Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2002_181_E_0160_01

Muutettu ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi satamapalvelujen markkinoille pääsystä (KOM(2002) 101 lopull. - 2001/0047(COD)) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EYVL C 181E, 30.7.2002, p. 160–175 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002PC0101

Muutettu ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi satamapalvelujen markkinoille pääsystä (komission esittämä EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti) /* KOM/2002/0101 lopull. - COD 2001/0047 */

Virallinen lehti nro 181 E , 30/07/2002 s. 0160 - 0175


Muutettu ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI satamapalvelujen markkinoille pääsystä (komission esittämä EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti)

PERUSTELUT

Alkuperäiseen komission ehdotukseen tehdyt muutokset on merkitty siten, että poistettu teksti on viivattu yli ja lisätty teksti lihavoitu ja alleviivattu.

Euroopan parlamentti hyväksyi 14. marraskuuta 2001 pitämässään täysistunnossa komission ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi satamapalvelujen markkinoille pääsystä tehtyään siihen joitakin tarkistuksia. Ehdotusta tukevat myös talous- ja sosiaalikomitea sekä alueiden komitea.

Euroopan parlamentti hyväksyy komission ehdotuksen pääkohdat yhtä lukuun ottamatta. Se ehdottaa kuitenkin, että lainsäädäntöehdotukseen tehdään useita satamien väliseen kilpailuun liittyviä muutoksia.

Euroopan parlamentti on ehdottanut useita tarkistuksia, joiden pohjalta komissio on muuttanut alkuperäistä ehdotustaan.

Komissio on sisällyttänyt ehdotukseen huomattavan määrän tarkistuksia, joiden tavoitteena on parantaa ja selventää alkuperäistä tekstiä. Tarkistuksissa tähdennetään muun muassa meriturvallisuuden, ympäristövastuun ja sosiaalisten kysymysten tärkeyttä sekä selvennetään joitakin valintamenettelyyn, omahuolintaan ja palveluntarjoajien valinnasta vastaavan elimen puolueettomuuteen liittyviä näkökohtia.

Komissio myöntää, että muutokset, joilla pyritään vahvistamaan tiettyjä ehdotukseen liittyviä näkökohtia, antavat sille lisäarvoa ja että niillä siten varmistetaan ehdotuksen tavoitteen saavuttaminen. Muutokset koskevat ehdotuksen seuraavia osia:

* Direktiivin soveltamisalaa olisi laajennettava käsittämään myös satamaan johtavat vesiväylät, jotta ehdotetuista toimenpiteistä saataisiin täysi hyöty.

* 'Satamajärjestelmän' määritelmää on muutettu siten, että se käsittää kaksi tai useampia samalla alueella sijaitsevia satamia, joita hallinnoi yksi ainoa yksikkö tai satamaviranomainen, minkä vuoksi niitä voidaan käytännössä pitää yhtenä satamana.

* Toimilupien myöntämisperusteista laaditun luettelon olisi oltava täsmällisempi. Vaikka kyseiset perusteet ovat väärinkäytön estämiseksi yhä rajoitettuja, niissä voidaan tarvittaessa viitata työllisyys- ja sosiaalisiin kysymyksiin sekä ympäristövaatimuksiin. Tämä muutos antaa toimivaltaiselle viranomaiselle mahdollisuuden varmistaa, että näitä asioita koskevat kiistat vältetään tulevaisuudessa.

* Palveluntarjoajan oikeuteen ottaa palvelukseensa oman valintansa mukaista henkilöstöä voidaan soveltaa samoja perusteita, jotka toimivaltainen viranomainen on yleisesti vahvistanut palveluntarjoajia varten. Näin pyritään varmistamaan, että perusteita sovelletaan poikkeuksetta. Tämä selvennys auttaa välttämään väärinkäsityksiä.

* Palveluntarjoajien määrää voidaan rajoittaa paitsi käytettävissä olevaan tilaan tai kapasiteettiin liittyvien rajoitusten perusteella myös ympäristösäännösten tai meriliikenteen turvallisuusnäkökohtien perusteella. Viimeksi mainitussa tapauksessa poikkeusta ei tarkistuksen mukaan enää rajoiteta koskemaan ainoastaan meriteknisiä palveluja. Tämä tarkistus heijastaa yleistä turvallisuus- ja ympäristöasioita koskevaa politiikkaa.

* Valittu palveluntarjoaja voi joutua maksamaan korvausta kiinteästä omaisuudesta, jonka se ottaa haltuunsa edelliseltä palveluntarjoajalta. Vaikka tämä on voimassa olevien yleisten oikeusperiaatteiden mukainen velvollisuus, on katsottu olevan asianmukaista mainita se erikseen.

* Omahuolintaa koskevilla yksiselitteisillä säännöillä varmistetaan, että omahuolinnan harjoittajat voivat käyttää omaa henkilöstöä ja omia laitteitaan. Omahuolinnan harjoittajiin sovelletaan kuitenkin samoja perusteita kuin muihinkin palveluntarjoajiin mutta tietysti sillä ehdolla, että perusteet ovat relevantteja.

Direktiiviin on kuitenkin ehdotettu myös useita sellaisia muutoksia, joita komissio ei voi hyväksyä. Näitä muutoksia käsitellään tarkemmin seuraavassa:

* Tarkistukset, jotka koskevat jäsenvaltioiden ja satamien välisten taloudellisten suhteiden avoimuutta sekä perustamissopimuksen valtiontukisääntöjen tulkintaa, liittyvät lähinnä satamien väliseen kilpailuun, kun taas ehdotetussa direktiivissä keskitytään varmistamaan satamapalvelujen tarjonnan vapaus ja satamapalvelujen tarjoajien oikeus sijoittautua satamiin. Komissio myöntää kuitenkin, että satamien välinen kilpailu on kysymys, jonka käsittelyä olisi jatkettava, mutta huomauttaa samalla, että tämä työ on tehtävä toimielinjärjestelmän puitteissa ja perustamissopimuksen sääntöjen mukaisesti. Avoimuudesta todettakoon, että komissio aikoo laatia muutoksen avoimuusdirektiiviin [1], jotta se käsittäisi huomattavasti suuremman määrän satamia kuin nykyään. Valtiontukikysymyksestä voidaan puolestaan todeta, että komissio tutkii parhaillaan, voidaanko perustamissopimuksen sääntöjen soveltamista selventää vielä enemmän kuin tiedonannon (2001) 35 lopullinen (niin kutsutun satamapaketin) luvussa "Satamille tarkoitettu valtiontuki" (luku 3.3).

