EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Tiedonanto (COM(2017) 247 final) – EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma

TIEDONANNON TARKOITUS

  • Tiedonannossa tunnustetaan, että korkeakoulutus on ratkaisevan tärkeä osatekijä vauraassa, osallistavassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa, ja sen tarkoituksena on suunnata EU-maille koulutusjärjestelmien uudistamista varten annettu EU-tuki uudelleen.
  • Komission ehdotukset ovat Rooman julistuksen hengen mukaisia. Julistuksessa EU:n johtajat sitoutuivat unioniin, ”jossa nuoret saavat parasta koulutusta ja voivat opiskella ja löytää työtä kaikkialta Euroopasta”.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tiedonannossa hahmotellaan EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma, jossa hyödynnetään jo tehtyä työtä mutta kohdennetaan toimet tämänhetkisiin ja uusiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin, joita ovat seuraavat:

  • Puututaan EU:ssa vallitsevaan epäsuhtaan saatavilla olevan osaamisen ja työmarkkinoiden tarpeiden välillä: liian monella opiskelijalla on huono luku-, kirjoitus- ja laskutaito sekä digitaaliset taidot eikä ongelmanratkaisu- ja viestintätaitoja, joita tarvitaan muuttuvassa maailmassa.
  • Luodaan osallistavia ja verkostoituneita korkeakoulutusjärjestelmiä: sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevat ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt aloittavat ja saattavat päätökseen korkeakoulutuksen paljon muita väestöryhmiä epätodennäköisemmin, akateemista yhteisöä pidetään muusta yhteiskunnasta erillisenä ja opiskelualat ovat edelleen eriytyneet sukupuolen mukaan.
  • Varmistetaan, että korkea-asteen oppilaitokset antavat panoksensa innovointiin: korkea-asteen oppilaitokset eivät useinkaan anna niiltä odotettua innovointipanosta laajempaan talouteen. Korkeakoulutuksen innovointi vaihtelee huomattavasti EU:n alueesta toiseen.
  • Tuetaan tehokkaita ja toimivia korkeakoulutusjärjestelmiä: kansalliset järjestelmät eivät aina toimi hyvin yhteen tai muiden laitosten kanssa, tuloksellista opetusta, tutkimusta, innovointia, sosiaalista osallisuutta ja aktiivisuutta ei aina palkita.

Puuttuakseen näihin seikkoihin komissio sitoutuu seuraaviin 20 yksityiskohtaiseen toimeen:

  • 1.

    Käynnistetään aloite korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden sijoittautumisesta, jotta lisätään tietämystä heidän urakehityksestään tai jatkokoulutuksestaan.

  • 2.

    Käynnistetään laajamittainen EU STE(A)M -koalitio, joka koostuu koulutusalan sekä yksityisen ja julkisen sektorin toimijoista ja jolla edistetään ja nykyaikaistetaan STE(A)M-ohjelmaa ja muita opetussuunnitelmia.

  • 3.

    Edistetään työharjoitteluiden nivomista osaksi korkeakoulutusohjelmia ja lujitetaan Erasmus+-yrityskonsortioita, jotta saatavilla on enemmän korkealaatuisia työharjoittelupaikkoja.

  • 4.

    Otetaan käyttöön malli valmiuksista hyödyntää digitaalitekniikkaa, jotta korkea-asteen oppilaitosten olisi helpompi käyttää digitaalisia oppimisstrategioita ja hyödyntää huipputekniikan mahdollisuuksia.

  • 5.

    Annetaan enemmän tukea korkea-asteen opetushenkilöstölle Erasmus+-ohjelman kautta, jotta heidän on helpompi kehittää opetussuunnitelmien laaditaan liittyvää osaamista, tuetaan henkilöstöliikkuvuutta ja tiivistetään opettajankoulutuskeskusten välistä yhteistyötä kaikkialla EU:ssa.

  • 6.

    Tarjotaan Erasmus+-ohjelmasta tukea, jotta korkea-asteen oppilaitosten on helpompi toteuttaa strategioita osallisuuden, sukupuolten tasa-arvon ja opinnoissa menestymisen edistämiseksi muun muassa tekemällä yhteistyötä koulujen ja muiden laitosten kanssa.

  • 7.

