EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2012/152/05

Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) tieteellisen komitean jäsenyyttä koskeva kiinnostuksenilmaisupyyntö – Viite: CEI-SCIE-2012

EUVL C 152, 30.5.2012, p. 5–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.5.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 152/5


Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) tieteellisen komitean jäsenyyttä koskeva kiinnostuksenilmaisupyyntö

Viite: CEI-SCIE-2012

2012/C 152/05

1.   VIRASTO

Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) on Euroopan unionin neuvoa-antava elin, jonka toimipaikka sijaitsee Wienissä, Itävallassa (1).

Perusoikeusviraston tavoitteena on tarjota perusoikeuksia koskevaa apua ja asiantuntemusta asianomaisille yhteisön toimielimille, elimille, laitoksille ja virastoille sekä jäsenvaltioille, kun ne panevat täytäntöön yhteisön oikeutta, ja auttaa niitä tällä tavoin varmistamaan perusoikeuksien täysimääräinen kunnioittaminen, kun ne toimivaltuuksiensa puitteissa toteuttavat toimenpiteitä tai määrittelevät toimintalinjoja (2).

Virasto kiinnittää huomiota perusoikeustilanteeseen EU:ssa ja sen 27 jäsenvaltiossa. Lisäksi ehdokasmaat ja maat, jotka ovat tehneet EU:n kanssa vakautus- ja assosiaatiosopimuksen, voidaan kutsua osallistumaan viraston työhön. Tämä koskee tällä hetkellä Kroatiaa.

Perusoikeusviraston organisaatioon kuuluvat:

 

Hallintoneuvosto

 

Johtokunta

 

Tieteellinen komitea

 

Johtaja

2.   TIETEELLINEN KOMITEA

Tämä kiinnostuksenilmaisupyyntö on osoitettu asiantuntijoille, joilla on tarvittavaa kokemusta perusoikeuksiin liittyvältä yhdeltä tai useammalta tieteenalalta ja jotka haluavat hakea Euroopan unionin perusoikeusviraston tieteellisen komitean jäsenyyttä.

Euroopan unionin perusoikeusviraston perustamisesta 15 päivänä helmikuuta 2007 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 168/2007, jäljempänä ’asetus’, 14 artiklan 1 kohdan mukaisesti perusoikeusviraston hallintoneuvosto nimeää tieteellisen komitean jäseniksi 11 riippumatonta perusoikeuksien alalla erityisen pätevää henkilöä.

Tieteellisen komitean tehtävä:

Asetuksen 14 artiklan 5 kohdan mukaan tieteellinen komitea takaa viraston työn tieteellisen laadun.

Perusoikeusviraston johtaja ottaa tässä tarkoituksessa tieteellisen komitean mukaan 4 artiklan 1 kohdan a–f alakohdan ja h alakohdan nojalla laadittavien asiakirjojen valmisteluun, missä yhteydessä virasto:

kerää, tallentaa, analysoi ja levittää merkityksellisiä, objektiivisia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja, mukaan luettuina tutkimus- ja seurantatulokset, joita jäsenvaltiot, unionin toimielimet, yhteisön ja unionin elimet, laitokset ja virastot sekä tutkimuskeskukset, kansalliset elimet, valtioista riippumattomat järjestöt, kolmannet maat ja kansainväliset järjestöt sekä erityisesti Euroopan neuvoston toimivaltaiset elimet toimittavat sille;

kehittää yhteistyössä Euroopan komission ja EU:n jäsenvaltioiden kanssa menetelmiä ja standardeja tietojen vertailukelpoisuuden, objektiivisuuden ja luotettavuuden parantamiseksi Euroopan tasolla;

toteuttaa perusoikeuskysymyksiin liittyviä tieteellisiä tutkimuksia ja selvityksiä, esiselvityksiä ja toteutettavuustutkimuksia;

laatii ja julkaisee lausuntoja perusoikeuksiin liittyvistä aiheista;

julkaisee vuosikertomuksen viraston toiminta-aloihin kuuluvista perusoikeuskysymyksistä ja antaa siinä esimerkkejä hyvistä käytänteistä;

julkaisee aihekohtaisia kertomuksia suorittamiensa analyysien, tutkimusten ja selvitysten pohjalta;

kehittää viestintästrategian ja edistää kansalaisyhteiskunnan kanssa käytävää vuoropuhelua lisätäkseen yleistä tietoa perusoikeuksista ja tiedottaakseen aktiivisesti viraston toiminnasta.