[1] Jäsenvaltioiden ja julkisten yritysten välisten taloudellisten suhteiden avoimuudesta 25 päivänä kesäkuuta 1990 annettu komission direktiivi 80/723/ETY (EYVL L 195, 29.7.1980, s. 35), viimeksi muutettu direktiivillä 2000/52/EY (EYVL L 193, 24.7.2000, s. 75).

* Tarkistus, jolla poistettaisiin se vaatimus, että palveluntarjoajia on oltava vähintään kaksi (jollei ole kyse poikkeuksellisista asianhaaroista), merkitsisi sitä, että olisi sallittava "niin suuri määrä palveluntarjoajia kuin olosuhteet sallivat". Tämä tarkistus on epätyydyttävä. Komission mielestä kyseinen säännös voi johtaa nykytilanteen säilymiseen eli siihen, että "olosuhteiden" katsotaan - usein virheellisesti - oikeuttavan rajoittamaan palvelun tarjoajien määrän yhteen tarjoajaan. Komission mielestä sen omalla ehdotuksella, jonka mukaan toimilupia on myönnettävä vähintään kahdelle palveluntarjoajalle, varmistettaisiin paremmin direktiivin tavoitteiden saavuttaminen. Komission ehdotus antaisi joka tapauksessa mahdollisuuden ottaa huomioon erityistilanteet ("jos liikenteen määrään tai lastiluokkiin ei liity poikkeuksellisia asianhaaroja"), eikä se velvoittaisi toimivaltaista viranomaista etsimään toista tai useampia palveluntarjoajia, jos kaupalliset realiteetit ovat sellaiset, ettei kukaan ole kiinnostunut palvelujen tarjoamisesta.

* Tarkistuksia, joissa luotsaus jätetään direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle, ei voida hyväksyä. Luotsaus on palvelu, jolla on kaupallista arvoa ja joka kuuluu perustamissopimuksen soveltamisalaan. Komissio on kuitenkin tietoinen luotsaukseen liittyvistä turvallisuusongelmista, mutta se katsoo, että ne on otettu ehdotuksessa riittävän hyvin huomioon, sillä ehdotuksen mukaan jokaisella toimivaltaisella viranomaisella on oikeus arvioida turvallisuustilanne ja -vaatimukset paikallisten erityispiirteiden mukaan sekä tehdä asianmukaiset päätelmät palveluntarjoajien määrän mahdollisesta rajoittamisesta. Komissio katsoo, että turvallisuus voidaan varmistaa säilyttämättä nykyisiä toimintatapoja, jotka lisäävät usein tarpeettomasti kuljetuskustannuksia.

* Komissio ei katso olevan aiheellista laajentaa direktiivin soveltamisalaa koskemaan sellaisia palveluja, joilla ei ole kaupallista arvoa.

* Komissio ei hyväksy sitä, että oikeus omahuolinnan harjoittamiseen rajoitettaisiin koskemaan jäsenvaltioiden lippujen alla purjehtiva aluksia, koska se ei olisi kansainvälisten sääntöjen ja velvoitteiden mukaista.

* Vaikuttaisi epäasianmukaiselta pidentää sellaisten palveluntarjoajien toimilupien voimassaoloaikaa 5 vuodesta 8 vuoteen, jotka eivät ole tehneet merkittäviä investointeja. Tämä olisi epäasianmukaista erityisesti sen vuoksi, että sellaisten palveluntarjoajien toimilupien voimassaoloaika, jotka ovat tehneet huomattavia investointeja irtaimeen omaisuuteen, säilyy 10 vuotena.

Edellä esitetyn perusteella komissio muuttaa ehdotustaan perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Muutettu ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI satamapalvelujen markkinoille pääsystä

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen [80 artiklan 2 kohdan],

ottavat huomioon komission ehdotuksen [2],

[2] EYVL C [...], [...], s. [...].

ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [3],

[3] EYVL C [...], [...], s. [...].

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon [4],

[4] EYVL C [...], [...], s. [...].

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä [5],

[5] EYVL C [...], [...], s. [...].

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Perustamissopimuksen 49 artiklan tavoitteena on poistaa rajoitukset, jotka koskevat vapautta tarjota palveluja yhteisössä; perustamissopimuksen 51 artiklan mukaan tämä tavoite on saavutettava yhteisen liikennepolitiikan puitteissa muun muassa ympäristönsuojelua koskevia perustamissopimuksen sääntöjä noudattaen.

(2) Tavoite on saavutettu varsinaisten meriliikenteen palvelujen osalta palvelujen tarjoamisen vapauden periaatteen soveltamisesta jäsenvaltioiden väliseen meriliikenteeseen sekä jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden väliseen meriliikenteeseen 22 päivänä joulukuuta 1986 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 4055/86 [6] ja palvelujen tarjoamisen vapauden periaatteen soveltamisesta meriliikenteeseen jäsenvaltioissa (meriliikenteen kabotaasi) 7 päivänä joulukuuta 1992 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 3577/92 [7].

[6] EYVL L 378, 31.12.1986, s. 1 3. Viimeksi muutettu neuvoston asetuksella (ETY) N:o 3573/90 (EYVL L 353, 17.12.1990, s. 16).

[7] EYVL L 364, 12.12.1992, s. 7-10.

(3) Satamapalvelut ovat välttämättömiä meriliikenteen moitteettomalle toiminnalle, sillä niillä edistetään merkittävästi meriliikenteen infrastruktuurin tehokasta käyttöä.

(4) Joulukuussa 1997 annetussa satamia ja meriliikenteen infrastruktuuria koskevassa vihreässä kirjassa [8] komissio ilmoitti aikovansa ehdottaa puitelainsäädäntöä, jolla mahdollistettaisiin pääsy kansainvälistä liikennettä palvelevien yhteisön satamien satamapalvelumarkkinoille. Tässä yhteydessä satamapalvelut olisi määriteltävä palveluiksi, joilla on kaupallista arvoa ja joita yleensä tarjotaan satamassa maksua vastaan.

