Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(020)

    Verslag over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van de Academie

    PB C 311 van 5.12.2008, p. 136–141 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.12.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 311/136


    VERSLAG

    over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van de Academie

    (2008/C 311/20)

    INHOUD

    1-2

    INLEIDING

    3-6

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    7-15

    OPMERKINGEN

    Tabellen 1 tot en met 3

    Antwoorden van de Academie

    INLEIDING

    1.

    De Europese Politieacademie (hierna „de Academie” genoemd) werd opgericht bij Besluit 2000/820/JBZ van de Raad, zoals ingetrokken in 2005 en vervangen bij Besluit 2005/681/JBZ van de Raad (1). De taak van de Academie bestaat erin te functioneren als een netwerk en de nationale politieopleidingsinstituten in de lidstaten samen te brengen om op gemeenschappelijke normen gebaseerde opleidingen ten behoeve van hoge leidinggevende politiefunctionarissen te verzorgen.

    2.

    Tabel 1 geeft een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Academie. Ter informatie zijn essentiële gegevens uit de door de Academie opgestelde jaarrekening over het begrotingsjaar 2007 opgenomen in de tabellen 2 en 3.

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    3.

    Deze verklaring is krachtens artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 (2) aan het Europees Parlement en de Raad gericht. Overeenkomstig artikel 248 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is zij opgesteld na onderzoek van de rekeningen van de Academie.

    4.

    De rekeningen van de Academie over het per 31 december 2007 (3) afgesloten begrotingsjaar werden overeenkomstig artikel 11 van Besluit 2005/681/JBZ van de Raad opgesteld door haar directeur en naar de Rekenkamer gezonden, die een verklaring moet afgeven over de betrouwbaarheid ervan en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

    5.

    De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en ISSAI (4), voor zover deze in de communautaire context van toepassing zijn. De controle werd gepland en uitgevoerd om redelijke zekerheid te verkrijgen dat de rekeningen betrouwbaar en de onderliggende verrichtingen wettig en regelmatig zijn.

    6.

    De Rekenkamer heeft hiermee een redelijke grondslag ter onderbouwing van de navolgende verklaring:

    Betrouwbaarheid van de rekeningenBehoudens de in de paragrafen 9 en 10 beschreven situaties, zijn de rekeningen van de Academie over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten betrouwbaar. Voorts vestigt de Rekenkamer de aandacht op de opmerking in paragraaf 7.Wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingenBehoudens de in de paragrafen 14 en 15 omschreven situaties zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van de Academie over het geheel genomen wettig en regelmatig. Voorts vestigt de Rekenkamer de aandacht op de opmerkingen in paragraaf 13.

    OPMERKINGEN

    7.

    De begroting 2007 van de Academie beliep 6,5 miljoen euro, tegen 5,1 miljoen euro het voorgaande jaar. De stijging van de begroting was het gevolg van de uitbreiding van de activiteiten van de Academie. Dit begrotingsbedrag omvatte niet een bijdrage van 1,5 miljoen euro die in 2007 van de Commissie is ontvangen ter uitvoering van een MEDA-programma (5). Deze situatie was in strijd met het beginsel van eenheid en nauwkeurigheid van de begroting.

    8.

    Slechts 5,6 miljoen euro van de vastleggingskredieten 2007 (6) werd besteed, waarvan 1,7 miljoen euro werd overgedragen. Meer dan 20 % (0,5 miljoen euro) van de uit het voorgaande jaar overgedragen kredieten werd geannuleerd. Het hoge niveau van overdrachten en annuleringen van kredieten wijst op problemen bij het begrotingsbeheer.

    9.

    Evenals in 2006 beschikte de Academie voor het grootste deel van het jaar niet over een goed boekhoudsysteem voor de verplichtingen. Zo werden voor beleidsuitgaven besluiten betreffende de besteding genomen door de directeur op advies van de raad van bestuur. Vastleggingen werden pas op begrotingsonderdelen aangewezen nadat de betalingen waren gedaan. Het ontbreken van internecontrolenormen (7) en een ondoeltreffend toezicht op de begroting leidden tot grotere uitgaven dan het in sommige begrotingsonderdelen uitgetrokken bedrag. Dit leidde weer tot hetzij overschrijvingen achteraf om de overgedisponeerde posities te corrigeren, hetzij het uit het niets creëren van nieuwe begrotingsonderdelen.

    10.

