EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0777

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S Werkprogramma van de Commissie voor 2012 Een nieuw Europees elan omzetten in tastbare resultaten

/* COM/2011/0777 definitief */

Brussel, 15.11.2011

COM(2011) 777 definitief

VOL. 2/2

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Werkprogamma van de Commissie voor 2012


Bijlage I - Geplande initiatieven  1

Voor 2012 geplande initiatieven

Met een asterisk (*) zijn de initiatieven gemarkeerd die de Commissie toezegt in 2012 te realiseren

Nr.

Titel

Categorie

Voorwerp en doelstellingen

1.

Jaarlijkse groeianalyse 2013*

Niet-wetgevend

De Commissie zal een jaarlijkse groeianalyse presenteren, vergezeld van een mededeling die als basis moet dienen voor het overleg op de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad. Deze analyse zal bestaan uit een stand van zaken, een voortgangsverslag en een toekomstgericht gedeelte met horizontale strategische beleidsoriëntaties voor alle lidstaten. (4e kwartaal 2012)

Landbouw

2.

Afzetbevordering van en voorlichting over landbouwproducten

Wetgevend

Herschikking en vereenvoudiging van de wetgeving betreffende de afzetbevordering en voorlichting om maatregelen voor te stellen met een hogere toegevoegde waarde voor de EU en die zodanig zijn vormgegeven dat daarmee wordt ingespeeld op de behoeften van de verschillende markten (bijv. de behoefte aan meer informatie over de interne markt of de behoefte aan gemakkelijkere toegang tot externe markten). Dit voorstel zal een follow-up zijn van de mededeling betreffende de afzetbevordering van en voorlichting over landbouwproducten.

3.

Vlotte, geleidelijke afschaffing van de melkquotaregeling

Niet-wetgevend

Volgens artikel 184, lid 6, van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad dient de Commissie vóór 31.12.2012 een verslag in over de ontwikkeling van de marktsituatie en de daaruit volgende voorwaarden voor een vlotte, geleidelijke afschaffing van de melkquotaregeling.

Klimaatactie

4.

CO2-doelstellingen voor auto's en vrachtwagens*

Wetgevend

De Verordeningen (EG) nr. 443/2009 en (EU) nr. 510/2011 dienen te worden herzien met het oog op de 2020-doelstellingen, om na te gaan of de 2020-doelstelling voor vrachtwagens haalbaar is en hoe de 2020-doelstellingen voor auto's en vrachtwagens kunnen worden bereikt. (4e kwartaal 2012)

5.

Emissies in het zeevervoer opnemen in de EU-toezegging inzake vermindering van broeikasgassen

Wetgevend

Volgens de klimaat- en energiewetgeving van de EU moeten er maatregelen worden genomen om emissies in het zeevervoer op te nemen in de EU-toezegging inzake vermindering van broeikasgassen indien die emissies tegen 2011 niet zijn opgenomen in de reductiedoelstellingen van een internationale overeenkomst.

6.

Reductie gefluoreerde broeikasgassen

Wetgevend

Doel is te zorgen voor kostenefficiënte reducties van gefluoreerde broeikasgassen in het kader van de algemene EU-doelstellingen om emissies tegen 2050 met 80-95% terug te dringen. Dit voorstel is een follow-up van een door Verordening (EG) nr. 842/2006 opgelegd evaluatieverslag.

Mededinging

7.

Schadevergoedingsacties voor schendingen van het mededingingsrecht

Wetgevend

Dit wetgevingsinitiatief wil daadwerkelijke schadevergoedingsacties wegens schending van de EU-mededingingsregels voor de nationale rechter mogelijk maken en wil de relaties tussen deze particuliere handhavingsinitiatieven en de bestuurlijke handhaving door de Commissie en de nationale mededingingsautoriteiten verduidelijken, met name wat betreft de bescherming van clementieprogramma's, om de centrale rol van de bestuurlijke handhaving in de EU veilig te stellen. Het Hof van Justitie heeft al bepaald dat slachtoffers van schendingen van de mededingingsregels recht hebben op dit soort schadevergoeding.

8.

Herziening mededeling referentiepercentage

Niet-wetgevend

Herziening als gevolg van marktontwikkelingen.

9.

Herziening garantiemededeling

Niet-wetgevend

Herziening als gevolg van marktontwikkelingen.

10.

Herziening richtsnoeren staatssteun voor breedbandnetwerken

Niet-wetgevend

De huidige richtsnoeren moeten uiterlijk 30.9.2012 worden herzien.

11.

Raadsverordening betreffende strategische initiatief op het gebied van de materiële staatssteunregels

Wetgevend

Aanpassing machtigingsverordening, Verordening (EG) nr. 994/98 van de Raad, om het toepassingsbereik van de algemene groepsvrijstellingsverordening in 2013 te kunnen verruimen.

12.

Herziening richtsnoeren reddings- en herstructureringssteun

Niet-wetgevend

De huidige reddings- en herstructureringsrichtsnoeren zijn tot oktober 2012 van toepassing. De financiële crisis heeft tot een verlenging van de bestaande richtsnoeren geleid, maar de voorbereiding voor de herziening ervan was reeds begonnen in 2007.

13.

Herziening bioscoopmededeling

Niet-wetgevend

De huidige mededeling is tot uiterlijk 31.12.2012 van toepassing.

14.

Herziening mededeling kortlopende exportkredietverzekering

Niet-wetgevend

De huidige mededeling is tot uiterlijk 31.12.2012 van toepassing.

15.

Herziening richtsnoeren regionale steun

Niet-wetgevend

De bestaande richtsnoeren zijn tot 31.12.2013 van toepassing. Bij de herziening zal het gaan om de regels inzake de afbakening van regio's, de toegestane steunintensiteiten en grootschalige investeringsprojecten. Dit project wordt gecoördineerd met voorstellen voor het toekomstige meerjarig financieel kader in de periode na 2013, meer bepaald de voorstellen voor Structuurfondsen.

Consumenten, industrie en ondernemerschap

16.

Pakket productveiligheid:

1) Algemene productveiligheid*

Wetgevend

Doel van de herziening van de richtlijn algemene productveiligheid (2011/95/EG) is het versterken van het vertrouwen van consumenten en bedrijven op de interne markt in de veiligheid van producten, door ervoor te zorgen dat bedrijven duidelijkere regels krijgen, dat hun compliancekosten lager liggen en, meer algemeen, door een reëel gelijk speelveld tot stand te brengen voor bonafide ondernemers. Hiermee zullen de lidstaten hun handhavingsinitiatieven beter kunnen coördineren en hun prioriteiten beter kunnen bepalen, terwijl consumenten profiteren van een homogenere interne markt van veilige goederen en hun gezondheid en veiligheid beter beschermd zien. (4e kwartaal 2012)

2) Nieuw horizontaal eengemaakt wetgevingsinstrument voor markttoezicht

Wetgevend

De algemene doelstelling is een sterke mate van bescherming voor diverse publieke belangen die in het geding kunnen zijn, zonder dat een en ander ten koste gaat van het vrij verkeer van goederen binnen de EU. Hierbij gaat het onder meer om het garanderen van de gezondheid en veiligheid van alle gebruikers van producten, de bescherming van het milieu en het stimuleren van energie-efficiëntie. Hiervoor moeten alle nodige mechanismen voorhanden zijn om de daadwerkelijke en eenvormige tenuitvoerlegging en handhaving van het EU-kader voor markttoezicht mogelijk te maken.

3) Meerjarenactieplan voor markttoezicht

Niet-wetgevend

Het meerjarenactieplan moet de uitdagingen aanpakken waarmee het markttoezicht in de EU momenteel te maken heeft. Daarbij zal een onderzoek worden gevoerd naar geschikte coördinatiemechanismen, middelen, initiatieven en methoden om de tenuitvoerlegging en handhaving van het EU-kader voor markttoezicht te versterken en zo het aantal onveilige en niet-conforme producten op de markt terug te brengen. Het doel is de burgers te beschermen en toch het in de sectorale wetgeving opgelegde hoge beschermingsniveau te behouden.

Consumenten en justitie

17.

Europese Consumentenagenda*

Wetgevend/niet-wetgevend

Deze agenda zal een strategische visie uittekenen voor het consumentenbeleid - met het beginsel van de eigen verantwoordelijkheid als leidraad - via veiligheid, informatie en educatie, rechten, verhaal en toegang tot de rechter, en handhaving, in lijn met de beginselen van de sociale markteconomie. Deze agenda zal alle door deze Commissie ingediende initiatieven met betrekking tot consumenten omvatten. (2e kwartaal 2012)

Ontwikkeling

18.

Besluit associatie landen en gebieden overzee

Wetgevend

Besluit 2001/822/EG van de Raad van 27.11.2001 betreffende de associatie van de landen en gebieden overzee met de Europese Economische Gemeenschap verstrijkt op 31.12.2013 en moet door een nieuw besluit worden vervangen.

19.

Sociale bescherming in het ontwikkelingsbeleid

Niet-wetgevend

De gecombineerde effecten van de wereldwijde financieel-economische crisis en de aanhoudende niet-inclusieve groei hebben het bewustzijn verscherpt dat het ontwikkelingsbeleid ook op sociale bescherming moet inzetten. Sociale bescherming is van essentieel belang voor inclusieve groei en voor het bereiken van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling. Deze mededeling wil een omvattend beleidskader uittekenen om in partnerlanden systemen voor daadwerkelijke sociale bescherming te ondersteunen.

20.

Mededeling betreffende het maatschappelijke middenveld en lokale overheden

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal in hoofdzaak gebaseerd zijn op de uitkomsten van de "Gestructureerde dialoog voor een daadwerkelijk partnerschap in ontwikkeling". De raadpleging bood de gelegenheid voor een dialoog met een breed scala van traditionele en opkomende spelers op het gebied van ontwikkeling. Doel is een geactualiseerd referentiekader uit te bouwen voor EU-steun aan het maatschappelijke middenveld en lokale overheden in het ontwikkelingsproces. De beleidsmededeling zal de aard van het partnerschap tussen deze spelers in het ontwikkelingsproces en de EU vastleggen in het licht van de nieuwe EU-strategie.

Digitale Agenda

21.

Pan-Europees kader voor elektronische identificatie, authenticatie en handtekeningen*

Wetgevend

Het voorstel zal wetgeving voorstellen om het vertrouwen te stimuleren en elektronische transacties te bevorderen, met name door te zorgen voor de wederzijdse erkenning van elektronische identificatie en authenticatie in de hele EU, alsmede van elektronische handtekeningen. (2e kwartaal 2012)

22.

Gedeeld spectrumgebruik

Niet-wetgevend

In de mededeling zal het model voor spectrumbeheer en de rol ervan in de afweging van de diverse modellen worden beschreven. Er zal een overzicht worden gegeven van het huidige gedeelde spectrumgebruik, de gelijkenissen en verschillen met andere beheersvormen, de voordelen en baten van het model en de problemen die moeten worden aangepakt.

23.

Europese strategie voor veilig internet

Wetgevend/niet-wetgevend

Doel van dit initiatief is het om: de belangrijkste risico's en uitdagingen te beschrijven, alsmede de economische en geopolitieke kansen; een vergelijking te maken met de paraatheid of politieke aandacht voor dit thema in andere, derde landen; een beschrijving te geven van de belangrijkste kwesties of de belangrijkste problemen die moeten worden aangepakt; de bestaande of geplande initiatieven te onderzoeken voor zover deze bestaan, maar ook duidelijk aan te geven waar meer EU-initiatief nodig is.

24.

Spectrum voor een doelmatigere energieproductie en -distributie

Niet-wetgevend

Slimme energienetwerken en slimme metersystemen zijn sectoren waar een EU-brede harmonisering van spectrumgebruik de Europese consumenten substantiële voordelen kan opleveren. In dit initiatief wordt op basis van studies een onderzoek gevoerd naar een harmonisering op EU-niveau voor slimme energienetten en slimme metersystemen, om de kennis op dit gebied uit te diepen, om te bepalen welke maatregelen moeten worden genomen om aan de vraag te voldoen en om na te gaan of spectrum moet worden gereserveerd dan wel of kan worden volstaan met gedeeld spectrum.

25.

Digitale Agenda voor Europa - De volgende stappen

Niet-wetgevend

Na de tweede Digital Agenda Assembly en het scorebord 2012 dient de middenevaluatie te kijken naar strategische prioriteiten voor de twee resterende jaren van de levenscyclus van de Digitale Agenda voor Europa.

Economische en monetaire zaken

26.

Openbare financiën in de EMU 2012

Niet-wetgevend

In de mededeling over de openbare financiën in de EMU - 2012 worden de gevolgen/uitdagingen voor het beleid gepresenteerd zoals die naar voren komen uit het jaarverslag over de openbare financiën. Dat verslag geeft een overzicht van de begrotingsontwikkelingen in de EU-lidstaten en bespreekt actuele onderwerpen op het gebied van het begrotingsbeleid en de begrotingsbewaking in de EU.

Onderwijs, cultuur en jeugd

27.

Vaardigheden omdenken in het kader van Europa 2020

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal de lidstaten beleidsaanbevelingen doen op het gebied van basisvaardigheden, ondernemerschap, digitale e-geletterdheid, media-geletterdheid en meertaligheid met het oog op het behalen van de EU-benchmark voor betere prestaties op het gebied van lezen, wiskunde en wetenschap. Een en ander zal bijdragen tot betere arbeidskansen, het concurrentievermogen en de interculturele dialoog door transversale sleutelcompetenties te stimuleren in het kader van het beleid voor een leven lang leren.

Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

28.

Werkgelegenheidspakket:

1) Naar een herstel met veel banen

Niet-wetgevend

Overkoepelende mededeling van het werkgelegenheidspakket waarin een beschrijving wordt gegeven van de bijdrage van de Commissie aan een economie met sterke groei en banencreatie, waarbij wordt voortgebouwd op de vlaggenschapinititieven die in het kader van de Europa 2020-strategie zijn goedgekeurd (met name "Agenda voor nieuwe vaardigheden en banen" en "Jeugd in beweging") en die gekoppeld is aan de krachtlijnen van de jaarlijkse groeianalyse 2012.

29.

2) Specifiek flexicuritypakket

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal beklemtonen welke cruciale rol een flexicuritybeleid in het huidige economische klimaat kan spelen. Zij zal concrete voorstellen bevatten om de verschillende componenten van flexicurity te versterken en zo de economische uitdagingen aan te gaan waarmee Europa te maken heeft, zodat de segmentering van de arbeidsmarkt kan worden verminderd en de overstap naar een andere baan wordt ondersteund.

30.

3) Hervorming van de Europese diensten voor arbeidsvoorziening (Eures) en de rechtsgrondslag daarvan

Wetgevend/niet-wetgevend

Doel van dit voorstel is het om: 1) betere toegang tot banenkansen te geven en banencreatie te stimuleren door Eures uit te bouwen tot een geschikt arbeidsbemiddelingsinstrument voor arbeidsmobiliteit in heel Europa; 2) Eures uit te breiden tot ondersteuning voor de nieuwe "Your First EURES Job"-regeling; 3) de rechtspraak van het EU-Hof van Justitie te verwerken op het gebied van arbeidsbemiddelingsdiensten, die moeten worden opengesteld voor particuliere arbeidsbemiddelingsdiensten, met daarnaast een verruiming van de Eures-partners. Een en ander kan een herziening van Verordening (EEG) nr. 1612/1968 met zich brengen.

31.

Groenboek herstructurering en economische aanpassing

Niet-wetgevend

Dit groenboek zal op zoek gaan naar goede praktijken en succesvol beleid op het gebied van herstructurering en aanpassing aan veranderende omstandigheden, om zo werkgelegenheid, groei en concurrentievermogen te bevorderen. In dit document worden de recente werkzaamheden van de Europese Commissie, de sociale partners, de lidstaten en vele andere stakeholders meegenomen. Het doel is, om in het licht van de lessen die zijn opgedaan tijdens de economische teruggang, een frisse kijk te bieden op dit beleidsdebat.

32.

Gezondheid en veiligheid

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal voortbouwen op de bestaande strategie en op de eindbeoordeling daarvan, met name op het punt van: a) het versterken van de EU-regels inzake veiligheid en gezondheid op het werk, met name door het vaststellen van nationale strategieën ter zake en de coördinatie van het beleid van de lidstaten; b) een betere tenuitvoerlegging van het EU-rechtskader; c) het bevorderen van gezondheid en veiligheid op het werk door de inspanningen van de lidstaten te ondersteunen met Europese campagnes en bewustmakingsinitiatieven.

33.

Ook zeevarenden op schepen onder de toepassing van diverse EU-richtlijnen op het gebied van het arbeidsrecht brengen

Wetgevend

Het voorstel is bedoeld om zeevarenden hetzelfde of een gelijkwaardig niveau van werknemersrechten te geven als werknemers aan de wal. Diverse richtlijnen op het gebied van arbeidsrecht sluiten zeevarenden momenteel van hun toepassingsgebied uit. De aanpassingen, die meerdere richtlijnen bestrijken, zullen inzetten op het garanderen van een gelijkwaardig beschermingsniveau en toch rekening houden met de specifieke omstandigheden en het economische klimaat van deze bedrijfstak.

34.

Bescherming van aanvullende pensioenrechten van mensen die van baan veranderen

Wetgevend

Doel is de onderhandelingen af te ronden over het voorstel van de Commissie uit 2005, zoals dat in 2007 werd aangepast. Met name zou het voorstel ingaan op de kwestie van de wachttijden (de tijd dat iemand in dienst moet zijn vooraleer pensioenrechten haar/hem onherroepelijk worden toegekend).

35.

Opzetten Tripartiete Sociale Top

Wetgevend

Dit initiatief wil Besluit 2003/174/EG van de Raad herzien in het licht van het Verdrag van Lissabon en de Europa 2020-strategie.

36.

Vrij verkeer van werknemers binnen de Unie

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit initiatief is bedoeld om Verordening (EEG) nr. 1612/1968 van de Raad (gecodificeerd door Verordening (EU) nr. 492/2011) betreffende het vrije verkeer van werknemers binnen de Unie beter afdwingbaar te maken. Het zal de bestaande barrières voor de mobiliteit van werknemers binnen de EU opruimen door de bij EU-wetgeving verleende rechten beter afdwingbaar te maken en door informatie en juridische ondersteuning te bieden aan migrerende werknemers die met discriminatie op grond van nationaliteit te maken krijgen.

37.

Kinderen in armoede (soft law)

Wetgevend

Een aanbeveling zal de inspanningen van de EU en de lidstaten ondersteunen bij hun aanpak van het probleem van kinderen in armoede. Daarin zullen gemeenschappelijke beginselen worden geformuleerd voor een doeltreffend beleidsoptreden in de volgende sectoren: steun aan gezinnen (toegang tot de arbeidsmarkt voor ouders, inkomenssteun), dienstverlening (kinderopvang, onderwijs, zorg, huisvesting, sociale diensten), participatie in de samenleving.

Energie

38.

Nucleaire veiligheid*

Wetgevend

Zoals gevraagd door de Europese Raad en na een grondige doorlichting van de bestaande regels in samenspraak met alle stakeholders, zal er een voorstel komen om het regelgevingskader voor nucleaire veiligheid te verbeteren. (3e kwartaal 2012)

39.

Strategie hernieuwbare energie (RES)

Niet-wetgevend

Dit initiatief zal voortbouwen op het Stappenplan Energie 2050 en zal beleidsmaatregelen voorstellen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen. Het zal worden geïntegreerd in het overleg over hoe de stroommarkt er moet uitzien en in het bestaande infrastructuurbeleid; aspecten van het buitenlandbeleid zullen daarin betrokken worden.

40.

Interne energiemarkt

Niet-wetgevend

Dit initiatief zal een stand van zaken geven van het proces van de voltooiing van de interne energiemarkt tegen 2014 en zal lidstaten aanmoedigen om hun inspanningen op te drijven door te wijzen op de voordelen van de interne energiemarkt voor burgers en bedrijven; daarbij zal worden aangegeven waar eventueel verdere maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat deze doelstelling wordt verwezenlijkt.

41.

Koolstofafvang en -opslag (CCS)

Niet-wetgevend

Analyse van de stand van zaken laat zien dat het CCS-demonstratieprogramma, ondanks aanzienlijke inspanningen, vertraging oploopt. In dit beleidsdocument zullen mogelijkheden worden verkend om traditionele installaties op fossiele brandstoffen uit te faseren.

