Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0221

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD Tot vaststelling van het aanvullend onderzoeksprogramma voor de exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) in de periode 2012-2015, voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ten uitvoer te leggen door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek

    /* COM/2012/0221 final - 2012/0111 (NLE) */

    52012PC0221

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD Tot vaststelling van het aanvullend onderzoeksprogramma voor de exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) in de periode 2012-2015, voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ten uitvoer te leggen door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek /* COM/2012/0221 final - 2012/0111 (NLE) */


    TOELICHTING

    1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

    De exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) is ondersteund door een reeks aanvullende onderzoeksprogramma's. Op 25 mei 2009 heeft de Raad een over drie jaar (2009-2011) lopend, voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (Joint Research Centre - JRC) ten uitvoer te leggen aanvullend onderzoeksprogramma vastgesteld (Beschikking 2009/410/Euratom van de Raad – PB L 132 van 29.5.2009, blz. 15)voor de exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) van het Instituut voor Energie van het JRC in Petten, Nederland.

    De bijdrage voor het aanvullend onderzoeksprogramma 2009-2011 kwam van drie deelnemende landen, Nederland, Frankrijk en België, met een totaalbedrag van 35 miljoen euro gespreid over drie jaar. Dit bedrag dekte ook de reserves voor de jaarlijkse bijdragen voor het fonds ter ontmanteling van de reactor (wat ook de bijdrage omvatte voor het ontmantelingsfonds voor het jaar 2008, waarin de exploitatie van de HFR niet werd gedekt door het voorgaande aanvullende programma).

    Dit aanvullende onderzoekprogramma is afgelopen op 31 december 2011.

    De onderhavige mededeling heeft betrekking op een nieuw over vier jaar lopend programma voor de exploitatie van de HFR in de periode 2012-2015.

    De HFR wordt door de Commissie gebruikt op grond van de overeenkomst tussen Euratom en Nederland van 25 juli 1961. Deze overeenkomst is gesloten voor een periode van 99 jaar. Met het oog op de uitvoering van deze overeenkomst hebben beide partijen op 31 oktober 1962 een erfpachtovereenkomst met een looptijd van 99 jaar gesloten.

    De HFR speelt een belangrijke rol in de Europese Unie. Het voornaamste doel van het aanvullend onderzoeksprogramma van de HFR is een constante en betrouwbare neutronenflux voor experimentele doeleinden te leveren. De onderzoeksgebieden zijn: onderzoek in verband met nucleaire materialen en splijtstoffen met het oog op een verbetering van de veiligheid van kernreactoren (zowel splijting als fusie), onderzoek naar de veroudering van reactoren en levensduurbeheer, onderzoek naar geavanceerde splijtstofkringlopen en afvalbeheer. De HFR is ook een opleidingsfaciliteit voor promovendi en doctors die er hun onderzoeksactiviteiten uitvoeren in het kader van nationale of Europese programma's.

    De reactor wordt ten slotte ook gebruikt voor de commerciële productie van radio-isotopen en is goed voor 60% van het totaal van de 10 miljoen medische diagnoses die jaarlijks in Europa worden uitgevoerd. De HFR is op dit gebied een fundamentele leverancier voor de Europese producenten van radioactieve geneesmiddelen. Bovendien kunnen, door de ligging van de reactor in Europa, de geproduceerde radio-isotopen snel worden overgebracht naar de Europese medische centra. Dit is essentieel voor de meestgebruikte kortlevende isotopen.

    2. RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

    Onder de lidstaten die zijn geraadpleegd met het oog op hun onderzoeksactiviteiten op nucleair gebied hebben drie lidstaten (Nederland, Frankrijk en België) ermee ingestemd bij te dragen tot de financiering van de HFR.

    3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

    Het voorstel is gebaseerd op artikel 7 van het Euratom-Verdrag.

    4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

    Uit het financieel memorandum van dit nieuwe aanvullende programma blijkt dat de bijdragen afkomstig zijn van drie deelnemende landen, namelijk Nederland, Frankrijk en België. De bijdragen van deze drie landen zijn goed voor een totaalbedrag van 31,400 miljoen euro. Dit bedrag, plus de verwachte commerciële inkomsten, waarborgt een afdoende operationele begroting om de kosten voor de exploitatie van de reactor in de periode 2012-2015 te dekken. Er moet worden opgemerkt dat de begroting een reserve omvat voor de ontmanteling van de reactor en voor de daarmee verband houdende kosten van nutsbedrijven, verzekeringen en beheer van verbruikte splijtstof.

