Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002840

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-2840/02 esittäjä(t): Sebastiano Musumeci (UEN) komissiolle. Satamien turvallisuus.

    EUVL C 268E, 7.11.2003, p. 19–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E2840

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-2840/02 esittäjä(t): Sebastiano Musumeci (UEN) komissiolle. Satamien turvallisuus.

    Virallinen lehti nro 268 E , 07/11/2003 s. 0019 - 0020


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-2840/02

    esittäjä(t): Sebastiano Musumeci (UEN) komissiolle

    (9. lokakuuta 2002)

    Aihe: Satamien turvallisuus

    New Yorkin kaksoistorneihin tehdyn terrori-iskun jälkeen Yhdysvallat on vaatinut valvonnan ja terrorisminvastaisten toimien tiukentamista satamissa.

    Euroopan suurimmat satamat ovat pyrkineet suurella työllä mukautumaan uusiin vaatimuksiin (esim. skannerivalvonta), koska ne ovat pelänneet, että riskialttiiksi katsotuilta aluksilta saatettaisiin kieltää pääsy amerikkalaisiin satamiin. Samalla tämä on mahdollisesti vinouttanut satamien välistä kilpailua.

    Toimenpiteet aiheuttavat huomattavia viivästymisiä ja lisäkustannuksia niille konteille, jotka valitaan tutkittaviksi.

    Haluaisin kysyä komissiolta

    1. mitkä ovat sen ehdot, jos se aloittaa Yhdysvaltain kanssa neuvottelut, joilla pyritään pääsemään sopimukseen merisatamien turvallisuusmenettelyistä,

    2. eikö sen mielestä ole välttämätöntä ottaa käyttöön yhteiset turvallisuusmääräykset kaikissa eurooppalaisissa satamissa? Mistä varoista toimet voitaisiin rahoittaa?

    Frits Bolkesteinin komission puolesta antama vastaus

    (25. marraskuuta 2002)

    Komissio on aktiivisesti pyrkinyt löytämään yhteisön vastauksen parlamentin jäsenen esittämään huoleen turvatarkastusten lisäämisestä Yhdysvalloissa terrorismin torjumiseksi.

    Jäsenvaltioiden kanssa on käyty useita keskusteluja, ja tästä erityisestä kysymyksestä on pidetty kaksi kokousta komission ja Amerikan tulliviranomaisten välillä.

    Yhteisökin pyrkii parantamaan merikuljetusten turvallisuutta ja suojelemaan kauppaa kaikkia terrorihyökkäyksen uhkia vastaan. Tämän vuoksi on tärkeää toteuttaa konkreettisia toimia turvatarkastusten yhtäläisen tason varmistamiseksi Atlantin molemmin puolin siten, että viennin yhdenmukaista kohtelua koskevat vaatimukset voidaan taata vastavuoroisesti.

    Viimeisimmässä kokouksessa molemmat osapuolet pitivät tärkeänä yhteistyötä sekä paremman turvallisuuden että laillisen kaupan helpottamisen varmistamiseksi. Keskustelussa painotettiin joitakin tulevan yhteistyön tärkeitä periaatteita, erityisesti vastavuoroisuutta, tarkastusten valintaa ja suorittamista koskevia yhteisiä vaatimuksia turvallisuuden lisäämiseksi sekä laillisen kaupan helpottamiseksi.

    Mielipide-eroja on edelleen esimerkiksi USA:n 24 tunnin säännön osalta, jonka mukaan kuljetusliikkeiden on toimitettava rahtiselvitystiedot Amerikan tullille 24 tuntia ennen kuin kyseinen lasti lastataan alukseen. Molemmat osapuolet sopivat tutkivansa tarkemmin näitä näkökohtia ja etsivänsä nopeasti ratkaisuja kyseisten vaikeuksien voittamiseen.

    Molemmat osapuolet sopivat myös, että ne tutkivat viipymättä mahdollisuuksia allekirjoittaa periaatejulistus tehdäkseen yhteistyötä vastavuoroisesti hyväksyttävän konttien turvallisuutta koskevan järjestelmän luomiseksi. Järjestelmä kattaisi koko unionin ja yhdentäisi konttien kansainvälisen kaupan turvallisuuteen liittyvät tarpeet.

    Näiden yleiseen turvallisuuteen liittyvien EU-tason toimien lisäksi on tavoitteena järjestää teknisen tulliasiantuntijaryhmän tapaaminen. Tässä yhteydessä tarkastellaan vielä perusteellisemmin erityisalueita, jotka saattavat myös helpottaa tulevia keskusteluja Maailman tullijärjestön kansainvälisten toimitusketjujen turvallisuudesta ja niiden toiminnan helpottamisesta vastaavan työryhmän kanssa.

    Kaikille Euroopan satamille yhteisten turvatoimien luomisen osalta komissio katsoo, että ensimmäinen vaihe saavutetaan pantaessa täytäntöön yhteisön tasolla satamarakennuksia koskevia yhteensovitettuja määräyksiä, jotka Kansainvälisen merenkulkujärjestön pitäisi hyväksyä joulukuussa 2002. Lisäksi komissio ryhtyi vuonna 2002 tekemään tutkimusta, joka liittyy risteilymatkustajien turvallisuusedellytyksiin unionin Välimeren satamissa. Sen tulokset, yhdessä satamaongelmien suurempaa vaikutusta turvallisuuteen ja taloudellisiin seurauksiin koskevasta tutkimuksesta saatujen tulosten kanssa, tekevät mahdolliseksi tarkastella yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa tarvittavia toimenpiteitä turvallisuuden lisäämiseksi yhteisön satamissa.

    Top