EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document L:2012:044:FULL

Euroopan unionin virallinen lehti, L 44, 16. helmikuuta 2012


Display all documents published in this Official Journal
 

ISSN 1977-0812

doi:10.3000/19770812.L_2012.044.fin

Euroopan unionin

virallinen lehti

L 44

European flag  

Suomenkielinen laitos

Lainsäädäntö

55. vuosikerta
16. helmikuu 2012


Sisältö

 

I   Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

Sivu

 

 

ASETUKSET

 

*

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 121/2012, annettu 15 päivänä helmikuuta 2012, neuvoston asetusten (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta unionin vähävaraisimmille henkilöille suunnatun elintarvikkeiden jakelun osalta

1

FI

Säädökset, joiden otsikot on painettu laihalla kirjasintyypillä, ovat maatalouspolitiikan alaan kuuluvia juoksevien asioiden hoitoon liityviä säädöksiä, joiden voimassaoloaika on yleensä rajoitettu.

Kaikkien muiden säädösten otsikot on painettu lihavalla kirjasintyypillä ja merkitty tähdellä.


I Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

ASETUKSET

16.2.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 44/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 121/2012,

annettu 15 päivänä helmikuuta 2012,

neuvoston asetusten (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta unionin vähävaraisimmille henkilöille suunnatun elintarvikkeiden jakelun osalta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 42 artiklan ensimmäisen kohdan ja 43 artiklan 2 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnot (1),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon (2),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (3),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Yleisistä säännöistä yhteisön vähävaraisimmille henkilöille jaettavaksi tarkoitettujen elintarvikkeiden luovuttamisesta interventiovarastoista tietyille järjestöille 10 päivänä joulukuuta 1987 annettu neuvoston asetus (ETY) N:o 3730/87 (4), joka on sittemmin kumottu ja sisällytetty maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) 22 päivänä lokakuuta 2007 annettuun neuvoston asetukseen (EY) N:o 1234/2007 (5), on yli kahden vuosikymmenen ajan tarjonnut luotettavan perustan elintarvikkeiden jakamiseksi unionin vähävaraisimmille henkilöille, jäljempänä ’elintarvikkeiden jakeluohjelma’, ja vaikuttanut myönteisesti unionin sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen vähentämällä taloudellisia ja sosiaalisia eroja.

(2)

Yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) tavoitteena on perussopimuksen 39 artiklan 1 kohdan mukaan markkinoiden vakauttaminen ja kohtuullisten kuluttajahintojen takaaminen. Elintarvikkeiden jakeluohjelma on vuosien mittaan tukenut näiden molempien tavoitteiden saavuttamista, ja se on osoittautunut olennaisen tärkeäksi välineeksi, sillä sen avulla on voitu parantaa unionin vähävaraisimpien henkilöiden puutteellista elintarviketurvaa ja elintarvikkeiden laajamittaista saatavuutta unionissa sekä pienentää interventiovarastoja.

(3)

Euroopan parlamentti kehotti 7 päivänä heinäkuuta 2011 antamassaan päätöslauselmassa komissiota ja neuvostoa kehittämään monivuotisen rahoituskehyksen jäljellä olevaa kautta varten väliaikaisen ratkaisun, jotta estetään määrärahojen vähentämisestä 500 miljoonasta eurosta 113 miljoonaan euroon johtuva elintarvikeavun välitön ja jyrkkä lasku ja varmistetaan, että elintarvikeavusta riippuvaiset henkilöt eivät kärsi ruokaköyhyydestä.

(4)

