Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0502

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Solidariteitsfonds van de Europese Unie Jaarverslag 2014

    COM/2015/0502 final

    Brussel, 16.10.2015

    COM(2015) 502 final

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    Solidariteitsfonds van de Europese Unie
    Jaarverslag 2014


    INHOUDSOPGAVE

    1.Inleiding

    2.In 2014 ontvangen nieuwe aanvragen

    3.Financiering

    4.Monitoring

    5.Afsluitingen

    6.Verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie

    1.Inleiding

    Volgens Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad van 11 november 2002 tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de EU 1 (hierna "de verordening") moet elk jaar bij het Europees Parlement en de Raad een verslag worden ingediend over de activiteiten van het fonds in het voorgaande jaar. In het thans voorliggende verslag worden de activiteiten van het Solidariteitsfonds van de EU (hierna "het SFEU") in 2014 beschreven: de afwikkeling van nieuwe aanvragen en de beoordeling van de uitvoeringsverslagen met het oog op de afsluiting ervan. Het heeft ook betrekking op de in juni 2014 goedgekeurde verordening tot wijziging van de SFEU-verordening 2 .

    In de loop van 2014 heeft de Commissie 13 nieuwe aanvragen voor SFEU-steun ontvangen, wat een bovengemiddeld aantal aanvragen is. Die aanvragen hadden met name betrekking op de plotselinge overstromingen in Sardinië (Italië), de cycloon Bejisa (Frankrijk), de aardbeving op het eiland Kefalonia (Griekenland), de ijsstorm in Slovenië, de overstromingen door smeltwater en de voorjaarsoverstromingen in Kroatië, de strenge winter in Roemenië, de overstromingen in Servië, de voorjaars- en zomeroverstromingen in Roemenië, de voorjaars- en zomeroverstromingen in Bulgarije en de najaarsoverstromingen in Italië.

    Zeven van die aanvragen zijn door de Commissie goedgekeurd, twee zijn afgewezen en ten aanzien van vier aanvragen kon de beoordeling pas in 2015 worden voltooid 3 .

    In financiële termen gesproken heeft de Commissie in 2014 in totaal 126,725 miljoen EUR aan steun uit het SFEU goedgekeurd; meer informatie is te vinden in hoofdstuk 3, "Financiering".

    In totaal kon 400,806 miljoen EUR aan steun worden uitbetaald, namelijk voor de overstromingen in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië in 2013, alsmede voor de droogte en de bosbranden in Roemenië en de overstromingen in Kroatië in 2012.

    De bijlagen 1 tot en met 4 bevatten de voor 2014 geldende drempels voor de beschikbaarstelling van middelen uit het fonds, een overzicht van de ontvangen aanvragen en een volledige lijst van de sinds 2002 behandelde aanvragen.


    2.In 2014 ontvangen nieuwe aanvragen

    In 2014 heeft de Commissie 13 nieuwe aanvragen ontvangen. Sinds de inwerkingtreding van de herziene SFEU-verordening in juni 2014 zijn zes aanvragen die vóór die datum waren ontvangen, overeenkomstig de vroegere SFEU-verordening beoordeeld. De aanvragen die na juni 2014 zijn ontvangen, zijn overeenkomstig de bepalingen van de herziene SFEU-verordening beoordeeld. De belangrijkste gegevens met betrekking tot die nieuwe aanvragen zijn hieronder samengevat.

    Vóór juni 2014 ontvangen aanvragen (vroegere SFEU-verordening):

    ITALIË — overstromingen in Sardinië

    Op 18 en 19 november 2013 zijn grote delen van Sardinië getroffen door extreme regenval. Als gevolg van de grote hoeveelheid neerslag die op korte tijd is gevallen, zijn veel rivieren uit hun oevers getreden, wat overstromingen en aardverschuivingen heeft veroorzaakt. Woningen, bedrijven en landbouwgronden hebben ernstige schade opgelopen en belangrijke en plaatselijke verkeersassen, alsmede essentiële openbare infrastructuurnetwerken zijn ontwricht. Italië heeft melding gemaakt van 16 dodelijke slachtoffers, meer dan 1 700 ontheemden en 1 vermiste persoon. Copernicus, de dienst voor het beheer van noodsituaties, werd geactiveerd.

    Op 24 januari 2014 heeft de Commissie een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het SFEU ontvangen, binnen de termijn van 10 weken. De Italiaanse autoriteiten raamden de totale directe schade op 652,419 miljoen EUR. Dat bedrag vertegenwoordigde 17,4 % van de drempel van 3,752 miljard EUR voor steun uit het SFEU bij een grote ramp die in 2014 op Italië van toepassing was (d.w.z. 3 miljard EUR in prijzen van 2002). Italië heeft een gedetailleerde uitsplitsing van de schade verstrekt, waarbij het grootste deel betrekking had op schade op het gebied van de weg- en vervoersinfrastructuur (156,522 miljoen EUR), schade op het gebied van hydraulische en waternetwerken (224,621 miljoen EUR) en schade aan openbare gebouwen (40,567 miljoen EUR). Het totale bedrag van de particuliere schade beliep 38,328 miljoen EUR.

    Aangezien de totale schade onder de drempel voor steun bij een grote ramp lag, kon de ramp niet als grote natuurramp worden aangemerkt, maar wel als buitengewone regionale ramp, die op 27 augustus 2014 door de Commissie is goedgekeurd. De langdurige onderhandelingen met de Raad en het Europees Parlement over de bijbehorende gewijzigde begroting werden pas op 17 december 2014 afgerond, waardoor de begrotingskredieten ten belope van 16 310 467 EUR (zie hoofdstuk 3) naar 2015 moesten worden overgedragen. De bijdrage uit het SFEU is op 7 april 2015 uitbetaald.

    FRANKRIJK — cycloon Bejisa (La Réunion)

    Begin januari 2014 is het eiland La Réunion getroffen door de tropische cycloon Bejisa, waardoor schade is ontstaan aan essentiële infrastructuur en diverse sectoren van de economie.

    Op 11 maart 2014 heeft Frankrijk een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het SFEU ingediend, binnen de termijn van 10 weken na de vaststelling van de eerste schade op 2 januari 2014.