    De Commissie bevestigt haar in de notulen van de vergadering van de Raad van 27 juni 1996 opgenomen verklaring dat "de HFR op basis van toereikende financiering kan deelnemen aan de uitvoering van programma's van de Gemeenschap, al dan niet in het raam van de kaderprogramma's. Deze deelname kan plaatsvinden op concurrerende grondslag of door de verkoop van bestralingsdiensten aan GCO-instituten in verband met de uitvoering van hun activiteiten". Dit houdt in dat de Commissie niet zal bijdragen tot de dekking van de exploitatiekosten van de HFR met middelen uit haar institutionele begroting, waaronder begrepen de kosten voor onderhoud of herstelling van de reactor.

    5. AANVULLENDE INFORMATIE

    Niet van toepassing

    2012/0111 (NLE)

    Voorstel voor een

    BESLUIT VAN DE RAAD

    Tot vaststelling van het aanvullend onderzoeksprogramma voor de exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) in de periode 2012-2015, voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ten uitvoer te leggen door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 7,

    Gezien het voorstel van de Commissie,

    Na raadpleging van het Wetenschappelijk en Technisch Comité[1],

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)       In het kader van de Europese onderzoeksruimte is de hogefluxreactor te Petten (hierna "de HFR") een belangrijk instrument dat voor de Gemeenschap beschikbaar is, en nog gedurende enige tijd zal blijven, voor materiaalonderzoek en -beproeving, nucleaire geneeskunde en veiligheidsonderzoek op het gebied van kernenergie.

    (2)       De exploitatie van de HFR is ondersteund via een reeks aanvullende onderzoeks­programma's, waarvan het laatste, ingesteld bij Beschikking 2009/410/Euratom van de Raad van 25 mei 2009 tot vaststelling van een door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie uit te voeren aanvullend onderzoeksprogramma, op 31 december 2011 is afgelopen[2].

    (3)       Gezien de blijvende behoefte aan de HFR als onvervangbaar instrument voor communautair onderzoek op het gebied van de verbetering van de veiligheid van de bestaande kernreactoren, op het gebied van de volksgezondheid inclusief de ontwikkeling van medische isotopen om een antwoord te geven op vragen vanuit het medisch onderzoek, en op het gebied van kernfusie, fundamenteel onderzoek en opleiding en afvalbeheer inclusief de mogelijkheid om het veiligheidsgedrag van splijtstoffen voor reactorsystemen van belang voor Europa te bestuderen, moet de exploitatie van de reactor tot eind 2015 worden voortgezet in het kader van het onderhavige aanvullende onderzoeksprogramma.

    (4)       Gezien hun specifieke belang bij de voortgezette exploitatie van de HFR, moeten België, Frankrijk en Nederland, zoals door deze landen aangegeven, dit programma financieren via financiële bijdragen aan de algemene begroting van de Europese Unie door middel van bestemmingsontvangsten.

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Het aanvullend programma voor de exploitatie van de HFR (hierna "het programma" genoemd), waarvan de doelstellingen in bijlage I zijn neergelegd, wordt vastgesteld voor een periode van vier jaar die ingaat op 1 januari 2012.

    Artikel 2

    De voor de uitvoering van het programma noodzakelijk geachte financiële bijdrage wordt geraamd op ongeveer 31,400 miljoen euro. De verdeling van dit bedrag is vermeld in bijlage II. Deze bijdrage wordt beschouwd als bestemmingsontvangsten overeenkomstig artikel 18, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad[3].

    Artikel 3

    1.           De Commissie draagt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het programma. Zij zal daartoe een beroep doen op de diensten van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek.

    2.           De Raad van beheer van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek wordt op de hoogte gehouden van de uitvoering van het programma.

    Artikel 4

    De Commissie legt aan het Europees Parlement en de Raad een tussentijds en een eindverslag voor over de tenuitvoerlegging van dit besluit.

    Artikel 5

    Dit besluit treedt in werking op de dag van de publicatie ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Het is van toepassing met ingang van 1 januari 2012.

