Vyberte pokusně zaváděné prvky, které byste chtěli vyzkoušet

Tento dokument je výňatkem z internetových stránek EUR-Lex

Dokument 92002E003782

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3782/02 esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL) komissiolle. Parlamentaarisen demokratian yhdistäminen oikeuteen hajauttaa päätöksentekoa EU:n toimielinten uusissa rakenteissa sekä oikeuteen toimia eri tavalla.

    EUVL C 280E, 21.11.2003, s. 27—28 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    stránkách Evropského parlamentu

    92002E3782

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3782/02 esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL) komissiolle. Parlamentaarisen demokratian yhdistäminen oikeuteen hajauttaa päätöksentekoa EU:n toimielinten uusissa rakenteissa sekä oikeuteen toimia eri tavalla.

    Virallinen lehti nro 280 E , 21/11/2003 s. 0027 - 0028


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3782/02

    esittäjä(t): Erik Meijer (GUE/NGL) komissiolle

    (6. tammikuuta 2003)

    Aihe: Parlamentaarisen demokratian yhdistäminen oikeuteen hajauttaa päätöksentekoa EU:n toimielinten uusissa rakenteissa sekä oikeuteen toimia eri tavalla

    1. Onko komissio yhtä mieltä siitä, että Euroopan tulevaisuutta pohtivassa valmistelukunnassa kehitettyä uusien hallintorakenteiden kehystä, jossa valta keskitetään yhdessä toimiville kansallisille hallituksille, hallitusten päämiehille sekä heidän keskuudestaan valitulle presidentille, on vastustettava ja on puolustettava parlamentaarisen demokratian mallia sellaisena kuin se esiintyy jäsenvaltioissa, mikä tarkoittaa, että tavanomaisesti erotetaan toisistaan päivittäisten asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta vastaava hallinto ja kaikkien äänestäjien valitsema parlamentti, joka huolehtii laajojen suuntaviivojen antamisesta päätöksenteolle?

    2. Miksi komission puheenjohtaja antoi 5. joulukuuta, yrittäessään puolustaa parlamentaarista demokratiaa sen taantumiselta kohti aiempia autoritaarisempia hallintomuotoja, sen käsityksen, että hän yhdistää kyseisen puolustamisen EU:n hallinnon keskittämisen ja yhdenmukaistamisen syventämiseen sen sijaan, että ympäristöä, ihmisoikeuksia, rajatyöntekoa, liikennettä ja veroparatiiseja koskevia laajoja ja rajat ylittäviä ongelmia pyrittäisiin ratkaisemaan yhdessä?

    3. Ymmärtääkö komission puheenjohtaja, että antamalla kysymyksessä 2 tarkoitetun käsityksen hän samalla tekee valtioiden hallitusten Euroopan vähemmän demokraattisesta vaihtoehdosta tarpeettoman houkuttelevan niille tahoille, jotka pitävät yhteisön vaatiman yhteisvastuullisuuden puitteissa tärkeänä jättää tilaa alhaisimmalla mahdollisella tasolla tapahtuvalle päätöksenteolle ja säilyttää jäsenkansojen oikeuden toimia eri tavalla?

    4. Pitääkö komission puheenjohtaja, riippumatta siitä, mitä hän itse pitää parhaimpana vaihtoehtona, mahdollisena sellaista uutta institutionaalista rakennetta, jossa parlamentaarinen demokratia, kansallisten parlamenttien (riippumattomuuden) suojeleminen ja oikeus eriävään toimintatapaan toteutuu toissijaisuusperiaatteeseen tai EU:n ja jäsenvaltioiden keskinäisiä tehtäviä säätelevään toimivaltuusluetteloon (Kompetenzkatalog) perustuvan hajautetun päätöksenteon rinnalla?

    5. Onko komissio valmis yrityksessään saada valmistelukunnan enemmistö kannalleen korostamaan näkemystä, että myös EU:n tasolla on taattava normaali tehtävien jako parlamentin ja päiväkohtaisen hallinnon välillä, sen sijaan että se toisi esille muunlaisia kantoja, joilla kylvetään eripuraa sen todennäköisen enemmistön keskuudessa, joka haluaa puolustaa parlamentaarisen demokratian mallia kansallisten hallitusten keskenään tekemiin hämäriin lehmänkauppoihin nojaavaa autoritaarista hallintomuotoa vastaan?

    Romano Prodin komission puolesta antama vastaus

    (13. maaliskuuta 2003)

    EU:n tulevaisuutta käsittelevälle valmistelukunnalle unionin toimielinrakenteesta annetussa komission tiedonannossa(1) korostetaan komission sitoutumista nk. yhteisömetodiin, joka perustuu toimielinten väliseen tasapainoon päätöksentekoprosessin eri vaiheissa suunnittelusta täytäntöönpanoontoimiin. Komission mukaan kunkin toimielimen tehtäviä ja vastuuta on selvennettävä horjuttamatta nykyistä toimielinten välistä tasapainoa.

    Esitellessään kyseisen komission tiedonannon 5. joulukuuta 2002 valmistelukunnalle komission puheenjohtaja vakuutti komission haluavan vahvistaa unionia kansojen ja valtioiden liittona, ensimmäisenä todellisena ylikansallisena demokratiana.

    Komissio katsoo, että ehdotuksista, jotka se on esittänyt valmistelukunnalle mainitussa tiedonannossa ja valmistelukunnan toiminnan käynnistysvaiheessa annetussa tiedonannossa(2), ilmenee selkeästi, että komission tarkoituksena ei ole millään muotoa lisätä keskittämistä eikä yhdenmukaistamista vaan keskeisenä haasteena on vastata kansalaisten konkreettisiin odotuksiin ottamalla huomioon kansallisten, alueellisten ja paikallisten identiteettien monimuotoisuus.

    Tämän mukaisesti unionin lainsäädäntö- ja toimeenpanotehtävät ja kunkin toimielinten osuus näiden tehtävien hoidossa on erotettava nykyistä selkeämmin toisistaan, ja lisäksi kansalliset parlamentit on otettava tiiviimmin mukaan EU-asioiden hoitoon.

    (1) Komission tiedonanto Euroopan unioni: rauha, vapaus ja yhteisvastuu, 4.12.2002, KOM(2002) 728 lopullinen.

    (2) Komission tiedonanto Euroopan unionin suunnitelma, 22.5.2002, KOM(2002) 247 lopullinen.

    Nahoru