Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2023/105/09

    Ehdotuspyyntö GR/002/23 EUIPOn akateemisen tutkimuksen ohjelma 2023/C 105/09

    PUB/2023/329

    EUVL C 105, 21.3.2023, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.3.2023   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 105/15


    Ehdotuspyyntö

    GR/002/23

    EUIPOn akateemisen tutkimuksen ohjelma

    (2023/C 105/09)

    1.   Tavoitteet ja kuvaus

    Toista kertaa järjestettävän akateemisen tutkimuksen ohjelman avulla EUIPO pyrkii kehittämään edelleen yhteyksiä tiedemaailmaan tutkimuksen edistämiseksi paitsi viraston kannalta kiinnostavilla teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvillä aloilla myös tietotekniikkaan liittyvässä innovoinnissa.

    EUIPOn akateemisen tutkimuksen ohjelma keskittyy tutkimukseen taloustieteen, lainsäädännön, teknologian ja hallinnon alalla. Vuoden 2023 ehdotuspyyntö sisältää kaksi temaattista osa-aluetta, nimittäin teollis- ja tekijänoikeuksia sekä tietotekniikkaa koskevat osa-alueet.

    Ohjelman perusajatuksena on

    tuottaa EUIPOlle ja sen sidosryhmille merkittävää tutkimustietoa

    näyttäytyä tutkijoille korkealaatuisiin hankkeisiin keskittyvänä, oikeudenmukaisiin ja avoimiin valintasääntöihin perustuvana ohjelmana

    edistää EUIPOn ympärille sellaisen elinvoimaisen yhteisön muodostumista, joka koostuu korkeatasoisista (teollis- ja tekijänoikeuksien mutta myös muiden tieteenalojen) tutkijoista eri puolilta Eurooppaa

    herättää akateemisen yhteisön kiinnostus virastolle tärkeitä aiheita kohtaan

    saada laajalti näkyvyyttä tiedeyhteisössä ja sen ulkopuolella.

    Tällä ehdotuspyynnöllä tuetun hankkeen tarkoituksena on tuottaa tutkimustietoa tietyistä (ehdotuspyynnössä määritellystä) aiheista ehdotuksen aikataulun ja budjetin puitteissa.

    Tutkimuksen etenemisen seuraamiseksi ja sen varmistamiseksi, että tutkimus on ehdotuspyynnön yhteydessä toimitetun hankekuvauksen mukainen, perustetaan valvontamekanismi, jonka toiminta perustuu verkkokokouksiin. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana avustussopimuksen allekirjoittamisesta pidetään vähintään yksi kokous. Ensimmäisen edistymistä käsittelevän kokouksen tuloksista ja tutkimushankkeen kestosta riippuen voidaan järjestää lisäkokouksia.

    Viimeistään 11 kuukauden kuluttua avustussopimuksen allekirjoittamisesta järjestetään akateemisen tutkimusohjelman työpaja EUIPOssa. EUIPO vastaa osallistujien matka- ja majoituskustannuksista.

    Kaikkien ohjelmaan hyväksyttyjen hankkeiden tutkimustulokset on esiteltävä työpajassa.

    Työpajan päättymisestä lopullisen tutkimusraportin jättämisen määräaikaan on varattava vähintään yksi kuukausi aikaa, jotta tutkijat voivat ottaa huomioon työpajassa käydyistä keskusteluista mahdollisesti saadun palautteen tai ehdotetut muutokset.

    Avustuksen lopullinen maksaminen edellyttää lopullisen tutkimusraportin hyväksymistä.

    EUIPOn akateeminen tutkimusohjelma keskittyy taloustieteen, lainsäädännön, teknologian ja hallinnon tutkimukseen.

    Vuoden 2023 ehdotuspyynnössä keskitytään aiheisiin, jotka liittyvät teollis- ja tekijänoikeuksiin (osa-alue 1) ja tietotekniikkaan (osa-alue 2) jäljempänä esitetyllä tavalla.

