Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002826

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-2826/02 esittäjä(t): Kathleen Van Brempt (PSE) komissiolle. Ilmastonäkökohdan sisällyttämistä EU:n kehitysyhteistyöpolitiikkaan koskeva toimintaohjelma.

    EUVL C 268E, 7.11.2003, p. 17–18 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E2826

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-2826/02 esittäjä(t): Kathleen Van Brempt (PSE) komissiolle. Ilmastonäkökohdan sisällyttämistä EU:n kehitysyhteistyöpolitiikkaan koskeva toimintaohjelma.

    Virallinen lehti nro 268 E , 07/11/2003 s. 0017 - 0018


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-2826/02

    esittäjä(t): Kathleen Van Brempt (PSE) komissiolle

    (8. lokakuuta 2002)

    Aihe: Ilmastonäkökohdan sisällyttämistä EU:n kehitysyhteistyöpolitiikkaan koskeva toimintaohjelma

    Kehitysyhteistyöneuvosto pyysi jo 11. marraskuuta 1999 komissiota antamaan kertomuksen ilmastonmuutosta koskevien näkökohtien sisällyttämisestä EY:n talous- ja kehitysyhteistyöpolitiikkoihin. Tarkoituksena oli, että kertomus käsittäisi toimintaohjelman tavoitteineen, määräaikoineen ja indikaattoreineen. Neuvosto pyysi komissiota antamaan kyseisen kertomuksen mahdollisimman pian [YK:n ilmastomuutosta koskevan puiteyleissopimuksen] sopimuspuolten kuudennen konferenssin (CoP-6) jälkeen.

    Kokouksessaan 10. marraskuuta 2000 sama neuvosto vahvisti, että komission ja jäsenvaltioiden on tehostettava yhteisön, jäsenvaltioiden, muiden kehitysyhteistyöjärjestöjen ja paikallisten toimijoiden välisen ilmastopainotteisen kehitysyhteistyön koordinointia ja täydentävyyttä. Neuvosto katsoi myös, että tärkeimpänä tavoitteena on oltava saada aikaan mahdollisimman paljon synergiaetua köyhyyden vastaisen taistelun ja ilmastonmuutokseen liittyvien toimien välillä tukemalla toimenpiteitä, jotka tuottavat myönteisiä tuloksia molemmilla aloilla, ja toisti pyyntönsä komissiolle saada mahdollisimman pian CoP-6:n jälkeen käsiteltäväkseen komission laatiman kertomuksen neuvoston 11. marraskuuta 1999 tekemien johtopäätösten mukaisesti.

    Ilmastosopimuksen sopimuspuolten seitsemännen konferenssin (CoP-7) aikana neuvosto käsitteli kokouksessaan 8. marraskuuta 2001 YK:n kestävän kehityksen kokouksen valmistelua koskevaa kysymystä ja tässä yhteydessä neuvosto kehotti uudelleen jäsenvaltioita ja yhteisöä vahvistamaan ilmastonmuutosnäkökulmaa kehitysyhteistyöpolitiikassaan ja irrottamaan lisää taloudellisia voimavaroja tähän tarkoitukseen. Vastauksessaan Belgian valtuuskunnan esittämään kysymykseen komission jäsen Poul Nielson totesi tuolloin komission pohtivan, miten yhteisön politiikan eri elementit, kehitysyhteistyö mukaan lukien, voitaisiin sisällyttää ilmastonmuutosta koskevaan toimintaohjelmaan.

    Tällä välin olemme jo edenneet New Delhissä pidettävän CoP-8:n kynnykselle, eikä komissio ole vieläkään antanut parlamentille ja neuvostolle neuvoston jo kolme vuotta sitten nimenomaisesti pyytämää ilmastonäkökohdan sisällyttämistä EU:n kehitysyhteistyöpolitiikkaan koskevaa toimintaohjelmaa.

    Voiko komissio kertoa, miksi toimintaohjelma ei ole vieläkään valmis ja miten tämä tilanne on sovitettavissa yhteen niiden juhlavien poliittisten sitoumusten kanssa, jotka EU on antanut ilmastosopimuksen sopimuspuolten konferensseissa ja äskettäin Johannesburgissa pidetyssä YK:n kestävän kehityksen kokouksessa?

    Poul Nielsonin komission puolesta antamayhteinen vastauskirjallisiin kysymyksiin E-2823/02 ja E-2826/02

    (26. marraskuuta 2002)

    Komissio on vuodesta 1999 lähtien ollut hyvin aktiivinen ilmastonmuutoskysymyksessä. Komissio on erityisesti ottanut voimakkaasti osaa neuvotteluprosessiin yhdessä neuvoston kulloistenkin puheenjohtajien ja jäsenvaltioiden kanssa. Huomattavin tulos on ollut yhteisön hiljattain toteuttama Kioton pöytäkirjan ratifiointi. Monia toimeenpanotoimia on aloitettu ja on parhaillaan toteutettavina sekä sisä- että ulkopolitiikan alueilla.

    Bonnin sopimusten hyväksymisen jälkeen heinäkuussa 2001 hyväksytyn poliittisen julistuksen osalta komissio osallistuu täysipainoisesti meneillään oleviin neuvoston keskusteluihin lopullisen yhteisymmärryksen saavuttamiseksi siitä, miten Euroopan unionin osuus 410 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sitoumuksesta jaetaan yhteisön ja jäsenvaltioiden kesken. Kun otetaan huomioon, että silloisen ehdotuksen mukaan jakautuminen lasketaan maiden vuoden 1990 hiilidioksidipäästöjen eli saastuttaja maksaa -periaatteen mukaan, komission mielestä jäsenvaltioiden on kuitenkin vastattava sitoumuksen Euroopan unionin osuudesta, koska yhteisöllä ei ole omia hiilidioksidipäästöjä. Komissio osallistuu silti todennäköisesti sitoumuksen jakoon, vaikka määritelmän mukaisesti tosiasiallisia ylimääräisiä varoja nykyisten rahoitusnäkymien mukaan ei ole.

    Heti Marrakeshin kokouksen päätösasiakirjan loppuun saattamisen jälkeen marraskuussa 2001 komissio alkoi valmistella tiedonantoa, jonka perusteella voidaan aloittaa keskustelu jäsenvaltioiden ja kansalaisyhteiskunnan välillä Euroopan unionin ilmastonmuutosta koskevasta strategiasta ja toimintasuunnitelmasta kehitysyhteistyön yhteydessä. Komissio aikoo hyväksyä tiedonannon viimeistään ensi vuoden alussa.

    Top