Tiede- ja teknologiatilastot
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Päätös N:o 1608/2003/EY yhteisön tiede- ja teknologiatilastojen tuotannosta ja kehittämisestä
PÄÄTÖKSEN TARKOITUS
Tilastollista tietojärjestelmää käytetään EU:ssa tiede- ja teknologiapolitiikkojen tukena. Tämän ansiosta voidaan arvioida EU:n alueiden tutkimukseen ja kehitykseen (T&K) sekä innovointiin liittyviä valmiuksia ottaen huomioon rakennerahastoista saatava tuki.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Tiedettä, teknologiaa ja innovointia koskevaan EU:n tilastolliseen tietojärjestelmään kuuluu kaksi tärkeintä näkökohtaa.
1.
EU:n jäsenvaltiot toimittavat tilastotietoja säännöllisesti ja asetetuissa määräajoissa:
- erityisesti kaikkien sektoreiden T&K-toimintaa koskevia tilastotietoja,
- T&K-toiminnan rahoitusta koskevia tilastotietoja, mukaan lukien T&K:n rahoitukseen osoitettuja julkisia talousarviovaroja koskevat tilastotiedot, ja ottavat huomioon alueellisen ulottuvuuden tuottamalla aina kun mahdollista (NUTS-luokitukseen) perustuvia tilastoja.
2.
Kehitetään uusia tilastomuuttujia, joita tuotetaan säännöllisesti. Näin voidaan saada yksityiskohtaisempia tietoja tieteestä ja teknologiasta.
Erityisesti näillä mitataan:
- tiede- ja teknologiapolitiikkojen tuotosta,
- tiedon levinneisyyttä,
- innovaatiotoiminnan tuloksia.
Ensisijaiset toimialat
- Poliittiset päättäjät tarvitsevat tietoja tiede- ja teknologiapolitiikkojen laatimiseen ja arviointiin EU:n jäsenvaltioissa, sillä niiden talous pohjautuu yhä enemmän tietoon. Etusijalle asetetaan tiedon kehittäminen seuraavilla aloilla:
- innovointi (sekä tekninen että ei-tekninen, esimerkiksi innovointi palvelualalla, kuten organisaatiorakenteen muuttaminen),
- tieteessä ja teknologiassa käytettävät henkilöresurssit,
- patentit (kansallisilta patenttivirastoilta hankittavat tiedot),
- huipputekniikkatilastot (tuotteiden ja palveluiden yksilöiminen ja luokittelu, taloudellista kilpailukykyä ja sen vaikutusta taloudelliseen kasvuun osoittavat mittarit),
- Sukupuolittain eritellyt tiedettä ja teknologiaa koskevat tilastotiedot (toisin sanoen sukupuolen mukaan jaetut luvut).
- Nykyisiä käsitteitä ja menetelmiä koskevia standardeja ja käyttöoppaita on myös kehitettävä korostaen erityisesti palvelualan käsitteitä ja koordinoituja menetelmiä T&K-toiminnan mittaamiseksi.
- EU työskentelee myös tiiviisti Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) ja muiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa, jotta varmistetaan tietojen vertailukelpoisuus ja vältetään työn päällekkäisyys.
- Vuonna 2009 tilasto-ohjelmia käsittelevä komitea korvattiin Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevällä komitealla. Komitean tehtävänä on tukea Euroopan komissiota tämän asetuksen täytäntöönpanossa. Se koostuu EU-maiden edustajista, ja sen puheenjohtajana toimii komission edustaja.
MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ SOVELLETAAN?
Päätöstä on sovellettu 6. lokakuu 2003 alkaen.
TAUSTAA
Lisätietoja:
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1608/2003/EY, annettu 22 päivänä heinäkuuta 2003 yhteisön tiede- ja teknologiatilastojen tuotannosta ja kehittämisestä (EUVL L 230, 16.9.2003, s. 1–3).
Viimeisin päivitys: 08.09.2017
Alkuun