    Artikel 6

    Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

    Gedaan te Brussel,

                                                                           Voor de Raad

                                                                           De voorzitter

    BIJLAGE I

    WETENSCHAPPELIJKE EN TECHNISCHE DOELSTELLINGEN

    De voornaamste doelstellingen van het programma zijn:

    1. zorgen voor een veilige en betrouwbare exploitatie van de HFR om de beschikbaarheid van neutronen voor experimenten te waarborgen;

    2. een efficiënt gebruik van de HFR door de onderzoeksinstellingen mogelijk maken voor een breed scala van disciplines: verbetering van de veiligheid van kernreactoren, alsmede volksgezondheid inclusief de ontwikkeling van medische isotopen, kernfusie, fundamenteel onderzoek en opleiding en afvalbeheer, met inbegrip van de mogelijkheid veiligheidskwesties te bestuderen met betrekking tot splijtstoffen voor reactorsystemen die van belang zijn voor Europa.

    ___________________________________________________________________________

    BIJLAGE II

    VERDELING VAN DE BIJDRAGEN

    De bijdragen van het programma komen van Nederland, Frankrijk en België.

    De verdeling van deze bijdragen is als volgt:

    Nederland: 29,000 miljoen euro;

    Frankrijk: 1,200 miljoen euro;

    België: 1,200 miljoen euro;

    Totaal: 31,400 miljoen euro.

    Deze bijdragen worden geleverd aan de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen en worden specifiek bestemd voor dit programma.

    Deze bijdragen zijn vast en kunnen niet worden herzien in het licht van de variaties in de exploitatie-, onderhouds- en ontmantelingskosten.

    FINANCIEEL MEMORANDUM VOOR VOORSTELLEN

    1.           KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

                  1.1.    Benaming van het voorstel/initiatief

                  1.2.    Betrokken beleidsterrein(en) in de ABM/ABB-structuur

                  1.3.    Aard van het voorstel/initiatief

                  1.4.    Doelstelling(en)

                  1.5.    Motivering van het voorstel/initiatief

                  1.6.    Duur en financiële gevolgen

                  1.7.    Beheersvorm(en)

    2.           BEHEERSMAATREGELEN

                  2.1.    Regels inzake het toezicht en de verslagen

                  2.2.    Beheers- en controlesysteem

                  2.3.    Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden

    3.           GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

                  3.1.    Rubriek(en) van het meerjarige financiële kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven

                  3.2.    Geraamde gevolgen voor de uitgaven

                  3.2.1. Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de uitgaven

                  3.2.2. Geraamde gevolgen voor de beleidskredieten

                  3.2.3. Geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten

                  3.2.4. Verenigbaarheid met het huidige meerjarige financiële kader

                  3.2.5. Bijdrage van derden aan de financiering

                  3.3.    Geraamde gevolgen voor de ontvangsten

    FINANCIEEL MEMORANDUM VOOR VOORSTELLEN

    1.           KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

    1.1.        Benaming van het voorstel/initiatief

    Aanvullend onderzoeksprogramma voor de exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) in de periode 2012-2015, voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ten uitvoer te leggen door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek

    1.2.        Betrokken beleidsterrein(en) in de ABM/ABB-structuur

    Titel 10:          Eigen onderzoek

    Hoofdstuk 10 04:       Afronding voorgaande kaderprogramma's en andere activiteiten

    Artikel 10 04 04:        Exploitatie van de hogefluxreactor (HFR)

    1.3.        Aard van het voorstel/initiatief

    x Het voorstel/initiatief betreft een nieuwe actie

    ¨ Het voorstel/initiatief betreft een nieuwe actie na een proefproject/een voorbereidende actie

    ¨ Het voorstel/initiatief betreft de verlenging van een bestaande actie

    ¨ Het voorstel/initiatief betreft een actie die wordt omgebogen naar een nieuwe actie

    1.4.        Doelstellingen

    1.4.1.     De met het voorstel/initiatief beoogde strategische meerjarendoelstelling(en) van de Commissie

    De hogefluxreactor (HFR) speelt binnen de Europese Unie een belangrijke rol bij de ondersteuning van de productie van radio-isotopen voor medische toepassingen en bij onderzoek naar veilige nucleaire technologieën, veroudering van nucleaire installaties en uitbreiding van de levensduur ervan, transmutatie van langlevende actiniden met het oog op grotere veiligheid van opslagfaciliteiten voor radioactieve afvalstoffen, verbetering van de veiligheid van splijtstoffen en splijtstofveiligheidsstudies voor nieuwe, veiligere reactoren.