[8] KOM(97) 678 lopullinen, 10. joulukuuta 1997.

(5) Yhteisön tasolla toteutettavalla satamapalvelumarkkinoille pääsyn helpottamisella tulisi poistaa olemassa olevat esteet, jotka vaikeuttavat satamapalvelujen tarjoajien pääsyä markkinoille, sekä parantaa sataman käyttäjille tarjottujen palvelujen laatua, lisätä tehokkuutta ja joustavuutta, vähentää kustannuksia ja edistää siten lyhyen matkan merenkulkua ja yhdistettyjä kuljetuksia.

(6) Kun tämän direktiivin mukainen toimilupa myönnetään sellaisen sopimuksen muodossa, joka kuuluu direktiivien 92/50/ETY [9], 93/36/ETY [10], 93/37/ETY [11] ja 93/38/ETY [12] soveltamisalaan, sovelletaan näitä viimeksi mainittuja direktiivejä. Tarvittaessa sovelletaan myös ammatillisen koulutuksen vastavuoroista tunnustamista koskevia direktiivejä 89/48/ETY [13], 92/51/ETY [14] ja 99/42/EY [15].

[9] Julkisia palveluhankintoja koskevien sopimusten tekomenettelyjen yhteensovittamisesta 18 päivänä kesäkuuta 1992 annettu direktiivi 92/50/ETY (EYVL L 209, 24.7.1992, s. 1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 97/52/EY (EYVL L 328, 28.11.1997).

[10] Julkisia tavaranhankintoja koskevien sopimusten tekomenettelyjen yhteensovittamisesta 14 päivänä kesäkuuta 1993 annettu direktiivi 93/36/ETY (EYVL L 199, 9.8.1993, s. 1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 97/52/EY (EYVL L 328, 28.11.1997).

[11] Julkisia rakennusurakoita koskevien sopimusten tekomenettelyjen yhteensovittamisesta 14 päivänä kesäkuuta 1993 annettu direktiivi 93/37/ETY (EYVL L 199, 9.8.1993, s. 54), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 97/52/EY (EYVL L 328, 28.11.1997).

[12] Vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja teletoiminnan alan hankintoja koskevien sopimusten tekomenettelyjen yhteensovittamisesta 14 päivänä kesäkuuta 1993 annettu direktiivi 93/38/ETY (EYVL L 199, 9.8.1993, s. 84), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 98/4/EY (EYVL L 101, 1.4.1998).

[13] Vähintään kolmivuotisesta ammatillisesta korkeammasta koulutuksesta annettujen tutkintotodistusten tunnustamista koskevasta yleisestä järjestelmästä 21 päivänä joulukuuta 1989 annettu direktiivi 89/48/ETY.

[14] Direktiiviä 89/48/ETY täydentävästä ammatillisen koulutuksen tunnustamista koskevasta toisesta yleisestä järjestelmästä 18 päivänä kesäkuuta 1992 annettu direktiivi 92/51/ETY.

[15] Tutkintotodistusten tunnustamisjärjestelmän perustamisesta vapauttamisdirektiivien ja siirtymätoimenpiteistä annettujen direktiivien soveltamisalaan kuuluvan ammatillisen toiminnan osalta sekä tutkintotodistusten yleisen tunnustamisjärjestelmän täydentämisestä 7 päivänä kesäkuuta 1999 annettu direktiivi 99/42/EY.

(7) Erilaiset kansalliset lainsäädännöt ja käytännöt ovat johtaneet sovellettujen menettelyjen välisiin eroihin ja luoneet oikeudellista epävarmuutta satamapalvelujen tarjoajien oikeuksista ja toimivaltaisten viranomaisten velvollisuuksista. Sen vuoksi on yhteisön edun mukaista luoda yhteisön oikeudellinen kehys, jossa vahvistetaan satamapalvelumarkkinoille pääsyä, nykyisten ja mahdollisten palveluntarjoajien oikeuksia ja velvollisuuksia, satamien hallintoelimiä sekä toimilupien myöntämiseen ja valintaprosesseihin liittyviä menettelyjä koskevat perussäännöt.

(8) Ehdotettujen toimien tavoite, joka on kaikkien yhteisöön sijoittautuneiden luonnollisten ja oikeushenkilöiden pääsy satamapalvelumarkkinoille, voidaan perustamissopimuksen 5 artiklassa esitettyjen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaan saavuttaa paremmin yhteisön tasolla vahvistamalla kaikkia jäsenvaltioita koskevat yhteiset periaatteet; tämä direktiivi rajoittuu mainitun tavoitteen saavuttamisen edellyttämiin vähimmäistoimenpiteisiin eikä sisällä muita kuin tämän tarkoituksen kannalta välttämättömiä toimenpiteitä.

(9) Satamapalveluihin pääsyä koskeva yhteisön lainsäädäntö ei sulje pois yhteisön muiden sääntöjen soveltamista. Satamapalveluihin on jo sovellettu kilpailusääntöjä, myös yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja koskevia sääntöjä, ja nämä säännöt ovat merkityksellisiä erityisesti monopolitilanteissa.

(10) Tehokkaan ja turvallisen satamahallinnon edistämiseksi jäsenvaltiot voivat vaatia, että palveluntarjoajien on hankittava toimilupa. Toimiluvan myöntämisperusteiden on oltava puolueettomia, selkeitä, syrjimättömiä, asianmukaisia ja oikein suhteutettuja. Perusteet on julkistettava.

(11) Koska satamat ovat rajallisia maantieteellisiä alueita, markkinoille pääsyä voivat joissakin tapauksissa rajoittaa kapasiteetin ja käytettävissä olevan tilan puute sekä liikenteen turvallisuuteen liittyvät seikat. Tällaisissa tapauksissa voi sataman yleisen tehokkuuden varmistamiseksi olla tarpeen rajoittaa toimiluvan saavien palveluntarjoajien määrää satamissa palvelun tarjoajan tai sataman hallintoelimen julkisen palvelun velvoitteita sekä ympäristösääntöjä kunnioittaen.