    Osa-alue 1 – Teollis- ja tekijänoikeudet

    Ehdotuksia pyydetään seuraavilta osa-alueilta/aihe-alueilta:

    1.

    tavaramerkit innovoinnin ja muun taloudellisen toiminnan ilmentymänä

    2.

    mallit innovoinnin ja muun taloudellisen toiminnan ilmentymänä

    3.

    teollis- ja tekijänoikeuksien käyttö pienissä ja keskisuurissa yrityksissä (pk-yrityksissä) kasvun esteiden poistamiseksi.

    Etusijalle asetetaan tutkimusehdotukset, joissa pyritään osoittamaan tulosten taloudelliset, yhteiskunnalliset tai poliittiset vaikutukset. Tutkimusten tulisi keskittyä ensisijaisesti tavaramerkkeihin ja malleihin liittyviin aiheisiin. Kuitenkin myös muut aiheet, kuten maantieteelliset merkinnät, pk-yritykset, asiakaslähtöiset lähestymistavat tai teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvä koulutus ja kasvatus, voivat kuulua tutkimuksen piiriin.

    Osa-alue 2 – Tietotekniikka

    Ehdotuksia pyydetään seuraavilta osa-alueilta/aihe-alueilta:

    1.

    Luonnollisen kielen käsittely (natural language processing, NLP). Tämän osalta arvostetaan seuraaviin aloihin liittyviä hankkeita.

    Kysymys- ja vastausjärjestelmiin (Q&A) keskittyvä tutkimus. Järjestelmässä voi olla mallisyöte, joka sisältää oikeudellisista teksteistä koostuvan korpuksen. Mallin tulisi pystyä antamaan käyttäjien kyselyihin ytimekäs vastaus, joka perustuu malliin syötettyihin teksteihin.

    Tekstin tiivistämistä koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan pitkä tai monimutkainen teksti, sen tulisi pystyä tekemään siitä yhteenveto.

    Tekstin mukauttamista koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan tekninen/oikeudellinen/taloudellinen teksti, sen tulisi pystyä mukauttamaan teksti yleiskielelle, jota kuka tahansa (myös muu kuin alan asiantuntija) ymmärtää.

    Tiedonpoimintaa koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan asiakirja, esimerkiksi PDF, sen tulisi pystyä poimimaan tarvittavat tiedot (käyttäjän nimi, tavaramerkin nimi, tavarat ja palvelut, väitteen kohteena olevat tavarat ja palvelut jne.).

    Tekstin samankaltaisuutta koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan kaksi (lyhyttä) tekstiä (mahdollisesti kysymyksiä), mallin tulisi pystyä kertomaan, ovatko ne merkitykseltään hyvin samankaltaisia, eli ovatko ne eri tavalla muotoiltuja toisintoja toisistaan.

    Tutkimus useiden hakukoneiden yhdistelmästä keskittyen lyhyisiin teksteihin (tavaroihin ja palveluihin). Lopullisen järjestelmän pitäisi pystyä kokoamaan yhteen ja hakemaan sekä semanttisten että syntaktisten hakukoneiden löytämiä tekstejä.

    2.

    Kuvankäsittely. Tämän osalta arvostetaan seuraaviin aloihin liittyviä hankkeita.

    Tutkimus, joka koskee sellaisen optisen tekstintunnistusohjelman (OCR) kehittämistä, joka pystyy tulkitsemaan epätyypillisiä kirjasinlajeja.

    Tutkimus teollisissa malleissa olevien poikkeamien havaitsemiseksi. Kun järjestelmälle annetaan kuva tai kuvasarja teollismallista, sen tulisi pystyä erottamaan, onko kuvassa tai kuvissa rekisteröityjen yhteisömallien tutkintaa koskevien EUIPOn ohjeiden mukaisia poikkeavuuksia.

    Kuvakaappauksia koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan kuva (yrityksen logotyyppi), sen tulisi pystyä luomaan joko kuvateksti tai tunnistesarja, jotka kuvaavat kyseistä kuvaa.

    Kuvien segmentoimista koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan kuva, sen tulisi pystyä tunnistamaan siinä olevat eri esineet.

