Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0690

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S Werkprogramma van de Commissie voor 2021 Een Unie van vitaliteit in een kwetsbare wereld

COM/2020/690 final

Brussel, 19.10.2020

COM(2020) 690 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Werkprogramma van de Commissie voor 2021
































Een Unie van vitaliteit in een kwetsbare wereld










1. De wereld van vandaag herstellen door de wereld van morgen vorm te geven

Minder dan een jaar geleden is deze Europese Commissie aangetreden, na te zijn verkozen op een agenda om de grootste transformatie van Europa in meer dan een generatie aan te sturen. Het werkprogramma van de Commissie voor 2020 weerspiegelde dit mandaat en de ambitie die voor het eerst in de politieke beleidslijnen van voorzitter Von der Leyen is uiteengezet. Het schetste onze visie op een samenleving die eerlijker, gezonder, groener en digitaler is. Veel zaken zijn het afgelopen jaar veranderd, maar die ambitie blijft het komende jaar onze drijvende kracht.

Het afgelopen jaar heeft de Commissie de fundamenten gelegd voor de systemische verandering die Europa nodig heeft, des te meer nu al onze economieën zwaar gebukt gaan onder een wereldwijde gezondheidscrisis. In de eerste 100 dagen hebben we de Europese Green Deal voorgelegd, onze plannen voor de digitale toekomst van Europa uiteengezet, onze routekaart voor een sterk sociaal Europa vastgesteld met het oog op de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten, en onze strategie voor gendergelijkheid uitgebracht. We hebben ook een nieuwe industriestrategie voorgesteld, een plan om kleine ondernemingen beter te ondersteunen en maatregelen om de eengemaakte markt te versterken. We hebben voorstellen gedaan om het toetredingsproces te moderniseren en te versterken, waardoor de weg is vrijgemaakt voor de historische overeenkomst om de onderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië te openen, en we hebben de eerste stappen gezet om een nieuw partnerschap met Afrika tot stand te brengen.

Na die 100 dagen hebben we ook een nieuw begin voor duurzame prioriteiten voorgesteld, met name in de vorm van het nieuwe migratie- en asielpact en de EU-strategie voor de veiligheidsunie. We hebben kwesties aangepakt die onze hele gemeenschap van waarden aangaan, met name door de publicatie van het eerste jaarverslag over de rechtsstaat dat alle lidstaten bestrijkt. En we hebben overal in onze samenleving maatregelen genomen — van gendergelijkheid en racismebestrijding tot vaardigheden en jongeren.

Maar om heel andere redenen zal 2020 een jaar zijn om snel te vergeten, maar ook altijd te onthouden. De wereldwijde pandemie die Europa en de wereld midscheeps heeft getroffen, en de lockdowns van onze samenlevingen en economieën zullen veel meer dan een nare herinnering blijven voor miljoenen Europeanen die dierbaren hebben verloren, ziek zijn geworden of in grote vrees voor hun levensonderhoud of welzijn leven. Niemand zal de kwetsbaarheid en de onzekerheid vergeten die ons nog steeds omringt. De recente heropleving van het virus in Europa bewijst dat we het met zorg, omzichtig en gecoördineerd moeten blijven benaderen.

Maar de mensen zullen zich dit jaar ook herinneren vanwege de urgente en ongekende maatregelen die Europa heeft genomen om levens en bestaansmiddelen te beschermen. Europa heeft laten zien dat het snel kan optreden als dat nodig is, echte solidariteit kan laten zien als dat moet en samen de dingen kan veranderen die het wil. Van het beschikbaar stellen van alle EU-fondsen en het benutten van de flexibiliteit in onze begrotings- en staatssteunregels tot het aanleggen van een voorraad medische apparatuur. Van het naar huis brengen van ruim 600 000 gestrande EU-burgers tot de oprichting van het SURE-instrument om mensen hun baan en bedrijven overeind te helpen houden. Alles bij elkaar heeft de Commissie meer dan 800 onvoorziene maatregelen genomen, gaande van grensbeheer tot steun aan boeren en vissers.

In de toekomst kan ook op dit jaar worden teruggekeken vanwege de vele snelle veranderingen die in gang zijn gezet, en de grote kansen die zich paradoxaal hebben aangediend. Veranderingen op het gebied van klimaat, digitale technologieën en de geopolitiek grepen al diep in op onze samenleving en bepaalden onze agenda. De pandemie heeft eens te meer benadrukt dat Europa het voortouw moet nemen in de dubbele groene en digitale transitie en zijn samenlevingen en economieën veerkrachtiger moet maken. Dit biedt een unieke kans om de kwetsbaarheid ten gevolge van de crisis te overwinnen door onze Unie nieuwe vitaliteit in te blazen.

Tegen deze achtergrond richt de Commissie zich het komende jaar op twee zaken. Zij zal in eerste instantie alles in het werk blijven stellen om de crisis te beheersen en er lering uit te trekken. Dit zal met name gebeuren door ons te blijven inzetten om een veilig en toegankelijk vaccin voor iedereen in Europa en de rest van de wereld te ontwikkelen, te financieren en veilig te stellen.

Tegelijkertijd wordt in dit werkprogramma uiteengezet hoe Europa de komende tijd kan aangrijpen om zijn ambities waar te maken en het voortouw te nemen bij de grote versnelling. Dankzij NextGenerationEU, het door de Commissie voorgestelde ongeziene herstelplan en een vernieuwde langetermijnbegroting, beschikt Europa over een kant-en-klaar instrument om deze kans te benutten.

Met NextGenerationEU kiest Europa er niet alleen voor om vandaag de schade van de crisis te herstellen en de zwaarst getroffenen te ondersteunen, maar ook om een beter leven voor de wereld van morgen te verwezenlijken. De nadruk ligt op duurzame investeringen en hervormingen, waarbij 37 % van de uitgaven van de faciliteit voor herstel en veerkracht wordt geoormerkt voor uitgaven voor een groene transitie en ten minste 20 % in digitalisering moet worden geïnvesteerd. We zullen nauw met de lidstaten samenwerken bij de voorbereiding en de uitvoering van hun nationale herstel- en veerkrachtsplannen. Bovendien zal de Commissie ervoor zorgen dat 30 % van de 750 miljard euro van NextGenerationEU wordt aangetrokken door middel van groene obligaties. En we zullen de medewetgevers steunen om snel tot een akkoord te komen over het pakket van in totaal 1,8 biljoen euro, zodat het zo snel mogelijk kan worden ingezet. De Commissie zal ook ambitieuze voorstellen voor nieuwe inkomstenbronnen voor de EU-begroting indienen.

Hiermee zouden we over de nodige investeringen moeten beschikken om onze al bekendgemaakte visie en ambitie tot stand te brengen. Daarom wordt in het werkprogramma van de Commissie voor 2021 een verschuiving van strategie naar uitvoering beschreven, waarbij de nadruk ligt op nieuwe wetgevingsinitiatieven en herzieningen van bestaande wetgeving, in aansluiting op de plannen die in het afgelopen jaar in de zes grote ambities zijn uiteengezet. Deze initiatieven staan vermeld in de bijlagen I en II 1 . We zullen ook de initiatieven uitvoeren die eerder voor 2020 waren gepland maar die vanwege de pandemie zijn uitgesteld 2 .

De Agenda 2030 en de daarin vervatte doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling, intern en extern, en de Overeenkomst van Parijs zullen ons werk blijven leiden.

Uitleggen wat we doen en het meenemen van de standpunten van de burgers is evenzeer van belang voor de Commissie bij de uitvoering van dit werkprogramma. Daarom is het nu meer dan ooit van belang om het debat over de conferentie over de toekomst van Europa op gang te brengen. De kwesties die het afgelopen jaar aan de orde zijn gekomen – van de noodzaak van een sterkere Europese gezondheidsunie tot de blijvende veranderingen van de pandemie op onze manier van leven –kunnen alleen worden aangepakt als iedereen zijn zegje kan doen en we al onze gemeenschappelijke ervaring en deskundigheid inzetten.

Gezien het geopolitieke landschap en de transformatieve aard van de geplande langetermijninitiatieven zullen we onze werkzaamheden op strategische prognoses 3 blijven baseren. Uit het eerste strategische prognoseverslag is naar voren gekomen hoe belangrijk veerkracht is voor het herstel en om ons beleid empirisch onderbouwd en toekomstbestendig te maken. De bedoeling van deze aanpak is om ons voor te bereiden op nieuwe uitdagingen en kansen die zich het komende jaar onvermijdelijk zullen voordoen en waarop we moeten kunnen anticiperen en reageren.

2. Uitvoering van de zes grote ambities

2.1 De Europese Green Deal

Wat de Europese Green Deal betreft, legt de Commissie de nadruk op de herziening van onze relevante klimaat- en energiewetgeving, om die in overeenstemming te brengen met de onlangs voorgestelde doelstelling om de emissies tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Dit zal worden samengebracht in een pakket “Fit for 55”, dat betrekking zal hebben op hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie eerst, gebouwen, landgebruik, energiebelasting, de verdeling van de inspanningen, de handel in emissierechten, en een breed scala aan andere wetgevingsteksten. De klimaat- en energiediplomatie blijft een prioriteit jegens onze externe partners.

Zoals vermeld in de politieke beleidslijnen van voorzitter Von der Leyen, zal de Commissie een koolstofgrenscorrectie voorstellen om buitenlandse producenten en EU-importeurs te motiveren hun koolstofemissies te verminderen en te zorgen voor een gelijk speelveld ter bevordering van de handel volgens de WTO-regels.

De diepgang en omvang van de geplande werkzaamheden in het kader van de Europese Green Deal weerspiegelen de systemische aard van de groene transitie en het belang ervan als groeistrategie. We zullen een reeks maatregelen voor slim en duurzaam vervoer voorstellen, waaronder een herziening van de verordening betreffende het trans-Europees vervoersnetwerk en van de richtlijn betreffende intelligente vervoerssystemen. We zullen de uitvoering van het actieplan voor de circulaire economie voortzetten, waarbij we kijken naar ecologisch ontwerp en duurzame producten, met name circulaire elektronica, zoals het verbeteren van de inzameling, het hergebruik en de reparatie van mobiele telefoons, laptops en andere apparaten. 

Hieruit blijkt dat de Europese Green Deal veel verder gaat dan louter het terugdringen van emissies. In die geest zullen we doorgaan met de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de “van boer tot bord”-strategie, vooral om biologische productie te stimuleren, aangetaste ecosystemen te herstellen, onze oceanen en kustgebieden te beschermen, bossen te beschermen, te herstellen en duurzaam te beheren, en het risico te verminderen dat producten die met ontbossing te maken hebben, op de EU-markt circuleren. We zullen ook innovatieve toevoegingsmiddelen voor diervoeders op de markt toelaten om de milieueffecten van de veehouderij te beperken.



2.2. Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

Om dit het digitale decennium van Europa te maken, zullen we een routekaart voorstellen met duidelijk omschreven doelstellingen voor 2030, zoals connectiviteit, vaardigheden en digitale overheidsdiensten. Onze aanpak zal gebaseerd zijn op duidelijke beginselen: het recht op privacy en connectiviteit, de vrijheid van meningsuiting, het vrije verkeer van gegevens en cyberbeveiliging.

We zullen op deze verschillende gebieden actie ondernemen, met name met wetgeving inzake de veiligheid, aansprakelijkheid, grondrechten en gegevensaspecten van artificiële intelligentie en een datawet om de juiste voorwaarden voor betere controle en de voorwaarden voor burgers en bedrijven voor het delen van gegevens te scheppen.

In dezelfde geest zullen we een nieuwe Europese digitale identiteit voorstellen om het gemakkelijker te maken om online in heel Europa werkzaamheden te verrichten en toegang tot diensten te krijgen, en om ervoor te zorgen dat mensen meer controle hebben over en meer vertrouwen in de gegevens die ze delen en de manier waarop die worden gebruikt.

Met het oog op de billijkheid in de digitale wereld zal de EU blijven werken aan een internationale overeenkomst voor een billijk belastingstelsel dat duurzame inkomsten op lange termijn oplevert. Als dat niet lukt, zal de Commissie in de eerste helft van volgend jaar een digitale heffing voorstellen. In dezelfde geest van een billijk ondernemingsklimaat zal de Commissie een rechtsinstrument voorstellen om gelijke voorwaarden voor buitenlandse subsidies te scheppen.