    De Franse autoriteiten raamden de totale directe schade op 114,800 miljoen EUR. Dat bedrag vertegenwoordigde 3,1 % van de drempel van 3,752 miljard EUR voor steun uit het SFEU bij een grote ramp die in 2014 op Frankrijk van toepassing was (d.w.z. 3 miljard EUR in prijzen van 2002). Het grootste deel van de schade had betrekking op schade in de landbouwsector (49 miljoen EUR), schade bij particuliere huishoudens (35 miljoen EUR) en publieke schade (19 miljoen EUR). Aangezien de totale directe schade onder de drempel voor steun uit het SFEU bij een grote ramp bleef, is de aanvraag onderzocht op basis van de criteria voor buitengewone regionale rampen, zoals vastgesteld in de verordening waarin de voorwaarden voor het inzetten van het SFEU "in uitzonderlijke omstandigheden" zijn vastgelegd. In het kader van haar beoordeling concludeerde de Commissie echter dat de aanvraag van Frankrijk niet voldeed aan de uitzonderingscriteria voor een regionale ramp, zoals vastgelegd in de verordening, aangezien geen bewijs was geleverd van ernstige en blijvende gevolgen voor de levensomstandigheden van de bevolking en de economische stabiliteit van de getroffen regio. Op 27 augustus 2014 heeft de Commissie besloten de aanvraag af te wijzen, omdat de cycloon niet kon worden geacht een buitengewone ramp in de zin van de verordening te zijn. De Franse autoriteiten zijn daarvan in kennis gesteld.

    GRIEKENLAND — aardbevingen op Kefalonia

    Op 26 januari 2014 heeft 6,7 kilometer ten noordoosten van Argostolion, op het eiland Kefalonia, een zware aardbeving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter plaatsgevonden, die in de naburige gebieden van de Ionische eilanden en in heel Griekenland werd gevoeld. Er volgden nog tientallen zware naschokken. De aardbevingen hadden aanzienlijke gevolgen voor de sociale en economische structuur van het getroffen gebied, met name op het eiland Kefalonia, en voor het milieu en de infrastructuur.

    De aanvraag van Griekenland is door de Commissie ontvangen op 28 maart 2014, binnen de termijn van 10 weken na de vaststelling van de eerste schade op 26 januari 2014.

    De Griekse autoriteiten hebben de totale directe schade op 147,333 miljoen EUR geraamd. Dat bedrag vertegenwoordigde 12,61 % van de drempel van 1,168 miljard EUR voor steun uit het SFEU bij een grote ramp die in 2014 op Griekenland van toepassing was (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012). De grootste kosten hadden betrekking op schade aan het wegennet ten belope van 50 miljoen EUR.

    De Griekse autoriteiten hebben de aanvraag ingediend op basis van de criteria voor buitengewone regionale rampen, zoals vastgesteld in de verordening waarin de regels voor het inzetten van het SFEU "in uitzonderlijke omstandigheden" zijn vastgelegd. Op 27 augustus 2014 is de Commissie tot de conclusie gekomen dat deze ramp aan de criteria voldeed en als buitengewone regionale ramp kon worden aangemerkt, en heeft zij de beschikbaarstelling van middelen uit het fonds voorgesteld. De financiële bijdrage ten bedrage van 3 683 320 EUR is op 8 april 2015 uitbetaald.

    SLOVENIË — ijsstorm

    Eind januari 2014 hadden delen van Europa te lijden onder enkele van de zwaarste sneeuwstormen in tientallen jaren, waardoor meerdere landen, waaronder Slovenië, Kroatië, Servië, Roemenië en Bulgarije zijn getroffen. In het geval van Slovenië is bijna de helft van de bossen van het Alpenland door ijsregen beschadigd, terwijl één op de vier huishoudens zonder stroom zat omdat hevige sneeuwval elektriciteitsmasten en bomen had doen omvallen. Kort na de ijsstorm hadden delen van Slovenië met overstromingen te kampen.

    De aanvraag van Slovenië is door de Commissie ontvangen op 4 april 2014, binnen de termijn van 10 weken na de vaststelling van de eerste schade op 30 januari 2014.

    De Sloveense autoriteiten hebben de totale directe schade veroorzaakt door de ramp op 428,734 miljoen EUR geraamd. Dit bedrag kwam neer op 1,23 % van het Sloveense bni en lag ruimschoots boven de in 2014 voor Slovenië geldende drempel van 209,587 miljoen EUR (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012) voor steun uit het SFEU. De ramp kon als grote natuurramp worden aangemerkt en op 27 augustus 2014 heeft de Commissie de aanvraag van Slovenië goedgekeurd. De financiële bijdrage ten bedrage van 18 388 478 EUR is op 8 april 2015 uitbetaald.

    KROATIË — ijsstormen gevolgd door overstromingen

    Dezelfde weersomstandigheden als die waarvoor Slovenië SFEU-steun heeft aangevraagd, hebben begin februari 2014 ook Kroatië getroffen. Met name de noordwestelijke regio's en een deel van de Noord-Adriatische regio zijn getroffen. Vanaf 12 februari hebben smeltend ijs en smeltende sneeuw bovendien overstromingen veroorzaakt, waardoor bijkomende schade aan belangrijke openbare basisinfrastructuur en particuliere en openbare eigendommen is ontstaan.

    Kroatië heeft vervolgens besloten een aanvraag in te dienen voor een financiële bijdrage uit het SFEU. Het aanvraagdossier is door de Commissie ontvangen op 9 april 2014, binnen de termijn van 10 weken na de vaststelling van de eerste schade op 31 januari 2014.

    De Kroatische autoriteiten hebben de totale directe schade veroorzaakt door de ramp op 291,905 miljoen EUR geraamd. Dit bedrag kwam neer op 0,69 % van het Kroatische bni en lag dus boven de in 2014 voor Kroatië geldende drempel van 254,229 miljoen EUR (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012) voor steun uit het SFEU bij een grote ramp. Aangezien de geraamde totale directe schade boven de drempel voor steun bij een grote ramp lag, kon de ramp als grote natuurramp worden aangemerkt en op 27 augustus 2014 heeft de Commissie de aanvraag goedgekeurd. De financiële bijdrage ten bedrage van 8 616 263 EUR is op 8 april 2015 uitbetaald.

    ROEMENIË — extreme winterse omstandigheden

    Eind januari en begin februari 2014 had Roemenië met name in het zuidoosten te kampen met strenge winterse omstandigheden, waarbij sneeuw, ijs en lage temperaturen schade aan het wegennet, de landbouw en openbare en particuliere eigendommen hebben veroorzaakt.

    Op 4 april 2014 heeft Roemenië besloten een aanvraag voor SFEU-steun in te dienen, binnen de termijn van 10 weken na de vaststelling van de eerste schade op 24 januari 2014.