Tieteellisen komitean toiminta:

Toisin kuin hallintoneuvosto, tieteellinen komitea on neuvoa-antava elin, joka ei puutu perusoikeusviraston hallintoon tai johtamiseen. Tieteellinen komitea osallistuu ryhmänä viraston tutkimusprosesseihin. Tämän vuoksi komitean jäsenten on sitouduttava osallistumaan aktiivisesti viraston toimintaan ajasta ja työmäärästä riippumatta. Komitean jäsenten työpanos koostuu perustelluista argumenteista, jotka koskevat viraston työn laatua ja jotka voidaan joutua laatimaan yksityiskohtaisesti kirjallisessa muodossa. Nykyisten työmenetelmien mukaan (3) komitean yksittäiset jäsenet valvovat yhtä tai useampaa erityistä tutkimushanketta raportoijina hankeajatuksen syntymisestä alkaen aina lopullisten tulosten julkaisemiseen asti. Tieteellisen komitean jäsenet tekevät kuitenkin kollektiivisesti päätökset ”perusoikeusviraston työn tieteellisestä laadusta”. Komiteaa johtaa puheenjohtaja, jonka komitea valitsee yhden vuoden toimikaudeksi (4). Perusoikeusvirastoa palvelevassa toiminnassa puheenjohtajaa avustaa sihteeristö.

Tieteellisen komitean kokoonpano:

Asetuksen 14 artiklan 1 kohdan mukaan tieteelliseen komiteaan kuuluu 11 riippumatonta perusoikeuksien alalla erityisen ansioitunutta henkilöä. Hallintoneuvosto nimeää jäsenet avoimen haku- ja valintamenettelyn jälkeen kuultuaan toimivaltaista Euroopan parlamentin valiokuntaa (5).

Hallintoneuvosto huolehtii nimeämiensä tieteellisen komitean jäsenten tasaisesta maantieteellisestä edustuksesta. Lisäksi hallintoneuvosto pyrkii saamaan aikaan naisten ja miesten tasapainoisen osallistumisen tieteellisen komitean työhön. Se kiinnittää huomiota myös tieteenaloihin ja erikoistumisiin pyrkien kattamaan eri alat perusoikeusviraston monivuotisen toimintakehyksen mukaisesti.

Asetuksen 14 artiklan 1 kohdan mukaan perusoikeusviraston hallintoneuvoston jäsenet eivät saa olla tieteellisen komitean jäseniä.

Tieteellisen komitean jäsenet ovat asiantuntijoita yhdellä tai useammalla ihmisoikeuksiin liittyvällä tai ihmisoikeuksien kannalta keskeisellä tieteenalalla, kuten esimerkiksi:

yhteiskuntatieteissä; mukaan lukien hakijat, joilla on kokemusta tutkimusmetodologiasta ja eri maiden välisestä vertailevasta tutkimuksesta;

oikeustieteessä, mukaan lukien vertaileva valtiosääntöoikeudellinen, EU:n ja kansainvälisen lainsäädännön tutkimus;

valtiotieteissä;

tilastotieteessä.

Toimikauden pituus:

Tieteellisen komitean jäsenten toimikausi on viisi vuotta. Heitä ei voida nimetä uudelleen. Tieteellisen komitean jäsenet ovat riippumattomia ja noudattavat salassapitosääntöjä.

He ovat korvattavissa vain heidän omasta pyynnöstään tai jos he ovat pysyvästi estyneitä suorittamasta tehtäviään. Jos jäsen tai varajäsen ei enää täytä riippumattomuudesta annettuna vaatimuksia, hänen on välittömästi ilmoitettava tästä komissiolle ja viraston johtajalle. Vaihtoehtoisesti hallintoneuvosto voi jäsentensä kolmasosan tai komission tekemän ehdotuksen perusteella todeta, ettei henkilö ole riippumaton, ja lakkauttaa jäsenyyden. Hallintoneuvosto nimeää uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi varsinaisia jäseniä koskevaa menettelyä noudattaen. Jos jäljellä olevan toimikauden kesto on alle kaksi vuotta, uuden jäsenen toimikautta voidaan jatkaa kokonaiseksi viiden vuoden toimikaudeksi. Virasto julkaisee verkkosivuillaan luettelon tieteellisen komitean jäsenistä ja pitää sen ajan tasalla.