    Kuvahakukoneita koskeva tutkimus. Kun järjestelmälle annetaan kuvasarja (joko valokuvista tai piirroskuvista) sekä käyttäjän erikseen lisäämä uusi kuva, mallin tulisi pystyä palauttamaan kuvasarja, joka on järjestetty visuaalisen samankaltaisuuden mukaan käyttäjän lisäämään kuvaan nähden.

    3.

    Vahvistusoppiminen. Tällä alalla kaikki tutkimus, jossa voidaan soveltaa vahvistusoppimisjärjestelmää kahdessa edellisessä osiossa kuvattuihin järjestelmiin.

    Etusijalle asetetaan tutkimusehdotukset, jotka koskevat teollis- ja tekijänoikeuksiin sovellettavaa uutta teknologiaa, kuten tekoälyä (esim. koneoppiminen, data-analytiikka), mukaan lukien teknologian demonstrointi asiaankuuluvassa ympäristössä, prototyyppien kehittäminen ja järjestelmätason demonstrointi. Tutkimusten tulisi keskittyä ensisijaisesti tavaramerkkeihin ja malleihin liittyviin aiheisiin. Kuitenkin myös muut aiheet, kuten maantieteelliset merkinnät, pk-yritykset, asiakaslähtöiset lähestymistavat tai teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvä koulutus ja kasvatus, voivat kuulua tutkimuksen piiriin.

    VASTUUVAPAUSLAUSEKE: Sekä osa-alueen 1 että osa-alueen 2 osalta kaikkien tutkimus- tai hankepyyntöjen on liityttävä vähintään yhteen edellä mainituista kolmesta yleisestä alasta. EUIPO tekee lopullisen valinnan sen kannalta kiinnostavimmista aiheista (vaikka ne liittyisivät vain yhteen kolmesta alasta).

    Kunkin ehdotuksen arviointi perustuu objektiivisiin, avoimiin ja vakiomuotoisiin ennalta määriteltyihin kriteereihin (esim. ehdotuksen laatu, ehdokkaiden valmiudet, odotetut vaikutukset, talousarvioehdotuksen uskottavuus), jotka määritellään alla osassa 2.

    Huomioon otetaan hankkeet, joilla on suurin merkitys viraston kannalta. Tähän kuuluvat esimerkiksi hankkeet, jotka tuottavat olennaista empiiristä näyttöä politiikan ja liike-elämän päätöksentekijöille, erilaiset teollis- ja tekijänoikeuksiin keskittyvät hankkeet tai dataan liittyvät aloitteet sekä pk-yritysohjelmaan liittyvät hankkeet.

    Lisätietoja on hakuohjeiden I luvussa.

    2.   Tukikelpoisuus

    2.1.   Tukikelpoiset hakijat

    Tämä ehdotuspyyntö on avoin ainoastaan EU:n 27 jäsenvaltiossa sijaitsevien yliopistojen tai (julkisten tai yksityisten) tutkimuslaitosten tutkijoille. Tutkijat voivat osallistua ohjelmaan kansalaisuudestaan riippumatta (heidän asuinpaikkansa on kuitenkin oltava EU:ssa).

    Tutkijat voivat olla väitöskirjatutkijoita, tohtorintutkinnon suorittaneita tutkijoita, tiedekunnan henkilöstöä tai muita akateemisia tutkijoita.

    Hakemuksen voi jättää yksi hakija tai useampi hakija. Vain yksi ehdotus tutkijaa ja ehdotuspyyntöä kohti arvioidaan.

    Julkisyhteisöt, jotka saavat EUIPOn varoja tai tukea muiden rahoitustoimenpiteiden kautta, kuten yhteistyöohjelmista, tai joilla pyritään saavuttamaan samat tavoitteet kuin tässä ehdotuspyynnössä, eivät voi osallistua tähän ehdotuspyyntöön (esim. kansalliset ja alueelliset teollis- ja tekijänoikeusvirastot tai kansainväliset järjestöt).