    Bovendien maakt fundamenteel onderzoek gebruik van neutronenbundels voor de studie van de structuur van materialen. Deze activiteit is in volle ontwikkeling en draagt bij tot het inzicht in verouderingsmechanismen en het vertragen daarvan, wat relevant is voor de veiligheid van bestaande faciliteiten. In het kader van thermonucleaire fusie worden momenteel diverse projecten ten uitvoer gelegd om met het oog op toekomstige fusiereactoren structurele materialen en uitgangsmaterialen ("breeding materials") voor de productie van tritium te beproeven.

    1.4.2.     Specifieke doelstelling(en) en betrokken ABM/ABB-activiteiten

    De voornaamste doelstelling van het aanvullend HFR-programma is de veilige en betrouwbare exploitatie van de HFR. Deze activiteit omvat het normale gebruik van de installatie voor een maximale exploitatieperiode en de levering van een neutronenflux voor experimenten en de productie van medische radio-isotopen.

    1.4.3.     Verwachte resulta(a)t(en) en gevolg(en)

    Bestralingsgegevens en resultaten op het gebied van een groot aantal disciplines zoals: verbetering van de veiligheid van kernreactoren, de ontwikkeling van medische isotopen om te voldoen aan de behoeften van het geneeskundig onderzoek, onderzoek naar materialen voor fusiereactoren, fundamenteel nucleair onderzoek en desbetreffende opleidingen, problemen van afvalbeheer en splijtstoffen voor veiliger reactorsystemen van de nieuwe generatie.

    1.4.4.     Resultaat- en effectindicatoren

    De verplichtingen van de Commissie omvatten het beheer van het aanvullend onderzoeksprogramma en bijgevolg de rapportering over de technische status van de reactorexploitatie, het wetenschappelijke gebruik ervan en de budgettaire situatie. Het Instituut voor Energie en Vervoer van het JRC zal een tweejaarlijks verslag opstellen dat de volgende elementen zal omvatten:

    (1) technische rapportering met betrekking tot de operationele gegevens van de HFR;

    (2) een samenvattende beschrijving van de voornaamste wetenschappelijke resultaten;

    (3) de status van de onderhouds‑ en herstellingsactiviteiten;

    (4) de budgettaire situatie in verband met de inkomsten van de lidstaten en het gebruik van de begroting van het aanvullend onderzoeksprogramma (inclusief wat de reserve voor de ontmanteling van de HFR betreft, alsook de beheerskosten, de betaling van de exploitant, enz.).

    1.5.        Motivering van het voorstel/initiatief

    1.5.1.     Behoefte(n) waarin op korte of lange termijn moet worden voorzien

    De HFR-activiteiten hebben de ondersteuning ten doel van de onderzoeks‑ en ontwikkelingsactiviteiten van de deelnemende lidstaten op de volgende gebieden: veiligheid van nucleaire installaties en van de splijtstofkringloop, afvalbeheer, thermonucleaire fusie, fundamenteel onderzoek en opleidingscapaciteit.

    De HFR blijft actief op het gebied van de verbetering van de reactorveiligheid. De coördinatie van de inspanningen, verspreiding van de resultaten en ondersteuning van de harmonisatie verlopen via Europese netwerken.

    De HFR heeft ook de levering van medische radio-isotopen ten doel.

    1.5.2.     Toegevoegde waarde van de deelname van de EU

    De toegevoegde waarde van de HFR-onderzoeksactiviteiten houdt verband met de grensoverschrijdende effecten, schaalvoordelen en bijdrage tot de vermindering van de nationale investeringen in onderzoek. Op het gebied van nucleair onderzoek is optreden op Europees niveau gerechtvaardigd.

    De reactor wordt eveneens gebruikt voor de commerciële productie van radio-isotopen ten behoeve van meer dan 60% van de 10 miljoen medische diagnoses die jaarlijks in Europa worden gesteld. De HFR is een zeer belangrijke faciliteit voor de Europese medische sector (ziekenhuizen, klinieken, artsen …) aangezien de radio-isotopen voor verscheidene medische toepassingen worden gebruikt, maar voornamelijk voor de preventie en behandeling van kanker. Er zijn zeer weinig alternatieven aangezien de reactor de meest gebruikte kortlevende isotopen produceert. Gezien zijn ligging in Europa kan de productie van de reactor snel worden overgebracht naar de Europese medische centra.

