Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000458

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0458/03 esittäjä(t): Bernd Lange (PSE) komissiolle. Vaihtoehtoisiin polttoaineisiin liittyvä toiminta ja yhteistyö komissiossa.

    EUVL C 268E, 7.11.2003, p. 103–104 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92003E0458

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0458/03 esittäjä(t): Bernd Lange (PSE) komissiolle. Vaihtoehtoisiin polttoaineisiin liittyvä toiminta ja yhteistyö komissiossa.

    Virallinen lehti nro 268 E , 07/11/2003 s. 0103 - 0104


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0458/03

    esittäjä(t): Bernd Lange (PSE) komissiolle

    (19. helmikuuta 2003)

    Aihe: Vaihtoehtoisiin polttoaineisiin liittyvä toiminta ja yhteistyö komissiossa

    Komission eri osastoilla on vaihtoehtoisiin polttoaineisiin liittyvää toimintaa, joka on varmasti tärkeää tulevan kehityksen kannalta. Esimerkiksi tutkimuksen pääosastolla toimii asiantuntijoiden muodostama vetytyöryhmä, energian ja liikenteen pääosastolla on vaihtoehtoisia polttoaineita käsitteleviä työryhmiä ja ympäristöasioiden pääosastolla on myöskin näihin asioihin liittyvää toimintaa.

    1. Mitä vaihtoehtoisiin polttoaineisiin liittyvää toimintaa on komission eri osastoilla?

    2. Onko toimintaa koordinoitu? Miten koordinointi on järjestetty?

    3. Millaiseen strategiaan eri toimintamuodot perustuvat?

    Loyola de Palacion komission puolesta antama vastaus

    (14. huhtikuuta 2003)

    Vaihtoehtoiset polttoaineet ovat osa komission laajempaa politiikkaa, jonka tavoitteena on energian toimitusvarmuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Energiatehokkuutta ja vaihtoehtoisia polttoaineita pidetään tässä kahtena tärkeimpänä tekijänä. Komissio on hahmotellut kantaansa tieliikenteen vaihtoehtoisista polttoaineista tiedonannossa(1), jossa tavoitteena on 20 prosentin markkinaosuus vuoteen 2020 mennessä, kuten energiahuoltostrategiaa koskevassa vihreässä kirjassa(2) ja yhteistä liikennepolitiikka käsittelevässä valkoisessa kirjassa(3) esitettiin. Ehdotuksia biopolttoaineiden käytön edistämisestä(4) käsitellään parhaillaan eri toimielimissä.

    Vaihtoehtoisia polttoaineita koskevia toimia koordinoidaan hyvin komission sisällä. Koordinoinnissa ovat mukana energian ja liikenteen, tutkimuksen, ympäristöasioiden, yritystoiminnan sekä verotuksen ja tulliliiton pääosastot. Kaikki näiden pääosastojen aloitteet käsitellään komission sisäisillä lausuntokierroksilla.

    Seuraavassa joitakin esimerkkejä:

    - Vaihtoehtoisten polttoaineiden yhteysryhmä, jonka komissio muodosti kesäkuussa 2002 ilmoitettuaan vaihtoehtoisia polttoaineita koskevassa tiedonannossa sen perustamisesta, koostuu eri intressitahojen, korkeakoulujen sekä kansalaisjärjestöjen asiantuntijoista, ja sen tarkoituksena on antaa teknisiä ja taloudellisia neuvoja tieliikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämiseksi. Yhteysryhmän sisällä on perustettu maakaasua ja vetyä käsittelevät teemaryhmät. Väliraportti toimitetaan maaliskuun 2003 lopussa. Seurantaraportti on määrä toimittaa vuoden 2003 lopussa. Ryhmää koordinoi ja sen puheenjohtajana toimii energian ja liikenteen pääosasto. Ryhmän työhön osallistuu edustajia muista sellaisista komission yksiköistä, joita asia koskee.

    - Vetyä ja polttokennoja käsittelevän korkean tason työryhmä, jonka perustamista komissio on edistänyt, perustettiin 10. lokakuuta 2002. Komissio avustaa tätä korkean tason intressitahojen edustajista koostuvaa ryhmää tarjoamalla sen käyttöön sihteeristön, ja ryhmää hallinnoivat tutkimuksen sekä energian ja liikenteen pääosastot yhdessä. Ryhmän tavoitteena on kehittää laaja ja kauaskantoinen vetytalouden visio. Raportti valmistuu huhtikuuhun 2003 mennessä, ja se esitellään laajassa julkisessa konferenssissa kesäkuun 2003 puolivälissä. Korkean tason työryhmän vision ja suositusten odotetaan antavan pohjaa yksityiskohtaisempien aloitteiden, kuten käytettävän teknologia-alustan, kehittämiseksi vety- ja polttokennoteknologioiden alalla.

    - Tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmaan kuuluvia uusiutuvia energialähteitä ja vaihtoehtoisia polttoaineita koskevia hankkeita koordinoivat ja hallinnoivat tutkimuksen sekä energian ja liikenteen pääosastot yhdessä. Tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmasta sekä energia-alan puiteohjelmasta/Euroopan älykäs energiahuolto -ohjelmasta rahoitetaan monia tutkimus- ja demonstraatiohankkeita sekä vaihtoehtoisia polttoaineita ja uusiutuvia energialähteitä käsitteleviä selvityksiä. Maailman suurin autoteollisuuden alan vetydemonstraatiohanke (CUTE), joka käsittää 27 vetyä polttoaineenaan käyttävää linja-autoa yhdeksässä Euroopan kaupungissa, aloittaa ensimmäisten linja-autojen toimitukset Madridiin toukokuussa 2003.

    - Ympäristöasioiden pääosasto on aloittanut kesäkuussa 2002 selvityksen uusiutuvista polttoaineista valtioiden rajat ylittävässä liikenteessä. Loppuraportti julkaistaan huhtikuun 2003 puolivälissä. Komission muut vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämisessä mukana olevat yksiköt ovat osallistuneet selvityksen valmisteluun ja ohjaukseen.

    - Ympäristöasioiden pääosasto valmistelee lisäksi työtä, jossa tarkastellaan polttoaineiden, myös vaihtoehtoisten polttoaineiden, laatuvaatimuksia. Työ on osa äskettäin muutetun direktiivin 98/70/EY täytäntöönpanoa. Tätä tarkoitusta varten suunnitellaan polttoaineen laatua käsittelevän asiantuntijaryhmän perustamista vielä vuoden 2003 aikana.

    (1) KOM(2001) 547.

    (2) KOM(2000) 769.

    (3) KOM(2001) 370.

    (4) EYVL C 103 E, 30.4.2002.

    Top