De Commissie zal haar lopende herziening van de mededingingsregels voortzetten, zodat die regels geschikt blijven voor de veranderende marktomstandigheden, waaronder de versnelde digitalisering van de economie. We zullen ook onze nieuwe Europese industriestrategie actualiseren, om de gevolgen van COVID-19, de mondiale concurrentie en de versnelling van de dubbele groene en digitale transitie in aanmerking te nemen.

Met het oog op waardige, transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zal een wetgevingsvoorstel worden ingediend ter verbetering van de arbeidsomstandigheden van personen die via platforms diensten verlenen, teneinde eerlijke arbeidsvoorwaarden en adequate sociale bescherming te waarborgen.

2.3. Een economie die werkt voor de mensen

Nu de pandemie en de inperkingsmaatregelen voortduren, is het belangrijk dat Europa ervoor zorgt dat een gezondheids- en economische crisis niet in een sociale crisis uitmondt. Dit vormt de rode lijn voor ons optreden in het komende jaar, en door de volledige uitvoering en toepassing van het SURE-programma kunnen werknemers hun inkomen en bedrijven hun personeel behouden. We zullen deze maatregelen de komende jaren zorgvuldig evalueren.

De Europese pijler van sociale rechten zal het kompas van het Europese herstel zijn en ons beste instrument om ervoor te zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten. We zullen een ambitieus actieplan voorstellen om ervoor te zorgen dat het volledig wordt uitgevoerd. Het actieplan zal het belangrijkste instrument van deze Commissie zijn om op middellange en lange termijn bij te dragen tot sociaaleconomisch herstel en veerkracht, teneinde de sociale rechtvaardigheid van de digitale en groene transitie te verbeteren. In dezelfde geest beoogt de in de politieke beleidslijnen van voorzitter Von der Leyen aangekondigde nieuwe Europese kindergarantie armoede en ongelijkheid onder kinderen terug te dringen, door ervoor te zorgen dat alle kinderen toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs hebben. De Commissie zal lessen trekken uit de COVID-19-pandemie en zal, tegen de achtergrond van het veranderende arbeidsbestel, een voorstel doen voor een nieuw strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk. We zullen ook een actieplan voor de sociale economie voorstellen om sociale investeringen te bevorderen en partijen in de sociale economie en sociale ondernemingen te ondersteunen bij het opstarten, opschalen, innoveren en scheppen van banen.

Onze economieën hebben verdere beleidsondersteuning nodig. We moeten een delicaat evenwicht tussen financiële steun aan de ene kant en budgettaire houdbaarheid aan de andere kant vinden. Naarmate de verspreiding van het virus en de inperkingsmaatregelen toenemen, moeten de lidstaten naar goed inzicht gebruik blijven maken van budgettaire flexibiliteit om de economie te ondersteunen. De wereldhandel en de geïntegreerde waardeketens zullen een fundamentele groeimotor en een belangrijke drijvende kracht achter een werkelijk mondiaal herstel blijven. Het handelsbeleid van de EU wordt momenteel herzien en we zullen een nieuw instrument vaststellen om dwangmaatregelen van derde landen te ontmoedigen en tegen te gaan.

Op de langere termijn is er geen betere weg naar stabiliteit en concurrentievermogen dan via een diepere economische en monetaire unie, waardoor ook de internationale rol van de euro zal worden versterkt. We moeten vooruitgang boeken met betrekking tot de kapitaalmarktenunie en de bankenunie. Als onderdeel hiervan zullen we het kader voor de aanpak van bankfaillissementen in de EU herzien, maatregelen nemen om grensoverschrijdende investeringen in de EU te stimuleren en de strijd tegen witwassen opvoeren.

Als onderdeel van de systemische verandering in Europa moet ons economische en financiële stelsel ook een belangrijke drijvende kracht achter de dubbele transitie zijn. We zullen wetgeving inzake duurzaam ondernemingsbestuur voorstellen om duurzaam en verantwoord ondernemingsgedrag op de lange termijn te bevorderen. We zullen ook duurzame financiering blijven stimuleren, met name in de vorm van een voorstel voor de vaststelling van een EU-norm voor groene obligaties.

Met het oog op onze ambities en de investerings- en hervormingsbehoeften, moeten we de doeltreffendheid, efficiëntie en capaciteit van het openbaar bestuur in de hele Europese Unie vergroten en beoordelen.

2.4. Een sterker Europa in de wereld

Deze Commissie is aangetreden met het mandaat om te zorgen voor een sterker Europa in de wereld. Onze geopolitieke Commissie streeft naar het bevorderen van de strategische belangen en de doelstellingen van de EU in het buitenland, en verdedigt een op regels en waarden gebaseerde internationale orde in een steeds sterker gepolariseerde wereld. We zullen ons inzetten om onze mondiale rol als anker van verantwoordelijkheid, stabiliteit, samenwerking en solidariteit te versterken door het steeds toenemende aantal mondiale uitdagingen, crises en conflicten met de inzet van al onze instrumenten aan te pakken.

Het komende jaar zal de Commissie ervoor zorgen dat Europa zijn cruciale rol speelt in deze kwetsbare wereld — of het nu gaat om het voortouw nemen in de mondiale respons om een veilig en toegankelijk vaccin voor allen te waarborgen of om de versterking van het op regels gebaseerde mondiale multilaterale stelsel en van bilaterale, regionale en mondiale partnerschappen. We zullen volledige prioriteit blijven geven aan onze oostelijke en zuidelijke buurlanden, aan de Westelijke Balkan en aan Afrika. 

Onze nieuwe instrumenten voor externe uitgaven zullen helpen de strategische prioriteiten van de Unie extern uit te voeren.

De Europese Unie zal altijd geloven in de kracht en de waarde van multilateralisme en samenwerking in mondiale instellingen. We zullen een gezamenlijke mededeling voorstellen over het versterken van de bijdrage van de EU aan op regels gebaseerd multilateralisme. We moeten het voortouw nemen bij de hervormingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie om ze op de nieuwe realiteit af te stemmen.

Samen met onze partners zullen we een hernieuwd partnerschap met onze zuidelijke buurlanden voorstellen en een mededeling over het Noordpoolgebied voorstellen om het EU-beleid ten aanzien van een regio die bijzonder gevoelig is voor klimaatverandering en milieudruk en de gevolgen daarvan voor de economie en de veiligheid te actualiseren.

We zullen een voorstel indienen voor een nieuwe strategische aanpak ter ondersteuning van ontwapening, demobilisatie en re-integratie van voormalige strijders, die van cruciaal belang is voor duurzame stabiliteit en vrede in door conflicten geteisterde landen en regio’s.

We zullen ook een mededeling indienen over de humanitaire hulp van de EU, waarin met name aandacht zal worden besteed aan nieuwe manieren om samen te werken met onze partners en andere donoren, het gebruik van digitale instrumenten en innovatieve benaderingen van financierings- en hulpverleningsmodaliteiten, en aan de eigen snellereactiecapaciteit van de Commissie en manieren om de werkzaamheden in verband met de koppeling tussen humanitaire en ontwikkelingshulp en vrede te intensiveren.

Door een herziening van de richtlijn consulaire bescherming kunnen we het recht op consulaire bescherming op basis van het burgerschap van de Unie gemakkelijker uitoefenen en de Europese solidariteit versterken om EU-burgers in het buitenland beter te beschermen, met name tijdens crises. Hierdoor wordt de samenwerking tussen de lidstaten en de ondersteunende rol van de EU versterkt, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van haar unieke netwerk van EU-delegaties.

2.5. Bevordering van onze Europese levenswijze

De huidige gezondheidscrisis heeft duidelijk gemaakt dat onze crisisparaatheid en de beteugeling van grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen moeten worden versterkt. De nadruk blijft liggen op onze beheersing van de verspreiding van het virus en de gevolgen van de pandemie, maar we zullen ook de eerste lessen uit de crisis trekken. Het is tijd om een sterkere Europese gezondheidsunie tot stand te brengen.

We zullen een voorstel indienen voor een sterker EU-kader voor het opsporen van en het reageren op ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen, en voor een grotere rol van de bestaande agentschappen. Een tweede stap is dat we zullen voorstellen een agentschap voor geavanceerd biomedisch onderzoek en ontwikkeling op te zetten. In een nieuwe farmaceutische strategie wordt gekeken naar de veiligheid van de Europese toeleveringsketen en wordt gewaarborgd dat de burgers op veilige, betaalbare en hoogwaardige geneesmiddelen kunnen vertrouwen. Bovendien zal de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens tegen het einde van volgend jaar van start gaan om gegevens te gebruiken voor betere gezondheidszorg, beter onderzoek en betere beleidsvorming ten behoeve van de patiënten.

We zullen ook lessen trekken op andere gebieden, met name met betrekking tot het Schengengebied en de handhaving van het vrije verkeer van personen zonder controle aan de binnengrenzen. We zullen met het Europees Parlement en de lidstaten samenwerken om de werking van het Schengengebied in stand te houden en te verbeteren op basis van een nieuwe strategie voor de toekomst van Schengen en strengere Schengenregels, en we zullen de werkzaamheden ter voltooiing van het Schengengebied voortzetten.

We zullen de werkzaamheden met betrekking tot het nieuwe migratie- en asielpact voortzetten. In dit verband zal de Commissie een aantal maatregelen inzake legale migratie voorstellen, waaronder een pakket “talent en vaardigheden” en, als onderdeel daarvan, een herziening van de richtlijn langdurig ingezetenen en een herziening van de richtlijn gecombineerde vergunningen, alsmede opties voor de ontwikkeling van een EU-talentenpool. Andere elementen van het pact zijn een EU-actieplan tegen migrantensmokkel en een strategie voor vrijwillige terugkeer en re-integratie.

Wij zullen de veiligheidsunie blijven versterken, met name door middel van maatregelen om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken, hybride dreigingen te bestrijden, een nieuwe aanpak voor terrorismebestrijdingsmaatregelen en radicalisering te hanteren en de opsporing, verwijdering en melding van online seksueel misbruik van kinderen te verbeteren.

In het licht van de toename van antisemitisch geweld en haatmisdrijven zal de Commissie een alomvattende strategie voor de bestrijding van antisemitisme voorstellen, in aanvulling op en ter ondersteuning van de inspanningen van de lidstaten.

Voor het pad naar economisch herstel en succesvolle groene en digitale transities is het nodig dat Europeanen ook nieuwe vaardigheden verwerven. Als onderdeel van de bredere inspanningen om een cultuur van een leven lang leren tot stand te brengen en de overgang naar een andere baan te vergemakkelijken, zullen we een initiatief inzake individuele leerrekeningen voorstellen om mensen in staat te stellen een opleiding te volgen en hun loopbaan te beheren, en een Europese benadering van micro-credentials uitwerken om de individuele leermogelijkheden voor iedereen te verruimen.

2.6. Een nieuwe impuls voor Europese democratie

De Commissie zal blijven bouwen aan een Unie van gelijkheid en zal zich blijven inzetten voor de bescherming van de waarden van de EU, alsook voor inclusie en gelijkheid in al haar vormen, ongeacht geslacht, ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid.

Als onderdeel hiervan zal de Commissie een EU-strategie voor de rechten van personen met een handicap voorstellen, met name om de tenuitvoerlegging van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ten volle te waarborgen. In een EU-strategie voor de rechten van het kind zal worden nagegaan op welke manier kinderen en jongeren kunnen worden voorbereid op deelname aan het democratische leven van de EU, kwetsbare kinderen beter kunnen worden beschermd, hun rechten online kunnen worden beschermd, kindvriendelijke justitie kan worden bevorderd en geweld kan worden voorkomen en bestreden.

De Commissie blijft zich inzetten voor de toetreding van de EU tot het Verdrag van Istanbul, en zal een nieuw voorstel indienen om gendergerelateerd geweld te bestrijden. Zij zal ook voorstellen om alle vormen van haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen op te nemen in de lijst van euromisdrijven.

