Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Yhteinen Clean Sky -teknologia-aloite

Yhteisen Clean Sky -teknologia-aloitteen tarkoituksena on perustaa julkisen ja yksityisen sektorin välinen ilmailualan tutkimuskumppanuus Euroopan tasolla, jotta voidaan kehittää teknologiaa, jota tarvitaan puhtaan, innovatiivisen ja kilpailukykyisen ilmailujärjestelmän luomiseksi.

ASIAKIRJA

Neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008, annettu 18 päivänä joulukuuta 2007, Clean Sky -yhteisyrityksen perustamisesta.

TIIVISTELMÄ

Yhteinen Clean Sky -teknologia-aloite kuuluu Yhteistyö-erityisohjelmaan (seitsemäs tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelma).

Tavoitteet

Clean Sky -aloitetta sovelletaan 31. joulukuuta 2017 saakka ulottuvan toimikauden ajan, ja sen päätavoitteena on:

  • vauhdittaa puhtaan lentoliikenneteknologian kehittämistä
  • taata tehokas koordinointi Euroopan ilmailututkimuksessa
  • ottaa käyttöön innovatiivinen ja kilpailukykyinen lentoliikennejärjestelmä
  • parantaa tietämyksen luomista ja tutkimustulosten hyödyntämistä.

Clean Sky -yhteisyrityksen puitteissa aiotaan vähentää hiilidioksidipäästöjä 50 prosentilla, typen oksidipäästöjä 80 prosentilla ja meluhaittoja 50 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Integroidut teknologioiden demonstraatiot (ITD)

Clean Sky -teknologia-aloitteen rakenteen muodostavat kuusi teknologian alaa, jotka liittyvät kaikkiin ilma-alusten osa-alueisiin, ja joita kutsutaan integroiduiksi teknologioiden demonstraatioiksi. Niitä käytetään tutkimustyön kehyksenä kokeiluvaiheesta ilmassa tapahtuviin demonstraatioihin.

Nämä kuusi ITD:tä ovat:

  • älykkäät kiinteäsiipiset ilma-alukset. Demonstraatiossa keskitytään siipien teknologioihin
  • ympäristömyötäiset syöttöliikenteen ilma-alukset (moottorit, energiahuolto ja uudet hiljaiset kokoonpanot)
  • ympäristömyötäiset pyöriväsiipiset ilma-alukset. Tämän demonstraation tavoitteena on kehittää innovatiivisia ja hiljaisempia lapoja ja moottoreita, jotka vähentävät vastusta, säästävät polttoainetta ja parantavat lentoratojen ympäristöystävällisyyttä
  • ympäristömyötäiset toimintajärjestelmät on demonstraatio, jossa keskitytään ilma-alusten laitteistoihin, arkkitehtuureihin ja lämmönseurantaan
  • ympäristöystävälliset ja ekologisesti kestävät moottorit on demonstraatio, jossa kehitetään teknologioita, jotka liittyvät hiljaisiin ja kevyisiin matalapainejärjestelmiin, ja typen oksidien (NOx) vähentämiseen
  • ekologinen suunnittelu. Tässä demonstraatiossa tutkitaan materiaalien ja komponenttien elinkaarta (suunnittelu, valmistus, ylläpito, hävittäminen/kierrätys).

Riippumaton teknologian arviointielin valvoo ja arvioi eri alojen tutkimustuloksia, jotta ohjelman vaikutus suhteessa sen ympäristötavoitteisiin olisi mahdollisimman suuri.

Jäsenet ja elimet

Yhteisyrityksen perustajaosakkaat ovat

  • Euroopan unioni (EU), jota edustaa komissio
  • 12 ITD-toimien vetäjää ja assosiaatiojäsenet
  • mikä tahansa julkinen tai yksityinen taho (teollisuus, yritykset, pk-yritykset, tutkimuskeskukset, yliopistot jne.), joka on sijoittautunut jäsenvaltioon tai seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneeseen maahan, ja joka voi tietyin ehdoin ja hallintoneuvoston hyväksynnän jälkeen hakea ohjelman jäsenyyttä.

Yhteisyrityksen hallintoelimiä ovat

  • hallintoneuvosto
  • toimitusjohtaja
  • ITD-toimien ohjauskomiteat
  • teknologian arviointielimen ohjauskomitea
  • yleinen foorumi.

Valtioiden edustajien ryhmä on yrityksen toimivaltainen elin.

Talousarvio

Yhteisön rahoitusosuus on enintään 800 miljoonaa euroa, joka myönnetään Yhteistyö-erityisohjelman aihealueen "Liikenne" määrärahoista. Siihen lisätään vähintään muiden yrityksen jäsenten osuuden suuruinen osuus, joten kokonaistalousarvio on 1,6 miljardia euroa.

Yleiset määräykset

Koska Clean Sky -yhteisyritys on yhteisön elin, se on myös oikeushenkilö.

Lisätietoja Clean Sky -yhteisyrityksen tavoitteista, siihen liittyvistä toimista, sen asemasta ja toiminnasta, jäsenten ja elinten roolista sekä rahoituksesta löytyy kyseisen asetuksen liitteestä.

Taustaa

Clean Sky -aloitteen lisäksi suunnitellaan viittä muuta yhteistä teknologia-aloitetta seuraaville aloille: elektroniikan koon pienentäminen (ENIAC), näkymättömät tietojärjestelmät (ARTEMIS), innovatiiviset lääkkeet, vety ja polttokennot sekä ympäristön ja turvallisuuden maailmanlaajuinen seurantajärjestelmä (GMES).

Viitteet

Asiakirja

Voimaantulo - Voimassaolon päättymispäivä

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

EUVL

Asetus (EY) N:o 71/2008

7.2.2008–31.12.2017

-

EUVL L 30, 4.2.2008

Neuvoston asetukseen (EY) N:o 71/2008 tehdyt peräkkäiset muutokset ja korjaukset on sisällytetty perussäädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

See also

  • Clean Sky –aloitetta koskeva internetsivusto (EN)

Viimeisin päivitys 09.11.2011

Top