Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C(2023)2853

KOMISSION SUOSITUS, urheilutapahtumiin ja muihin suorina lähetettyihin tapahtumiin kohdistuvan verkkopiratismin torjunnasta

C/2023/2853 final

KOMISSION SUOSITUS,

annettu 4.5.2023,

urheilutapahtumiin ja muihin suorina lähetettyihin tapahtumiin kohdistuvan verkkopiratismin torjunnasta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Urheilutapahtumat ja muut suorina lähetettävät tapahtumat, jäljempänä ’live-tapahtumat’, kuten konsertit, edistävät osaltaan monimuotoista eurooppalaista kulttuurielämää. Niillä on myös tärkeä rooli kansalaisten saattamisessa yhteen ja yhteisöllisyyden luomisessa. Tällaisten tapahtumien järjestäminen sekä niiden suorat lähetykset ja edelleenlähetykset vaativat huomattavia investointeja ja edistävät talouskasvua ja työpaikkojen luomista unionissa.

(2)Kuten Euroopan parlamentin 19. toukokuuta 2021 urheilutapahtumien järjestäjien haasteista digitaalisessa ympäristössä antamassa päätöslauselmassa 1 todetaan ja kuten viimeaikaisista tutkimuksista käy ilmi 2 , useimpien suorien urheilulähetysten keskeisin arvo on hyödynnettävissä suoran lähetyksen aikana ja se päättyy tapahtuman päättyessä. Näin ollen suorien urheilulähetysten luvattomat edelleenlähetykset voivat aiheuttaa merkittäviä tulonmenetyksiä sekä urheilutapahtumien järjestäjille että lähetystoiminnan harjoittajille ja siten heikentää niiden tarjoamien palvelujen kannattavuutta. Euroopan parlamentti korosti tehokkaiden oikeussuojakeinojen tarvetta suoria urheilutapahtumia varten ja totesi myös, että samaan aikaan urheilutapahtumien järjestäjien olisi edistettävä eurooppalaista urheilumallia, joka myötävaikuttaa urheilun kehitykseen ja vastaa sosiaalisia ja kasvatuksellisia tavoitteita. Tämä suositus annetaan jatkotoimena tähän päätöslauselmaan suosittelemalla toimenpiteitä, joita jäsenvaltioita ja markkinatoimijoita kannustetaan toteuttamaan.

(3)Vastaavat huomiot koskevat muiden tapahtumien suoria lähetyksiä, jotka erityisluonteensa vuoksi herättävät eniten kiinnostusta yleisön taholta ja tuottavat suurimman osan arvostaan suoran lähetyksen aikana. Tämä koskee esimerkiksi kulttuuritapahtumien suoria lähetyksiä, kuten konsertteja, oopperaa, musiikkia, teatteriesityksiä tai peliviihdettä. Live-tapahtumiin kohdistuvan piratismin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja ovat muun muassa käyttäjien tilausmaksujen, pääsylipputulojen ja mainostulojen menettäminen, mikä vaikuttaa kaikkiin sidosryhmiin live-tapahtuman arvoketjussa.

(4)Piratismia tapahtuu yhä sofistikoituneemmilla tavoilla, joilla suorat lähetykset tuodaan luvattomina edelleenlähetyksinä käyttäjien saataville verkossa eri palvelujen kuten laittomien IPTV-palvelujen, sovellusten tai verkkosivustojen kautta. Urheilutapahtumien verkkopiratismista saatavat tulot arvioitiin 522 miljoonaksi euroksi vuonna 2019, kun otetaan huomioon ainoastaan käyttäjien tilausmaksuihin pohjautuvat laittomat liiketoimintamallit 3 . Kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö, jossa live-tapahtumia striimaavat piraattipalvelut käyttävät yhä enemmän nk. offshore-verkkoisännöintiyrityksiä tavoittaakseen käyttäjät unionissa samalla kun voidaan minimoida tekijänoikeuslainsäädännön tai rikosoikeuden noudattaminen 4 . Viime vuosina on kehitetty uudentyyppinen piratismia tukeva palvelu, josta käytetään nimitystä ”Piracy as-a-Service” (PaaS) eli ”piratismi palveluna”. Se tarjoaa joukon käyttövalmiita palveluja, joiden avulla täysin toimiva piratismioperaatio on helppo luoda, toteuttaa ja muuttaa rahaksi. Joissakin tapauksissa nämä piratismipalvelut jäljittelevät luvallisten suoratoistopalvelujen ulkoasua. Lisäksi toimijat, jotka tuovat luvattomia edelleenlähetyksiä saataville, ovat kehittäneet strategioita lainvalvontatoimenpiteiden kiertämiseksi. Näistä syistä on tarpeen seurata huolellisesti sellaisten uusien piratismistrategioiden ja sääntöjen kiertämisstrategioiden kehittämistä, jotka voivat vaikuttaa myös muuntyyppiseen sisältöön ja oikeudenhaltijoiden mahdollisuuksiin käyttää oikeuksiaan tehokkaasti, ottaen erityisesti huomioon teknologiset muutokset ja uudet liiketoimintamallit.

(5)Live-tapahtumien luvattomat edelleenlähetykset verkossa alkavat lähetystä edeltävän signaalin tai lähetyssignaalin laittomalla salakuuntelulla ja sieppaamisella, minkä jälkeen se siirretään eri välityspalvelujen tarjoajien kautta loppukäyttäjille eri rajapintojen (verkkosivustojen, sovellusten, IPTV:n) välityksellä. Luvattomiin edelleenlähetyksiin voidaan käyttää suorituskykyisten ratkaisujen tarjoajien palveluja, esimerkkeinä erityisten palvelinten tarjoajat. Lisäksi luvattomia edelleenlähetyksiä harjoittavat voivat käyttää hyväkseen ketjun alkupään palveluja kuten sisällönjakeluverkkoja tai käänteisiä välityspalvelimia tällaisten edelleenlähetysten välittämiseksi tai niiden lähteen peittämiseksi. Ketjun loppupäässä internetyhteyden tarjoajat tarjoavat loppukäyttäjille yhteyden verkkoon ja toimivat yhdyskäytävänä kaikkeen verkossa saatavilla olevaan sisältöön.

(6)Kun otetaan huomioon internetin rakenne, erityyppisten välityspalvelujen roolit sekä niiden käytettävissä olevat tekniset keinot, välityspalvelujen tarjoajat voivat olla ratkaisevassa asemassa auttaakseen oikeudenhaltijoita ja kansallisia viranomaisia lopettamaan live-tapahtumien luvattomat edelleenlähetykset tai estämään pääsyn niihin. Sen vuoksi on tarpeen määrittää tehokkaat ratkaisut, jotka on mukautettu erityyppisten välityspalvelujen tarjoajien tehtäviin, ottaen huomioon unionin lainsäädäntö ja erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/2065 5 nojalla välityspalvelujen tarjoajiin sovellettavat erilaiset velvoitteet, jotta ne voisivat nopeasti lopettaa live-tapahtumien luvattomat edelleenlähetykset tai estää niihin pääsyn.