Het goed te keuren actieplan voor de Europese democratie zal een opstap zijn om de veerkracht van onze democratieën te verbeteren, de dreiging van externe inmenging in Europese verkiezingen aan te pakken, desinformatie tegen te gaan, en vrije en onafhankelijke media te ondersteunen. Volgend jaar zullen we duidelijkere regels voorstellen voor de financiering van de Europese politieke partijen en maatregelen nemen voor meer transparantie in betaalde politieke reclame, om het kiesrecht van mobiele Europeanen te verbeteren en om journalisten en het maatschappelijk middenveld te beschermen tegen strategische rechtszaken ter ontmoediging van publieksparticipatie.

We zullen ook grensoverschrijdende justitiële samenwerking bevorderen door ten volle gebruik te maken van digitale technologieën. 

De Commissie zal nagaan hoe het cohesiebeleid kan worden ingezet om het herstel en de dubbele transitie aan te jagen, de toenemende regionale verschillen zowel voor als na COVID-19 aan te pakken en nieuwe sociale en economische problemen te helpen aanpakken. Om onze kennis te vergroten en zo onze beleidsreacties te verbeteren, zal zij een beoordeling van de situatie in onze regio’s voorstellen. De Commissie zal ook een langetermijnvisie voor plattelandsgebieden ontwikkelen met het oog op maatregelen om het potentieel van deze regio’s optimaal te benutten. Betere regelgeving, beleidsvorming, en tenuitvoerlegging en handhaving van EU-recht

Toen de Commissie aantrad, heeft zij zich verbonden tot empirisch onderbouwd beleid dat gemakkelijker zou kunnen worden nageleefd en tot minder onnodige lasten voor bedrijven en mensen zou moeten leiden. Dit is eens zo belangrijk tijdens het huidige proces van crisisbeheersing en de focus op herstel in Europa.

In de aankomende mededeling over betere regelgeving zal de nadruk liggen op lastenverlichting, met name bij de uitvoering van het “one in, one out”-beginsel. Hierdoor worden nieuw ingevoerde administratieve lasten gecompenseerd door gelijksoortige lasten op hetzelfde beleidsterrein op EU-niveau weg te nemen voor mensen en bedrijven. Vanaf volgend jaar zal het Fit for Future-platform, een deskundigengroep op hoog niveau, de Commissie ondersteunen bij het aanduiden van mogelijkheden voor vereenvoudiging en lastenvermindering.

De crisis heeft ook duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan gefundeerde besluiten op basis van feitenmateriaal en de beginselen van betere regelgeving. De behoefte aan effectbeoordelingen, waarin de standpunten van alle betrokkenen in aanmerking worden genomen, is belangrijker dan ooit. De Commissie zal raadplegingen efficiënter en toegankelijker maken om de deelname van belanghebbenden te vergemakkelijken en zal gehoor geven aan de oproep tot soepeler verlopende raadplegingen.

De Commissie zal ook meer doen om de doeltreffende toepassing, uitvoering en handhaving van het recht van de Unie te verbeteren. Dit is met name van belang voor de goede werking van de eengemaakte markt, en voor de bescherming van belangrijke toeleveringsketens die winkels van voedsel en gezondheidsdiensten van medische uitrusting voorzien, om de rechten van de burgers te beschermen en de Europese Green Deal te verwezenlijken. De Commissie zal de lidstaten blijven steunen en met hen samenwerken zodat nieuwe en bestaande EU-regels snel en correct worden uitgevoerd. Tegelijkertijd zal de Commissie niet aarzelen om het Unierecht, indien nodig, middels inbreukprocedures te handhaven.

4. Conclusie

Het afgelopen jaar hebben de Europeanen zich opofferingen getroost om elkaar te beschermen, en moeten we de vooruitgang die we samen hebben geboekt, koesteren. Dat betekent dat we op onze hoede moeten blijven en onze aandacht moeten richten op het beheersen van de crisis, op samenwerking en op inzet voor een langetermijnoplossing om de crisis achter ons te kunnen laten.

Maar als Europa de crisis eenmaal te boven is gekomen, moeten we klaar staan om de zaken beter te doen om in een gezondere, eerlijkere en welvarender samenleving te leven. Dit betekent dat we ons weerbaarder moeten maken, maar het betekent ook dat sneller werk moet worden gemaakt van de transformatieve agenda waarop deze Commissie is verkozen en waarop zij zich vanaf de eerste dag steeds heeft gericht.

Dit is het dubbele doel van dit werkprogramma met alle daarin genoemde initiatieven van deze Commissie. Die initiatieven kunnen elk op verschillende gebieden zijn gericht, maar ze moeten allemaal naar hetzelfde doel toewerken. Het gaat er uiteindelijk om het leven gemakkelijker, ons milieu gezonder, de samenlevingen eerlijker, en de kansen gevarieerder en toegankelijker te maken, met modernere en meer op bredere doelstellingen gerichte economieën.

Om de initiatieven de gewenste impact te geven, zal de Commissie nauw samenwerken met het Europees Parlement en de Raad. Op deze collectieve leest is de Europese overeenstemming over NextGenerationEU geschoeid. Op deze basis kunnen we de pandemie te boven komen en de systemische verandering leveren die Europa nodig heeft. We hebben de visie, we hebben het plan, we hebben de investeringen — en we moeten de wereld van vandaag herstellen door een betere wereld van morgen te bouwen.

(1) De plaatsing van een initiatief in de bijlagen bij dit programma verandert niets aan de verantwoordelijkheden die zijn uiteengezet in de opdrachtbrieven die de leden van het college van voorzitter Von der Leyen hebben ontvangen.
(2)

 Aangepast werkprogramma van de Commissie 2020 (COM(2020) 440 final).

(3) Strategisch prognoseverslag 2020 (COM(2020) 493 final).
Top

Brussel, 19.10.2020

COM(2020) 690 final

BIJLAGEN

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Werkprogramma van de Commissie voor 2021








































Een Unie van vitaliteit in een kwetsbare wereld




























Bijlage I: Nieuwe initiatieven 1

Nr.

Beleidsdoelstelling

Initiatieven

Een Europese Green Deal

1.

Pakket Fit for 55

a)Herziening van het EU-emissiehandelssysteem (ETS), inclusief zeevaart, luchtvaart en Corsia, en een voorstel voor ETS als eigen middelen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 2e kwartaal 2021)

b)Mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens (CBAM) en een voorstel voor CBAM als eigen middelen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 2e kwartaal 2021)

c)Verordening inzake de verdeling van de inspanningen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 192, lid 1, VWEU, 2e kwartaal 2021)

d)Wijziging van de richtlijn betreffende hernieuwbare energie om uitvoering te geven aan de ambitie van de nieuwe klimaatdoelstelling voor 2030 (wetgeving, incl. effectbeoordeling, artikel 194 VWEU, 2e kwartaal 2021)

e)Wijziging van de richtlijn betreffende energie-efficiëntie om uitvoering te geven aan de ambitie van de nieuwe klimaatdoelstelling voor 2030 (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 194 VWEU, 2e kwartaal 2021)

f)Wijziging van de verordening inzake de opname van broeikasgasemissies en -verwijderingen door landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 192, lid 1, VWEU, 2e kwartaal 2021)

g)Vermindering van methaanemissies in de energiesector (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikelen 192 en 194 VWEU, 2e kwartaal 2021)

h)Herziening van de energiebelastingrichtlijn (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 2e kwartaal 2021)

i)Herziening van de richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 91 VWEU, 2e kwartaal 2021)

j)Herziening van de verordening tot vaststelling van CO2-emissienormen voor nieuwe personenauto's en nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 192, lid 1, VWEU, 2e kwartaal 2021)

k)Herziening van de richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 194 VWEU, 4e kwartaal 2021)

l)Herziening van het derde energiepakket voor gas (Richtlijn 2009/73/EU en Verordening (EG) nr. 715/2009) om concurrerende koolstofvrije gasmarkten te reguleren (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 194 VWEU, 4e kwartaal 2021)

2.

Pakket circulaire economie

a)Beleidsinitiatief betreffende duurzame producten, inclusief een herziening van de richtlijn inzake ecologisch ontwerp (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 4e kwartaal 2021)

b)Herbruikbare elektronica (niet-wetgevend, 4e kwartaal 2021)

3.

Pakket biodiversiteit en gifvrij milieu

a)Actieplan voor de ontwikkeling van de biologische productie: op weg naar 2030 (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

b)Het risico op ontbossing en bosdegradatie dat samenhangt met producten die in de EU op de markt worden gebracht, zoveel mogelijk beperken (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 2e kwartaal 2021)

c)Actieplan om de vervuiling van lucht, water en bodem tot nul terug te brengen (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

d)Nieuw regelgevingskader om ecosystemen opnieuw gezond te maken (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 192 VWEU, 4e kwartaal 2021)

4.

Duurzame en slimme mobiliteit

a)Herziening van de richtlijn betreffende intelligente vervoerssystemen, met inbegrip van een initiatief betreffende multimodale vervoersbewijzen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 91 VWEU, 3e kwartaal 2021)

b)Herziening van de verordening betreffende het trans-Europese vervoersnetwerk (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 172 VWEU, 3e kwartaal 2021)

c)EU-spoorlijninitiatief 2021, inclusief de herziening van de verordening inzake corridors voor het goederenvervoer en maatregelen om het personenvervoer per spoor te stimuleren (niet-wetgevend en wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 91 VWEU, 3e kwartaal 2021)

d)Ontwikkeling van emissienormen voor auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen na Euro 6/VI (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 4e kwartaal 2021)

Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

5..

Europa’s digitale decennium

Europa’s digitale decennium: digitale doelstellingen voor 2030 (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

6.

Datapakket

a)Datawet (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 3e kwartaal 2021)

b)Evaluatie van de databankrichtlijn (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 3e kwartaal 2021)

7.

Digitale heffing

Digitale heffing en een voorstel voor een digitale heffing als eigen middelen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 2e kwartaal 2021)

8.

Een betrouwbare en beveiligde Europese e-ID

Een betrouwbare en beveiligde Europese e-ID (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 1e kwartaal 2021)

9.

Platformwerkers

Verbetering van de arbeidsomstandigheden van platformwerkers (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 153 VWEU, 1e/4e kwartaal 2021)

10..

Industriële strategie voor Europa

Actualisering van de nieuwe industriële strategie voor Europa (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

11.

Buitenlandse subsidies

Follow-up van het witboek over buitenlandse subsidies:

a)een gelijk speelveld tot stand brengen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 207 VWEU, 2e kwartaal 2021)

b)overheidsopdrachten (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 207 VWEU, 2e kwartaal 2021)

12.

Civiele, defensie- en ruimtevaartindustrie

Actieplan voor synergieën tussen de civiele, de defensie- en de ruimtevaartindustrie (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

13.

Ontwerpvereisten en consumentenrechten voor elektronica

Nieuwe ontwerpvereisten en consumentenrechten voor elektronica (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 4e kwartaal 2021)

Een economie die werkt voor de mensen

14.

Verdieping van de kapitaalmarktenunie

a)Kader ter bescherming en facilitering van investeringen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 2e kwartaal 2021)

b)Herziening van de prudentiële regels voor verzekerings- en herverzekeringsondernemingen (Solvency II) (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 53, lid 1, en artikelen 62 en 114 VWEU, 3e kwartaal 2021)

c)Herziening van de richtlijn en de verordening betreffende markten voor financiële instrumenten (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 4e kwartaal 2021)

15.

Duurzame corporate governance

Duurzame corporate governance (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 50 en eventueel artikel 114 VWEU, 2e kwartaal 2021)

16.

EU-norm voor groene obligaties

Vaststelling van een EU-norm voor groene obligaties (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 2e kwartaal 2021)

17.

Antiwitwaspakket

Wetgevingspakket voor de bestrijding van witwaspraktijken (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 1e kwartaal 2021)

18.

Pakket eerlijke economie

a)Actieplan inzake de Europese pijler van sociale rechten (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

b)Aanbeveling voor een Europese kindergarantie (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

c)Mededeling betreffende een nieuw kader inzake veiligheid en gezondheid op het werk (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

d)Actieplan voor de sociale economie (niet-wetgevend, 4e kwartaal 2021)

19.

Stelsel van algemene preferenties

Bouwen aan het rechtskader voor het toekomstige stelsel van algemene preferenties dat handelsvoordelen toekent aan ontwikkelingslanden (wetgeving, incl. effectbeoordeling, artikel 207 VWEU, 2e kwartaal 2021)

20.

