EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE1268

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elohopeasta ja asetuksen (EY) N:o 1102/2008 kumoamisesta” (COM(2016) 39 final – 2016/023 (COD))

EUVL C 303, 19.8.2016, p. 122–126 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 303/122


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elohopeasta ja asetuksen (EY) N:o 1102/2008 kumoamisesta”

(COM(2016) 39 final – 2016/023 (COD))

(2016/C 303/17)

Esittelijä:

Vladimír NOVOTNÝ

Euroopan parlamentti päätti 4. helmikuuta 2016 ja neuvosto 18. helmikuuta 2016 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 192 artiklan 1 kohdan, 207 artiklan ja 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elohopeasta ja asetuksen (EY) N:o 1102/2008 kumoamisesta”

(COM(2016) 39 final – 2016/023 (COD)).

Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 11. toukokuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 25.–26. toukokuuta 2016 pitämässään 517. täysistunnossa (toukokuun 25. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 153 ääntä puolesta ja 2 vastaan 3:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

Komitea suosittaa varauksetta, että ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi elohopeasta ja asetuksen (EY) N:o 1102/2008 kumoamisesta hyväksytään. Sen myötä käynnistetään Minamatan yleissopimuksen ratifiointi koko Euroopan unionin ja yksittäisten jäsenvaltioiden tasolla.

1.2

Elohopeapäästöt ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka edellyttää maailmanlaajuista ratkaisua, jollaisen Minamatan yleissopimus tarjoaa. EU on Japanin ohella keskeisiä ympäristön (ja väestön) elohopeakuormituksen vähentäjiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että elohopea ja elohopeayhdisteet jäävät ympäristöön pysyvästi.

1.3

Komitea toteaa, että elohopeaongelman ratkaisemiseksi globaalilla tasolla ja varsinkin itse unionissa toteutettujen EU:n järjestelmällisten toimien ansiosta ihmisen aiheuttamat elohopeapäästöt ovat vähentyneet 75 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja että voimassa olevat säädökset takaavat ihmisen aiheuttamien elohopeapäästöjen pienenevän asteittain vastaisuudessakin.

1.4

Komitea kehottaa varmistamaan, että EU:n lisätoimet ovat sopusoinnussa ratifioidun Minamatan yleissopimuksen voimaan tultua tapahtuvan täytäntöönpanon kanssa. Komitea on vakuuttunut siitä, että ensisijaisesti päästöjä mutta myös valmistusprosesseja ja tuotteita säätelevä oikeudellinen kehys on riittävä sopimuksessa asetettujen vaatimusten täyttämiseksi koko EU:n kilpailukyvyn kuitenkaan vaarantumatta.

1.5

Komitea pitää ensiarvoisen tärkeänä, että riittävä osa EU:n tieteellisestä ja tutkimuskapasiteetista käytetään elohopeaa ja sitä valmistusprosesseissa ja tuotteissa korvaavia aineita koskevien ongelmien ratkomiseen.

1.6

Lisäksi komitea kehottaa EU:n toimivaltaisia viranomaisia ja sopimuksen allekirjoittaneita EU:n jäsenvaltioita osallistumaan Minamatan yleissopimuksen ratifioinnin jälkeen ensimmäiseen elohopeayleissopimuksen osapuolten konferenssiin, joka on jo suunnitteilla, ja esittämään tuolloin uusia tietoja, jotta ihmisen aiheuttamia elohopeapäästöjä ja elohopean käyttöä tuotteissa ja valmistusprosesseissa voidaan edelleen vähentää.

