Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AR0107

    Advies van het Comité van de Regio's over „Lokaal en regionaal bestuur in Georgië en de ontwikkeling van de samenwerking tussen Georgië en de EU”

    PB C 15 van 18.1.2011, p. 51–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.1.2011   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 15/51


    Advies van het Comité van de Regio's over „Lokaal en regionaal bestuur in Georgië en de ontwikkeling van de samenwerking tussen Georgië en de EU”

    2011/C 15/10

    HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

    is van mening dat de EU groot belang heeft bij een politiek stabiel Georgië, de economische ontwikkeling van het land en een hoge levensstandaard van zijn inwoners, en vindt dat de versterking van de betrekkingen tussen de EU en Georgië nog belangrijker is geworden in het licht van de Synergie voor het Zwarte Zeegebied;

    is verheugd dat de EU en Georgië een visumfaciliteringsovereenkomst hebben ondertekend, omdat de EU daarmee een signaal van vertrouwen afgeeft aan de Georgische burgers;

    roept de Georgische regering op wetswijzigingen door te voeren om te voldoen aan het Europees handvest inzake lokale autonomie, en het regionale bestuur zodanig te hervormen dat die bestuurslaag de ontwikkeling van het land kan helpen bevorderen. Daartoe moet het functioneren van regio's als afzonderlijke bestuurseenheden wettelijk worden vastgelegd en moeten de bevoegdheden van de regionale overheden worden afgebakend;

    dringt aan op maatregelen om niet alleen vertegenwoordigers van de Georgische centrale overheid, maar ook vertegenwoordigers van de Georgische decentrale overheden in een zo vroeg mogelijk stadium de kans te bieden deel te nemen aan het opstellen van overeenkomsten, verslagen en activiteitenprogramma's in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen de EU en Georgië;

    stelt voor daadwerkelijk invulling te geven aan de „territoriale” dimensie van het Oostelijk partnerschap en roept de EU-lidstaten en partnerlanden (waaronder Georgië) daarom op een multilaterale overeenkomst te sluiten op grond waarvan ook in de landen van dit partnerschap, zoals Georgië, Europese groeperingen voor territoriale samenwerking (EGTS) kunnen worden opgericht. Die groeperingen kunnen de samenwerking en grensoverschrijdende betrekkingen, de uitwisseling van ervaringen en de intermenselijke contacten tussen de lokale en regionale overheden van Georgië en de EU-lidstaten ten goede komen.

    Rapporteur

    :

    Jacek Protas (PL/EVP), voorzitter van het regiobestuur van Ermland-Mazurië

    I.   BELEIDSAANBEVELINGEN

    HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

    Strategische uitdagingen in de betrekkingen tussen Georgië en de EU

    1.

    benadrukt dat de belangrijkste taak van de EU in Georgië is om een vreedzaam, veilig en stabiel bestuur te bevorderen dat goede betrekkingen met de buurlanden nastreeft, bijdraagt aan de stabiliteit in de regio, de Europese waarden deelt en zich inzet voor institutionele en juridische samenwerking in de zuidelijke Kaukasus en met de EU.

    2.

    De EU zou in haar betrekkingen met Georgië prioriteit moeten geven aan bevordering van de rechtsstaat, goed bestuur (good governance) en democratische hervormingen, zowel op nationaal als lokaal niveau.

    3.

    De EU heeft groot belang bij een politiek stabiel Georgië, de economische ontwikkeling van het land en een hoge levensstandaard van zijn inwoners. Versterking van de betrekkingen tussen de EU en Georgië is nog belangrijker geworden sinds de uitbreiding van de EU met Roemenië en Bulgarije (die aan dezelfde zee als Georgië liggen), met name in het licht van het toen gelanceerde initiatief „Synergie voor het Zwarte Zeegebied”.

    4.

    Het Comité van de Regio's (CvdR) is verheugd dat de EU en Georgië een visumfaciliteringsovereenkomst hebben ondertekend. Hiermee geeft de EU een signaal van vertrouwen af aan de Georgische burgers.