    De Roemeense autoriteiten hebben de totale directe schade op 327,897 miljoen EUR geraamd. Dat schadebedrag omvatte echter een zeer groot aandeel indirecte schade, dat van de geraamde totale directe schade werd afgetrokken. De herziene totale directe schade bedroeg derhalve 27,897 miljoen EUR, ofwel 3,6 % van de drempel van 783,738 miljoen EUR (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012) voor steun uit het SFEU bij een grote ramp die in 2014 op Roemenië van toepassing was. Aangezien de aanvaarde totale directe schade onder de drempel voor steun uit het SFEU bij een grote ramp bleef, is de aanvraag onderzocht op basis van de criteria voor buitengewone regionale rampen, zoals vastgesteld in de verordening. De Commissie is echter tot de conclusie gekomen dat de aanvraag van Roemenië niet kon worden geacht betrekking te hebben op een buitengewone ramp in de zin van de verordening en op 27 augustus 2014 heeft zij de aanvraag verworpen. De Roemeense autoriteiten zijn daarvan in kennis gesteld.



    Na juni 2014 ontvangen aanvragen (huidige SFEU-verordening):

    SERVIË — overstromingen

    In mei 2014 zijn grote delen van Servië getroffen door noodweer, dat de ergste overstromingen sinds mensenheugenis heeft teweeggebracht, waardoor een massale vernieling van openbare en particuliere infrastructuur is veroorzaakt en honderdduizenden huishoudens zijn getroffen. Aangezien de toetredingsonderhandelingen met Servië officieel waren geopend vóór de overstromingen, kon Servië worden aangemerkt als een subsidiabele staat in de zin van artikel 2, lid 1, van de verordening. Op 30 juli 2014 heeft Servië zijn aanvraag voor een financiële bijdrage uit het SFEU bij de Commissie ingediend, binnen de termijn van 12 weken na de vaststelling van de eerste schade op 14 mei 2014. Geactualiseerde informatie werd op 18 augustus 2014 verstrekt.

    De Servische autoriteiten hebben de totale directe schade veroorzaakt door de ramp op 1 106 miljoen EUR geraamd, een bedrag dat is gebaseerd op de resultaten van de beoordeling van de behoeften inzake herstel, die onmiddellijk na de ramp met de medewerking van de EU en internationale organisaties is uitgevoerd. Die schade vertegenwoordigde 3,80 % van het bruto nationaal inkomen (bni) van Servië. Zij lag meer dan zes maal hoger dan de in 2014 voor Servië geldende drempel van 174,649 miljoen EUR (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012) voor steun uit het SFEU. Aangezien de geraamde totale directe schade boven de drempel lag, kon de ramp als grote natuurramp worden aangemerkt en op 10 oktober 2014 heeft de Commissie de aanvraag van Servië goedgekeurd. De financiële bijdrage ten bedrage van 60 224 605 EUR is op 14 april 2015 uitbetaald.

    KROATIË — overstromingen

    Dezelfde overstromingen als die waarvoor Servië SFEU-steun heeft aangevraagd, hebben ook Kroatië ernstig getroffen, zij het in mindere mate. Copernicus, de dienst voor het beheer van noodsituaties, werd geactiveerd. Op 31 juli 2014 heeft Kroatië zijn aanvraag ingediend, binnen de termijn van 12 weken na de vaststelling van de eerste schade op 17 mei 2014.

    De Kroatische autoriteiten hebben de totale directe schade veroorzaakt door de ramp op 297,629 miljoen EUR geraamd, wat neerkomt op 0,70 % van het bni van Kroatië en 117 % van de in 2014 voor Kroatië geldende drempel van 254,229 miljoen EUR (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012) voor steun uit het SFEU. De ramp in Kroatië kon net zoals de ramp in Servië als grote natuurramp worden aangemerkt. Op 10 oktober 2014 heeft de Commissie de aanvraag van Kroatië goedgekeurd en de beschikbaarstelling van middelen uit het fonds voorgesteld. De financiële bijdrage ten bedrage van 8 959 725 EUR is op 8 april 2015 uitbetaald.

    BULGARIJE — voorjaarsoverstromingen

    Een paar weken later, medio juni 2014 en met name in de periode van 17 tot en met 20 juni, heeft intense en zware regenval, tot vier maal de maandelijkse klimatologische norm, delen van Bulgarije getroffen, wat zware overstromingen en ernstige problemen heeft veroorzaakt.

    Op 25 augustus 2014 heeft de Commissie de aanvraag van Bulgarije ontvangen, binnen de termijn van 12 weken na de vaststelling van de eerste schade op 19 juni 2014. Op 12 september 2014 hebben de Bulgaarse autoriteiten de bijgewerkte informatie ingediend.

    De aanvaarde geraamde totale directe schade die door de ramp was veroorzaakt, beliep 311,328 miljoen EUR. Dit bedrag kwam neer op 0,80 % van het Bulgaarse bni en 134 % van de in 2014 voor Bulgarije geldende drempel van 232,502 miljoen EUR (d.w.z. 0,6 % van het bni volgens de gegevens van 2012) voor steun uit het SFEU. De ramp kon als grote natuurramp worden aangemerkt en op 10 oktober 2014 heeft de Commissie besloten middelen uit het fonds beschikbaar te stellen. De financiële bijdrage ten bedrage van 10 542 110 EUR is op 8 april 2015 uitbetaald.

    De beoordeling van de vier in 2014 ontvangen aanvragen van Roemenië (voorjaars- en zomeroverstromingen), Bulgarije (zomeroverstromingen) en Italië (najaarsoverstromingen) kon pas in 2015 worden voltooid en hierover zal nader verslag worden uitgebracht in het jaarverslag 2015.

    3.Financiering

    In 2014 heeft de begrotingsautoriteit financiële bijdragen uit het fonds goedgekeurd voor zeven aanvragen die in 2014 zijn ontvangen.

    Het overeenkomstige voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 4 voor het jaar 2014 had betrekking op vier SFEU-aanvragen en is op 17 december 2014 afgerond 4 .

    Het overeenkomstige voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 voor het jaar 2014 had betrekking op drie SFEU-aanvragen en is eveneens op 17 december 2014 afgerond 5 .

    Op 17 december 2014 is 50 000 000 EUR uit het SFEU ter beschikking gesteld in de vorm van vastleggings- en betalingskredieten voor de betaling van voorschotten (enkel voor lidstaten en vanaf 2015).

    Na de overdracht van de begrotingskredieten van 2014 naar 2015 en de goedkeuring van de toekenningsbesluiten per begunstigde staat zijn in maart en april 2015 de betalingen voor de zeven dossiers uitgevoerd.