    In november 2007 werd een verplichtingen-boekhoudsysteem ingevoerd voor de beleidsactiviteiten. Het voorzag uitdrukkelijk in het doen van een vastlegging in de begroting vóór enige juridische verbintenis of enige controle naar de beschikbaarheid van kredieten. De vorm van de standaard juridische verbintenis in deze nieuwe procedure biedt geen toereikende juridische garanties. Zij bestaat uit een eenvoudig blad dat enige administratieve informatie over het project bevat, alsmede een verdeling van de totale kosten ervan over de relevante begrotingsonderdelen. Er worden geen details over contractvoorwaarden verstrekt. Deze aanpak stemt niet overeen met het transparantiebeginsel.

    11.

    In strijd met het financiële reglement van de Academie (8) waren noch de voorlopig rekeningen, noch het verslag over het budgettaire en financiële beheer opgesteld.

    12.

    De invorderbare btw voor het begrotingsjaar 2007 ad 102 281 euro was aan het eind van het jaar niet opgeëist. De btw moet met regelmatige tussenpozen gedurende het jaar worden teruggevorderd. Deze situatie stemt niet overeen met het beginsel van goed financieel beheer.

    13.

    In het financiële reglement van de Academie is sprake van de noodzaak van gedetailleerde voorschriften voor de uitvoering ervan (9). De Academie stelde nog geen gedetailleerde uitvoeringsvoorschriften vast, evenmin als voorschriften ter waarborging van de transparantie van de procedures voor het plaatsen van opdrachten van de Academie. Hierover werd reeds een opmerking gemaakt in het controleverslag 2006 (10).

    14.

    Het systeem voor het plaatsen van opdrachten strookte niet met de bepalingen van het Financieel Reglement. Er was geen documentatie voorhanden ter motivering van de noodzaak tot aanschaf van bepaalde zaken of van het werken met een bepaalde leverancier. Hierover werd reeds een opmerking gemaakt in het controleverslag 2006 (11).

    15.

    Er werden gevallen geconstateerd waarin kredieten werden gebruikt ter financiering van de privé-uitgaven van sommige personeelsleden van de Academie. Aangezien het voor de controleurs niet doenlijk was alle gedurende het jaar gedane betalingen te onderzoeken, kunnen noch het onregelmatig voor privé-gebruik bestede bedrag, noch alle verschillende soorten privé-uitgaven worden gekwantificeerd. Dit gebruik van openbare middelen voor privé-doeleinden is naar zijn aard een fout van materieel belang. Er moeten stappen worden ondernomen om de volledige terugbetaling van deze middelen te verzekeren.

    Dit verslag werd door de Rekenkamer te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 9 oktober 2008.

    Voor de Rekenkamer

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    President


    (1)  PB L 256 van 1.10.2005, blz. 63.

    (2)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

    (3)  Deze rekeningen werden op 31 juli 2008 opgesteld en zijn op 30 september 2008 bij de Rekenkamer ingekomen.

    (4)  Internationale Federatie van Accountants (IFAC) en Internationale Standaarden van Hoge Controle-instanties (ISSAI).

    (5)  Het Euro-Mediterrane Partnerschap.

    (6)  Exclusief bestemmingsontvangsten.

    (7)  Op 28 november 2007 werden door de raad van bestuur internecontrolenormen vastgesteld.

    (8)  Artikelen 76 en 82.

    (9)  Bijvoorbeeld in artikel 10, lid 3, en de artikelen 34 en 74.

    (10)  Paragraaf 8.

    (11)  Paragraaf 11.


     

    Tabel 1

    Europese Politieacademie (Bramshill)

    Communautaire bevoegdheden volgens het Verdrag

    Bevoegdheden van de Academie zoals omschreven in Besluit 2005/681/JBZ van de Raad

    Organisatie

    In 2007 (2006)

    ter beschikking van de Academie gestelde middelen

    Voornaamste geleverde producten en diensten in 2007

    Harmonisatie van de wetgevingen

    Verdrag betreffende de Europese Unie, met name artikel 30, lid 1, en artikel 34, lid 2.

    Doelstellingen

    De EPA heeft ten doel om, door optimalisering van de samenwerking tussen de diverse instituten waaruit zij bestaat, bij te dragen aan de opleiding van hoge leidinggevende politiefunctionarissen in de lidstaten. Zij ondersteunt en ontwikkelt een Europese aanpak van de belangrijkste problemen die zich in de lidstaten voordoen op het gebied van criminaliteitsbestrijding, misdaadpreventie en handhaving van de openbare orde en veiligheid, met name vanuit een grensoverschrijdend perspectief.