Nykyinen elintarvikkeiden jakeluohjelma perustuu tuotteiden jakamiselle unionin interventiovarastoista, ja sitä täydennetään tilapäisesti markkinoilta tehtävillä hankinnoilla. YMP:n perättäiset uudistukset ja tuottajahintojen suotuisa kehitys ovat kuitenkin saaneet aikaan interventiovarastojen ja käytettävissä olevan tuotevalikoiman asteittaisen pienentymisen. Asetuksella (EY) N:o 1234/2007 sallitaan sen nykyisessä muodossa markkinoilta tehtävät hankinnat vain silloin, kun tuotteita ei tilapäisesti ole saatavilla. Elintarvikkeiden hankinta unionin markkinoilta ei voi säännönmukaisesti korvata pienentyneitä interventiovarastoja, mikä ilmenee unionin yleisen tuomioistuimen asiassa T-576/08 antamasta tuomiosta (6). Näin ollen elintarvikkeiden jakeluohjelman lopettaminen vaikuttaa aiheelliselta. Jotta nykyistä elintarvikkeiden jakeluohjelmaa hyödyntävillä jäsenvaltioiden hyväntekeväisyysjärjestöillä olisi riittävästi aikaa mukautua uuteen tilanteeseen, ohjelmaa olisi muutettava säätämällä vaiheittaisesta lopettamisesta, jonka aikana markkinoilta tehtävistä hankinnoista olisi tultava ohjelman säännöllinen hankintalähde interventiovarastojen täydentämiseksi silloin, kun soveltuvia interventiovarastoja ei ole käytettävissä. Elintarvikkeiden jakeluohjelman vaiheittaisen lopettamisen olisi päätyttävä, kun vuoden 2013 vuosittainen suunnitelma on saatu päätökseen.

(5)

Unionin elintarvikkeiden jakeluohjelmaa olisi sovellettava siten, ettei rajoiteta kansallisten elintarvikkeiden jakeluohjelmien soveltamista.

(6)

Moitteettoman varainhoidon varmistamiseksi on tarpeen asettaa unionin tukeen sovellettava kiinteä enimmäismäärä. Elintarvikkeiden jakeluohjelma olisi lisättävä yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta 21 päivänä kesäkuuta 2005 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1290/2005 (7) 3 artiklan 1 kohdassa olevaan luetteloon menoista, jotka rahoitetaan Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto).

(7)

Kokemusten mukaan elintarvikkeiden jakeluohjelman hallintoon on tarpeen tehdä joitain parannuksia. Sen vuoksi komission olisi laadittava mainitun ohjelman täytäntöön panemiseksi vuosina 2012 ja 2013 vuosittaisia suunnitelmia, jotka perustuvat jäsenvaltioiden komissiolle osoittamiin pyyntöihin ja muihin tarpeellisiksi katsottuihin tietoihin. Jäsenvaltioiden tekemien elintarvikepyyntöjen olisi perustuttava kansallisiin elintarvikkeiden jakeluohjelmiin, joissa esitetään vähävaraisimmille henkilöille suunnattavaan elintarvikkeiden jakeluun liittyvät jäsenvaltioiden tavoitteet ja painopisteet, joiden olisi käsitettävä myös ravitsemuksellisia näkökohtia. Tältä osin on aiheellista, että jäsenvaltioilla on mahdollisuus antaa etusija unionista peräisin oleville tuotteille. Vuosittaisen suunnitelman täytäntöönpanosta aiheutuvien kustannusten riittävän kattamisen varmistamiseksi on lisäksi tarpeen antaa jäsenvaltioille mahdollisuus korvata vuosittaisten suunnitelmien mukaisesti saataville asetetuilla varoilla tietyt nimetyille järjestöille aiheutuneet hallinto-, kuljetus- ja varastointikustannukset.

(8)

Jäsenvaltioiden olisi tehtävä riittäviä hallinnollisia ja fyysisiä tarkastuksia ja määrättävä sääntöjenvastaisuuksien yhteydessä seuraamuksia varmistaakseen, että vuosittaiset suunnitelmat pannaan täytäntöön sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

(9)

Nykyisen elintarvikkeiden jakeluohjelman toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi niin, että ohjelman vaiheittainen lopettaminen toteutetaan tehokkaasti, tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2012 vuoden 2013 vuosittaisen suunnitelman päätökseen saattamiseen saakka.

(10)

Sen vuoksi asetukset (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 1234/2007 olisi muutettava tämän mukaisesti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Lisätään asetuksen (EY) N:o 1290/2005 3 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”g)

asetuksen (EY) N:o 1234/2007 27 artiklassa säädetty unionin vähävaraisimmille henkilöille suunnattu elintarvikkeiden jakeluohjelma.”