    5.

    Het CvdR is ermee ingenomen dat Georgië inmiddels is betrokken bij het Europees nabuurschapsbeleid (ENB), het Europees nabuurschaps- en partnerschapsinstrument (ENPI) en het Oostelijk partnerschap. Dat laatste initiatief maakt het mogelijk de betrekkingen tussen Georgië en de EU verder te verdiepen.

    6.

    Het Oostelijk partnerschap speelt een zeer belangrijke rol binnen het ENB. Het CvdR onderschrijft de doelstellingen daarvan: inachtneming van de beginselen van de rechtsstaat en goed bestuur, respect voor en bescherming van minderheden en aanvaarding van de beginselen van de markteconomie en duurzame ontwikkeling.

    7.

    Het is een goede zaak dat de Europese Commissie het CvdR bij het Oostelijk partnerschap, en met name bij de thematische platforms Democratie, goed bestuur en stabiliteit en Intermenselijke contacten, wil betrekken.

    8.

    Het ENB is in het leven geroepen om de zone van democratie, welvaart en veiligheid geleidelijk uit te breiden en zo de scheidslijnen in Europa te doen vervagen.

    9.

    De EU en Georgië zouden via stedenbanden, detacheringsprogramma's en andere bestaande steunprogramma's moeten profiteren van de ruime kennis en ervaringen die de nieuwe lidstaten met sociaaleconomische hervormingen hebben opgedaan.

    10.

    De diverse initiatieven en programma's zouden moeten worden gecoördineerd en lopende projecten en bestaande instrumenten moeten aan elkaar worden gekoppeld, om overlapping van EU-activiteiten te voorkomen.

    11.

    Het is positief dat er in het kader van de lokale verkiezingen van mei 2010 vooruitgang is geboekt wat betreft de inachtneming van internationale normen, al blijven er nog bepaalde tekortkomingen bestaan. Hoewel die verkiezingen in het algemeen transparant, professioneel en op inclusieve wijze waren georganiseerd en er significante verbeteringen konden worden opgetekend (hetgeen erop wijst dat de autoriteiten eerdere tekortkomingen trachten aan te pakken), is er nog altijd reden tot bezorgdheid omdat de mobilisatie van kiezers vraagtekens opriep, sommige kandidaten minder kansen hadden dan andere om zich te profileren, en er soms geen duidelijk onderscheid kon worden gemaakt tussen met publiek geld gefinancierde regeringsactiviteiten en activiteiten van politieke partijen.

    Prioriteiten voor de ontwikkeling van de lokale overheden

    12.

    De decentrale overheden spelen een cruciale rol bij de verwezenlijking van de doelstellingen van het ENB in Georgië, met name omdat zij zich inzetten voor lokale ontwikkeling, verbetering van de lokale economische situatie, respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden, verbetering van de mobiliteit en bevordering van de intermenselijke contacten.

    13.

    Het CvdR beveelt de decentrale overheden van de EU-lidstaten en van Georgië aan om overeenkomsten te sluiten, rechtstreeks te gaan samenwerken, ervaringen uit te wisselen en mobiliteitsprogramma's op te zetten, teneinde van elkaar te leren en de lokale en regionale ontwikkeling te bevorderen.

    14.

    Prioriteit moet uitgaan naar versterking van het lokale bestuur in Georgië. Meer middelen moeten worden vrijgemaakt om de bestuurlijke capaciteit op lokaal niveau te verbeteren. Binnen het Oostelijk partnerschap kunnen daarvoor de alomvattende EU-programma's voor institutionele opbouw worden aangewend (Comprehensive Institution-Building Programmes, CIB), die o.a. jumelageprogramma's, adviesverstrekking op hoog niveau, programma's voor scholing en uitwisseling van personeel, stages en beurzen voor beroepsopleidingen omvatten. Verder is het essentieel dat Georgië ondersteuning krijgt voor het leggen van een fundament voor academisch onderzoek naar decentraal bestuur en regionale ontwikkeling.

