Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E002225

KIRJALLINEN KYSYMYS P-2225/01 esittäjä(t): Stavros Xarchakos (PPE-DE) komissiolle. Puiteohjelma eurooppalaisen tutkimusalueen luomiseksi.

EYVL C 81E, 4.4.2002, p. 134–134 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E2225

KIRJALLINEN KYSYMYS P-2225/01 esittäjä(t): Stavros Xarchakos (PPE-DE) komissiolle. Puiteohjelma eurooppalaisen tutkimusalueen luomiseksi.

Virallinen lehti nro 081 E , 04/04/2002 s. 0134 - 0134


KIRJALLINEN KYSYMYS P-2225/01

esittäjä(t): Stavros Xarchakos (PPE-DE) komissiolle

(18. heinäkuuta 2001)

Aihe: Puiteohjelma eurooppalaisen tutkimusalueen luomiseksi

Euroopan komissio on esitellyt uuden puiteohjelman eurooppalaisen tutkimusalueen luomiseksi. Monia vastalauseita on ilmaistu koskien tätä ohjelmaa, jota tutkimuksen pääosaston pääjohtaja ja Euroopan parlamentti puolsivat, koska siinä selvästi painotetaan raporttien ja tutkimusten laatimista eikä tiettyjen konkreettisten tutkimussuunnitelmien rahoittamista kuten tapahtui tätä edeltäneessä viidennessä puiteohjelmassa.

Tämän raporttitehtailuun kohdistuvan kritiikin ohella uutta puiteohjelmaa arvostellaan voimakkaasti siitä, että kulttuuria koskevat aloitteet kuten Huomisen kaupunki ja kulttuuriperintö (joka oli painopistealueita edellisessä puiteohjelmassa) häviävät täysin ja edellä mainitun aloitteen tutkimussisältö mitätöidään. On syytä mainita, että mitään muuta samankaltaista aloitetta ei ole sisällytetty uuteen puiteohjelmaan, vaan sen määrärahat on suunnattu ensisijaisesti hyödyllisyydeltään kyseenalaisten raporttien laatimiseen.

Miten komissio arvioi kulttuuria koskevien aloitteiden katoamista ehdotetun puiteohjelman erittäin suuresta budjetista? Miksi kallisarvoisia varoja omistetaan raporteille eikä määrättyjen suunnitelmien toteuttamiseen, jotka tarjoavat konkreettista lisäarvoa koko Euroopalle? Kuinka komissio voi oikaista tämän ilmiselvän yksipuolisuuden ja elvyttää jälleen aloitteet, joilla pyritään suojelemaan maanosamme runsaslukuisia kulttuurimuistomerkkejä?

Philippe Busquinin komission puolesta antama vastaus

(13. syyskuuta 2001)

Seuraavaa puiteohjelmaa ja eurooppalaisen tutkimusalueen luomisesta(1) koskevassa ehdotuksessa pyritään edistämään yhteisön tutkimustyötä kansalaisten hyväksi luomalla todellinen integroitu tutkimusalue Eurooppaan. Aikaisempien puiteohjelmien tapaan tälläkin puiteohjelmalla on konkreettiset tavoitteet eikä siinä keskitytä ainoastaan tutkimusten tekemiseen tai raporttien laatimiseen. Tämä käy selvästi ilmi tutkimuksen painopistealojen määritelmästä: niillä pyritään nimenomaan maksimoimaan yhteisön töiden vaikutuksia ja niitä tuetaan uusilla välineillä, joilla pyritään saavuttamaan tarvittava kriittinen massa.

Kulttuuriin liittyvää tutkimusta ei ole missään tapauksessa väheksytty tai unohdettu seuraavaa puiteohjelmaa koskevassa ehdotuksessa. Erilaisia kulttuuriperinnön suojelua koskevia toimia aiotaan sisällyttää painopistealoihin 1.1.2. (tietoyhteiskunnan teknologia), 1.1.7. (kansalaiset ja hallinto eurooppalaisessa osaamisyhteiskunnassa), 1.2.1 (Euroopan unionin tieteellisten ja teknologisten tarpeiden ennakointi yhteisön politiikkojen muotoiluun ja toteuttamiseen tarvittavan tutkimuksen tukemiseksi) ja 2.4. (tiede/yhteiskunta). Yhteisö haluaa säilyttää kaiken tieteellisen ja teknologisen asiantuntemuksen ja tiedon, jota kulttuuriperinnön suojelun alalla on kerätty viimeisten 15 vuoden aikana, jotta voidaan säilyttää tällä tutkimuksen alalla saavutettu maailman johtoasema ja parantamaan sitä.

Yksityiskohtaisia tietoja painopistealoista ja seuraavan puiteohjelman tavoitteista löytyy parlamentille kesäkuun 2001 alussa toimitetusta komission ehdotuksesta erityisohjelmiksi, joiden avulla seuraava puiteohjelma pannaan täytäntöön.

(1) KOM(2001) 279 lopullinen.

Top