(12) Rajoittamisperusteiden on oltava puolueettomia, selkeitä, syrjimättömiä, asianmukaisia ja oikein suhteutettuja. Kun on kyse lastinkäsittelystä, palveluntarjoajien määrää ei saa rajoittaa minkään palveluluokan osalta vähempään kuin kahteen täysin itsenäiseen palveluntarjoajaan, jos olosuhteet eivät ole poikkeukselliset.

(13) Palveluntarjoajilla olisi oltava oikeus ottaa henkilöstöä palvelukseensa oman valintansa mukaan. Niiden on noudatettava koulutusta, ammattipätevyyttä ja työehtoja koskevia sääntöjä.

(14) Kun satamapalvelujen tarjoajien määrää on rajoitettu, toimivaltaisen viranomaisten on valittava palveluntarjoajat selkeällä, puolueettomalla, avoimella ja oikeuden mukaisella valintamenettelyllä syrjimättömiä sääntöjä noudattaen.

(15) Sen varmistamiseksi, että puolueettomat elimet tekevät ja niiden todetaan tekevän tämän direktiivin mukaiset päätökset ja menettelyihin liittyvät toimenpiteet, olisi määriteltävä, mikä asema on sataman hallintoelimellä, joka on itse satamapalvelun tarjoaja tai haluaa tulla sellaiseksi. Tällaiseen hallintoelimeen on sovellettava samoja ehtoja ja menettelyjä kuin muihin palveluntarjoajiin, mutta sen on edelleen pystyttävä varmistamaan sataman toiminta. Sen vuoksi palveluntarjoajien määrän rajoittamista koskevat päätökset ja varsinainen valinta on uskottava puolueettomalle elimelle, eikä sataman hallintoelin saa syrjiä mitään palveluntarjoajaa eikä sataman käyttäjää.

(16) Näin ollen on tarpeen varmistaa syrjimättömyys sataman hallintoelimen ja itsenäisten toiminnanharjoittajien välillä sekä eri satamien hallintoelinten välillä.

(17) Varojen osalta on tarpeen velvoittaa tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluvien satamien hallintoelimet, jotka toimivat myös palveluntarjoajina, erottamaan kirjanpidossaan toimet, joita ne toteuttavat hallintoeliminä, kilpailun pohjalta toteuttamistaan toimista.

(18) Heinäkuun 26 päivänä 2000 annetussa komission direktiivissä 2000/52/EY asetetaan tietylle määrälle yrityksiä erillistä kirjanpitoa koskeva velvoite, jota sovelletaan ainoastaan sellaisiin yrityksiin, joiden koko vuotuinen nettoliikevaihto kahdelta viimeksi edeltäneeltä tilikaudelta on ollut yli 40 miljoonaa euroa. Ottaen huomioon satamapalvelujen tarjoamisen vapauden periaatteen käyttöönotto yhteisössä on tarpeen varmistaa, että erillisen kirjanpidon periaatetta sovelletaan kaikkiin tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluviin satamiin, sekä vahvistaa satamia koskevat avoimuussäännöt, jotka eivät ole sen väljempiä kuin komission direktiivissä 2000/52/EY vahvistetut säännöt.

(19) Satamapalveluihin liittyviä toimintoja koskevaa kirjanpitovaatimusta olisi sovellettava kaikkiin yrityksiin, jotka on valittu tarjoamaan tällaisia palveluja.

(20) Omahuolinta olisi sallittava tässä direktiivissä asetettujen ehtojen mukaisesti, ja omahuolinnan harjoittajille olisi asetettava samat vaatimukset kuin samojen tai vastaavien satamapalvelujen tarjoajille.

(21) Valintamenettelyllä myönnettyjen toimilupien olisi oltava määräaikaisia. Toimiluvan voimassaoloajasta päätettäessä on kohtuullista ottaa huomioon, onko palveluntarjoaja joutunut investoimaan omaisuuteen ja jos näin on, onko omaisuus irtainta.

(22) Yhteisön satamien nykyinen tilanne edellyttää selvien siirtymäkausien vahvistamista, koska satamissa on käytössä lukuisia lupa- ja valintamenetelmiä ja voimassaoloaikoja. Siirtymäkausia koskevissa säännöissä olisi erotettava satamat, joissa palveluntarjoajien määrää on rajoitettu, sellaisista satamista, joissa tällaisia rajoituksia ei ole.

(23) Kun palveluntarjoajien määrää ei ole rajoitettu, ei ole syytä muuttaa voimassa olevia toimilupia, mutta tulevat toimiluvat olisi myönnettävä tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti.

(24) Kun palveluntarjoajien määrää on rajoitettu, siirtymäkausia vahvistettaessa olisi erotettava toisistaan erilaiset tapaukset sen mukaan, onko toimiluvat myönnetty julkisen tarjouskilpailun perusteella tai vastaavalla menettelyllä, onko palveluntarjoaja tehnyt huomattavia investointeja ja onko investoinnit tehty irtaimeen vai kiinteään omaisuuteen. Oikeusvarmuus vaatii, että kussakin tapauksessa vahvistetaan pisimmät mahdolliset voimassaoloajat ja jätetään samalla kansallisille viranomaisille runsaasti liikkumavaraa, jotta ne voisivat ottaa asianmukaisesti huomioon kunkin tapauksen erityispiirteet.

(25) Jäsenvaltioiden olisi nimettävä toimivaltaiset viranomaiset, jotka vastaavat tämän direktiivin täytäntöönpanosta.

(26) Toimivaltaisten viranomaisten päätöksiä varten olisi oltava muutoksenhakumenettelyt.

(27) Jäsenvaltioiden on taattava riittävä sosiaaliturva satamapalveluja tarjoavien yritysten henkilöstölle sekä varmistettava riittävän ammattipätevyyden säilyminen erityisesti palveluntarjoajien vaihtuessa.

(28) Tämän direktiivin säännökset eivät vaikuta millään tavalla jäsenvaltioiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin, jotka koskevat lakia ja järjestystä, satamien turvallisuutta ja ympäristönsuojelua.

(29) Tämä direktiivi ei vaikuta perustamissopimuksen sääntöjen soveltamiseen; komissio varmistaa edelleen kyseisten sääntöjen soveltamisen käyttämällä tarvittaessa kaikkia valtuuksia, jotka sille on myönnetty perustamissopimuksen 86 artiklalla.