Dwangmaatregelen van derde landen voorkomen en tegengaan

Instrument om dwangmaatregelen van derde landen te voorkomen en tegen te gaan (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 207, 4e kwartaal 2021)

21.

Prestatiekader 2021-2027

Mededeling over het prestatiekader 2021-2027 (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021);

22.

Voltooiing van de bankenunie

Herziening van het kader voor bankencrisisbeheer en depositoverzekering (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 4e kwartaal 2021)

23.

Accijnspakket

a)Herziening van de richtlijn betreffende belasting op tabak (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 113 VWEU, 3e kwartaal 2021)

b)Wijziging van de richtlijn houdende een algemene regeling inzake accijns (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 113 VWEU, 4e kwartaal 2021)

Een sterker Europa in de wereld

24.

Versterking van de bijdrage van de EU aan op regels gebaseerd multilateralisme

Gezamenlijke mededeling over het versterken van de bijdrage van de EU aan op regels gebaseerd multilateralisme (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

25.

De Arctische dimensie

Gezamenlijke mededeling over het noordpoolgebied (niet-wetgevend, 4e kwartaal 2021)

26.

Zuidelijk nabuurschap

Gezamenlijke mededeling over een hernieuwd partnerschap met het Zuidelijk Nabuurschap (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

27.

Ontwapening, demobilisatie en re-integratie van voormalige strijders

Gezamenlijke mededeling over een strategische aanpak voor de ontwapening, demobilisatie en re-integratie van voormalige strijders (niet-wetgevend, 3e kwartaal 2021)

28.

Onderzoek, innovatie, onderwijs en jeugd

Mededeling over de alomvattende aanpak van onderzoek, innovatie, onderwijs en jeugd (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

29.

Humanitaire hulp van de EU

Mededeling over de humanitaire hulp van de EU in de context van de COVID‑19-pandemie en daarbuiten (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

30.

Consulaire bescherming

Consulaire bescherming – herziening van de EU-regels (wetgevend, artikel 23 VWEU, 4e kwartaal 2021)

Bevordering van onze Europese levenswijze

31.

Biomedisch onderzoek en biomedische ontwikkeling in Europa

Voorstel tot oprichting van een nieuw Europees agentschap voor biomedisch onderzoek en biomedische ontwikkeling (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 4e kwartaal 2021)

32.

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikelen 114 en 168 VWEU, 4e kwartaal 2021)

33.

Vervolginitiatieven in het kader van het nieuwe migratie- en asielpact

a)EU-actieplan tegen migrantensmokkel (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

b)Een nieuwe strategie voor vrijwillige terugkeer en re-integratie (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

34.

Schengenpakket

a)Strategie voor de toekomst van Schengen (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

b)Wijziging van de richtlijn tot vaststelling van het Schengenevaluatiemechanisme (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 70 VWEU, 2e kwartaal 2021)

c)Herziening van de Schengengrenscode (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 77 VWEU, 2e kwartaal 2021)

d)Digitalisering van visumprocedures (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 77 VWEU, 4e kwartaal 2021)

35.

Follow-up van de EU-veiligheidsstrategie

a)Mededeling over een EU-agenda voor de aanpak van de georganiseerde misdaad (2021-2025) (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

b)Wetgeving voor een doeltreffende aanpak van seksueel misbruik van kinderen online (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 2e kwartaal 2021)

c)EU-agenda voor terrorismebestrijding: voorkomen, beschermen, reageren, anticiperen (niet-wetgevend, 3e kwartaal 2021)

d)Herziening van de richtlijn betreffende de bevriezing en confiscatie van opbrengsten van misdrijven (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikelen 82 en 83 VWEU, 4e kwartaal 2021)

e)Voorstel tot modernisering van de bestaande samenwerking op het gebied van rechtshandhaving in de EU met behulp van een EU-code voor politiesamenwerking (wetgevend, incl. effectbeoordeling, 4e kwartaal 2021)

f)Voorstel voor een richtlijn betreffende bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 87 VWEU, 4e kwartaal 2021)

36.

Follow-up van de Europese onderwijsruimte en de bijgewerkte vaardighedenagenda

a)Een Europese aanpak van microcredentials (niet-wetgevend, 4e kwartaal 2021)

b)Individuele leerrekeningen (wetgevend en niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling, 4e kwartaal 2021)

37.

EU-strategie inzake de bestrijding van antisemitisme

Mededeling over de EU-strategie inzake de bestrijding van antisemitisme (niet-wetgevend, 4e kwartaal 2021)

Een nieuwe impuls voor Europese democratie

38.

Rechten van kinderen

EU-strategie voor de rechten van het kind (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)

39.

Voorkoming en bestrijding van specifieke vormen van gendergerelateerd geweld

Voorstel ter voorkoming en bestrijding van specifieke vormen van gendergerelateerd geweld (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 82, lid 2, en artikelen 83 en 84 VWEU, 4e kwartaal 2021)

40.

Bestrijding van haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen

Initiatief om de lijst van EU-misdrijven uit te breiden tot alle vormen van haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 83 VWEU, 4e kwartaal 2021)

41.

Pakket betreffende digitale justitiële samenwerking

a)Digitale inlichtingenuitwisseling bij grensoverschrijdend terrorisme (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikelen 85 en 88 VWEU, 4e kwartaal 2021)

b)Samenwerkingsplatform voor gemeenschappelijke onderzoeksteams (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 82, lid 1, onder d), VWEU, 4e kwartaal 2021)

c)Digitalisering van grensoverschrijdende justitiële samenwerking (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikelen 81 en 82 VWEU, 4e kwartaal 2021)

42.

Transparantie- en democratiepakket

a)Herziening van het statuut en de financiering van Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 224 VWEU, 3e kwartaal 2021)

b)Grotere transparantie op het gebied van betaalde politieke reclame (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikelen 114 en 224 VWEU, 3e kwartaal 2021)

c)Herziening van de richtlijn van de Raad tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ten behoeve van de burgers van de Unie die verblijven in een lidstaat waarvan zij geen onderdaan zijn (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 22 VWEU, 4e kwartaal 2021)

d)Herziening van de richtlijn van de Raad tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het actieve en passieve kiesrecht bij gemeenteraadsverkiezingen ten behoeve van de burgers van de Unie die verblijven in een lidstaat waarvan zij de nationaliteit niet bezitten (wetgevend, incl. effectbeoordeling, artikel 22 VWEU, 4e kwartaal 2021)

e)Initiatief tegen misbruik van procesrecht ten aanzien van journalisten en rechtenbeschermers (wetgevend of niet-wetgevend, 4e kwartaal 2021)

43.

Langetermijnvisie voor plattelandsgebieden

Mededeling over de langetermijnvisie voor plattelandsgebieden (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2021)

44.

EU-strategie voor personen met een handicap

Strategie voor de rechten van personen met een handicap (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2021)



Bijlage II: Refit-initiatieven 2

Nr.

Titel

Vereenvoudigingsdoelstelling / -potentieel (korte toelichting bij de Refit-doelstelling van de herzieningen, en het vereenvoudigingspotentieel voor evaluaties en geschiktheidscontroles)

Een Europese Green Deal

1.

Herziening van geografische aanduidingen

Deze herziening voorziet in een aanscherping van de geografische aanduidingen (GA’s) voor alle landbouwsectoren en handhaaft de specifieke kenmerken ervan in de sector wijnen en gedistilleerde dranken. Het GA-systeem van de EU is als zodanig een degelijk systeem. Het voorstel zal evenwel: boeren en producenten van duurzame producten beter in staat stellen de GA’s toe te passen; de GA’s interessanter maken, met name voor producenten in lidstaten die er weinig gebruik van maken; lacunes in de wetgeving, waaronder in het toepassingsgebied, dichten; de bescherming en de handhaving, met name op het internet, verbeteren; GA-producentengroeperingen meer slagkracht bieden; sterker inzetten op het prestige van het GA-systeem met name door middel van de GA-logo’s; het beheer van de GA-registers moderniseren. De regeling voor gegarandeerde traditionele specialiteiten, die de producenten en consumenten na 28 jaar niet de verwachte voordelen heeft opgeleverd, zal worden vervangen door een doeltreffender en flexibeler etiketteringsmechanisme, dat in wezen door de lidstaten wordt beheerd maar zo nodig door middel van passende instrumenten bescherming op EU-niveau biedt.

Met het voorgestelde initiatief zullen de technische en procedurele regels voor geografische aanduidingen zoveel mogelijk worden samengevoegd, zal er één GA-registratieprocedure worden opgezet en zullen aanvragers van in en buiten de EU hun aanvraag digitaal kunnen indienen om de registratie te versnellen. Een eenvoudiger systeem is interessanter voor producenten en begrijpelijker voor consumenten; het is gemakkelijker te promoten en stuwt de verkoopcijfers omhoog naarmate het GA-concept meer bekendheid verwerft. De evaluatie is bezig.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 43 en 118 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

2.

Bescherming van de ozonlaag - herziening van de EU-regels

Volgens de conclusies van de evaluatie van de ozonrichtlijn is er ruimte voor vereenvoudiging, verduidelijking en betere samenhang. De verordening kan ook worden aangepast aan de laatste technologische ontwikkelingen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 192 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

3.

Herziening van Verordening (EG) nr. 1013/2006 betreffende de overbrenging van afvalstoffen

Dit initiatief sluit aan bij de prioriteiten die zijn aangekondigd in de Europese Green Deal en het nieuwe actieplan voor de circulaire economie. De Commissie zal op basis van haar evaluatie een herziening van de verordening betreffende de overbrenging van afvalstoffen voorstellen om het transport van problematische afvalstoffen naar buiten de EU te beperken, de procedures voor dergelijke transporten af te stemmen op de doelstellingen van de circulaire economie en de handhaving te verbeteren.

Geplande vaststellingstermijn: 2e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 192 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

4.

Herziening - Actualisering van de concentratiegrenswaarden voor persistente organische verontreinigende stoffen in afval - Wijzigingen van de bijlagen IV en V betreffende afval bij de verordening inzake persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s) in afval

Dit initiatief sluit aan bij de prioriteiten die zijn aangekondigd in het nieuwe actieplan voor de circulaire economie. De Commissie zal een herziening van de bijlagen IV en V betreffende afval bij de verordening inzake POP’s voorstellen om ervoor te zorgen dat dergelijk afval op een milieuverantwoorde wijze wordt beheerd en veiliger kan worden gerecycled.

Geplande vaststellingstermijn: 2e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 192 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

5.

Herziening van Richtlijn 94/62/EG betreffende verpakking en verpakkingsafval ter versterking van de essentiële vereisten waaraan verpakkingen die in de EU in de handel worden gebracht, moeten voldoen

Dit initiatief sluit aan bij de prioriteiten die zijn aangekondigd in de Europese Green Deal, het nieuwe actieplan voor de circulaire economie en een specifiek wettelijk mandaat in de richtlijn betreffende verpakking en verpakkingsafval. De Commissie zal een herziening van de essentiële vereisten voor verpakking voorstellen om ervoor te zorgen dat verpakkingen worden hergebruikt en gerecycled, dat gerecycled materiaal bij de vervaardiging wordt gebruikt en dat deze vereisten beter kunnen worden gehandhaafd. In dit kader zullen ook maatregelen worden genomen tegen oververpakking en om verpakkingsafval te verminderen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 114 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

6.

Herziening van Richtlijn 2010/75/EU inzake industriële emissies

De herziening van de richtlijn inzake industriële emissies maakt deel uit van de herziening van de EU-maatregelen inzake verontreiniging door grote industriële installaties, zoals aangekondigd in de Europese Green Deal. De herziening zal de richtlijn sterker laten bijdragen aan de doelstelling van nulverontreiniging en beter afstemmen op het beleid inzake klimaat, energie en circulaire economie. Ze zal ervoor zorgen dat de richtlijn de komende industriële transformatie in goede banen kan helpen leiden.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 192 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

7.