    1.5.3.     De lering die uit reeds verrichte soortgelijke activiteiten is getrokken

    De huidige Technetium Tc-99m-voorziening voor medische toepassingen hangt af van een al te laag en instabiel aantal productiereactoren, waaronder de HFR. Aangezien deze reactoren zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 bereiken zij weldra het einde van hun levensduur, wat de behoefte aan geplande stilleggingen voor onderhoudsdoeleinden doet toenemen en de frequentie van ongeplande productieonderbrekingen steeds groter maakt. De Canadese NRU-reactor (een producent van isotopen voor medisch gebruik) werd midden mei 2009 stilgelegd en bleef onbeschikbaar voor de rest van 2009, wat een permanent wereldwijd tekort aan medische radio-isotopen tot gevolg had. In 2010 werd de HFR stilgelegd voor een herstelling aan de Bottom Plug Liner; ook deze verstoring had een groot effect op de levering van medische radio-isotopen.

    1.5.4.     Samenhang en eventuele synergie met andere relevante instrumenten

    In het kader van het voorgestelde aanvullende onderzoeksprogramma zullen diverse wetenschappelijke en technologische uitdagingen worden aangepakt teneinde te voldoen aan de doelstellingen op korte en lange termijn van het Strategisch plan voor energietechnologie (SET-Plan) en het Technologieplatform voor duurzame kernenergie (Strategic Nuclear Energy Technology Platform, SNE-TP). Het zal ook activiteiten ondersteunen die nauw zijn verbonden met de verlenging (2012-2013) van het Euratom-KP7 en met de komende kaderprogramma's.

    1.6.        Duur en financiële gevolgen

    x Voorstel/initiatief met een beperkte geldigheidsduur

    – x Voorstel/initiatief van kracht vanaf [1/1]2012 tot en met [31/12]2015

    – x Financiële gevolgen vanaf 2012 tot en met 2016

    1.7.        Beheersvorm(en)[4]

    x Direct gecentraliseerd beheer door de Commissie

    Opmerkingen

    Overeenkomstig de op 25 juli 1961 tussen Nederland en Euratom gesloten overeenkomst is de Commissie eigenaar van de HFR (erfpachtovereenkomst van 99 jaar). De exploitatie van de HFR valt onder de verantwoordelijkheid van de vergunninghouder NRG (NL), wat een exploitatie mogelijk maakt op basis van een onafhankelijke en duurzame regeling. Het door het JRC beheerde aanvullende onderzoeksprogramma levert voor de financierende landen extra inkomsten op die bestemd zijn voor onderzoek.

    2.           BEHEERSMAATREGELEN

    2.1.        Regels inzake het toezicht en de verslagen

    De verplichtingen van de Commissie bestaan uit het beheer van het aanvullend onderzoeksprogramma, en bijgevolg uit de rapportering over:

    (i) de technische status van de reactorexploitatie;

    (ii) het wetenschappelijke gebruik ervan;

    (iii) de budgettaire situatie wat de financiële inkomsten voor de lidstaten betreft; en

    (iv) de verrichte betalingen.

    Het programma is opgenomen in de ABM-planningscyclus van het JRC en in het jaarlijkse beheersplan. Bijgevolg wordt de monitoring van de vastgestelde doelstellingen besproken in het jaarlijks activiteitenverslag van het JRC.

    Daar bovenop zal het JRC een tweejaarlijks verslag opstellen en indienen. Daarin zal het beheer van het aanvullend onderzoeksprogramma worden behandeld en zullen de volgende elementen worden besproken:

    - technische rapportering met de operationele gegevens van de HFR;

    - samenvattende beschrijving van de voornaamste wetenschappelijke resultaten;

    - status van de onderhoudsactiviteiten;

    - de budgettaire situatie in verband met de inkomsten van de lidstaten en het gebruik van de begroting van het aanvullend onderzoeksprogramma (inclusief met betrekking tot de reserve voor de ontmanteling van de HFR, de beheerskosten, enz.).