Tieteellisen komitean kokoukset:

Asetuksen 14 artiklan 6 kohdan mukaan tieteellinen komitea kokoontuu neljä kertaa vuodessa täysistuntoon. Kokouspaikka on viraston toimipaikka (Wien), jollei muuta sovita. Jäsenten odotetaan osallistuvan aktiivisesti kokouksiin ja antavan niihin työpanoksensa; hän käyttää aikaansa ja osallistuu työmäärän jakamiseen tutkimalla ja kommentoimalla saamaansa aineistoa – mieluiten kirjallisesti ja perustellen.

Tieteellisen komitean jäsenille korvataan tieteellisen komitean toimintaan osallistumisen kustannukset (6).

3.   VAADITTU PÄTEVYYS JA KOKEMUS, ARVIOINTIPERUSTEET

A.   Hakukelpoisuus

Tieteellisen komitean jäsenyyttä hakevan on täytettävä seuraavat neljä kelpoisuusehtoa:

Hänellä on oltava ylempi tai vastaava korkeakoulututkinto asianomaiselta tieteenalalta.

Hänellä on osoitetusti oltava edellä mainitun tutkinnon jälkeen seitsemän vuotta työkokemusta perusoikeuksia käsittelevältä tieteenalalta, esimerkiksi yhteiskuntatieteistä, oikeustieteestä ja/tai tilastotieteestä.

Hänen on oltava EU:n jonkin jäsenvaltion kansalainen.

Hänellä on oltava jonkin EU:n virallisen kielen perusteellinen taito ja jonkin toisen EU:n virallisen kielen riittävä taito (7).

B.   Valintaperusteet

KESKEISTÄ:

Viisi tärkeintä kelpoisuusehtoa tieteellisen komitean jäseniä valittaessa ovat:

—   Tieteellinen huippuosaaminen: tieteellistä huippuosaamista edellytetään viraston toimialalta, mukaan lukien julkaisut kyseisiltä aloilta tai lähialoilta.

—   Eri maiden vertailuun liittyvä kokemus: laajaa kokemusta edellytetään useammassa maassa toteutetusta työstä ja/tai tutkimuksesta viraston työhön läheisesti liittyvillä aloilla.

—   Syvällinen käsitys käytännön perusoikeuksista: laajaa kokemusta edellytetään perusoikeuksien oikeudellisesta, yhteiskunnallisesta, poliittisesta ja/tai käytännön toteuttamisesta – esimerkiksi kokemusta kenttätyöstä ja tietojen analysoinnista, teknisten neuvojen antamisesta, tuomioistuinten päätöksistä tai työstä kansainvälisessä julkishallinnollisessa tai kansalaisjärjestössä.

—   Lausuntojen ja/tai suositusten antaminen: kokemusta edellytetään kansallisten tai kansainvälisten lausuntojen tai suositusten laatimisesta perusoikeusviraston aloilta; nämä voivat olla merkittävien tutkimusten päätelmiä tai havaintoja.

—   Erinomainen tieteellisen englannin kielen taito: hakijalta edellytetään erinomaista englannin kielen kirjallista ja suullista taitoa. Perusoikeusviraston työkieli on englanti.

EDUKSI KATSOTAAN:

Seuraavat kolme seikkaa katsotaan hakijan eduksi:

pysyvä professuuri tai dosentuuri akateemisessa laitoksessa

tohtorintutkinto

työkokemusta monialaisessa, mieluiten kansainvälisessä ympäristössä.