Herziening van de verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende statistieken van de landbouwinput en -output

Deze statistieken moeten voorzien in de behoeften die voortvloeien uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020 en de Europese Green Deal, met name de “van boer tot bord”-strategie. Het doel is de wetgeving inzake landbouwstatistieken te moderniseren, de lasten van de gegevensverstrekking te verlichten, rekening te houden met nieuwe gegevensbehoeften en ervoor te zorgen dat de verzamelde gegevens beter vergelijkbaar zijn. Voortaan zullen binnen een gemeenschappelijk geïntegreerd rechtskader statistieken worden verzameld over de:

o    landbouwproductie, met inbegrip van de biologische landbouw;

o    landbouwprijzen, en

o    gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten.

Geplande vaststellingstermijn: 1e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 338, lid 1, VWEU. Er zal geen effectbeoordeling worden verricht.

8.

Herziening van de verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese visserijstatistieken, houdende intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1921/2006, (EG) nr. 762/2008, (EG) nr. 216/2009, (EG) nr. 217/2009 en (EG) nr. 218/2009

Deze herziening strekt ertoe de verzameling van de gegevens die nodig zijn om de Europese visserijstatistieken op te stellen, te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Zij zal ook de Europese visserijstatistieken afstemmen op de gegevens- en informatiebehoeften van het hervormde gemeenschappelijke visserijbeleid. Ze heeft betrekking op statistieken over vangsten, de aanvoer van visserijproducten en aquacultuur. Het hoofddoel bestaat erin zoveel mogelijk gebruik te maken van de administratieve gegevens die voor het gemeenschappelijke visserijbeleid worden verzameld, en de lasten voor de lidstaten te verminderen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 338 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

9.

Herziening van de bouwproductenverordening (EU nr. 305/2011)

De bouw is een van de 14 toonaangevende industriële ecosystemen die centraal staan in het herstelplan. De herziening, die wordt genoemd in de Europese Green Deal en het actieplan voor de circulaire economie, zal voorzien in een kader voor milieu- en circulariteitseisen voor bouwproducten en op die manier bijdragen aan een grotere energie- en materiaalefficiëntie van gebouwen.

Met dit initiatief zullen de belangrijkste problemen worden aangepakt die bij de evaluatie aan het licht zijn gekomen, met name de problemen bij de ontwikkeling van geharmoniseerde technische specificaties en in het bijzonder de impasse bij de standaardisatie, die het markttoezicht moet verbeteren en nog bestaande problemen met nationale keurmerken of extra nationale vereisten/tests moet oplossen. Op die manier zal de interne markt voor bouwproducten beter functioneren. Daarnaast zal dit initiatief het kader bieden voor de ontwikkeling en toepassing van milieu- en duurzaamheidscriteria voor bouwproducten. Uit de evaluatie van de bouwproductenverordening is gebleken dat de nalevingskosten voor deze verordening 0,6 % tot 1,1 % van de omzet van de sector vertegenwoordigen en voor het merendeel door de producenten worden gedragen. De analyse bevestigt dat er bij de naleving schaalvoordelen kunnen worden behaald en toont aan dat de kosten voor kleine en middelgrote ondernemingen, en met name micro-ondernemingen, zeer hoog kunnen zijn. Hoewel er geen hard bewijs bestaat voor de effecten die de bouwproductenverordening op de interne markt heeft, worden deze door de betrokkenen over het algemeen als positief ervaren voor de grensoverschrijdende handel.

Geplande vaststellingstermijn: 3e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 114 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

10.

Herziening van Verordening (EG) nr. 1831/2001 betreffende toevoegingsmiddelen voor diervoeding

In deze verordening, die in 2003 is aangenomen, zijn de regels vastgesteld voor de vergunningverlening voor het in de handel brengen en het gebruik van toevoegingsmiddelen voor diervoeding. Bij de evaluatie is in kaart gebracht welke factoren in de weg stonden aan de verwezenlijking van bepaalde doelstellingen en derhalve een herziening noodzakelijk maken. In overeenstemming met het actieplan van de “van boer tot bord”-strategie beoogt het voorstel in eerste instantie bij te dragen aan een duurzamer voedselproductiesysteem door nieuwe criteria vast te stellen die de vergunningverlening voor toevoegingsmiddelen voor diervoeding moeten bevorderen, met positieve gevolgen voor het dierenwelzijn en het milieu. Het voorstel zal ook mechanismen ontwikkelen ter bevordering van innovatie op het gebied van toevoegingsmiddelen voor diervoeding, met name mechanismen die bijdragen aan de vermindering van het gebruik van antibiotica, om zo het dierenwelzijn te verbeteren en de effecten op de klimaatverandering te beperken. Tot slot strekt het voorstel ertoe de processen te stroomlijnen om de risicobeoordeling efficiënter te maken, zodat innovatieve toevoegingsmiddelen sneller op de markt kunnen komen en de administratieve rompslomp bij vergunningsaanvragen wordt verlaagd.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 43 en artikel 168, lid 4, onder b), VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

11.

Evaluatie van de richtlijn betreffende zuiveringsslib (86/278/EEG)

Richtlijn 86/278/EEG betreffende zuiveringsslib strekt ertoe het juiste gebruik van zuiveringsslib in de landbouw te bevorderen en het gebruik ervan te reguleren om nadelige gevolgen voor bodem, planten, dieren en mensen te voorkomen. De richtlijn, die 30 jaar geleden werd aangenomen, komt niet geheel tegemoet aan de huidige behoeften en verwachtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van de regulering van opkomende verontreinigende stoffen zoals geneesmiddelen en microplastics. Bij de evaluatie zal worden nagegaan of de richtlijn goed functioneert en zullen de risico’s en kansen in verband met het beheer van zuiveringsslib worden geanalyseerd. Dit zal gebeuren aan de hand van de standaardevaluatiecriteria doeltreffendheid, efficiëntie, samenhang, relevantie en EU-meerwaarde. Er zal een beoordeling worden verricht van de administratieve kosten en er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de gevolgen voor middelgrote, kleine en micro-ondernemingen.

12.

Evaluatie van Richtlijn 2007/2/EG tot oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Europese Gemeenschap (Inspire)

De Inspire-richtlijn heeft een EU-brede digitale ruimte gecreëerd voor het delen van ruimtelijke informatie met het oog op de bescherming van het milieu. Bij deze evaluatie zal worden nagegaan of zij heeft bijgedragen aan de verbetering van de doeltreffendheid en efficiëntie van milieubeschermingsmaatregelen. Voorts zal worden nagegaan of de richtlijn nog relevant is voor de belanghebbenden en in overeenstemming is met andere wetgeving, in het bijzonder het nieuwe initiatief betreffende een dataruimte in het kader van de Green Deal.

Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

13.

Herziening van de richtsnoeren inzake regionale steun

Dit initiatief strekt ertoe de richtsnoeren inzake regionale steunmaatregelen, die eind 2020 zouden verstrijken en tot en met 31 december 2021 zijn verlengd, te herzien om de economische ontwikkeling van bepaalde achterstandsgebieden in de Europese Unie te bevorderen, zoals is vastgesteld in artikel 107, lid 3, onder a) en c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. De richtsnoeren inzake regionale steun vormen een van de staatssteuninstrumenten die de implementatie van de doelstellingen van de Europese Green Deal en de digitale strategie zullen bevorderen. Een beperkte wijziging van de huidige richtsnoeren is noodzakelijk om de gevolgen van de transitie naar een groene economie te verzachten.

Geplande vaststellingstermijn: 1e kwartaal 2021; niet-wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal geen effectbeoordeling worden verricht.

14.

Herziening van de richtsnoeren inzake energie- en milieusteun

De huidige regels zijn van toepassing tot en met 31 december 2020 (en zullen worden verlengd tot en met 31 december 2021). Uit de geschiktheidscontrole die momenteel wordt verricht, is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, technologie en de markten en om de dubbele transformatie naar een digitale en groene economie goed te begeleiden. In haar mededelingen over de “Europese Green Deal” en het “Investeringsplan voor een duurzaam Europa”/“Investeringsplan voor de Europese Green Deal” heeft de Commissie zich ertoe verbonden de richtsnoeren inzake energie- en milieusteun tegen 2021 te herzien om zo een kosteneffectieve transitie van de economie en de industrie naar klimaatneutraliteit tegen 2050 te ondersteunen.

De herziening moet leiden tot een gemoderniseerd en vereenvoudigd kader dat overheden in staat stelt de EU-doelstellingen op kosteneffectieve wijze te verwezenlijken met zo min mogelijk verstoringen van de mededinging en de handel in de Unie. De herziening zal met name passende maatregelen moeten faciliteren om een moderne koolstofvrije en circulaire economie verder te bevorderen en tegelijkertijd verstoringen van de mededinging te beperken en passende waarborgen voor de integriteit van de eengemaakte markt te bieden. De herziening moet ervoor zorgen dat de aangepaste regels zijn afgestemd op nieuwe technologische en marktontwikkelingen en dat in de volgende jaren van economisch herstel een billijke transformatie van de economie zonder verstoringen wordt gewaarborgd.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; niet-wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

15.

Herziening van de richtsnoeren inzake risicofinanciering

De huidige regels zijn van toepassing tot en met 31 december 2020 (en zullen worden verlengd tot en met 31 december 2021). Uit de geschiktheidscontrole die momenteel wordt verricht, is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, technologie en de markten en om de huidige prioriteiten van de Commissie en het economisch herstel goed te begeleiden.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; niet-wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal geen effectbeoordeling worden verricht.

16.

Herziening van de kaderregeling inzake staatssteun, ontwikkeling en innovatie

De huidige regels hebben geen vervaldatum. Uit de geschiktheidscontrole die momenteel wordt verricht, is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar doelgericht moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, technologie en de markten en om de huidige prioriteiten van de Commissie en het economisch herstel goed te begeleiden.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; niet-wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal geen effectbeoordeling worden verricht.

17.

Herziening van de mededeling over belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang

De huidige regels zijn van toepassing tot en met 31 december 2020 (en zullen worden verlengd tot en met 31 december 2021). Uit de geschiktheidscontrole die momenteel wordt verricht, is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar doelgericht moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, technologie en de markten en om de huidige strategische prioriteiten van de Commissie en het economisch herstel goed te begeleiden.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; niet-wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal geen effectbeoordeling worden verricht.

18.

Herziening van de algemene groepsvrijstellingsverordening voor staatssteun in het licht van de Green Deal

De huidige regels zijn van toepassing tot en met 31 december 2020 (en zullen worden verlengd tot en met 31 december 2023). Uit de geschiktheidscontrole die momenteel wordt verricht, is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, technologie en de markten en om de dubbele transformatie naar een digitale en groene economie goed te begeleiden. De herziening moet leiden tot een gemoderniseerd en vereenvoudigd kader, dat overheden in staat stelt de EU-doelstellingen op kosteneffectieve wijze te verwezenlijken met zo min mogelijk verstoringen van de mededinging en de handel in de Unie.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal geen effectbeoordeling worden verricht.

19.

Herziening van de richtsnoeren inzake staatssteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden, en van de groepsvrijstellingsverordening voor de landbouw

De huidige regels zijn van toepassing tot en met 31 december 2020 (en zullen worden verlengd tot en met 31 december 2021). Uit de lopende evaluatie is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar dat er ruimte is voor procedurele vereenvoudigingen en aanpassingen om de doeltreffendheid van bepaalde steunmaatregelen te verhogen. Het kader voor staatssteun moet nauw verbonden blijven met de wetgeving van het gemeenschappelijke landbouwbeleid, met name de toekomstige verordening inzake steun voor nationale strategische plannen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

20.

Herziening van de richtsnoeren inzake staatssteun in de visserij- en de aquacultuursector, de groepsvrijstellingsverordening en de de-minimisverordening

De huidige regels zijn van toepassing tot en met 31 december 2020 (en zullen worden verlengd tot en met 31 december 2021). Uit de lopende evaluatie is gebleken dat de huidige regels goed hebben gefunctioneerd maar dat er ruimte is voor procedurele vereenvoudigingen. Het kader voor staatssteun moet nauw verbonden blijven met de wetgeving van het gemeenschappelijke visserijbeleid, met name de toekomstige verordening inzake het fonds voor maritieme zaken en visserij.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikelen 107 en 108 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

21.