(7)Unionin lainsäädännössä säädetään jo erilaisista välineistä tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojatun sisällön luvattoman edelleenlähetyksen torjumiseksi. Oikeudenhaltijoilla on muun muassa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/29/EY 6 8 artiklan 3 kohdan ja direktiivin 2004/48/EY 7 9 ja 11 artiklan nojalla mahdollisuus hakea kieltoa tai määräystä oikeudenloukkaajia tai sellaisia välittäjiä vastaan, joiden palveluita kolmas osapuoli käyttää tekijänoikeuden tai lähioikeuden rikkomiseen. Lisäksi asetuksessa (EU) 2022/2065 vahvistetaan yleiset puitteet turvallisen, ennakoitavan ja luotettavan verkkoympäristön varmistamiseksi ottaen huomioon laittoman sisällön levittäminen verkossa. Asetuksella yhdenmukaistetaan ilmoitus- ja toimintamenettelyjä koskevat säännöt ja yksinkertaistetaan säilytyspalvelujen tarjoajille lähetettävien ilmoitusten käsittelyä. Käytettävissä olevien korjaavien toimenpiteiden toteuttaminen riippuu käytännössä siitä, minkä luonteinen välityspalvelujen tarjoaja on kyseessä. Tietyt niistä, kuten säilytyspalvelujen tarjoajat, voivat ryhtyä toimiin säilyttämänsä laittoman sisällön poistamiseksi tai pääsyn estämiseksi siihen ilmoituksen saatuaan, kun taas toisilla, kuten internetyhteyden tarjoajilla, on velvollisuus toimia vasta oikeus- tai hallintoviranomaisen antaman kieltomääräyksen perusteella estääkseen loppukäyttäjien pääsyn oikeuksia loukkaavaan sisältöön, tämän kuitenkaan rajoittamatta niiden oikeutta ryhtyä vapaaehtoisiin toimiin.

(8)Urheilutapahtumat eivät itsessään ole tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojattuja. Urheilutapahtumien järjestäjiä ei tunnusteta oikeudenhaltijoiksi unionin tekijänoikeuslainsäädännössä, joten ne eivät periaatteessa ole voineet käyttää unionin immateriaalioikeuden ja erityisesti direktiivin 2004/48/EY mukaisia oikeuksia ja oikeussuojakeinoja, ellei niillä ole ollut sopimukseen pohjautuvia oikeuksia muilta oikeudenhaltijoilta tai jotain immateriaalioikeutta kansallisen oikeuden nojalla.

(9)Urheilutapahtumien järjestäjät voivat tietyissä jäsenvaltioissa hyötyä kansallisen lainsäädännön tarjoamasta erityisestä suojasta. Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on tunnustettu jäsenvaltioiden mahdollisuus suojata urheilutapahtuma kansallisella tasolla, tarvittaessa vetoamalla henkisen omaisuuden suojaamiseen. Joissakin jäsenvaltioissa urheilutapahtumien järjestäjillä on yleisradio-organisaatioiden tavoin käytettävissään oikeussuojakeinoja, joiden turvin ne voivat ryhtyä toimiin suorien urheilulähetysten luvattoman edelleenlähetyksen tapauksissa.

(10)Lisäksi yleisradio-organisaatioilla on unionin oikeuden nojalla erilaiset oikeudet, jotka voivat antaa niille mahdollisuuden ryhtyä toimiin suorien urheilulähetysten luvattoman edelleenlähettämisen estämiseksi.

(11)Koska unionin tasolla ei ole käytettävissä oikeuksia ja oikeussuojakeinoja, joita sovellettaisiin erityisesti urheilutapahtumiin, urheilutapahtumien järjestäjien on usein vaikea toimia ripeästi suorien urheilutapahtumien luvattomia edelleenlähetyksiä vastaan. Jotta estettäisiin urheilutapahtumien suorien lähetysten arvonmenetys, jäsenvaltioita olisi kannustettava varmistamaan, että urheilutapahtumien järjestäjillä on käytettävissään oikeussuojakeinoja, joiden avulla ne voivat pyytää pääsyn estämistä luvattomaan edelleenlähetykseen hyvin nopealla tavalla. On kuitenkin tapauksia, joissa myös urheilutapahtumien järjestäjät hyötyvät direktiivissä 2004/48/EY säädetyistä oikeuksista ja oikeussuojakeinoista, koska niille on myönnetty immateriaalioikeuksia kansallisen lainsäädännön nojalla. Tällaisissa tapauksissa jäsenvaltioita kannustetaan harkitsemaan, olisiko suorien urheilutapahtumien luvatonta edelleenlähetystä koskevia suosituksia sovellettava myös kyseisiin urheilutapahtumien järjestäjiin ja missä määrin.

(12)Muiden tapahtumien kuin urheilun suorat lähetykset on yleensä suojattu unionin lainsäädännössä tekijöille, esiintyjille, äänitetuottajille, elokuvatuottajille ja yleisradio-organisaatioille annetuilla tekijänoikeuksilla ja lähioikeuksilla. Näiden oikeuksien tapauksessa oikeudenhaltijat voivat vedota direktiivissä 2001/29/EY, direktiivissä 2004/48/EY ja asetuksessa (EU) 2022/2065 säädettyihin oikeussuojakeinoihin. Tämä koskee myös urheilutapahtumien järjestäjiä, joille on myönnetty immateriaalioikeuksia kansallisen lainsäädännön nojalla. On tärkeää varmistaa, että oikeudenhaltijoiden käytettävissä olevat oikeussuojakeinot mahdollistavat nopeat toimet, joissa otetaan huomioon tapahtuman suoran lähetyksen erityisluonne, erityisesti sen aikasidonnaiset tekijät.

(13)Tämän suosituksen tarkoituksena on torjua urheilutapahtumiin ja muihin live-tapahtumiin kohdistuvaa piratismia verkossa. Näin ollen suoriin urheilutapahtumiin liittyen on tarpeen kannustaa jäsenvaltioita ja kaikkia asiaankuuluvia sidosryhmiä tehokkaisiin toimenpiteisiin suorien urheilulähetysten luvatonta edelleenlähettämistä vastaan, huolehtien samalla tarvittavista takeista perusoikeuksien suojelemiseksi.

(14)Muiden live-tapahtumien osalta jäsenvaltioita ja sidosryhmiä tulisi kannustaa soveltamaan tällä hetkellä käytettävissä olevia oikeussuojakeinoja tekijänoikeusloukkauksia vastaan siten, että otetaan huomioon suorien lähetysten erityispiirteet.

(15)On tarpeen edistää yhteistyötä urheilutapahtumien järjestäjien, oikeudenhaltijoiden, välityspalvelujen tarjoajien ja viranomaisten välillä.

(16)Tätä suositusta ei pitäisi soveltaa mihinkään sisällön lailliseen käyttöön. Live-tapahtumien luvaton edelleenlähettäminen olisi erityisesti erotettava kaikesta tekijänoikeudella ja lähioikeuksilla suojatun sisällön käytöstä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2001/29/EY tai Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) N:o 2019/790 8 säädettyjen rajoitusten tai poikkeusten mukaisesti, kun kyseessä ovat esimerkiksi audioleikkeet tai videot, joita live-tapahtuman yleisö jakaa tai joita toimittajat käyttävät yleisölle tiedottamiseen, myös reaaliaikaisesti. Tätä suositusta ei myöskään sovelleta lyhyisiin uutisraportteihin, joita yleisradio-organisaatiot laativat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/13/EU 9 15 artiklan mukaisesti esimerkiksi käyttämällä lyhyitä otteita, jotka on valittu jonkin yleisradio-organisaation yksinoikeudella lähettämästä signaalista.

