Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document E2006C0144

    EFTAn valvontaviranomaisen suositus N:o 144/06/KOL annettu 11 päivänä toukokuuta 2006 , dioksiinien, furaanien ja PCB-yhdisteiden vähentämisestä rehuista ja elintarvikkeista

    EUVL L 366, 21.12.2006, p. 93–95 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2006/144/oj

    21.12.2006   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 366/93


    EFTAN VALVONTAVIRANOMAISEN SUOSITUS

    N:o 144/06/KOL

    annettu 11 päivänä toukokuuta 2006,

    dioksiinien, furaanien ja PCB-yhdisteiden vähentämisestä rehuista ja elintarvikkeista

    EFTAN VALVONTAVIRANOMAINEN, JOKA

    ottaa huomioon Euroopan talousalueesta (ETA) tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 109 artiklan ja pöytäkirjan 1,

    ottaa huomioon EFTA-valtioiden sopimuksen valvontaviranomaisen ja tuomioistuimen perustamisesta ja erityisesti sen 5 artiklan 2 kohdan b alakohdan ja pöytäkirjan 1,

    ottaa huomioon ETA-sopimuksen liitteessä I olevan II luvun 33 kohdassa tarkoitetun säädöksen (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/32/EY, annettu 7 päivänä toukokuuta 2002, haitallisista aineista eläinten rehuissa) (1), sellaisena kuin se on muutettuna ja sellaisena kuin se on mukautettuna ETA-sopimukseen sopimuksen pöytäkirjalla 1,

    ottaa huomioon ETA-sopimuksen liitteessä II olevan XII luvun 54zn kohdassa tarkoitetun säädöksen (Komission asetus (EY) N:o 466/2001, annettu 8 päivänä maaliskuuta 2001, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vieraiden aineiden enimmäismäärien vahvistamisesta) (2), sellaisena kuin se on muutettuna ja sellaisena kuin se on mukautettuna ETA-sopimukseen sopimuksen pöytäkirjalla 1,

    ottaa huomioon 6 päivänä huhtikuuta 2006 tehdyn EFTAn valvontaviranomaisen päätöksen 84/06/COL, jossa asiasta vastaavaa kollegion jäsentä kehotetaan antamaan suositus, jos suositusehdotus on EFTAn kasvi- ja rehukomitean ja elintarvikekomitean lausunnon mukainen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Tämä suositus on osa yleisstrategiaa, jolla pyritään vähentämään dioksiinien, furaanien ja PCB-yhdisteiden esiintymistä ympäristössä, rehuissa ja elintarvikkeissa. Sen tarkoituksena on suosittaa toimintarajoja, joita sovelletaan rehuihin ja elintarvikkeisiin.

    (2)

    Toksikologiselta kannalta katsottuna sallittua enimmäismäärää olisi sovellettava sekä dioksiineihin että dioksiinin kaltaisiin PCB-yhdisteisiin, mutta vuonna 2001 elintarvikkeiden sisältämät enimmäismäärät vahvistettiin ainoastaan dioksiineille eikä siis dioksiinin kaltaisille PCB-yhdisteille, koska viimeksi mainittujen esiintymisestä oli tuolloin saatavilla vain hyvin vähän tietoa. Vastaavasti ETA-sopimuksen liitteessä I olevan II luvun 33 kohdassa tarkoitetussa säädöksessä (direktiivi 2002/32/EY) vahvistettiin vuonna 2001 rehujen sisältämät enimmäismäärät ainoastaan dioksiineille eikä dioksiinin kaltaisille PCB-yhdisteille.

    (3)

    Asetuksen (EY) N:o 466/2001 mukaan Euroopan komission olisi tarkasteltava elintarvikkeissa esiintyviä dioksiineja koskevia säännöksiä uudelleen ensi kerran ennen vuoden 2004 loppua dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden esiintymisestä saatujen uusien tietojen perusteella tavoitteena erityisesti se, että myös dioksiinin kaltaisille PCB-yhdisteille vahvistettaisiin raja-arvot. ETA-sopimuksen liitteessä I olevan II luvun 33 kohdassa tarkoitettu säädös (direktiivi 2002/32/EY) sisältää samankaltaisen tarkistuslausekkeen rehuissa esiintyvien dioksiinien osalta.

    (4)

    Tällä välin on saatu lisätietoja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden esiintymisestä rehuissa ja elintarvikkeissa. Tämän seurauksena dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden yhteismäärälle on vahvistettu enimmäismäärät Maailman terveysjärjestön WHO:n toksisuusekvivalentteina ilmaistuna käyttäen WHO:n toksisuusekvivalenssikertoimia (WHO-TEF), mikä on toksikologiselta kannalta asianmukaisin tapa. Jotta uuteen järjestelyyn siirtyminen sujuisi ongelmitta, nykyisin sovellettavia dioksiinien enimmäismääriä olisi sovellettava siirtymäkauden ajan rinnakkain dioksiinien ja niiden kaltaisten PCB-yhdisteiden yhteismäärälle vahvistettujen uusien enimmäismäärien kanssa.