    2.2.        Beheers- en controlesysteem

    2.2.1.     Geconstateerde risico's

    Dit programma is de voortzetting van een vorig aanvullend onderzoeksprogramma. Bij de voorbereiding ervan hebben de deelnemende landen een interne evaluatie opgemaakt inzake de risico's van deelneming aan het programma.

    2.2.2.     Controlemiddel(en)

    In het tussentijds verslag en het eindverslag zal het beheer van het aanvullend onderzoeks­programma worden behandeld en zullen de technische, wetenschappelijke en budgettaire aspecten, inclusief met betrekking tot de reserve voor de ontmanteling, enz., worden besproken.

    2.3.        Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden

    De audit en de interne controle met betrekking tot de hierboven bedoelde rapportering, zowel wat de technische als de begrotingsaspecten betreft, zullen worden uitgevoerd door JRC-ambtenaren. De Rekenkamer krijgt toegang tot alle audits en interne controles.

    Zoals in het verleden zullen er passende maatregelen worden genomen om onregelmatigheden en fraude te voorkomen en zullen de nodige stappen worden gezet om verloren gegane, ten onrechte betaalde of onjuist gebruikte middelen te recupereren in overeenstemming met Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen, Verordening (EG, Euratom) nr. 2342/2002 van de Commissie van 23 december 2002 tot vaststelling van uitvoeringsvoorschriften van het Financieel Reglement, Verordening (EG, Euratom) nr. 2988/95 van de Raad van 18 december 1995 betreffende de bescherming van de financiële belangen van de Europese Gemeenschappen[5], Verordening (EG, Euratom) nr. 2185/96 van de Raad van 11 november 1996 betreffende de controles en verificaties ter plaatse die door de Commissie worden uitgevoerd ter bescherming van de financiële belangen van de Europese Gemeenschappen tegen fraudes en andere onregelmatigheden[6] en Verordening (EG) nr. 1073/1999 van het Europees Parlement en de Raad van 25 mei 1999 betreffende onderzoeken door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF)[7].

    De controle op het verkeer van splijtbaar materiaal vindt plaats in het kader van Euratom- en IAEA-inspecties.

    3.           GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

    3.1.        Rubriek(en) van het meerjarige financiële kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven

    · Bestaande begrotingsonderdelen voor uitgaven

    In volgorde van de rubrieken van het meerjarige financiële kader en de begrotingsonderdelen.

    Rubriek van het meerjarige financiële kader || Begrotingsonderdeel || Soort krediet || Bijdrage

    Aantal - Beschrijving………………. || GK/ NGK ([8]) || van EVA-landen || van kandidaat-lidstaten || Van derde landen || in de zin van artikel 18, lid 1, onder a bis), van het Financieel Reglement

    1a || Artikel 10 04 04 – Exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) Post 10 04 04 02 – Exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) – Aanvullend HFR-programma[9] || GK || NEE || NEE || NEE || JA

    · Te creëren nieuwe begrotingsonderdelen

    Niet van toepassing

    3.2.        Geraamde gevolgen voor de uitgaven

    3.2.1.     Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de uitgaven

    in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    Rubriek van het meerjarige financiële kader: || 1a || "Concurrentievermogen ter bevordering van groei en werkgelegenheid"

    DG: JRC || || || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015 || Jaar ≥ 2016 || TOTAAL

    Ÿ Beleidskredieten || || || || || ||

    Nummer begrotingsonderdeel: 10 04 04 02 || Vastleggingen || (1) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || (2) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten || || || || || ||

    Nummer begrotingsonderdeel: Niet van toepassing || || (3) || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    TOTAAL kredieten voor DG JRC || Vastleggingen || =1 +3 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || =2 +3 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Ÿ TOTAAL beleidskredieten || Vastleggingen || (4) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || (5) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Ÿ TOTAAL uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten || (6) || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    TOTAAL kredieten onder RUBRIEK 1a van het meerjarige financiële kader || Vastleggingen || =4+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || =5+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Wanneer het voorstel/initiatief gevolgen heeft voor meerdere rubrieken:

    Ÿ TOTAAL beleidskredieten || Vastleggingen || (4) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || (5) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Ÿ TOTAAL uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten || (6) || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    TOTAAL kredieten onder RUBRIEKEN 1 tot en met 4 van het meerjarige financiële kader (Referentiebedrag) || Vastleggingen || =4+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || =5+ 6 || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Rubriek van het meerjarige financiële kader: || 5 || "Administratieve uitgaven"

    in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    DG: JRC || || || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015 || Jaar ≥ 2016 || TOTAAL