(17)Asetus (EU) 2022/2065 sisältää välityspalveluihin sisämarkkinoilla sovellettavia sääntöjä, joilla on merkitystä suorien lähetysten luvattoman edelleenlähettämisen tapauksessa. Asetuksen (EU) 2022/2065 16 artiklalla otetaan käyttöön yhdenmukaistetut säännöt ns. ilmoitus- ja toimintamenettelyistä, joiden mukaisesti säilytyspalvelujen tarjoajien tulee käsitellä laitonta sisältöä koskevat ilmoitukset oikea-aikaisesti ja huolellisesti. Kyseisen asetuksen johdanto-osan 52 kappaleessa todetaan, että säilytyspalvelujen tarjoajien olisi toimittava oikea-aikaisesti ilmoitusten johdosta ja otettava huomioon erityisesti ilmoituksen kohteena olevan laittoman sisällön tyyppi ja toimien toteuttamisen kiireellisyys.

(18)Ottaen huomioon live-tapahtumien erityisluonne on olennaisen tärkeää, että säilytyspalvelujen tarjoajat ryhtyvät kiireellisiin toimiin ilmoituksen johdosta, jotta live-tapahtumien luvattomasta edelleenlähetyksestä aiheutuva haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

(19)Asetuksessa (EU) 2022/2065 asetetaan myös lisävelvoitteita verkkoalustoille varmistaa tarvittavin teknisin ja organisatorisin toimenpitein, että luotettujen ilmoittajien tekemät ilmoitukset käsitellään ja niistä päätetään ensisijaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä. Nämä velvoitteet eivät koske muita säilytyspalvelun tarjoajia, mutta tämä mekanismi on hyödyllinen live-tapahtumia koskevien ilmoitusten käsittelyn nopeuttamiseksi. Siksi on aiheellista suositella, että muut säilytyspalvelujen tarjoajat kuin verkkoalustat käsittelevät luotettujen ilmoittajien tekemät ilmoitukset ensisijaisesti, jotta voidaan ryhtyä kiireellisiin toimiin live-tapahtuman lähetyksen aikana. Tässä yhteydessä tulisi ottaa huomioon mikroyritysten ja pienten yritysten erityistilanne.

(20)Lisäksi eräät säilytyspalvelujen tarjoajat ovat kehitelleet teknisiä ratkaisuja, jotta oikeudenhaltijat voisivat ilmoittaa sisältönsä luvattomasta käytöstä erityisen sovellusrajapinnan kautta, myös reaaliajassa, ja näin nopeuttaa näiden ilmoitusten käsittelyä. Asetuksen (EU) 2022/2065 mukaan komissio tukee ja edistää vapaaehtoisten standardien kehittämistä ja täytäntöönpanoa luotettavien ilmoittajien suorittamaa ilmoitusten sähköistä toimittamista varten, myös sovellusrajapintojen kautta. Tulisi myös kannustaa siihen, että muut välittäjät kuin verkkoalustat kehittäisivät ja käyttäisivät tällaisia teknisiä ratkaisuja, edellyttäen että niihin sisältyy oikeussuojamekanismi.

(21)Lähetyssignaalin salaamiseen tai merkitsemiseen on erilaisia tapoja, jotta se voidaan suojata luvattomalta käytöltä, muun muassa rikostekninen vesileimaus. Oikeudenhaltijoiden tulisi hyödyntää näitä ratkaisuja parhaalla mahdollisella tavalla, jotta luvattomien edelleenlähetysten lähde voidaan tunnistaa nopeasti ja täsmällisesti.

(22)Useissa tapauksissa ainoat palvelut, joita oikeudenhaltijat yksilöivät havaittuaan live-tapahtumien luvatonta edelleenlähetystä, ovat välityspalvelujen tarjoajia ketjun alkupäässä internetinfrastruktuuria, kuten sisällönjakeluverkkoja tai käänteisiä välityspalvelimia. Siltä osin kuin ne eivät tarjoa säilytyspalveluja, niihin ei sovelleta sääntöjä ilmoituksista. Jotkin näistä palveluntarjoajista kuitenkin ottavat vastaan ilmoituksia ja osallistuvat epärehellisten toimijoiden käyttämien IP-osoitteiden tunnistamiseen, millä on tärkeä merkitys suorien lähetysten luvattomien edelleenlähetysten torjumisessa. Niitä olisikin kannustettava tukemaan oikeudenhaltijoita ja säilytyspalvelujen tarjoajia luvattomien edelleenlähetysten lähteiden tunnistamisessa, mukaan lukien tarvittaessa palvelinten lähde-IP-osoite, sekä jakamaan tietoa niiden kanssa. Niiden tulisi myös ottaa käyttöön vahvat toimintaperiaatteet palvelujensa väärinkäytön estämiseksi, esimerkiksi tarjoamissaan ehdoissa mahdollisuus keskeyttää palvelunsa tapauksissa, joissa epärehelliset toimijat asettavat toistuvasti saataville luvattomia edelleenlähetyksiä. Näitä käytäntöjä tulisi soveltaa myös suorituskykyisiä ratkaisuja tarjoaviin palveluihin, kuten erityisten palvelinten tarjoajiin, joiden palveluja tyypillisesti käytetään väärin luvattomien edelleenlähetysten välittämiseen

(23)Direktiivissä (EY) 2001/29/EY ja direktiivissä (EY) 2004/48/EY annetaan oikeudenhaltijoille mahdollisuus hakea kieltoa tai määräystä sellaista välityspalvelujen tarjoajaa vastaan, jonka palveluja kolmas osapuoli käyttää niiden teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaamiseen. Komissio antoi vuonna 2017 tiedonannon ”Ohjeita direktiivin 2004/48 tietyistä näkökohdista” 10 , jossa todetaan, että tietyissä tapauksissa tällainen kielto voi olla asianmukainen keino vaatia välityspalvelujen tarjoajaa poistamaan laiton sisältö tai estämään siihen pääsy. Laajamittaisista tai järjestelmällisesti tehdyistä loukkauksista ohjeissa todetaan, että tapauskohtaisen analyysin perusteella saattaisi olla oikeasuhteista vaatia, että pääsy kokonaiselle verkkosivustolle estetään. Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti ohjeissa korostetaan, että jollei tietyistä suojatakeista muuta johdu, kieltomääräyksessä ei tarvitse nimenomaisesti kuvailla toimenpiteitä, jotka palveluntarjoajien on toteutettava halutun tuloksen aikaansaamiseksi. Unionin oikeudessa ei kuitenkaan ole sääntöjä kieltojen erityispiirteistä eikä sääntöjä, jotka koskisivat nimenomaan suoria lähetyksiä.

(24)Pääsyn estämistä koskeva kielto, jäljempänä ’estomääräys’, ja loppukäyttäjien pääsyn estäminen luvattomaan edelleenlähetykseen voidaan toteuttaa erilaisin teknisin keinoin, esimerkiksi DNS-estolla eli poistamalla sivuston käyttämät verkkotunnukset tai IP-estolla eli estämällä pääsy tiettyyn IP-osoitteeseen.

(25)Lisäksi dynaamiset kiellot, jotka kattavat myös uudet internetosoitteet, joista luvaton edelleenlähetys tulee saataville välittömästi kiellon määräämisen jälkeen, voivat ohjeiden mukaan olla tehokas keino estää luvattoman edelleenlähetyksen jatkuminen edellyttäen, että tarvittavista suojatoimista huolehditaan. Tällaiset kiellot ovat hyödyllinen keino puuttua piraattipalvelujen kehittämiin strategioihin kiertää sääntöjä, esimerkiksi niiden perustaessa toisiosivustoja eri verkkotunnuksilla tai niiden vaihtaessa eri IP-osoitteisiin estotoimenpiteiden kiertämiseksi.