     

    Financiële bijdrage uit het Solidariteitsfonds — begroting goedgekeurd in 2014

    Begunstigde staat

    Ramp

    Categorie

    Bedrag (EUR)

    Italië

    Overstromingen in Sardinië

    regionaal

    16 310 467

    Griekenland

    Aardbeving op Kefalonia (Griekenland)

    regionaal

    3 683 320

    Slovenië

    IJsstormen

    groot

    18 388 478

    Kroatië

    IJsstormen gevolgd door overstromingen

    groot

    8 616 263

    Servië

    Overstromingen

    groot

    60 224 605

    Kroatië

    Voorjaarsoverstromingen

    groot

    8 959 725

    Bulgarije

    Voorjaarsoverstromingen

    groot

    10 542 110

    TOTAAL

    126 724 968

    4.Monitoring

    In de loop van 2014 bracht de Commissie monitoringbezoeken aan drie begunstigde staten om de opgezette uitvoeringssystemen te bespreken en op specifieke vragen van de uitvoerende autoriteiten te antwoorden:

    aan Wenen (Oostenrijk) op 12 juni 2014 om twee dossiers te bespreken in verband met de financiële bijdrage van 240 000 EUR die is verstrekt na de overstromingen in Lavamünd in november 2012 en de financiële bijdrage van 21,662 miljoen EUR die is verstrekt na de overstromingen in mei 2013 (beide rampen in buurlanden);

    aan Berlijn (Duitsland) op 23 juni 2014 in verband met de financiële bijdrage van 360,454 miljoen EUR die is verstrekt na de overstromingen in mei 2013;

    aan Praag (Tsjechië) op 9 oktober 2014 na de financiële bijdrage van 15,928 miljoen EUR die is verstrekt na de overstromingen in juni 2013.

    Alle drie bezoeken verschaften redelijke zekerheid dat de bevoegde autoriteiten de uitvoering en de controles op een transparante en correcte manier uitvoerden, met inachtneming van de voorschriften van de SFEU-verordening, het respectieve steunverleningsbesluit en de respectieve uitvoeringsovereenkomst. Na ontvangst van de definitieve verslagen zal de Commissie verdere onderzoeken verrichten en voor zover nodig passende maatregelen nemen.

    5.Afsluitingen

    Vóór de herziening van de SFEU-verordening bepaalde artikel 8, lid 2, dat de begunstigde staat uiterlijk zes maanden na afloop van de termijn van één jaar na de datum van uitbetaling van de financiële bijdrage een verslag over de uitvoering van de financiële bijdrage ("uitvoeringsverslag") moest indienen, samen met een verklaring waarin de uitgaven worden verantwoord ("validiteitsverklaring"). Aan het einde van deze procedure sloot de Commissie de steun van het fonds af.

    Dienovereenkomstig zijn in 2014 vier dossiers afgesloten:

    Roemenië, zomeroverstroming van 2005: de financiële bijdrage uit het fonds beliep 52,408 miljoen EUR. Op 4 maart 2008 heeft Roemenië zijn uitvoeringsverslag ingediend. Het dossier kon echter pas worden afgesloten wanneer het auditonderzoek door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) in samenwerking met het Roemeense bureau voor fraudebestrijding was voltooid. Als gevolg daarvan zijn niet voor steun in aanmerking komende uitgaven ten belope van 634 697 EUR van Roemenië teruggevorderd. Het dossier is op 31 januari 2014 afgesloten.

    1)Griekenland, bosbranden van 2007: de financiële bijdrage uit het fonds beliep 89,769 miljoen EUR. Het uitvoeringsverslag van Griekenland is in april 2010 ontvangen. Naar aanleiding van een interne audit door de Griekse autoriteiten is een uitgavenbedrag van 9 247 866 EUR als niet voor steun in aanmerking komend aangemerkt. Bovendien bleek uit de beoordeling van de Commissie dat Griekenland om nadere informatie over de validiteitsverklaring moest worden verzocht. Vervolgens is de Commissie gestart met de terugvorderingsprocedure en Griekenland heeft het bedrag van 9 250 528 EUR (inclusief rente) terugbetaald. Het dossier is afgesloten.

    2)Portugal, modderstromen en aardverschuivingen in 2010: de financiële bijdrage uit het fonds beliep 31,256 miljoen EUR. Het uitvoeringsverslag van Portugal is in oktober 2012 door de Commissie ontvangen. Portugal moest om aanvullende informatie worden verzocht en in september 2013 heeft het zijn antwoorden verstuurd, waarmee alle openstaande kwesties betreffende de validiteitsverklaring konden worden opgelost. Het dossier is in mei 2014 afgesloten.

    3)Kroatië, voorjaarsoverstroming in 2010: de financiële bijdrage uit het fonds beliep 3,826 miljoen EUR. Het uitvoeringsverslag is in maart 2013 door de Commissie ontvangen. Na de audit door de Commissie, die positief was, heeft de Commissie het dossier in december 2014 afgesloten.

    In 2014 heeft de Commissie tevens drie nieuwe uitvoeringsverslagen ontvangen voor gevallen die verband hielden met gebeurtenissen in 2011 en 2012: één van Spanje, in verband met de aardbeving in Lorca in 2011, en twee van Italië, in verband met de overstroming in 2011 die Ligurië en Toscane heeft getroffen en de aardbeving in Emilia-Romagna in 2012. Aan het eind van de periode waarop dit jaarverslag betrekking heeft, was de beoordeling van deze uitvoeringsverslagen nog niet afgerond.

    6.Verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie

    Medio 2013 heeft de Commissie een wetgevingsvoorstel tot wijziging van de SFEU-verordening 6 voorgelegd. In dit voorstel waren in het bijzonder elementen opgenomen om het reactievermogen van het fonds te vergroten en het, met duidelijkere criteria om uit te maken wie voor steun in aanmerking komt, gemakkelijker te maken een beroep op het fonds te doen, om de bestaande regels te vereenvoudigen zodat de steun sneller dan voorheen kan worden uitbetaald, om de mogelijkheid in te voeren om een voorschot te betalen, om duidelijker aan te geven wie en wat voor steun in aanmerking zal komen, vooral bij regionale rampen, en om de aandacht te richten op strategieën voor rampenpreventie en risicobeheer voor de lidstaten, met inbegrip van de volledige uitvoering van de desbetreffende Uniewetgeving inzake rampenpreventie en -beheer en benutting van beschikbare Uniemiddelen voor relevante investeringen.

    De beraadslagingen over het voorstel zijn eind november 2013 in het Europees Parlement en in december in de Raad onder Litouws voorzitterschap begonnen. De onderhandelingen zijn afgesloten onder Grieks voorzitterschap in 2014. Verordening (EU) nr. 661/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie 7 is op 28 juni 2014 in werking getreden.

    De belangrijkste resultaten zijn: een duidelijke afbakening van het actiegebied, dat zo tot natuurrampen wordt beperkt, met een nieuwe bepaling inzake droogte, de verlenging van de termijn voor de indiening van de aanvraag van 10 tot 12 weken, de verlenging van de uitvoeringsperiode van 12 tot 18 maanden en duidelijke regels voor regionale rampen met directe schade van meer dan 1,5 % van het regionale bbp (op NUTS 2-niveau). Voor ultraperifere regio's is de drempel 1 % van het regionale bbp.