    Taken

    Het verdiepen van de kennis van de nationale politiestelsels en -structuren van de andere lidstaten, en de grensoverschrijdende politiële samenwerking in de Europese Unie;

    het verruimen van de kennis van het internationale en communautaire instrumentarium, met name op de volgende gebieden:

    a)

    de instellingen van de Europese Unie, hun werking en hun rol, alsook de besluitvormingsprocedures en de rechtsinstrumenten van de Europese Unie, in het bijzonder wat hun implicaties voor de samenwerking op het gebied van de rechtshandhaving betreft;

    b)

    de doelstellingen, structuur en werking van Europol, alsook de mogelijkheden om de samenwerking tussen Europol en de betrokken rechtshandhavingsdiensten in de lidstaten bij de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit te maximaliseren;

    c)

    de doelstellingen, structuur en werking van Eurojust;

    het zorg dragen voor een adequate opleiding betreffende de naleving van de democratische waarborgen, in het bijzonder de rechten van de verdediging.

    1.   Raad van bestuur

    Samengesteld uit:

    één delegatie uit elke lidstaat.

    Elke delegatie beschikt over één stem. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie en Europol worden uitgenodigd, vergaderingen bij te wonen als niet-stemgerechtigde waarnemers.

    2.   Directeur

    Bestuurt de Academie; wordt aangesteld en van zijn functie ontheven door de raad van bestuur.

    3.   Externe controle

    Rekenkamer

    4.   Interne audit

    Dienst Interne audit van de Commissie

    5.   Kwijtingverlenende autoriteit

    Parlement, op aanbeveling van de Raad

    Definitieve begroting

    7,4 (5,0) miljoen euro

    (100 % communautaire subsidie)

    Personeelsbestand per 31 december 2007

    Aantal posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten: 22,5 (22,5)

    waarvan 12 (7) bezet

    andere dienstverbanden (arbeidscontractanten, gedetacheerde nationale deskundigen, enz.): 9 (8)

    Totaal aantal werknemers: 21 (15)

    1)

    Cursussen, seminars en conferenties: 85.

    2)

    Opleiding en onderzoek:

    2 werkgroepen voor opleiding met 49 mentoren uit alle lidstaten.

    Aanbeveling betreffende opleiders en cursusnormen zijn vastgesteld.

    Europese aanpak voor politiewetenschap vastgesteld.

    Referentiegroepen voor een e-Network en voor e-learning zijn opgericht.

    E-doc database en glossarium van EPA zijn voortdurend verder ontwikkeld.

    3)

    Externe betrekkingen:

    Overeenkomsten ondertekend met Eurojust, Frontex en Europol.

    Organisatie van twee specifieke activiteiten voor kandidaat-lidstaten.

    Lancering van het project Euromed II.

    Eerste contacten gelegd voor samenwerking met internationale (OVSE, Interpol) en nationale organisaties (Rusland, landen van het Europees nabuurschapsbeleid).

    Bron: Door de Academie verstrekte gegevens.


    Tabel 2

    Europese Politieacademie (Bramshill) — Economische resultatenrekening over de begrotingsjaren 2007 en 2006

    (1000 euro)

     

    2007

    2006

    Exploitatieontvangsten

    Communautaire subsidies

    7 165

    4 352

    Totaal (a)

    7 165

    4 352

    Exploitatieuitgaven

    Personeelsuitgaven

    1 954

    1 460

    Overige administratieve uitgaven

    213

    358

    Beleidsuitgaven

    4 009

    2 454

    Totaal (b)

    6 176

    4 272

    Overschot/(tekort) uit beleidsactiviteiten (c = a – b)

    989

    80

    Opbrengsten van de financiële verrichtingen (d)

    Kosten van de financiële verrichtingen (e)

    –18

    –12

    Overschot/(tekort) uit niet-beleidsactiviteiten (f = d + e)

    –18

    –12

    Economisch resultaat van het begrotingsjaar (g = c + f)

    971

    68

    Bron: Door de Academie verstrekte gegevens.