(26)Dynaamisia kieltomääräyksiä on tähän mennessä ollut käytössä vain muutamissa jäsenvaltioissa 11 . Niitä määräävät joko tuomioistuimet tai tietyt hallintoviranomaiset, joilla on valtuudet päättää esto- tai poistotoimenpiteistä viran puolesta tai valituksen perusteella. Tämäntyyppiset kiellot erityisesti soveltuvat live-tapahtumien luvattomiin edelleenlähetyksiin.

(27)On olennaisen tärkeää, että urheilutapahtumien järjestäjät, vaikka niitä ei tunnusteta oikeudenhaltijoiksi unionin oikeudessa, voivat kansallisen lainsäädännön mukaisesti hakea kieltoja suoran urheilulähetyksen luvattoman edelleenlähetyksen estämiseksi ja tällaisen luvattoman edelleenlähetyksen jatkamisen kieltämiseksi. On myös tärkeää, että suoria urheilulähetyksiä koskevat kiellot ovat dynaamisia, jotta ne kattavat riittävän nopeasti myös sellaiset uudet piraattipalvelut, joita ei yksilöity menettelyn aikana ja joilla saman suoran urheilulähetyksen luvatonta edelleenlähetystä voidaan jatkaa, edellyttäen että tarvittavista suojatoimista huolehditaan.

(28)Koska muuntyyppisten live-tapahtumien osalta arvonmenetys on usein suurempi suoran lähetyksen aikana, on yhtä tärkeää kannustaa dynaamisten kieltojen laajempaan saatavuuteen, jotta voidaan estää näiden tapahtumien luvaton edelleenlähettäminen.

(29)Liian laajojen pääsyestojen välttämiseksi kaikki internetosoitteet, joihin dynaamisia kieltoja sovelletaan, olisi tunnistettava korrektisti. Kiellon kattamien internetosoitteiden luettelon päivittämiseksi voidaan harkita useita mahdollisuuksia. Voitaisiin esimerkiksi sopia erityisestä menetelmästä osana kieltomääräystä, muun muassa oikeudenhaltijoiden ja kieltomääräysten addressaattien välistä yhteistyötä varten ja siten että oikeusviranomainen valvoo menetelmän käyttöä.

(30)Kieltomääräys osoitetaan yleensä internetyhteyden tarjoajille, koska ne ovat keskeisessä asemassa estääkseen loppukäyttäjiä saamasta tiettyä palvelua, joka tarjoaa live-tapahtumien luvattomia edelleenlähetyksiä. Muita välityspalvelujen tarjoajia voidaan kuitenkin käyttää hyväksi pyrittäessä helpottamaan luvattomia edelleenlähetyksiä tai kiertämään estomääräyksiä. Esimerkiksi sisällönjakeluverkkoja ja käänteisiä välityspalvelimia voidaan käyttää luvattoman edelleenlähetyksen alkuperän peittämiseen, kun taas vaihtoehtoisia DNS-selvittäjiä ja välityspalveluja kuten VPN-verkkoja voidaan käyttää helpottamaan pääsyä palveluihin, joihin on laitettu esto. Välityspalvelujen tarjoajien tulisi harkita vapaaehtoisia lisätoimenpiteitä palvelujensa väärinkäytön estämiseksi. Tällaisista oma-aloitteisista toimenpiteistä voitaisiin keskustella erityisesti osana tämän suosituksen seurantaa, josta komissio huolehtii Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston yhteydessä toimivan teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisen seurantakeskuksen, jäljempänä ’EUIPO:n seurantakeskus’, tuella.

(31)Myös muut markkinatoimijat, kuten mainonnan tarjoajat sekä maksupalveluntarjoajat, voivat EU:n rahanpesunvastaisen kehyksen mukaisten velvoitteidensa ja vapaaehtoisten toimien kautta osallistua verkkopiratismin torjuntaan. Piraattipalvelujen rahavirtojen tyrehdyttämiseksi komissio vie eteenpäin yhteisymmärryspöytäkirjaa verkkomainonnan teollis- ja tekijänoikeuksista. Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittajat sitoutuvat vapaaehtoisesti minimoimaan mainosten sijoittamista verkkosivustoille ja mobiilisovelluksiin, jotka loukkaavat immateriaalioikeuksia, mukaan lukien tekijänoikeudet. Tällaiseen yhteistyöhön tulisi edelleen kannustaa, jotta varmistetaan, etteivät tällaiset palvelut helpota sellaisten toimijoiden edistämistä ja toimintaa, jotka tarjoavat pääsyä live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen.

(32)Jotta piratismiin voitaisiin puuttua kokonaisvaltaisesti, on tärkeää lisätä kaupallisten tarjousten saatavuutta, kohtuuhintaisuutta ja houkuttelevuutta loppukäyttäjille live-tapahtumien lähetyksissä tai edelleenlähetyksissä. Yhteiskunnallisesti erityisen merkittävien tapahtumien kuten olympialaisten, jalkapallon MM-kisojen ja jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen osalta jäsenvaltiot voivat varmistaa, että televisiolähetykset ovat laajalti yleisön saatavilla direktiivin 2010/13/EU 14 artiklan mukaisesti.

(33)Lisäksi tuoreen tutkimuksen mukaan kilpailukykyisesti hinnoitellun laillisen tarjonnan saavutettavuus ja saatavuus on johtanut piraattisisältöä kuluttavien käyttäjien määrän pienoiseen vähenemiseen 12 . Näin ollen on tärkeää lisätä loppukäyttäjien tietoisuutta laillisen tarjonnan saatavuudesta. Eräät jäsenvaltiot esimerkiksi varmistavat, että kun verkkosivustolle on asetettu esto kieltomääräyksen nojalla, käyttäjille, jotka yrittävät päästä sivustolle, ilmoitetaan estosta ja annetaan tietoa lähteistä, joiden kautta sisältöä voidaan käyttää laillisesti. Käyttäjä voidaan esimerkiksi ohjata EUIPO:n seurantakeskuksen kehittämään eurooppalaiseen verkkosisältöportaaliin Agoratekaan, josta on linkit käytössä oleviin kansallisiin portaaleihin.

(34)Jäsenvaltioiden välinen yhteistyö on tärkeää pyrittäessä paremmin torjumaan live-tapahtumien luvatonta edelleenlähetystä, joka on luonteeltaan valtioiden rajat ylittävä ilmiö. Voi olla hyödyllistä vaihtaa tietoa palveluista, joille on määrätty kielto yhdessä jäsenvaltiossa, jotta lainvalvontaviranomaiset saisivat tiedon muissa jäsenvaltioissa, joissa samoja palveluja on saatavilla.