Uitbreiding, ontwikkeling en nabuurschapsbeleid

42.

Jaarlijks pakket uitbreiding - 2012

Niet-wetgevend

De Commissie is door de Raad uitgenodigd regelmatig verslag uit te brengen over kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten. Op basis van het strategiedocument van de Commissie kan de Europese Raad aan het einde van elk jaar de grote strategische oriëntaties voor de uitbreiding vastleggen. Het uitbreidingspakket zal ook monitoring van Kroatië omvatten met het oog op de toetreding van het land.

43.

Duurzame verandering ondersteunen in samenlevingen in overgang

Niet-wetgevend

Voortbouwend op de ervaring opgedaan bij het uitbreidingsproces zal deze mededeling nagaan hoe de EU kan helpen de voorwaarden voor duurzame stabiliteit tot stand te brengen in samenlevingen die ingrijpende economische, sociale en politieke hervormingen hebben doorgemaakt. De klemtoon zal liggen op buurlanden en andere relevante landen in ontwikkeling, en met name op vraagstukken die verband houden met de ontwikkeling van een inclusief politiek proces, een levendig maatschappelijk middenveld en de versterking van alle politieke actoren, alsmede op het economisch beleid dat nodig is voor een duurzame groei mét banen.

44.

Pakket Europees nabuurschapsbeleid en oostelijk partnerschap

Niet-wetgevend

De Hoge Vertegenwoordiger en de Commissie hebben van de Raad het verzoek gekregen om in 2012 verslag te doen over de stand van uitvoering van de voorstellen uit de mededeling van 25.5.2011 waarin het Europese nabuurschapsbeleid (ENB) werd doorgelicht. Dit ENB-pakket zal bestaan uit: een mededeling waarin de belangrijkste ontwikkelingen en de strategische oriëntaties voor het komende jaar worden uiteengezet; een afzonderlijke mededeling met een routekaart voor het oostelijke partnerschap, en een aantal bijlagen, met landenverslagen over de partners die een ENB-actieplan zijn overeengekomen.

Milieu

45.

Europa's waterreserves beschermen*

Wetgevend/niet-wetgevend

De tenuitvoerlegging en de resultaten van het bestaande drinkwaterbeleid evalueren, lacunes en tekortkomingen opsporen en ervoor zorgen dat het waterbeleid een goede bijdrage kan leveren aan het behalen van de doelstellingen van een routekaart voor een efficiënt gebruik van hulpbronnen in Europa. (4e kwartaal 2012)

46.

Protocol van Nagoya inzake biodiversiteit (internationale regeling voor toegang tot genetische bronnen en de verdeling van de baten die voortvloeien uit het gebruik ervan (ABS)): Uitvoering van het ABS-protocol

Wetgevend/niet-wetgevend

Deze initiatieven maken deel uit van het proces ter voorbereiding van de ondertekening en ratificering door de EU van een internationaal verdrag inzake toegang tot genetische hulpbronnen en de verdeling van de baten die voortvloeien uit het gebruik ervan. De ondertekening en ratificering van het ABS-protocol zal vergezeld gaan van een mededeling waarin de Commissie aangeeft hoe zij het ABS-protocol in de Unie zal trachten uit te voeren via wetgevende en andere maatregelen.

47.

Herziening Richtlijn milieueffectbeoordeling (MEB)

Wetgevend

De algemene doelstelling van deze herziening is om de milieubescherming op het nationale niveau te verbeteren door te zorgen voor een coherentere en daadwerkelijke toepassing van de beginselen van de milieueffectbeoordeling, en om te zorgen voor coherentie met de betreffende internationale verplichtingen.

48.

Invasieve uitheemse soorten

Wetgevend

Dit nieuwe specifieke wetgevingsinstrument moet de beleidslacune dichten die er bestaat wat invasieve uitheemse soorten betreft en moet zorgen voor een omvattend EU-kader om het probleem daadwerkelijk aan te pakken. De belangrijkste doelstelling is het beperken van de negatieve effecten van invasieve uitheemse soorten op de biodiversiteit in de EU.

49.

7de Milieuactieprogramma

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit initiatief dient om prioriteiten te bepalen binnen het kader van de EU 2020-strategie in het licht van het in toenemende mate systemische karakter van de milieu-uitdaging en om oplossing te bieden voor de aantasting van het milieu zoals het Europese Milieuagentschap dat in zijn verslag "Het milieu in Europa - Toestand en verkenning 2010" (SOER 2010) heeft beschreven.

50.

Strategie voor hormoonontregelaars

Niet-wetgevend

Een passend beleidskader aanreiken dat mens en milieu binnen de EU een voldoende hoog niveau van bescherming moet bieden tegen de risico's verbonden aan hormoonontregelaars (exogene stoffen of mengsels van stoffen die een of meer functies van het hormoonsysteem verstoren en als gevolg daarvan schadelijke gezondheidseffecten veroorzaken). 

Milieu en industrie

51.

Evaluatie van REACH

Niet-wetgevend

Bij deze evaluatie zullen conclusies worden getrokken over: a) de ervaring van de lidstaten, informatie over het functioneren van de REACH-verordening, de stand van uitvoering en het gebruik van testmethoden waarbij geen dieren worden gebruikt, en teststrategieën, en de financiering voor de ontwikkeling en evaluatie van alternatieve testmethoden; b) de geleerde lessen, met bijzondere aandacht voor de kosten, de regeldruk en andere effecten op innovatie. Bij deze herziening zal ook gekeken worden naar de omvang van (potentiële) overlappingen met andere EU-wetgeving betreffende chemicaliën. Ook komt er een doorlichting van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Europese statistieken

52.

Europese bevolkingsstatistieken

Wetgevend

Dit voorstel voor een verordening moet een gemeenschappelijk kader vaststellen voor de ontwikkeling, productie en verspreiding van Europese statistische gegevens over bevolking, levensgebeurtenissen en nettomigratie.

Instrumenten voor het buitenlands beleid

53.

Reguleren van de handel in bepaalde goederen die gebruikt zouden kunnen worden voor de doodstraf, foltering of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing

Wetgevend

Dit initiatief wil Verordening (EG) nr. 1236/2005 wijzigen na een herziening als reactie op verzoeken van lidstaten, het Europees Parlement en ngo's.

Gezondheid en consumentenzaken

54.

Herziening van de richtlijn tabaksproducten (betreffende de productie, de presentatie en de verkoop van tabaksproducten)

Wetgevend

In een bijwerking van de Richtlijn (2001/37/EG) zal er een antwoord komen op recente ontwikkelingen wat betreft tabaksproducten, waarbij vraagstukken met betrekking tot de interne markt aan bod komen en wordt gekeken naar nieuwe producten en etikettering.

55.

Pakket innovatie in de zorg:

1) bevordering van innovatie in medische hulpmiddelen in het belang van patiënten, consumenten en gezondheidswerkers

Niet-wetgevend

De mededeling legt uit dat het regelgevingskader verder moet worden verbeterd om innovatie op het gebied van medische hulpmiddelen te stimuleren in het licht van recente ontwikkelingen (zoals vergrijzing, ict enz.). Deze mededeling zou ook een antwoord bieden op de betreffende recente Raadsconclusies.

2) Medische hulpmiddelen

Wetgevend

Het voorstel wil ervoor zorgen dat het regelgevingskader niet alleen innovatie in deze sector blijft bevorderen, maar ook de veiligheid van patiënten garandeert. Het regelgevingskader zal worden aangepast aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang, zal duidelijkere en eenvoudigere regels bevatten en zal de nodige instrumenten bieden voor het beheer op EU-niveau. Een en ander is noodzakelijk geworden door de stijgende vraag op de markt voor combinatieproducten. De doelstellingen zijn een betere bescherming van de gezondheid voor alle Europese patiënten en gebruikers, een versterking van Europa's toppositie inzake innovatie op dit gebied en een soepeler functioneren van de interne markt en de internationale handel.

3) Medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek

Wetgevend

Zie hierboven.

56.

Klinische proeven, ter stimulering van klinisch onderzoek en innovatie in de farmaceutische sector

Wetgevend

Doel van het voorstel voor een herziening van de richtlijn klinische proeven (2001/20/EG) is het versterken van de kennis en innovatie op het gebied van klinisch onderzoek. Thema's die naar verwachting aan bod komen, zijn: terugdringen van administratieve vertragingen, ondervangen van uiteenlopende besluiten in de EU en stroomlijnen van de rapportageprocedures.

57.

Gezondheid van dier en plant:

1) De voedselketen versterken. Een moderner en eenvoudiger juridisch kader

Niet-wetgevend

De mededeling legt de nadruk op de belangrijkste onderdelen van het nieuwe wetgevingspakket inzake diergezondheid, plantenziekten en teeltmateriaal en controles op dit gebied. Deze moeten de regels moderniseren, vereenvoudigen en stroomlijnen om de doelstellingen uit wet- en regelgeving beter te kunnen halen en om de innovatie en het concurrentievermogen in de betrokken economische sectoren te versterken.

2) Diergezondheidswet

Wetgevend

Het voorstel wil een meer risicogebaseerde benadering bieden voor veterinairrechtelijke voorschriften en voor het wegwerken van de regeldruk bij verplaatsingen van dieren, een eenvoudigere en flexibelere regelgevingsstructuur inzake diergezondheid in de EU tot stand brengen, en inzetten op meer veiligheid door sterkere nadruk op ziektepreventie, met minder economische verliezen als gevolg van uitbraken van ziekten.

3) Officiële controles langs de voedselketen

Wetgevend

Doel van het voorstel tot herziening van Verordening (EG) nr. 882/2004 is het vereenvoudigen en stroomlijnen van het bestaande rechtskader, om de door de lidstaten langs de voedselketen uitgevoerde officiële controles doelmatiger te maken, en de druk voor marktpartijen toch tot een minimum te beperken. Een doelmatigere inzet van de controlemiddelen zal crises helpen te voorkomen en toch de kosten voor economische spelers die zich aan de regels houden, beperken en een gelijk speelveld garanderen. Een en ander zal ook gevolgen hebben voor de Richtlijnen 96/23/EG, 97/78/EG en 91/496/EEG.

4) EU-wetgeving inzake de gezondheid van planten

Wetgevend

Het voorstel zet in op vereenvoudiging, stroomlijning, meer transparantie en kostenefficiëntie. De plantenpaspoorten voor interne verplaatsing van planten zullen worden vereenvoudigd, zodat voor de telers een transparanter en stabieler systeem tot stand komt. Betere controle op invoer zal een betere bescherming bieden tegen de binnenkomst van nieuwe plagen en ziekten uit derde landen, die in het verleden leidden tot verdere lasten voor plantenziektebestrijding door EU-telers of tot schade aan het milieu.

5) Het in de handel brengen van zaaizaad en teeltmateriaal om de innovatie in deze sector te stimuleren

Wetgevend

Dit initiatief wil de innovatie stimuleren, de totale regeldruk verminderen en flexibiliteit in het regelgevingskader inbouwen in het licht van de globalisering, de specialisatie en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor landbouwproducten, in combinatie met de veranderende verwachtingen van de samenleving ten aanzien van de interactie van landbouw en de natuurlijke omgeving. Met dit initiatief zal de wetgeving worden gemoderniseerd en vereenvoudigd door twaalf richtlijnen betreffende zaaizaad en teeltmateriaal te vervangen door één handeling.

58.

Vergoedingen voor en doelmatigheid van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)

Wetgevend

Verordening (EG) nr. 178/2002 zal worden herzien om de EFSA doeltreffender en doelmatiger te maken. Dit kan onder meer gebeuren door vergoedingen te bepalen voor de behandeling van door de industrie ingediende vergunningsdossiers (met betrekking tot diensten die niet als van algemeen belang worden beschouwd).

Binnenlandse Zaken

59.

Een nieuwe generatie van grenscontroles:

1) Inreis-/uitreissysteem (EES)*

Wetgevend

Het doel, de functies en de verantwoordelijkheden in het kader van het inreis-/uitreissysteem vaststellen, alsmede de voorwaarden en procedures voor het registreren, opslaan en raadplegen van inreis-/uitreisgegevens van onderdanen van derde landen die de buitengrenzen van de EU overschrijden. (2e kwartaal 2012)

2) Programma voor geregistreerde reizigers (RTP)*

Wetgevend

Het doel, de functies en de verantwoordelijkheden in het kader van het programma voor geregistreerde reizigers (RTS) en een registratiesysteem voor reizigers (RTP) vaststellen, om de Commissie en het Europees agentschap voor het beheer van grootschalige it-systemen de opdracht te geven het RTP en het RTS op te zetten en bij te houden en om de procedures en voorwaarden vast te stellen voor het onderzoek van een RTP-aanvraag en de uitwisseling tussen lidstaten van gegevens over geregistreerde reizigers. (2e kwartaal 2012)

3) Wijziging van de Schengengrenscode*

Wetgevend

De Schengengrenscode aanpassen om deze af te stemmen op de verordeningen inzake het programma voor geregistreerde reizigers en het inreis-/uitreissysteem. (2e kwartaal 2012)

60.

Ontwikkeling van een beleid inzake een Europese opleiding voor wetshandhavers

Niet-wetgevend

Doel van een verdere uitbouw van een EU-politieopleiding is het aankweken van een echte Europese rechthandhavingscultuur door Europese opleidingen aan te bieden aan alle betrokkenen.

61.

Kader voor beheersmaatregelen, zoals het bevriezen van tegoeden van personen die verdacht worden van terroristische activiteiten binnen de EU (artikel 75)

Wetgevend

Een kader vaststellen voor beheersmaatregelen met betrekking tot het kapitaal- en betalingsverkeer, zoals het bevriezen van tegoeden, financiële activa of economische baten waarvan de bezitters, de eigenaars of de houders natuurlijke personen, rechtspersonen dan wel niet-statelijke groepen of entiteiten zijn, met betrekking tot terroristische activiteiten binnen de EU. Dit kader moet als grondslag dienen voor besluiten die de Raad, op voorstel van de Commissie, kan vaststellen.

62.

Bestrijden van Europese cybercriminaliteit

Niet-wetgevend

Dit initiatief wil de capaciteit van de EU om de cybercriminaliteit te bestrijden, versterken. Het zal de EU-burgers, lidstaten en het Europees Parlement een laatste stand van zaken geven over de voorafgaande voorwaarden die nodig zijn voor een daadwerkelijk antwoord op cybercriminaliteit.

63.

EU-strategie ter bestrijding van mensenhandel

Niet-wetgevend

De overkoepelende doelstelling van dit initiatief is het formuleren van een omvattend beleidskader, waarmee de hoofddoelstellingen van een sterke preventie, de vermindering van het fenomeen mensenhandel, de vervolging van daders en een betere bescherming van slachtoffers kunnen worden nagestreefd.

64.

Juridisch en technisch kader voor een Europees systeem voor het traceren van terrorismefinanciering (TFTS)

Wetgevend

Dit initiatief zal een vernieuwende Europese aanpak bieden voor de strijd tegen terrorisme en de financiering ervan door het centraal verzamelen en analyseren van gegevens betreffende het financiële berichtenverkeer en door de mogelijkheid te creëren om, in het kader van de TFTP-overeenkomst tussen de EU en de VS, gerichter gegevens te verschaffen aan de autoriteiten in de VS.

65.

Herziening van het EU-kader inzake bewaring van gegevens

Wetgevend

Deze herziening is de uitkomst van de evaluatie van de richtlijn gegevensbewaring. Met dit initiatief krijgen de bevoegde instanties snel toegang tot de telecomgegevens die strikt noodzakelijk zijn voor misdaadbestrijding, worden passende beperkingen opgelegd op het punt van gegevensbewaring en worden de nodige garanties ingebouwd tegen nodeloze schendingen van het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens, worden nodeloze obstakels voor het soepele functioneren van de interne markt uit de weg geruimd en komt er voor de telecomsector in de EU een uniforme vergoeding van de kosten van het bewaren van gegevens.

66.

Oprichting van de Europese politiedienst (Europol)

Wetgevend

Artikel 88 VWEU voorziet in een nieuwe rechtsgrondslag voor Europol.

67.

Pakket kritieke infrastructuur in de EU:

1) Herziening van het Europees programma voor de bescherming van kritieke infrastructuur (EPCIP) en voorstel voor een geactualiseerd programma

Wetgevend/niet-wetgevend

Het EPCIP werd voor het eerst voorgesteld door de Commissie in haar mededeling van 2006 over dit thema. Het programma wordt momenteel doorgelicht, waarna er een voorstel voor een vernieuwd EPCIP moet komen.

2) Inventarisatie van Europese kritieke infrastructuur (ECI) en aanmerking van infrastructuur als ECI.

Wetgevend

Wijziging van Richtlijn 2008/114/EG betreffende de inventarisatie en aanmerking van infrastructuur als Europese kritieke infrastructuur en de beoordeling van de noodzaak de bescherming van dergelijke infrastructuur te verbeteren.

68.

Ontwerp-onderhandelingsrichtsnoeren inzake visumfaciliterings- en overnameovereenkomsten met bepaalde landen uit het zuidelijke Middellandse Zeegebied, in het kader van het aanknopen van een dialoog met die landen over migratie, mobiliteit en veiligheid

Wetgevend

Dit initiatief zal de hervormingen die de partnerlanden willen doorvoeren, ondersteunen en aanmoedigen, doordat hun burgers een mogelijkheid krijgen voor meer mobiliteit richting de EU-lidstaten, terwijl toch de dieperliggende oorzaken van migratiestromen worden aangepakt.

69.

Toelaten van onderdanen van derde landen met het oog op wetenschappelijk onderzoek, studie, scholierenuitwisseling, onbezoldigde opleiding of vrijwilligerswerk

Wetgevend

Dit initiatief wil de EU als geheel aantrekkelijker maken als centrum voor onderzoek, studie, scholierenuitwisseling, opleiding en vrijwilligerswerk. Ook wil het wetenschappelijke, onderwijs-, opleidings- en culturele uitwisselingen met onderdanen van derde landen bevorderen en voor hen de voorwaarden voor toegang tot, verblijf in en mobiliteit binnen de EU transparanter en doeltreffender maken. Dit initiatief zal een wijziging van de Richtlijnen 2004/114/EG en 2005/71/EG meebrengen.

Humanitaire hulp en crisisrespons

70.

Opzetten van het Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening (EVHAC)

Wetgevend

Een kader vaststellen voor gemeenschappelijke bijdragen van Europese jongeren aan de humanitaire hulpacties van de Unie. Vanaf 2011 moeten voorbereidende werkzaamheden helpen na te gaan welke opties mogelijk zijn.

Industrie en ondernemerschap

71.

Registratie van motorvoertuigen die voordien in een andere lidstaat waren geregistreerd

Wetgevend

De voornaamste beleidsdoelstelling is het functioneren van de interne markt te verbeteren door opheffing van belemmeringen voor het vrije verkeer van goederen, diensten en werknemers, die het gevolg zijn van de verschillende bestuurlijke formaliteiten en eisen voor de registratie van motorvoertuigen die eerder in een andere lidstaat waren geregistreerd.

72.

Industriebeleid voor de beveiligingsindustrie

Niet-wetgevend

Een sterke interne markt voor beveiliging uitbouwen door de compartimentering van de markt weg te werken, door de industriële basis te versterken en door het concurrentievermogen van de EU-beveiligingsindustrie in de wereld te vergroten.

Een uiteenlopende aanpak in de lidstaten heeft verschillende veiligheidsmarkten doen ontstaan.

73.

Conclusies van de CARS 21 High Level Group

Niet-wetgevend

De beleidsaanbevelingen beoordelen die de CARS 21 High Level Group in zijn eindverslag heeft uitgebracht, en aankondigen wat het antwoord van de Commissie op deze aanbevelingen zal zijn.

74.

Bijwerking en herziening van de vooruitgang geboekt bij het geïntegreerde industriebeleid in een tijd van mondialisering

Niet-wetgevend

De Commissie zal de tenuitvoerlegging evalueren van het Europa 2020-vlaggenschipinitiatief voor industriebeleid en de belangrijkste initiatieven daarvan actualiseren om een spoedige overgang naar een duurzamere, meer inclusieve en hulpbronnenefficiënte economie en een levendige industriële basis te verzekeren. Bij de tussentijdse actualisering zal worden gekeken naar het economisch herstel, de opkomende uitdagingen en het meerjarig financieel kader.

75.