    Tabel 3

    Europese Politieacademie (Bramshill) — Balans per 31 december 2007 en 31 december 2006

    (1000 euro)

     

    2007

    2006

    Vaste activa

    Immateriële vaste activa

    8

    Materiële vaste activa

    139

    37

    Vorderingen op lange termijn

    102

    Vlottende activa

    Vorderingen op korte termijn

    182

    298

    Kasmiddelen

    4 586

    3 682

    Totaal activa

    5 017

    4 017

    Vaste passiva

    Schulden op lange termijn

    1 190

    Vlottende passiva

    Crediteuren

    2 788

    3 949

    Totaal passiva

    3 978

    3 949

    Nettoactiva

    1 039

    68

    Reserve

    Gecumuleerd overschot/tekort

    68

    Economisch resultaat van het begrotingsjaar

    971

    68

    Totaal nettoactiva

    1 039

    68

    Bron: Door de Academie verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Academie in haar jaarrekening heeft verstrekt; deze rekening werd opgesteld op transactiebasis.


    ANTWOORDEN VAN DE ACADEMIE

    7.

    Het specifieke MEDA-project was aanvankelijk niet opgenomen in het uitvoeringsverslag van de begroting.

    Vervolgens zijn drie afzonderlijke entiteiten opgezet: Cepol, AGIS en MEDA.

    De inkomsten en uitgaven voor elke entiteit zijn vanaf 31 december 2007 correct vastgelegd in de rekening.

    8.

    De vier belangrijkste redenen waarom de begrotingskredieten niet volledig werden gebruikt, zijn:

    1.

    Het aantal deelnemers aan Cepol-activiteiten was geringer dan geraamd en enkele activiteiten zijn afgelast.

    2.

    Het proces van de werving van nieuw personeel heeft meer tijd gekost dan geraamd.

    3.

    De nieuwe kantoorruimte die in het najaar van 2007 zou worden verstrekt door NPIA, Bramshill, was in 2007 nog niet beschikbaar.

    4.

    De kosten voor het organiseren van Cepol-activiteiten waren lager dan berekend als gevolg van kostenbesparende oplossingen van organisatoren van de activiteiten.

    9.

    Cepol had in 2007 geen boekhoudsysteem dat voldeed aan het Financieel Reglement. In december 2007 werd een op papier gebaseerd systeem voor verplichtingen en voor de scheiding van functies vastgesteld, dat op 1 januari 2008 in werking is getreden. In juni 2008 werd ABAC ingevoerd. Nieuwe begrotingsonderdelen werden gebruikt als tijdelijke maatregel. Interne procedures zijn beoordeeld en aangepast om te waarborgen dat de geconstateerde fouten niet meer zullen voorkomen.

    10.

    In november 2007 heeft de raad van bestuur van Cepol een systeem van overeenkomsten tussen de nationale academies/instituten en Cepol vastgesteld; dit systeem is op 1 januari 2008 in werking getreden. Het systeem zal verder worden aangepast om tot een optimale transparantie te komen van de overeenkomsten die zijn gesloten met de academies/instituten. Een voorstel wordt in september besproken door de raad van bestuur.

    11.

    Het ontwerp van de rekeningen van het jaar 2007 was niet op 1 maart 2008 gereed, zoals vereist volgens het Financieel Reglement. De geconsolideerde verslagen werden opgesteld en vastgelegd overeenkomstig het Financieel Reglement en op 18 januari 2008 verzonden naar de rekenplichtige van de Commissie.

    12.

    Overeenkomstig de procedures in voorgaande jaren is de btw over het vierde kwartaal teruggevorderd in het eerste kwartaal van het volgende jaar. De btw over 2007 is inmiddels teruggevorderd.

    13.

    De uitvoeringsvoorschriften van het Financieel Reglement zijn in februari 2008 goedgekeurd door de raad van bestuur. Interne richtsnoeren voor het plaatsen van opdrachten zullen naar verwachting in september 2008 worden vastgesteld.

    14.

    De aanschaf van ICT-apparatuur vond plaats op basis van de „Catalyst Framework Agreement” en was in overeenstemming met de voorwaarden van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken aan Cepol, op een tijdstip dat Cepol nog geen rechtspersoonlijkheid had direct na haar start in 2004.

    15.

    Kosten betreffende het gebruik van mobiele telefoons en van de dienstauto's van Cepol zijn teruggevorderd. Er is een aanvang gemaakt met het terugvorderen van de taxi- en vervoerskosten. Ter controle op het gebruik van Cepol-middelen zal de terugvordering van de kosten achteraf worden geverifieerd door een externe onderneming.


    Top