    (5)

    Jotta dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden esiintymistä rehuissa ja elintarvikkeissa vähennettäisiin tehokkaasti, enimmäismäärien vahvistamisen lisäksi olisi yleisen käsityksen mukaan toteutettava ennakoivia toimenpiteitä, muun muassa vahvistettava toimintarajat rehuille ja elintarvikkeille. Toimivaltaisten viranomaisten ja alan toimijoiden olisi käytettävä toimintarajoja ratkaistakseen, missä tapauksissa on syytä tunnistaa saastumislähde ja toteuttaa toimia sen vähentämiseksi tai poistamiseksi. Koska dioksiineilla ja dioksiinin kaltaisilla PCB-yhdisteillä on eri lähteet, on aiheellista määrittää niille erilliset toimintarajat.

    (6)

    Toimintarajoja olisi mukautettava säännöllisesti sen mukaan, miten dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden määrä vähenee ja aktiivinen toiminta niiden vähentämiseksi asteittain rehuissa ja elintarvikkeissa etenee.

    (7)

    EFTA-valtioiden osallistumista tämän suosituksen liitteen I soveltamisalaan kuuluviin ohjelmiin on arvioitava niille ETA-sopimuksen liitteessä I olevasta II luvusta myönnettyjen poikkeusten osalta.

    (8)

    Tämän suosituksen mukaiset toimenpiteet ovat EFTAn valvontaviranomaista avustavien EFTAn elintarvikekomitean ja EFTAn kasvi- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

    SUOSITTELEE SEURAAVAA:

    (1)

    EFTA-valtioiden olisi suhteessa tuottamiensa, käyttämiensä ja kuluttamiensa rehuaineiden, rehujen ja elintarvikkeiden määriin seurattava satunnaisperiaatteella dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden ja jos mahdollista myös muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden esiintymistä rehuaineissa, rehuissa ja elintarvikkeissa.

    Seuranta olisi toteutettava rehuissa esiintyvien dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden aiheuttaman taustakuormituksen seurannasta 19 päivänä tammikuuta 2005 annetun EFTAn valvontaviranomaisen suosituksen N:o 3/05/COL ja elintarvikkeissa esiintyvien dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden aiheuttaman taustakuormituksen seurannasta 11 päivänä lokakuuta 2004 annetun komission suosituksen 2004/705/EY (3) mukaisesti.

    (2)

    Tapauksissa, joissa ei noudateta ETA-sopimuksen liitteessä I olevan II luvun 33 kohdassa tarkoitetun säädöksen (direktiivi 2002/32/EY) ja asetuksen (EY) N:o 466/2001 säännöksiä ja (jollei 3 kohdan määräyksistä muuta johdu) tapauksissa, joissa dioksiinien ja/tai dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden määrät ylittävät elintarvikkeiden osalta tämän suosituksen liitteessä I ja rehujen osalta ETA-sopimuksen liitteessä I olevan II luvun 33 kohdassa tarkoitetun säädöksen (direktiivi 2002/32/EY) liitteessä II tarkennetut toimintarajat, EFTA-valtiot yhteistyössä toimijoiden kanssa

    (a)

    aloittavat tutkimukset saastumislähteen tunnistamiseksi

    (b)

    toteuttavat toimenpiteitä saastumislähteen vähentämiseksi tai poistamiseksi

    (c)

    tekevät tarkastuksia muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden esiintymisen varalta.

    (3)

    EFTA-valtiot, joissa dioksiinin ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden taustakuormitus on erityisen suuri, vahvistavat kansalliset toimintarajat kotimaiselle rehuaineiden, rehujen ja elintarvikkeiden tuotannolleen. Toimintarajat olisi vahvistettava siten, että noin 5 prosenttia 1 kohdassa tarkoitetussa seurannassa saaduista löydöksistä tutkitaan saastumislähteen tunnistamiseksi.

    (4)

    EFTA-valtiot ilmoittavat EFTAn valvontaviranomaiselle ja muille EFTA-valtioille löydöksistään, tutkimustensa tuloksista sekä saastumislähteiden vähentämiseksi tai poistamiseksi toteutetuista toimenpiteistä.

    (5)

    EFTA-valtiot toimittavat 4 kohdassa tarkoitetut tiedot elintarvikkeiden osalta kunkin vuoden maaliskuun 31 päivään mennessä ja rehujen osalta osana ETA-sopimuksen liitteessä I olevan II luvun 33a kohdassa tarkoitetun säädöksen (Neuvoston direktiivi 95/53/EY, annettu 25 päivänä lokakuuta 1995, rehujen virallisen valvonnan järjestämistä koskevista periaatteista) (4) 22 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua EFTAn valvontaviranomaiselle toimitettavaa vuosikertomusta paitsi, jos muut ETA-valtiot tarvitsevat tietoja kiireellisesti, jolloin ne olisi toimitettava välittömästi. Valvontaviranomaisesta ja tuomioistuimesta tehdyn sopimuksen pöytäkirjassa 1 olevan 2 artiklan 1 kohdan mukaan EFTAn valvontaviranomaisen on toimitettava tiedot edelleen Euroopan komissiolle.