Herziening van de machinerichtlijn (2006/42/EG)

Dit initiatief heeft tot doel:

(I)de risico’s in verband met nieuwe technologieën aan te pakken, zonder dat dit de technische vooruitgang in de weg staat;

(II)de vereisten voor documentatie te vereenvoudigen door digitale formats toe te laten en zo de administratieve lasten voor de marktdeelnemers te beperken en bovendien de milieukosten te drukken;

(III)een aantal belangrijke concepten en definities in de huidige tekst van de richtlijn in juridisch opzicht te verduidelijken;

(IV)de samenhang met andere richtlijnen en verordeningen voor producten te waarborgen en de handhaving van de wetgeving te verbeteren via afstemming op het nieuwe wetgevingskader;

(V)de omzettingskosten te verlagen door van de richtlijn een verordening te maken.

Geplande vaststellingstermijn: 2e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 114 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

22.

Herziening — Geautomatiseerde boekingssystemen

Bij de verordening inzake een gedragscode voor geautomatiseerde boekingssystemen is een regelgevingskader voor geautomatiseerde boekingssystemen (CRS) voor luchtvervoersproducten vastgesteld. Deze verordening strekte er in het algemeen toe misbruik van marktmacht te voorkomen, marktefficiëntie te waarborgen en de consumentenbelangen te beschermen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 91 en artikel 100, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

23.

Evaluatie van de bekendmaking van de Commissie inzake de bepaling van de markt in het EU-mededingingsrecht

De afgelopen paar jaar gaan de veranderingen alsmaar harder en spelen digitalisering en interconnectiviteit een steeds grotere rol in de wereld.

De huidige bekendmaking marktbepaling dateert uit 1997. Daardoor komen misschien niet alle relevante vragen aan bod die vandaag bij de afbakening van de relevante productmarkt en de relevante geografische markt spelen. De Commissie heeft in al die jaren ook heel wat ervaring opgedaan met het afbakenen van markten, de daarbij gebruikte technieken zijn geëvolueerd en de EU-rechter heeft aanvullende houvast gegeven.

De Commissie zal nagaan of zij haar bekendmaking van 1997 inzake marktbepaling moet aanpassen om ervoor te zorgen dat deze duidelijk en up-to-date is en op een vlot toegankelijke manier een duidelijke en consistente benadering biedt van de marktafbakening in zowel antitrust- als concentratiezaken in verschillende bedrijfstakken. De Commissie moet er zorg voor dragen dat haar richtsnoeren inzake de handhaving van antitrust- en concentratiezaken volledig in de pas blijven met de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en technologie in de huidige mondiale context.

24.

Evaluatie van de staatssteunregels voor de uitrol van breedbandinfrastructuur

De staatssteunregels die van toepassing zijn op de breedbandsector, zijn gericht op de uitrol van concurrentiebevorderende breedbandnetwerken; zij garanderen dat overheidsmiddelen naar gebieden vloeien die deze het meest nodig hebben (voornamelijk plattelandsgebieden), zonder dat privé-investeringen worden verdrongen. Bij de evaluatie van deze regels zal worden nagegaan hoe zij hebben gefunctioneerd, of zij beantwoorden aan de technologische en sociaaleconomische ontwikkelingen, en of zij geschikt zijn om aan de nieuwe EU-doelstellingen te voldoen.

25.

Evaluatie van de staatssteunregels voor gezondheidszorg en sociale diensten van algemeen economisch belang

Bij de evaluatie zal worden nagegaan in hoeverre de regels inzake gezondheidszorg en sociale diensten van algemeen economisch belang (DAEB’s) hebben bijgedragen aan de beoogde doelstellingen van het DAEB-pakket van 2012, dat wil zeggen in hoeverre zij de lidstaten hebben ondersteund bij de financiering van diensten van algemeen economisch belang die essentieel zijn voor de burgers en de samenleving als geheel, met inachtneming van de belangrijkste aspecten van het staatssteuntoezicht.

26.

Evaluatie van het “nieuwe wetgevingskader voor producten” (Besluit nr. 768/2008/EG betreffende een gemeenschappelijk kader voor het verhandelen van producten, en de bepalingen inzake accreditatie en CE-markering van Verordening (EG) nr. 765/2008)

Deze evaluatie heeft tot doel de doeltreffendheid, efficiëntie, relevantie, samenhang en EU-meerwaarde van Besluit nr. 768/2008/EG betreffende een gemeenschappelijk kader voor het verhandelen van producten en van de bepalingen inzake accreditatie en CE-markering van Verordening (EG) nr. 765/2008 te beoordelen. Daarbij moet ook worden nagegaan of deze instrumenten geschikt zijn voor het digitale tijdperk en een groenere economie en of zij onze groene en digitale transitie versnellen en onze economische veerkracht ondersteunen.

27.

Evaluatie van de richtlijn inzake elektromagnetische compatibiliteit (2014/30/EU)

Richtlijn 2014/30/EU inzake elektromagnetische compatibiliteit heeft betrekking op elektrische uitrusting die in de EU in de handel wordt gebracht. Onder het toepassingsgebied van deze richtlijn valt een groot en toenemend aantal producten, die zowel voor de consument als de beroepsmatige gebruiker bestemd zijn.

De richtlijn strekt ertoe de interne markt goed te laten functioneren door te eisen dat uitrusting voldoet aan een passend niveau van elektromagnetische compatibiliteit. Meer in het bijzonder beoogt de richtlijn te vermijden dat elektromagnetische storingen die door apparaten worden veroorzaakt, de goede werking van andere apparaten in het gedrang brengen en dat apparaten een passend niveau van ongevoeligheid voor elektromagnetische storingen hebben zodat zij kunnen functioneren zoals bedoeld.

In het kader van de evaluatie wordt nagegaan of de richtlijn uit het oogpunt van doeltreffendheid, efficiëntie, relevantie, samenhang en EU-meerwaarde nog altijd geschikt is voor het beoogde doel.

Een economie die werkt voor de mensen

28.

Herziening van Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012

Dit initiatief is gebaseerd op de ervaringen die zijn opgedaan sinds de verordening zes jaar geleden in werking is getreden; op een beperkt aantal gebieden zijn er praktische problemen gerezen met de toepassing van het nieuwe kader. Het nieuwe voorstel zal daarom een aantal gerichte wijzigingen van de verordening bevatten, die tot doel hebben de regels te vereenvoudigen en ze evenrediger en minder omslachtig te maken.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om:

a) grensoverschrijdende dienstverlening door CSD’s van de Unie en de afhandeling van desbetreffende aanvragen;

b) de procedures en voorwaarden waaronder CSD’s een vergunning hebben verkregen om kredietinstellingen of zichzelf aan te wijzen om bancaire nevendiensten te verrichten;

c) regels betreffende interne afwikkeling;

d) fintech / gebruik van technologische innovatie.

Geplande vaststellingstermijn: 2e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 114 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

29.

Evaluatie van drie verordeningen inzake passagiersrechten: de rechten van personen met een handicap en personen met beperkte mobiliteit die per luchtvervoer reizen (Verordening (EG) nr. 1107/2006), de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen (Verordening (EU) nr. 1177/2010), en de rechten van autobus- en touringcarpassagiers (Verordening (EU) nr. 181/2011)

Gebaseerd op de conclusies van de evaluatie, een vergelijkende analyse van de goede praktijken op het gebied van passagiersrechten voor alle vervoerswijzen en het resultaat van de lopende wetgevingsprocedures voor de rechten van trein- en luchtvaartpassagiers, met inachtneming van de lessen van de COVID-19-pandemie op het gebied van passagiersrechten.

30.

Tussentijdse evaluatie van de tenuitvoerlegging van het douanewetboek van de Unie

Bij deze evaluatie zullen de tenuitvoerlegging en de gevolgen van het wetgevings- en IT-kader van het DWU, sinds de inwerkingtreding ervan in 2016, uitvoerig worden beoordeeld, zowel op het niveau van de EU als dat van de lidstaten. Het DWU strekt er onder meer toe de douanevoorschriften, -regelingen en -processen te stroomlijnen, een volledig papierloze omgeving tot stand te brengen en de rechtszekerheid en voorspelbaarheid van de douaneregels te verbeteren. Bij de evaluatie zal het evenwicht tussen douanecontroles en handelsfacilitatie worden beoordeeld, evenals de mate waarin de huidige regels legitieme economische activiteiten ondersteunen en oneerlijke of illegale handel voorkomen. Wat de IT-systemen betreft, moet de studie beoordelen of de geautomatiseerde processen waarin het DWU-pakket voorziet, de samenwerking tussen de douaneautoriteiten en de interoperabiliteit tussen de verschillende elektronische systemen hebben kunnen versterken. Er zal een analyse worden verricht van de kosten van de tenuitvoerlegging van het DWU met zijn elektronische systemen en van de baten van snellere procedures en veiligere handel waarbij de regels beter worden nageleefd. De twee criteria moeten vervolgens naast elkaar worden gelegd om het onderlinge evenwicht te toetsen en de prijs-kwaliteitverhouding te bepalen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de regelgevingskosten en -baten die samenhangen met de tenuitvoerlegging en de toepassing van het DWU voor alle betrokken partijen (nalevingskosten, administratieve kosten, administratieve lasten, voordelen, besparingen enz.), en ook met de mogelijkheden voor verdere vereenvoudiging en lastenverlichting, zonder dat de doelstellingen van het douanebeleid evenwel in het gedrang komen.

Bevordering van onze Europese levenswijze

31.

Herziening van Richtlijn 2003/109/EG betreffende langdurig ingezetenen

In aansluiting op de geschiktheidscontrole van 2019 met betrekking tot legale migratie strekt deze herziening ertoe de richtlijn betreffende langdurig ingezetenen doeltreffender te maken, met name wat betreft mobiliteitsrechten binnen de EU.

Geplande vaststellingstermijn: 3e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 79, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

32.

Herziening van Richtlijn 2011/98/EU betreffende de gecombineerde vergunning

In aansluiting op de geschiktheidscontrole van 2019 met betrekking tot legale migratie strekt deze herziening ertoe het toepassingsgebied van de richtlijn te vereenvoudigen en te verduidelijken alsook de voorwaarden voor toelating en verblijf van laaggeschoolde en middelhoog opgeleide werknemers minimaal te harmoniseren.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 79, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

33.

Herziening van Verordening (EU) nr. 258/2012 betreffende uitvoervergunningen en invoer- en doorvoermaatregelen voor vuurwapens

Deze herziening strekt ertoe de traceerbaarheid van vuurwapens te verbeteren (geharmoniseerde invoermarkeringen), de uitwisseling van informatie tussen nationale autoriteiten te verbeteren, de procedures voor de controle op de in- en uitvoer van vuurwapens veiliger te maken, de invoer van gemakkelijk om te bouwen alarm- en seinwapens beter te regelen, en de klokkenluidersregeling van Richtlijn (EU) 2019/1937 toe te passen op personen die inbreuken op de gewijzigde verordening melden.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 207 VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

34.

Herziening — onderzoek naar ongevallen op zee

De oprichting van een permanent orgaan voor ongevallenonderzoek dat over voldoende middelen en expertise bezit en op korte termijn kan reageren, is voor kleinere lidstaten en lidstaten met een kleine vloot geld- en tijdrovend. Daardoor worden ongevallen niet gemeld of niet snel genoeg op deskundige en onafhankelijke wijze onderzocht, wat tot een lager niveau van veiligheid of nieuwe ongevallen kan leiden. Met de herziening kan ervoor worden gezorgd dat de middelen beter worden ingezet en een gebrek aan expertise wordt ondervangen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 100, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

35.

Herziening - havenstaatcontrole

Bij deze herziening zal worden nagegaan of er meer gebruik kan worden gemaakt van elektronische informatie om gerichtere inspecties te verrichten. Zo kunnen deze worden gericht op operationele kwesties en niet louter een documentencontrole zijn. Voorts zou er meer aandacht kunnen worden gegeven aan milieukwesties en aan de ontwikkeling van een stimuleringsmechanisme voor nieuwere/groenere scheepvaart van hoge kwaliteit. De herziening beoogt de lidstaten ook te helpen bij de rekrutering, het behoud en de opleiding van degelijk gekwalificeerde inspecteurs en bij het gebruik van de inspectiedatabank, zodat de lasten onderling beter kunnen worden verdeeld. Tot slot zal ook worden nagegaan of de reikwijdte van de inspecties kan worden uitgebreid tot buitenlandse vissersvaartuigen waarvan is gebleken dat zij bijzonder die aantoonbaar zeer gevaarlijk zijn.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 100, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

36.

