Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0371

    Verordening (EU) 2016/371 van de Commissie van 15 maart 2016 tot weigering van een vergunning voor bepaalde gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen gaan (Voor de EER relevante tekst)

    C/2016/1487

    PB L 70 van 16.3.2016, p. 12–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/371/oj

    16.3.2016   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 70/12


    VERORDENING (EU) 2016/371 VAN DE COMMISSIE

    van 15 maart 2016

    tot weigering van een vergunning voor bepaalde gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen gaan

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen (1), en met name artikel 18, lid 5, eerste alinea,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Krachtens Verordening (EG) nr. 1924/2006 zijn gezondheidsclaims voor levensmiddelen verboden, tenzij de Commissie daarvoor overeenkomstig die verordening een vergunning heeft verleend en zij zijn opgenomen in een lijst van toegestane claims.

    (2)

    In Verordening (EG) nr. 1924/2006 wordt eveneens bepaald dat aanvragen voor een vergunning voor een gezondheidsclaim door exploitanten van levensmiddelenbedrijven bij de bevoegde nationale autoriteit van een lidstaat kunnen worden ingediend. De nationale bevoegde autoriteit moet geldige aanvragen doorsturen naar de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (hierna „de EFSA” genoemd) voor een wetenschappelijke beoordeling en naar de Commissie en de lidstaten ter informatie.

    (3)

    De EFSA moet een advies uitbrengen over de desbetreffende gezondheidsclaim.

    (4)

    De Commissie moet bij haar besluit over de verlening van een vergunning voor gezondheidsclaims rekening houden met het advies van de EFSA.

    (5)

    Ingevolge een aanvraag van InQpharm Europe Ltd, die werd ingediend overeenkomstig artikel 13, lid 5, van Verordening (EG) nr. 1924/2006, moest de EFSA een advies uitbrengen over een gezondheidsclaim met betrekking tot een getitreerd waterig extract van witte bonen (Phaseolus vulgaris L.) en het verliezen van lichaamsgewicht (vraag nr. EFSA-Q-2013-00973 (2)). De door de aanvrager voorgestelde claim luidde als volgt: „Helpt lichaamsgewicht te verliezen”.

    (6)

    Op 16 juli 2014 hebben de Commissie en de lidstaten het wetenschappelijk advies van de EFSA ontvangen, waarin werd geconcludeerd dat de verstrekte bewijzen onvoldoende waren om een oorzakelijk verband vast te stellen tussen het gebruik van het getitreerde waterige extract van witte bonen (Phaseolus vulgaris L.) en het verliezen van lichaamsgewicht. Aangezien de claim niet voldoet aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1924/2006, mag hij niet worden toegestaan.

    (7)

    Ingevolge een aanvraag van Natural Alternative International, Inc. (NAI), die werd ingediend overeenkomstig artikel 13, lid 5, van Verordening (EG) nr. 1924/2006, moest de EFSA advies uitbrengen over een gezondheidsclaim met betrekking tot β-alanine en een toename van de lichamelijke prestaties tijdens korte, intensieve inspanningen (vraag nr. EFSA-Q-2013-00974 (3)). De door de aanvrager voorgestelde claim luidde als volgt: „β-alanine verhoogt de prestaties tijdens korte, intensieve inspanningen”.

    (8)

    Op 16 juli 2014 hebben de Commissie en de lidstaten het wetenschappelijk advies van de EFSA ontvangen, waarin werd geconcludeerd dat er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen het gebruik van β-alanine en een toename van de lichamelijke prestaties tijdens korte, intensieve inspanningen. Aangezien de claim niet voldoet aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1924/2006, mag hij niet worden toegestaan.

