Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020TJ0249

    Vispārējās tiesas spriedums (ceturtā palāta), 2022. gada 16. marts.
    Abdelkader Sabra pret Eiropas Savienības Padomi.
    Kopējā ārpolitika un drošības politika – Ierobežojoši pasākumi pret Sīriju – Līdzekļu iesaldēšana – Kļūdas vērtējumā – Vadoša uzņēmēja, kas darbojas Sīrijā, kritērijs – Prezumpcija par saikni ar Sīrijas režīmu – Prezumpcijas atspēkošana.
    Lieta T-249/20.

    ECLI identifier: ECLI:EU:T:2022:140

    Asia T-661/20

    NV

    vastaan

    vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava Euroopan unionin virasto

    Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio (neljäs jaosto) 23 päivänä maaliskuuta 2022

    Henkilöstö – Väliaikaiset toimihenkilöt – eu-LISAn henkilöstö – Kurinpitomenettely – Kurinpitoseuraamus – Varoitus – Hallinnollisia tutkimuksia koskevat täytäntöönpanosäännökset – Lainvastaisuusväite – Henkilöstösääntöjen 110 artikla – Henkilöstökomitean kuulematta jättäminen – Puolustautumisoikeudet ja oikeus tulla kuulluksi – Henkilöstösääntöjen 12, 12a, 17 ja 19 artikla – Arviointivirhe – Hyvän hallinnon periaate – Henkilöstösääntöjen liitteessä IX oleva 10 artikla – Huolenpitovelvollisuus – Vastuu – Aineeton vahinko

    1. Henkilöstökanne – Lainvastaisuusväite – Säädökset, päätökset ja muut toimet, joiden lainvastaisuuteen voidaan vedota – Riidanalaisen päätöksen perustana olevat yleiset säädökset, päätökset ja muut toimet – Riidanalaisen toimen ja riitautetun yleisesti sovellettavan toimen välisen oikeudellisen yhteyden välttämättömyys – Yleisten täytäntöönpanosäännösten riitauttaminen – Riidanalaista säädöstä ei ole hyväksytty näiden yleisten täytäntöönpanosäännösten perusteella – Tutkimatta jättäminen

      (SEUT 277 artikla; henkilöstösääntöjen 110 artikla)

      (ks. 41-45 ja 49-53 kohta)

    2. Henkilöstö – Henkilöstösäännöt – Yleiset täytäntöönpanosäännökset – Hyväksymismenettely – Hallinnon velvollisuus kuulla henkilöstökomiteaa – Soveltamisala – Rajoitukset – Velvollisuus noudattaa henkilöstökomitean lausuntoa – Tällaisen velvollisuuden puuttuminen

      (henkilöstösääntöjen 110 artikla)

      (ks. 57-59 kohta)

    3. Henkilöstö – Oikeudet ja velvollisuudet – Tehtävien hoitamiseen liittyvien tietojen ilmaiseminen – Ennakkolupaa koskeva velvollisuus – Tarkoitus – Soveltamisala – Ilmoittaminen poliisille ristiriitaisesta henkilösuhteesta työpaikalla – Tällaisen ilmoituksen pois sulkeminen

      (SEUT 339 artikla; henkilöstösääntöjen 17 artikla)

      (ks. 134, 135 ja 139 kohta)

    4. Henkilöstö – Oikeudet ja velvollisuudet – Todistaminen kansallisessa tuomioistuimessa – Ennakkolupaa koskeva velvollisuus – Soveltamisala – Laaja tulkinta – Ilmoittaminen poliisille työpaikalla aiheutuneesta tilanteesta – Tällaisen ilmoituksen salliminen – Poikkeus – Kyseiseen henkilöön kohdistuva välitön vaara

      (henkilöstösääntöjen 19 artikla)

      (ks. 137-143, 151 ja 152 kohta)

    5. Henkilöstö – Oikeudet ja velvollisuudet – Tehtävien nauttiman arvonannon noudattaminen – Ulottuvuus

      (henkilöstösääntöjen 12 artikla)

      (ks. 166 kohta)

    Tiivistelmä

    Kantajana oleva NV on väliaikaisena toimihenkilönä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyvien laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavassa Euroopan unionin virastossa (eu-LISA).

    Kantaja oli ilmoittanut poliisille tilanteen jälkeen, jossa eu-LISAn toinen toimihenkilö ja kollega A oli uhannut häntä suullisesti ja fyysisesti, että hän pelkäsi oman ja perheensä turvallisuuden puolesta. Kantaja teki myös avustamispyynnön A:n osalta. Hallinnollinen tutkimus aloitettiin myöhemmin kantajan A:ta vastaan esittämiin väitteisiin, jotka koskivat työpaikkakiusaamista, liittyvien merkityksellisten tosiseikkojen ja olosuhteiden selvittämiseksi kokonaisuudessaan. Tämän tutkimuksen aikana ilmeni, että kantaja oli jättänyt noudattamatta henkilöstösääntöjen mukaista velvollisuuttaan pyytää ennakkolupaa eu-LISAlta, ennen kuin hän kääntyi poliisin puoleen ilmoittaakseen ristiriitaisesta henkilösuhteestaan A:n kanssa.

    Tutkimuksen päätyttyä kantajalle annettiin kurinpitoseuraamukseksi varoitus (jäljempänä riidanalainen päätös). Kantajan tätä päätöstä koskevan valituksen tultua hylätyksi hän nosti kumoamiskanteen unionin yleisessä tuomioistuimessa.