Industriebeleid voor de ruimtevaartindustrie

Niet-wetgevend

Rekening houdende met het strategische belang van de ruimtevaartindustrie, de afhankelijkheid van publieke middelen (voor zowel O&O als verkopen) en de toenemende internationale concurrentie op de commerciële markt zet de mededeling initiatieven uiteen ter verbetering van de randvoorwaarden voor de Europese ruimtevaartindustrie, om zo het concurrentievermogen van de sector te versterken en bij te dragen tot een evenwichtige inzet van de beschikbare capaciteit in Europa.

76.

Cruciale enablingtechnologieën (KET)

Niet-wetgevend

Als antwoord op de aanbeveling van de High Level Group zal dit initiatief een gecoördineerd kader voor KET's voorstellen met het oog op continuïteit inzake onderzoek, ontwikkeling en innovatie, daaronder begrepen technologieoverdracht voor de uitrol en het stimuleren van internationaal concurrerende ecosystemen.

77.

Europees label in de toeristische sector

Wetgevend

Een Europees label moet het Europese toerisme concurrerender en duurzamer maken door de kwaliteitsbeoordeling van toeristische diensten transparanter en coherenter te maken, om zo het vertrouwen van de consumenten te versterken en erkenning te geven aan toerisme van hoge kwaliteit.

Institutionele aangelegenheden

78.

Statuut en financiering van politieke partijen op Europees niveau

Wetgevend

Doelstelling van de herziening van Verordening (EG) nr. 2004/2003 is een Europese juridische status tot stand te brengen voor politieke partijen op Europees niveau.

79.

Naar een voorstel betreffende de solidariteitsclausule

Niet-wetgevend

Dit initiatief is een follow-up op de solidariteitsclausule (artikel 222, lid 3) die bepaalt dat de Unie en de lidstaten gezamenlijk uit solidariteit moeten optreden indien een lidstaat getroffen wordt door een terroristische aanval, een natuurramp of een door de mens veroorzaakte ramp. Volgens het VWEU moet er in dit verband een gezamenlijke voorstel van de Commissie en de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid komen.

Interne markt en diensten

80.

Bescherming van beleggers: Aanpassing van de icbe-richtlijn wat betreft de regels inzake de bewaardertaken van icbe's, het beloningsbeleid voor beheerders en bestuurlijke sancties*

Wetgevend

Doelstelling is het de icbe-richtlijn (instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's) - ICBE V, Richtlijn 2009/65/EG) aan te passen om: i) een reguleringskader tot stand te brengen met een robuuste bescherming voor beleggers; ii) de efficiëntie van de EU-interne markt in de sector investeringsfondsen verder te versterken, en iii) ervoor te zorgen dat het icbe-wetgevingskader de financiële stabiliteit op de markt niet in gevaar brengt. Meer concreet zal, op het operationele niveau, worden ingezet op het zorgen voor passende oplossingen voor de bewaarders van icbe's en voor het beloningsbeleid van icbe's. (2e kwartaal 2012)

81.

Schaduwbankieren

Niet-wetgevend

Een in de tweede jaarhelft goed te keuren mededeling ter aanvulling op en ter uitvoering van de G20-workflow.

82.

Bescherming van beleggers: PRIP's (precontractuele informatieverstrekking voor complexe investeringsproducten)*

Wetgevend

Dit instrument wil beleggers een in EU-recht vastgelegd hoog en coherent beschermingsniveau garanderen, met een gelijk speelveld voor de ontwikkelaars en distributeurs van retailbeleggingsproducten en een verhoogde efficiëntie bij grensoverschrijdende activiteiten. (1ste kwartaal 2012)

83.

Follow-up op de prestatietest voor diensten: De eengemaakte dienstenmarkt verder verdiepen*

Niet-wetgevend

Na uitvoering van "prestatietests" en andere werkzaamheden (de beoordeling van de gereserveerde activiteiten, vereisten inzake eigendomsstructuur en rechtsvorm, en verzekeringsverplichtingen), wil dit initiatief maatregelen/initiatieven identificeren en voorstellen die nodig zijn om de resterende obstakels voor het functioneren van de eengemaakte dienstenmarkt op te ruimen. (2e kwartaal 2012)

84.

Collectief rechtenbeheer: Muziekrechten - onlinemuziek*

Wetgevend

Het voorgestelde instrument zal een dubbele focus hebben: i) algemene regels en transparantie die gelden voor alle auteursrechtenorganisaties, en ii) specifieke regels voor licentiëring van onlinemuziek, om de digitale eengemaakte markt te stimuleren en meer grensoverschrijdende diensten aan te bieden aan klanten in de hele EU. (1ste kwartaal 2012)

85.

Interne markt en pensioenfondsen: instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening*

Wetgevend

De herziening van de richtlijn betreffende instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening wil een gelijk speelveld handhaven met Solvency II en wil meer grensoverschrijdende activiteiten in deze sector stimuleren. Dit zal de uitdagingen van de vergrijzing en de overheidstekorten helpen aan te pakken. (3e kwartaal 2012)

86.

Herziening van de richtlijn verzekeringsbemiddeling

Wetgevend

Deze herziening moet zorgen voor meer harmonisatie en rechtszekerheid en voor een nauwkeurigere definitie en tegelijk de problemen helpen te voorkomen die zich thans bij de toepassing van de bestaande richtlijn verzekeringsbemiddeling op nationaal niveau voordoen.

87.

Herziening van de verordening inzake het Gemeenschapsmerk en van de richtlijn betreffende de aanpassing van het nationale merkenrecht

Wetgevend

Het doel is de EU-verordening en de EU-richtlijn, waar passend, te verbeteren, te stroomlijnen en te moderniseren en nauwere samenwerking tot stand te brengen tussen het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (BHIM) en de merkenbureaus in de lidstaten, zodat het handelsmerkenstelsel in Europa als geheel effectiever, efficiënter en samenhangender wordt.

88.

Initiatief met betrekking tot de bekendmaking van niet-financiële informatie door ondernemingen

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit voorstel wil de bekendmaking van niet-financiële informatie door ondernemingen transparanter maken, zonder de regeldruk daardoor onnodig te doen toenemen.

89.

Onlinegokken in de interne markt

Niet-wetgevend

Deze mededeling is een follow-up van het groenboek "Onlinegokken op de interne markt" en geeft eerst een diepgaande beoordeling van de antwoorden op de consultatie, om daarna aan te geven: 1) wat de grote uitdagingen zijn voor het naast elkaar bestaan van nationale toezichtsmodellen binnen de interne markt, en 2) welke initiatieven op het nationale niveau en op EU-niveau moeten worden genomen.

90.

Handhaving van intellectuele-eigendomsrechten

Wetgevend

De hoofddoelstelling zou zijn Richtlijn (2004/48/EG) aan te passen aan de uitdagingen van vandaag om ervoor te zorgen dat de intellectuele-eigendomsrechten in de EU daadwerkelijk en eenvormig kunnen worden beschermd, met name in een digitale omgeving. Diverse bepalingen van de richtlijn dienen duidelijker te worden gemaakt om tot een coherente uitlegging en handhaving te komen.

91.

Richtlijn effectenrecht

Wetgevend

De hoofddoelstelling is de verschillen in het nationale materiële recht inzake giraal overdraagbare effecten terug te brengen en zo een substantiële bijdrage te leveren aan de vereenvoudiging van transacties op de financiële markten en de rechtszekerheid ervan.

92.

Close-out netting

Wetgevend

Close-out netting (saldering bij vroegtijdige beëindiging) is een belangrijk kredietrisicolimiteringsinstrument om het tegenpartijkredietrisico te verminderen, omdat het ingeval van insolventie aan concurrente schuldeisers voorrang geeft boven een niet in gebreke zijnde tegenpartij. De doelstelling is om de rechtszekerheid en veiligheid van bi- en multilaterale verrekeningsovereenkomsten te vergroten, maar ook om, als onderdeel van een EU-kader voor crisisbeheersing in de financiële sector (zie COM(2010) 579), nationale overheden te machtigen de rechten inzake voortijdige verrekening tijdelijk te bevriezen.

93.

Initiatief met betrekking tot NTD-procedures

De belangrijkste beleidsdoelstellingen zijn: bijdragen tot een goed functionerende digitale interne markt; bijdragen aan de strijd tegen onrechtmatige en strafbare inhoud op Internet; garanderen dat Notice & Takedown (NTD) procedures transparant, doeltreffend en evenredig zijn en de grondrechten in acht nemen; zorgen voor een evenwichtige en werkbare benadering van NTD-procedures, waarbij de nadruk ligt op grondrechten en de impact voor innovatie en groei.

94.

Verzekeringsgarantieregelingen

Wetgevend

De doelstelling is te garanderen dat in alle lidstaten verzekeringsgarantiestelsels bestaan en dat deze qua opzet aan een reeks minimumeisen voldoen.

95.

3de Witwasrichtlijn

Wetgevend

Aan een herziening van de internationale normen wordt gewerkt en deze zou volgens planning tegen februari 2012 moeten zijn afgerond. Zelf is de Commissie ook met een herziening begonnen en een verslag daarover staat voor begin 2012 gepland. De internationale normen zullen na goedkeuring snel in EU-wetgeving moeten worden omgezet.

96.

Wijziging van de richtlijn financiële conglomeraten (FICOD II) (2002/87/EG)

Wetgevend

Na het besluit van de Financial Stability Board (G20) van januari 2010 om het toezicht op moedermaatschappijen van financiële conglomeraten te verkennen, committeert de Commissie zich aan overeenkomsten en aanbevelingen op het niveau van de G20, om de greep van toezichthouders op moedermaatschappijen van complexe financiële groepen, die momenteel vooral niet-gereglementeerde holdingmaatschappijen zijn, te versterken. CRD en Solvency II, alsmede de bijbehorende verordeningen in de financiële sector, zoals die voor icbe's en beheerders van alternatieve beleggingsfondsen (AFIM), en niet te vergeten het kader voor crisisbeheersing, zouden aan slagkracht kunnen winnen indien de moedermaatschappij uitdrukkelijk aansprakelijk wordt gehouden voor het op een coherente wijze voldoen aan alle conglomeraatsbrede verplichtingen en voor alle gereglementeerde entiteiten van de groep.

Justitie, grondrechten en burgerschap

97.

Bevorderen van de integratie van Roma - Eerste verslag van de Commissie

Niet-wetgevend

In het eerste jaarverslag zal een evaluatie worden gemaakt van de nationale strategieën voor de integratie van Roma die de lidstaten tegen 31.12.2011 bij de Commissie moeten indienen.

98.

Bijzondere waarborgen voor kwetsbare verdachten of beklaagden

Wetgevend

Dit initiatief wil ervoor zorgen dat in de EU verdachten of beklaagden die de inhoud of de betekenis van het proces niet kunnen begrijpen of volgen (bijvoorbeeld ten gevolge van leeftijd, of geestelijke of lichamelijke toestand), bijzondere aandacht krijgen.

99.

Minimumvoorschriften met betrekking tot de bestanddelen van strafbare feiten en met betrekking tot straffen op het gebied van de illegale drugshandel

Wetgevend

Lidstaten in staat stellen illegale drugshandel doeltreffender aan te pakken en een gemeenschappelijke EU-aanpak van drugshandel stimuleren door afstemming van definities van strafbare feiten en sancties, het aanpakken van tekortkomingen die in 2009 aan het licht zijn gekomen bij de evaluatie van Kaderbesluit 2004/757/JBZ, en dit instrument vervangen.

100.

Informatie-uitwisseling, risicobeoordeling en controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen

Wetgevend

Dit voorstel tot wijziging van Besluit 2005/387/JBZ van de Raad van 10 mei 2005 wil de beoordelingsprocedure en een aantal procedurele stappen verbeteren, waarbij wordt rekening gehouden met de ervaring die de afgelopen drie jaar met dit wetgevingsinstrument is opgedaan en met de beperkingen die aan het licht zijn gekomen.

101.

Europese Toegankelijkheidswet: goederen en diensten beter toegankelijk maken op de interne markt

Wetgevend

Voorstel voor een richtlijn ter verbetering van de markt voor goederen en diensten die toegankelijk zijn voor personen met een handicap en ouderen, uitgaande van het beginsel dat het ontwerp voor iedereen geschikt is. Dit ondernemingsvriendelijke initiatief omvat ook bindende maatregelen ter bevordering van toegankelijkheidsnormen bij overheidsopdrachten en harmonisering.

102.

De genderbalans in raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen verbeteren (soft law)

Wetgevend

Na de gendergelijkheidsstratgie zou deze aanbeveling de genderbalans in raden van bestuur van ondernemingen willen verbeteren. Gendergelijkheid is niet alleen een fundamenteel recht, maar is ook van cruciaal belang voor de groei en het concurrentievermogen van de EU.

103.

Pakketreizen, vakantiepakketten en rondreispakketten

Wetgevend

Doel van het voorstel is een herziening van Richtlijn 90/314/EEG van de Raad en een modernisering van de bestaande regels ter bescherming van consumenten die pakketreizen kopen, met name via internet, en het kopen van pakketreizen in andere lidstaten te vergemakkelijken.

104.

Hervorming van de structuur van Eurojust

Wetgevend

Dit initiatief wil het functioneren van Eurojust verder uitbouwen en versterken en regelingen uitwerken waarmee het Europees Parlement en de nationale parlementen worden betrokken bij de beoordeling van de werkzaamheden van Eurojust.

105.

Schadevergoeding voor slachtoffers van misdrijven

Wetgevend

Het voorstel van de Commissie tot herziening van Richtlijn 2004/80/EG zal ervoor zorgen dat slachtoffers van misdrijven in alle lidstaten een billijke en passende schadevergoeding ontvangen, hetgeen het onderlinge vertrouwen tussen lidstaten zal helpen te versterken. Dit voorstel zal gebaseerd zijn op een omvattende studie van alle aspecten van schadevergoedingen, om hinderpalen, de oorzaken daarvan en mogelijke oplossingen te identificeren.

106.

Verjarings- en vervaltermijnen voor grensoverschrijdende verkeersongevallen

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit initiatief wil de burgers meer rechtszekerheid bieden op het punt van verjaringstermijnen bij grensoverschrijdende verkeersongevallen.

107.

e-Justitie

Wetgevend

Dit initiatief zal het e-Justitie-project versterken als instrument om groei en rechtszekerheid op de interne markt te bevorderen. Het e-Justitie-project wil het justitiebeleid ondersteunen door ict te gebruiken om informatie over justitie in de EU te verbeteren en te stroomlijnen, door toegang tot de rechter in alle lidstaten te vereenvoudigen en door rechterlijke samenwerking en procedures te bevorderen.

108.

Instrument voor alternatieve geschillenbeslechting in zakelijke geschillen

Wetgevend

Deze maatregel vormt een aanvulling op het wetgevingsvoorstel van de Commissie voor alternatieve geschillenbeslechting voor consumenten, met een mechanisme dat is aangepast voor zakelijke geschillen. Alternatieve geschillenbeslechting stimuleren zal het mkb meer vertrouwen gegeven om over de grenzen heen actief te worden en zal ook de interne markt beter laten functioneren.

109.

Insolventieprocedures

Wetgevend

Herziening van de insolventieverordening (Verordening (EG) nr. 1346/2000), met ook de kwestie van insolventie van groepen ondernemingen, met het oog op een grotere doeltreffendheid en doelmatigheid van grensoverschrijdende insolventieprocedures.

110.

Wederzijdse erkenning van civiele documenten:

1) Wederzijdse erkenning van de gevolgen van akten van de burgerlijke stand

Wetgevend

Het voorstel moet de wederzijdse erkenning regelen van de gevolgen van bepaalde akten van de burgerlijke stand (bijv. betreffende geboorte, verwantschap, adoptie, naam, overlijden).

111.

2) Afschaffing van de formaliteiten voor de legalisatie van documenten tussen de lidstaten

Wetgevend

Follow-up van het groenboek over het vrije verkeer van documenten: akten van de burgerlijke stand, authentieke akten en de vereenvoudiging van legalisatie. Het voorstel moet de afschaffing van de formaliteiten voor de legalisatie van authentieke akten tussen de lidstaten regelen.

Justitie, consumentenzaken en mededingingsbeleid

112.

Een EU-kader voor collectief verhaal

(Te bepalen)

Dit initiatief zou de follow-up zijn voor alle uiteenlopende werkzaamheden van de Commissie in het verleden rond het thema collectief verhaal op EU-niveau.

Maritieme zaken en visserij

113.

Een kader vaststellen voor maritieme ruimtelijke ordening

Wetgevend

Ervoor zorgen dat de lidstaten een stabiel, betrouwbaar en toekomstgericht geïntegreerd planningkader bieden om het gebruik van de mariene ruimte ten behoeve van de economische ontwikkeling en het mariene milieu te optimaliseren en daarbij een gemeenschappelijke benadering volgen om grensoverschrijdende maritieme ruimtelijke ordening te vergemakkelijken. De vorm van dit initiatief (misschien een richtlijn) moet nog worden bevestigd.

114.

Blauwe groei: duurzame groei van de oceanen, zeeën en kusten

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal voortbouwen op de bevindingen van een lopende studie waarin de mogelijkheden worden verkend voor duurzame groei en werkgelegenheid in bestaande, opkomende en mogelijk nieuwe maritieme sectoren, uitgaande van het innovatieve gebruik van hulpbronnen van zeeën en kusten als bronnen voor innovatie en concurrentievermogen.

Bescherming van de financiële belangen van de EU

115.

Bescherming van de financiële belangen van de EU, ook strafrechtelijk*

Wetgevend

Dit initiatief is de wetgevingsfollow-up van de mededeling betreffende de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie, onder meer via materieel strafrecht, op grond van artikel 325, lid 4, VWEU. (3e kwartaal 2012)

116.

Versterking door middel van strafrechtelijke sancties van de bescherming van de euro tegen valsemunterij

Wetgevend

Dit initiatief zou kunnen voortbouwen op en in de plaats komen van Kaderbesluit 2000/383/JAI. Het doel zal zijn de euro nog beter te beschermen door te voorzien in doeltreffendere strafwetgeving en strafrechtelijke procedures en een strenger toezicht op de inachtneming van de EU-regels in de lidstaten. De burgers zouden met strafrechtelijke sancties afdoende bescherming moeten krijgen tegen fraude met en vervalsing van de euro.

117.

Wederzijdse bijstand tussen de administratieve autoriteiten van de lidstaten en samenwerking tussen deze autoriteiten en de Commissie, met het oog op de juiste toepassing van de douane- en landbouwvoorschriften

Wetgevend

Vereenvoudigen en verduidelijken van de wetgeving, de toegankelijkheid verbeteren en het behalen van begrotingsbesparingen, aangezien zowel Verordening (EG) nr. 515/97 als Besluit 2009/917/JBZ van de Raad van 30 november 2009 inzake het gebruik van informatica op douanegebied gedeeltelijk dezelfde thema's behandelen.

Regionaal beleid

118.

Toekomstige strategie voor de ultraperifere regio's

Niet-wetgevend

Mededeling betreffende de toekomstige strategie voor de ultraperifere gebieden, na de gezamenlijke memoranda van de regio's en de lidstaten "De ultraperifere gebieden tegen 2020" en hun andere bijdragen.

Onderzoek en innovatie

119.

Kader voor de Europese Onderzoeksruimte (EOR)

Wetgevend/niet-wetgevend

Het kader voor de Europese Onderzoeksruimte zal als basis dienen om te komen tot een strategische beleidscoherentie en -coördinatie tussen de EU en de lidstaten, met het oog op een doelmatiger Europees onderzoekssysteem dankzij een betere benutting van het potentieel voor grensoverschrijdende synergie-effecten en complementariteit (bijv. mobiliteit en carrières van onderzoekers, grensoverschrijdende activiteiten van organisaties voor onderzoek en onderzoeksfinanciering, onderzoeksinfrastructuur, kenniscirculatie en samenwerking met derde landen).

120.

Stand van zaken rond de Innovatie-Unie 2012 - Veranderingen versnellen

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal aangeven wat de volgende stappen zijn om via innovatie groei en banencreatie te stimuleren. Deze zal de volgende beleidsvoorstellen bevatten: een precieze definitie van de nieuwe indicator voor snelgroeiende, innoverende ondernemingen, waarbij de innovatieprestaties van de lidstaten onderling worden vergeleken; follow-upinitiatieven voor de toezeggingen inzake de Innovatie-Unie waarvoor nog geen vooruitgang is geboekt, een voorstel om van innovatie een vast onderdeel te maken van EU-beleidslijnen.