    (9)

    Ingevolge een aanvraag van de Federación Nacional de Industrias Lácteas (FeNIL), die werd ingediend overeenkomstig artikel 13, lid 5, van Verordening (EG) nr. 1924/2006, moest de EFSA een advies uitbrengen over een gezondheidsclaim met betrekking tot magere yoghurt en gefermenteerde melk die voldoen aan de specificaties „vetarm”, „suikerarm”, „eiwitrijk”, „bron van calcium” en „bron van vitamine D” voor voedingsclaims en een vermindering van het lichaams- en visceraal vet en de instandhouding van de vetvrije massa van het lichaam in het kader van een caloriearm dieet (vraag nr. EFSA-Q-2014-00126 (4)). De door de aanvrager voorgestelde claim luidde als volgt: „Magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen, met toegevoegde vitamine D en zonder toegevoegde suikers, helpen het lichaams- en visceraal vet te verminderen in het kader van een caloriearm dieet”.

    (10)

    Op 7 januari 2015 hebben de Commissie en de lidstaten het wetenschappelijk advies van de EFSA ontvangen, waarin werd geconcludeerd dat er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen het gebruik van magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen die voldoen aan de specificaties „vetarm”, „suikerarm”, „eiwitrijk”, „bron van calcium” en „bron van vitamine D” voor voedingsclaims en een vermindering van het lichaams- en visceraal vet en de instandhouding van de vetvrije massa van het lichaam in het kader van een caloriearm dieet. In dat advies heeft de EFSA eveneens opgemerkt dat de aanvrager geen op mensen uitgevoerde onderzoeken heeft verstrekt waaruit conclusies zouden kunnen worden getrokken voor de wetenschappelijke onderbouwing van de claim. Aangezien de claim niet voldoet aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1924/2006, mag hij niet worden toegestaan.

    (11)

    Ingevolge een aanvraag van de Federación Nacional de Industrias Lácteas (FeNIL), die werd ingediend overeenkomstig artikel 13, lid 5, van Verordening (EG) nr. 1924/2006, moest de EFSA een advies uitbrengen over een gezondheidsclaim met betrekking tot magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen die voldoen aan de specificaties „vetarm”, „suikerarm”, „eiwitrijk”, „bron van calcium” en „bron van vitamine D” voor voedingsclaims en de instandhouding van de vetvrije massa van het lichaam in het kader van een caloriearm dieet (vraag nr. EFSA-Q-2014-00127 (5)). De door de aanvrager voorgestelde claim luidde als volgt: „Magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen, met toegevoegde vitamine D en zonder toegevoegde suikers, helpen de vetvrije massa van het lichaam (spieren en botten) in stand te houden in het kader van een caloriearm dieet”.

    (12)

    Op 7 januari 2015 hebben de Commissie en de lidstaten het wetenschappelijk advies van de EFSA ontvangen, waarin werd geconcludeerd dat er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen het gebruik van magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen die voldoen aan de specificaties „vetarm”, „suikerarm”, „eiwitrijk”, „bron van calcium” en „bron van vitamine D” voor voedingsclaims en de instandhouding van de vetvrije massa van het lichaam in het kader van een caloriearm dieet. In dat advies heeft de EFSA eveneens opgemerkt dat de aanvrager geen op mensen uitgevoerde onderzoeken heeft verstrekt waaruit conclusies zouden kunnen worden getrokken voor de wetenschappelijke onderbouwing van de claim. Aangezien de claim niet voldoet aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1924/2006, mag hij niet worden toegestaan.

    (13)

    Ingevolge een aanvraag van Avesthagen Limited, die werd ingediend overeenkomstig artikel 13, lid 5, van Verordening (EG) nr. 1924/2006, moest de EFSA een advies uitbrengen over een gezondheidsclaim met betrekking tot Teestar™, een door zijn gehalte aan galactomannan getitreerd extract van fenegriekzaad, en een vermindering van de postprandiale glykemische respons (vraag nr. EFSA-Q-2014-00153 (6)). De door de aanvrager voorgestelde claim luidde als volgt: „Teestar™ verlaagt de bloedglucosespiegels”.

