoördineerd plan inzake artificiële intelligentie;

Mededeling over de bevordering van een Europese benadering van artificiële intelligentie;

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

Verklaring over digitale rechten en beginselen;

Beleidsprogramma: Traject naar het digitale decennium;

Verordening met betrekking tot de eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens in elektronische communicatie (e-privacyverordening);

Voorstel voor een richtlijn om de veerkracht van kritieke entiteiten te vergroten, een kader voor alle rampen om de kritieke entiteiten van de lidstaten te ondersteunen bij het voorkomen, weerstaan, absorberen en herstellen van ernstige verstoringen;

Verordening betreffende de digitale operationele veerkracht voor de financiële sector (DORA);

Wet op de artificiële intelligentie;

Verordening over een Europese digitale identiteit;

Dataverordening over het waarborgen van een eerlijke waardeverdeling uit data en toegang tot en gebruik van data in de EU in alle economische sectoren;

Verordening tot oprichting van het programma van de Unie voor beveiligde connectiviteit, een plan voor een in de ruimte gestationeerd EU-systeem voor beveiligde communicatie;

Aanbeveling voor een gezamenlijke cybereenheid om het toenemende aantal ernstige cyberincidenten die gevolgen hebben voor overheidsdiensten, bedrijven en burgers in de hele Unie aan te pakken met geavanceerde en gecoördineerde reacties;

Verordening en richtlijn inzake de digitalisering van de grensoverschrijdende justitiële samenwerking en toegang tot de rechter in burgerlijke, handels- en strafzaken:

Verordening tot oprichting van een samenwerkingsplatform voor gemeenschappelijke onderzoeksteams;

Verordening over digitale informatie-uitwisseling in terrorismezaken;

Verordening over cryptoactiva;

Richtlijn over intelligente vervoersystemen;

Verordening over het gemeenschappelijk Europees luchtruim;

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Europese wet inzake cyberweerbaarheid:

Herziene richtlijn verlaging kosten voor breedband;

Herziene richtsnoeren voor staatssteun voor breedbandnetwerken;

Aanbeveling over het verbeteren van het aanleren van digitale vaardigheden in onderwijs en opleiding;

Aanbeveling over faciliterende factoren voor digitaal onderwijs;

Standpunt van de Unie tot wijziging van de internationale radioreglementen voor de Wereldradiocommunicatieconferentie 2023 ter bevordering van ongehinderde communicatie in de EU;

Europese certificering van digitale vaardigheden;

Aansprakelijkheid voor artificiële intelligentie;

Geschiktheidscontrole van het EU-consumentenrecht inzake digitale rechtvaardigheid;

Herziening van de richtlijn productaansprakelijkheid;

Voorstel voor een EU-interoperabiliteitsstrategie voor overheden;

Een actieplan voor de digitalisering van energiesystemen en de aanpak van het energiegebruik van digitale infrastructuur;

GreenData4All – geactualiseerde regels inzake geospatiale milieugegevens en toegang tot milieu-informatie;

Initiatief over btw in het digitale tijdperk;

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

De handhaving van de AVG opvoeren, met inbegrip van een reflectie over de administratieve prodedure voor de toepassing van de AVG in grensoverschrijdende zaken, en meer communicatie over gegevensbeschermingsregels en toestemming, alsook betere informatie over het gebruik van de data;

Verdere ontwikkeling van de Europese digitale identiteit, met inbegrip van het faciliteren van grensoverschrijdende transacties;

Europese dataspaces voor mobiliteit en toerisme;

Een Europees kader voor het meten en beoordelen van de ecologische gevolgen van digitaliseren voor burgers, en erover informeren;

Betere handhaving van de wetgeving inzake consumentenbescherming;

Alternatieve manieren om consumentengeschillen op te lossen;

Initiatieven ter versterking van de digitale cohesie, voortbouwend op de Europese digitale-innovatiehubs;

Verdere ontwikkeling van de meertalige dimensie in de context van de digitale transformatie in de EU;

Standaardprogramma voor netiquette en de onlinerechten van gebruikers;

Normalisatie-activiteiten op het gebied van artificiële intelligentie;

Voorbereidende actie voor op EU-niveau gecoördineerd toezicht op het darknet;