    Met ingang van 2015 kunnen de lidstaten een voorschot van 10 % van het te verwachten steunbedrag (met een plafond van 30 miljoen EUR) aanvragen.

    Financiële bijdragen uit het fonds kunnen sneller worden uitbetaald omdat de administratieve procedures zijn verkort door het steunverleningsbesluit en de uitvoeringsovereenkomst in één handeling samen te voegen.

    Er zijn nieuwe bepalingen ingevoerd die zijn gericht op de uitvoering van de EU-wetgeving inzake risicopreventie en -beheer om de lidstaten aan te sporen inspanningen te leveren om natuurrampen te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken.

    (1) Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad van 11 november 2002 tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (PB L 311 van 14.11.2002, blz. 3).
    (2) Verordening (EU) nr. 661/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (PB L 189 van 27.6.2014, blz. 143).
    (3) Deze aanvragen zijn in de lente van 2015 goedgekeurd en hierover zal nader verslag worden uitgebracht in het jaarverslag 2015.
    (4) De gewijzigde begroting (GB) nr. 4 voor het jaar 2014 heeft betrekking op de beschikbaarstelling uit het Solidariteitsfonds van de EU van 47,0 miljoen EUR aan vastleggingskredieten. De beschikbaarstelling heeft betrekking op overstromingen in Italië (Sardinië) in november 2013, een aardbeving in Griekenland (Kefalonia), ijsstormen in Slovenië en dezelfde ijsstormen, gevolgd door overstromingen in Kroatië eind januari, begin februari 2014 (PB L 73 van 17.3.2015).
    (5) De gewijzigde begroting (GB) nr. 6 voor het jaar 2014 heeft betrekking op de beschikbaarstelling uit het Solidariteitsfonds van de EU van 79,7 miljoen EUR aan vastleggingskredieten. De beschikbaarstelling heeft betrekking op overstromingen in Servië en Kroatië in mei 2014 en op overstromingen in Bulgarije in juni 2014 (PB L 73 van 17.3.2015).
    (6) COM(2013) 522 final van 25 juli 2013.
    (7) PB L 189 van 27.6.2014, blz. 143.
    Top

    Brussel, 16.10.2015

    COM(2015) 502 final

    BIJLAGEN

    bij het

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    Solidariteitsfonds van de Europese Unie
    Jaarverslag 2014


    Bijlage I:    EU-Solidariteitsfonds — In 2014 geldende drempels voor grote rampen
    Vóór de goedkeuring van de herziene verordening (gebaseerd op gegevens van Eurostat uit 2012 voor het bruto nationaal inkomen)

    Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie definieert de drempel voor de beschikbaarstelling van middelen uit het fonds voor een bepaald land als schade die meer bedraagt dan 0,6 % van het bni of 3 miljard EUR in prijzen van 2002. Het laagste bedrag van de twee geldt.

    (miljoen EUR)

     

    Bni 2012

    0,6 % van bni

    Drempel grote
    ramp 2014

    AT

    ÖSTERREICH

    305 109

    1 830,656

    1 830,656

    BE

    BELGIË/BELGIQUE

    376 903

    2 261,418

    2 261,418

    BG

    BULGARIA

    38 750

    232,502

    232,502

    CY

    KYPROS

    17 185

    103,109

    103,109

    CZ

    ČESKÁ REPUBLIKA

    141 596

    849,575

    849,575

    DE

    DEUTSCHLAND

    2 730 070

    16 380,420

    3 752,330*

    DK

    DANMARK

    252 656

    1 515,938

    1 515,938

    EE

    EESTI

    16 585

    99,507

    99,507

    EL

    ELLADA

    194 705

    1 168,231

    1 168,231

    ES

    ESPAÑA

    1 017 022

    6 102,132

    3 752,330*

    FI

    SUOMI/FINLAND

    192 303

    1 153,818

    1 153,818

    FR

    FRANCE

    2 067 175

    12 403,050

    3 752,330*

    HR

    HRVATSKA

    42 372

    254,229

    254,229

    HU

    MAGYARORSZÁG

    91 760

    550,558

    550,558

    IE

    ÉIRE/IRELAND

    133 864

    803,186

    803,186

    IT

    ITALIA

    1 556 781

    9 340,688

    3 752,330*

    LT

    LIETUVA

    31 883

    191,300

    191,300

    LU

    LUXEMBOURG (G.D.)

    29 225

    175,347

    175,347

    LV

    LATVIJA

    22 229

    133,372

    133,372

    MT

    MALTA

    6 441

    38,648

    38,648

    NL

    NEDERLAND

    604 993

    3 629,958

    3 629,958

    PL

    POLSKA

    365 188

    2 191,125

    2 191,125

    PT

    PORTUGAL

    160 563

    963,376

    963,376

    RO

    ROMÂNIA

    130 623

    783,738

    783,738

    SE

    SVERIGE

    418 215

    2 509,288

    2 509,288

    SI

    SLOVENIJA

    34 931

    209,587

    209,587

    SK

    SLOVENSKO

    69 418

    416,506

    416,506

    UK

    UNITED KINGDOM

    1 927 294

    11 563,765

    3 752,330*

    ME

    MONTENEGRO**

    3 149

    18,893

    18,893

    RS

    SRBIJA

    29 108

    174,649

    174,649

    TR

    TÜRKIYE

    460 365

    2 762,188

    2 762,188

    * ~ 3 miljard EUR in prijzen van 2002.

    ** Bni-cijfers voor Montenegro zijn momenteel niet beschikbaar; in plaats daarvan worden de bbp-cijfers gebaseerd op de Ameco-gegevensbank (jaarlijkse macro-economische gegevensbank van het directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken (DG ECFIN) van de Europese Commissie) gebruikt.


    Bijlage II:    EU-Solidariteitsfonds — In 2014 geldende drempels voor grote rampen
    Na de goedkeuring van de herziene verordening (gebaseerd op gegevens van Eurostat uit 2012 voor het bruto nationaal inkomen)

    Voor de beschikbaarstelling van middelen uit het Solidariteitsfonds 1 gelden landenspecifieke drempels die worden gedefinieerd als totale directe schade die meer bedraagt dan 0,6 % van het bni of 3 miljard EUR, in prijzen van 2011 op basis van geharmoniseerde Eurostat-gegevens. Het laagste bedrag van de twee geldt.

