Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0320(04)

    Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

    PB C 74 van 20.3.2008, p. 72–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.3.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 74/72


    Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

    (2008/C 74/21)

    Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

    SAMENVATTING

    VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

    „KAINUUN RÖNTTÖNEN”

    EG-nummer: FI/PGI/005/0099/23.06.1999

    BOB ( ) BGA ( X )

    Deze samenvatting bevat de belangrijkste gegevens uit het productdossier ter informatie.

    1.   Bevoegde dienst van de lidstaat:

    Naam:

    Maa- ja metsätalousministeriö

    Adres:

    PL 30, FI-00023 Valtioneuvosto

    Tel.

    (358-9) 1605 42 78

    Fax

    (358-9) 1605 34 00

    E-mail:

    maija.heinonen@mmm.fi

    2.   Groepering:

    Naam:

    Kainuun Leipomoliikkeen harjoittajat ry

    Adres:

    Kainuuntie 126

    FI-88900 Kuhmo

    Tel.

    (358-020) 833 53 35

    Fax

    (358-8) 655 12 74

    E-mail:

    kaesa@kaesankotileipomo.fi

    Samenstelling:

    Producenten/verwerkers ( X ) Andere samenstelling ( )

    3.   Productcategorie:

    Categorie 2.4: Brood, gebak, suikerwerk, biscuits en andere bakkerswaren

    4.   Beschrijving:

    (samenvatting van de bij artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 voorgeschreven gegevens)

    4.1.   Naam: „Kainuun rönttönen”.

    4.2.   Beschrijving: Kainuun rönttönen zijn een kleine, ronde, open roggetaartjes, gevuld met gekookte aardappelpuree, roggemeel en bosbessen. In de taartjes zit een zoetsmakende roodbruine vulling van aardappelpuree en bosbessen, geglazuurd met een laagje gesmolten boter. De Kainuun rönttönen worden in drie stappen bereid: eerst wordt de vulling gemaakt, daarna het deeg en ten slotte worden beide samengevoegd.

    4.3.   Geografisch gebied: De regio Kainuu ligt in de Provincie Oulu en omvat 8 gemeenten en twee steden. Het gebied telt 86 000 inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 4 inwoners per km2. Kainuu strekt zich uit over een oppervlakte van 24 451 km2, waarvan 12 % bedekt is door water. Voorts is er meer dan 2 miljoen hectaren woud en wordt het landschap gekenmerkt door heuvels, wouden, waterpartijen en moerassen.

    4.4.   Bewijs van de oorsprong: De producten worden vervaardigd overeenkomstig de huidige wetgeving. Tijdens het productieproces wordt het HACCP-kwaliteitsborgingssysteem toegepast. De Finse voedselveiligheidsautoriteit ziet erop toe dat de producten beantwoorden aan de vastgestelde productspecificaties.

    De traceerbaarheid wordt gewaarborgd door vermelding van de naam van de producent op de verpakking of op het etiket dat aan de verpakking moet worden bevestigd. Kainuun rönttönen mogen uitsluitend worden geproduceerd binnen een afgebakend geografisch gebied.

    4.5.   Werkwijze voor het verkrijgen van het product: De Kainuun rönttönen worden in drie stappen bereid: eerst wordt de vulling gemaakt, daarna het deeg en ten slotte worden beide samengevoegd. Kainuun rönttönen worden volledig ambachtelijk bereid. Alle ingrediënten worden manueel afgewogen. Machines worden alleen ingeschakeld om te helpen kneden, het deeg te rollen en de aardappelen te schillen.

    Ingrediënten:

    Korst:

    0,500 kg koud water;

    0,007 kg zout;

    0,300 kg tarwebloem;

    0,800 kg roggebloem;

    0,050 kg koolzaadolie.

    Vulling:

    2,000 kg aardappelen;

    0,300 kg roggebloem;

    0,400 kg bosbessenpuree;

    0,100 kg suiker;

    0,007 kg zout.

    Bereiding van de vulling:

    Schil de aardappelen en kook ze gaar in water. Stamp ze daarna fijn tot puree.

    Laat de aardappelen een beetje afkoelen; de roggebloem toevoegen en mengen.

    Laat de vulling gedurende 2 à 3 uur afkoelen op kamertemperatuur zodat ze zachter wordt. Tussendoor een beetje roeren.

    Zodra de puree afgekoeld en verzoet is, de gesuikerde bosbessenpuree en het zout toevoegen.

    Bereiding van de korst:

    Los het zout op in koud water. Voeg al roerend geleidelijk de roggebloem, de tarwebloem en een beetje gist toe. Kneed het geheel tot deeg. Voeg ten slotte de koolzaadolie toe.

    Rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm. Snij met een mes cirkels uit van 50-130 mm. Vul de korst met een dikke laag vulling en smeer de vulling uit tot op 1 cm van de rand. De verhouding tussen vulling en korst moet 1:1 bedragen.

    Vouwen, vormen en bakken van de Kainuun rönttönen-taartjes:

    Vouw de rand van de korst rond de vulling, maar laat het midden van de taart onbedekt en vorm de randen door ze samen te drukken tot een egale, gladde ronde boord. Leg de taartjes op een bakplaat.