Edellä mainittujen keskeisten ehtojen täyttyminen arvioidaan seuraavien ansiopisteiden, tosiseikkojen ja näytön perusteella:

1.   Tieteellinen huippuosaaminen (0–30 pistettä)

merkittävät tieteelliset julkaisut – vähintään 10 korkealaatuista julkaisua

viranomaisille toimitetut merkittävät asiantuntijalausunnot, suositukset tai päätelmät

merkittävät tutkimushankkeet EU:n jäsenvaltioissa

merkittävä opetustyö EU:n jäsenvaltioissa ja kokemusta kansainvälisten kokousten puheenjohtajuudesta, osallistumisesta kansainvälisten työryhmien työskentelyyn ja monitieteellisiin hankkeisiin.

2.   Eri maiden kokemusten vertailu (0–15 pistettä)

merkittävä kokemus kenttätyöstä, muun muassa monikansallisista selvityksistä

merkittävä kokemus poliittisten ja oikeudellisten neuvojen antamisesta kansainvälisessä tai valtioiden rajat ylittävässä ympäristössä

merkittävä kokemus poliittisten järjestelmien vertailusta ja vertailevasta valtiosääntöoikeudellisesta tutkimuksesta (EU).

3.   Syvällinen käsitys perusoikeuksista käytännössä ja toimintaperiaatteissa (0–15 pistettä)

merkittävä kokemus julkishallinnosta tai politiikasta, muun muassa johtavassa asemassa toimimisesta

merkittävä kokemus oikeuslaitoksesta, muun muassa johtavassa asemassa toimimisesta

merkittävä kokemus kansalaisjärjestöistä, muun muassa johtavassa asemassa toimimisesta

merkittävä kokemus kansallisista ihmisoikeuslaitoksista tai muista kansallisista ihmisoikeuselimistä, muun muassa johtavassa asemassa toimimisesta

merkittävä kokemus kansainvälisistä perusoikeuksista, muun muassa johtavassa asemassa toimimisesta.

4.   Lausuntojen ja/tai suositusten/päätelmien antaminen (0–15 pistettä)

Laaja kokemus tieteellisten tutkimusten saattamisesta merkittäviksi käytännön suosituksiksi

laaja kokemus tiivistettyjen ja poliittisesti merkittävien asiantuntijalausuntojen laatimisesta julkishallinnolle ja kansalaisjärjestöille

laaja kokemus tieteellisenä toimittajana

kokemus perusoikeuksia koskevan tiedon välittämisestä suurelle yleisölle.

5.   Erinomainen tieteellisen englannin kielen taito (0–10 pistettä)

Erinomainen tieteellisen englannin kielen kirjallinen taito

laaja kokemus tieteellisestä kirjoittamisesta ja toimittamisesta englannin kielellä.

Eduksi katsotuista seikoista annetaan 0–5 pistettä.

Valintavaiheessa otetaan myös huomioon tarve varmistaa maantieteellisen ja sukupuolten välisen edustuksen tasapainoisuus.

4.   HAKEMUSTEN JÄTTÄMINEN

Hakijoita pyydetään jättämään hakemuksensa sähköisesti perusoikeusviraston osoitteeseen http://www.fra.europa.eu

Ainoastaan sähköiset hakemukset otetaan huomioon. Hyväksyttävään hakemukseen on sisällytettävä

hakukirje (enintään yksi sivu)

perusoikeusviraston verkkosivuilla tätä kiinnostuksenilmaisupyyntöä varten julkaistu ilmoittautumislomake

luettelo hakijan tieteellisistä julkaisuista kirjoissa ja vertaisarvioiduissa julkaisuissa sekä lyhennelmät viidestä merkittävimmästä artikkelista (joista kolmen on oltava englanninkielisiä). Muita hakemuksen tueksi esitettäviä asiakirjoja voidaan pyytää valintamenettelyn myöhemmässä vaiheessa.

Kiinnostuksenilmaisupyyntöä ja hakumenettelyä koskevia lisäselvityksiä voi tiedustella seuraavasta osoitteesta:

selection-scientific-committee@fra.europa.eu

5.   VALINTAMENETTELY, NIMITTÄMINEN JA TOIMIKAUSI

Esivalinta:

Perusoikeusviraston johtaja valmistelee ja organisoi tieteellisen komitean jäsenten tehtävät esivalintaa varten. Hän toimii puheenjohtajana esivalintapaneelissa, joka koostuu viraston yksikönpäälliköistä ja Euroopan neuvoston tätä tarkoitusta varten nimittämistä henkilöistä. Kaksi viraston hallintoneuvoston jäsentä voi olla esivalintapaneelissa tarkkailijoina.