    Unionin yleinen tuomioistuin hylkää kanteen ja esittää täsmennyksiä välittömän yhteyden osalta, jonka on oltava toimen, jonka lainvastaisuuteen vedotaan, ja riidanalaisen päätöksen välillä, jotta lainvastaisuusväite otetaan tutkittavaksi. Lisäksi Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen (jäljempänä henkilöstösäännöt) 17 ja 19 artiklan soveltamisalan osalta unionin yleinen tuomioistuin täsmentää niitä tapauksia, joissa ei edellytetä ennakkolupaa hallinnolta tehtävien hoidossa saatujen tietojen ilmaisemiseksi ja tulkitsee käsitettä ”oikeudellisessa menettelyssä – – ilmaista”.

    Unionin yleisen tuomioistuimen arviointi

    Unionin yleinen tuomioistuin muistuttaa aluksi, että soveltamisalaltaan yleistä toimea koskevan lainvastaisuusväitteen tutkittavaksi ottamiseksi riidanalaisen toimen ja lainvastaisuusväitteen kohteena olevan toimen välillä on oltava välitön oikeudellinen yhteys. Myös riidanalaisen päätöksen perustelujen tulee liittyä läheisesti kanneperusteeseen, joka koskee soveltamisalaltaan yleisen säädöksen lainvastaisuutta. Unionin yleinen tuomioistuin toteaa tältä osin, että yhtäältä riidanalaisen päätöksen perustelujen, jotka koskevat henkilöstösääntöjen 12 ja 12a artiklan sekä 17 ja 19 artiklan rikkomista, ja toisaalta hallinnollisia tutkimuksia koskevien täytäntöönpanosäännösten lainvastaisuutta koskevan kanneperusteen, joka perustuu siihen, että henkilöstökomiteaa ei kuultu ennen näiden säännösten antamista, välillä ei voida kuitenkaan todeta olevan mitään läheistä yhteyttä.

    On totta, että henkilöstösääntöjen 110 artiklassa asetetaan vaatimus, joka koskee henkilöstökomitean kuulemista ennen hallinnollisia tutkimuksia koskevien täytäntöönpanosäännösten antamista. Tämä kuuleminen ei kuitenkaan merkitse sitä, että tämän komitean lausuntoa olisi noudatettava. Henkilöstökomitean kuulematta jättäminen ei missään tapauksessa riitä osoittamaan, että hallinnollisia tutkimuksia koskevat täytäntöönpanosäännökset olisivat voineet olla erilaisia ja että kantajan menettelyllisiä takeita olisi loukattu.

    Unionin yleinen tuomioistuin täsmentää seuraavaksi henkilöstösääntöjen 17 artiklan soveltamisalan osalta, että tässä artiklassa muistutetaan virkamiehen salassapitovelvollisuudesta ja asetetaan erityisesti velvollisuus pyytää lupaa tietojen ilmaisemiseen, jotka kuuluvat luonteeltaan salassapitovelvollisuuden piiriin. Tästä seuraa, että henkilöstösääntöjen 17 artikla ei koske tilannetta, jossa virkamies kääntyy poliisin puoleen ilmoittaakseen ristiriitaisesta henkilösuhteesta kollegan kanssa työpaikallaan.

    Unionin yleinen tuomioistuin toteaa henkilöstösääntöjen 19 artiklan soveltamisalan osalta, että se kattaa kaikki tilanteet, joissa virkamies ilmaisee missään oikeudellisessa menettelyssä ”millään perusteella” tietoja, jotka hän on saanut tietoonsa tehtäviään hoitaessaan, erottamatta toisistaan tällaisten tietojen käyttämistä todistajana kuulemisessa tai oikeudellisen käsittelyn aloittamisessa kansallisessa tuomioistuimessa esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisellä. Tilanne, jossa virkamies kutsutaan todistajaksi oikeudenkäyntiin, ei näin ollen ole ainoa henkilöstösääntöjen 19 artiklassa tarkoitetuista tilanteista.

    Vaikka on lopuksi huomattava, että tietyssä määrin henkilöstösääntöjen 17 ja 19 artiklassa pyritään molemmissa salassapitovelvollisuuden varmistamisen tavoitteeseen ja näin ollen kyseisen toimielimen mukaan ottamiseen siltä osin kuin on kyse tietojen, jotka virkamies on saanut tietoonsa tehtäviään hoitaessaan, ilmaisemisesta ulkopuolisille, niiden soveltamisalat on kuitenkin erotettava toisistaan. Henkilöstösääntöjen 17 artiklassa pyritään estämään toimielimen toimintaan ja maineeseen kohdistuva vaikutus ja sitä sovelletaan tilanteessa, jossa virkamies aikoo ilmaista tietoja, jotka kuuluvat luonteeltaan salassapitovelvollisuuden piiriin. Henkilöstösääntöjen 19 artikla sitä vastoin koskee tilannetta, jossa virkamies aikoo ilmaista oikeudellisessa menettelyssä seikkoja, jotka liittyvät ristiriitaiseen henkilösuhteeseen työpaikalla ja jotka eivät luonteeltaan kuulu salassapitovelvollisuuden piiriin mutta jotka voivat vaikuttaa toimielimen toimintaan ja maineeseen. Unionin yleinen tuomioistuin myöntää tältä osin, että tietyissä tilanteissa ja erityisesti silloin, kun on kyse yhteyden ottamisesta poliisiin työpaikalla sattuneista tapahtumista ilmoittamiseksi, voi olla perusteltua poiketa henkilöstösääntöjen 19 artiklan mukaisesta ennakkolupajärjestelmästä, jos kyseinen virkamies tai toimihenkilö on välittömässä vaarassa.

    Top