2 artikla

Muutetaan asetus (EY) N:o 1234/2007 seuraavasti:

1)

Korvataan 27 artikla seuraavasti:

”27 artikla

Unionin vähävaraisimmille henkilöille suunnattu elintarvikkeiden jakeluohjelma

1.   Otetaan vuosiksi 2012 ja 2013 käyttöön ohjelma, jonka turvin unionin vähävaraisimmille henkilöille voidaan jakaa elintarvikkeita jäsenvaltioiden nimeämien järjestöjen välityksellä, jotka eivät saa olla kaupallisia yrityksiä. Elintarvikkeiden jakeluohjelmaa varten on asetettava saataville interventiovarastoissa olevia tuotteita tai, jos elintarvikkeiden jakeluohjelmaan soveltuvia interventiovarastoja ei ole, elintarvikkeita on ostettava markkinoilta.

Ensimmäisessä alakohdassa säädetyn elintarvikkeiden jakeluohjelman soveltamista varten ’vähävaraisimmilla henkilöillä’ tarkoitetaan fyysisiä henkilöitä, mukaan lukien tällaisten henkilöiden muodostamat perheet tai ryhmät, joiden on todettu tai tunnustettu kansallisten toimivaltaisten viranomaisten vahvistamien tukikelpoisuutta koskevien arviointiperusteiden nojalla olevan sosiaalisesti ja taloudellisesti riippuvaisessa asemassa tai joiden on todettu olevan tässä asemassa niiden perusteiden mukaan, joita nimetyt järjestöt soveltavat ja jotka ovat näiden kansallisten toimivaltaisten viranomaisten hyväksymiä.

2.   Jäsenvaltioiden, jotka haluavat osallistua 1 kohdassa säädettyyn elintarvikkeiden jakeluohjelmaan, on toimitettava komissiolle elintarvikkeiden jakeluohjelmia, jotka sisältävät seuraavat tiedot:

a)

yksityiskohtaiset tiedot tällaisten ohjelmien pääpiirteistä ja -tavoitteista;

b)

nimetyt järjestöt;

c)

pyynnöt kunkin vuoden aikana jaettavien elintarvikkeiden määristä ja muut tarpeelliset tiedot.

Jäsenvaltioiden on valittava elintarvikkeet objektiivisin perustein ottaen huomioon ravintoarvot ja jaettavaksi soveltuvuuden. Tätä tarkoitusta varten jäsenvaltiot voivat asettaa etusijalle unionista peräisin olevat elintarvikkeet.

3.   Komissio hyväksyy vuosittaisia suunnitelmia, jotka perustuvat 2 kohdan ensimmäisen alakohdan c alakohdassa tarkoitettuihin pyyntöihin ja muihin asiaan vaikuttaviin tietoihin, jotka jäsenvaltiot ovat toimittaneet osana elintarvikkeiden jakeluohjelmiaan.

Kussakin vuosittaisessa suunnitelmassa on esitettävä unionin vuotuiset jäsenvaltiokohtaiset määrärahat.

Jos vuosittaisen suunnitelman sisältämiä elintarvikkeita ei ole saatavilla sen jäsenvaltion interventiovarastoissa, jossa tällaisia tuotteita tarvitaan, komissio määrää vuotuisessa suunnitelmassa niiden siirtämisestä kyseiseen jäsenvaltioon jäsenvaltioista, joiden interventiovarastoissa niitä on saatavilla.

Komissio voi tarkistaa vuosittaista suunnitelmaa sen täytäntöönpanoon vaikuttavan kehityksen perusteella.

4.   Elintarvikkeet on luovutettava nimetyille järjestöille ilmaiseksi.

Vähävaraisimmille henkilöille suunnattu elintarvikkeiden jakelu on hoidettava

a)

ilmaiseksi; tai

b)

hintaan, joka ei missään tapauksessa ole korkeampi kuin ne kustannukset, jotka ovat perustellusti aiheutuneet nimetyille järjestöille niiden suorittaman jakelun johdosta ja jotka eivät ole 7 kohdan toisen alakohdan a ja b alakohdan nojalla tukikelpoisia kustannuksia.