    (miljoen EUR)

    Land

    Bni 2012

    0,6 % van bni

    Drempel grote
    ramp 2014

    AT

    ÖSTERREICH

    305 109

    1 830,656

    1 830,656

    BE

    BELGIË/BELGIQUE

    376 903

    2 261,418

    2 261,418

    BG

    BULGARIA

    38 750

    232,502

    232,502

    CY

    KYPROS

    17 185

    103,109

    103,109

    CZ

    ČESKÁ REPUBLIKA

    141 596

    849,575

    849,575

    DE

    DEUTSCHLAND

    2 730 070

    16 380,420

    3 183,624*

    DK

    DANMARK

    252 656

    1 515,938

    1 515,938

    EE

    EESTI

    16 585

    99,507

    99,507

    EL

    ELLADA

    194 705

    1 168,231

    1 168,231

    ES

    ESPAÑA

    1 017 022

    6 102,132

    3 183,624*

    FI

    SUOMI/FINLAND

    192 303

    1 153,818

    1 153,818

    FR

    FRANCE

    2 067 175

    12 403,050

    3 183,624*

    HR

    HRVATSKA

    42 372

    254,229

    254,229

    HU

    MAGYARORSZÁG

    91 760

    550,558

    550,558

    IE

    ÉIRE/IRELAND

    133 864

    803,186

    803,186

    IT

    ITALIA

    1 556 781

    9 340,688

    3 183,624*

    LT

    LIETUVA

    31 883

    191,300

    191,300

    LU

    LUXEMBOURG (G.D.)

    29 225

    175,347

    175,347

    LV

    LATVIJA

    22 229

    133,372

    133,372

    MT

    MALTA

    6 441

    38,648

    38,648

    NL

    NEDERLAND

    604 993

    3 629,958

    3 183,624*

    PL

    POLSKA

    365 188

    2 191,125

    2 191,125

    PT

    PORTUGAL

    160 563

    963,376

    963,376

    RO

    ROMÂNIA

    130 623

    783,738

    783,738

    SE

    SVERIGE

    418 215

    2 509,288

    2 509,288

    SI

    SLOVENIJA

    34 931

    209,587

    209,587

    SK

    SLOVENSKO

    69 418

    416,506

    416,506

    UK

    UNITED KINGDOM

    1 927 294

    11 563,765

    3 183,624*

    ME

    MONTENEGRO**

    3 149

    18,893

    18,893

    RS

    SRBIJA

    29 108

    174,649

    174,649

    TR

    TÜRKIYE

    460 365

    2 762,188

    2 762,188

    * ~ 3 miljard EUR in prijzen van 2011.

    ** Bni-cijfers voor Montenegro zijn momenteel niet beschikbaar; in plaats daarvan worden de bbp-cijfers gebaseerd op de Ameco-gegevensbank (jaarlijkse macro-economische gegevensbank van het directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken (DG ECFIN) van de Europese Commissie) gebruikt.

    Bijlage III: EU-Solidariteitsfonds — in 2014 ontvangen nieuwe aanvragen

    Jaar gebeurtenis

    2013

    2014

    Aanvragende staat

    IT

    FR

    GR

    SI

    RO

    HR

    RO

    RS

    HR

    BG

    RO

    BG

    IT

    Oorspronkelijke verordening van 2002 toegepast

    Gewijzigde verordening van 2014 toegepast

    Naam en aard
    van ramp

    Overstromingen in Sardinië

    Cycloon Bejisa

    Aardbeving op Kefalonia

    IJsstorm

    Extreme winterse omstandigheden

    IJsstormen gevolgd door overstromingen

    Voorjaarsoverstromingen

    Voorjaarsoverstromingen

    Voorjaarsoverstromingen

    Voorjaarsoverstromingen

    Zomeroverstromingen

    Zomeroverstromingen

    Najaarsoverstromingen

    Datum eerste schade

    18.11.2013

    2.1.2014

    26.1.2014

    30.1.2014

    24.1.2014

    31.1.2014

    14.5.2014 2

    14.5.2014

    17.5.2014

    19.6.2014

    28.7.2014

    31.7.2014

    9.10.2014

    Termijn voor indiening aanvraag

    27.1.2014

    13.3.2014

    6.4.2014

    10.4.2014

    4.4.2014

    11.4.2014

    12.7.2014

    6.8.2014

    9.8.2014

    11.9.2014

    20.10.2014

    23.10.2014

    1.1.2015

    Datum aanvraag (ontvangst door de Commissie)

    24.1.2014

    11.3.2014

    28.3.2014

    4.4.2014

    4.4.2014

    9.4.2014

    9.7.2014

    30.7.2014

    31.7.2014

    25.8.2014

    3.10.2014

    23.10.2014

    23.12.2014

    Volledige informatie beschikbaar op

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    29.9.2014

    18.8.2014

    -

    12.9.2014

    13.1.2015

    12.11.2014

    3.2.2015

    Drempel grote ramp (miljoen EUR)

    3 752,330

    3 752,330

    1 168,231

    209,587

    783,738

    254,229

    783,738

    174,649

    254,229

    232,502

    783,738

    232,502

    3 183,624

    Door Commissie aanvaarde totale directe schade (miljoen EUR)

    652,419

    114,800

    147,333

    428,734

    27,897

    291,905

    167,927

    1 105,622

    297,629

    311,328

    171,911

    79,344

    2 241,052

    Categorie

    regionaal

    regionaal

    regionaal

    groot

    regionaal

    groot

    buurland

    groot

    groot

    groot

    regionaal

    regionaal

    regionaal

    Schade/drempel

    17,39 %

    3,06 %

    12,61 %

    204,56 %

    3,56 %

    114,82 %

    21,43 %

    633,05 %

    117,07 %

    133,90 %

    21,93 %

    34,13 %

    70,39 %

    Schade/bni

    0,042 %

    0,006 %

    0,076 %

    1,227 %

    0,021 %

    0,69 %

    0,13 %

    3,80 %

    0,70 %

    0,80 %

    0,13 %

    0,20 %

    0,14 %

    Openbare schade (miljoen EUR)

    533,343

    19,400

    76,800

    266,014

    19,484

    269,932

    146,820

    436,986

    115,891

    285,440

    140,782

    69,108

    1 678,558

    Openbare/totale schade

    81,75 %

    16,90 %

    52,13 %

    62,05 %

    69,84 %

    92,47 %

    87,43 %

    39,52 %

    38,94 %

    91,68 %

    81,89 %

    87,10 %

    74,90 %

    Kosten van voor steun in aanmerking komende concrete acties (miljoen EUR)