Esivalintapaneeli tarkastaa hakijoiden kelpoisuuden kelpoisuusehtojen mukaisesti. Jos jokin kyseisistä ehdoista jää täyttymättä, hakija suljetaan pois valintaprosessin seuraavasta vaiheesta.

Tämän jälkeen esivalintapaneeli arvioi kunkin kelpoisuusehdot täyttävän hakijan valintaperusteiden pohjalta. Se tekee kullekin hakijalle yksilöllisen arviointilomakkeen; siinä on lyhyt kommentti, jossa tuodaan esiin kunkin hakijan ansiot ja puutteet.

Johtaja esittelee esivalintaprosessin tulokset perusoikeusviraston johtokunnalle, ja ilmoittaa hakijat, joiden se ei katso täyttävän kelpoisuusehtoja.

Valinta:

Viraston johtokunta arvioi kaikki hakijat vahvistettujen valintaperusteiden pohjalta.

Tässä arvioinnissa johtokunta ottaa huomioon seuraavaa:

esivalintapaneelin työ

tarve, jonka mukaan tieteellisen komitean jäsenten olisi katettava useimmat perusoikeuksiin merkittävästi liittyvät tieteelliset alat perusoikeusviraston tehtävien ja tavoitteiden mukaisesti

tarve varmistaa maantieteellisen ja sukupuolten välisen edustuksen tasapainoisuus.

Johtokunta toimittaa hallintoneuvostolle luettelon parhaista hakijoista. Luettelossa on oltava vähintään 11 mutta alle 22 nimeä. Luettelo sisältää ansiopisteet ja päätelmät kunkin hakijan sopivuudesta tieteellisen komitean jäseneksi.

Johtokunnan puheenjohtaja esittelee valintaprosessin tulokset hallintoneuvostolle ja luettelon hakijoista, joita ei ole hyväksytty edellä mainittuihin luetteloihin, sekä hakijoista, joiden ei ole katsottu täyttävän kelpoisuusehtoja.

Perusoikeusviraston operatiiviset yksiköt antavat teknistä ja logistiikkatukea valintaprosessin aikana.

Nimittäminen:

Perusoikeusviraston hallintoneuvosto nimittää tieteellisen komitean jäsenet johtokunnan sille toimittaman luettelon perusteella ja Euroopan parlamentin toimivaltaista valiokuntaa kuultuaan. Näistä hakijoista ne, joita ei valita, otetaan varallaololuetteloon.

Asetuksen 14 artiklan 2 kohdan mukaisesti tieteellisen komitean jäsenten toimikausi on viisi vuotta, eikä heitä voida nimittää uudelleen.

Varallaololuettelo on voimassa tehtävän saaneen tieteellisen komitean toimikauden ajan. Komitean jäsenen paikan vapautuessa hallintoneuvosto nimittää uuden jäsenen varallaololuettelosta. Vapautunut paikka täytetään tieteellisen komitean jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Hallintoneuvosto noudattaa tällöin kuitenkin asetuksen 14 artiklan 1 kohdan nojalla samaa nimitysmenettelyä kuin alkuperäisen jäsenen nimittämisen yhteydessä, Euroopan parlamentin LIBE-valiokunnan kuuleminen mukaan lukien. LIBE-valiokunta voi päättää hakijoiden ja heidän ansioluetteloidensa julkaisemisesta.

6.   SIDONNAISUUSILMOITUS, ETUNÄKÖKOHTIA KOSKEVA ILMOITUS JA LUOTTAMUKSELLISUUSVAKUUTUS

Tieteellisen komitean jäsenet nimitetään henkilökohtaisesti. Jäsenten on allekirjoitettava ilmoitus siitä, että heidän toimintansa on riippumatonta ulkoisista vaikutuksista. Tätä tarkoitusta varten heidän on allekirjoitettava sidonnaisuusilmoitus ja etunäkökohtia koskeva ilmoitus (8).