(30) Komission olisi tehtävä jäsenvaltioiden tämän direktiivin soveltamisesta antamien kertomusten perusteella arviointi, johon liittyy tarvittaessa direktiivin tarkistamista koskeva ehdotus,

OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla - Tavoite

1. Yhteisön satamapalvelujen tarjoajiin sovelletaan tämän direktiivin säännösten mukaisesti satamapalvelujen tarjoamisen vapautta. Satamapalvelujen tarjoajilla on oltava mahdollisuus käyttää satamalaitteita siinä määrin kuin niiden toiminta sitä edellyttää.

2. Tämä direktiivin säännösten mukaan satamapalvelujen tarjoamisen vapautta voivat rajoittaa sataman tai satamajärjestelmän käytettävissä olevaan tilaan tai kapasiteettiin taikka meriliikenteen turvallisuuteen liittyvät rajoitukset, ja kyseisen vapauden on oltava siihen sovellettavien turvallisuutta, ympäristön suojelua ja julkisen palvelun velvoitteita koskevien vaatimusten mukainen.

2 artikla - Soveltamisala

1. Tätä direktiiviä sovelletaan liitteessä lueteltuihin satamapalveluihin, joita tarjotaan sataman käyttäjille joko satama-alueella tai satamaan tai satamajärjestelmään ja satamasta tai satamajärjestelmästä johtavalla vesiväylällä.

2. Tätä direktiiviä sovelletaan jäsenvaltion alueella sijaitseviin, yleiselle kaupalliselle meriliikenteelle avoimiin merisatamiin tai -satamajärjestelmiin sillä ehdolla, että sataman vuosittainen liikenne on ollut kolmen viimeisen vuoden aikana keskimäärin vähintään 3 miljoonaa tonnia lastia tai 500 000 matkustajaa.

3. Jos satama saavuttaa 2 kohdassa tarkoitetun lastiliikennekynnyksen mutta ei vastaavaa matkustajaliikennekynnystä, tämän direktiivin säännöksiä ei sovelleta yksinomaan matkustajille varattuihin satamapalveluihin. Jos saavutetaan matkustajaliikennekynnys mutta ei lastiliikennekynnystä, tämän direktiivin säännöksiä ei sovelleta yksinomaan lasteja koskeviin palveluihin. Komissio antaa jäsenvaltioiden toimittamien tietojen pohjalta tiedoksi luettelon tässä artiklassa tarkoitetuista satamista ja satamajärjestelmistä julkaisemalla sen Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä. Luettelo julkaistaan ensimmäisen kerran kolmen kuukauden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta ja sen jälkeen vuosittain.

4. Jäsenvaltiot voivat vaatia, että satamapalvelujen tarjoajat ovat sijoittautuneet yhteisöön ja että alukset, joita käytetään yksinomaan satamapalvelujen tarjoamiseen, on rekisteröity jäsenvaltiossa ja ne purjehtivat jäsenvaltion lipun alla.

3 artikla

1. Tämä direktiivi ei estä soveltamasta toimivaltaisia viranomaisia koskevia velvoitteita, jotka johtuvat direktiiveistä 92/50/ETY, 93/36/ETY, 93/37/ETY ja 93/38/ETY.

2. Kun yhdessä 1 kohdassa mainituista direktiiveistä pakollistetaan tarjouskilpailun järjestäminen palvelusopimuksesta, kyseisen sopimuksen myöntämiseen ei sovelleta tämän direktiivin 8 artiklan 1-5 kohtaa, 12 artiklan 1 ja 2 kohtaa eikä 13 artiklaa. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin sisällyttää tällaisia sopimuksia koskevaan tarjouskilpailumenettelyyn omia satamiaan koskevia erityissääntöjä.

3. Tämä direktiivi ei estä soveltamasta toimivaltaisia viranomaisia koskevia velvoitteita, jotka johtuvat jäsenvaltioiden välistä ammatillisen koulutuksen vastavuoroista tunnustamista koskevista direktiiveistä 89/48/ETY, 92/51/ETY ja 99/42/EY.

4 artikla - Määritelmät

Tässä direktiivissä tarkoitetaan:

1) 'merisatamalla' (tässä direktiivissä 'satama') maa- ja vesialuetta, jolla on tehty sellaisia parannustöitä ja joka on varustettu siten, että kyseisellä alueella voidaan pääasiallisesti ottaa vastaan aluksia, lastata niitä ja purkaa niiden lasteja, varastoida tavaroita, vastaanottaa tavaroita maakuljetuksia varten ja toimittaa niitä tällaisilla kuljetuksilla sekä ottaa aluksiin matkustajia ja laskea matkustajia maihin;

2) 'satamajärjestelmällä' kahta tai useampaa samalla alueella sijaitsevaa satamaa, joita hallinnoi yksi hallintoelin;

3) 'satamaviranomaisella' tai 'sataman hallintoelimellä' (jäljempänä 'sataman hallintoelin') elintä, jonka tavoitteena on kansallisen lain tai asetuksen nojalla joko pelkästään tai muiden tehtävien ohella hallinnoida ja hoitaa sataman infrastruktuureja sekä koordinoida ja valvoa kyseisessä satamassa tai satamajärjestelmässä toimivien toiminnanharjoittajien toimintaa; sataman hallintoelin voi koostua useista erillisistä elimistä tai vastata useammasta kuin yhdestä satamasta;

4) 'satamapalveluilla' liitteessä lueteltuja palveluja, joilla on kaupallista arvoa ja joita yleensä tarjotaan satamassa maksua vastaan;

5) 'satamapalvelujen tarjoajalla' luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka tarjoaa tai haluaa tarjota yhden tai useamman luokan satamapalveluja;

6) 'julkisen palvelun vaatimuksella' vaatimusta, jonka toimivaltainen viranomainen asettaa tiettyjen luokkien satamapalvelujen riittävän tarjonnan varmistamiseksi;

7) 'omahuolinnalla' tilannetta, jossa sataman käyttäjä tuottaa itselleen omaa henkilöstöään ja omia laitteitaan käyttäen yhden tai useamman luokan satamapalveluja tässä direktiivissä vahvistettujen perusteiden mukaisesti ja jossa ei yleensä ole tehty minkäänlaista sopimusta kolmannen osapuolen kanssa tällaisten palvelujen tarjoamisesta;

8) 'toimiluvalla' mitä tahansa lupaa, sopimus mukaan luettuna, joka antaa luonnolliselle henkilölle tai oikeushenkilölle oikeuden tarjota satamapalveluja tai harjoittaa omahuolintaa.

