Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000236

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0236/02 esittäjä(t): Anna Karamanou (PSE) neuvostolle. Guantánamon 110 vangin huolestuttava tilanne.

    EYVL C 229E, 26.9.2002, p. 59–59 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0236

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0236/02 esittäjä(t): Anna Karamanou (PSE) neuvostolle. Guantánamon 110 vangin huolestuttava tilanne.

    Virallinen lehti nro 229 E , 26/09/2002 s. 0059 - 0059


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0236/02

    esittäjä(t): Anna Karamanou (PSE) neuvostolle

    (7. helmikuuta 2002)

    Aihe: Guantánamon 110 vangin huolestuttava tilanne

    Kuubassa sijaitsevassa Guantánamon amerikkalaisessa tukikohdassa säilytettävien 110 vangin kohtelu, joilla arvellaan olleen yhteyksiä al-Qaida-verkostoon, on herättänyt maailmanlaajuista paheksuntaa. Eri kansainväliset järjestöt ja kansalaisjärjestöt ovat esittäneet vastalauseensa vankien epäinhimillisistä kuljetus- ja säilytysolosuhteista amerikkalaistukikohdassa sekä vangeille kuuluvan oikeudellisen aseman puolesta.

    Mihin toimiin neuvosto aikoo ryhtyä, jotta Kuubassa olevien vankien kuljetus- ja säilytysolosuhteet tutkitaan, pidätettyjen oikeudellinen asema määritetään toimivaltaisessa tuomioistuimessa ja ennen kaikkea selvitetään, onko heillä oikeus sotavangin asemaan Geneven kolmannen sopimuksen ehtojen mukaisesti? Joka tapauksessa on varmistettava ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja inhimillinen kohtelu Geneven sopimuksen sekä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen mukaisesti.

    Yhteinen vastauskirjallisiin kysymyksiin E-0168/02, E-0236/02, E-0239/02 ja E-0263/02

    (27. kesäkuuta 2002)

    Neuvosto vahvistaa, että jokaista pidätettyä on tärkeää kohdella inhimillisesti ja kansainvälisen oikeuden yleisiä vaatimuksia noudattaen. Neuvosto ei pysty yksinomaan tiedotusvälineiden välittämien tietojen perusteella varmistamaan, vastaavatko Guantánamon pidätysolosuhteet näitä sääntöjä. Presidentti Bush antoi asiasta julkisen lausunnon 31. tammikuuta 2002. Neuvostolla ei ole tarpeellista tietoa pätevän arvion tekemiseksi siitä, tulisiko Guantánamon pidätettyjä kohdella sotavankeina. Neuvosto muistuttaa, että Geneven sotavankien kohtelua koskevan kolmannen, vuonna 1949 tehdyn sopimuksen 5 artiklassa määrätään, että jos on epäilystä pidätetyn asemasta, hänen on saatava osakseen sopimuksen mukainen suojelu siihen asti, että asianomainen tuomioistuin on määrännyt hänen asemansa. Tällä välin pidätettyjä on kohdeltava inhimillisesti, heidän on saatava asianmukaista lääkärinhoitoa, vaatteita ja ravintoa. Pidättäjävallalla on kuitenkin oikeus ryhtyä tarvittaviin toimiin tilojen ja pidätettyjen turvallisuuden varmistamiseksi kansainvälistä oikeutta noudattaen.

    Neuvosto ei aio lähettää tarkkailijoita Guantánamoon. Neuvosto pitää myönteisenä sitä, että Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle on myönnetty esteetön pääsy pidätettyjen luo ja että se voi näin täyttää tehtäväänsä. Yhdistyneen kuningaskunnan, Ranskan, Espanjan ja Belgian hallitusten valtuuskunnilla on myös ollut pääsy Guantánamo Bayn laivastotukikohdassa pidätettyinä olevien kansalaistensa luo.

    Top