Luottamuksellisuusvakuutus pyydetään, jotta noudatettaisiin salassapitoa koskevia sääntöjä käsiteltäessä tietoja, jotka virasto on nimenomaan määrittänyt salaisiksi tai luottamuksellisiksi (9).

7.   YHTÄLÄISET MAHDOLLISUUDET

Perusoikeusvirasto kehottaa kaikkia tieteellisen komitean jäsenten kelpoisuusehdot täyttäviä ja jäsenyydestä kiinnostuneita henkilöitä toimittamaan hakemuksen.

Perusoikeusvirasto noudattaa yhtäläisten mahdollisuuksien politiikkaa ja varmistaa, ettei sen valintamenettelyissä syrjitä ketään sukupuolen, ihonvärin, rodun, etnisen tai sosiaalisen alkuperän, geneettisten ominaisuuksien, kielen, uskonnon tai vakaumuksen, poliittisten tai muiden mielipiteiden, kansalliseen vähemmistöön kuulumisen, varallisuuden, syntyperän, vammaisuuden, iän, sukupuolisen suuntautumisen tai muun aseman perusteella.

8.   HENKILÖTIETOSUOJA

Perusoikeusvirasto ei palauta hakemuksia. Hakijoilta pyydettyjä henkilötietoja käsitellään yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001 mukaisesti. Tämä koskee erityisesti kyseisten tietojen salassapitoa ja tietoturvaa.

Henkilötietoja käsitellään yksinomaan valintamenettelyssä. Jos hakija haluaa lisätietoa henkilötietojensa käsittelystä, hän voi ottaa yhteyttä seuraavaan osoitteeseen:

selection-scientific-committee@fra.europa.eu

9.   HAKEMUSTEN MÄÄRÄAIKA

Hakemusten jättämisen määräaika on 4 päivänä heinäkuuta 2012 klo 13.00 (paikallista aikaa, GMT +1).

Hakemusten suuri määrä voi aiheuttaa ongelmia järjestelmässä, kun sen käsiteltäväksi tulee paljon tietoa hakemusten jättämisen määräaikaan tultaessa. Siksi hakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin ennen määräaikaa.


(1)  Viraston perustamisesta annettu Euroopan unionin neuvoston asetus, EUVL L 53, 22.2.2007, s. 1.

(2)  Euroopan unionin perusoikeusviraston perustamisesta 15 päivänä helmikuuta 2007 annettu neuvoston asetus (EY) N:o 168/2007, 2 artikla.

(3)  Työmenetelmät on hyväksynyt nykyinen tieteellinen komitea, ja niitä voidaan muuttaa.

(4)  Euroopan unionin perusoikeusviraston työjärjestyksen 19 artikla.

(5)  Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (”LIBE-valiokunta”).

(6)  Euroopan unionin perusoikeusviraston työjärjestyksen 24 artiklan 1 kohta ja 25 artiklan 1–3 kohta ja päätös hallintoneuvoston, johtokunnan, tieteellisen komitean jäsenille ja valintakomitean/-komiteoiden ulkoisille jäsenille sekä kokouksiin kutsutuille asiantuntijoille maksettavista korvauksista (Decision No 11FIN 2010 of 20 April 2010 on the ‘Rules on the reimbursement of expenses incurred by members or alternate members of the Management Board, members of the Executive Board, members of the Scientific Committee, external members of Selection Committee(s) and experts invited to attend meetings’).

(7)  

Huom. Perusoikeusviraston ja tieteellisen komitean jäsenten kaikkien kokousten ja kokousasiakirjojen kielenä on englanti. Perusoikeusvirasto kääntää vain kokousasiakirjojen lopulliset versiot muille EU:n kielille, minkä vuoksi hakijalla on oltava erittäin korkeatasoinen englannin kielen taito – kuullun ymmärtäminen, lukeminen ja kirjoittaminen – sillä komitean työssä ei käytetä tulkkausta eikä käännöksiä.

(8)  Työjärjestyksen 27 artiklan 1–4 kohta sekä liitteen I liitteet 1 ja 2.

(9)  Työjärjestyksen 26 artiklan 1–3 kohta ja liitteen I liite 1.


Top