2.   Johdanto

2.1

Elohopea on maaperässä luonnollisesti esiintyvä aine, jonka keskimääräinen pitoisuus maankuoressa on noin 0,05 mg/kg. Pitoisuudessa on kuitenkin suuria paikallisia vaihteluita. Elohopeaa on erittäin pieninä pitoisuuksina myös kaikkialla biosfäärissä. Se, että kasvit absorboivat elohopeaa, selittää hiilen, öljyn ja maakaasun kaltaisten polttoaineiden mutta myös biopolttoaineiden elohopeapitoisuudet. Elohopeapäästöjen kannalta on käytännössä sama, poltetaanko biomassaa vai hiiltä. Elohopean ja elohopeapäästöjen aiheuttamia ongelmia esitellään yksityiskohtaisesti YK:n ympäristöohjelman UNEPin asiakirjoissa (1).

2.2

Ympäristöön kerran päätynyt elohopea säilyy siellä ja kiertää eri muodoissa ilman, veden, sedimenttien, maaperän ja eliöiden välillä. Se voi muuttua (lähinnä mikrobiaineenvaihdunnassa) metyylielohopeaksi, jota voi kertyä eliöihin, etenkin vesistöjen ravintoketjuun (kalat ja merinisäkkäät). Elohopeaa ja muita raskasmetalleja pidetään maailmanlaajuisena ympäristöuhkana, koska ne ovat biokertyviä ja voivat levitä kauas ilmakehässä.

2.3

Eräissä osissa maailmaa – erityisesti EU:n ulkopuolella – huomattava osa väestöstä altistuu turvallisuusrajat selvästi ylittäville elohopeapitoisuuksille. Parhaiden arvioiden mukaan elohopeaa joutuu vuosittain koko maailmassa ihmisen toimesta ilmakehään 1 960 tonnia, josta EU:n osuus on 87,5 tonnia vuodessa (4,5 %). Maailmassa pääsee elohopeaa suoraan veteen noin 900 tonnia vuodessa, ja luontaisten päästöjen määrä (kallioperän eroosio ja tuliperäinen toiminta) on niin ikään noin 900 tonnia vuodessa. Lausunnon liitteessä I luodaan katsaus ihmisen toiminnasta aiheutuviin elohopeapäästöihin.

2.4

Vaikka elohopean maailmanlaajuinen kulutus on pienentynyt (kokonaiskysyntä on alle puolet 1980-luvun tasosta) ja elohopean hinta on alhainen, useissa maailman maissa elohopeaa tuotetaan edelleen kaivosteollisuudessa. Suurimmat tuottajat ovat Kiina ja Kazakstan. Euroopassa alkutuotanto loppui jo vuonna 2003, mutta elohopeaa erotetaan kaivannaisteollisuuden muiden prosessien ja mineraaliraaka-aineiden käsittelyn sivutuotteena. Kyseinen elohopea luokitellaan jätteeksi, ja sitä käsitellään jätelainsäädännön mukaisesti.

2.5

Suuria määriä elohopeaa tulee maailmanmarkkinoille myös kun elohopeaprosesseja käyttävien kloori-alkalilaitosten toimintoja muutetaan tai ne lopetetaan kokonaan maissa, missä – toisin kuin EU:ssa – kyseisen elohopean kauppa ei ole vielä kiellettyä.

2.6

Valtaosa ihmisen aiheuttamista päästöistä on peräisin hiilen poltosta ja polttoprosesseista, mm. terästeollisuudesta ja muiden kuin rautametallien tuotannosta. Kyse on EU:ssa lähinnä elohopeayhdisteiden immissioista asianomaisten pistemäisten päästölähteiden ympäristöön. Vaihtoehtoja kartoitettaessa arvioidaan elohopean talteenottoa yhdessä muiden aineiden kanssa savukaasujen puhdistusprosesseissa sekä erityisiä talteenottoprosesseja, mikäli tällaisten valikoivien prosessien käyttö on järkevää.

2.7

Toinen merkittävä ihmisen toiminnasta johtuva lähinnä alkuainemuotoisen elohopean päästöjen lähde on amalgaamin käyttö hampaiden täyteaineena. Vaikuttaa siltä, että nämä päästöt (etenkin niiden joutuminen vesiin) ovat paremmin hallittavissa ja että käytettävissä olevaa tekniikkaa hyödynnetään kehittyneissä maissa laajasti.

