Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009E0788

Gemeenschappelijk Standpunt 2009/788/GBVB van de Raad van 27 oktober 2009 betreffende beperkende maatregelen tegen de Republiek Guinee

PB L 281 van 28.10.2009, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/10/2010; opgeheven door 32010D0638

ELI: http://data.europa.eu/eli/compos/2009/788/oj

28.10.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 281/7


GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT 2009/788/GBVB VAN DE RAAD

van 27 oktober 2009

betreffende beperkende maatregelen tegen de Republiek Guinee

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name op artikel 15,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Op 29 september 2009 heeft de Europese Unie (EU) het gewelddadig optreden van de veiligheidstroepen tegen politieke demonstranten in Conakry op 28 september scherp veroordeeld en aangedrongen op de vrijlating van de gearresteerde demonstranten en leden van de oppositie. De Europese Unie heeft de autoriteiten in de Republiek opgeroepen onverwijld een diepgaand onderzoek naar de incidenten in te stellen.

(2)

Op 6 oktober 2009 heeft de Europese Unie, geschokt door de gemelde mensenrechtenschendingen na dit optreden en zeer bezorgd over de ontwikkelingen in de Republiek Guinee, er bij de Nationale Raad voor Democratie en Ontwikkeling (NCDD), de politieke partijen en alle belanghebbende actoren in de Republiek Guinee op aangedrongen onverwijld maatregelen te nemen om de rechtsstaat te herstellen en het land terug te brengen op de weg naar constitutionele orde en democratie.

(3)

Gezien de ernst van de huidige situatie in de Republiek Guinee acht de Raad het noodzakelijk maatregelen te nemen die gericht zijn tegen de leden van de NCDD en met hen geassocieerde personen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige repressie of de politieke impasse in het land en een wapenembargo tegen de Republiek Guinee in te stellen.

HEEFT HET VOLGENDE GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT VASTGESTELD:

Artikel 1

De verkoop en levering aan de Republiek Guinee, en de overbrenging of uitvoer naar dat land van wapens en alle soorten aanverwant materieel, waaronder wapens en munitie, militaire voertuigen en militaire uitrusting, paramilitaire uitrusting en onderdelen daarvoor, door onderdanen van de lidstaten of vanaf het grondgebied van de lidstaten of met gebruik van onder hun vlag varende schepen of tot hun nationale luchtvaartmaatschappij behorende vliegtuigen, is verboden.

Artikel 2

1.   Artikel 1 is niet van toepassing op:

a)

de verkoop, levering, overbrenging of uitvoer van niet-dodelijke militaire uitrusting die uitsluitend is bedoeld voor humanitair of beschermend gebruik, of voor programma’s voor institutionele opbouw van de Verenigde Naties (VN), de Europese Unie en de Gemeenschap, of voor crisisbeheersingsoperaties van de Europese Unie en de VN;

b)

de verkoop, levering, overbrenging of uitvoer van andere voertuigen dan gevechtsvoertuigen, die zijn gemaakt van of uitgerust met materiaal dat bescherming biedt tegen kogels en die uitsluitend bestemd zijn voor de bescherming van personeel van de Europese Unie en haar lidstaten in de Republiek Guinee;

mits deze uitvoer van tevoren door de bevoegde autoriteit is goedgekeurd.

2.   Artikel 1 is niet van toepassing op beschermende kleding, met inbegrip van kogelvrije vesten en militaire helmen, die door personeel van de VN, personeel van de Europese Unie, de Gemeenschap of haar lidstaten, vertegenwoordigers van de media, medewerkers van humanitaire en ontwikkelingsorganisaties en daarmee geassocieerd personeel, louter voor persoonlijk gebruik tijdelijk naar de Republiek Guinee worden uitgevoerd.

Artikel 3

1.   De lidstaten nemen de nodige maatregelen om de binnenkomst op of doorreis via hun grondgebied te beletten van de in de bijlage vermelde leden van de NCDD en met hen geassocieerde personen, die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige repressie van 28 september 2009 of de politieke impasse in het land.

2.   Lid 1 houdt niet in dat de lidstaten verplicht zijn hun eigen onderdanen de toegang tot het grondgebied te ontzeggen.

3.   Lid 1 laat gevallen onverlet waarin lidstaten uit hoofde van het internationale recht gebonden zijn, en wel:

a)

als gastland van een internationale intergouvernementele organisatie;

b)

als gastland van een internationale conferentie die is bijeengeroepen door, of plaatsvindt onder auspiciën van de VN; of

c)

krachtens een multilaterale overeenkomst die voorrechten en immuniteiten verleent; of

d)

krachtens het Concordaat (Verdrag van Lateranen) van 1929, dat werd gesloten tussen de Heilige Stoel (Vaticaanstad) en Italië.