Herziening - vlaggenstaatcontrole

De herziening zal de tekst hoofdzakelijk in overeenstemming brengen met de regels die reeds zijn overeengekomen in het kader van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Wat eventuele vereenvoudigingen betreft, zal echter ook worden nagegaan of de scheepsregisters van de lidstaten kunnen worden gemoderniseerd tot elektronische registers voor het bijhouden en uitwisselen van e-certificaten (van schepen). Dit moet leiden tot efficiëntere diensten en betere controle en monitoring van schepen die onder hun vlag varen. Deze herziening knoopt ook aan bij de vereenvoudiging en de administratieve lastenverlichting die met de herziening van de havenstaatcontrole worden beoogd, zowel voor de overheid als voor de sector (snellere omlooptijden in de havens). Voorts is het de bedoeling om meer aandacht te geven aan milieukwesties, met name de ontwikkeling van stimulansen (beloning voor naleving en niet alleen sancties voor niet-naleving) voor kwalitatieve en groene exploitanten. Via het verbeterde programma voor capaciteitsopbouw van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid zouden de lidstaten worden ondersteund bij de voortdurende actualisering en uitwisseling van beste praktijken (om te vermijden dat op nationaal niveau “het wiel opnieuw moet worden uitgevonden”). Tegelijkertijd zou worden gestreefd naar meer harmonisatie en gemeenschappelijke interpretatie ten voordele van een geharmoniseerde EU-aanpak waarbij zowel de overheid als de sector baat heeft. Tot slot moet de herziening ook leiden tot een betere aantrekkingskracht en concurrentiepositie, terwijl het hoge niveau van veiligheid, beveiliging en verontreinigingspreventie wordt gehandhaafd.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 100, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

37.

Herziening van de wetgeving inzake bloed, weefsels en cellen

De herziening van Richtlijn 2002/98/EG betreffende de veiligheid en de kwaliteit van bloed en bloedbestanddelen, en van Richtlijn 2004/23/EG betreffende de veiligheid en de kwaliteit van menselijke weefsels en cellen en de uitvoeringshandelingen daarvan strekt ertoe het regelgevingskader voor bloed, weefsels en cellen te actualiseren. De EU-wetgeving voorziet in hoge veiligheids- en kwaliteitsnormen voor bloed, weefsels en cellen. Deze zijn aangenomen naar aanleiding van de overdracht van ziekten via bloed, weefsels en cellen in de jaren ‘80 en ‘90. Het initiatief strekt ertoe de huidige wetgeving te actualiseren om flexibeler te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de wetenschap en de technologie. Het zal de (her-)opkomst van overdraagbare ziekten aanpakken, onder meer met inachtneming van de lessen die uit de COVID-19-pandemie zijn getrokken. Ook zal aandacht worden besteed aan de groeiende commercialisering en mondialisering van de sector. Het doel van de herziening is om talrijke technische bepalingen uit de wetgeving te schrappen, zodat normen sneller kunnen worden bijgewerkt. De herziening zal ook de mogelijkheid bieden om de basishandelingen samen te voegen tot één enkel instrument.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 168, lid 4, onder a), VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

38.

Evaluatie van de veiligheid van vissersvaartuigen

De visserij wordt algemeen erkend als een van de gevaarlijkste beroepen. De huidige Richtlijn 97/70/EG past de technische bepalingen toe van het protocol van Torremolinos van 1993 van de IMO, een internationaal verdrag dat nooit in werking is getreden, op vaartuigen met een lengte van 24 meter of meer. De opvolger daarvan, de overeenkomst van Kaapstad van 2012, waarin het merendeel van de Torremolinos-bepalingen zijn overgenomen, is ook nog niet in werking getreden en voorlopig slechts door zes EU-lidstaten geratificeerd. Bij de evaluatie van Richtlijn 97/70/EG zal de niet-ratificatie van de overeenkomst van Kaapstad onder de loep worden genomen en een inventaris worden gemaakt van de leemten in de wetgeving op het gebied van veiligheid alsook van mogelijke actualiseringen om rekening te houden met de technologische ontwikkelingen sinds 1993, voortbouwend op de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de internationale koopvaardijsector en in de scheepvaartwetgeving van de EU. Er zal ook worden nagegaan of het haalbaar is om regelgeving op EU-niveau vast te stellen voor kleinere vissersvaartuigen (minder dan 24 meter), de sector waarin het merendeel van de ongevallen gebeurt.

39.

Evaluatie van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg

In deze evaluatie, tien jaar na de vaststelling van de richtlijn, zal worden beoordeeld hoe de doelstelling van de richtlijn om de toegang tot veilige en hoogwaardige grensoverschrijdende gezondheidszorg in een andere lidstaat te vergemakkelijken, is verwezenlijkt en hoe de richtlijn de rechten van patiënten en grensoverschrijdende samenwerking tussen de lidstaten ten behoeve van de EU-burgers heeft bevorderd. Er zal worden nagegaan welke aanpak de lidstaten in de praktijk hebben geïmplementeerd, hoe doeltreffend deze is en welke factoren nog altijd in de weg staan van patiënten die grensoverschrijdende zorg zoeken.

Een nieuwe impuls voor Europese democratie

40.

Herziening van Richtlijn 2008/99/EG inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht

Bij de herziening van de richtlijn zal, op basis van de resultaten van de evaluatie, worden gestreefd naar betere en specifieke instrumenten om de doelstellingen te verwezenlijken, en naar een consistentere wisselwerking met andere wetgevingsinstrumenten ter bescherming van het milieu. Er zal ook gebruik worden gemaakt van de ruimere bevoegdheden op strafrechtelijk gebied uit hoofde van het Verdrag van Lissabon, waarbij zal worden gestreefd naar een betere bescherming van het milieu door middel van het strafrecht in samenhang met andere wetgevings- en uitvoeringsmaatregelen.

Geplande vaststellingstermijn: 4e kwartaal 2021; wetgevend; rechtsgrondslag: artikel 83, lid 2, VWEU. Er zal een effectbeoordeling worden verricht.

41.

Geschiktheidscontrole van de EU-wetgeving inzake geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld

In deze geschiktheidscontrole zal worden nagegaan welke rol de bestaande EU-wetgeving heeft gespeeld bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, en hoe deze EU-maatregelen zich verhouden tot internationale bronnen. Er zal worden gekeken waar de wetgeving tekort schiet en of er verdere stappen moeten worden genomen naar een betere, gecoördineerde bescherming tegen deze aanhoudende vorm van gendergerelateerde discriminatie. De geschiktheidscontrole zal voor elke rechtshandeling betrekking hebben op de periode vanaf de vaststelling ervan tot 2020. Zij zal voor alle EU-lidstaten worden verricht.



Bijlage III: Prioritaire lopende voorstellen

Nr.

Volledige titel

Referenties

Een Europese Green Deal

1.

Gewijzigd voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van een kader voor de totstandbrenging van klimaatneutraliteit en tot wijziging van Verordening (EU) 2018/1999 (Europese klimaatwet)

COM(2020)80 final 
2020/0036 (COD) 
4.3.2020 

COM(2020)563 final

17.9.2020

2.

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende het Europees Jaar van de spoorwegen (2021)

COM(2020)78 final 
2020/0035 (COD) 
4.3.2020

3.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad, en tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 1967/2006, (EG) nr. 1005/2008 van de Raad, en Verordening (EU) 2016/1139 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft visserijcontroles

COM(2018)368 final 
2018/0193 (COD) 
30.5.2018

4.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk Europees luchtruim (herschikking)

COM(2013)410 final 
2013/0186 (COD) 
11.6.2013 

COM(2020)579 final 
22.9.2020

5.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 261/2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten en Verordening (EG) nr. 2027/97 betreffende de aansprakelijkheid van luchtvervoerders met betrekking tot het luchtvervoer van passagiers en hun bagage

COM(2013)130 final 
2013/0072 (COD) 
13.3.2013

6.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende gemeenschappelijke regels voor de toewijzing van slots op luchthavens in de Europese Unie

COM(2011)827 definitief 
2011/0391 (COD) 
1.12.2011 

Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

7.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van de Richtlijnen 2006/43/EG, 2009/65/EG, 2009/138/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/65/EU, (EU) 2015/2366 en (EU) 2016/2341

COM(2020)596 final 
2020/0268 (COD) 
24.9.2020

8.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende digitale operationele veerkracht van de financiële sector en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 1060/2009, (EU) nr. 648/2012, (EU) nr. 600/2014 en (EU) nr. 909/2014

COM(2020)595 final 
2020/0266 (COD) 
24.9.2020

9.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende een proefregeling voor marktinfrastructuren op basis van “distributed ledger”-technologie

COM(2020)594 final 
2020/0267 (COD) 
24.9.2020

10.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende markten voor cryptoactiva en tot wijziging van Richtlijn (EU) 2019/1937

COM(2020)593 final 
2020/0265 (COD) 
24.9.2020

11.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 715/2007 betreffende de typegoedkeuring van motorvoertuigen met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen (Euro 5 en Euro 6) en de toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie

COM(2019)208 final 
2019/0101 (COD) 
14.6.2019

12.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot oprichting van het Europees kenniscentrum voor industrie, technologie en onderzoek op het gebied van cyberbeveiliging en het netwerk van nationale coördinatiecentra

COM(2018)630 final 
2018/0328 (COD) 
12.9.2019

13.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD met betrekking tot de eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens in elektronische communicatie, en tot intrekking van Richtlijn 2002/58/EG (richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie)

COM(2017)10 final 
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

Een economie die werkt voor de mensen

14.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) 2016/1011 wat betreft de vrijstelling van bepaalde benchmarks voor contante wisselkoersen van valuta’s van derde landen en de aanwijzing van vervangingsbenchmarks voor bepaalde benchmarks die worden uitgefaseerd

COM(2020)337 final 
2020/0154 (COD) 
24.7.2020

15.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen

COM(2020)314 final 
2020/0148 (CNS) 
15.7.2020

16.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 wat betreft aanpassingen aan het securitisatiekader ter ondersteuning van het economisch herstel in respons op de COVID-19-pandemie

COM(2020)283 final 
2020/0156 (COD) 
24.7.2020

17.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) 2017/2402 tot vaststelling van een algemeen kader voor securitisatie en tot instelling van een specifiek kader voor eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde securitisatie om bij te dragen aan het herstel van de COVID-19-pandemie

COM(2020)282 final 
2020/0151 (COD) 
24.7.2020

18.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) 2017/1129 wat betreft het EU-herstelprospectus en gerichte aanpassingen voor financiële tussenpersonen om bij te dragen aan het herstel van de COVID-19-pandemie

COM(2020)281 final 
2020/0155 (COD) 
24.7.2020

19.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2014/65/EU wat betreft informatievereisten, productgovernance en positielimieten om bij te dragen aan het herstel van de COVID-19-pandemie

COM(2020)280 final 
2020/0152 (COD) 
24.7.2020

20.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2009/103/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid

COM(2018)336 final 
2018/0168 (COD) 
24.5.2018

21.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake kredietservicers, kredietkopers en de uitwinning van zekerheden

COM(2018)135 final 
2018/0063A (COD) 
2018/0063B (COD) 
14.3.2018

22.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels en Verordening (EG) nr. 987/2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 (Voor de EER en Zwitserland relevante tekst)

COM(2016)815 final 
2016/0397 (COD) 
14.12.2016

23.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD betreffende een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB)

COM(2016)683 final 
2016/0336 (CNS) 
26.10.2016

24.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU wat betreft de openbaarmaking van informatie over de winstbelasting door bepaalde ondernemingen en bijkantoren

COM(2016)198 final 
2016/0107 (COD) 
13.4.2016

25.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 806/2014 met het oog op de instelling van een Europees depositoverzekeringsstelsel

COM(2015)586 final 
2015/0270 (COD) 
24.11.2015

26.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot uitvoering van de nauwere samenwerking op het gebied van belasting op financiële transacties

COM(2013)71 final 
2013/0045 (CNS) 
14.2.2013

Een sterker Europa in de wereld

27.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad tot vaststelling van uitzonderlijke handelsmaatregelen ten behoeve van de landen en gebieden die deelnemen aan of verbonden zijn met het stabilisatie- en associatieproces van de Europese Unie

COM(2020)135 final 
2020/0051 (COD) 
3.4.2020

28.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 654/2014 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de uitoefening van de rechten van de Unie voor de toepassing en handhaving van de internationale handelsregels

COM(2019)623 final 
2019/0273 (COD) 
12.12.2019

29.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking)

COM(2016)616 final 
2016/0295 (COD) 
28.9.2016

30.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over toegang van goederen en diensten uit derde landen tot de interne aanbestedingsmarkt van de Unie en procedures tot ondersteuning van onderhandelingen over toegang van goederen en diensten uit de Unie tot de aanbestedingsmarkten van derde landen

COM(2012)124 final 
2012/0060 (COD) 
21.3.2012

Bevordering van onze Europese levenswijze

31.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de aanpak van crisis- en overmachtsituaties op het gebied van migratie en asiel

COM(2020)613 final 
2020/0277 (COD) 
23.9.2020

32.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot invoering van een screening van onderdanen van derde landen aan de buitengrenzen en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 en (EU) 2019/817

COM(2020)612 final 
2020/0278 (COD) 
23.9.2020

33.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende asiel en migratiebeheer en tot wijziging van Richtlijn 2003/109/EG van de Raad en de voorgestelde Verordening (EU) XXX/XXX [Fonds voor asiel en migratie]

COM(2020)610 final 
2020/0279 (COD) 
23.9.2020

34.