    Ÿ Personele middelen || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    Ÿ Overige administratieve uitgaven || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    TOTAAL DG JRC || Kredieten || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    TOTAAL kredieten onder RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || (Totaal vastleggingen = Totaal betalingen) || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t. || n.v.t.

    in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    || || || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015 || Jaar ≥ 2016 || TOTAAL

    TOTAAL kredieten onder RUBRIEKEN 1 tot en met 5 van het meerjarige financiële kader || Vastleggingen || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || || p.m.

    Betalingen || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    3.2.2.     Geraamde gevolgen voor de beleidskredieten

    – ¨  Voor het voorstel/initiatief zijn geen beleidskredieten nodig

    – x Voor het voorstel/initiatief zijn beleidskredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    Vastleggingskredieten, in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    Vermeld doelstellingen en outputs ò || || || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015 || TOTAAL

    OUTPUTS

    Soort output || Gem. kosten van de output || Aantal ouputs || Prijs || Aantal ouputs || Prijs || Aantal ouputs || Prijs || Aantal ouputs || Prijs || Totaal aantal ouputs || Totaal kosten

    SPECIFIEKE DOELSTELLING: Veilige en betrouwbare exploitatie van de HFR

    - Output || Dagen exploitatie op vol vermogen || n.v.t. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 1 000 || p.m.

    Subtotaal voor specifieke doelstelling || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 250 || p.m. || 1 000 || p.m.

    TOTALE KOSTEN || || p.m. || || p.m. || || p.m. || || p.m. || || p.m.

    3.2.3.     Geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten

    3.2.3.1.  Samenvatting

    – x Voor het voorstel/initiatief zijn geen administratieve kredieten nodig

    – ¨  Voor het voorstel/initiatief zijn administratieve kredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015 || Jaar ≥ 2016 || TOTAAL

    RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || ||

    Personele middelen || || || || || ||

    Overige administratieve uitgaven || || || || || ||

    Subtotaal RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || ||

    Buiten RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || ||

    Personele middelen || || || || || ||

    Andere uitgaven van administratieve aard || || || || || ||

    Subtotaal buiten RUBRIEK 5 van het meerjarige financiële kader || || || || || ||

    TOTAAL || || || || || ||

    3.2.3.2.  Geraamde personeelsbehoeften

    – x Voor het voorstel/initiatief zijn geen personele middelen nodig

    – ¨  Voor het voorstel/initiatief zijn personele middelen nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

    Raming in een geheel getal (of met maximaal 1 decimaal)

    || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015

    Ÿ Posten volgens de lijst van het aantal ambten (ambtenaren en tijdelijke functionarissen)

    XX 01 01 01 (zetel en vertegenwoordigingen van de Commissie) || || || ||

    XX 01 01 02 (delegaties) || || || ||

    XX 01 05 01 (onderzoek onder contract) || || || ||

    10 01 05 01 (eigen onderzoek) || || || ||

    Ÿ Extern personeel (in voltijdequivalenten VTE)[10]

    XX 01 02 01 (CA, INT, SNE van de "totale financiële middelen") || || || ||

    XX 01 02 02 (CA, INT, JED, LA en SNE in de delegaties) || || || ||

    XX 01 04 yy || - zetel || || || ||

    - delegaties || || || ||

    XX 01 05 02 (CA, INT, SNE in de delegaties - onderzoek onder contract) || || || ||

    10 01 05 02 (CA, INT, SNE - eigen onderzoek) || || || ||

    Andere begrotingsonderdelen (specificeer) || || || ||

    TOTAAL || || || ||

    XX is het beleidsterrein of de begrotingstitel.

    De benodigde personele middelen zullen worden gefinancierd uit de middelen die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of binnen het DG zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

    Beschrijving van de uit te voeren taken:

    Ambtenaren en tijdelijke functionarissen || De enige door het JRC uitgevoerde taak is het beheer van het aanvullend programma. Dit gebeurt met middelen die volledig zijn gefinancierd door bestemmingsontvangsten van het aanvullend onderzoeksprogramma.