    15.

    Georgië zou zijn lokale overheden administratief moeten moderniseren en hun institutionele capaciteiten moeten vergroten. Dat kan het onder meer doen door met praktische ondersteuning van de EU het politiek overleg en de intermenselijke contacten te intensiveren en te verdiepen, de instrumenten voor stedenbanden te verstevigen en Europese en eigen stakeholders die betrokken zijn bij de uitvoering van politieke en sociale hervormingen, goede praktijkvoorbeelden te laten uitwisselen.

    16.

    De Georgische regering zou wetswijzigingen moeten doorvoeren om te voldoen aan het Europees handvest inzake lokale autonomie, en zou het regionale bestuur zodanig moeten hervormen dat die bestuurslaag de ontwikkeling van het land kan helpen bevorderen. Daartoe lijkt het essentieel het functioneren van regio's als afzonderlijke bestuurseenheden wettelijk vast te leggen en de bevoegdheden van de regionale overheden af te bakenen.

    17.

    Tot tevredenheid van het CvdR heeft de Georgische overheid veel bereikt in de vier jaar dat het lokale bestuur in zijn nieuwe vorm functioneert. Zo is het gelukt de financiering van de decentrale bestuurseenheden veel effectiever en transparanter te maken, de lokale infrastructuur verder te ontwikkelen en lokale gemeenschappen te doen opleven. Ondanks deze successen blijft er echter nog veel te doen.

    18.

    De Georgische overheid zou in de toekomst, als het decentrale bestuur geconsolideerd raakt, moeten nadenken over de eventuele invoering van een nieuwe, onderste bestuurslaag of de uitbreiding van het huidige aantal gemeenten. Het CvdR meent namelijk dat zeer decentraal georganiseerde bestuursniveaus lokale problemen het effectiefst en snelst kunnen oplossen, de betrokkenheid van burgers bij het bestuur ten goede komen en het gevoel van verantwoordelijkheid voor gezamenlijke projecten vergroten. Voorts zou moeten worden nagedacht over de invoering van regionaal zelfbestuur.

    19.

    Het stemt het CvdR tot voldoening dat op grond van nieuwe wetgeving die na de lokale verkiezingen van 2010 in Georgië van kracht wordt, de macht van de burgemeesters wordt verkleind ten gunste van de gekozen vertegenwoordigende raden.

    20.

    De Georgische overheid zou het mechanisme voor de overdracht van financiële middelen aan het decentraal bestuur en de manier waarop wordt ingespeeld op de regionale ontwikkelingsbehoeften, moeten verbeteren. In dit verband zou het ministerie van Regionale ontwikkeling een grotere rol moeten gaan spelen en zou het ministerie van Financiën niet langer uitsluitend hiervoor bevoegd mogen zijn, aangezien dit de regionale noden minder goed kan beoordelen dan het speciaal daarvoor opgerichte departement.

    21.

    In de ogen van het CvdR bestaat in Georgië behoefte aan financiële decentralisatie. De meeste lokale overheden zijn voor meer dan 90 % van hun inkomsten afhankelijk van subsidies van de nationale overheid.

    22.

    De Georgische overheid zou de kieswet zodanig moeten wijzigen dat ook onafhankelijke kandidaten aan de lokale verkiezingen kunnen deelnemen. Daardoor zou het decentraal bestuur in het land worden gedepolitiseerd en toegankelijker worden voor lokale leiders.

    23.

    De Georgische overheid zou maatregelen moeten nemen om vertegenwoordigers van de lokale overheden meer te betrekken bij de uitwerking en uitvoering van regionale-ontwikkelingsstrategieën alsmede van andere overheidsdocumenten inzake de ontwikkeling van afzonderlijke gemeenten.

    24.