121.

Versterking van en scherpere keuzes bij de internationale samenwerking inzake onderzoek en innovatie

Niet-wetgevend

Europa moet groter strategisch belang hechten aan samenwerking op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie met haar belangrijkste partners, om excellentie te stimuleren en het industriële concurrentievermogen te versterken, om een antwoord te bieden op mondiale maatschappelijke vraagstukken en om het externe beleid te ondersteunen. Deze mededeling zal precieze doelstellingen, criteria en operationele beginselen bevatten voor de tenuitvoerlegging en versterking van en een scherpere focus op EU-initiatieven voor internationale samenwerking op grond van het gemeenschappelijk strategisch kader voor onderzoek en innovatie.

Belastingen en douane-unie

122.

Behoorlijk bestuur met betrekking tot belastingparadijzen*

Niet-wetgevend

Dit initiatief zal een versterkte strategie ontwikkelen om de EU te beschermen tegen de uitdagingen van weinig coöperatieve jurisdicties buiten de EU (o.a. belastingparadijzen en agressieve fiscale planning). (4e kwartaal 2012)

123.

Drugsprecursoren

Wetgevend

In haar verslag (COM(2009) 709) heeft de Commissie het risico van misbruik van geneesmiddelen die drugsprecursoren bevatten, onder het voetlicht gebracht. In mei 2010 heeft de Raad de Commissie verzocht voorstellen te doen voor aanpassing van de wetgeving. Met dit initiatief zal Verordening (EG) nr. 273/2004 worden gewijzigd.

124.

Uitschakelen van dubbele belasting op grensoverschrijdende dividenduitkeringen aan portefeuillebeleggers

Wetgevend/niet-wetgevend

Oplossingen voor problemen met betrekking tot dubbele belasting die ontstaan door de heffing van bronbelasting op dividenduitkeringen aan portefeuillebeleggers.

125.

Stand van zaken van de douane-unie

Niet-wetgevend

Algemene beoordeling van het functioneren van de douane-unie, de uitdagingen en de kansen ervan voor het beschermen van de interne markt en de burgers. Als reactie op de lacunes en behoeften die deze analyse aan het licht bracht, zal de beoordeling wijzen op toekomstige initiatieven op douanegebied die de toegevoegde waarde van de douane-unie voor de interne markt verder moeten vergroten.

126.

Motorvoertuigenbelasting

Niet-wetgevend

Een oplossing bieden voor dubbele belasting en andere fiscale obstakels in grensoverschrijdende situaties.

127.

Een mechanisme om snel te reageren op btw-fraude

Wetgevend

Uit recente ervaring is gebleken dat de reactiecapaciteit van de Unie niet snel genoeg is wanneer het gaat om fenomenen van plotse en massale btw-fraude in bepaalde lidstaten. Tot dusver kregen individuele lidstaten ontheffingen om een eind te maken aan dit soort fraude in de getroffen sectoren, maar de procedure voor ontheffingverlening is niet soepel genoeg om snel en gepast te reageren. Met het voorgestelde nieuwe mechanisme voor het vaststellen van ontheffingsmaatregelen (een mechanisme om snel te reageren) zou de snelheid waarmee deze problemen kunnen worden aangepakt, aanzienlijk toenemen. De uiteindelijke doelstelling is regelingen met massale fraude tegen te gaan nog vóór zij een aanzienlijke impact op de nationale begrotingen hebben.

Handel

128.

Verslag over handels- en investeringsbelemmeringen

Niet-wetgevend

In dit verslag aan de Europese Raad worden belangrijke belemmeringen voor markttoegang voor Europese uitvoerders en investeerders in derde landen aangegeven en worden strategieën uitgetekend om deze belemmeringen op te ruimen.

Vervoer

129.

Spoorwegpakket:

1) Toegang tot de spoorwegmarkt*

Wetgevend

Verdere openstelling van de sector spoorvervoer (voor de markt voor binnenlands passagiersvervoer) houdt in dat het bestaande acquis inzake toegang tot de spoorwegmarkt moet worden aangepast (1ste spoorwegpakket en de aanpassingen daarvan) en dat de nodige aanpassingen moeten gebeuren aan de verordening openbaredienstcontracten in het spoorvervoer (Verordening (EG) nr. 1370/2007), onder meer een verplichting om openbaredienstcontracten toe te wijzen via een inschrijvingsprocedure. Dit initiatief zal ook zorgen voor niet-discriminerende toegang tot spoorweginfrastructuur, ook tot spoorgebonden diensten, met name door een structurele scheiding door te voeren tussen infrastructuurbeheer en de levering van diensten (ontvlechting). Dit initiatief zal vergezeld gaan van een mededeling over de herziening van de organisatie van de spoorwegmarkt, waarin ook een beoordeling zal worden gemaakt van niet-discriminerende toegang tot spoorinfrastructuur.

2) Europees spoorwegbureau (ERA)*

Wetgevend

Dit initiatief zal de rol van het Europees spoorwegbureau op het gebied van veiligheid van het spoorvervoer versterken, met name door het toezicht op de nationale veiligheidsmaatregelen van nationale veiligheidsinstanties en op de geleidelijke harmonisering daarvan. Het zal ook een eengemaakte typegoedkeuring van spoorwegvoertuigen en een eengemaakte veiligheidscertificering voor spoorwegondernemingen proberen tot stand te brengen. De richtlijnen veiligheid en interoperabiliteit (Richtlijn 2004/49/EG en Richtlijn 2008/57/EG) moeten eventueel worden aangepast. (4e kwartaal 2012)

130.

Schone energie voor het vervoer. Een strategie voor alternatieve brandstoffen

Wetgevend/niet-wetgevend

Het witboek vervoer beklemtoont dat het vervoerssysteem minder van olie afhankelijk moet worden. Dit initiatief wil de doorbraak van alternatief vervoer op EU-markt versnellen, onder meer door de noodzakelijke normen vast te stellen voor uitrusting en opslagsystemen. Het zal nagaan welke EU-initiatieven mogelijk zijn om het gebruik van alternatieve EU-brandstoffen te stimuleren en zal het bedrijfsleven, de publieke sector en de consument een duidelijke en coherente visie bieden op de marktontwikkelingen voor vervoersystemen op alternatieve brandstoffen.

131.

Rechten van vliegtuigpassagiers: instapweigering, lange vertragingen en annulering van vluchten

Wetgevend

Deze herziening van Verordening (EG) nr. 261/2004 zal de rechten van vliegtuigpassagiers beschermen doordat passagiers afdoende informatie, bijstand en, zo nodig, compensatie zullen krijgen voor alle soorten verstoringen van hun vlucht en verlies/beschadiging van hun bagage. Met dit initiatief zal de rechtszekerheid worden verbeterd en zal worden gezorgd voor een billijke en evenredige economische belasting die kan ontstaan in specifieke situaties waarvoor de luchtvaartmaatschappijen niet verantwoordelijk zijn (overmacht), alsmede via een betere verdeling van de financiële kosten. Dit zal vergezeld gaan van het initiatief "Aansprakelijkheid van luchtvervoerders voor het vervoer van personen en hun bagage".

Voor 2013 geplande initiatieven

Titel

Soort

Voorwerp en doelstellingen

Landbouw

Biologische landbouw

Wetgevend

Herziening van de basishandeling biologische landbouw na het overleg met het Europees Parlement en de lidstaten dat zal plaatsvinden op basis van het in 2011 ingediende verslag (Verslag aan de Raad over de toepassing van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91).

Nieuwe EU-bosbouwstrategie

Niet-wetgevend

De huidige EU-bosbouwstrategie is in 1998 vastgesteld in een resolutie van de Raad (1999/C 56/01). Doel van dit initiatief is na te gaan in hoeverre deze strategie nog steeds beantwoordt aan de huidige behoeften en beleidscontext, en een nieuwe strategie voor te stellen waarin rekening wordt gehouden met de uitdagingen die zijn opgedoken na de vaststelling van de bestaande strategie, met name klimaatverandering en het EU-beleid inzake hernieuwbare energie.

Klimaatactie

EU-aanpassingsstrategie

Niet-wetgevend

De lidstaten hebben te maken met de negatieve effecten van klimaatverandering, hetgeen aanzienlijke gevolgen voor economie en milieu heeft. Deze strategie zal de EU wapenen tegen de toekomstige effecten van klimaatverandering. De nadruk zal daarbij liggen op initiatieven met toegevoegde EU-waarde. De belangrijkste doelstellingen zijn het versterken van de kennisbasis voor aanpassing aan klimaatverandering en het ontwikkelen van een passend EU-beleidskader voor aanpassing.

Strategie voor de reductie van CO2-emissies van zware vrachtwagens

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit initiatief is gericht op het probleem van de toenemende CO2-emissies van zware vrachtwagens. Het algemene doel is deze emissies op een kostenefficiënte wijze te reduceren. Dit zal een follow-up zijn van de Europese strategie voor schone en energiezuinige voertuigen en van het Witboek vervoer (COM(2011) 144).

Mededinging

Initiatief op het gebied van de materiële staatssteunregels: herziening algemene groepsvrijstellingsverordening staatssteun

Wetgevend

Aangezien de bestaande algemene groepsvrijstellingsverordening eind 2013 afloopt, zal een herziening nodig zijn. Bovendien wordt het herzieningsproces voor diverse richtsnoeren staatssteun die met de EU 2020-strategie verband houden (O&O&I, risicokapitaal en milieu) afgestemd op de herziening van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Na 2013 kan een verdere consolidering van de richtsnoeren worden overwogen (algemene richtsnoeren staatssteun). Mogelijk kan het toepassingsbereik van de algemene groepsvrijstellingsverordening worden verruimd op grond van een gewijzigde machtigingsverordening (Verordening (EG) nr. 994/98 van de Raad) (zie 2012).

Herziening verordening de-minimissteun

Wetgevend

De-minimissteun is een flexibel instrument om zeer beperkte bedragen aan steun te verlenen. De de-minimisverordening van de Commissie betreft geringe subsidiebedragen die geen staatssteun in de zin van artikel 107, lid 1, VWEU vormen omdat zij het handelsverkeer en de mededinging niet ongunstig beïnvloeden en die dus niet vooraf hoeven te worden aangemeld. De bestaande verordening loopt in december 2013 af.

Herziening O&O&I-steunkader

Niet-wetgevend

Het herziene O&O&I-steunkader werd in 2007 van kracht. Het steunkader helpt lidstaten die staatssteun willen inzetten als een aanvullend instrument om onderzoek, ontwikkeling en innovatie te stimuleren. Het steunkader dient tegen 2013 te worden herzien.

Digitale Agenda

Naar een EU-strategie voor Cloud Computing

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal ingaan op diverse aspecten van het bestaande toezichtskader, dat werd ontwikkeld met het oog op minder veeleisende toepassingen. Met name stelt cloud computing specifieke thema's aan de orde zoals de bescherming en bewaring van gegevens, welk recht van toepassing is, aansprakelijkheid en consumentenbescherming. Ook aspecten als interoperabiliteit, standaardisering en de overdraagbaarheid van gegevens en toepassingen zullen aan bod moeten komen.

Onderwijs, cultuur en jeugd

Internationalisering van het hoger onderwijs

Niet-wetgevend

Een toenemend aantal instellingen voor hoger onderwijs schrijft studenten uit niet-EU-landen in, doet aan uitwisseling van studenten, medewerkers en kennis, en is betrokken bij internationale academische en onderzoekssamenwerking. De mededeling zal handelen over de strategie voor de internationalisering van het hoger onderwijs in de EU. In een wereld met toenemende onderlinge afhankelijkheid zijn partnerschappen in het hoger onderwijs een strategische aanpak van de mondiale uitdagingen voor de EU; deze kunnen onderzoeks- en opleidingscapaciteit genereren en universiteiten uitbouwen tot spelers bij kennisoverdracht.

Jeugd in beweging-kaart (soft law)

Wetgevend

Een initiatief in het kader van het vlaggenschipinitiatief "Jeugd in beweging" (YoM) moet bijdragen tot zowel de mobiliteit als de arbeidsparticipatie van alle jongeren tussen 13 en 30 jaar in Europa. Het zou voortbouwen op bestaande kaarten die jongeren al voordelen opleveren in diverse sectoren (reizen, cultuur, goederen, verblijf enz.). Bestaande kaarten die aan de EU-kwaliteitscriteria voldoen, zouden een YoM-label kunnen krijgen.

Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk

Wetgevend

Doel is het bestaande rechtskader (Richtlijn 2004/37/EG) te evalueren om het kankerrisico tot een aanvaardbaar niveau te reduceren, het risicobeheer te verbeteren en de uitbreiding van het toepassingsgebied van de richtlijn te beoordelen, om rekening te houden met nieuwe risicofactoren en met voor de voortplanting toxische stoffen.

Coördinatie van de socialezekerheidsstelsels

Wetgevend

Eerste herziening van de Verordeningen (EG) nr. 883/2004 en (EU) nr. 987/2010 sinds de inwerkingtreding ervan in mei 2010, om de regels aan te vullen of aan te passen op basis van de eerste jaren van toepassing ervan.

Mededeling langdurige zorg

Niet-wetgevend

Na het werkdocument van de diensten van de Commissie van 2011 en het overleg binnen het Comité voor sociale bescherming zal de mededeling beleidsoriëntaties voorstellen om een antwoord te geven op de toenemende behoefte aan langdurige zorg.

Energie

Energietechnologieën in een toekomstig Europees energiebeleid

Niet-wetgevend

De mededeling zal aangegeven wat de mogelijke rol kan zijn van energietechnologieën voor de ontkoling, zal een alomvattende aanpak uitwerken om de ontwikkeling van energietechnologieën te stimuleren in lijn met de visie van het Stappenplan Energie 2050 en moet de synergie tussen de lidstaten en de Europese Commissie bij het bepalen van het energiebeleid versterken door convergentie en samenwerking tussen nationale en EU-innovatieprogramma's te bevorderen.

Energie-efficiëntie

Niet-wetgevend

Follow-up op het voorstel van juni 2011, dat voortbouwt op de bestaande werkzaamheden aan het Stappenplan Energie 2050, en uitwerking van algemene richtsnoeren voor energie-efficiëntie voor de periode tot 2020 en ook nadien.

Uitbreiding en nabuurschapsbeleid

Jaarlijks pakket uitbreiding - 2013

Niet-wetgevend

De Commissie is door de Raad uitgenodigd regelmatig verslag uit te brengen over kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten. Op basis van het strategiedocument van de Commissie kan de Europese Raad aan het einde van elk jaar de grote strategische oriëntaties voor de uitbreiding vastleggen.

Milieu

Herziening van het luchtkwaliteitsbeleid

Wetgevend/niet-wetgevend

Een beoordeling maken van de tenuitvoerlegging en de resultaten van het bestaande beleid inzake luchtvervuiling en luchtkwaliteit, van de herziene wetgevingsvoorstellen voor de EU-richtlijnen luchtkwaliteit en nationale emissiegrenswaarden.

Gezondheid en consumentenzaken

Gebruik van het klonen bij voedselproductie

Wetgevend

Dit initiatief zou de follow-up zijn van het verslag van de Commissie van 2010 over het klonen van dieren voor voedselproductie en biedt een antwoord op vragen om verduidelijking van de wetgeving inzake het klonen van dieren op de interne markt.

Uitgaven op veterinair gebied

Wetgevend

Deze herziening van Beschikking 90/424/EEG van de Raad wil een op EU-niveau geharmoniseerde regeling voor het delen van kosten en aansprakelijkheid ontwikkelen in het kader van de nieuwe EU-diergezondheidswet die momenteel wordt uitgewerkt.

Binnenlandse zaken

EU-immigratiecode

Wetgevend

Alle wetgeving op het gebied van immigratie consolideren, te beginnen met legale migratie en waar nodig de bestaande bepalingen uitbreiden overeenkomstig het Stockholmprogramma.

Mededeling over het terugkeerbeleid + Verslag over de uitvoering van de terugkeerrichtlijn

Niet-wetgevend

In de mededeling zal een stand van zaken worden opgemaakt, waarbij een beoordeling wordt gegeven van de vooruitgang die tot dusver is geboekt bij de uitbouw van een gemeenschappelijk EU-terugkeerbeleid, en waarin een aantal concrete ideeën zullen worden geformuleerd over de vraag hoe het beleid verder kan worden gestimuleerd en ontwikkeld.

Industrie en ondernemerschap

Versterking van de tenuitvoerlegging van de interne markt voor motorvoertuigen

Wetgevend

De algemene beleidsdoelstelling is de instandhouding en bescherming van de interne markt voor motorvoertuigen door ervoor te zorgen dat alle nodige mechanismen aanwezig zijn voor een daadwerkelijke en eenvormige toepassing en handhaving van de kaderwetgeving voor de typegoedkeuring van automobielproducten.

Interne markt en diensten

Billijke compensatie voor reproductie van beschermde werken door natuurlijke personen voor privégebruik

Wetgevend

Bepalen dat regelingen voor billijke compensatie in het kader van de richtlijn zodanig functioneren dat rechthebbenden de verschuldigde inkomsten ontvangen zonder dat het functioneren van de interne markt voor elektronische media en uitrusting daardoor wordt belemmerd.

Betalingsdiensten op de interne markt

Wetgevend

De herziening van Richtlijn 2007/64/EG is bedoeld om een geïntegreerde, concurrerende, doeltreffende en gebruiksvriendelijke Europese betaalmarkt tot stand te brengen.

Grensoverschrijdende betalingen in de EU

Wetgevend

Bij de herziening van Verordening (EG) nr. 924/2009 zal de aandacht vooral gaan naar thema's die in artikel 15 worden genoemd. Daarnaast kunnen de lopende integratie van de EU-betaalmarkt, de aanpassingen aan de richtlijn betalingsdiensten, die terzelfder tijd door de Commissie wordt herzien, en de vaststelling van de verordening betreffende de migratie naar de eengemaakte eurobetalingsruimte (SEPA) ook leiden tot ingrijpende aanpassingen aan de tekst van Verordening (EG) nr. 924/2009. Doel van deze herziening is om in Europa een geïntegreerde, concurrerende, efficiënte en gebruiksvriendelijke betaalmarkt tot stand te helpen brengen.

Follow-up van het groenboek "Naar een geïntegreerde Europese markt voor betalingen met betaalkaarten, via internet of mobiel"

Wetgevend/niet-wetgevend

De integratie van de Europese markt voor elektronische betalingen in de detailhandel is een van de prioriteiten uit de Digitale Agenda, met name de Digitale interne markt. De follow-up van het groenboek zal een meer concurrerende, efficiëntere, innovatievere en veiligere betaalmarkt in Europa tot stand te helpen te brengen.

Mogelijk kader voor crisisbeheer en sanering van financiële instellingen niet zijnde banken

Wetgevend/niet-wetgevend

In een tegen eind 2011 te publiceren verslag zal de behoefte worden onderzocht van een regeling voor crisisbeheer van financiële instellingen niet zijnde banken (centrale tegenpartijen, verzekeringsondernemingen, hedgefondsen enz.). Na dat verslag kan wetgeving worden voorgesteld om overheden de bevoegdheden en de instrumenten te geven om oplossingen te bieden voor in moeilijkheden gekomen financiële instellingen niet zijnde banken.

Justitie, grondrechten en burgerschap

Verordening betreffende EU-alarmnummers voor vermiste kinderen

Wetgevend

Dit initiatief is een follow-up van de mededeling van 2010 betreffende het 116-alarmnummer voor vermiste kinderen, om ervoor te zorgen dat dit 116-alarmnummer in alle lidstaten naar behoren functioneert.

Europees instrument voor contractenrecht op het gebied van verzekeringsdiensten

Wetgevend

De grensoverschrijdende handel in bepaalde financiële producten (met name in de verzekeringssector) bevorderen door Europese regels inzake het contractenrecht op het gebied van financiële diensten te ontwikkelen.

Wederzijdse erkenning van ontzettingen

Wetgevend

Dit initiatief wil de wederzijdse erkenning regelen van bij rechterlijke beslissing in strafzaken opgelegde ontzettingen, met het oog op de tenuitvoerlegging ervan in een andere lidstaat dan die waar de ontzetting is opgelegd.