    2.2.   Tukikelpoiset toimet

    Tutkimukset teollis- ja tekijänoikeuksiin sekä tietotekniikkaan liittyvistä aiheista, sellaisina kuin ne on määritelty ehdotuspyynnön aihekuvauksessa.

    Hankkeiden enimmäiskesto on 12 kuukautta avustussopimuksen allekirjoittamisesta.

    Lisätietoja on hakuohjeiden II luvussa.

    3.   Poissulkemis- ja valintaperusteet

    Hakijaa ei saa koskea mikään sellainen unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetussa asetuksessa määritelty tilanne, joka estäisi hakijan osallistumisen ja/tai tuen myöntämisen sille.

    Hakijoilla on oltava taloudelliset ja toiminnalliset valmiudet suorittaa ehdotetut toimet.

    Hakijoita pyydetään katsomaan hakuohjeiden II luvusta lisätietoja toimitettavista liiteasiakirjoista.

    4.   Myöntämisperusteet

    Tukikelpoisten ehdotusten arviointi- ja myöntämisperusteet kohdennetaan (enimmäispistemäärä on 100 pistettä) seuraavan painotuksen mukaisesti:

    Myöntämisperusteet

    Vähimmäispistemäärä

    Enimmäispistemäärä

    Huippuosaaminen

    20

    40

    Vaikutus

    15

    30

    Toteutuksen laatu ja tehokkuus

    15

    30

    Kokonaispistemäärä

    50

    100

    Jotta hakemukset otettaisiin huomioon rahoitusta myönnettäessä, on saatava

    yhteensä vähintään 50 pistettä

    ja

    vähimmäispisteet kustakin valintaperusteeksi nimetystä kohdasta.

    Lisätietoja on hakuohjeiden II luvussa.

    5.   Budjetti

    Tämän ehdotuspyynnön kattamien toimien rahoitusosuuksien arvioitu kokonaisbudjetti on 80 000 euroa (osa-alue 1: 60 000 euroa ja osa-alue 2: 20 000 euroa). Summa jaetaan kahdelle vuotuiselle talousarviolle, ja vuoden 2023 talousarviota vastaavien varojen saatavuus riippuu siitä, hyväksyykö viraston budjettivallan käyttäjä talousarvion.

    Kutakin hanketta ja osa-aluetta kohden myönnettävän tuen vähimmäismäärä on 10 000 euroa ja enimmäismäärä 20 000 euroa. EUIPO pidättää oikeuden olla myöntämättä kaikkia käytettävissä olevia varoja tai jakaa ne uudelleen ehdotuspyynnön prioriteettien välillä saatujen ehdotusten ja arvioinnin tulosten mukaan.

    Virasto arvioi rahoittavansa enintään kolmea ehdotusta osa-alueella 1 ja enintään kaksi ehdotusta osa-alueella 2.

    Virasto varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

    6.   Hakemusten jättämisen määräaika

    Hakemuspaketti on saatavana seuraavassa verkko-osoitteessa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

    Hakemukset on toimitettava EUIPOlle käyttämällä verkossa olevaa hakulomaketta (sähköinen hakulomake) viimeistään 2. toukokuuta 2023 klo 13.00 (paikallista aikaa).

    Hakemusta ei voi toimittaa muulla tavalla.

    Hakijan on varmistettava, että kaikki sähköisessä hakulomakkeessa pyydetyt ja mainitut asiakirjat toimitetaan.

    Hakemuksia, jotka eivät sisällä kaikkia vaadittuja liitteitä ja joita ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, ei käsitellä.

    Lisätietoja on hakuohjeiden IV luvussa.

    7.   Tarkemmat tiedot

    Yksityiskohtaiset tiedot tämän ehdotuspyynnön ehdoista saa hakuohjeista seuraavasta verkko-osoitteesta: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

    Hakemukset on laadittava ohjeen mukaisesti ja annettuja lomakkeita käyttäen.

    8.   Yhteystiedot

    Lisätietoja voi pyytää seuraavasta sähköpostiosoitteesta: grants@euipo.europa.eu


    Top