(35)EUIPOn seurantakeskuksen tehtäväksi annetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 386/2012 13 tarjota mekanismeja, joiden avulla voidaan parantaa teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoon liittyvien tietojen vaihtoa jäsenvaltioiden viranomaisten välillä sekä edistää yhteistyötä näiden viranomaisten kanssa ja niiden välillä. Yhteistyön, jota EUIPO:n seurantakeskus tällä hetkellä tukee näissä kysymyksissä, tulisi kehittyä erityiseksi verkostoksi, jossa jäsenvaltiot voivat jäsennetysti vaihtaa tietoja toimenpiteistä, menettelyistä ja oikeuskeinoista, joita suorien urheilulähetysten ja muiden live-tapahtumien luvattomiin edelleenlähetyksiin sovelletaan, mukaan lukien näiden täytäntöönpanovälineiden vaikutus ja tehokkuus sekä alan haasteet ja hyvät käytännöt. Verkoston tulisi mahdollistaa vuoropuhelu kaikkien jäsenvaltioiden kesken, ja siihen olisi otettava mukaan ne hallintoviranomaiset, joilla on tietyissä jäsenvaltioissa erityisiä valtuuksia liittyen teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen valvontaan. Verkoston puitteissa kerättyjä tietoja olisi voitava käyttää suosituksen vaikutusten seurantaa varten.

(36)Toinen tapa tehostaa täytäntöönpanoa on parantaa soveltuvan koulutuksen avulla niiden henkilöiden asiantuntemusta, jotka ovat mukana oikeuksien täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä live-tapahtumien luvattoman edelleenlähetyksen estämiseksi. EUIPOn seurantakeskusta olisi kannustettava kehittämään ja järjestämään tämän erityislohkon tietämystä lisääviä toimia kansallisille tuomareilla ja kansallisille viranomaisille.

(37)Komissio seuraa tiiviisti tämän suosituksen pohjalta toteutettavia toimia EUIPOn seurantakeskuksen tuella. Tarjoamansa teknisen asiantuntemuksen ja organisatorisen tuen lisäksi EUIPOn seurantakeskus seuraa live-tapahtumien luvattoman edelleenlähettämisen kehitystä jäsenvaltioissa. Tämän tehtävän kannalta on ratkaisevan tärkeää, että jäsenvaltiot ja sidosryhmät jakavat tarvittavat tiedot tämän suosituksen johdosta toteutetuista jatkotoimista ja live-tapahtumien luvattomien edelleenlähetysten määrästä. Sidosryhmien olisi myös annettava tietoa tämän suosituksen soveltamisalaan kuuluvan sisällön laillisen tarjonnan kehityksestä. Komissio arvioi tältä pohjalta, miten suositus on vaikuttanut, ja määrittää, tarvitaanko lisätoimia, muun muassa jotta voitaisiin estää muuntyyppisen tekijänoikeudella suojatun sisällön laiton levittäminen.

(38)Tämän suosituksen mukaisten oikeussuojakeinojen käyttäminen edellyttää toimenpiteiden kohteena olevien henkilöiden oikeuksien ja etujen asianmukaista tasapainottamista, ottaen huomioon eri perusoikeudet ja tällaisten toimenpiteiden oikeasuhteisuus kussakin yksittäisessä tapauksessa. Toimenpiteiden soveltaminen olisi kohdennettava tiukasti eikä se saisi asettaa kohtuuttomia velvoitteita välittäjille. Toimenpiteet eivät saisi johtaa yleiseen seurantaan.

(39)Jotta voidaan varmistaa, että luonnollisten henkilöiden perusoikeus suojeluun henkilötietojensa käsittelyssä ja henkilötietojen vapaa liikkuvuus toteutuvat, tämän suosituksen noudattamiseksi toteutettaviin toimenpiteisiin liittyvässä henkilötietojen käsittelyssä olisi kaikilta osin noudatettava tietosuojaa koskevia sääntöjä, erityisesti asetusta (EU) 2016/679 14 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä (EU) 2016/680 15 , ja toimivaltaisten valvontaviranomaisten olisi sitä valvottava.

(40)Tässä suosituksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja otetaan huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet. Erityisesti tässä suosituksessa pyritään varmistamaan, että perusoikeuskirjan 8, 11, 16, 17 ja 47 artiklaa noudatetaan kaikilta osin.

(41)Koska tämä suositus ja asetus (EU) 2022/2065 täydentävät toisiaan, suorien urheilutapahtumien ja muiden live-tapahtumien luvattomista edelleenlähetyksistä annetun suosituksen vaikutuksia olisi arvioitava, ottaen asianmukaisesti huomioon EUIPO:n seurantakeskuksen havainnot, yhdessä kyseisen asetuksen vaikutusten kanssa eli 17. marraskuuta 2025 mennessä,

ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

TARKOITUS

(1)Tällä suosituksella kannustetaan jäsenvaltioita, kansallisia viranomaisia, oikeudenhaltijoita ja välityspalvelujen tarjoajia tehokkaisiin, asianmukaisiin ja oikeasuhteisiin toimenpiteisiin suorien urheilulähetysten ja muiden live-tapahtumien luvattomien edelleenlähetysten torjumiseksi tässä suosituksessa esitettyjen periaatteiden mukaisesti ja noudattaen täysimääräisesti unionin oikeutta, mukaan lukien Euroopan unionin perusoikeuskirja.

(2)Tässä suosituksessa muistutetaan jäsenvaltioiden, oikeudenhaltijoiden, välityspalvelujen tarjoajien ja niiden palvelujen vastaanottajien velvollisuuksista, jotka perustuvat unionin oikeuden sitoviin säännöksiin, erityisesti direktiiviin 2000/31/EY, direktiiviin 2001/29/EY, direktiiviin 2002/58/EY, asetukseen (EU) 2022/2065, direktiiviin (EU) 2019/790 ja direktiiviin 2004/48/EY. Suositusta ei sovelleta sisällön lailliseen käyttöön, kuten tekijänoikeudella suojatun sisällön käyttöön rajoitusten ja poikkeusten nojalla ja lyhyiden otteiden käyttöön direktiivin 2010/13/EU 15 artiklan mukaisesti.

MÄÄRITELMÄT

(3)Tässä suosituksessa tarkoitetaan:

(a)’urheilutapahtumien järjestäjällä’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka vastaa yleisön saavutettavissa olevan urheilutapahtuman järjestämisestä;

(b)’tapahtuman suoralla lähetyksellä’ tapahtuman reaaliaikaista välittämistä millä tahansa keinoin, kuten langallisesti tai langattomasti, yleisölle, joka ei ole reaaliaikaisesti läsnä paikassa, jossa tapahtuma järjestetään;

(c)’suoralla urheilulähetyksellä’ urheilutapahtuman reaaliaikaista välittämistä millä tahansa keinoin, kuten langallisesti tai langattomasti, yleisölle, joka ei ole reaaliaikaisesti läsnä paikassa, jossa tapahtuma järjestetään;

(d)’suorien urheilulähetysten oikeudenhaltijalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on oikeudet urheilutapahtuman suoraan lähetykseen riippumatta siitä, ovatko ne immateriaalioikeuksia, ja jolla on laillinen oikeus käyttää näitä oikeuksia;

(e)’tapahtuman suoran lähetyksen oikeudenhaltijalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on tekijänoikeudet tai lähioikeudet teosten ja muun aineiston suoraan lähetykseen;

(f)’luvattomalla edelleenlähetyksellä’ tapahtuman alkuperäisen suoran lähetyksen tai suoran urheilulähetyksen samanaikaista lähettämistä tai edelleen lähettämistä yleisön vastaanotettavaksi silloin kun oikeudenhaltija ei ole antanut lupaa tällaiseen lähetykseen.