Rechtshulp bij strafrechtelijke procedures

Wetgevend

Dit initiatief zal de gemeenschappelijke minimumregels vastleggen die ervoor moeten zorgen dat verdachten en beklaagden in strafrechtelijke procedures rechtshulp krijgen tussen de telastlegging en het einde van het proces, of bij beroepsprocedures.

Raadpleging Europese sociale partners over herziening van de richtlijn gelijke beloning

Niet-wetgevend

Omdat de genderloonkloof in Europa nog steeds groot blijft (rond 18%), zal de Commissie de Europese sociale partners raadplegen over een bijwerking van de EU-wetgeving waarmee het beginsel van gelijke beloning ten uitvoer wordt gelegd.

Tweede fase raadpleging Europese sociale partners over het combineren van werk, gezin en privéleven

Niet-wetgevend

Afhankelijk van de uitkomsten van deze raadpleging kan de Commissie maatregelen voorstellen met als dubbel doel de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten (aangezien vooral vrouwen belast zijn met de zorg voor kinderen en andere personen ten laste) en de demografische uitdaging aan te pakken.

Europees Strafregister Informatiesysteem voor veroordeelde onderdanen van derde landen (ECRIS-TCN)

Wetgevend

Dit initiatief wil een register opzetten van onderdanen van derde landen die een gerechtelijke veroordeling in een lidstaat hebben opgelopen.

Bevoegdheid, erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in huwelijkszaken en inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid

Wetgevend

Na een evaluatie van de toepassing van Verordening (EG) nr. 2201/2003, dit juridisch instrument wijzigen en gemeenschappelijke minimumnormen in verband met de erkenning van beslissingen inzake het ouderlijk gezag vaststellen, met het oog op de afschaffing van exequaturprocedures voor dergelijke beslissingen.

Groenboek over de mogelijke uitbreiding van minimale procedurele rechten

Niet-wetgevend

Groenboek over de vraag of nog andere minimale procedurele rechten voor beklaagden en verdachten aan bod moeten komen dan die welke door de voorgaande wetgevingsvoorstellen (in de routekaart ter versterking van de procedurele rechten) worden behandeld.

Betekening en kennisgeving in de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke of in handelszaken

Wetgevend

Bij de herziening van Verordening (EG) nr. 1393/2007 zal bijzondere aandacht uitgaan naar de doeltreffendheid van de verzendende en ontvangende instanties, met de klemtoon op de praktische aspecten van de uitvoering van een verzoek om doorgeleiding van een betekening of kennisgeving van een stuk. Dit zou ook de vaststelling van gemeenschappelijke minimumnormen kunnen inhouden. Met dit initiatief wordt ook Verordening (EG) nr. 1348/2000 van de Raad ingetrokken.

Groenboek over minimumnormen voor civiele zaken en de nodige follow-up

Niet-wetgevend

De inachtneming van bepaalde normen en procedurele garanties is een noodzakelijke voorwaarde voor grensoverschrijdende samenwerking in civielrechtelijke zaken. De bestaande Europese rechtsinstrumenten waarin deze kwesties aan bod komen, zijn niet volledig of coherent. Het groenboek moet een discussie op gang brengen over de invoering van gemeenschappelijke minimumnormen voor civiele zaken in de EU.

Verslag over het EU-burgerschap 2013: Vooruitgang bij het opruimen van de belemmeringen voor de rechten van EU-burgers

Niet-wetgevend

Dit verslag wil een beoordeling maken van de vooruitgang die is geboekt bij het garanderen van de daadwerkelijke uitoefening van de rechten van EU-burgers door de tenuitvoerlegging van de initiatief die in het Verslag over het EU-burgerschap 2010 werden aangekondigd. Het zal ook nieuwe maatregelen aangeven om de laatste resterende belemmeringen voor de uitoefening van de rechten van EU-burgers op te ruimen.

Verslag over het recht van vrij verkeer en verblijf op het grondgebied van de lidstaten voor de burgers van de Unie en hun familieleden

Niet-wetgevend

Dit verslag zal een omvattend overzicht geven van de omzetting van Richtlijn 2004/38/EG in nationale wetgeving en de tenuitvoerlegging ervan in alle lidstaten. Het zal ook een algemene beoordeling geven van de effecten van de bepalingen van deze richtlijn en zal aangeven waar er nog verbeterpunten zijn.

Maritieme zaken en visserij

Instandhouding van de visbestanden door middel van technische maatregelen ter bescherming van mariene organismen

Wetgevend

Dit voorstel wil een nieuw kader met technische maatregelen uitwerken voor de Atlantische Oceaan en de Noordzee na de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB), om de bescherming te garanderen van biologische rijkdommen van de zee en de impact van de visserijactiviteiten op de visbestanden en de mariene ecosystemen te reduceren. Doel is de bestaande technische maatregelen te vereenvoudigen en samen te brengen, maar waar nodig ook doeltreffender te maken; daarbij gaat het met name om de technische maatregelen die zijn vastgesteld in Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad, als gewijzigd, en om andere technische maatregelen uit Verordening (EG) nr. 1288/2009 en de bestaande herstelplannen.

Witboek maritieme bewaking

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal een stand van zaken bieden van de vooruitgang die is geboekt en zal voorstellen doen voor verdere initiatieven. Daarbij gaat het onder meer ook om het bepalen van de financiële implicaties van de totstandbrenging van een gemeenschappelijke gegevensuitwisselingstructuur.

Integratie van de maritieme bewaking: tenuitvoerlegging van de gemeenschappelijke gegevensuitwisselingsstructuur, daaronder begrepen de financiële aspecten daarvan

Niet-wetgevend

Deze mededeling zal een stand van zaken bieden van de vooruitgang die is geboekt en zal voorstellen doen voor verdere initiatieven. Daarbij gaat het onder meer ook om het bepalen van de financiële implicaties van de totstandbrenging van een gemeenschappelijke gegevensuitwisselingstructuur.

Vaststellen of herzien van langetermijnplannen voor bepaalde visbestanden en de visserij op die bestanden (multispeciesplannen)

Wetgevend

Deze multispeciesplannen zullen diverse visbestanden bestrijken waarop door dezelfde visserijtakken en in dezelfde regio wordt gevist. Deze zullen zijn gebaseerd op de bepalingen van het hervormde gemeenschappelijke visserijbeleid.

Bescherming van de financiële belangen van de EU

Bescherming van de financiële belangen van de Unie door het versterken van de bestuurlijke en strafrechtelijke procedures, onder meer door wederzijdse bijstand

Wetgevend

Regels over de uitwisseling van gegevens, wederzijdse bijstand en bewijsgaring voor zover die nog niet aan bod zijn gekomen in het initiatief van 2012 ter bescherming van de financiële belangen (artikel 325, lid 4, VWEU)

Oprichting van een Europees openbaar ministerie om de financiële belangen van de Unie te beschermen

Wetgevend

Dit initiatief wil het kader en de voorwaarden uittekenen voor de oprichting van een Europees openbaar ministerie, waarbij de nadruk ligt op de bescherming van de financiële belangen van de Unie.

Regionaal beleid; werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie; landbouw en plattelandsontwikkeling; maritieme zaken en visserij

Partnerschapscontracten met lidstaten

Wetgevend

In de partnerschapscontracten van de Commissie en de individuele lidstaten zullen de verplichtingen van de partners op nationaal en regionaal niveau en die van de Commissie worden uiteengezet. Deze zullen worden gekoppeld aan de doelstellingen van de Europa 2020-strategie en de nationale hervormingsprogramma's. Zij zullen een geïntegreerde benadering voor territoriale ontwikkeling uittekenen, ondersteund door middelen in het kader van het cohesiebeleid, plattelandsontwikkeling, het maritieme en visserijbeleid. Zij zullen doelstellingen, strategische investeringen en een aantal voorwaarden bevatten.

Belastingen en douane-unie

Initiatief inzake arbitrage bij grensoverschrijdende belastinggeschillen

Wetgevend

Ondanks de bestaande instrumenten (arbitrageverdrag en dubbelbelastingverdragen tussen EU-lidstaten) blijven te veel lang aanslepende geschillen inzake dubbele belasting onopgelost in de EU

Douanesancties

Wetgevend

Dit initiatief dient een dubbel doel: versterking van de naleving van de douaneverplichtingen door de onderlinge aanpassing van de definitie en kwalificatie van inbreuken en de hoogte van de betreffende douanesancties, en de economische spelers een gelijke behandeling garanderen wat betreft douanesancties.

Handel

Bijwerking van EU-handelsbeschermingsinstrumenten

Wetgevend

Wijziging van de antidumping- en antisubsidiebasisverordeningen.

Vervoer

e-Freight

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit initiatief wil het geschikte kader creëren om de elektronische informatiestroom te stroomlijnen die verbonden is aan de fysieke goederenstroom, ter ondersteuning van de planning, uitvoering, monitoring en verslaglegging in het multimodale vrachtvervoer, om multimodaal vervoer betrouwbaar te maken en om veilig, betrouwbaar en schoon vrachtvervoer mogelijk te maken.

Kader voor een nieuw EU-havenbeleid, met ook wetgevingsvoorstellen

Wetgevend/niet-wetgevend

Met dit initiatief zullen havens doelmatiger de toenemende vrachtvolumes kunnen verwerken om naadloze logistieke ketens mogelijk te maken, kan er een herziening van de beperking inzake de verrichting van havendiensten en grotere transparantie over de financiering van de havens komen, komt er meer duidelijkheid over hoe de overheidsmiddelen over de verschillende havenactiviteiten worden ingezet, zodat concurrentievervalsing wordt voorkomen, en zal een wederzijds erkend kader voor de opleiding van havenarbeiders voor de verschillende soorten havenactiviteiten worden vastgesteld.

Pakket interne markt voor het wegvervoer:

1) Verslag over de toestand van de markt voor het vrachtvervoer over de weg

Niet-wetgevend

Het verslag geeft een analyse van de toestand op de markt voor het vrachtvervoer en maakt een evaluatie van de doeltreffendheid van controles en de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden in deze bedrijfstak. Het gaat ook na hoeveel vooruitgang is geboekt bij de harmonisering van de regels voor onder meer handhaving en rekeningrijden en van de sociale en veiligheidswetgeving en zal kijken wat er nog moet gebeuren. Ook zal worden bepaald hoe en volgens welk tijdschema de verdere openstelling van de cabotagemarkt kan worden doorgevoerd.

2) Toegang tot de markt voor goederenvervoer over de weg en toegang tot het beroep van wegvervoerder

Wetgevend

Het pakket zal de cabotagemarkt verder openstellen. Deze openstelling kan aanzienlijke efficiëntievoordelen opleveren doordat voertuigen minder vaak lege ritten maken. Het kan ook regels bevatten over mobiele werknemers die in de cabotage werkzaam zijn, om voor een eerlijke concurrentie te zorgen. Daarmee kunnen ook de bestaande regels inzake de toegang tot het beroep worden verruimd (bijv. uitbreiding tot expediteurs) en verder worden geharmoniseerd (bijv. regels inzake vestiging en financiële capaciteit). Met dit voorstel zullen Verordening (EG) nr. 1072/2009 betreffende de regels inzake toegang tot de markt en Verordening (EG) nr. 1071/2009 betreffende de regels inzake de toegang tot het beroep worden gewijzigd.

3) Minimale regels inzake sancties en de handhaving daarvan in het commerciële wegvervoer

Wetgevend

De richtlijn zal gemeenschappelijke minimumregels vaststellen met betrekking tot de definitie van inbreuken en sancties (met inbegrip van strafrechtelijke inbreuken) in de sector van het commerciële wegvervoer. Deze harmonisatie zal bijdragen tot een vermindering van de mededingingsdistorsies en de ongelijke behandeling van inbreuken.

4) Systemen voor rekeningrijden

Wetgevend

Dit initiatief zal bijdragen tot een stelselmatiger gebruik van de factor afstand bij rekeningrijden om zo de infrastructuurkosten en externe kosten tot uiting te brengen, overeenkomstig de beginselen "de vervuiler betaalt" en "de gebruiker betaalt". Het zal onderzoek doen naar de geleidelijke invoering van een geharmoniseerd systeem voor rekeningrijden voor vrachtwagens dat in de plaats kan komen van de bestaande heffingen op basis van tijd (eurovignet en nationale vignetten) en eventuele andere heffingen (zoals motorvoertuigenbelasting). Dit initiatief kan ook een rechtskader voor rekeningrijden voor personenauto's bevatten. Ook bepalingen inzake elektronische wegentol kunnen aan bod komen, indien deze niet tijdig volledig interoperabel zijn in het kader van Richtlijn 2004/52/EG.

Voor 2014 geplande initiatieven

Titel

Soort

Voorwerp en doelstellingen

Uitbreiding en nabuurschapsbeleid

Jaarlijks pakket uitbreiding - 2014

Niet-wetgevend

De Commissie is door de Raad uitgenodigd regelmatig verslag uit te brengen over kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten. Op basis van het strategiedocument van de Commissie kan de Europese Raad aan het einde van elk jaar de grote strategische oriëntaties voor de uitbreiding vastleggen. Het uitbreidingspakket zal ook monitoring van Kroatië omvatten met het oog op de toetreding van het land.

Milieu

Doelstellingen van het afvalacquis

Wetgevend

Voorstellen voor herziening van de doelstellingen van het afvalacquis (kaderrichtlijn afvalstoffen en de richtlijnen afvalstromen), zodat de EU efficiënter met hulpbronnen omgaat.

Doelstellingen voor het voorkomen van storten (afvalstortrichtlijn)

Wetgevend

Herziening van de bestaande doelstellingen inzake voorkomen van storten en nieuwe doelstellingen voor andere afvalstromen om geleidelijk te komen tot "zero-landfill" in 2050.

Milieuaansprakelijkheid

Wetgevend/niet-wetgevend

Evaluatie van de tenuitvoerlegging van de richtlijn milieuaansprakelijkheid en, zo nodig, herziening.

Biodiversiteitsstrategie

Niet-wetgevend

De follow-up omvat de middenevaluatie van de Biodiversiteitsstrategie 2020.

Justitie, grondrechten en burgerschap

Groenboek internationaal privaatrecht

Niet-wetgevend

Groenboek inzake de bevoegdheid, het toepasselijke recht en vraagstukken van erkenning met betrekking tot de erkenning en de mobiliteit van ondernemingen, verenigingen en andere rechtspersonen, daaronder begrepen aspecten van wetgeving met betrekking tot ondernemingen, verenigingen en andere rechtspersonen.

De bestaande EU-wetgeving inzake burgerlijk procesrecht coherenter maken

Wetgevend

Ervoor zorgen dat de Europese civielrechtelijke procedures coherent zijn en gemeenschappelijke minimale procedurele normen bepalen voor civielrechtelijke procedures.

Belastingen en douane-unie

De definitieve belastingregeling vastleggen voor de intra-EU-handel

Wetgevend

Het voorstel zal voor de btw het nieuwe stelsel van definitieve belasting in de staat van bestemming in de intra-EU-handel vastleggen en een eind maken aan het overgangskarakter van de bestaande regelingen. Het voorstel is gekoppeld aan de hervorming van het btw-stelsel in de EU dat moet resulteren in een doelmatiger en robuuster belastingstelsel op de interne markt.

Vervoer

Intelligente tariefsystemen, multimodale reisplanners, informatie en onlineboekingssystemen

Wetgevend/niet-wetgevend

Dit wetgevingvoorstel kan handelen over regels inzake toegang tot en uitwisseling van gegevens, en aansprakelijkheid.

Emissies van stikstofoxide (NOx) in de luchtvaart beperken

Wetgevend/niet-wetgevend

De Commissie zal nader ingaan op de emissie van stikstofoxide in de luchtvaart na een grondige wetenschappelijke analyse.

Bijlage II: Initiatieven inzake vereenvoudiging en verlichting van regeldruk

Nr.

Titel

Categorie

Aspecten van het initiatief met betrekking tot vereenvoudiging en verlichting van de regeldruk

Stakeholder die baat heeft bij de vereenvoudiging of de verlichting van de regeldruk

Datum goedkeuring

Landbouw

1.

Uitvoeringsbepalingen voor GLB-betalingen waarvoor randvoorwaarden gelden

Wetgevend

Volgens de bestaande wetgeving (de Verordeningen (EG) nr. 1122/2009 en (EU) nr. 65/2011) kunnen lidstaten besluiten geen sancties op te leggen bij niet-naleving van randvoorwaarden door de landbouwer wanneer het gaat om een niet-naleving van gering belang of op niet-naleving een financiële sanctie van ten hoogste 100 EUR staat. In beide gevallen dient de betrokken overheidsdienst nadien in 100% van de gevallen te controleren of voor de niet-inachtneming corrigerende actie is ondernomen. Aanpassing aan het Lissabonverdrag en vereenvoudiging door de verplichting af te schaffen om follow-upcontroles te doen bij mineure inbreuken en om het percentage follow-upcontroles terug te brengen tot 20% op basis van een risicoanalyse voor landbouwbedrijven waarvoor het bedrag van de sanctie voor niet-naleving van randvoorwaarden maximaal 100 EUR bedraagt.

Autoriteiten in de lidstaten en landbouwers

2012

Digitale Agenda

2.

Pan-Europees kader voor elektronische identificatie, authenticatie en handtekeningen

Wetgevend

De bruikbaarheid van elektronische handtekeningen vergroten en zorgen voor de mogelijkheid van reële grensoverschrijdende interoperabiliteit via wederzijdse erkenning en acceptatie van nationale e-id's. Elektronische handtekeningen moeten even gemakkelijk te gebruiken zijn als een traditionele handtekeningen, met het oog op betere elektronische transacties tussen burgers, bedrijven en overheidsdiensten. Met de wederzijdse erkenning en acceptatie van nationale e-id's in de hele EU zouden alle burgers en bedrijven hun nationale e-id's in alle lidstaten moeten kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot onlinediensten van nationale overheidsdiensten en tot de overheid en om procedures aanzienlijk te versnellen.

Bedrijven, burgers en overheden

2012

Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

3.

Aanvulling van het statuut van de Europese vennootschap met betrekking tot de rol van werknemers

Wetgevend

Identificeren van mogelijkheden tot verbetering van Richtlijn 2001/86/EG van de Raad van 8 oktober 2001 en zo de regels met betrekking tot de rol van werknemers in de Europese vennootschap (SE) vereenvoudigen. Afhankelijk van de uitkomsten van de raadpleging van de sociale partners zullen eventuele wijzigingen vereenvoudigingen inhouden voor onder meer de rol van werknemers na de inschrijving van de SE, de verhouding tussen het nationale en het transnationale niveau van de rol en de medezeggenschap op concernniveau.

Bedrijven en werknemers

2013

4.

Aanvulling van het statuut van de Europese coöperatieve vennootschap met betrekking tot de rol van werknemers

Wetgevend

Identificeren van mogelijkheden tot vereenvoudiging voor Richtlijn 2003/72/EG van de Raad. Afhankelijk van de uitkomsten van de raadpleging van de Europese sociale partners kan het bij mogelijke veranderingen onder meer gaan om het gebruik van standaardregels bij de oprichting van de Europese coöperatieve vennootschap (SCE), verbeterde mechanismen om de rol van werknemers bij veranderingen in de SCE aan te passen, het bepalen van een minimumaantal werknemers in elke lidstaat voor het recht om deel te nemen aan de bijzondere onderhandelingsgroep en/of de onderhandelingstermijnen te verkorten, en een betere band tussen het Europese en het nationale niveau voor de rol van werknemers.

Bedrijven en werknemers

2013

Energie

5.

Rapportage over de overdracht van nucleaire goederen binnen de Gemeenschap

Wetgevend

Ervoor zorgen dat de Europese nucleaire sector ten volle kan profiteren van de interne markt. Het bestaande systeem met voorafgaande vergunningen voor intracommunautaire overdracht van niet-gevoelige nucleaire goederen is een onevenredig middel om de nodige gegevens te verzamelen waarmee de lidstaten aan hun verplichtingen tegenover het IAEA uit hoofde van het aanvullende protocol kunnen voldoen. In sommige van de mogelijke opties zou een vergunningsprocedure worden vervangen door een rapportageprocedure. De gekozen aanpak moet de regeldruk voor de overheidsdiensten en bedrijven in de lidstaten verminderen.

Autoriteiten in de lidstaten en bedrijven.

2012

Europese statistieken

6.