7.EUROPESE DEMOCRATIE

De conferentie heeft vijf uitgebreide voorstellen over Europese democratie opgeleverd 7 :

36.Burgerinformatie, burgerparticipatie en jeugdzaken – De burgerparticipatie en de betrokkenheid van jongeren bij de democratie op het niveau van de Europese Unie vergroten om een “volledige burgerervaring” voor Europeanen te ontwikkelen, ervoor zorgen dat hun stem niet alleen bij de verkiezingen wordt gehoord en dat de participatie doeltreffend is. Daarom moet voor elk thema de meest geschikte vorm van participatie worden overwogen

37.Burgerinformatie, burgerparticipatie en jeugdzaken (bis) – De Europese Unie begrijpelijker en toegankelijker maken en een gemeenschappelijke Europese identiteit versterken

38.Democratie en verkiezingen – De Europese democratie versterken door de grondslagen ervan te schragen, de deelname aan de verkiezingen voor het Europees Parlement te bevorderen, het transnationale debat over Europese kwesties te stimuleren en te zorgen voor een sterke band tussen burgers en hun gekozen vertegenwoordigers

39.EU-besluitvormingsproces – Het besluitvormingsproces van de EU verbeteren om ervoor te zorgen dat de EU in staat is om op te treden, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle lidstaten en wordt gezorgd voor een transparant en begrijpelijk proces voor de burgers

40.Subsidiariteit

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Actieplan voor Europese democratie;

Verslag over het burgerschap 2020;

Strategie inzake de rechten van personen met een handicap;

Verbeterde manieren om met burgers samen te werken via het portaal Have Your Say, het Europees burgerinitiatief en andere vormen van burgerbetrokkenheid;

Mededeling over betere regelgeving, gevolgd door herziene richtsnoeren en een verbeterd instrumentarium;

Aanbeveling over de bescherming, de veiligheid en de weerbaarheid van journalisten;

Mediadiensten (traditionele en nieuwe media) verstrekken feitelijke informatie over EU-initiatieven en -acties aan de media in Brussel en in alle lidstaten;

Vertegenwoordigingen van de Europese Commissie;

Netwerk van Europe Direct-kantoren;

Institutionele communicatiecampagnes met bijzondere aandacht voor Europese jongeren;

Code van goed administratief gedrag;

Europe Direct Contact Centre beschikbaar voor vragen betreffende de EU van burgers, in de 24 officiële talen en andere talen, zoals het Oekraïens;

Het proefproject “Bouwen aan Europa met lokale entiteiten”, waarmee raadsleden in lokale overheden kunnen communiceren over de EU;

Onderzoeksprojecten naar zinvolle en ethisch verantwoorde communicatie;

Burgerbetrokkenheid bij onderzoek als beginsel en operationele doelstelling van het Horizon Europa-programma;

Het Kenniscentrum voor participatieve en deliberatieve democratie van de Commissie, geleid door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek;

eTranslation om communicatie in alle officiële talen van de EU te vergemakkelijken;

Een actieplan voor webtoegankelijkheid om ervoor te zorgen dat alle informatie die de Commissie online publiceert, toegankelijk is voor personen met een handicap;

Programma Europa in de wereld – mensenrechten en democratie;

Een EU-platform voor de participatie van kinderen om bestaande mechanismen voor participatie van kinderen op lokaal, nationaal en EU-niveau met elkaar te verbinden en kinderen bij de besluitvorming van de EU te betrekken;

Het Horizon Europa-programma, cluster 2 onderdeel voor innovatief onderzoek op het gebied van democratie en bestuur, en onderzoeksprojecten voor doeltreffende methoden voor meerlagig, meertalig en multimodaal burgeroverleg op EU-niveau;

Netwerk voor innovatieve oplossingen voor de toekomst van de democratie;

Proefmodellen voor gerichte beraadslagingen en cocreatieprocessen voor specifiek EU-beleid;

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

Voorstel betreffende de transparantie van politieke reclame en het specifiek richten van die reclame op een bepaald doelpubliek;

Wijziging van de verordening inzake de financiering van Europese politieke partijen ;