2.8

Komitea on tuonut kansalaisyhteiskunnan näkökannan haitallisiin elohopea- ja elohopeayhdistepäästöihin esille aiemmissa lausunnoissaan (2), joihin tämä lausunto luonnollisesti kytkeytyy.

3.   Komission asiakirja

3.1

Unioni ja 26 jäsenvaltiota ovat allekirjoittaneet elohopeaa koskevan uuden kansainvälisen yleissopimuksen. Nk. Minamatan yleissopimus kattaa maailmanlaajuisesti koko elohopean elinkaaren alkutuotannosta elohopeajätteen käsittelyyn. Yleissopimuksen tavoitteena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä ihmisten aiheuttamilta elohopea- ja elohopeayhdistepäästöiltä ilmaan, veteen ja maaperään. Unioni ja valtaosa jäsenvaltioista ovat allekirjoittaneet tämän uuden kansainvälisen elohopeayleissopimuksen, jolla on jo 128 allekirjoittajaa ja jonka on tähän mennessä ratifioinut 25 sopimusosapuolta (3).

3.2

Unionin säännöksiä tarkkaan arvioitaessa on löydetty muutamia lainsäädäntöpuutteita, jotka on korjattava sen varmistamiseksi, että unionin lainsäädäntö on yleissopimuksen määräysten mukainen (4). Tarkasteltavana olevalla ehdotuksella pyritään korjaamaan kyseiset puutteet, jotka liittyvät seuraaviin seikkoihin:

elohopean tuonti

tiettyjen lisättyä elohopeaa sisältävien tuotteiden vienti

elohopean käyttö tietyissä valmistusprosesseissa

uudet elohopean käyttötarkoitukset tuotteissa ja valmistusprosesseissa

elohopean käyttö pienimuotoisessa kullankaivussa

elohopean käyttö hammasamalgaamissa.

3.3

Oikeudellisen selkeyden vuoksi yleissopimuksesta johtuvat velvollisuudet, joita ei ole vielä saatettu osaksi EU:n lainsäädäntöä, olisi sisällytettävä yhteen säädökseen.

3.4

Johdonmukaisuutta ja oikeudellista selkeyttä olisi parannettava, ja tätä varten ehdotuksella olisi kumottava asetus (EY) N:o 1102/2008 ja korvattava se niin, että siihen sisältyvät merkittävät velvoitteet siirretään uuteen säädökseen, jos ne ovat tarpeen.

3.5

Aloitteen tavoitteet ovat yhdenmukaiset myös Eurooppa 2020 -strategian älykästä, osallistavaa ja kestävää kasvua koskevien tavoitteiden kanssa. Ehdotuksella tasoitetaan elohopeaa ja elohopeayhdisteitä käyttävien tai niitä tahattomasti vapauttavien teollisuusprosessien sekä lisättyä elohopeaa sisältävien tuotteiden valmistuksen ja kaupan alan maailmanlaajuisia toimintaedellytyksiä, mikä puolestaan parantaa unionin teollisuuden kilpailukykyä.

3.6

Lisäksi unionin säännöstöä yksinkertaistetaan ja selkeytetään mahdollisuuksien mukaan täytäntöönpanon parantamiseksi ja tehostamiseksi.

3.7

Vaikutustenarvioinnissa päädyttiin siihen, että Minamatan yleissopimuksen ratifioinnin ja täytäntöönpanon myötä EU saa merkittäviä ympäristöön ja ihmisten terveyteen liittyviä hyötyjä pääasiassa muualta maailmasta peräisin olevien elohopeapäästöjen odotetun vähentymisen vuoksi.

4.   Yleistä

4.1

Komitea kannattaa ehdotetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymistä, sillä siihen huipentuvat pitkään jatkuneet toimet, joiden tavoitteena on laatia vastuullinen oikeudellinen kehys elohopean ja elohopeayhdisteiden haitallisten vaikutusten rajoittamiseksi koko maailmassa pitkällä aikavälillä ja pysyvästi. Komitea toteaa, että asetusehdotus vastaa täysin perustavoitetta, joka on terveyden ja ympäristön suojeleminen elohopean haittavaikutuksilta.