4.   Lid 3 wordt ook geacht van toepassing te zijn op gevallen waarin een lidstaat optreedt als gastland van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

5.   De Raad wordt naar behoren geïnformeerd over alle gevallen waarin een lidstaat krachtens lid 3 of lid 4 een ontheffing verleent.

6.   De lidstaten kunnen vrijstellingen van de krachtens lid 1 opgelegde maatregelen verlenen voor reizen die plaatsvinden op grond van dringende humanitaire noden, of om vergaderingen van intergouvernementele instanties, met inbegrip van door de Europese Unie geïnitieerde vergaderingen, of vergaderingen waarvoor een lidstaat als fungerend voorzitter van de OVSE als gastheer optreedt, bij te wonen wanneer een politieke dialoog wordt gevoerd waarbij de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat in de Republiek Guinee rechtstreeks worden bevorderd.

7.   Een lidstaat die de in lid 6 bedoelde vrijstellingen wil verlenen, brengt zulks schriftelijk ter kennis van de Raad. De vrijstelling wordt geacht te zijn toegestaan, tenzij door één of meer leden van de Raad binnen twee werkdagen na ontvangst van de kennisgeving van de voorgestelde vrijstelling, schriftelijk bezwaar wordt gemaakt bij de Raad. Indien door één of meer leden van de Raad bezwaar wordt gemaakt, kan de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen besluiten de voorgestelde vrijstelling te verlenen.

8.   Wanneer een lidstaat krachtens de leden 3, 4, 6 en 7 een machtiging verleent tot binnenkomst op of doorreis via zijn grondgebied van de in de bijlage vermelde personen, dan geldt deze machtiging uitsluitend voor het doel waarvoor ze is verleend en voor de daarbij betrokken personen.

Artikel 4

De Raad neemt op voorstel van een lidstaat of van de Commissie de wijzigingen van de lijst in de bijlage aan die op grond van de politieke ontwikkelingen in de Republiek Guinee nodig zijn.

Artikel 5

Om het effect van voornoemde maatregelen zo groot mogelijk te maken, moedigt de Europese Unie derde landen aan soortgelijke beperkende maatregelen als de in dit gemeenschappelijk standpunt genoemde te treffen.

Artikel 6

Dit gemeenschappelijk standpunt is van toepassing gedurende een periode van twaalf maanden. Het wordt voortdurend getoetst. Het wordt zo nodig verlengd of gewijzigd indien de Raad van oordeel is dat de doelstellingen ervan niet zijn verwezenlijkt.

Artikel 7

Dit gemeenschappelijk standpunt treedt in werking op de dag van zijn vaststelling.

Artikel 8

Dit gemeenschappelijk standpunt wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Luxemburg, 27 oktober 2009.

Voor de Raad

De voorzitter

C. BILDT


BIJLAGE

Lijst van personen bedoeld in artikel 3, lid 1

 

Naam (en eventuele aliassen)

Nadere gegevens (functie/titel, geboortedatum en -plaats, nummer paspoort/identiteitsbewijs)

1.

Kapitein Moussa Dadis CAMARA

Voorzitter van de CNDD (Conseil National pour la Démocratie et le Développement - Nationale Raad voor Democratie en Ontwikkeling)

geboortedatum: 01/01/1964 of 29/12/1968

Nummer paspoort: R0001318

2.

Generaal Mamadouba Toto CAMARA

Minister van Veiligheid en Burgerbescherming en lid van de CNDD

3.

Generaal Sékouba KONATÉ

Minister van Defensie en lid van de CNDD

Geboortedatum: 01/01/1964

Nummer paspoort: R0003405

4.

Kolonel Mathurin BANGOURA

Minister van Telecommunicatie en van Nieuwe Informatietechnologie en lid van de CNDD

Geboortedatum: 15/11/1962

Nummer paspoort: R0003491

5.

Luitenant-kolonel Aboubacar Sidiki (alias Idi Amin) CAMARA

Minister, permanent secretaris van de CNDD, op 26/01/2009 ontslagen uit het leger

6.

Majoor Oumar BALDÉ

Lid van de CNDD

Geboortedatum: 26/12/1964

Nummer paspoort: R0003076

7.

Majoor Mamadi MARA

Lid van de CNDD

8.

Majoor Almamy CAMARA

Lid van de CNDD

Geboortedatum: 17/10/75

Nummer paspoort: R0023013

9.