Herziening van de richtlijn van de Raad over het kiesrecht van mobiele EU-burgers bij Europese verkiezingen;

Herziening van de richtlijn van de Raad over het kiesrecht van mobiele EU-burgers bij lokale verkiezingen;

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Verslag over het burgerschap 2023;

Vrijmaken van tijd en middelen om burgerpanels te organiseren met als doel een beperkt aantal belangrijke thema’s uit te diepen en te helpen bij de voorbereiding van een aantal essentiële initiatieven en feedback te krijgen vóór de start van het wetgevingsproces;

Organiseren van kleinere gerichte overleg- of cocreatie/co-ontwerpprocessen, die plaatsvinden op kleinere schaal, om specifieke beleidsvraagstukken kosteneffectiever en sneller aan te pakken;

Een samenhangende en zinvolle benadering om jongeren bij de beleidsvorming te betrekken, door hen systematisch te laten deelnemen aan burgerpanels, in het kleinere gerichte cocreatieproces, en door specifieke aandacht te besteden aan het effect van het beoogde beleid op de jonge generatie;

Verder ontwikkelen van het Have Your Say-portal om dat nog makkelijker toegankelijk te maken als een online hub waar alle informatie te vinden is over de mechanismen voor burgerbetrokkenheid van de Commissie. Het platform zal worden versterkt door het integreren van de overlegkenmerken van het platform van de conferentie en andere relevante “civic tech”-functies, zoals online participatieve evenementen;

Verder bevorderen van online en offline interactie en van de betrokkenheid van lokale burgers;

Tijdens het gehele beleidsvormingsproces op burgers gerichte informatie en communicatie integreren om actief burgerschap en democratische participatie te bevorderen - ook in de aanloop naar de Europese verkiezingen - als een gedeelde verantwoordelijkheid van de EU-instellingen, de lidstaten op alle niveaus en het maatschappelijk middenveld;

In alle communicatie voor het publiek toegankelijke taal gebruiken, aangepast aan de communicatiekanalen en -formats voor verschillende doelgroepen;

Een nieuw systeem ontwikkelen voor het indienen en behandelen van verzoeken om toegang tot documenten, met inbegrip van een openbaar portaal voor de burgers;

De Europe Direct-centra verder uitbouwen tot lokale EU-contactpunten;

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Helpen capaciteit op te bouwen bij nationale, regionale en lokale actoren om een nieuwe generatie gedecentraliseerde burgerdialogen op te starten op basis van overleg;

Een Europees handvest voor burgerparticipatie ontwikkelen dat gericht is op iedereen die activiteiten in verband met burgerbetrokkenheid organiseert of eraan deelneemt ter bevordering van de algemene beginselen die essentieel zijn voor geslaagde burgerbetrokkenheid;

Europees burgerschap tastbaarder maken voor de burgers, onder meer door de daaraan verbonden rechten af te dwingen en door er betrouwbare en makkelijk toegankelijke informatie over ter beschikking te stellen;

Lesmateriaal uit Europese samenwerkingsprojecten op de Leerhoek van de Commissie in de kijker zetten, en nieuw lesmateriaal uitwerken dat ook het belang van actief burgerschap en mediageletterdheid behandelt;

De besluitvorming van de EU transparanter maken door burgerwaarnemers van nabij het besluitvormingsproces te laten volgen. Deze vertegenwoordigers zouden door de drie instellingen samen kunnen worden uitgenodigd als waarnemer bij bepaalde interinstitutionele besluitvorming over thema’s met een ruimer belang, en ontwikkelingen kunnen “uitzenden” naar burgers in Europa.