4.2

Komitea arvostaa suuresti EU:n toimielimiltä ja myös yksittäisiltä jäsenvaltioilta Minamatan yleissopimuksen laadintaan, siitä käytyihin neuvotteluihin ja sopimuksen ratifiointiin saatua panosta.

4.3

Komitea antaa niin ikään paljon arvoa sille, että koko prosessissa on sovellettu ja yhä sovelletaan olennaisen tärkeitä toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteita tämän kuitenkaan heikentämättä koko EU:n tasolla ja kansainvälisellä tasolla hyväksyttyjen säädösten tehoa.

4.4

Komitea on vakuuttunut, että EU:n toimet edistävät Minamatan yleissopimuksen nopeaa ratifiointia vielä vuoden 2016 aikana sekä ihmisen aiheuttamista elohopeapäästöistä ja elohopean käytöstä aiheutuvien terveys- ja ympäristöriskien asianmukaista rajoittamista maailmanlaajuisesti. Komitea ilmaisee lisäksi olevansa vakuuttunut siitä, että Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa ei pitäisi säätää eikä siinä tulla säätämään Minamatan yleissopimusta pidemmälle menevistä vaatimuksista.

5.   Erityistä

5.1

ETSK arvostaa myös sitä, että asetuksessa on otettu huomioon asianomaisille tahoille EU:ssa järjestettyjen kuulemisten tulokset ja Minamatan yleissopimuksesta asiantuntijapiireissä YK:n ympäristöohjelman UNEPin puitteissa käytyjen keskustelujen tulokset. Komitea onnittelee komissiota erittäin vaativan ja laajan analyysin onnistuneesta loppuun saattamisesta. Tarkasteltavana oleva asetusehdotus on tämän työn tulosta.

5.2

Komitea yhtyy komission näkemykseen, jonka mukaan yleissopimuksen määräyksiä tiukemmat kaupan rajoitukset – eli ehdoton elohopean tuontikielto – eivät olisi perusteltuja, koska ne olisivat unionin teollisuudelle kalliimpia eikä niistä saataisi merkittäviä ympäristöhyötyjä.

5.3

Komitea yhtyy myös siihen komission asetusehdotuksessa esitettyyn näkemykseen, että tiettyjen lisättyä elohopeaa sisältävien tuotteiden viennin rajoittaminen ei myöskään olisi perusteltua, koska ympäristöön pääsevien elohopeapäästöjen määrä ei muuttuisi paljoakaan ja koska elohopeapäästöt voisivat tällaisen kiellon johdosta kasvaa kolmansissa maissa.

5.4

Komitea kannattaa niin ikään varauksetta (kuulemisten päätelmien ja analyysitulosten mukaisesti) sitä, että elohopean käyttöä tietyissä valmistusprosesseissa ja uusissa valmistusprosesseissa koskevien rajoitusten on oltava oikeassa suhteessa aiheutuviin riskeihin ja että käytön rajoittaminen on osa teknologian pitkäjänteisempää kehittämistä.

5.5

Komitea kannattaa kuitenkin Minamatan yleissopimuksen määräyksiä siitä, että osapuolten on toteutettava toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on, että uusia elohopeaa käyttäviä valmistusprosesseja ei kehitettäisi eikä uusia lisättyä elohopeaa sisältäviä tuotteita valmistettaisi ja saatettaisi markkinoille.

