This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 92002E002614
WRITTEN QUESTION E-2614/02 by Michl Ebner (PPE-DE) to the Commission. Introduction of EUR 1 and EUR 2 banknotes.
KIRJALLINEN KYSYMYS E-2614/02 esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) komissiolle. Yhden ja kahden euron setelien käyttöönotto.
KIRJALLINEN KYSYMYS E-2614/02 esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) komissiolle. Yhden ja kahden euron setelien käyttöönotto.
EUVL C 110E, 8.5.2003, p. 75–75
(ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
KIRJALLINEN KYSYMYS E-2614/02 esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) komissiolle. Yhden ja kahden euron setelien käyttöönotto.
Virallinen lehti nro 110 E , 08/05/2003 s. 0075 - 0075
KIRJALLINEN KYSYMYS E-2614/02 esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) komissiolle (18. syyskuuta 2002) Aihe: Yhden ja kahden euron setelien käyttöönotto Koko euroalueella käydään parhaillaan vilkasta keskustelua hintojen noususta ja nousun suuruudesta euron 1. tammikuuta 2002 tapahtuneen käyttöönoton jälkeen. Koska kuluttajansuojajärjestöt ovat jatkuvasti julkistaneet lukuja, jotka osoittavat hintojen nousseen, ja koska tiedotusvälineissä käydään koko ajan keskustelua asiasta, monet kuluttajat pitävät hintojen nousun syynä euroa. Tämän seurauksena kaupan kuluttajaindeksit ovat laskussa, ja erityisesti kuluttajien yleinen luottamus EU:n finanssipolitiikkaa ja samalla uutta valuuttaa kohtaan on heikentynyt. Lisäksi tunnetaan kaipausta vanhoja valuuttoja kohtaan, mitä uuden valuutan ei eurooppalaisessa hengessä pitäisi aiheuttaa lainkaan. Italiassa kuluttaja- ja ammattijärjestöt reagoivat tällä viikolla hyvin kielteisesti uusimman alustavan kuluttajahintaindeksin (+ 2,3 % elokuussa) julkistamiseen, minkä johdosta Italian talous- ja valtionvarainministeri Giulio Tremonti on asettunut kannattamaan yhden euron setelien käyttöönottoa Italiassa. Näin vastustettaisiin yleistä käytäntöä pitää kolikkoja arvottomina seteleihin nähden, ja tällaisen asennemuutoksen avulla luotaisiin samalla kulutuksen kannalta myönteinen ilmapiiri. Katsooko komissio ole sitä mieltä, että tämänhetkistä epävarmuutta pitäisi vastustaa psykologisella toimella eli yhden ja kahden euron setelien Euroopan laajuisella käyttöönotolla? Pedro Solbes Miran komission puolesta antama vastaus (22. lokakuuta 2002) Euroopan keskuspankilla on yksinoikeus setelien yksikköarvojen valitsemiseen. Päätös luoda seitsemän seteliä, joiden arvo vaihtelee 5:stä 500 euroon, tehtiin vasta kun asiasta oli keskusteltu perusteellisesti neljä vuotta jäsenvaltioiden keskuspankkien pääjohtajien komitean vuonna 1992 perustamassa eurooppalaisen setelin painamista ja liikkeeseen laskemista käsitelleessä työryhmässä. Vuoden 2002 alusta lähtien tehdyt Eurobarometri-tutkimukset osoittavat, että Euroopan kansalaiset ovat ottaneet uudet setelit vastaan erittäin hyvin, eikä tutkimuksissa ole tullut esille halua muuttaa setelien yksikköarvoja. Yhden tai kahden euron setelin mahdollisuutta ei yleensäkään ole juuri kannatettu muualla kuin Kreikassa ja Italiassa, mutta sitä on silloin tällöin vastustettu kiivaasti: esim. hiljattain tehdyssä mielipidekyselyssä 68 % ranskalaisista ilmoitti vastustavansa ajatusta.