    Behalve vertegenwoordigers van de Georgische centrale overheid zouden ook vertegenwoordigers van de Georgische decentrale overheden in een zo vroeg mogelijk stadium moeten kunnen deelnemen aan het opstellen van overeenkomsten, verslagen en activiteitenprogramma's in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen de EU en Georgië, met name binnen het ENB en bij de uitwerking en tenuitvoerlegging van het nationaal indicatief programma (NIP).

    25.

    De Georgische regering zou instrumenten moeten ontwikkelen voor overleg met en raadpleging van de lokale overheden, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld door hen bij de samenwerking met de EU te betrekken.

    26.

    De lokale en regionale overheden zouden moeten kunnen deelnemen aan de uitvoering van projecten op de volgende vier sleutelgebieden uit de nota over grensoverschrijdende samenwerking (Cross-border Cooperation Strategy Paper 2007-2013):

    sociaaleconomische ontwikkeling;

    milieu- en gezondheidsbescherming en bestrijding van georganiseerde misdaad;

    problemen m.b.t. grensverkeer;

    intermenselijke contacten.

    Er zou aandacht moeten zijn voor kleinere projecten, waarbij prioriteit wordt gegeven aan projecten ter verbetering van de levensstandaard van de bevolking.

    27.

    Lokale ngo's en lokale media spelen een belangrijke rol als toezichthouders: zij controleren of lokale overheden goed functioneren, of hun werkzaamheden transparant zijn en welke concrete resultaten ze met hun activiteiten boeken. Verder houden ngo's en media zich bezig met concrete lokale maatschappelijke problemen en de problemen van de lokale overheden en denken ze na over mogelijke oplossingen en de uitvoering daarvan.

    28.

    Daarom zouden de Europese instellingen de lokale ngo's en lokale media in Georgië meer moeten ondersteunen.

    Prioriteiten op het vlak van regionale ontwikkeling

    29.

    Tot tevredenheid van het CvdR heeft de Europese Commissie regionale ontwikkeling en ondersteuning van de landbouw aangemerkt als prioritaire gebieden waarvoor Georgië in het kader van het NIP2011-2013 ondersteuning blijft krijgen of zelfs meer hulp zal ontvangen.

    30.

    Het CvdR is er ook mee ingenomen dat Georgië in 2009 een ministerie van Regionale ontwikkeling en infrastructuur heeft opgericht en dat dit ministerie een belangrijke partner van de EU is geworden.

    31.

    Verder vindt het CvdR het positief dat de Georgische overheid regionale ontwikkeling heeft uitgeroepen tot een van haar beleidsprioriteiten, om de economie van het land een impuls te geven. Het spreekt zijn waardering uit voor de inspanningen en successen van Georgië op dit vlak, maar wijst erop dat er nog veel te doen blijft, met name wat betreft de ontwikkeling van een bottom-upaanpak.

    32.

    De Georgische overheid zou verder moeten gaan met het nog voor de oorlog van 2008 gelanceerde programma „Een Georgië zonder armoede” alsmede met de ontwikkeling van een ziektekostenverzekering voor de allerarmsten. Armoede blijft een groot probleem in Georgië, dat met hulp van de EU zou moeten worden aangepakt.

    33.

    De Georgische overheid zou met EU-ondersteuning tevens actief en vastberaden de strijd moeten aangaan met de werkloosheid, een ander ernstig probleem, met name op het platteland. Er zouden ook instanties moeten worden opgericht voor onderzoek naar en terugdringing van de werkloosheid. Verder moet absoluut de kloof worden gedicht tussen de opleiding en vaardigheden van de Georgiërs en de daadwerkelijke behoeften van de arbeidsmarkt.

    34.

    De hervorming en ontwikkeling van de Georgische landbouw moet blijven doorgaan. De Georgische overheid zou de puntjes op de i moeten zetten wat betreft haar landbouwontwikkelingsstrategie en die moeten goedkeuren, zou de publieke investeringen in de landbouw moeten verhogen en particuliere investeringen in die sector moeten stimuleren. Dit is des te noodzakelijker aangezien de meeste Georgiërs die onder de armoedegrens leven, op het platteland wonen.