SUORIEN URHEILULÄHETYSTEN LUVATON EDELLEENLÄHETYS

Suorien urheilulähetysten luvattomia edelleenlähetyksiä koskevien ilmoitusten nopean käsittelyn varmistaminen

Ilmoitusten nopea käsittely

(4)Käsitellessään ilmoituksia, jotka koskevat suorien urheilulähetysten luvatonta edelleenlähettämistä, säilytyspalvelujen tarjoajien olisi otettava huomioon suorien urheilulähetysten erityisluonne, jotta voidaan pyrkiä minimoimaan tällaisen tapahtuman luvattomasta edelleenlähetyksestä aiheutuva haitta.

(5)Sen varmistamiseksi, että ilmoitus käsitellään ja päätös tehdään suoran urheilulähetyksen aikana, muita säilytyspalvelujen tarjoajia kuin verkkoalustoja kannustetaan tekemään yhteistyötä suorien urheilulähetysten oikeudenhaltijoiden kanssa erityisesti

(a)toimimalla tehokkaasti yhteistyössä luotettujen ilmoittajien kanssa tämän suosituksen soveltamiseksi;

(b)kehittämällä ja käyttämällä teknisiä ratkaisuja ilmoitusten käsittelyn helpottamiseksi, kuten sovellusrajapintoja.

Oikeudenhaltijoiden ja välityspalvelujen tarjoajien välinen yhteistyö

(6)Urheilutapahtumien suorien lähetysten suojaamiseksi suorien urheilulähetysten oikeuksien haltijoita olisi kannustettava käyttämään parhaita saatavilla olevia teknisiä ratkaisuja, jotta voidaan helpottaa luvattoman edelleenlähetyksen lähteen tunnistamista.

(7)Välityspalvelujen tarjoajia, erityisesti silloin kun ne pystyvät tunnistamaan ja paikantamaan suorien urheilulähetysten luvattomat edelleenlähetykset, kannustetaan

(a)tekemään yhteistyötä muun muassa säilytyspalvelujen tarjoajien ja suorien urheilulähetysten oikeudenhaltijoiden kanssa, jotta voidaan helpottaa luvattomien edelleenlähetysten lähteen tunnistamista, ja

(b)ottamaan käyttöön erityisiä toimenpiteitä palvelujensa toistuvan väärinkäytön estämiseksi.

Suorien urheilulähetysten luvatonta edelleenlähetystä koskevat kiellot

(8)Jäsenvaltioita kannustetaan arvioimaan, onko urheilutapahtumien järjestäjillä niiden lainkäyttöalueella oikeus ryhtyä oikeustoimiin suoran urheilulähetyksen luvattoman edelleenlähettämisen estämiseksi tai kieltämiseksi. Jos näin ei ole, jäsenvaltioita kannustetaan myöntämään urheilutapahtumien järjestäjille asiavaltuus hakea kieltomääräystä, jotta voidaan estää välittömästi tapahtuva suorien urheilulähetysten luvaton edelleenlähettäminen tai kieltää luvattoman edelleenlähettämisen jatkaminen.

Kieltomääräysten addressaatit

(9)Jäsenvaltioita kannustetaan säätämään kielloista suorien urheilulähetysten luvattomien edelleenlähetysten harjoittajille sekä välityspalvelujen tarjoajille, joiden palveluja kolmas osapuoli käyttää väärin suorien urheilulähetysten luvattomiin edelleenlähetyksiin, välittäjän vastuun puuttumisesta riippumatta, jotta tällainen suorien urheilulähetysten luvaton edelleenlähettäminen voidaan lopettaa tai estää. Tällainen kielto voi olla pääsyn estäminen suorien urheilulähetysten luvattomiin edelleenlähetyksiin.

(10)Jäsenvaltioita kannustetaan säätämään mahdollisuudesta soveltaa näitä kieltoja välityspalvelujen tarjoajiin, jotka kohdentavat toimintaansa palvelujen vastaanottajille jäsenvaltioissa.

(11)Jäsenvaltioita kannustetaan antamaan suorien urheilulähetysten oikeudenhaltijoille mahdollisuus hakea kieltomääräystä ennen urheilutapahtuman alkamista muun muassa esittämällä toimivaltaiselle viranomaiselle todisteet siitä, että kyseessä oleva toimija on jo välittänyt luvattomina edelleenlähetyksinä samankaltaisia urheilutapahtumia, joihin kyseisillä oikeudenhaltijoilla on oikeudet.

Kieltomääräysten dynaaminen luonne

(12)Jäsenvaltioita kannustetaan säätämään mahdollisuudesta hakea yksittäiselle välityspalvelujen tarjoajalle määrättäviä kieltoja, joita voidaan jatkaa, jotta voidaan estää pääsy suoran urheilutapahtuman luvattomia edelleenlähetyksiä lähettäviin piraattipalveluihin, vaikka niitä ei olisikaan yksilöity kiellon hakemishetkellä, silloin kun ne koskevat samaa urheilutapahtumaa ja jäsenvaltioiden kansallisten menettelysääntöjen mukaisesti.

(13)Jotta nämä piraattipalvelut voidaan tunnistaa asianmukaisella tavalla kieltomääräyksen antamisen jälkeen, jäsenvaltioiden olisi kannustettava käyttämään tapauskohtaisesti menetelmää, jonka avulla kiellon kattamien internetosoitteiden luettelo (esimerkiksi verkkotunnukset, IP-osoitteet tai URL-osoitteet) pidetään ajan tasalla, myös oikeudenhaltijoiden ja kieltomääräyksen addressaattien välisen yhteistyön kautta ja siten että oikeusviranomainen valvoo menetelmän käyttöä. Jäsenvaltiot voivat harkita, olisiko riippumattoman kansallisen viranomaisen varmennettava luettelo kieltomääräyksen kohteena olevista internetosoitteista.

(14)Jos jäsenvaltiot valtuuttavat riippumattoman hallintoviranomaisen antamaan kieltomääräyksiä tai päivittämään luetteloa kieltomääräyksen kattamista internetosoitteista, tällaisiin päätöksiin olisi voitava hakea muutosta tuomioistuimissa.

Suojatoimet

(15)Ottaessaan käyttöön tai soveltaessaan sääntöjä, jotka koskevat suorien urheilulähetysten luvattomaan edelleenlähettämiseen kohdistuvia kieltoja, jäsenvaltioita kannustetaan ottamaan huomioon, että kieltomääräyksessä esitetyt toimenpiteet eivät saisi muodostaa kohtuutonta rasitetta addressaateille. Niiden tulisi olla tiukasti kohdennettuja, eivätkä ne saisi tarpeettomasti viedä käyttäjiltä mahdollisuuksia laillisesti päästä saatavilla olevaan informaatioon.

(16)Jos kieltomääräys toteutetaan estotoimenpiteenä, olisi huolehdittava siitä, että sen kohteena olevat piraattipalvelut yksilöidään pohjautuen internetosoitteisiin, joiden pääasiallisena tarkoituksena on tarjota pääsy luvattomiin edelleenlähetyksiin tai muuntyyppiseen luvattomaan sisältöön.

(17)Teknisten toimenpiteiden, joilla tällaiset kieltomääräykset pannaan täytäntöön, tulisi olla riittäviä estämään pääsy tai ainakin vaikeuttamaan pääsyä suorien urheilulähetysten luvattomaan edelleenlähetykseen ja tekemään tällaisista luvattomista edelleenlähetyksistä merkittävästi vähemmän houkuttelevia loppukäyttäjille.

