Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000384

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0384/02 esittäjä(t): Bernard Poignant (PSE) komissiolle. Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

    EYVL C 172E, 18.7.2002, p. 192–193 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0384

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0384/02 esittäjä(t): Bernard Poignant (PSE) komissiolle. Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

    Virallinen lehti nro 172 E , 18/07/2002 s. 0192 - 0193


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0384/02

    esittäjä(t): Bernard Poignant (PSE) komissiolle

    (21. helmikuuta 2002)

    Aihe: Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen

    Viime lokakuussa Strasbourgin täysistunnossa Euroopan parlamentti hyväksyi Per Gahrtonin mietinnön Kiinan liittymisestä Maailman kauppajärjestöön (A5-0366/2001). Kiinan ottamista mukaan WTO:hon voidaan pitää vain suotuisena kehityksenä. Tähän mennessä arvioituna liittymisen vaikutukset kiinalaisten elämään ovat pelkästään positiivisia. Kysymyksen esittäjä olettaa, että myös Pekingin esittäminen vuoden 2008 olympialaisten kisapaikaksi on jatkoa samalle kehitykselle.

    Kuitenkin kansalaisemme ovat huolestuneita. Kiinan kommunistisen hallituksen hyväksyminen osaksi kansainvälistä piiriä ei oikeuta hallituksen päivittäisten ihmisoikeusrikkomuksien unohtamista: kuolemanrangaistukset, kidutus, mielivaltaiset vankeusrangaistukset jne. eivät ole harvinaisia.

    Jos Kiina liittyy WTO:n järjestelmään, sen täytyy mukautua sääntöihin. Yksi niistä koskee vuoden 1947 tullitariffeja ja kauppaa koskevaa yleissopimusta (GATT), jonka 20 artikla käsittelee sopimuksen poikkeuksia, erityisesti vankiloissa valmistettujen tuotteiden tuontia.

    Lukuisat kiinalaiset on tuomittu pakkotyöhön ja on näin velvoitettu valmistamaan tuotteita vientiä varten.

    Euroopan unionin on oltava valppaana tässä asiassa. Miten komissio aikoo toimia tämän asian suhteen?

    Pascal Lamyn komission puolesta antama vastaus

    (18. maaliskuuta 2002)

    Komissio jakaa täysin arvoisan parlamentin jäsenen huolen pakko- ja vankityövoiman käyttämisestä.

    Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, mihin sisältyvät myös keskeiset työntekoa koskevat normit, on kaiken kaikkiaan yksi komission ensisijaisista tavoitteista. Komission tiedonannossa Perustyönormien edistäminen ja työmarkkina- ja sosiaalipolitiikan ohjausjärjestelmän kehittäminen

    maailmanlaajuistumisen yhteydessä(1) esitettiin kattava strategia perustyönormien edistämiseksi maailmanlaajuistumisen yhteydessä. Strategiassa ehdotetaan toimia kansainvälisellä ja Euroopan tasolla, kaikissa ulkosuhteissa sekä Kansainvälisen työjärjestön puitteissa perustyönormien soveltamisen varmistamiseksi.

    Kauppapolitiikan osalta tiedonannossa ehdotetaan kannustavaa lähestymistapaa, jossa vahvistettaisiin yleiseen tullietuusjärjestelmään (GSP) kuuluvaa sosiaalisten kannustimien järjestelmää. Neuvosto hyväksyi tarkistetun GSP-järjestelmän joulukuussa 2001 ja vahvisti siten tämän lähestymistavan.

    Mitä tulee tarkemmin vankityövoiman käyttöön, arvoisa parlamentin jäsen viittaa aivan aiheellisesti tullitariffeja ja kauppaa koskevan yleissopimuksen XX artiklaan, joka tarjoaa mahdollisuuden toimenpiteisiin vankityövoiman käyttöä vastaan. Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön (WTO) lisää avoimuutta vankityövoiman käyttöä koskevien kauppakäytäntöjen osalta. Komissio seuraa tilannetta Kiinassa WTO:n määräysten valossa ja ryhtyy tarvittaessa aiheellisiin toimiin.

    (1) KOM(2001) 416 lopullinen.

    Top