5 artikla - Toimivaltaiset viranomaiset

Jäsenvaltioiden on nimettävä toimivaltainen viranomainen tai toimivaltaiset viranomaiset tämän direktiivin 6, 7, 8, 10, 11, 12 ja 19 artiklan panemiseksi täytäntöön.

6 artikla - Toimilupa

1. Jäsenvaltiot voivat vaatia, että satamapalvelujen tarjoaja hankkii ennakolta toimiluvan 2-5 kohdassa asetettujen ehtojen mukaisesti. Toimilupa myönnetään automaattisesti 8 artiklan mukaan valituille palveluntarjoajille.

2. Perusteiden, joilla toimivaltainen viranomainen myöntää toimiluvan, on oltava selkeitä, syrjimättömiä, puolueettomia, asianmukaisia ja oikein suhteutettuja. Perusteet voivat koskea ainoastaan

a) palveluntarjoajan ammattipätevyyttä, moitteetonta taloudellista tilannetta ja riittävää vakuutussuojaa;

b) meriturvallisuutta tai sataman ja sen tuloväylien, laitteiden, varusteiden ja henkilöiden turvallisuutta;

c) tapauksen mukaan työllisyys- ja sosiaalisia kysymyksiä;

d) tapauksen mukaan ympäristövaatimuksia;

e) sataman kehittämissuunnitelmia.

Toimilupaan voi sisältyä julkisen palvelun vaatimuksia, jotka liittyvät turvallisuuteen, säännöllisyyteen, jatkuvuuteen, laatuun ja hintaan sekä ehtoihin, joilla palvelua voidaan tarjota.

3. Kun vaadittuun ammattipätevyyteen kuuluu erityinen paikallistuntemus tai kokemus paikallisista olosuhteista, toimivaltaisen viranomaisen on tarjottava asianmukaista koulutusta hakijoina oleville palveluntarjoajille.

4. Edellä 2 kohdassa tarkoitetut perusteet on julkistettava, ja satamapalvelujen tarjoajille on ilmoitettava etukäteen menettelystä, jolla toimiluvan voi saada. Tämä vaatimus koskee myös sellaista toimilupaa, jossa palvelun tarjoamiseen liittyy investoiminen kiinteään omaisuuteen, joka palautuu satamalle toimiluvan voimassaolon päättyessä.

5. Satamapalvelujen tarjoajalla, joka toimittaa palvelua, jota toimilupa koskee, on oikeus ottaa palvelukseensa oman valintansa mukaista henkilöstöä sillä ehdolla, että se täyttää 2 kohdan mukaan vahvistetut perusteet.

7 artikla - Rajoitukset

1. Jäsenvaltiot voivat rajoittaa satamapalvelujen tarjoajien määrää ainoastaan sellaisten rajoitusten perusteella, jotka liittyvät käytettävissä olevaan tilaan tai kapasiteettiin taikka meriliikenteen turvallisuuteen, tai rajoittaa niiden määrää ympäristösäännösten mukaisesti. Toimivaltaisen viranomaisen on:

a) ilmoitettava asianosaisille, mitä satamapalvelujen luokkaa tai luokkia ja sataman osaa rajoitukset koskevat, sekä rajoitusten perusteet;

b) sallittava niin suuri määrä palveluntarjoajia kuin olosuhteet sallivat.

2. Kun käytettävissä olevaan tilaan tai kapasiteettiin liittyy rajoituksia, toimivaltaisen viranomaisen on kunkin lastiluokan osalta myönnettävä toimilupa vähintään kahdelle toisistaan täysin riippumattomalle palveluntarjoajalle, jos liikenteen määrään tai lastiluokkiin ei liity poikkeuksellisia asianhaaroja.

3. Kun toimivaltainen viranomainen, joka päättää satamaan liittyvistä rajoituksista, on kyseisen sataman hallintoelin ja kun hallintoelin itse tai palveluntarjoaja, jota se valvoo suoraan tai epäsuorasti taikka johon sillä on osuutta, on palveluntarjoajana kyseisessä satamassa tai haluaa tulla sellaiseksi, jäsenvaltioiden on nimettävä toinen toimivaltainen viranomainen ja annettava sen tehtäväksi päättää rajoituksista tai hyväksyä rajoituksia koskeva päätös. Uuden nimetyn toimivaltaisen viranomaisen on oltava riippumaton kyseisen sataman hallintoelimistä, eikä se saa:

a) tarjota samankaltaisia satamapalveluja kuin kyseisen sataman palveluntarjoajat eikä

b) valvoa suoraan tai epäsuorasti mitään kyseisen sataman palveluntarjoajaa, eikä sillä saa olla osuutta näihin palveluntarjoajiin.

8 artikla - Valintamenettely

1. Kun toimivaltainen viranomainen on rajoittanut satamapalvelujen tarjoajien määrää 7 artiklaa soveltaen, sen on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet avoimen ja puolueettoman valintamenettelyn varmistamiseksi tarjouskilpailulla, jossa käytetään oikein suhteutettuja, syrjimättömiä ja asianmukaisia perusteita.

2. Toimivaltaisen viranomaisen on julkaistava Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä asianosaisille osoitettu kutsu osallistua valintamenettelyyn. Julkaisussa voidaan viitata toimivaltaisen viranomaisen tai sataman omaan Internet-sivustoon tai, jos tällaisia sivustoja ei ole, muihin asianmukaisiin tapoihin, joilla kaikki menettelystä kiinnostuneet henkilöt saavat tarvittavat tiedot ajoissa käyttöönsä.