    Edistetään joustavien ja moduulimuotoisten kurssien kehittämistä, jotta korkea-asteen opintoja voidaan tukea niiden erityisten painopisteiden mukaisesti, joista on sovittu Erasmus+-ohjelman strategisissa kumppanuuksissa.

  • 8.

    Tuetaan korkea-asteen oppilaitoksia, jotka – olemassa olevien myönteisten esimerkkien perusteella – haluavat myöntää ECTS-pisteitä opiskelijoille vapaaehtoistyöstä ja yleishyödyllisestä työstä.

  • 9.

    Edistetään pakolaisten tutkintojen tunnustamista, jotta heidän on helpompi päästä korkeakoulutuksen piiriin, perustuen käynnissä olevaan Erasmus+-hankkeeseen, jossa tarjotaan käytännön ohjeistusta ja vertaisneuvontaa.

  • 10.

    Laajennetaan Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) alueellisen innovaation ohjelman (EIT-RIS) mallia, jotta opiskelijoita voidaan valmistaa paremmin työskentelyyn innovatiivisissa yrityksissä.

  • 11.

    Tuetaan luovuutta ja innovointia edistävien opetusmenetelmien edelleen kehittämistä OECD:n koulusektorilla tekemän työn pohjalta.

  • 12.

    Laajennetaan HESS-hankkeen (Higher Education for Smart Specialisation) käyttöönottoa, neuvotaan viranomaisia, jotta korkea-asteen oppilaitokset ja EIT:n osaamis- ja innovointiyhteisöt (KIC:t) voidaan ottaa mukaan älykkään erikoistumisen strategioihin.

  • 13.

    Kehitetään Marie Skłodowska-Curie -toimien yhteydessä mahdollisuuksia, joiden avulla voidaan kaventaa tutkimus- ja innovointikuilua eri EU-maiden ja alueiden välillä ja vähentää ”aivovuotoa” muita vähemmän kehittyneiltä alueilta.

  • 14.

    Lisätään EU:n tukea korkea-asteen oppilaitosten ja yritysten väliselle yhteistyölle, tehdään yliopistojen ja yritysten välisestä foorumista (University Business Forum) yhteyspiste ja edistetään tällaisten foorumien perustamista kaikkialla EU:ssa.

  • 15.

    Käynnistetään korkeakoulutusjärjestelmien rahoitus-, kannustin- ja palkitsemisrakenteita koskeva arviointi yhteistyössä OECD:n kanssa.

  • 16.

    Varmistetaan, että tutkijoita rohkaistaan hakeutumaan opetustehtäviin ja koulutetaan niihin osana Marie Skłodowska-Curie -toimia.

  • 17.

    Luodaan korkeakoulutuksen tietokeskus, kootaan yhteen eurooppalainen korkeakoulutusrekisteri (ETER), U-Multirank ja selvitys tutkinnon suorittaneiden sijoittautumisesta, jotta voidaan parantaa tietojen laatua, keruuta ja vertailtavuutta.

  • 18.

    Lujitetaan Eurydice-verkkoa ja komission yhteistyötä OECD:n kanssa korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja innovoinnin alalla, jotta vältetään toimien päällekkäisyys ja hyödytään yhteisistä toimista.

  • 19.

    Yksinkertaistetaan opiskelijaliikkuvuutta laajentamalla olemassa olevia Erasmus+-hankkeita sähköisten opiskelijatietojen osalta ja tutkitaan mahdollisuutta EU:n laajuiseen opiskelijapalvelujen ja -tietojen käyttöön.

  • 20.

    Käynnistetään Erasmus+-ohjelman arvioinnin yhteydessä keskustelu EU-maiden ja muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa opiskelijoiden, henkilöstön, laitosten ja korkeakoulutusjärjestelmien tukemisesta.

Komissio käynnistää vuoropuhelun näiden toimien toteuttamisesta kaikkien sidosryhmien kanssa ja varmistaakseen, että toimet ovat EU:n rahoitusprioriteettien mukaisia.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma (COM(2017) 247 final, 30.5.2017)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta — Pohdintaa ja skenaarioita: EU-27 vuoteen 2025 mennessä (COM(2017) 2025 final, 1.3.2017)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Investointi Euroopan nuorisoon (COM(2016) 940 final, 7.12.2016)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Koulutuksen parantaminen ja nykyaikaistaminen (COM(2016) 941 final, 7.12.2016)

Viimeisin päivitys: 24.10.2017

Top