    20,872

    26,600

    76,800

    266,014

    19,484

    135,173

    145,527

    381,967

    108,799

    285,440

    93,955

    69,108

    434,314

    In aanmerking komende kosten/totale schade

    3,20 %

    23,17 %

    52,13 %

    62,05 %

    69,84 %

    46,31 %

    86,66 %

    34,55 %

    36,56 %

    91,68 %

    54,65 %

    87,10 %

    19,38 %

    Steun/in aanmerking komende kosten

    78,15 %

    -

    4,80 %

    6,91 %

    -

    6,37 %

    2,88 %

    15,77 %

    8,24 %

    3,69 %

    4,57 %

    2,87 %

    12,90 %

    Steunpercentage (% van totale schade)

    2,50 %

    -

    2,50 %

    4,29 %

    -

    2,95 %

    2,50 %

    5,45 %

    3,01 %

    3,39 %

    2,50 %

    2,50 %

    2,50 %

    Datum toekenningsbesluit

    23.3.2015

    Afgewezen

    19.3.2015

    23.3.2015

    Afgewezen

    23.3.2015

    Besloten in 2015

    23.3.2015

    23.3.2015

    23.3.2015

    Besloten in 2015

    Besloten in 2015

    Besloten in 2015

    Datum delegatieovereenkomst
    (enkel voor niet-lidstaten)

    -

    -

    -

    -

    23.3.2015

    -

    -

    Verleende steun (EUR)

    16 310 467

    3 683 320

    18 388 478

    8 616 263

    60 224 605

    8 959 725

    10 542 110

    Bijlage IV: Aanvragen voor steun uit EU-Solidariteitsfonds sinds 2002

    Jaar

    Land

    Aard van ramp

    Schade

    (miljoen EUR)

    Categorie

    Verleende steun

    (miljoen EUR) 3

    2

    0

    0

    2

    1

    AT

    Overstromingen

    2 900

    groot

    134,000

    2

    CZ

    Overstromingen

    2 300

    groot

    129,000

    3

    FR

    Overstromingen (Le Gard)

    835

    regionaal

    21,000

    4

    DE

    Overstromingen

    9 100

    groot

    444,000

    Totale steun aanvragen in 2002

    728,000

    2

    0

    0

    3

    1

    ES

    Olielek (Prestige)

    436

    regionaal

    8,626

    2

    IT

    Aardbeving (Molise/Apulië)

    1 558

    regionaal

    30,826

    3

    IT

    Vulkaanuitbarsting (Etna)

    894

    regionaal

    16,798

    4

    IT

    Overstromingen (Noord-Italië)

    (1 900)

    (groot)

    Afgewezen

    5

    GR

    Slecht winterweer

    (niet duidelijk)

    (groot/onduidelijk)

    Afgewezen

    6

    PT

    Bosbranden

    1 228

    groot

    48,539

    7

    FR

    Bosbranden (Zuid-Frankrijk)

    531

    (regionaal)

    Afgewezen

    8

    ES

    Bosbranden (Portugese grens)

    53

    buurland

    1,331

    9

    MT

    Overstromingen

    30

    groot

    0,961

    10

    IT

    Overstromingen (Friuli Venezia-Giulia)

    (525)

    (regionaal)

    Afgewezen

    Totale steun aanvragen in 2003

    107,081

    2

    0

    0

    4

    1

    FR

    Overstromingen (Rhônedelta)

    785

    regionaal

    19,625

    2

    ES

    Overstromingen (Malaga)

    (73)

    (regionaal)

    Afgewezen

    3-9

    ES

    Bosbranden (zeven aanvragen)

    (480)

    (regionaal)

    Alle zeven afgewezen

    10

    SK

    Overstromingen

    (29)

    (regionaal)

    Afgewezen

    11

    SI

    Aardbeving

    (13)

    (regionaal)

    Ingetrokken

    Totale steun aanvragen in 2004

    19,625

    2

    0

    0

    5

    1

    SK

    Storm (Tatra-gebergte)

    203

    groot 

    5,668

    2

    IT

    Overstromingen (Sardinië)

    (223, te hoog geraamd)

    (regionaal)

    Afgewezen

    3

    EE

    Storm

    48

    groot

    1,289

    4

    LV

    Storm

    193

    groot

    9,487

    5

    SE

    Storm "Gudrun"

    2 297

    groot

    81,725

    6

    LT

    Storm

    15

    buurland

    0,379

    7

    GR

    Overstromingen Evros

    (112)

    (regionaal)

    Afgewezen

    8

    RO

    Voorjaarsoverstromingen

    489

    groot

    18,798

    9

    BG

    Voorjaarsoverstromingen

    222

    groot

    9,722

    10

    BG

    Zomeroverstromingen

    237

    groot

    10,632

    11

    RO

    Zomeroverstromingen

    1 050

    groot

    52,407

    12

    AT

    Overstromingen (Tirol/Vorarlberg)

    592

    regionaal

    14,799

    Totale steun aanvragen in 2005

    204,906



    Jaar

    Land

    Aard van ramp

    Schade

    (miljoen EUR)

    Categorie

    Verleende steun

    (miljoen EUR) 4

    2

    0

    0

    6

    1

    UK

    Explosie olieopslag Buncefield

    (700)

    (regionaal)

    Ingetrokken

    2

    GR

    Overstromingen Evros

    372

    regionaal

    9,306

    3

    HU

    Overstromingen

    519

    groot

    15,064

    4

    ES

    Bosbranden Galicië

    (91)

    (regionaal)

    Afgewezen

    Totale steun aanvragen in 2006

    24,370

    2

    0

    0

    7

    1

    DE

    Storm "Kyrill"

    4750

    groot

    166,906

    2

    FR

    La Réunion,
    cycloon "Gamede"

    211

    regionaal

    5,290

    3

    ES

    Overstromingen El Hierro

    (18)

    (regionaal)

    Afgewezen

    4

    ES

    Overstromingen La Mancha

    (66)

    (regionaal)

    Afgewezen

    5

    UK

    Overstromingen

    4 612

    groot

    162,387

    6

    CY

    Bosbranden

    (38)

    (regionaal)

    Afgewezen

    7

    ES

    Bosbranden Canarische Eilanden

    (144)

    (regionaal)

    Afgewezen

    8-16

    IT

    9 aanvragen voor bosbranden in 9 regio's

    -

    (regionaal)

    Niet ontvankelijk/termijn verstreken

    17

    FR

    Storm Dean/Martinique

    509

    regionaal

    12,780

    18

    GR

    Bosbranden

    2 118

    groot

    89,769

    19

    SI

    Overstromingen

    233

    groot

    8,254

    Totale steun aanvragen in 2007

    445,386

    2

    0

    0

    8

    1

    CY

    Droogte

    165,4

    groot

    7,605

    2

    RO

    Overstromingen

    471,4

    regionaal

    11,785

    Totale steun aanvragen in 2008

    19,390

    2

    0

    0

    9

    1

    FR

    Storm Klaus

    3 805,5

    groot

    109,377

    2

    IT

    Aardbeving Abruzzen

    10 212,0

    groot

    493,771

    3

    GR

    Bosbranden

    (152,8)