    35.

    Het CvdR prijst de inspanningen van Georgië om de kwaliteit van zijn statistische onderzoek te verbeteren en is met name te spreken over de goedkeuring van de nieuwe statistiekwet, die o.a. voorziet in de oprichting van een bureau voor de statistiek. De Europese instellingen en lidstaten zouden Georgië moeten helpen bij de tenuitvoerlegging van deze nieuwe wet.

    36.

    De Europese instellingen en lidstaten zouden Georgië tevens moeten ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van statistisch onderzoek en bij de verwerking van de resultaten daarvan. Voor effectief regionaal beleid en regionale ontwikkeling zijn nauwkeurige en gefundeerde gegevens over de afzonderlijke regio's immers onmisbaar.

    37.

    De EU zou Georgië ook steun moeten geven voor het opstellen van een plan voor ruimtelijke ordening.

    38.

    Milieubescherming is van kapitaal belang voor Georgië. Water, bossen, kustgebieden, bergen, lucht en andere natuurlijke hulpbronnen zijn van enorme betekenis voor de Georgische economie. De Georgische overheid zou verder moeten werken aan haar strategie inzake het natuurlijke milieu en aan wetgeving op het vlak van milieubescherming. Met actieve ondersteuning van de EU zou zij een beleid voor bescherming van het natuurlijke milieu en duurzame ontwikkeling moeten uitstippelen.

    39.

    Het innovatievermogen van wetenschap en economie in Georgië moet worden gestimuleerd. De Europese instellingen zouden hier oog voor moeten hebben.

    40.

    De Georgische overheid zou een consequent beleid moeten voeren ter bevordering van lokale economieën en de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen op regionaal niveau. In dat kader zou zij onder meer kunnen investeren in lokale infrastructuur en tegen lage rente leningen kunnen verstrekken.

    Regionale samenwerking

    41.

    Regionale en grensoverschrijdende samenwerking is onmisbaar voor de aanpak van gemeenschappelijke problemen, bijvoorbeeld op het gebied van watermanagement, bestrijding van georganiseerde misdaad, vervoer, buitenlandse investeringen, energie, milieubescherming en klimaatverandering.

    42.

    De Georgische lokale overheden zouden de regio's in het land moeten aanmoedigen samen te werken en zich aan te sluiten bij internationale samenwerkingsverbanden. Wat dit betreft, zou de Georgische nationale overheid knopen moeten doorhakken over de territoriale indeling van Georgië, het concept „regio” moeten definiëren en de bevoegdheden van de regionale overheden moeten afbakenen.

    43.

    Het stemt het CvdR tevreden dat een begin is gemaakt met een geïntegreerd grensbeheer in de zuidelijke Kaukasus en dat het regionale milieucentrum voor de Kaukasus een nieuw bestuur heeft. Het dringt aan op voortzetting van het programma voor drugsbestrijding in de zuidelijke Kaukasus. Dit soort initiatieven vormen belangrijke instrumenten ter bevordering van de regionale samenwerking en de stabiliteit in dit gebied.

    44.

    Er zou daadwerkelijk invulling moeten worden gegeven aan de „territoriale” dimensie van het Oostelijk partnerschap. Daarom zouden de EU-lidstaten en partnerlanden (waaronder Georgië) een multilaterale overeenkomst moeten sluiten op grond waarvan ook in de landen van dit partnerschap, zoals Georgië, Europese groeperingen voor territoriale samenwerking (EGTS) kunnen worden opgericht. Die groeperingen kunnen de samenwerking en grensoverschrijdende betrekkingen, de uitwisseling van ervaringen en de intermenselijke contacten tussen de lokale en regionale overheden van Georgië en de EU-lidstaten ten goede komen.

    45.