    Tehty Brysselissä 11 päivänä toukokuuta 2006.

    EFTAn valvontaviranomaisen puolesta

    Kristján Andri STEFÁNSSON

    Kollegion jäsen

    Niels FENGER

    Johtaja


    (1)  EYVL L 140, 30.5.2002, s. 10. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission direktiivillä 2006/77/EY (EUVL L 271, 30.9.2006, s. 53).

    (2)  EYVL L 77, 16.3.2001, s. 1. Määrust on viimati muudetud määrusega (EÜ) nr 199/2006 (ELT L 32, 4.2.2006, lk 34).

    (3)  EUVL L 321, 22.10.2004, s. 45.

    (4)  EYVL L 265, 8.11.1995, s. 17. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2001/46/EY (EYVL L 234, 1.9.2001, s. 55).


    LIITE

    Dioksiinit (polykloorattujen dibentso-para-dioksiinien (PCDD) ja polykloorattujen dibentsofuraanien (PCDF) yhteismäärä) Maailman terveysjärjestön WHO:n toksisuusekvivalentteina ilmaistuna käyttäen WHO:n toksisuusekvivalenssikertoimia — TEF, 1997) ja dioksiinin kaltaiset PCB-yhdisteet (polykloorattujen bifeenyylien yhteismäärä Maailman terveysjärjestön WHO:n toksisuusekvivalentteina ilmaistuna käyttäen WHO:n toksisuusekvivalenssikertoimia — TEF, 1997)

    Elintarvikkeet

    Toimintarajat dioksiinit ja furaanit (WHO-TEQ) (1)

    Toimintarajat dioksiinin kaltaiset PCB-yhdisteet (WHO-TEQ) (1)

    Liha ja lihatuotteet

     

     

    märehtijöistä (nautaeläimet, lampaista)

    1,5 pg/g rasvaa (2)

    1,0 pg/g rasvaa (2)

    siipikarjasta tai tarhatusta riistasta

     

     

    sioista

    1,5 pg/g rasvaa (2)

    1,5 pg/g rasvaa (2)

    Maaeläimistä saadut maksa ja maksatuotteet

    0,6 pg/g rasvaa (2)

    4,0 pg/g rasvaa (2)

    0,5 pg/g rasvaa (2)

    4,0 pg/g rasvaa (2)

    Kalanliha ja kalastustuotteet sekä niistä saatavat tuotteet, lukuun ottamatta ankeriasta (3)  (4)

    3,0 pg / tuorepainogramma

    3,0 pg / tuorepainogramma

    Ankeriaan (Anguilla anguilla) liha ja siitä saatavat tuotteet (3)  (4)

    3,0 pg / tuorepainogramma

    6,0 pg / tuorepainogramma

    Maito ja maitotuotteet, myös voirasva

    2,0 pg/g rasvaa (2)

    2,0 pg/g rasvaa (2)

    Kananmunat ja munatuotteet

    2,0 pg/g rasvaa (2)

    2,0 pg/g rasvaa (2)

    Rasvat

     

     

    Eläinrasvat

     

     

    märehtijöistä

    1,5 pg/g rasvaa

    1,0 pg/g rasvaa

    siipikarjasta tai tarhatusta riistasta

    1,5 pg/g rasvaa

    1,5 pg/g rasvaa

    sioista

    0,6 pg/g rasvaa

    0,5 pg/g rasvaa

    eläimistä saatava sekarasva

    1,5 pg/g rasvaa

    0,75 pg/g rasvaa

    Kasviöljyt ja -rasvat

    0,5 pg/g rasvaa

    0,5 pg/g rasvaa

    Meren eliöistä saatava öljy (kalaöljy, kalanmaksaöljy ja muista meren eliöistä saatava öljy, joka on tarkoitettu ihmisravinnoksi)

    1,5 pg/g rasvaa

    6,0 pg/g rasvaa

    Hedelmät, vihannekset ja viljat

    0,4 ng/kg tuotetta

    0,2 ng/kg tuotetta


    (1)  Suurimmat pitoisuudet: suurimmat pitoisuudet lasketaan olettamalla kaikille määritysrajaa pienempinä pitoisuuksina esiintyville yhdisteille määritysrajaa vastaava arvo.

    (2)  Toimintarajoja ei sovelleta elintarviketuotteisiin, jotka sisältävät alle 1 prosenttia rasvaa.

    (3)  Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta toimintarajaa sovelletaan koko kalaan.

    (4)  Kun toimintaraja ylittyy, kaikissa tapauksissa ei ole tarpeen tutkia saastumislähdettä, koska taustataso on joillakin alueilla joidenkin kalalajien osalta lähellä toimintarajaa tai ylittää sen. Tällöin on kuitenkin asianmukaista kirjata ylös kaikki tiedot, esimerkiksi näytteenottokausi, maantieteellinen alkuperä ja kalalaji, jotta jatkossa voitaisiin toteuttaa toimia kaloissa ja kalatuotteissa esiintyvien dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten yhdisteiden esiintyvyyden osalta.


    Top