(18)Jäsenvaltioita kannustetaan varmistamaan, että suorien urheilulähetysten oikeudenhaltijat päivittävät säännöllisesti tiedot internetosoitteista, joita ei enää käytetä urheilutapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen, jotta näitä internetosoitteita koskevat rajoitukset voidaan poistaa.

(19)Jäsenvaltioita kannustetaan säätämään, että kiellon kesto ei saisi ylittää sitä, mikä on tarpeen suorien urheilulähetysten oikeudenhaltijoiden tehokkaan suojelun varmistamiseksi. Jäsenvaltioita kannustetaan säätämään, että tässä yhteydessä sovellettavat estotoimenpiteet tulevat voimaan vasta urheilutapahtuman suoran lähetyksen tapahtuessa.

Vapaaehtoinen yhteistyö

(20)Välityspalvelujen tarjoajia olisi kannustettava harkitsemaan asianmukaisia ja oikeasuhteisia vapaaehtoisia aloitteita, jotta estetään niiden palvelujen väärinkäyttö suorien urheilulähetysten luvattomaan edelleenlähetykseen.

(21)Muita markkinatoimijoita, kuten mainonta- ja maksupalveluja, olisi kannustettava varmistamaan, etteivät niiden palvelut helpota sellaisten toimijoiden edistämistä ja toimintaa, jotka tarjoavat pääsyä suorien urheilulähetysten luvattomaan edelleenlähetykseen.

MUIDEN LIVE-TAPAHTUMINEN LUVATON EDELLEENLÄHETYS

Muiden live-tapahtumien luvattomia edelleenlähetyksiä koskevien ilmoitusten nopean käsittelyn varmistaminen

Ilmoitusten nopea käsittely

(22)Käsitellessään ilmoituksia, jotka koskevat muiden live-tapahtumien luvatonta edelleenlähettämistä, säilytyspalvelujen tarjoajien olisi otettava huomioon suorien lähetysten erityisluonne, jotta voidaan pyrkiä minimoimaan tällaisen tapahtuman luvattomasta edelleenlähetyksestä aiheutuva haitta.

(23)Sen varmistamiseksi, että ilmoitus käsitellään ja päätös tehdään tapahtuman suoran lähetyksen aikana, muita säilytyspalvelujen tarjoajia kuin verkkoalustoja kannustetaan tekemään yhteistyötä oikeudenhaltijoiden kanssa erityisesti

(a)toimimalla tehokkaasti yhteistyössä luotettujen ilmoittajien kanssa tämän suosituksen soveltamiseksi;

(b)kehittämällä ja käyttämällä teknisiä ratkaisuja ilmoitusten käsittelyn helpottamiseksi, kuten sovellusrajapintoja.

Oikeudenhaltijoiden ja välityspalvelujen tarjoajien välinen yhteistyö

(24)Tapahtumien suorien lähetysten suojaamiseksi tapahtuman suoran lähetyksen oikeudenhaltijoita olisi kannustettava käyttämään parhaita saatavilla olevia teknisiä ratkaisuja, jotta voidaan helpottaa luvattoman edelleenlähetyksen lähteen tunnistamista.

(25)Välityspalvelujen tarjoajia, erityisesti silloin kun ne pystyvät tunnistamaan ja paikantamaan live-tapahtumien luvattomat edelleenlähetykset, kannustetaan

(a)tekemään yhteistyötä muun muassa oikeudenhaltijoiden kanssa, jotta voidaan helpottaa live-tapahtumien luvattomien edelleenlähetysten lähteen tunnistamista, ja

(b)ottamaan käyttöön erityistoimenpiteitä palvelujensa toistuvan väärinkäytön estämiseksi.

Muiden live-tapahtumien luvatonta edelleenlähetystä koskevat kiellot

Kieltomääräysten dynaaminen luonne

(26)Jäsenvaltioita kannustetaan säätämään mahdollisuudesta hakea yksittäiselle välityspalvelujen tarjoajalle määrättäviä kieltoja, joita voidaan jatkaa, jotta voidaan estää pääsy luvattomia edelleenlähetyksiä lähettäviin piraattipalveluihin, vaikka niitä ei olisikaan yksilöity kiellon hakemishetkellä, silloin kun ne koskevat samaa live-tapahtumaa ja jäsenvaltioiden kansallisten menettelysääntöjen mukaisesti sekä noudattaen sovellettavia unionin oikeuden säännöksiä, mukaan lukien perusoikeuskirja ja erityisesti oikeus sananvapauteen ja tiedonvälityksen vapauteen ja oikeus henkilötietojen suojaan.

(27)Jotta nämä piraattipalvelut voidaan tunnistaa asianmukaisella tavalla kieltomääräyksen antamisen jälkeen, jäsenvaltioiden olisi kannustettava käyttämään tapauskohtaista menetelmää, jonka avulla kiellon kattamien internetosoitteiden luettelo (esimerkiksi verkkotunnukset, IP-osoitteet tai URL-osoitteet) pidetään ajan tasalla, myös oikeudenhaltijoiden ja kieltomääräyksen addressaattien välisen yhteistyön kautta ja siten että oikeusviranomainen valvoo menetelmän käyttöä.

(28)Jos jäsenvaltiot valtuuttavat riippumattoman hallintoviranomaisen antamaan kieltomääräyksiä tai pitämään ajan tasalla luetteloa kieltomääräyksen kattamista internetosoitteista, tällaisiin päätöksiin olisi voitava hakea muutosta tuomioistuimissa.

Suojatoimet

(29)Ottaessaan käyttöön tai soveltaessaan sääntöjä, jotka koskevat live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähettämiseen kohdistuvia kieltoja, jäsenvaltioita kannustetaan ottamaan huomioon, että kieltomääräyksessä esitetyt toimenpiteet eivät saisi muodostaa kohtuutonta rasitetta addressaateille. Niiden tulisi olla tiukasti kohdennettuja, eivätkä ne saisi tarpeettomasti viedä käyttäjiltä mahdollisuuksia laillisesti päästä saatavilla olevaan informaatioon.

(30)Jäsenvaltioita kannustetaan varmistamaan, että tapahtumien suorien lähetysten oikeudenhaltijat päivittävät säännöllisesti tiedot internetosoitteista, joita ei enää käytetä live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen, jotta näitä internetosoitteita koskevat rajoitukset voidaan poistaa.

Vapaaehtoinen yhteistyö

(31)Välityspalvelujen tarjoajia olisi kannustettava harkitsemaan asianmukaisia ja oikeasuhteisia vapaaehtoisia aloitteita, jotta estetään niiden palvelujen väärinkäyttö live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen.

(32)Muita markkinatoimijoita, kuten mainonta- ja maksupalveluja, olisi kannustettava varmistamaan, etteivät niiden palvelut helpota sellaisten toimijoiden edistämistä ja toimintaa, jotka tarjoavat pääsyä live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen.

TIETOISUUDEN LISÄÄMINEN JA VAPAAEHTOINEN YHTEISTYÖ VIRANOMAISTEN VÄLILLÄ

Kaupallinen tarjonta ja tietoisuuden lisääminen

(33)Urheilutapahtumien ja muiden tapahtumien suorien lähetysten oikeudenhaltijoita tulisi kannustaa lisäämään kaupallisen tarjontansa saatavuutta, kohtuuhintaisuutta ja houkuttelevuutta loppukäyttäjille kaikkialla unionissa.