    Overeenkomstig de aanbevelingen van de Europese Commissie zal het CvdR consequent trachten de regelmatige dialoog en samenwerking tussen de lokale en regionale overheden van de EU-lidstaten en de landen van het Oostelijk partnerschap te intensiveren, met name door jaarlijks een conferentie voor de overheden uit beide regio's te organiseren.

    46.

    Het CvdR staat achter de oproep van de Europese Commissie tot intensievere multilaterale samenwerking, zulks ter aanvulling op de Noordelijke dimensie en de Synergie voor het Zwarte Zeegebied. Het dringt aan op koppeling van de multilaterale initiatieven in het kader van het ENB, zoals de Synergie voor het Zwarte Zeegebied en het Oostelijk partnerschap, om de bilaterale betrekkingen tussen Georgië en de EU verder te ontwikkelen.

    Bijzondere situatie van regio's met nationale minderheden

    47.

    Het CvdR is ingenomen met de goedkeuring van een nationale integratiestrategie door de Georgische overheid. Een van de doelstellingen van die strategie is verbetering van de infrastructuur in de regio's met nationale minderheden. Ondanks dit en andere initiatieven blijven de integratie en rechten van minderheden in Georgië echter een punt van zorg.

    48.

    Het CvdR waardeert de tot nu toe door de Georgische overheid geleverde inspanningen om de kennis van de landstaal bij minderheden te vergroten en schoolboeken die deel uitmaken van het officiële nationale onderwijsprogramma, in minderheidstalen te vertalen. Dat laatste is een belangrijke stap op weg naar harmonisatie van het onderwijs in heel Georgië. Initiatieven om de kennis van het Georgisch te vergroten, moeten vastberaden een vervolg krijgen en worden uitgebreid, want de tekortschietende beheersing van die taal door minderheden blijft een groot probleem.

    49.

    De EU-instellingen zouden bijzondere aandacht moeten schenken aan discriminatie op grond van etniciteit of religie in Georgië en het land alle mogelijke ondersteuning moeten geven (waaronder technische, gespecialiseerde en financiële hulp) bij het uitwerken van wettelijke en institutionele maatregelen om het respect voor de rechten van minderheden en hun sociale en burgerlijke integratie te bevorderen.

    50.

    Daarnaast zouden de EU-instellingen en andere internationale organisaties die zich met Georgië bezighouden, zich moeten inspannen op het gebied van educatie en informatie om het juridisch, politiek en civiel bewustzijn van de nationale en religieuze minderheden in Georgië te vergroten.

    51.

    De Georgische overheid zou gepaste instrumenten moeten ontwikkelen om te voorkomen dat inwoners die tot een minderheid behoren, worden uitgesloten van het sociale, politieke en burgerlijke leven in het land.

    52.

    Ook zou zij een beleid moeten ontwikkelen waarmee de huidige problemen van minderheden adequaat benoemd kunnen worden en snel en efficiënt kunnen worden aangepakt, en wel met de actieve medewerking van alle betrokkenen: niet alleen vertegenwoordigers van de nationale en decentrale overheden en de minderheden zelf, maar ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de lokale gemeenschappen en internationale organisaties.

    53.

    Van groot belang in dit verband zijn een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel en gecoördineerd optreden van de nationale en decentrale overheden en betrokken ngo's t.a.v. de nationale en religieuze minderheden in Georgië.

    Bijzondere situatie van de door het conflict getroffen regio's

    54.

    Het CvdR is verheugd dat de EU zich heeft ingespannen om de oorlog tussen Rusland en Georgië van augustus 2008 te beëindigen, en de gevolgen van die oorlog te verzachten, een waarnemersmissie (EUMM) in Georgië is gestart en steun geeft voor de wederopbouw van het land.

    55.

    Het prijst en onderstreept het belang van de actieve deelname van de EU (naast VN en OVSE) aan de zgn. Genève-gesprekken, die in 2008 van start zijn gegaan en zijn bedoeld als forum voor dialoog en platform voor de oplossing van het conflict.

    56.