Niet-financiële kwartaalrekeningen voor de overheid

Wetgevend

De rapportagedruk voor autoriteiten in de lidstaten verminderen nu niet-financiële kwartaalrekeningen (Verordening (EG) nr. 1221/2002) voor de overheid in één tabel zullen worden verzameld en niet in twee verschillende rapporteringstabellen, zoals thans nog het geval is.

Autoriteiten in de lidstaten

2012

7.

Landbouwstructuurenquêtes (periode nà 2013)

Wetgevend

Vermindering van de regeldruk van Verordening (EG) nr. 1166/2008 voor respondenten via: a) het ontwerp van de enquêtes; b) de mogelijkheid om gebruik te maken van bestaande geschikte bronnen en bedrijfsregisters.

Landbouwers en autoriteiten in de lidstaten

2012

Gezondheid en consumentenzaken

8.

Officiële controles langs de voedselketen

Wetgevend

Doel van het voorstel tot herziening van Verordening (EG) nr. 882/2004 is het vereenvoudigen en stroomlijnen van het bestaande wetgevingskader, om de door de lidstaten langs de voedselketen uitgevoerde officiële controles doelmatiger te maken, en de druk voor marktpartijen toch tot een minimum te beperken. Een doelmatigere inzet van de controlemiddelen zal crises helpen te voorkomen en toch de kosten voor economische spelers die zich aan de regels houden, beperken en een gelijk speelveld garanderen. Een en ander zal ook gevolgen hebben voor de Richtlijnen 96/23/EG, 97/78/EG en 91/496/EEG.

Autoriteiten in de lidstaten, marktdeelnemers en uitvoerende derde landen

2012

9.

Het in de handel brengen van zaaizaad en teeltmateriaal om de innovatie in deze sector te stimuleren

Wetgevend

Dit initiatief wil de innovatie stimuleren, de totale regeldruk verminderen en in het regelgevingskader flexibiliteit inbouwen in het licht van de globalisering, de specialisatie en ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor landbouwproducten, in combinatie met de veranderende verwachtingen van de samenleving ten aanzien van de interactie van landbouw en de natuurlijke omgeving. Hiermee zal de wetgeving worden gemoderniseerd en vereenvoudigd door twaalf richtlijnen betreffende zaaizaad en teeltmateriaal te vervangen door één handeling.

Kwekers van variëteiten, leveranciers van zaaizaad en plantaardig teeltmateriaal, landbouwers en andere gebruikers van zaaizaad en plantaardig teeltmateriaal, verwerkers van landbouwgrondstoffen, eindgebruikers, autoriteiten in de lidstaten en het Communautair bureau voor planterassen

2012

10.

Klinische proeven, ter stimulering van klinisch onderzoek en innovatie in de farmaceutische sector

Wetgevend

Doel van het voorstel voor een herziening van de richtlijn klinische proeven (2001/20/EG) is het versterken van de kennis en innovatie op het gebied van klinisch onderzoek. Thema's die naar verwachting aan bod komen, zijn: terugdringen van administratieve vertragingen, ondervangen van uiteenlopende besluiten in de EU en stroomlijnen van de rapportageprocedures.

Bedrijven (producenten) en autoriteiten in de lidstaten

2012

11.

Pakket bestaande uit:

1) diergeneesmiddelenwetgeving

Wetgevend

Vergroten van de beschikbaarheid van geneesmiddelen op de markt, met name om ziekten van minder gangbare diersoorten of zeldzame ziekten te behandelen. De regeldruk voor ondernemingen verminderen door de vergunningsprocedures voor diergeneesmiddelen te stroomlijnen, en toch de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu respecteren.

Landbouwers, producenten van diergeneesmiddelen, distributeurs, autoriteiten in de lidstaten

2012

12.

2) Wetgeving gemedicineerde diervoeders

Wetgevend

Deze herziening van de wetgeving gemedecineerde diervoerders (Richtlijn 90/167/EEG) wil de werkingssfeer van de wetgeving inzake gemedicineerde diervoeders verduidelijken ten aanzien van andere onderdelen van de wetgeving inzake diervoeders en diergeneesmiddelen, nader ingaan op de relatie tussen toediening van die geneesmiddelen en toediening via diervoeders, en de verschillende wijzen van toediening van geneesmiddelen beoordelen in termen van kosten, veiligheid en doelmatigheid. Het initiatief is gericht op de totstandbrenging van een gelijk speelveld in de EU dat een veilig en efficiënt gebruik van gemedicineerde diervoeders kan waarborgen.

Landbouwers, producenten van gemedicineerde diervoeders, distributeurs, autoriteiten in de lidstaten

2012

13.

Mengproducten en vleeskeuring. (Hygiënepakket)

Wetgevend

Mengproducten

De bestaande diergezondheidsvoorschriften inzake de invoer van mengproducten in overeenstemming brengen met volksgezondheidsvoorschriften, en zorgen voor een betere concurrentie tussen derde landen en lidstaten. Introductie van één certificaat voor gezondheids- en diergezondheidscertificatie en voor alle soorten levensmiddelen van dierlijke oorsprong (verlichting van de regeldruk).

Vleeskeuring

De vleeskeuring herzien om deze aan te passen aan epidemiologische trends van bepaalde zoönosen. Nieuw opduikende risico's moeten beter in beeld komen, terwijl de aandacht voor beperkte risico's kan worden verminderd in een meer risicogerichte benadering, zodat het hele proces kan worden vereenvoudigd en de druk op overheidsdiensten verlicht. Het initiatief zal worden ontwikkeld in overleg met belangrijke handelspartners in derde landen, om de uitvoer te bevorderen.

Marktdeelnemers, interne handelaren, importeurs, consumenten, autoriteiten in de lidstaten, de Commissie

2012

Binnenlandse Zaken

14.

EU-immigratiecode

Richtlijn 2009/50/EG, Richtlijn 2005/71/EG, Richtlijn 2004/114/EG, Richtlijn 2003/19/EG en Richtlijn 2003/86/EG

Wetgevend

Consolideren van alle wetgeving op het gebied van immigratie, te beginnen met de vijf bestaande richtlijnen inzake legale migratie. Meer coherentie tussen de instrumenten, grotere transparantie en opsporen van eventuele lacunes. Daarbij zal rekening worden gehouden met de uitkomsten van de verslagen over de toepassing van de afzonderlijke richtlijnen.

Autoriteiten in de lidstaten, onderdanen van derde landen die al naar de EU zijn gemigreerd of die dat overwegen, werkgevers, onderzoeksinstellingen.

2013

15.

Herziening van de Schengengrenscode (Verordening (EG) nr. 81/2009)

Wetgevend

Compilatie van diverse wijzigingen tot één rechtsinstrument, waaronder het gebruik van het visuminformatiesysteem (VIS) en de wijzigingen van 2011.

Autoriteiten in de lidstaten

2013

Industrie en ondernemerschap

16.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wetgevend

Evaluatie en aanpassing van Richtlijn 89/686/EEG aan het nieuwe rechtskader voor het in de handel brengen van producten. Verduidelijking van het toepassingsgebied van de richtlijn om de toepassing ervan door fabrikanten, markttoezichtautoriteiten en aangemelde instanties te vergemakkelijken. Vereenvoudiging van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en procedures voor conformiteitsbeoordeling.

Bedrijven (fabrikanten)

2012

17.

Kabelbaaninstallaties voor personenvervoer

Wetgevend

Evaluatie en aanpassing van Richtlijn 2000/9/EG aan het nieuwe rechtskader voor het in de handel brengen van producten. Vereenvoudiging van de tekst van de richtlijn en verduidelijking van de belangrijkste begrippen en definities en van het toepassingsgebied, zodat de tekst coherenter wordt en eenvoudiger toe te passen is door fabrikanten, nationale autoriteiten en alle belanghebbenden.

Bedrijven (fabrikanten)

2012

18.

Meststoffen

Wetgevend

Vereenvoudiging van de procedures voor het in de handel brengen van meststoffen, waaronder nieuwe soorten meststoffen, bodemverbeteraars en groeimedia, en verlichting van de regeldruk voor bedrijven en autoriteiten door Verordening (EG) nr. 2003/2003 in te trekken. Dit zal ook de handel met derde landen bevorderen.

Bedrijven (fabrikanten)

2012

19.

Niet voor de weg bestemde mobiele machines

Niet-wetgevend

Vanaf 1 januari 2014 wordt een nieuwe emissienorm voor uitlaatgassen fase IV verplicht voor motoren gebruikt in niet voor de weg bestemde mobiele machines; één jaar voordien kunnen typegoedkeuringen alleen worden verleend voor motoren die voldoen aan de fase IV-norm. Met dit initiatief zullen nieuwe specificaties voor het testen van deze motoren worden opgenomen in Richtlijn 97/68/EG.

Autoriteiten van de lidstaten (technische diensten) en bedrijven (fabrikanten)

2012

Interne markt en diensten

20.

Statuut van de Europese vennootschap (SE)

Wetgevend

Vereenvoudiging van Verordening 2001/2157/EG betreffende het statuut voor de Europese vennootschap (SE) in het ruimere kader van een mogelijke herziening van de wetgeving.

Vermindering van de informatieverplichtingen met betrekking tot rapportage, bekendmaking van informatie, gebruik van onafhankelijke deskundigen en vereisten voor vergaderingen.

EU-ondernemingen die een Europese vennootschap willen oprichten en ondernemingen met de rechtsvorm van een Europese vennootschap.

2013

Justitie, grondrechten en burgerschap

21.

Verkiezingen voor het Europees Parlement

Wetgevend

Verminderen van de administratieve verkiezingsformaliteiten (Richtlijn 93/109/EG) voor burgers en nationale instanties en het huidige mechanisme dat moet voorkomen dat voor dezelfde Europese verkiezingen in twee verschillende lidstaten wordt gestemd, efficiënter maken.

Burgers en autoriteiten in de lidstaten

2012

22.

Pakketreizen, vakantiepakketten en rondreispakketten

Wetgevend

Herziening van Richtlijn 90/314/EEG met het oog op een modernisering van de bestaande regels ter bescherming van consumenten die pakketreizen kopen, met name via internet, en om het kopen van pakketreizen in andere lidstaten te vergemakkelijken.

De toepassing van de volledige regeling op kleine en microreisbureaus die pakketreizen in één lidstaat organiseren, kan worden vereenvoudigd en verlicht.

Burgers en consumenten

2012

23.

Betekening en kennisgeving in de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke of in handelszaken

Wetgevend

Herziening van Verordening (EG) nr. 1393/2007 betreffende de betekening en kennisgeving van stukken in burgerlijke of in handelszaken, met bijzondere aandacht voor de doeltreffendheid van de verzendende en ontvangende instanties en de praktische aspecten van de uitvoering van een verzoek om doorgeleiding van een betekening of kennisgeving van een stuk. Eventueel vaststellen van gemeenschappelijke minimumnormen.

Vereenvoudiging door de introductie van elektronische betekening en kennisgeving (snellere verwerking, minder formaliteiten) en door eenmaking van de betekening en kennisgeving voor verschillende instrumenten.

Burgers en autoriteiten in de lidstaten

2013

24.

De bestaande EU-wetgeving inzake burgerlijk procesrecht coherenter maken

Wetgevend

Ervoor zorgen dat de Europese civielrechtelijke procedures coherent zijn en gemeenschappelijke minimale procedurele normen bepalen voor civielrechtelijke procedures.

Burgers en autoriteiten in de lidstaten

2014

Maritieme zaken en visserij

25.

Langetermijnplannen voor bepaalde visbestanden en de visserij op die bestanden (multispeciesplannen)

Wetgevend

Vermindering van het aantal rechtsinstrumenten voor multispeciesplannen. Vereenvoudiging en meer duidelijkheid voor vissers. Bevordering van de controle en handhaving van de plannen door overheidsdiensten.

Vissers en overheidsdiensten in de lidstaten

2013

26.

Instandhouding van de visbestanden door middel van technische maatregelen ter bescherming van mariene organismen

Wetgevend

Vereenvoudiging door de uitschakeling van elementen van de bestaande regeling inzake technische maatregelen die niet noodzakelijk zijn of die niet kunnen worden gehandhaafd, en introductie van een aanpak met doelstellingen in elementen van het nieuwe kader waarbij de bewijslast bij de stakeholders komt te liggen.

Visserijsector (vissers), nationale overheidsdiensten, controlebureaus en instellingen voor wetenschappelijk onderzoek

2013

Vervoer

27.

Doorlichting veiligheid passagiersschepen

Wetgevend

De veiligheid verbeteren en concurrentieverstoring voorkomen voor diverse soorten passagiersschepen die varen op internationale/binnenlandse trajecten. Vereenvoudiging en verduidelijking van het bestaande rechtskader door buitensporige bepalingen die momenteel voor kleine schepen en kleine vervoersbedrijven gelden, op te heffen.

Alle spelers in de maritieme keten: schepen, bemanningen, rederijen, vervoersbedrijven, havengemeenschappen, een brede groep instanties in de lidstaten (toezichthouders, defensie, opsporings- en reddingsdiensten, diensten die vervuiling bestrijden enz.), kustregio's, vissersvaartuigen, het mariene milieu in ruime zin, burgers. De Commissie en EU-agentschappen.

2012

28.

Gemeenschappelijk Europees luchtruim

Wetgevend

Betere afstemming van de beide regelgevingskaders voor het gemeenschappelijke Europees luchtruim (SES) (de Verordeningen (EG) nrs. 549-552/2004) en de verordening tot oprichting van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (Verordening (EG) nr. 216/2008). Met het SES2-pakket van 2009 werden de oudere verordeningen inzake het gemeenschappelijke Europees luchtruim onvoldoende herzien, hetgeen een tekort aan duidelijkheid deed ontstaan wat betreft de benadering van technische aspecten in de regelgeving.

Alle actoren in de luchtvaartsector

2014

Ontwerp-bijlage III: Lijst van in behandeling zijnde voorstellen die worden ingetrokken 2

Nr.

COM/SEC – Inter-institutionele referentie

Titel

Motivering van de intrekking

Vindplaats voorstel Commissie in het PB

Uitbreiding en nabuurschapsbeleid

1.

COM(2007) 743-deel 1 2007/0255/APP 2007/0255 (AVC)

Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Servië, anderzijds

Technische intrekking. De ondertekening vond plaats op 29 april 2008. Dit voorstel werd ingediend samen met het voorstel COM(2007) 0743-2 betreffende de sluiting van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Servië, anderzijds; dit voorstel blijft van kracht aangezien de procedure voor ratificatie door de lidstaten nog loopt.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 55 van 28.2.2008, blz. 5

Milieu

2.

COM(2004) 532 - 2004/0183/COD

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot invoering van normen voor de humane vangst van bepaalde diersoorten met behulp van vallen

Verworpen door het Europees Parlement. De Commissie zal andere alternatieven onderzoeken.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 13 van 19.1.2005, blz. 6

Binnenlandse Zaken

3.

COM(2009) 90 - 2009/0025/COD

Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van de Schengenuitvoeringsovereenkomst wat het visum voor verblijf van langere duur en signaleringen in het Schengeninformatiesysteem betreft

Technische intrekking. Na een wijziging van de rechtsgrondslag en de procedure in december 2009 is dit voorstel opgenomen in procedure COM(2009) 91. Het nieuwe voorstel werd aangenomen als Verordening (EU) nr. 265/2010 van 25 maart 2010 tot wijziging van de Overeenkomst ter uitvoering van het te Schengen gesloten akkoord en Verordening (EG) nr. 562/2006 wat het verkeer van personen met een visum voor verblijf van langere duur betreft.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 76 van 25.3.2010, blz. 20

4.

COM(2009) 554

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende minimumnormen voor de procedures in de lidstaten voor de verlening of intrekking van internationale bescherming (herschikking)

Achterhaald. Vervangen door het herschikte voorstel COM(2011) 319.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 26 van 28.1.2011, blz. 16

5.

COM(2009) 618

Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het namens de Gemeenschap in te nemen standpunt met betrekking tot een mechanisme voor de evaluatie van de tenuitvoerlegging van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie, dat tijdens de derde zitting van de conferentie van de landen die partij zijn bij het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie (Doha (Qatar), 9-13 november 2009) zal worden aangenomen

Achterhaald. Op de derde zitting te Doha (Qatar) op 9-13 november 2009 heeft de conferentie van de landen die partij zijn bij het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie resolutie 3/1 "Evaluatiemechanisme" aangenomen

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 26 van 28.1.2011, blz. 14

6.

COM(2008) 676

Voorstel voor een beschikking van de Raad betreffende een netwerk voor waarschuwing en informatie inzake kritieke infrastructuur (CIWIN)

Het CIWIN-systeem is nu gedefinieerd als een niet-verplicht systeem, dat geen persoonsgegevens of geheime informatie verwerkt. Onder die voorwaarden is er geen rechtsgrondslag vereist om het systeem te exploiteren en dient het voorstel dus te worden ingetrokken.

Interne markt en diensten

7.

COM(2000) 412 definitief - 2000/0177/CNS

Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende het Gemeenschapsoctrooi

Vervangen door twee recentere voorstellen: COM(2011) 215 - Voorstel voor een verordening tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming en COM(2011) 216 -Voorstel voor een verordening tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming met betrekking tot de toepasselijke vertaalregelingen.

PB C 337E van 28.11.2000, blz. 278.

8.

COM(2003) 827 - 2003/0326/CNS

Voorstel voor een besluit van de Raad houdende toekenning aan het Hof van Justitie van de bevoegdheid uitspraak te doen in geschillen betreffende het Gemeenschapsoctrooi

Achterhaald door twee recentere voorstellen: COM(2011) 215 - Voorstel voor een verordening tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming en COM(2011) 216 - Voorstel voor een verordening tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming met betrekking tot de toepasselijke vertaalregelingen.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 96 van 21.4.2004, blz. 36

9.

COM(2003) 828 - 2003/0324/COD

Voorstel voor een besluit van de Raad tot instelling van het Gemeenschapsoctrooigerecht en betreffende beroepen bij het Gerecht van eerste aanleg

Achterhaald door twee recentere voorstellen: COM(2011) 215 - Voorstel voor een verordening tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming en COM(2011) 216 - Voorstel voor een verordening tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming met betrekking tot de toepasselijke vertaalregelingen.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 96 van 21.4.2004, blz. 36

10.

COM(2008) 194 - 2008/0083/COD

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van de Richtlijnen 68/151/EEG en 89/666/EEG met betrekking tot de openbaarmakings- en vertalingsverplichtingen van bepaalde vennootschapsvormen

Geen overeenstemming bereikt over het voorstel en geen redelijke verwachting dat ooit een gekwalificeerde meerderheid voor dit voorstel wordt gehaald.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 76 van 25.3.2010, blz. 1

Rechtskwesties

11.

COM(2007) 587 - 2007/0206/CNS

Voorstel voor een richtlijn van de Raad betreffende de structuur en de tarieven van de accijns op tabaksfabrikaten (gecodificeerde versie)

Vervangen door gewijzigd voorstel COM(2010) 641, op grond waarvan Richtlijn 2011/64/EU van de Raad van 21 juni 2011 is vastgesteld.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 4 van 9.1.2009, blz. 9

12.

COM(2008) 691 - 2008/0206/CNS

Voorstel voor een richtlijn van de Raad betreffende de gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten (gecodificeerde versie)

Vervangen door het herschikte voorstel COM(2010) 784.

13.

COM(2009) 323 - 2009/0083/CNS

Voorstel voor een Verordening (EG) van de Raad over de invoering van de euro

De rechtsgrondslag is ingetrokken door het Verdrag van Lissabon; een gecodificeerde versie van de handeling kan dus niet worden vastgesteld.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 296 van 30.10.2010, blz. 11

14.

COM(2009) 530 - 2009/0149/COD

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg (gecodificeerde versie)

Vervangen door het herschikte voorstel COM(2010) 505.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 26 van 28.1.2011, blz. 13

Maritieme zaken en visserij

15.

COM(2009) 120

2009/0038/CNS

Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de sluiting van een partnerschapsovereenkomst in de visserijsector tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee

Na het gewelddadig neerslaan van burgerprotesten door Guinese regeringstroepen op 28 september 2009 heeft de Raad een besluit vastgesteld om de voorlopige toepassing van het Protocol stop te zetten en zijn voornemen om de overeenkomst te sluiten, ingetrokken. Daarom dient het voorstel voor het sluiten van de overeenkomst te worden ingetrokken.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 296 van 30.10.2010, blz. 2

Regionaal beleid

16.