(34)Jäsenvaltioita kannustetaan lisäämään käyttäjien tietoisuutta suorien urheilulähetysten ja muiden live-lähetysten laillisesta tarjonnasta. Jäsenvaltioita kehotetaan myös ilmoittamaan pääsyn estämisen syistä käyttäjille, jotka yrittävät käyttää palveluja, jotka tarjoavat suorien urheilulähetysten ja muiden live-tapahtumien luvattomia edelleenlähetyksiä ja jotka oli estetty kieltomääräyksellä, ja antamaan heille tietoa tällaisten tapahtumien katselua varten käytettävissä olevasta laillisesta tarjonnasta.

(35)Jäsenvaltioita kannustetaan lisäämään tietoisuutta tässä suosituksessa tarkasteltavista kysymyksistä kansallisten lainvalvontaviranomaisten kanssa ja kehittämään valmiuksia helpottaa tutkintaa ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin sellaisia toimijoita vastaan, jotka harjoittavat suorien urheilulähetysten ja muiden live-tapahtumien luvatonta edelleenlähetystä kaupallisessa mittakaavassa. Niitä kannustetaan tässä yhteydessä muun muassa osallistumaan tämänhetkisiin rajatylittäviin lainvalvontaoperaatioihin.

Oikeusviranomaisten yhteistyö

(36)Jäsenvaltioita kannustetaan vaihtamaan proaktiivisesti tietoja palveluista, joihin on estetty pääsy niiden alueella kansallisen viranomaisen antaman kieltomääräyksen perusteella.

(37)Komissio kehottaa EUIPO:n seurantakeskusta perustamaan erityisen hallintoviranomaisten verkoston vaihtamaan säännöllisesti tietoja sovellettavista toimenpiteistä, haasteista ja hyvistä käytännöistä tässä suosituksessa tarkasteltavien kysymysten käsittelyssä. Myös jäsenvaltioita, joilla ei ole erikoistuneita hallintoviranomaisia ja muun muassa jos ne ovat kehittäneet muita kyseeseen tulevia piratismiin liittyviä aloitteita, kannustetaan osallistumaan tähän tiedonvaihtoon. Verkoston olisi erityisesti pyrittävä arvioimaan mahdollisuuksia rajat ylittävän yhteistyön lisäämiseen.

(38)EUIPOn seurantakeskusta kannustetaan tarjoamaan kansallisille tuomareille ja viranomaisille toimia, joilla lisätään tietämystä nykyisistä säännöistä ja käytännöistä liittyen oikeuksien täytäntöönpanoon suorien urheilulähetysten ja muiden live-tapahtumien luvatonta edelleenlähetystä vastaan.

JATKOTOIMET JA VALVONTA

(39)Komissio kehottaa EUIPOn seurantakeskusta tukemaan sitä määritettäessä yhteistyössä sidosryhmien kanssa indikaattoreita tämän suosituksen täytäntöönpanon ja vaikutusten seuraamiseksi.

(40)Jäsenvaltioita ja sidosryhmiä kannustetaan toimittamaan EUIPO:n seurantakeskukselle ja komissiolle kaikki asiaankuuluvat tiedot tällaisista toimenpiteistä ja toimista. Lisäksi jäsenvaltioita ja sidosryhmiä pyydetään toimittamaan saatavilla oleva informaatio ja data suorien urheilulähetysten ja muiden live-tapahtumien luvattomien edelleenlähetysten määrästä. Sidosryhmiä kannustetaan myös antamaan tietoja tämän suosituksen soveltamisalaan kuuluvan sisällön laillisen tarjonnan saatavuudesta ja löytyvyydestä.

(41)Tältä pohjalta ja muiden kyseeseen tulevien lähteiden pohjalta komissio kehottaa EUIPO:n seurantakeskusta tukemaan sitä seurattaessa tämän suosituksen vaikutuksia urheilutapahtumien ja muiden suorien tapahtumien verkkopiratismiin.

(42)Komissio arvioi 17. marraskuuta 2025 mennessä tämän suosituksen vaikutuksia suorien urheilutapahtumien ja muiden live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen ottaen asianmukaisesti huomioon EUIPO:n seurantakeskuksen havainnot. Tämän perusteella komissio arvioi, tarvitaanko unionin tasolla lisätoimenpiteitä, myös muuntyyppisen tekijänoikeudella suojatun sisällön laittoman levittämisen estämiseksi, ottaen huomioon teknologian kehitys, jakelukanavien ja kulutustottumusten kehitys sekä mahdolliset vaikutukset, joita asetuksen (EU) 2022/2065 täytäntöönpanolla on voinut olla suorien urheilutapahtumien ja muiden live-tapahtumien luvattomaan edelleenlähetykseen.

Tehty Brysselissä 4.5.2023

   Komission puolesta

   Thierry BRETON
   Komission jäsen

(1)    P9_TA(2021)0236.
(2)    Urheilutapahtumien järjestäjien haasteet digitaalisessa ympäristössä. Euroopan tason lisäarvon arviointi, Euroopan parlamentin tutkimuspalvelu, joulukuu 2020.Laiton IPTV Euroopan unionissa. Raportti taloudellisesta, oikeudellisesta ja teknisestä analyysista, EUIPO, heinäkuu 2019.Live event piracy. Challenges and best practices from online intermediaries to prevent the use of their services for live event piracy, EUIPO, maaliskuu 2023.
(3)    Urheilutapahtumien järjestäjien haasteet digitaalisessa ympäristössä. Euroopan tason lisäarvon arviointi, Euroopan parlamentin tutkimuspalvelu, joulukuu 2020.
(4)    Live event piracy. Challenges and best practices from online intermediaries to prevent the use of their services for live event piracy, EUIPO, maaliskuu 2023.
(5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2065, annettu 19 päivänä lokakuuta 2022, digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta (digipalvelusäädös) ( EUVL L 277, 27.10.2022, s. 1 ).
(6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/29/EY, annettu 22 päivänä toukokuuta 2001, tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa ( EUVL L 167, 22.6.2001, s. 10 ).
(7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/48/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta ( EUVL L 157, 30.4.2004, s. 45 ).
(8)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/790, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla ( EUVL L 130, 17.5.2019 , s. 92)
(9)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/13/EU, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2010, audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi) ( EUVL L 95, 15.4.2010, s. 1 ).
(10)    COM(2017) 708 final, jäljempänä ’ohjeet’.
(11)    Study on dynamic blocking injunctions in the European Union, EUIPO, maaliskuu 2021; Mapping report on national remedies against online piracy of sports content, Euroopan audiovisuaalialan seurantakeskus, joulukuu 2021. Live event piracy. Challenges and best practices from online intermediaries to prevent the use of their services for live event piracy, EUIPO, maaliskuu 2023.
(12)    Intellectual Property Crime Threat Assessment, EUIPO ja Europol, maaliskuu 2022.
(13)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 386/2012, annettu 19 päivänä huhtikuuta 2012, teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien antamisesta sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), mukaan luettuna julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kutsuminen koolle teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisena seurantakeskuksena ( EUVL L 129, 16.5.2012, s. 1 ).
(14)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) ( EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1 ).
(15)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/680, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta toimivaltaisten viranomaisten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä rikosten ennalta estämistä, tutkimista, paljastamista tai rikoksiin liittyviä syytetoimia tai rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa varten sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja neuvoston puitepäätöksen 2008/977/YOS kumoamisesta ( EUVL L 119, 4.5.2016, s. 89 ).
Top