    (regionaal)

    Afgewezen

    4

    CY

    Stormen

    (2,6)

    (regionaal)

    Afgewezen

    5

    GR

    Overstromingen Evia

    (83,2)

    (regionaal)

    Afgewezen

    6

    IT

    Modderstroom Messina

    (598,9)

    (regionaal)

    Afgewezen

    Totale steun aanvragen in 2009

    603,148

    2

    0

    1

    0

    1

    IE

    Overstromingen 2009

    520,9

    regionaal

    13,022

    2

    IT

    Overstromingen Toscane

    (211,7)

    (regionaal)

    Afgewezen

    3

    ES

    Overstromingen Andalusië

    (709,7)

    (regionaal)

    Afgewezen

    4

    PT

    Modderstromen en aardverschuivingen Madeira

    1 080

    groot

    31,256

    5

    FR

    Storm Xynthia

    1 425

    regionaal

    35,636

    6

    SK

    Overstromingen

    561,1

    groot

    20,431

    7

    PL

    Overstromingen

    2 998,9

    groot

    105,567

    8

    CZ

    Overstromingen (voorjaar)

    204,5

    buurland

    5,111

    9

    HU

    Overstromingen

    719,3

    groot

    22,486

    10

    HR

    Overstromingen (voorjaar)

    153,04

    buurland

    3,826



    Jaar

    Land

    Aard van ramp

    Schade

    (miljoen EUR)

    Categorie

    Verleende steun

    (miljoen EUR) 5

    2
    0
    1
    0

    11

    FR

    Overstromingen Var

    (703-778)

    (regionaal)

    Afgewezen

    12

    RO

    Overstromingen

    875,75

    groot

    24,968

    13

    CZ

    Overstromingen (najaar)

    436,5

    regionaal

    10,912

    14

    DE

    Overstromingen Saksen

    (937,7)

    (regionaal)

    Afgewezen

    15

    HR

    Overstromingen (najaar)

    47

    buurland

    1,175

    16

    SI

    Overstromingen (najaar)

    251,3

    groot

    7,460

    17

    HU

    Verontreiniging door rode modderstromen

    (174,32)

    (regionaal)

    Afgewezen

    Totale steun aanvragen in 2010

    281,850

    2

    0

    1

    1

    1

    IT

    Overstromingen Veneto 2010

    676,36

    regionaal

    16,909

    2

    ES

    Aardbeving Lorca 2011

    842,84

    regionaal

    21,071

    3

    CY

    Ontploffing marinebasis 2011

    (357)

    (groot/niet-natuurlijk)

    Afgewezen

    4

    IT

    Ligurië en Toscane
    Overstromingen 2011

    722,5

    regionaal

    18,062

    Totale steun aanvragen in 2011

    56,042

    2

    0

    1

    2

    1

    IT

    Extreme weersomstandigheden 2012

    (2 735)

    (regionaal)

    Afgewezen

    2

    IT

    Reeks aardbevingen 2012

    13 274

    groot

    670,192

    3

    ES

    Bosbranden Valencia 2012

    (155,7)

    (regionaal)

    Afgewezen

    4

    ES

    Branden Canarische Eilanden 2012

    (72,2)

    (regionaal)

    Afgewezen

    5

    RO

    Droogte en branden 2012

    806,7

    groot

    2,475

    6

    ES

    Branden Malaga 2012

    (22,43)

    (regionaal)

    Ingetrokken

    7

    ES

    Overstromingen Andalusië, Murcia en Valencia 2012

    (409)

    (regionaal)

    Afgewezen

    Totale steun aanvragen in 2012

    672,667

    2

    0

    1
    3

    1

    SI

    Overstromingen 2012

    359,5

    groot

    14,081

    2

    HR

    Overstromingen 2012

    11,5

    buurland

    0,287

    3

    AT

    Overstromingen 2012

    9,6

    buurland

    0,240

    4

    PT

    Modderstromen en
    aardverschuivingen Madeira 2012

    (25,7)

    (regionaal)

    Afgewezen

    5

    DE

    Overstromingen 2013

    8 153,5

    groot

    360,454

    6

    AT

    Overstromingen 2013

    866,4

    buurland

    21,662

    7

    CZ

    Overstromingen 2013

    637,1

    buurland

    15,928

    8

    HU

    Overstromingen 2013

    (28)

    (regionaal)

    Afgewezen

    Totale steun aanvragen in 2013

    412,652





    Jaar

    Land

    Aard van ramp

    Schade

    (miljoen EUR)

    Categorie

    Verleende steun

    (miljoen EUR) 6

    2

    0

    1

    4

    1

    IT

    Overstromingen Sardinië 2013

    652,4

    regionaal

    16,310

    2

    FR

    Cycloon Bejisa 2014

    (114,8)

    (regionaal)

    Afgewezen

    3

    GR

    Aardbeving op
    Kefalonia 2014

    147,3

    regionaal

    3,683

    4

    SI

    IJsstorm 2014

    428,7

    groot

    18,388

    5

    RO

    Extreme winterse
    omstandigheden 2014

    (27,9)

    (regionaal)

    Afgewezen

    6

    HR

    IJsstormen gevolgd door overstromingen 2014

    291,9

    groot

    8,616

    7

    RO

    Voorjaarsoverstromingen 2014

    167,9

    buurland

    Besloten in 2015

    8

    RS

    Voorjaarsoverstromingen 2014

    1 105,6

    groot

    60,225

    9

    HR

    Voorjaarsoverstromingen 2014

    297,6

    groot

    8,960

    10

    BG

    Voorjaarsoverstromingen 2014

    311,3

    groot

    10,542

    11

    RO

    Zomeroverstromingen 2014

    171,9

    regionaal

    Besloten in 2015

    12

    BG

    Zomeroverstromingen 2014

    79,3

    regionaal

    Besloten in 2015

    13

    IT

    Najaarsoverstromingen 2014

    2 241

    regionaal

    Besloten in 2015

    Totale steun aanvragen in 2014

    126,724

    Totaal-generaal goedgekeurde steun sinds 2002

    3 701,844 miljoen EUR

    (1) Verordening (EU) nr. 661/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (PB L 189 van 27.6.2014, blz. 143).
    (2) Door de Commissie aanvaarde datum.
    (3) Afgeronde bedragen.
    (4) Afgeronde bedragen.
    (5) Afgeronde bedragen.
    (6) Afgeronde bedragen.
    Top