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Besluit nr. 445/2014/EU tot vaststelling van een actie van de Unie voor het evenement "Culturele hoofdsteden van Europa" voor de periode 2020 tot 2033

COM(2020)384 final 
2020/0179 (COD) 
18.8.2020

35.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van de voorwaarden voor toegang tot andere EU-informatiesystemen voor de doeleinden van Etias en tot wijziging van Verordening (EU) 2018/1240, Verordening (EG) nr. 767/2008, Verordening (EU) 2017/2226 en Verordening (EU) 2018/1861

COM(2019)4 final 
2019/0002 (COD) 
7.1.2019

36.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van de voorwaarden voor toegang tot andere EU-informatiesystemen en tot wijziging van Verordening (EU) 2018/1862 en Verordening (EU) yyyy/xxx [ECRIS-TCN]

COM(2019)3 final 
2019/0001 (COD) 
7.1.2020

37.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD ter voorkoming van de verspreiding van terroristische online-inhoud

COM(2018)640 final 
2018/0331 (COD) 
12.9.2018

38.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven (herschikking)

COM(2018)634 final 
2018/0329 (COD) 
12.9.2018

39.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 767/2008, Verordening (EG) nr. 810/2009, Verordening (EU) 2017/2226, Verordening (EU) 2016/399, Verordening XX/2018 [de interoperabiliteitsverordening] en Beschikking 2004/512/EG, en tot intrekking van Besluit 2008/633/JBZ van de Raad

COM(2018)302 final 
2018/0152 (COD) 
17.5.2018

40.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van een Uniekader voor hervestiging en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 516/2014 van het Europees Parlement en de Raad

COM(2016)468 final 
2016/0225 (COD) 
13.7.2016

41.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van een gemeenschappelijke procedure voor internationale bescherming in de Unie en tot intrekking van Richtlijn 2013/32/EU

COM(2016)467 final 
2016/0224 (COD) 
13.7.2016 

COM(2020)611 final 
23.9.2020

42.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake normen voor de erkenning van onderdanen van derde landen of staatlozen als personen die internationale bescherming genieten, voor een uniforme status voor vluchtelingen of voor personen die in aanmerking komen voor subsidiaire bescherming, en voor de inhoud van de verleende bescherming, alsook tot wijziging van Richtlijn 2003/109/EG van de Raad van 25 november 2003 betreffende de status van langdurig ingezeten onderdanen van derde landen

COM(2016)466 final 
2016/0223 (COD) 
13.7.2016

43.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van normen voor de opvang van verzoekers om internationale bescherming (herschikking)

COM(2016)465 final 
2016/0222 (COD) 
13.7.2016

44.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan

COM(2016)378 final 2016/0176 (COD) 7.6.2016

45.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de instelling van “Eurodac” voor de vergelijking van vingerafdrukken ten behoeve van een doeltreffende toepassing van [Verordening (EU) nr. 604/2013 tot vaststelling van de criteria en instrumenten om te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming dat door een onderdaan van een derde land of een staatloze bij een van de lidstaten wordt ingediend], voor de identificatie van een illegaal verblijvende onderdaan van een derde land of staatloze en betreffende verzoeken van rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten en Europol om vergelijkingen van Eurodac-gegevens ten behoeve van rechtshandhaving (herschikking)

COM(2016)272 final 
2016/0132 (COD) 
4.5.2016  

COM(2020)614 final

23.9.2020

46.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake het Asielagentschap van de Europese Unie en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 439/2010

COM(2016)271 final 
2016/0131 (COD) 
4.5.2016 

COM(2018)633 final 
12.9.2018

Een nieuwe impuls voor Europese democratie

47.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van geharmoniseerde regels inzake de aanwijzing van wettelijke vertegenwoordigers ten behoeve van de bewijsgaring in strafprocedures

COM(2018)226 final 
2018/0107 (COD) 18.4.2018

48.

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende het Europees bevel tot verstrekking en het Europees bevel tot bewaring van elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken

COM(2018)225 final 
2018/0108 (COD) 18.4.2018

49.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake de verbetering van de man-vrouwverhouding bij niet-uitvoerende bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen en daarmee samenhangende maatregelen

COM(2012)614 final 
2012/0299 (COD) 
14.11.2012

50.

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid

COM(2008)426 def. 
2008/0140 (CNS) 
2.7.2008



Bijlage IV: In te trekken voorstellen 3

Nr.

Referenties

Titel

Redenen voor de intrekking

Een Europese Green Deal

1.

COM(2020)136 final 
2020/0052 (NLE)

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Algemene Vergadering van de Unie van Lissabon

Achterhaald: in het kader van de COVID-19-crisis zal de Algemene Vergadering van de Unie van Lissabon in 2020 geen juridisch bindend besluit nemen, ook niet over bijzondere bijdragen, waarop dit voorstel betrekking had.

2.

COM(2020)182 final 
2020/0072 (NLE)

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan met betrekking tot de opneming van Macaronesië in het maritieme gebied van Ospar

Achterhaald: het secretariaat van het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (Ospar) heeft aangekondigd dat het voorstel tot opneming van Macaronesië in het maritieme gebied van Ospar werd ingetrokken.

3.

COM(2010)154 def. 
2010/0084 (APP)

Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Republiek Chili over de sluiting van het Memorandum van overeenstemming inzake de instandhouding van zwaardvisbestanden in het zuidoosten van de Stille Oceaan

Achterhaald: dit voorstel is overbodig geworden door de toetreding van Chili tot de VN-visbestandenovereenkomst, de oprichting van de Regionale Organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (waarvan zowel Chili als de EU lid is) en de status van Chili als samenwerkende niet-verdragsluitende partij bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn.

4.

COM(2011)252 def. 
2011/0109 (NLE)

Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst inzake luchtvervoer tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Federale Republiek Brazilië, anderzijds

Achterhaald: de onderhandelingen op EU-niveau met Brazilië liggen momenteel stil.

5.

COM(2008)92 def. 
2008/0040 (APP)

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de ondertekening en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kazachstan inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten

Achterhaald: de onderhandelingen op EU-niveau met Kazachstan liggen momenteel stil.

Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

6.

COM(2016)823 final 
2016/0402 (COD)

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake het juridische en operationele kader van de Europese e-kaart voor diensten ingevoerd bij [Verordening elektronische stabiliteitscontrole]

Geen uitzicht op een akkoord: de medewetgevers hebben sinds 2018 geen vooruitgang geboekt en verdere vooruitgang is onwaarschijnlijk.

7.

COM(2016)824 final 
2016/0403 (COD)

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot invoering van een Europese e-kaart voor diensten en de bijbehorende administratieve faciliteiten

Geen uitzicht op een akkoord: de medewetgevers hebben sinds 2018 geen vooruitgang geboekt en verdere vooruitgang is onwaarschijnlijk.

8.

COM(2016)821 final 
2016/0398 (COD)

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de handhaving van Richtlijn 2006/123/EG betreffende diensten op de interne markt, tot vaststelling van een kennisgevingsprocedure voor vergunningstelsels en vereisten met betrekking tot diensten en tot wijziging van Richtlijn 2006/123/EG en Verordening (EU) nr. 1024/2012 betreffende administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt

Geen uitzicht op een akkoord: het is onwaarschijnlijk dat er een compromis kan worden bereikt zonder dat de doelstellingen van het voorstel in het gedrang komen. De Commissie zal maatregelen nemen om de onverkorte handhaving van de dienstenrichtlijn te waarborgen.

9.

COM(2019)441 final

2019/0207 (NLE)

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie

Achterhaald: de samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel globaal navigatiesatellietsysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne is in december 2018 ten einde gelopen.

Een economie die werkt voor de mensen

10.

COM(2019)354 final 
2019/0161 (COD)

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende een governanceraamwerk voor het begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentievermogen voor de eurozone

Achterhaald: er is aangekondigd dat dit voorstel zou worden ingetrokken in het kader van het voorstel voor een verordening tot instelling van een faciliteit voor herstel en veerkracht (COM(2020) 408).

11.

COM(2018)391 final 
2018/0213 (COD)

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van het steunprogramma voor hervormingen

Achterhaald: er is aangekondigd dat dit voorstel zou worden ingetrokken in het kader van het voorstel voor een verordening tot instelling van een faciliteit voor herstel en veerkracht (COM(2020) 408).

12.

COM(2019)399 final 
2019/0183 (COD)

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad om financiële steun te verlenen aan lidstaten om de ernstige financiële lasten te dragen als gevolg van een terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord

Achterhaald: het voorstel was oorspronkelijk ingediend als noodmaatregel in het geval van een brexit zonder akkoord maar is nu achterhaald omdat er een terugtrekkingsakkoord gesloten is.

Bevordering van onze Europese levenswijze

13.

COM(2016)270 final 
2016/0133 (COD)

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van de criteria en instrumenten om te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming dat door een onderdaan van een derde land of een staatloze bij een van de lidstaten wordt ingediend (herschikking)

Achterhaald: in het kader van het nieuwe pact voor asiel en migratie is er een nieuw voorstel ingediend voor een verordening betreffende asiel en migratiebeheer (COM(2020)610). Dit voorstel ziet ook op aspecten die in het voorstel van 2016 aan bod kwamen.

14.

COM(2015)450 final 
2015/0208 (COD)

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van een crisisherplaatsingsmechanisme en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 604/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 tot vaststelling van de criteria en instrumenten om te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming dat door een onderdaan van een derde land of een staatloze bij een van de lidstaten wordt ingediend

Achterhaald: in het kader van het nieuwe pact voor asiel en migratie is er een nieuw voorstel ingediend voor een verordening betreffende crisis- en overmachtsituaties op het gebied van migratie en asiel (COM(2020)613). Dit voorstel ziet ook op aspecten die in het voorstel van 2016 aan bod kwamen.

(1)    In deze bijlage geeft de Commissie nadere informatie (voor zover deze beschikbaar is) over de initiatieven die zijn opgenomen in haar werkprogramma, in overeenstemming met het Interinstitutioneel Akkoord over beter wetgeven. Deze informatie, die tussen haakjes wordt vermeld naast elk initiatief, is slechts indicatief en kan tijdens het voorbereidende proces veranderen, met name in het licht van de uitkomsten van een effectbeoordelingsprocedure.
(2)    Deze bijlage bevat de belangrijkste Refit-herzieningen, -evaluaties en -geschiktheidscontroles die de Commissie in 2021 zal uitvoeren.
(3)    Deze lijst bevat lopende wetgevingsvoorstellen die de Commissie de komende zes maanden wil intrekken.
Top