Luitenant-kolonel Mamadou Bhoye DIALLO

Lid van de CNDD

Geboortedatum: 01/01/1956

Nummer paspoort: Service R0001855

10.

Kapitein Koulako BÉAVOGUI

Lid van de CNDD

11.

Luitenant-kolonel Kandia MARA

Lid van de CNDD

Nummer paspoort: R0178636

12.

Kolonel Sékou MARA

Adjunct-directeur van de nationale politie, lid van de CNDD

13.

Morciré CAMARA

Lid van de CNDD

Geboortedatum: 01/01/1949

Nummer paspoort: R0003216

14.

Alpha Yaya DIALLO

Lid van de CNDD

15.

Majoor Mamadou Korka DIALLO

Minister van Handel, Industrie en van het MKB en lid van de CNDD

Geboortedatum: 19/02/1962

16.

Majoor Kelitigui FARO

Minister, secretaris-generaal vallend onder de president van de Republiek, en lid van de CNDD

Geboortedatum: 03/08/1972

Nummer paspoort: R0003410

17.

Kolonel Fodeba TOURÉ

Minister van Jeugdzaken en lid van de CNDD,

ontslagen uit het leger op 07/05/2009.

Geboortedatum: 07/06/1961

Nummer paspoort: R0003417 /R0002132

18.

Majoor Cheick Tidiane CAMARA

Lid van de CNDD

19.

Kolonel Sékou (alias Sékouba) SAKO

Lid van de CNDD

20.

Luitenant Jean-Claude PIVI (alias COPLAN)

Minister voor de Beveiliging van de President lid van de CNDD

21.

Luitenant Saa Alphonse TOURÉ

Lid van de CNDD

22.

Majoor Moussa KEITA

Minister, permanent secretaris van de CNDD, belast met de betrekkingen met de instellingen van de Republiek en lid van de CNDD

23.

Luitenant-kolonel Aïdor (alias Aëdor) BAH

Lid van de CNDD

24.

Majoor Bamou LAMA

Lid van de CNDD

25.

De heer Mohamed Lamine KABA

Lid van de CNDD

26.

Kapitein Daman (alias Dama) CONDÉ

Lid van de CNDD

27.

Majoor Aboubacar Amadou DOUMBOUYA

Lid van de CNDD

28.

Kapitein Moussa Tiégboro CAMARA

Minister, vallend onder de president, belast met de speciale diensten ter bestrijding van drugshandel en zware criminaliteit, en lid van de CNDD

Geboortedatum: 01/01/1968

Nummer paspoort: 7190

29.

Kapitein Issa CAMARA

Gouverneur van Mamou en lid van de CNDD

30.

Kolonel Dr. Abdoulaye Chérif DIABY

Minister van Volksgezondheid en Volkshygiëne en lid van de CNDD

Geboortedatum: 26/02/1957

Nummer paspoort: 13683

31.

Mamady CONDÉ

Lid van de CNDD (permanent vertegenwoordiger bij de VN)

Geboortedatum: 28/11/1952

Nummer paspoort: R0003212

32.

S-Lt.Cheikh Ahmed TOURÉ

Lid van de CNDD

33.

Majoor Aboubacar Biro CONDÉ

Lid van de CNDD

Geboortedatum: 15/10/1962

Nummer paspoort: 2443

34.

Bouna KEITA

Lid van de CNDD

35.

Idrissa CHERIF

Kabinet van de president

Geboortedatum: 13/11/1967

Nummer paspoort: R0105758

36.

De heer Mamoudou CONDÉ

Staatssecretaris, belast met strategische aangelegenheden en duurzame ontwikkeling

Geboortedatum: 09/12/1960

Nummer paspoort: R0020803

37.

Luitenant Aboubacar Chérif (alias Toumba) DIAKITÉ

Adjudant van de president

38.

Ibrahima Khalil DIAWARA

Speciaal adviseur van „Toumba” Diakité

Geboortedatum: 01/01/1976

Nummer paspoort: R0000968

39.

S-Lt. Marcel KOIVOGUI

Plaatsvervanger van Toumba Diakité

40.

De heer Papa Koly KOUROUMA

Minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling

Geboortedatum: 03/11/1962

Nummer paspoort: R11914

41.

Nouhou THIAM

Woordvoerder van de CNDD

42.

Kapitein van politie Théodore KOUROUMA

Toegevoegd aan het kabinet van de president

Geboortedatum: 13/05/1971

Nummer paspoort: Service R0001204


Top