COM(2005) 108 definitief

2005/0033/COD

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie

Het voorstel blijft sinds 2006 geblokkeerd bij de Raad omdat lidstaten hun voorbehoud handhaven bij belangrijke aanpassingen van de beginselen en het functioneren van het Solidariteitsfonds en er voor de toekomst geen vooruitgang te verwachten valt. De Commissie heeft in haar mededeling van 6 oktober 2011 over de toekomst van het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (COM(2011) 613, punt 6) aangekondigd dat zij het voorstel wil intrekken en andere mogelijkheden wil verkennen.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 49 van 28.2.2006, blz. 38

Belastingen en douane-unie

17.

COM(2007) 52 definitief

2007/0023/CNS

Voorstel voor een richtlijn van de Raad houdende wijziging van Richtlijn 2003/96/EG tot aanpassing van de bijzondere belastingregeling voor als motorbrandstof voor commerciële doeleinden gebruikte gasolie en tot coördinatie van de belasting van als motorbrandstof gebruikte loodvrije benzine en gasolie

Het voorstel is overbodig geworden nu het voorstel voor een belasting van energieproducten (COM(2011) 169) is goedgekeurd.

Vindplaats aanneming Europese Commissie: PB C 181 van 3.8.2007, blz. 5

(1) Routekaarten voor de individuele initiatieven zijn te vinden onder:  http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/roadmaps_2012_en.htm
(2) Deze intrekking wordt van kracht op de datum van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Top

Brussel, 15.11.2011

COM(2011) 777 definitief

VOL. 1/2

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Werkprogramma van de Commissie voor 2012

Een nieuw Europees elan omzetten in tastbare resultaten


1.Inleiding

De Europese Unie staat voor de zwaarste uitdaging van onze generatie. Een economische uitdaging, die huishoudens, bedrijven en gemeenschappen in heel Europa treft. Maar ook een politieke uitdaging die de Europese Unie dwingt om te laten zien dat zij tegen deze taak is opgewassen. De Europese Unie kan én moet het verschil maken in de Europese aanpak van de huidige crisis.

Dit was de boodschap van Commissievoorzitter Barroso in zijn State of the Union in september 2011 1 . Die toespraak en het aansluitende debat in het Europees Parlement maakten duidelijk dat er een breed gedragen consensus is: vandaag moet het stimuleren van een duurzaam economisch herstel dat banen oplevert voor de EU prioriteit nummer één zijn. Alleen door een herstel van de groei en het vertrouwen zullen we het unieke sociale model van de EU verder kunnen uitbouwen. Om daarin te slagen moeten de EU-instellingen en de lidstaten actieve partners worden, moeten we werken als een échte Unie en moet de communautaire methode bij de besluitvorming dienen als basis voor zo'n echte Unie. De huidige crisis heeft nogmaals aangetoond dat, wanneer deze voorwaarden vervuld zijn, we blijk kunnen geven van de nodige vastberadenheid en het nodige aanpassingsvermogen.

De respons van Commissie op deze dwingende eisen is meervoudig. Veel van haar middelen zet zij in om daadkrachtig uit te voeren wat al beslist is. Daarbij gaat het om haar vaste taken, zoals het toezicht op de onverkorte toepassing van het EU-recht in de hele EU of het beheer van de EU-begroting, rechtstreeks of in gedeeld beheer met de lidstaten, maar ook om nieuwere verantwoordelijkheden die direct voortvloeien uit de respons van de Commissie op de huidige crisis. Vaak heeft de snelheid waarmee dit programma wordt uitgevoerd een direct effect op de groei: bij het doorvoeren van maatregelen valt er in de lidstaten vertraging te merken, zodat cruciale wetgevingsinitiatieven die van onmisbaar belang zijn voor het functioneren van de eengemaakte markt, nog niet ten uitvoer zijn gelegd.

Recentelijk is de Commissie gekomen met een volkomen nieuwe agenda, bestaande uit een nauwer toezicht op het begrotingsbeleid en het economische beleid van de lidstaten, met name voor die van het eurogebied, een fundamentele hervorming van het toezicht op en de regels voor de financiële sector, en initiatieven die ervoor moeten zorgen dat het EU-structuurbeleid onmiddellijk rendeert. Het onlangs goedgekeurde pakket voor een versterkt economisch bestuur ("six-pack") is een belangrijke nieuwe taak voor de Commissie.

Om dit nieuwe beleid te kunnen voeren, zal de Commissie haar werkmethoden grondig moeten omdenken. Zij zal haar middelen anders moeten inzetten en in een nog nauwer partnerschap met de lidstaten moeten werken. De oprichting van een taskforce binnen de Commissie om Griekenland te helpen zijn EU/IMF-programma uit te voeren en om de bestedingen in het kader van de EU-structuurfondsen om te buigen en te versnellen, is maar één voorbeeld van de nieuwe taken die het crisisbeheer voor de Commissie meebrengt.

Bij het opstellen van dit werkprogramma voor 2012 heeft de Commissie al het mogelijke gedaan om twee dringende eisen te verzoenen: de noodzaak om in te spelen op nieuwe behoeften die door de crisis aan het licht zijn gekomen en de noodzaak om door te gaan met het aanpakken van structurele kwesties waar beleidsmakers, investeerders en burgers op de Commissie rekenen om verder te kijken dan de dag van morgen en om mee te helpen bouwen aan een welvarend en duurzaam Europa voor de toekomst. Bij de meeste nieuwe initiatieven die in de bijlagen bij dit werkprogramma worden vermeld, ligt de nadruk op dit langetermijnperspectief: zij vullen het bestaande rechtskader aan of werken het verder uit, zodat het schaalvoordeel van de EU maximaal kan worden benut voor de uitbouw en verdeling van duurzame groei, voor een hoge werkgelegenheid en voor een rechtvaardige samenleving overal in de EU. Dit is het doel van een breed scala aan initiatieven om het concurrentievermogen te versterken, de sociale kosten van de crisis op te vangen en de kansen die het herstel biedt, in te zetten voor een duurzame toekomst. Het staat ook centraal bij het uitgavenbeleid van de EU, dankzij de nieuwe generatie programma's die de Commissie heeft voorgesteld voor de periode tot 2020.

De Commissie, het Europees Parlement en de Raad zullen de nodige soepelheid aan de dag moeten leggen in hun omgang met dit soort initiatieven. De komende maanden kunnen misschien nieuwe, meer dringende problemen opduiken waarop dit werkprogramma nog niet kon anticiperen. Het uitgebreide eisenpakket van het nieuwe economische bestuur voor de EU zal veel tijd en aandacht vergen van alle drie de instellingen en, zoals we al hebben kunnen merken, moeten we de bestaande planning en het onderhandelingstempo soms laten varen om al onze aandacht te richten op dringende beslissingen. Sommige van de in de bijlagen beschreven voorstellen, zijn van bijzonder belang en zouden een hogere prioriteit moeten krijgen, met name die welke snel effect kunnen hebben op groei en banen en die een reële bijdrage leveren aan het herstel. De Commissie zal hieraan bijzondere energie en aandacht wijden, maar willen deze voorstellen in de praktijk en in het dagelijkse leven van de burgers het gewenste effect hebben, dan moeten zij - via een versnelde procedure - ook prioriteit krijgen van het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Wanneer de instellingen blijk geven van eensgezindheid over de aanpak van de meest dringende problemen, zal dat het krachtige signaal uitsturen dat de EU vastbesloten is om de crisis aan te pakken en de groei te herstellen. Omdat de gebeurtenissen zich zo snel ontwikkelen, zal de lijst van versneld te behandelen maatregelen goed moeten worden opgevolgd en zonodig worden bijgesteld. De eerste, versneld te behandelen voorstellen van de Commissie zullen worden gebundeld met de jaarlijkse groeianalyse voor 2012.

2.Bouwen aan een Europa van stabiliteit en verantwoordelijkheid

De afgelopen jaren is het economische landschap in de EU ingrijpend veranderd. Europa 2020 is de economische strategie van de Europese Unie. 2  Het is de erkenning dat de lidstaten sterk van elkaar afhankelijk zijn en geeft aan hoe de EU en de lidstaten kunnen samenwerken om de afgesproken doelstellingen te halen en om de economie weer voor groei en banen te laten zorgen en tegelijk de basis te leggen voor een duurzame toekomst. Alle lidstaten hebben landenspecifieke aanbevelingen gekregen om de uitdagingen aan te pakken die voor hen het meest dringend zijn. De tweede jaarlijkse groeianalyse zet de bakens uit voor het Europees Semester 2012. Dankzij een verregaande hervorming van de regels voor en het toezicht op de financiële sector rust het financiële bestel in de EU nu op stevige fundamenten. Nu wetgeving is goedgekeurd om het economische bestuur te verbeteren (de zogenoemde six pack), heeft de EU de mechanismen die haar voor toezicht op het beleid van de lidstaten ter beschikking staan, uitgebreid en versterkt. Een aantal lidstaten staat onder verscherpt toezicht in het kader van een economisch aanpassingsprogramma. Nieuwe instrumenten zijn ontwikkeld om de nooit geziene druk op de overheidsfinanciën te verlichten. Nu is het aan de EU om voortvarend en vastberaden deze hervorming ter hand te nemen en, waar mogelijk, versneld door te voeren. We moeten duidelijk maken dat alle instellingen de krachten bundelen om sneller de beslissende stappen te zetten.

Vorige maand heeft de Commissie vijf, onderling nauw samenhangende stappen samengebracht in een routekaart voor stabiliteit en groei. 3 Daarbij ging het niet alleen om een snelle reactie op de problemen van Griekenland en de banksector - om zo het vertrouwen in het eurogebied te herstellen - maar ook om initiatieven om beleidsmaatregelen voor meer stabiliteit en groei versneld uit te voeren. In de conclusies van de Europese Raad en van de eurozonetop zijn deze voorstellen meegenomen. Zij zullen ook de krachtlijnen zijn van de werkzaamheden van de Commissie in de komende maanden.

Snel en doortastend optreden is nodig om deze agenda de komende twaalf maanden uit te voeren. Wanneer de Commissie haar jaarlijkse groeianalyse voor 2013 zal bekendmaken, zou de Europese Unie het effect moeten kunnen zien van hervormingen die hebben gezorgd voor een verdere versterking van de samenwerking tussen en het toezicht op de sterk verweven economieën van het eurogebied en de EU als geheel. Deze hervormingen zullen het juiste evenwicht tot stand brengen tussen het herstel van de overheidsfinanciën en het bevorderen van groei. Nationale maatregelen en de werkzaamheden op EU-niveau aan de vlaggenschipinitiatieven van de Europa 2020-strategie moeten in elkaar grijpen, zodat het herstel maximaal is.

2.1.Hervorming van de financiële sector: investeren in vertrouwen

Voor het genereren van groei en banen is een goed functionerende financiële sector van cruciaal belang. Sinds het uitbreken van de crisis heeft de Commissie de regelgeving en het toezicht in de financiële sector ingrijpend gemoderniseerd. Het overgrote deel van de sleutelinitiatieven is al goedgekeurd of ligt ter tafel, zoals wetgevingsvoorstellen inzake derivaten 4 , ratingbureaus 5 , kapitaalvereisten 6 , gezondere en transparantere effectenmarkten en de aanpak van marktmisbruik 7 . Ook zal een beoordeling worden bekendgemaakt van het gecumuleerde effect van die hervormingen.

De EU moet de uitgesproken ambitie hebben om deze hervorming volgend jaar af te ronden. In de eerste maanden van 2012 zal de Commissie met voorstellen komen die de sluitsteen van dit wetgevingspakket moeten vormen, waarbij de nadruk zal liggen op de bescherming van beleggers. De herziening van de regels voor instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's) zal inzetten op een betere bescherming van beleggers en een versterking van de eengemaakte markt. Bescherming van beleggers en transparantie staan ook centraal in een initiatief met betrekking tot precontractuele informatieverstrekking over complexe beleggingsproducten (PRIP's) en een initiatief met betrekking tot verzekeringsbemiddeling.

2.2.De toekomst financieren: zorgen voor duurzame overheidsinkomsten

Met haar agenda voor groei kan de EU een cruciale bijdrage leveren aan het herstel van de overheidsfinanciën. Belastingen mogen dan wel in hoofdzaak tot de bevoegdheden van de lidstaten behoren, toch kunnen EU-initiatieven de lidstaten helpen om het Europese samenlevingsmodel ook in de toekomst betaalbaar te houden. In 2011 heeft de Commissie een aantal voorstellen gedaan voor belangrijke initiatieven om te komen tot een evenwichtigere bijdrage van de financiële sector in de overheidsfinanciën (belasting op financiële transacties) 8 , om de belastingdruk te verschuiven naar het verbruik van hulpbronnen (energiebelasting) 9 en om de interne markt beter te doen functioneren (gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting - CCCTB) 10 .

In 2012 zal de Commissie met verdere maatregelen komen die de houdbaarheid en de stabiliteit van de overheidsfinanciën moeten verzekeren. Zij zal werken aan de uitbouw van een modern btw-stelsel, waarmee fraude kan worden aangepakt en de regeldruk kan worden verlicht voor het mkb en andere bedrijven die over de grenzen actief zijn.

Belastingfraude vormt een bedreiging voor de overheidsinkomsten in alle lidstaten. Belastingfraude leidt ook tot oneerlijke concurrentie en gaat ten koste van de overgrote meerderheid van burgers en bedrijven die zich wel aan de regels houden. Er komt een voorstel voor een versterkte strategie om lidstaten te helpen belastingparadijzen aan te pakken. Dit is de EU-bijdrage om de potentiële verliezen voor de schatkist te helpen stelpen.

In tijden van een sober begrotingsbeleid is de bescherming van het geld van de belastingbetaler meer dan ooit van belang. Jaarlijks gaan er aanzienlijke bedragen verloren door fraude en andere illegale activiteiten, wat ten koste gaat van de publieke middelen van de EU. De Commissie zal met een voorstel komen dat de financiële belangen van de EU strafrechtelijk moet beschermen.

Als antwoord op de uitdagingen waarmee Europese bedrijven als gevolg van de economische crisis te maken krijgen, voert de Commissie een diepgaand onderzoek naar de vraag of de insolventieverordening moet worden hervormd. Op basis van de conclusies van dat onderzoek zal de Commissie verdere opties uitwerken voor doeltreffendere grensoverschrijdende regels met betrekking tot insolventie, ook voor groepen ondernemingen.

3.Bouwen aan een Unie van duurzame groei en solidariteit

Om weer duurzame groei en banen te kunnen scheppen, is zowel op EU-niveau als op nationaal niveau positieve actie nodig ter versterking van het concurrentievermogen en de sociale inclusie. Resultaten kunnen alleen worden bereikt wanneer we vaker de kansen aangrijpen om een gunstig klimaat te creëren waarmee we bedrijven helpen banen te creëren en op zoek te gaan naar nieuwe markten. Dit is nu al een centraal aandachtspunt in de voorstellen die momenteel voor EU-financieringsprogramma's op tafel liggen. Het cohesiebeleid van de nieuwe generatie 11 zet in zijn verschillende beleidslijnen in op de banen en de groei van morgen. Met Horizon 2020, het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, zal de kennisbasis van de EU kunnen worden omgezet in economische groei, terwijl bij initiatieven ter versterking van het concurrentievermogen de ondersteuning van mkb-bedrijven voorop zal staan. Erasmus voor iedereen, het nieuwe programma voor onderwijs, opleiding en jongeren, zal de modernisering van de onderwijssystemen in Europa een impuls geven. De Connecting Europe-faciliteit 12  biedt een hefboom voor de financiering van projecten met het hoogste rendement voor de Europese economie en maakt van infrastructuur een instrument voor groei.

3.1.Een eengemaakte markt voor groei

De eengemaakte markt blijft onze krachtigste motor voor groei en banencreatie, maar kan dit vermogen alleen maximaliseren wanneer een gunstig klimaat wordt gecreëerd voor ondernemers - met name kleinere ondernemers - en consumenten, wanneer de hervormingen ter bevordering van duurzame groei volledig worden uitgevoerd en wanneer doeltreffende en concurrerende infrastructuur ter beschikking staat.

Daarom is de Commissie een ambitieus proces gestart om de eengemaakte markt nieuwe impulsen te geven, de Single Market Act 13 . Door de twaalf sleutelvoorstellen hiervan in de interinstitutionele procedure versneld te behandelen, zou ervoor worden gezorgd dat de positieve effecten van die initiatieven zo snel mogelijk voelbaar worden. De Commissie zal in 2012 op al deze terreinen haar werkzaamheden inzake tenuitvoerlegging en handhaving van de eengemaakte markt uitdiepen. Zij zal met voorstellen komen om de nationale onderzoekssystemen op elkaar aan te sluiten en een gestructureerde, mobiele en doelmatige Europese onderzoeksruimte tot stand te brengen, waarin meer concurrentie en nauwere samenwerking als katalysator fungeren voor topwetenschap en innovatie van wereldformaat. Met name zal worden getracht om aanstellingen in cruciale academische posities open te stellen voor kandidaten uit heel Europa. Met de volledige totstandbrenging van het gemeenschappelijke Europese luchtruim komt niet alleen een eind aan ondoelmatigheden die zo'n 3,8 miljard EUR per jaar kosten, maar worden ook de CO2-emissies verminderd, neemt de veiligheid toe en zijn er minder vertragingen voor passagiers. Ook al komen negen op de tien nieuwe banen in de dienstensector tot stand, toch is de dienstenrichtlijn 14 , ondanks de vele zakelijke kansen die deze biedt, nog verre van volledig en afdoende ten uitvoer gelegd. De Commissie zal ook de tenuitvoerlegging van de aanbeveling inzake toegang tot basisbetaaldiensten bezien, om na te gaan of verdere initiatieven nodig zijn.

De voltooiing van de eengemaakte energiemarkt tegen 2014 is een andere belangrijke hefboom voor economische groei. Nieuwe voorstellen voor de liberalisering van het spoorvervoer zullen het Europese vervoer ook helpen te moderniseren en koolstofarm te maken dankzij toegenomen concurrentie, terwijl reizigers nieuwe, meer innoverende en klantgerichte diensten aangeboden zullen krijgen. Gezien de forse investeringen die de modernisering van onze energienetwerken vergt (1 biljoen EUR voor de periode 2011-2020 15 ), is ook de energiesector een belangrijke hefboom voor economische groei. De Commissie zal op dit punt een aantal initiatieven ontplooien, met name om de eengemaakte energiemarkt tegen 2014 te voltooien, zoals de Europese Raad dat had gevraagd.

De Digitale agenda 16  moet een sleutelrol krijgen, wil de Europese economie de kansen die moderne technologie en internet bieden, kunnen inzetten voor het aanjagen van de groei. Een ruimer gebruik van elektronische diensten is van cruciaal belang en ook e-commerce zal actief worden gestimuleerd. In 2012 zal de Commissie een voorstel doen voor een initiatief inzake collectief beheer van intellectuele-eigendomsrechten. Daarin zullen ook regels worden bepaald voor grensoverschrijdende licentiëring van onlinemuziek, om het gebruik van multiterritoriale licenties te stimuleren. Parallel hiermee komt er een initiatief dat moet zorgen voor de wederzijdse erkenning van elektronische identificatie, authenticatie en handtekeningen, om zo het vertrouwen van consumenten te versterken en onlinebetalingen en elektronische transacties gemakkelijker te maken.

Het consumentenvertrouwen is de sleutel tot het stimuleren van de vraag en het herstel van de groei. In de omvattende Europese consumentenagenda zal blijken hoe consumentenrechten en consumentenveiligheid de consumenten in de eengemaakte markt een betrouwbare basis kunnen bieden. Voorstellen voor herziene regels inzake algemene productveiligheid zullen een duidelijke, coherente benadering bieden aan zowel consumenten als producenten. Daarin zullen de verschillende toezichtsregelingen worden gebundeld tot één benadering voor de eengemaakte markt. En wanneer het nodig blijkt dat consumenten verhaal halen, zullen de regels inzake collectief verhaal aangeven hoe consumenten en bedrijven doeltreffende oplossingen kunnen vinden voor grootschalige problemen.