3. Toimivaltaisen viranomaisen on sisällytettävä julkaisuunsa

a) 6 artiklan 2 kohdan mukaiset luvanmyöntämisperusteet sekä valintaperusteet, joissa määritellään viranomaisen vähimmäisvaatimukset;

b) ratkaisuperusteet, joissa määritellään seikat, joiden pohjalta viranomainen tekee valintansa valintaperusteiden mukaisista tarjouksista;

c) ehdot, joissa asetetaan palveluvaatimukset, joita sopimus koskee, ja yksilöidään infrastruktuuri ja laitteet, jotka annetaan tarjouskilpailun voittajan käyttöön, sekä muut asiaa koskevat ehdot ja sovellettavat säännöt;

d) seuraamukset ja sopimuksen purkamista koskevat ehdot, kun sopimusta ei ole noudatettu;

e) toimiluvan voimassaoloaika.

4. Ehdotuspyyntöä koskevan ilmoituksen lähettämisen ja ehdotusten viimeisen vastaanottopäivän välisen ajan on oltava valintamenettelyssä vähintään 52 päivää.

5. Toimivaltaisen viranomaisen on sisällytettävä mahdollisille tarjoajille toimittamiinsa tietoihin kaikki hallussaan olevat olennaiset tiedot.

6. Kun toimivaltainen viranomainen, joka toteuttaa tiettyä satamapalvelua ja satamaa koskevan valintamenettelyn, on kyseisen sataman hallintoelin ja kun hallintoelin itse tai palveluntarjoaja, jota se valvoo suoraan tai epäsuorasti taikka johon sillä on osuutta, on saman tai samankaltaisen palvelun tarjoajana kyseisessä satamassa tai haluaa tulla sellaiseksi, jäsenvaltioiden on nimettävä toinen toimivaltainen viranomainen ja annettava kyseinen valintamenettely sen tehtäväksi. Uuden nimetyn toimivaltaisen viranomaisen on oltava riippumaton kyseisen sataman hallintoelimistä, eikä se saa:

a) tarjota samankaltaisia satamapalveluja kuin kyseisen sataman palveluntarjoajat eikä

b) valvoa suoraan tai epäsuorasti mitään kyseisen sataman palveluntarjoajaa, eikä sillä saa olla osuutta kyseisen sataman palveluntarjoajiin.

9 artikla - Voimassaoloaika

Satamapalvelujen tarjoajat valitaan määräajaksi, joka asetetaan seuraavin perustein:

1. Tapauksissa, joissa palveluntarjoaja ei tee minkäänlaisia investointeja tai tekee vähämerkityksisiä investointeja tarjotakseen palveluja, sen toimiluvan voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.

2. Tapauksissa, joissa palveluntarjoaja tekee merkittäviä investointeja

a) irtaimeen omaisuuteen, voimassaoloaika on enintään 10 vuotta

b) kiinteään omaisuuteen, voimassaoloaika on enintään 25 vuotta riippumatta siitä, palautuuko omistus satamalle.

10 artikla - Kirjanpitosäännökset

Toimivaltaisen viranomaisen on velvoitettava valitut palveluntarjoajat pitämään erillistä kirjaa jokaisesta tarjotusta satamapalvelusta. Kirjanpidossa on noudatettava voimassa olevaa kaupallista käytäntöä ja yleisesti tunnustettuja kirjanpitoperiaatteita.

11 artikla - Omahuolinta

1. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet tämän direktiivin mukaisen omahuolinnan sallimiseksi.

7. Omahuolinta voi edellyttää lupaa, jonka myöntämisperusteiden täytyy olla samat kuin perusteet, joita sovelletaan saman tai vastaavan satamapalvelun tarjoajiin.

12 artikla - Sataman hallintoviranomainen

1. Kun sataman hallintoviranomainen tarjoaa satamapalveluja, sen on täytettävä 6 artiklassa säädetyt perusteet ja erotettava jokaista satamapalvelutoimintoaan koskeva kirjanpito muita toimintojaan koskevasta kirjanpidosta. Kirjanpidossa on noudatettava voimassa olevaa kaupallista käytäntöä ja yleisesti tunnustettuja kirjanpitoperiaatteita sen varmistamiseksi, että:

a) eri toiminnoista on erillinen juokseva kirjanpito;

b) kaikki tulot ja menot kohdistetaan asianmukaisesti soveltamalla johdonmukaisesti kustannuslaskennan periaatteita, jotka ovat objektiivisesti perusteltavissa;

c) erillisen kirjanpidon perustana olevista kustannuslaskennan periaatteista annetaan selkeät tiedot.

2. Tilinpäätöstä koskevassa tilintarkastuskertomuksessa on osoitettava kaikki sataman hallintoelimen satamapalvelutoiminnon ja muiden toimintojen väliset rahavirrat. Jäsenvaltion on säilytettävä tilintarkastuskertomus ja annettava se pyynnöstä komission käyttöön.

3. Kun 8 artiklan mukaisella valintamenettelyllä ei ole onnistuttu löytämään sopivaa palveluntarjoajaa tiettyä satamapalvelua varten, toimivaltainen viranomainen voi tämän artiklan 1 kohdassa asetetuilla ehdoilla varata kyseisen palvelun tarjoamisen sataman hallintoelimelle enintään 5 vuoden ajaksi.

4. Sataman hallintoelin ei saa syrjiä mitään palveluntarjoajaa. Sen on erityisesti pidätyttävä sellaista yritystä tai elintä suosivasta syrjinnästä, jossa se on osallisena.

5. Tämän direktiivin säännökset eivät vaikuta millään tavalla jäsenvaltioiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin avoimuusdirektiivin 2000/52/EY osalta.

13 artikla - Muutoksenhaku

1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikilla osapuolilla, joiden etua asia koskee, on oikeus hakea muutosta toimivaltaisten viranomaisten tai sataman hallintoelimen tämän direktiivin nojalla tekemiin päätöksiin tai toteuttamiin yksittäisiin toimenpiteisiin.

2. Kun tämän direktiivin mukaista satamapalvelumarkkinoille pääsyä koskeva hakemus on hylätty, hakijalle tai hakijoille on ilmoitettava syistä, joiden vuoksi hakijalle tai hakijoille ei ole myönnetty toimilupaa taikka sitä tai niitä ei ole valittu. Syiden on oltava puolueettomia, syrjimättömiä, hyvin perusteltuja ja asianmukaisesti todistettuja. Hakijalle on annettava mahdollisuus hakea muutosta päätökseen. Kanne on voitava esittää kansalliselle tuomioistuimelle tai viranomaiselle, joka on organisaatioltaan, rahoitukseltaan, oikeudelliselta rakenteeltaan ja päätöksenteoltaan riippumaton toimivaltaisesta viranomaisesta tai kyseisen sataman hallintoelimestä sekä kaikista palveluntarjoajista.

3. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että muutoksenhakuelinten tekemät päätökset voidaan tarkistaa oikeudellisesti.

14 artikla - Turvallisuus ja ympäristönsuojelu

Tämän direktiivin säännökset eivät vaikuta millään tavalla jäsenvaltioiden ja niiden nimittämien toimivaltaisten viranomaisten oikeuksiin ja velvollisuuksiin, jotka koskevat lakia ja järjestystä, satamien turvallisuutta ja ympäristönsuojelua.

15 artikla - Sosiaaliturva

Jollei yhteisön oikeuden muista säännöksistä muuta johdu, jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet sosiaalilainsäädäntönsä soveltamisen varmistamiseksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän direktiivin soveltamista. Sosiaalinormit eivät saa olla alhaisempaa tasoa kuin asiaa koskevassa yhteisön lainsäädännössä.

16 artikla - Siirtymätoimenpiteet

1. Kun satamapalvelujen tarjoajien määrää eivät rajoita käytettävissä olevaan tilaan tai kapasiteettiin taikka meriturvallisuuteen liittyvät rajoitukset, voimassa olevat toimiluvat voivat jäädä muuttumattomina voimaan siihen asti, kunnes määrää on rajoitettava. Uusien toimilupien on oltava tämän direktiivin säännösten mukaisia.

2. Kun satamapalvelujen tarjoajien määrää on rajoitettu satamassa, sovelletaan a-e alakohdan sääntöjä.

a) Kun voimassa oleva toimilupa on myönnetty julkisen tarjouskilpailun perusteella tai vastaavalla menettelyllä ja se on muissa suhteissa tämän direktiivin sääntöjen mukainen, toimilupa voi jäädä muuttumattomana voimaan.

b) Kun voimassa olevaa toimilupaa ei ole myönnetty tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti ja kun palveluntarjoaja ei ole tehnyt minkäänlaisia investointeja tai tehnyt vähämerkityksisiä investointeja, on toteutettava uusi lupamenettely tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti 2 vuoden kuluessa päivästä, jona tämä direktiivi on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä, kun on kyse ainoastaan yhdestä palveluntarjoajasta, ja 4 vuoden kuluessa kaikissa muissa tapauksissa.

c) Kun palveluntarjoaja on tehnyt voimassa olevan toimiluvan yhteydessä merkittäviä investointeja irtaimeen omaisuuteen, sovelletaan seuraavia sääntöjä:

i) Kun toimilupaa ei ole myönnetty tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti mutta sitä on edeltänyt julkinen tarjouskilpailu tai vastaava menettely, voimassa olevan toimiluvan voimassaoloaika on enintään 10 vuotta;

ii) Kun toimilupaa ei ole myönnetty tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti eikä sitä ole edeltänyt julkinen tarjouskilpailu tai vastaava menettely, on toteutettava uusi lupamenettely tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti 3 vuoden kuluessa päivästä, jona tämä direktiivi on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä, kun on kyse ainoastaan yhdestä palveluntarjoajasta, ja 5 vuoden kuluessa kaikissa muissa tapauksissa.

d) Kun palveluntarjoaja on tehnyt voimassa olevan toimiluvan yhteydessä huomattavia investointeja kiinteään omaisuuteen, sovelletaan seuraavia sääntöjä:

i) Kun toimilupaa ei ole myönnetty tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti mutta sitä on edeltänyt julkinen tarjouskilpailu tai vastaava menettely, voimassa olevan toimiluvan voimassaoloaika on enintään 25 vuotta;

ii) Kun toimilupaa ei ole myönnetty tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti eikä sitä ole edeltänyt julkinen tarjouskilpailu tai vastaava menettely, on toteutettava uusi lupamenettely tämän direktiivin sääntöjen mukaisesti 5 vuoden kuluessa päivästä, jona tämä direktiivi on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä, kun on kyse ainoastaan yhdestä palveluntarjoajasta, ja 8 vuoden kuluessa kaikissa muissa tapauksissa.

e) Kun palveluntarjoaja on tehnyt voimassa olevan toimiluvan yhteydessä huomattavia investointeja irtaimeen tai kiinteään omaisuuteen, sovelletaan d alakohtaa.

17 - Korvaus

Valitun palveluntarjoajan on tapauksen mukaan maksettava korvausta haltuunsa ottamastaan kiinteästä omaisuudesta. Toimivaltainen viranomainen voi vahvistaa kyseisen omaisuuden arvon ennen valintamenettelyä.

18 artikla-Kertomus ja tarkistaminen

Jäsenvaltioiden on lähetettävä komissiolle kertomus tämän direktiivin soveltamisesta viimeistään 3 vuoden kuluttua päivästä, jona tämä direktiivi on saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Komissio tekee jäsenvaltioiden kertomusten perusteella arvioinnin siitä, miten jäsenvaltiot ovat panneet direktiivin täytäntöön, ja liittää siihen tarvittaessa direktiivin tarkistamista koskevan ehdotuksen.

19 artikla - Täytäntöönpano

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään vuoden kuluttua sen voimaantulopäivästä. Niiden on ilmoitettava tästä viipymättä komissiolle. Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

20 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

21 artikla - Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä [...]

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

[...] [...]

LIITE

LUETTELO SATAMAPALVELUISTA, JOITA TÄMÄ DIREKTIIVI KOSKEE

1) Meritekniset palvelut

a) luotsaus

b) hinaus

c) kiinnitys

2) Lastinkäsittely, mukaan luettuina

a) lastaus ja purkaus

b) ahtaus, kuormaus, uudelleenlastaus ja muu terminaalin sisäinen kuljetus

c) säilytys, varikkotoiminta ja varastointi lastiluokkien mukaan

d) rahdin järjestely

3) Matkustajapalvelut (mukaan luettuina matkustajien ottaminen alukseen ja laskeminen maihin)

Top