5.6

Komitea toteaa, että energiateollisuuden elohopeapäästöt ovat vähentyneet huomattavasti tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan joutuvien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun direktiivin 2001/80/EY johdosta ja vähentyvät edelleen. Kyse on talouden alasta, joka tuottaa suurimman osan ihmisen aiheuttamista elohopeapäästöistä ja elohopean immissiopäästöistä ilmakehään varastoitumisen ja maaperään ja veteen joutumisen takia. Ihmisen aiheuttamat elohopeapäästöt ovat vähentyneet EU:ssa yli 75 prosenttia vuoden 1990 tasosta (5). Elohopeapäästöjen odotetaan vähenevän merkittävästi edelleen, kun teollisuuden päästöistä annettu direktiivi 2010/75/EU on pantu kokonaan täytäntöön. ETSK on Euroopan komission tavoin vakuuttunut siitä, että teollisuuden päästöistä annetulla direktiivillä asetettuja vaatimuksia ei tarvitse nyt muuttaa tai täydentää erityisesti elohopeapäästöjen osalta.

5.7

ETSK kannattaa ehdotettuja toimia teollisuusprosessien elohopeapäästöjen rajoittamiseksi parhaan käytettävissä olevan tekniikan (BAT) ja näitä tekniikkoja koskevien vertailuasiakirjojen (BREF) avulla.

5.8

ETSK korostaa, että on välttämätöntä antaa lainsäädäntöä teollisuustuotannossa talteen otetun elohopean pysyvästä ja turvallisesta varastoinnista asianmukaisiin geologisiin rakenteisiin, esimerkiksi käytöstä poistettuihin suolakaivoksiin. ETSK kehottaa Euroopan komissiota määrittelemään viipymättä varastointilaitoksia koskevat kriteerit ja elohopeaa sisältävien jätteiden varastointia koskevat vaatimukset.

5.9

Komitea arvostaa uusimpaan käytettävissä olevaan tieteelliseen tietoon perustuvaa Euroopan komission tasapainoista kantaa amalgaamin käytöstä hammashoidossa. Komitea katsoo, että hammashoitoloiden velvoittaminen käyttämään amalgaamin erottimia ja amalgaamin käytön rajoittaminen siten, että sitä saa käyttää vain kapseloidussa muodossa, riittää vähentämään tehokkaasti elohopean joutumista ympäristöön ja suojelemaan ihmisten terveyttä (6). ETSK kiinnittää samanaikaisesti huomiota hammaslääketieteessä amalgaamin sijasta käytettävien uusien materiaalien mahdollisiin riskeihin, joita ei vielä tunneta riittävän hyvin eikä ole eritelty tarkasti.

5.10

ETSK kiinnittää samanaikaisesti huomiota julkisen terveydenhuollon budjetista korvattavien palvelujen kustannusten nousuun sekä terveydellisiin ja sosiaalisiin seurausvaikutuksiin, joita asetuksesta voi koitua tietyille potilasryhmille, jos kyseiset kustannukset siirretään heidän maksettavikseen.

Bryssel 25. toukokuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Georges DASSIS


(1)  UNEP, (2013). Global Mercury Assessment 2013: Sources, Emissions, Releases and Environmental Transport. UNEP Chemicals Branch, Geneve, Sveitsi.

(2)  EUVL C 318, 23.12.2006, s. 115

EUVL C 168, 20.7.2007, s. 44

EUVL C 132, 3.5.2011, s. 78

(3)  http://mercuryconvention.org/Convention/tabid/3426/Default.aspx

(4)  Komission yksiköiden työasiakirja, elohopeasta ja asetuksen (EY) N:o 1102/2008 kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusehdotuksen liitteenä oleva vaikutusten arviointi sekä ehdotus neuvoston päätökseksi elohopeaa koskevan Minamatan yleissopimuksen tekemisestä, SWD(2016) 17 final.

(5)  Lähde: Euroopan ympäristökeskus, Trends in Emissions of Heavy Metals http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/emission-trends-of-heavy-metals-3#tab-chart_3

(6)  Terveys- ja ympäristöriskejä käsittelevän tiedekomitean lausunto hammasamalgaamin riskeistä: Opinion on the environmental risks and indirect health effects of mercury from dental amalgam (update 2014).


Top