3.2.Kansen bieden in een inclusieve samenleving

Banencreatie blijft ook vandaag een van de grootste uitdagingen voor Europa en hier kan de EU een onmisbare bijdrage leveren. De vlaggenschipinitiatieven van de Europa 2020-strategie "Jeugd in beweging" 17 , "Een agenda voor nieuwe vaardigheden en banen" 18 en het "Platform tegen armoede" 19 hebben duidelijk gemaakt dat het nieuwe Europese elan moet worden gericht op mensen die het meest in de knel zitten. Het nieuwe Europees Sociaal Fonds 20 en het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering 21  ondersteunt de inspanningen van lidstaten om de crisis op de arbeidsmarkt aan te pakken door banen te creëren en basisvaardigheden te versterken. Het programma "Erasmus voor iedereen" zal strategische partnerschappen tussen het academische wereld en het bedrijfsleven ondersteunen, zodat jonge studenten de mix van vaardigheden kunnen verwerven waarnaar de arbeidsmarkt op zoek is. Deze initiatieven uitvoeren zal een krachtig effect hebben op de inspanningen van de EU in haar strijd tegen werkloosheid, sociale uitsluiting en armoede.

De Commissie zal binnenkort uiteenzetten hoe de EU kan bijdragen tot de aanpak van de toenemende jeugdwerkloosheid, onder meer met initiatieven om de mobiliteit van jongeren op zoek naar een baan te bevorderen en om hen te helpen bij het zoeken naar kansen in het buitenland. Ook stages kunnen een belangrijk middel zijn om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Deze elementen kunnen van bijzonder belang zijn om in te zetten op de sectoren waar de banen van morgen zullen worden gecreëerd.

In nauw overleg met de sociale partners zal de Commissie ook de flexicuritybeginselen opnieuw bezien en een nieuwe fase in de toepassing ervan inzetten, om banencreatie en mobiliteit te stimuleren als middel om de gevolgen van de economische neergang te mitigeren en klaar te staan om de kansen aan te grijpen wanneer het herstel weer intreedt. In dat verband moeten we beter op bedrijfsherstructureringen anticiperen en deze ook beter begeleiden. Ten slotte zal de Commissie ook komen met voorstellen om openbare diensten voor arbeidsvoorziening te versterken, onder meer door een hervorming van het Europees netwerk van diensten voor de arbeidsvoorziening (Eures), zodat banenkansen in het buitenland beter binnen handbereik komen.

Verder vooruitblikkend, betekent het behoud van ons samenlevingsmodel dat de welvaart ook in de toekomst betaalbaar blijft. Op dat punt is de vergrijzing een stevige uitdaging voor het overheidsbeleid, terwijl een moderne en innoverende zorgsector een factor van economische groei kan zijn. De Commissie zal de landenspecifieke aanbevelingen op gebied van pensioenen opvolgen en initiatieven nemen die van grensoverschrijdend belang zijn. Daarbij zal het in 2012 gaan om een initiatief om de interne markt voor doeltreffende en veilige pensioenproducten te versterken. Ook zal de Commissie komen met voorstellen over hoe om te gaan met aanvullende pensioenrechten van mensen die van baan veranderen. Mobiliteit makkelijker maken is immers van cruciaal belang voor werkgelegenheid en banencreatie.

3.3.De weg effenen voor een duurzame toekomst

Een duurzaam herstel wordt mogelijk wanneer groei en investeringen naar de meest dynamische en toekomstgerichte sectoren gaan. De benadering van de Commissie wat betreft efficiënt omgaan met hulpbronnen 22 en een koolstofarme economie 23  (die zal worden geïntegreerd in het economische beleid en in de jaarlijkse groeianalyse) laat zien hoe slimme groei doelgericht moet zijn, willen we van de uitdaging van een duurzaam Europa een concurrentievoordeel maken. Deze aanpak, die voortbouwt op de Europa 2020-strategie, speelt ook een bepalende rol bij de vormgeving van de nieuwe generatie voorstellen op het gebied van landbouw 24 , plattelandsontwikkeling 25 en visserij, zodat sectoren die van cruciaal belang zijn voor zowel ons milieu als onze economie, een duurzame basis krijgen. Een belangrijk voorbeeld van hoe dit streven naar efficiënt omgaan met hulpbronnen doorwerkt in sectoraal beleid, zijn de voorstellen die in 2012 zullen worden ingediend over het veiligstellen van de toegang tot schoon en voldoende water: de Commissie zal een blauwdruk goedkeuren om de waterreserves te beschermen en zo aandacht van het overheidsbeleid te vragen voor het verlichten van de druk op waterreserves.

Duurzaamheid is ook de hoeksteen van de visie van de Commissie voor het energiebeleid. Om slechts één voorbeeld te geven: snelle goedkeuring en omzetting van het voorstel voor een richtlijn energie-efficiëntie 26 kan een voordeel van gemiddeld 1 000 EUR per jaar per huishouden in de EU opleveren en is potentieel goed voor twee miljoen nieuwe banen. Bovendien helpt dit voorstel ook de klimaatverandering aan te pakken. Een voorstel ter versterking van het kader voor nucleaire veiligheid zal rekening houden met de lessen van de stresstests voor kerncentrales in de EU, met de technische vooruitgang en met de internationale ontwikkelingen op het gebied van regelgeving. De Commissie zal ook een strategie voorstellen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen op de eengemaakte EU-markt en in onze buurlanden in het zuidelijke Middellandse Zeegebied. Het zou een krachtig signaal zijn als vooruitgang wordt geboekt bij de goedkeuring van het voorstel voor een verordening die investeringen moet stimuleren in de vereiste energie-infrastructuur, zodat de integratie van hernieuwbare energiebronnen kan worden versneld.

In 2012 zal de Commissie zich blijven inzetten om onze ambitie waar te maken van een reële en omvattende mondiale inspanning om broeikasgasemissies te reduceren. De Commissie zal ook de overgang naar het nieuwe emissiehandelssysteem (ETS) begeleiden, nieuwe maatregelen uitwerken en bestaande maatregelen uitvoeren om de klimaat- en energieambities te helpen realiseren. De herziening van de wetgeving voor personenauto's en vrachtwagens zal de innovatie stimuleren, terwijl ook producenten zekerheid krijgen op het punt van regelgeving. De werkzaamheden van de Commissie zullen ook inzetten op het doorbreken van de afhankelijkheid van die van de vervoersector, door de uitbouw van EU-infrastructuur voor alternatieve brandstoffen te stimuleren.

De Rio+20-top in juni zal de schijnwerpers richten op de mondiale inspanningen voor duurzaamheid en het bevorderen van groene groei. De EU zal daarin met haar beleid een voortrekkersrol spelen.

3.4.Een open Europa voor de burgers

Veiligheid en rechtvaardigheid in een Europa zonder interne grenzen is vandaag een van de grootste prioriteiten voor de EU. De vrijheid om over de grenzen op zoek te gaan naar kansen is net een van de bestaansredenen van de EU. Dit systeem kan echter alleen functioneren indien de EU het nodige onderlinge vertrouwen kan garanderen. Het moet ook robuust én billijk genoeg zijn, zodat het opgewassen is tegen belangrijke uitdagingen zoals die waarmee we dit jaar in het Middellandse Zeegebied te maken kregen. De EU moet doorgaan met de uitvoering van het Stockholm-programma 27 , wat betekent dat er ook een oplossing moet komen voor heikele thema's zoals asiel, en zij moet nieuwe uitdagingen zoals cyberveiligheid oppakken.

Een eengemaakte markt voor burgers betekent ook nutteloze bureaucratische hinderpalen voor het vrij verkeer opruimen. Twee wetgevingsvoorstellen zullen de grensoverschrijdende erkenning van documenten van de burgerlijke stand bevorderen en de voorwaarden voor legalisatie van documenten vereenvoudigen.

De grensregeling van de EU is een van de pijlers van het programma. Modernisering en het gebruik van nieuwe technologieën kunnen ervoor zorgen dat het systeem grensoverschrijdende activiteiten aanmoedigt en toch de nodige garanties biedt. De volgende generatie grenscontroles zal veerkrachtiger zijn, terwijl het voor mensen die veel reizen makkelijker wordt om de EU binnen te komen. Er komt een voorstel voor een specifieke strategie inzake preventie van en strijd tegen mensenhandel.

4.De stem van de EU laten doorklinken in de rest van de wereld

Een eensgezinde EU is het beste platform om haar volop te laten meespelen op het internationale toneel. De EU is nu 's werelds grootste economie. De EU en de EU-lidstaten zijn goed voor de helft van de internationale ontwikkelingshulp en humanitaire hulp. De EU staat voor en blijft bijzonder gehecht aan de universele waarden van mensenrechten en democratie, respect voor het internationale recht en een daadkrachtige multilaterale orde. Wanneer de EU met vereende krachten optreedt, heeft zij substantiële invloed. Wil de EU de uitdagingen van de globalisering aangaan en de daardoor ontstane kansen aangrijpen, moet zij haar optreden versterken om onze eigen belangen en waarden te beschermen en te bevorderen, terwijl zij blijft werken aan meer welvaart en veiligheid in de rest van de wereld.

Het kader voor het externe optreden van de EU wordt bepaald door multilaterale, regionale en bilaterale betrekkingen, door bestaande beleidskaders zoals het handels- en ontwikkelingsbeleid, en ook door de externe aspecten van vele interne EU-beleidslijnen. De Unie zal haar beleid op dit punt blijven voortzetten, maar zal ook inspelen op de uitdagingen van de zich snel ontwikkelende internationale gebeurtenissen.

De EU moet klaar staan om in te spelen op een internationale omgeving die volop in beweging is. De EU heeft snel en vastberaden gereageerd op de ingrijpende veranderingen bij onze buren in het zuidelijke Middellandse Zeegebied 28 . In haar respons kon de EU voortbouwen op tradities van behoorlijk bestuur, openheid en solidariteit, zond zij een duidelijk politiek signaal uit en gaf zij ook onmiddellijke praktische steun ("meer voor meer"). Hulp werd snel doorgelicht en omgebogen, zodat deze beter afgestemd is op de actuele behoeften en prioriteiten. Binnen deze context zijn het steunprogramma voor partnerschap, hervormingen en inclusieve groei (SPRING) en de faciliteit voor het maatschappelijk middenveld tot stand gekomen. De EU blijft haar aandacht richten op haar buurlanden en biedt kansen voor wederzijds voordelige samenwerking die stabiliteit en groei bevorderen. De Commissie zal zich concentreren op de uitvoering van de toezeggingen die zij heeft gedaan in de samen met de Hoge Vertegenwoordiger uitgebrachte mededeling over de nieuwe aanpak voor het Europese nabuurschapsbeleid 29 . Deze mededeling zal een belangrijk ijkpunt zijn bij het bevorderen van de vreedzame en welvarende ontwikkeling in het zuidelijke Middellandse Zeegebied en in haar oostelijke buurlanden. Daarbij zullen alle EU-beleidslijnen en EUprogramma's worden ingezet om economische, sociale en politieke stabiliteit te steunen. Naast steun aan het democratiseringsproces in de landen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied, zal in 2012 ook prioriteit worden gegeven aan de routekaart voor een oostelijk partnerschap die op de top van Warschau werd goedgekeurd, en aan stabiliteit in het Midden-Oosten en de Kaukasus.

De EU draagt ook bij aan het bevorderen van de veiligheid in Afrika. Zij zal klaar staan om in de toekomst te reageren, zoals dat recentelijk het geval was in Turkije, Pakistan en Japan.

Om zich aan te passen aan een mondiale context van verandering en de wereldorde mee vorm te kunnen geven, moet de EU de aspecten van haar intern en haar extern beleid beter op elkaar doen aansluiten. Handel, ontwikkeling, diplomatie, uitbreiding, nabuurschapsbeleid en crisisrespons zijn beleidsterreinen en beleidsinstrumenten die de kern vormen van het externe optreden van de Unie. Deze kunnen pas ten volle resultaat opleveren wanneer dit beleid in eenklank is met ons interne beleid, zoals de eengemaakte markt, het klimaatbeleid, het energiebeleid en het monetaire beleid, die telkens ook belangrijke gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Europese welvaart is alleen mogelijk dankzij internationale concurrentiekracht. Inspanningen om groei en werkgelegenheid te herstellen, vinden plaats in een steeds nauwer verweven wereld waar de concurrentie moordend is. De G20 is een krachtig instrument gebleken om internationaal een coherent antwoord op de crisis te geven. De afgelopen G20-bijeenkomst in Cannes concludeerde dat een landbouw die meer produceert en productiever is, van essentieel belang is om de voedselveiligheid te vergroten en om duurzame economische groei te stimuleren. Al blijft de algemene doelstelling van het EU-handelsbeleid dat de lopende multilaterale onderhandelingen met succes worden afgerond, toch moeten de belangen van Europese bedrijven en consumenten ook worden bevorderd via bilaterale overeenkomsten met onze partners in derde landen. Daarom ook worden de mogelijkheden onderzocht voor een vrijhandelsovereenkomst met Japan en voor een investeringsovereenkomst met China.

Solidariteit is een fundamentele Europese waarde, die niet ophoudt bij onze grenzen. Als de grootste internationale donor van ontwikkelingshulp zal de EU een voortrekkersrol spelen bij de hulp aan de armste samenlevingen in de wereld, door haar inspanningen te concentreren op een snelle en doeltreffende uitvoering van het herziene EU-ontwikkelingsbeleid 30 . De Millenium-ontwikkelingsdoelstellingen zullen daarbij een leidraad zijn. Een nieuw, tastbaar voorbeeld van de internationale solidariteit van de EU is de oprichting van een Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening.

In 2012 zal ook vooruitgang worden geboekt bij de tenuitvoerlegging van de hernieuwde consensus van de Unie over uitbreiding. Ook zullen de voorbereidingen worden getroffen om Kroatië te verwelkomen als het 28e lid van onze familie. Daarom zullen in 2012 de inspanningen worden voortgezet, zodat Kroatië ten volle van het lidmaatschap kan profiteren en kan voldoen aan de eraan verbonden verplichtingen.

5.Slimme regelgeving en doeltreffende uitvoering

Om de hervormingen uit dit programma te kunnen verwezenlijken, moet het wetgevingswerk in de verschillende stadia goed functioneren. Van ontwerp over tenuitvoerlegging tot evaluatie en actualisering, moet het EU-optreden telkens weer de toets der kritiek kunnen doorstaan en voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen inzake doeltreffendheid en doelmatigheid. De regeldruk moet zo licht mogelijk zijn.

Door haar initiatiefrecht en haar taak als hoedster van het Verdrag is voor de Commissie een bijzondere rol weggelegd om deze normen hoog te houden. De Commissie is vastbesloten om zowel bij haar eigen werkzaamheden als bij de monitoring en handhaving van goedgekeurde wetgeving ervoor te zorgen dat burgers, bedrijven en overheden in EU de vruchten kunnen plukken van hervormingen.

5.1.Samen slimmer besteden

In tijden van bezuinigingen moeten we erop toezien dat onze beperkte middelen daar worden ingezet waar zij het hoogste rendement opleveren in termen van toekomstige banen en groei. De Commissie heeft een voorstel voor een moderne begroting ingediend, die een aanvulling wil zijn op nationale uitgaven wanneer initiatieven op Europees niveau duidelijk een toegevoegde waarde opleveren. Tijdens de onderhandelingen over de begroting zal zij zich blijven inspannen om de beginselen van vereenvoudiging, rationalisering en toegevoegde waarde overeind te houden in het uiteindelijke pakket.

5.2.Slimme regelgeving

De rol van de Commissie bij het voorstellen van regelgeving is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, nu de effectbeoordeling een vast onderdeel is van de werkzaamheden van de Commissie. In 2012 zal een verdere belangrijke stap worden gezet wanneer de minimumduur van publieke raadplegingen wordt verruimd van acht tot twaalf weken. Dit zal ertoe bijdragen dat de standpunten van stakeholders beter tot uiting komen in de voorstellen van de Commissie en zal ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt zijn mening te geven over bepalende beleidskeuzen. De verlichting van de regeldruk is in deze tijden van economisch noodweer van bijzonder belang. Wanneer in 2012 het plan voor de verlichting van de regeldruk is afgerond, zal de Commissie verder gegaan zijn dan haar ambitie van een verlichting met 25%: haar voorstellen zullen een verlichting met 31% en 39 miljard EUR besparingen opleveren. Steunend op deze ervaring zal de Commissie zich blijven inspannen om de regeldruk tot het strikt noodzakelijke te beperken. Een bijzonder aandachtspunt daarbij is de impact van EU-wet- en regelgeving op kleine ondernemingen. Indien nodig zal zij voorstellen doen voor afwijkingen of maatwerk voor micro-ondernemingen. Zij zal ook de eerste uitkomsten presenteren van haar geschiktheidstests voor wet- en regelgeving.

6.Conclusie

Het is de vaste wil van de Europese Commissie om het komende jaar alles te doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om de economische crisis aan te pakken die nu zo'n diepe sporen trekt in het leven van de Europese burgers. De stappen die dit najaar zijn gezet, maken duidelijk dat de Commissie prioriteit geeft aan het stimuleren van groei en werkgelegenheid. Deze topprioriteit klinkt ook door in dit haar werkprogramma voor 2012, dat ook de langetermijndoelstellingen van de EU niet uit het oog verliest. We moeten handelen op korte termijn, maar tegelijk de basis leggen voor duurzame groei en banen op langere termijn. Dankzij deze dubbele focus zal de EU een uitweg uit de crisis vinden die haar alleen sterker zal maken, haar beter zal wapenen tegen de eisen van internationale concurrentie, bronnen voor nieuwe groei zal aanboren en van de sociale markteconomie een succesverhaal zal maken.

De EU kan voortbouwen op stevige fundamenten. Zij is het grootste handelsblok in de wereld, is goed voor één derde van de mondiale productie en kan bogen op een traditie van maatschappelijke en technologische innovatie. De EU deelt waarden en een geschiedenis die ons tot samenwerking dwingen en haar instellingen delen een duidelijke visie over hoe een welvarend en duurzaam Europa er moet uitzien. Zij beschikt met de communautaire methode over een beproefd instrument. De EU geeft ook blijk van de nodige flexibiliteit, zodat ze kan inspelen op de veranderende omstandigheden. Wanneer de EU de politieke wil aan de dag legt om beleidsvoornemens in concrete daden om te zetten en een scherpe focus houdt op de uitvoering van wat recentelijk besloten is, kan zij zelf een bepalende rol spelen bij het afwenden van het risico op economische neergang en bij het omzetten van een nieuw Europees elan in tastbare resultaten.

(1) Zie de State of the Union-toespraak van 28 september 2011 (beschikbaar onder: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/11/607&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en ).
(2) COM(2010) 2020 van 3.3.2010.
(3) COM(2011) 669 van 12.10.2011.
(4) COM(2010) 484 van 11.9.2010.
(5) Verordening (EU) nr. 513/2011, PB L 145 van 31.5.2011, blz. 30.
(6) COM(2011) 452 van 20.7.2011; COM(2011) 453 van 20.7.2011.
(7) COM(2011) 656 van 20.10.2011; COM(2011) 652 van 20.10.2011.
(8) COM(2011) 594 van 28.9.2011.
(9) COM(2011) 168 van 13.4.2011; COM(2011) 169 van 13.4.2011.
(10) COM(2011) 121 van 16.3.2011.
(11) COM(2011) 607-612, 614-615 van 6.10.2011.
(12) COM(2011) 657, 665 en 676 van 19.10.2011.
(13) COM(2011) 206 van 13.4.2011.
(14) Richtlijn 2006/123/EG van 12 december 2006, PB L 376 van 27.12.2006, blz. 36.
(15) COM(2010) 677 van 17.11.2010.
(16) COM(2010) 245 van 19.5.2010.
(17) COM(2010) 477 van 15.9.2010.
(18) COM(2010) 682 van 23.11.2010.
(19) COM(2010) 758 van 16.12.2010.
(20) COM(2011) 607 van 6.10.2011.
(21) COM(2011) 608 van 6.10.2011.
(22) COM(2011) 571 van 20.9.2011.
(23) COM(2011) 112 van 8.3.2011.
(24) COM(2011) 628 van 12.10.2011.
(25) COM(2011) 627 van 12.10.2011.
(26) COM(2011) 370 van 22.6.2011.
(27) PB C 115 van 4.5.2010, blz. 1.
(28) COM(2011) 200 van 8.3.2011.
(29) COM(2011) 303 van 25.5.2011.
(30) COM(2011) 637 van 13.10.2011; COM(2011) 638/2 van 13.10.2011.
Top