    Extern personeel || Niet van toepassing

    3.2.4.     Verenigbaarheid met het huidige meerjarige financiële kader

    – x Het voorstel/initiatief is verenigbaar met het huidige meerjarige financiële kader.

    – ¨  Het voorstel/initiatief vergt herprogrammering van de betrokken rubriek van het meerjarige financiële kader.

    Niet van toepassing

    – ¨  Het voorstel/initiatief vergt toepassing van het flexibiliteitsinstrument of herziening van het meerjarige financiële kader.

    Niet van toepassing

    3.2.5.     Bijdrage van derden aan de financiering

    – ¨ Het voorstel/initiatief voorziet niet in medefinanciering door derden

    – x Het voorstel/initiatief voorziet in medefinanciering, zoals hieronder wordt geraamd:

    Kredieten in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    || Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015 || Totaal

    Nederland || 7,250 || 7,250 || 7,250 || 7,250 || 29,000

    Frankrijk || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 1,200

    België || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 0,300 || 1,200

    TOTAAL medegefinancierde kredieten || 7,850 || 7,850 || 7,850 || 7,850 || 31,400

    Het aanvullend onderzoeksprogramma vergt uitsluitend een begrotingsstructuur (p.m.) die bedoeld is om kredieten van toegewezen aard van de deelnemers te ontvangen. Bovenstaande bedragen zijn door de betrokken lidstaten berekend met het oog op n het dekken van de geraamde kosten voor de exploitatie van de reactor in de periode 2012-2015, rekening houdend met de verwachte commerciële inkomsten. In geen enkel geval zal de Commissie exploitatietekorten, inclusief eventuele kosten voor onderhoud en herstelling, dekken.

    3.3.        Geraamde gevolgen voor de ontvangsten

    – ¨  Het voorstel/initiatief heeft geen financiële gevolgen voor de ontvangsten.

    – x Het voorstel/initiatief heeft de hieronder beschreven financiële gevolgen:

    – ¨         voor de eigen middelen

    – x        voor de diverse ontvangsten

    in miljoen euro (tot op 3 decimalen)

    Begrotingsonderdeel voor ontvangsten: || Voor het lopende begrotingsjaar beschikbare kredieten || Gevolgen van het voorstel/initiatief

    Jaar 2012 || Jaar 2013 || Jaar 2014 || Jaar 2015

    Post 6 2 2 1 || || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

    Vermeld voor de diverse ontvangsten die worden "toegewezen", het (de) betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven.

    Post 6 2 2 1 – Inkomsten uit de exploitatie van de HFR, te gebruiken als aanvullende kredieten — Bestemmingsontvangsten

    Vermeld de wijze van berekening van de gevolgen voor de ontvangsten.

    Het aanvullend onderzoeksprogramma wordt gefinancierd met bijdragen van de deelnemende lidstaten, berekend op basis van de begroting in de periode 2009-2011, herzien op basis van de geraamde inflatie voor de periode 2012-2015.

    [1]               Notulen van de WTC-vergadering van 17 februari 2012.

    [2]               PB L 132 van 29.5.2009, blz. 15.

    [3]               Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen, PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

    [4]               Nadere gegevens over de beheersvormen en verwijzingen naar het Financieel Reglement zijn beschikbaar op BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

    [5]               PB L 312 van 23.12.1995, blz. 1.

    [6]               PB L 292 van 15.11.1996, blz. 2.

    [7]               PB L 136 van 31.5.1999, blz. 1.

    [8]               GK = gesplitste kredieten/NGK = niet-gesplitste kredieten.

    [9]               Post 10 04 04 02 "Exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) – Aanvullend HFR-programma (2009 tot en met 2011)" wordt voortaan "Exploitatie van de hogefluxreactor (HFR) – Aanvullend HFR-programma" genoemd, waarbij de verwijzing naar het desbetreffende tijdvak is geschrapt om de omschrijving ook geldig te maken voor toekomstige aanvullende onderzoekprogramma's die kunnen worden vastgesteld voor de exploitatie van de HFR.

    [10]             CA= Contract Agent (arbeidscontractant); INT= Intérimaire (uitzendkracht); JED= Jeune Expert en Délégation (jonge deskundige in delegaties); LA= Local Agent (plaatselijk functionaris); SNE= Seconded National Expert (gedetacheerd nationaal deskundige).

    Top