    Het CvdR is ermee ingenomen dat de NAVOen Georgië samen blijven werken aan de hervorming van het democratische en institutionele bestel en van het defensieapparaat, zulks ter voorbereiding op een mogelijk NAVO-lidmaatschap en ter bevordering van de stabiliteit in de regio.

    57.

    De EU heeft de territoriale integriteit van Georgië altijd erkend, de onschendbaarheid van zijn grenzen benadrukt en is resoluut voorstander van een vreedzame oplossing van conflicten.

    58.

    De EUMM en de speciale EU-gezant voor de zuidelijke Kaukasus zouden de situatie in de door het conflict getroffen regio's nauwgezet moeten blijven volgen.

    59.

    Het CvdR roept Rusland op zich te houden aan de in augustus 2008 gemaakte afspraken waarmee een eind kwam aan het conflict, zijn troepen terug te trekken tot de posities die het vóór het uitbreken van het conflict innam, en de EUMMniet langer de toegang te ontzeggen tot het grondgebied van Abchazië en Zuid-Ossetië.

    60.

    Het CvdR is ingenomen met de goedkeuring en tenuitvoerlegging door de Georgische overheid van een nationale strategie voor binnenlandse ontheemden. Die strategie beslaat de periode 2009-2012 en heeft betrekking op alle binnenlandse ontheemden.

    61.

    Het CvdR waardeert het dat de Georgische regering in januari 2010 haar goedkeuring heeft gehecht aan een nationale strategie voor de bezette gebieden met als motto „engagement door samenwerking”. Dat is een positieve stap, evenals het voornemen om wijzigingen aan te brengen in de wet inzake de bezette gebieden, die op grote bezwaren van de Raad van Europa stuitte.

    62.

    Het CvdR is er absoluut voorstander van dat wordt doorgegaan met de ondersteuning van de door het conflict getroffen regio's. Er zouden vooral meer middelen moeten worden vrijgemaakt voor hulp aan vluchtelingen en binnenlandse ontheemden, wederopbouw van huizen en infrastructuur, bevordering van de dialoog tussen lokale gemeenschappen en herstel van vertrouwen.

    Slotopmerkingen

    63.

    Sinds de Rozenrevolutie in Georgië, die een tijdperk van veranderingen en hervormingen inluidde, zijn pas zes jaar verstreken. In die periode kreeg het land te maken met een oorlog en de gevolgen van de mondiale economische crisis. Ondanks dit korte tijdsbestek en alle problemen is het Georgië gelukt veel voortgang te boeken op de weg naar democratie, ontwikkeling en een markteconomie.

    64.

    EU-steun is enorm belangrijk voor het lokale bestuur en de regionale ontwikkeling in Georgië. Het land ligt in een politiek instabiele regio waar regeringen snel kunnen wisselen en die na de val van de Sovjet-Unie meer dan een dozijn gewapende en bevroren conflicten heeft gekend. Georgië bevindt zich ook in een zowel etnisch, linguïstisch, religieus als historisch gezien buitengewoon heterogeen gebied met tot nu toe amper democratische tradities zoals die in Europa bestaan. Daarom zijn zowel voor de verbetering van de levenskwaliteit van de Georgiërs als ter bevordering van de democratie in het land investeringen in regionale ontwikkeling en versterking van het decentrale bestuur essentieel. Dergelijke investeringen dragen tevens bij tot verspreiding van de Europese waarden en vergroten het vertrouwen van de Georgische burgers in de EU.

    65.

    De politieke en economische ontwikkeling van Georgië, dat bijna een directe buur van de EU is en in een voor de energievoorziening en gelet op de nabijheid van politiek instabiele gebieden strategisch belangrijke regio ligt, is van groot belang voor de EU. Ondersteuning van Georgië bij zijn toenadering tot de EU zou dan ook een van de prioriteiten van de EU moeten zijn.

    Brussel, 6 oktober 2010

    De voorzitster van het Comité van de Regio's

    Mercedes BRESSO


    Top