8. MIGRATIE

De conferentie heeft vijf uitgebreide voorstellen over migratie opgeleverd 8 :

41.Legale migratie – De rol van de EU op het gebied van legale migratie versterken

42.Irreguliere migratie – De rol van de EU in de aanpak van alle soorten irreguliere migratie versterken en de bescherming van de buitengrenzen van de Europese Unie verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de mensenrechten

43.Irreguliere migratie (bis) – De gemeenschappelijke regels voor de eerste opvang van migranten in alle lidstaten uniform toepassen

44.Asiel en integratie – De rol van de EU versterken en het Europees asielstelsel hervormen op basis van de beginselen van solidariteit en een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheid

45.Asiel en integratie (bis) – Het integratiebeleid in alle lidstaten verbeteren

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Verordeningen inzake het cohesiebeleid voor vluchtelingen in Europa;

Activering van de richtlijn tijdelijke bescherming om personen te helpen die de Russische oorlog tegen Oekraïne ontvluchten;

Blauwekaartrichtlijn betreffende de voorwaarden voor toegang tot en verblijf in de Europese Unie van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan;

Verordening betreffende de Europese grens- en kustwacht;

Alomvattende en wederzijds nuttige partnerschappen met belangrijke landen van herkomst en doorreis in het Europees migratie- en asielpact;

Hernieuwd actieplan tegen migrantensmokkel;

Nieuwe agenda voor het Middellandse Zeegebied;

Verordening inzake het Asielagentschap van de Europese Unie;

Actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027;

Strategie voor de toekomst van Schengen;

EU-strategie inzake vrijwillige terugkeer en re-integratie;

Mededeling over mensen met bepaalde vaardigheden en talenten naar de EU halen;

verzoekt de Commissie het Europees Parlement en de Raad de volgende voorstellen onmiddellijk aan te nemen:

Nieuw migratie- en asielpact;

Vaardigheden- en talentenpakket - richtlijn langdurig ingezetenen en richtlijn gecombineerde vergunning;

Schengengrenscode;

Verordening betreffende de aanpak van instrumentalisering op het gebied van migratie en asiel;

Gewijzigde asielprocedureverordening;

Herschikking van de richtlijn opvangvoorzieningen;

Verordening asiel- en migratiebeheer;

Verordening betreffende maatregelen tegen vervoerders die mensenhandel of migrantensmokkel faciliteren of zich daarmee inlaten;

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

EU-brede bewustmakingscampagne over migratie;

Meerjaarlijkse communicatiecampagne om de vaardighedentoolkit van de EU voor onderdanen van derde landen meer zichtbaarheid te geven;

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Het aanpakken van werkloosheid en arbeidstekorten rekening houdend met de geopolitieke context;

De wetgeving ter bestrijding van mensenhandel evalueren en zo nodig een herziening voorstellen;

Harder werken aan de eerste opvang;



9. ONDERWIJS, CULTUUR, JEUGDZAKEN EN SPORT

De conferentie heeft vier uitgebreide voorstellen over onderwijs, cultuur, jeugd en sport opgeleverd 9 :

46.Onderwijs – De EU en haar lidstaten moeten ernaar streven uiterlijk in 2025 een inclusieve Europese onderwijsruimte tot stand te brengen waarbinnen alle burgers, ook burgers in plattelands- en afgelegen gebieden, gelijke toegang hebben tot hoogwaardig onderwijs en een leven lang leren

47.Europese jongerenvraagstukken – De EU en haar lidstaten moeten in het kader van alle relevante beleidsmaatregelen, waaronder op het gebied van het regionaal beleid van de Europese Unie, aandacht besteden aan de specifieke behoeften van jongeren. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat jongeren onder de best mogelijke omstandigheden kunnen studeren en werken en zelfstandig kunnen worden, en om jongeren bij democratische en besluitvormingsprocessen, onder meer op Europees niveau, te betrekken. Voor jongerenorganisaties is een cruciale rol weggelegd

48.Cultuur en uitwisselingen – Om een cultuur van uitwisseling te bevorderen en de Europese identiteit en Europese diversiteit op verschillende gebieden te stimuleren, zouden de lidstaten, met de steun van de Europese Unie, Europese uitwisselingen, zowel fysiek als digitaal en op verschillende terreinen, moeten stimuleren, meertaligheid bevorderen, mogelijkheden creëren om kennis te maken met Europese culturen, het Europees erfgoed en Europese cultuur beschermen, en stappen ondernemen om te zorgen dat personen die werkzaam zijn in de cultuursector op EU-niveau voldoende beschermd worden

49.Sport – Sport vervult een cruciale rol binnen onze maatschappij – namelijk het verdedigen van onze waarden, een gezonde leefstijl en gezond ouder worden, het bevorderen van een uitwisselingscultuur en het in ere houden van de diversiteit van het Europese erfgoed