    Bak de taartjes in de oven tot ze krokant zijn en de randen een goudbruine kleur hebben. Haal ze uit de oven en smeer de randen in met gesmolten boter.

    Bewaren van de Kainuun rönttönen-taartjes:

    De krokante Kainuun rönttönen zijn het lekkerst wanneer ze lichtjes zijn afgekoeld.

    Ze kunnen een tweetal dagen op kamertemperatuur worden bewaard onder een doek of in een papieren zak. In de koelkast kunnen ze een week worden bewaard. Gewoon opnieuw opwarmen voor het opdienen.

    De taartjes kunnen zowel voor als na het bakken worden diepgevroren zodat ze langer kunnen worden bewaard. Taartjes die ongebakken worden ingevroren, kunnen nadien in kleinere hoeveelheden worden gebakken.

    4.6.   Verband: Brood en banket nemen in de keuken van Kainuu een prominente plaats in. Götha en Reima Rannikko verwoordden het in hun boek Kainuun leipä (Brood in Kainuu), als volgt: „Naast de verschillende standaardbroden die in heel Kainuu worden gebakken, vindt men in de verschillende delen van de regio nog talloze lokale specialiteiten. Na vijf jaar opzoekingswerk hebben we in de regio Kainuu ongeveer honderd verschillende soorten brood en gebak geïnventariseerd, een aantal dat nog hoger ligt wanneer ook met alle varianten en nuances rekening wordt gehouden. De diversiteit van de brood- en gebakcultuur is minstens gedeeltelijk te danken aan de geografische ligging van Kainuu op een kruispunt van invloeden uit Noord-Ostrobothnië, Savo en het Russische Karelia.”.

    Het verhaal doet de ronde dat de vrouwen vroeger, toen het voedsel aan het eind van de winter schaars was en de mannen hout moesten gaan hakken, de restjes van de bosbessen van de bodem van de ton schraapten en de laatste aardappelstukjes uit de aardappelmand raapten om ze te mengen en te bakken in een roggekorst. Het resultaat was een rönttönen, een grote voedzame taart. Tegenwoordig worden ook kleinere rönttönen gebakken op cocktailformaat.

    De mens kent vier verschillende basissmaken: zout, zoet, zuur en bitter. Vroeger was suiker schaars of onvindbaar en bevredigde de Kainuun rönttönen de behoefte aan zoetigheid. De zoete smaak ontstond door de verzoeting van de aardappelen. Het rijzingsproces zorgt voor een lichte korst en een sappige smaak. De in de oven gebakken rönttönen is een uniek, krokant gebakje.

    De rönttönen-taart wordt erkend als een origineel product dat uitsluitend in Kainuu wordt vervaardigd en is een lokale specialiteit van Kuhmo. In de literatuur en kookboeken wordt de rönttönen-taart steeds geassocieerd met Kainuu. Het recept voor rönttönen dat in het boek Baker's à la carte (van Manne Stenros) is opgenomen, is afkomstig van een van de producenten in Kainuu die bij deze aanvraag betrokken is.

    In de regio Kainuu worden verschillende soorten taart gebakken, maar alleen de volgens dit recept gebakken open taart wordt rönttönen genoemd. De link met de regio Kainuu wordt onder meer toegelicht in het receptenboek: „Suomalaisia leipäerikoisuuksia” („Finse broodspecialiteiten”) (Leipätoimikunta, 1988). De geschiedenis van de regio en het product worden het best omschreven in het boek „Kainuun leipä” („Kainuu's brood”) (Otava, 1978) van Götha en Reima Rannikko. De Kainuun rönttönen worden aangehaald als voorbeeld van de bakcultuur in Kainuu in een boek van meesterkok Jaakko Kolmonen: „Suomen maakuntaleivät” („Brood uit de Finse regio's”), met recepten van ongeveer 80 verschillende soorten Finse broden. In literatuur over het leven in de regio Kainuu, zoals „Muina miehinä”, van Veikko Huovinen, worden de Kainuun rönttönen als streekproduct beschreven. De Kainuun rönttönen spelen een belangrijke rol tijdens culturele manifestaties in de regio Kainuu, zoals het jaarlijkse traditionele kamermuziekfestival van Kuhmo, waar toeristen uit de hele wereld de kans krijgen lokale specialiteiten te proeven. De Kainuun rönttönen werden voorgesteld tijdens het Finse gastronomiefestival van Helsinki in 1998, de landbouwmarkten van Helsinki in 1994 en de bakkerij- en gebakbeurs van Stuttgart in 1996. Ook tijdens de toerismebeurs van Helsinki namen de Kainuun rönttönen een prominente plaats in op de stand van Kainuu.

    Kainuun rönttönen werden vroeger opgediend met soep, een traditie die nog steeds bestaat. Het is een heerlijk voedzaam tussendoortje voor kinderen en volwassen, waaraan voor de smaak enkel een beetje boter moet worden toegevoegd. Ze smaken prima met een kop koffie en zijn ideaal voor onderweg.

    4.7.   Controlestructuur:

    Naam:

    Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

    Adres:

    PL 28, FI-00581 Helsinki

    Tel.

    (358-020) 772 003

    Fax

    (358-020) 772 43 50

    E-mail:

    kirjaamo@evira.fi

    4.8.   Etikettering: —


    (1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.


    Top