5.   Edellä 1 kohdassa säädettyyn elintarvikkeiden jakeluohjelmaan osallistuvien jäsenvaltioiden on

a)

toimitettava komissiolle vuosikertomus elintarvikkeiden jakeluohjelmien täytäntöönpanosta;

b)

tiedotettava komissiolle riittävän ajoissa kehityksestä, joka vaikuttaa elintarvikkeiden jakeluohjelmien täytäntöönpanoon.

6.   Unioni rahoittaa ohjelman mukaiset tukikelpoiset kustannukset. Rahoituksen määrä on enintään 500 miljoonaa euroa varainhoitovuotta kohti.

7.   Ohjelman mukaisia tukikelpoisia kustannuksia ovat:

a)

interventiovarastoista poistettujen elintarvikkeiden kustannukset;

b)

markkinoilta hankittujen elintarvikkeiden kustannukset; ja

c)

kustannukset, jotka aiheutuvat elintarvikkeiden kuljetuksesta jäsenvaltioiden interventiovarastojen välillä.

Toimivaltaiset kansalliset viranomaiset voivat pitää seuraavia kustannuksia tukikelpoisina niiden rahoitusvarojen rajoissa, jotka ovat käytettävissä kussakin jäsenvaltiossa vuosittaisten suunnitelmien täytäntöönpanoa varten:

a)

kustannukset, jotka aiheutuvat elintarvikkeiden kuljettamisesta nimettyjen järjestöjen varastoihin;

b)

seuraavat nimetyille järjestöille aiheutuvat kustannukset, siltä osin kuin ne liittyvät suoraan vuosittaisten suunnitelmien täytäntöönpanoon:

i)

hallinnolliset kustannukset;

ii)

nimettyjen järjestöjen varastojen ja lopullisten jakelupisteiden väliset kuljetuskustannukset; ja

iii)

varastointikustannukset.

8.   Jäsenvaltioiden on tehtävä hallinnollisia ja fyysisiä tarkastuksia varmistaakseen, että vuosittaiset suunnitelmat pannaan täytäntöön sovellettavia sääntöjä noudattaen, ja säädettävä sääntöjenvastaisuuksien ilmetessä sovellettavat seuraamukset.

9.   Maininta ”Euroopan unionin tuki” ja Euroopan unionin tähtikuvio on merkittävä selkeästi näkyvällä tavalla vuosittaisten suunnitelmien nojalla jaettavien elintarvikkeiden pakkauksiin sekä jakelupisteisiin.

10.   Edellä 1 kohdassa säädetty elintarvikkeiden jakeluohjelma ei estä soveltamasta unionin lainsäädännön mukaisia kansallisia ohjelmia, joiden mukaisesti elintarvikkeita jaetaan vähävaraisimmille henkilöille.”

2)

Lisätään 204 artiklaan 6 kohta seuraavasti:

”6.   Edellä olevaa 27 artiklaa sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2012 vuoden 2013 vuosittaisen suunnitelman päätökseen saattamiseen saakka.”

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2012 vuoden 2013 vuosittaisen suunnitelman päätökseen saattamiseen saakka.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Strasbourgissa 15 päivänä helmikuuta 2012.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

M. SCHULZ

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

N. WAMMEN


(1)  Lausunto, annettu 20. tammikuuta 2011 (EUVL C 84, 17.3.2011, s. 49), ja lausunto, annettu 8. joulukuuta 2011 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  EUVL C 104, 2.4.2011, s. 44.

(3)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 26. maaliskuuta 2009 (EUVL C 117 E, 6.5.2010, s. 258), ja neuvoston ensimmäisen käsittelyn kanta, vahvistettu 23. tammikuuta 2012 (EUVL C 38 E, 11.2.2012, s. 1). Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 15. helmikuuta 2012 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(4)  EYVL L 352, 15.12.1987, s. 1.

(5)  EUVL L 299, 16.11.2007, s. 1.

(6)  Asia T-576/08, Saksa v. komissio, tuomio annettu 13. huhtikuuta 2011 (ei vielä julkaistu).

(7)  EUVL L 209, 11.8.2005, s. 1.


Top