Om uitvoering te geven aan de voorstellen van de conferentie:

heeft de Commissie al werk gemaakt van de volgende voorstellen:

Mededeling “De Europese onderwijsruimte tegen 2025 tot stand brengen”;

Europese strategie voor universiteiten;

Aanbeveling over het bouwen van bruggen voor doeltreffende Europese samenwerking in het hoger onderwijs, waarin maatregelen worden uiteengezet om verdere grensoverschrijdende studies en samenwerking tegen medio 2024 te vergemakkelijken, zoals gezamenlijke graden op basis van gezamenlijk opgestelde Europese criteria;

Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027);

Aanbeveling over beroepsonderwijs en -opleiding;

Portaal van de Europese onderwijsruimte om veerkrachtigere en inclusievere onderwijs- en opleidingsstelsels op te bouwen;

Aanbeveling over microcredentials;

Maatregelen om synergieën tussen Eures en Europass te stimuleren, uitbreiden van het leden-/partnerbestand in Eures, volledige uitwisseling van cv’s en vacatures, en automatische matching;

Uitwisselingen tussen leerkrachten (eTwinning, School Education Gateway, Europees platform voor schoolonderwijs);

De “Onderwijs voor klimaat”-coalitie;

Aanbeveling over blended leren voor hoogwaardig en inclusief lager en secundair onderwijs;

Europees Jaar van de jeugd 2022;

Aanbeveling over vrijwilligerswerk voor jongeren, die transnationaal vrijwilligerswerk door jongeren in het kader van het Europees Solidariteitskorps zal vergemakkelijken;

EU-strategie voor de rechten van het kind:

Evaluatie van de aanbeveling inzake hoogwaardige voor- en vroegschoolse educatie en zorg;

Jaarlijkse Europese week van de sport, BeActive- en BeInclusive-campagnes;

HealthyLifestyle4All-campagne gericht op het koppelen van sport en een actieve levensstijl met gezondheid, voeding en ander beleid en het mobiliseren van overheidsinstanties en de sportwereld om zich aan te sluiten bij het initiatief via hun eigen toezeggingen;

Aanbeveling voor een gemeenschappelijke Europese dataruimte voor cultureel erfgoed;

Regeling voor peer learning over cultureel erfgoed voor steden en regio’s;

Voices of Culture, gestructureerde dialoog met de cultuursector;

Aanbeveling over leren voor de groene transitie en duurzame ontwikkeling;

Oprichting van een deskundigengroep over welzijn op school;

is de Commissie voornemens voorstellen in te dienen op de volgende gebieden:

Aanbeveling over “ Pathways to School Success” waarin wordt gefocust op ondersteuning voor leerlingen die problemen hebben bij het verwerven van basisvaardigheden, op een diploma secundair onderwijs en op het terugdringen van het percentage schoolverlaters;

Herziening van de Europese regeling voor schoolfruit, -groente en -melk

Bewustmakingscampagne om wetenschappelijke vakken te studeren;

Meerjaarlijkse communicatiecampagne om Eures zichtbaarder te maken;

Bijwerking van het kader voor leermobiliteit;

zal de Commissie overwegen op nieuwe gebieden actie te ondernemen, zoals:

Nog verbeterd informatieplatform om onderwijsgerelateerde informatie uit te wisselen en te bundelen.

(1)

 De zes voorstellen omvatten in totaal 57 specifieke maatregelen.

(2)

De vier voorstellen omvatten in totaal 24 specifieke maatregelen.

(3)

De zes voorstellen omvatten in totaal 61 specifieke maatregelen.

(4)

De 8 voorstellen bevatten in totaal 42 specifieke maatregelen.

(5)

De 6 voorstellen bevatten in totaal 24 specifieke maatregelen.

(6)

De 5 voorstellen bevatten in totaal 40 specifieke maatregelen.

(7)

De 5 voorstellen bevatten in totaal 35 specifieke maatregelen.

(8)

De 5 voorstellen bevatten in totaal 16 specifieke maatregelen.

(9)

De 4 voorstellen bevatten in totaal 24 specifieke maatregelen.

Top