    (14)

    Op 8 januari 2015 hebben de Commissie en de lidstaten het wetenschappelijk advies van de EFSA ontvangen, waarin werd geconcludeerd dat er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen het gebruik van Teestar™, een door zijn gehalte aan galactomannan getitreerd extract van fenegriekzaad, en een vermindering van de postprandiale glykemische respons. In dat advies heeft de EFSA eveneens opgemerkt dat het ontbreekt aan bewijzen van een effect van Teestar™ op de postprandiale glykemische respons bij de mens en dat op dieren uitgevoerde onderzoeken naar potentiële mechanismen de claim niet wetenschappelijk onderbouwen. Aangezien de claim niet voldoet aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1924/2006, mag hij niet worden toegestaan.

    (15)

    Bij het nemen van de in deze verordening vastgestelde maatregelen is rekening gehouden met de opmerkingen van de aanvragers die de Commissie overeenkomstig artikel 16, lid 6, van Verordening (EG) nr. 1924/2006 heeft ontvangen.

    (16)

    De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    De in de bijlage bij deze verordening vermelde gezondheidsclaims worden niet opgenomen in de EU-lijst van toegestane claims zoals bedoeld in artikel 13, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1924/2006.

    Artikel 2

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 15 maart 2016.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  PB L 404 van 30.12.2006, blz. 9.

    (2)  EFSA Journal 2014;12(7):3754.

    (3)  EFSA Journal 2014;12(7):3755.

    (4)  EFSA Journal 2015;13(1):3948.

    (5)  EFSA Journal 2015;13(1):3949.

    (6)  EFSA Journal 2015;13(1):3952.


    BIJLAGE

    Afgewezen gezondheidsclaim

    Aanvraag — Toepasselijke bepalingen van Verordening (EG) nr. 1924/2006

    Nutriënt, stof, levensmiddel of levensmiddelencategorie

    Claim

    Referentie EFSA-advies

    Gezondheidsclaim overeenkomstig artikel 13, lid 5, die is gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs en/of die een verzoek om bescherming van door eigendomsrechten beschermde gegevens inhoudt

    Getitreerd waterig extract van witte bonen (Phaseolus vulgaris L.)

    Helpt lichaamsgewicht te verliezen

    Q-2013-00973

    Gezondheidsclaim overeenkomstig artikel 13, lid 5, die is gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs en/of die een verzoek om bescherming van door eigendomsrechten beschermde gegevens inhoudt

    β-alanine

    β-alanine verhoogt de prestaties tijdens korte, intensieve inspanningen

    Q-2013-00974

    Gezondheidsclaim overeenkomstig artikel 13, lid 5, die is gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs en/of die een verzoek om bescherming van door eigendomsrechten beschermde gegevens inhoudt

    Magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen die voldoen aan de specificaties „vetarm”, „suikerarm”, „eiwitrijk”, „bron van calcium” en „bron van vitamine D” voor voedingsclaims

    Magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen, met toegevoegde vitamine D en zonder toegevoegde suikers, helpen het lichaams- en visceraal vet te verminderen in het kader van een caloriearm dieet

    Q-2014-00126

    Gezondheidsclaim overeenkomstig artikel 13, lid 5, die is gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs en/of die een verzoek om bescherming van door eigendomsrechten beschermde gegevens inhoudt

    Magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen die voldoen aan de specificaties „vetarm”, „suikerarm”, „eiwitrijk”, „bron van calcium” en „bron van vitamine D” voor voedingsclaims

    Magere yoghurt en gefermenteerde melk met levende yoghurtculturen, met toegevoegde vitamine D en zonder toegevoegde suikers, helpen de vetvrije massa van het lichaam (spieren en botten) in stand te houden in het kader van een caloriearm dieet

    Q-2014-00127

    Gezondheidsclaim overeenkomstig artikel 13, lid 5, die is gebaseerd op nieuw wetenschappelijk bewijs en/of die een verzoek om bescherming van door eigendomsrechten beschermde gegevens inhoudt

    Teestar™, een door zijn gehalte aan galactomannan getitreerd extract van fenegriekzaad

    Teestar™ verlaagt de bloedglucosespiegels

    Q-2014-00153


    Top