KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) …/…,
annettu 18.4.2017,
yhteisestä menetelmästä kussakin jäsenvaltiossa markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painon laskemiseksi ja yhteisestä menetelmästä kussakin jäsenvaltiossa syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun määrän laskemiseksi painon mukaan
(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
EUROOPAN KOMISSIO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,
ottaa huomioon sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta 4 päivänä heinäkuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/19/EU( 1 ) ja erityisesti sen 7 artiklan 5 kohdan
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Jotta voitaisiin varmistaa yhdenmukaiset edellytykset, joiden mukaisesti jäsenvaltiot laskevat sähkö- ja elektroniikkalaiteromun vuosittaisen vähimmäiskeräysasteen direktiivin 2012/19/EU mukaisesti, on tarpeen vahvistaa yhteinen menetelmä, jota jäsenvaltiot käyttävät kyseisen keräysasteen laskemiseen markkinoilleen saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painon perusteella, sekä yhteinen menetelmä, jolla lasketaan kussakin jäsenvaltiossa syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kokonaismäärä painon mukaan ja jota sovelletaan, kun kyseinen vaihtoehto tulee jäsenvaltioiden käytettäväksi direktiivin 2012/19/EU mukaisesti.
(2)Tässä asetuksessa on aiheellista määritellä tietyt parametrit, kuten ”sähkö- ja elektroniikkalaitteiden paino” ja ”syntyvä sähkö- ja elektroniikkalaiteromu”, jotta yhteisiä menetelmiä markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painon ja syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kokonaismäärän laskemiseksi olisi mahdollista käyttää yhdenmukaisesti.
(3)Tietyssä jäsenvaltiossa markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painon ja siellä syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kokonaismäärän laskemisessa käytettävien yhteisten menetelmien soveltamisen helpottamiseksi on tarpeen sisällyttää menetelmiin laskentaväline, joka on räätälöity kutakin jäsenvaltiota varten.
(4)Jos tietoja, jotka tuottajien tai niiden valtuutettujen edustajien on ilmoitettava direktiivin 2012/19/EU 16 artiklan ja sen liitteessä X olevan B osan mukaisesti, ei ole käytettävissä tai ne eivät ole täydelliset, jäsenvaltiot voivat tehdä selvityksiin perustuvat arviot markkinoilleen asetettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrästä. Silloin kun arvioita on tehtävä, olisi tietojen ilmoittamista, seurantaa ja arviointia koskevien yhdenmukaisten edellytysten varmistamiseksi käytettävä yhteistä menetelmää.
(5)Yhteisessä menetelmässä, jolla lasketaan selvityksiin perustuvat arviot markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrästä, olisi otettava huomioon, että tietyn jäsenvaltion alueella markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrä olisi laskettava sen markkinoilla saataville asetettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painona, pois lukien mahdolliset sellaiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet, jotka on viety pois sen alueelta markkinoille saattamisen jälkeen. Sen vuoksi, ja ottaen huomioon käytettävissä olevat tilastotiedot, markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painon laskennan olisi perustuttava sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kotimaista tuotantoa asianomaisessa jäsenvaltiossa koskeviin tietoihin sekä tietoihin sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuonnista kyseiseen jäsenvaltioon joko toisista jäsenvaltioista tai kolmansista maista ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden viennistä kyseisestä jäsenvaltiosta joko toiseen jäsenvaltioon tai johonkin kolmanteen maahan. Tiedot olisi hankittava käyttäen Eurostatin tietokantaa (Eurobase), johon rekisteröidään erityisesti sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kotimainen tuotanto yhteisön tuotantojärjestelmän mukaisesti (Prodcom-koodein). Kyseiset koodit on lisäksi yhdistetty kaupan tilastoissa käytettäviin koodeihin (yhdistetyn nimikkeistön koodit). Tavarakauppaa koskevat tilastot mittaavat jäsenvaltioiden välisen tavarakaupan (unionin sisäinen kauppa) ja jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisen tavarakaupan (unionin ulkopuolinen kauppa) määrää.
(6)Kansalliset tiedot sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kotimaan tuotannosta, tuonnista ja viennistä ilmoitetaan yhteisön tuotantojärjestelmän mukaisesti käyttäen Prodcom-koodeja eikä direktiivin 2012/19/EU liitteissä I ja III esitettyjen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden luokkien mukaisesti. Kun jäsenvaltiot tekevät arvioita markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrästä, on kuitenkin tärkeää, että ne käyttävät yhteistä luokittelumenetelmää kotimaista tuotantoa, tuontia ja vientiä koskevien tilastojen muuntamisessa tiedoiksi, jotka vastaavat niiden kunkin markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painoa direktiivissä 2012/19/EU esitettyjen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden luokkien mukaisesti.
(7)Tietyn jäsenvaltion alueella tiettynä vuonna syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kokonaismäärän laskemista varten on tärkeää, että jäsenvaltiot käyttävät yhteistä menetelmää, jossa olisi otettava huomioon tiedot kunkin jäsenvaltion markkinoille aikaisemmin saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrästä, erilaisten sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käyttöiästä niiden tyypistä riippuen, kansallisten markkinoiden kyllästymisestä ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden toisistaan poikkeavista elinkaarista jäsenvaltioissa. Tähän menetelmään perustuva sähkö- ja elektroniikkalaiteromun laskentaväline olisi asetettava jäsenvaltioiden käyttöön, ja siihen olisi sisällytettävä valmiiksi tiedot, joita sen suora soveltaminen edellyttää. Jäsenvaltioille olisi annettava mahdollisuus päivittää välineen tietoja aiempina vuosina markkinoille saatetuista sähkö- ja elektroniikkalaitteista ja/tai käyttöikätietoja asianmukaisten tietojen ja päivittämistä tukevien todisteiden perusteella.
(8)Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2008/98/EY 39 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:
1 artikla
Kohde