Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000922

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0922/00 esittäjä(t): Theresa Villiers (PPE-DE) komissiolle. Euron tekeminen tunnetuksi lasten keskuudessa.

    EYVL C 374E, 28.12.2000, p. 186–187 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0922

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0922/00 esittäjä(t): Theresa Villiers (PPE-DE) komissiolle. Euron tekeminen tunnetuksi lasten keskuudessa.

    Virallinen lehti nro 374 E , 28/12/2000 s. 0186 - 0187


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0922/00

    esittäjä(t): Theresa Villiers (PPE-DE) komissiolle

    (25. maaliskuuta 2000)

    Aihe: Euron tekeminen tunnetuksi lasten keskuudessa

    1. Voiko komissio kertoa, mitä rahoitusta se ja/tai muut Euroopan unionin elimet ovat antaneet Informer et Enseigner l'Europe et la Democratie-järjestölle (Tiedottaminen ja opettaminen Euroopasta ja demokratiasta)? Mitä varoja on myönnetty järjestön valmistaman opetusvideon tuottamiseen ja levittämiseen? Kyseinen video on tehty brysseliläisessä Nos Enfants -koulussa ja siihen on viitattu Infuro-lehden numerossa 14.

    2. Voiko komissio kertoa, kuinka paljon EU-tukea on myönnetty projekteille, joiden tarkoituksena on tehdä euroa tunnetuksi kouluissa ja/tai lapsille a) viime vuoden aikana ja b) viiden viime vuoden aikana? Voiko komissio kertoa, mitkä järjestöt ovat saaneet tukea euron tekemiseksi tunnetuksi kouluissa ja/tai lasten keskuudessa?

    3. Onko komission tiedossa viime vuoden ajalta hankkeita, joiden tarkoituksena on tehdä euroa tunnetuksi Yhdistyneen kuningaskunnan lapsille? Jos on, voiko komissio antaa yksityiskohtaisia tietoja kaikista kyseisistä hankkeista ja mainita osallistuneiden koulujen nimet? Voiko komissio antaa yksityiskohtaiset tiedot hankkeiden komissiolta ja/tai muilta EU:n elimiltä saamasta rahoituksesta?

    4. Miten komissio pystyy sovittamaan hankkeet, joiden tarkoituksena on saada lapset vakuuttuneiksi euron hyödyistä, yhteen sen perusperiaatteen kanssa, että koulut ja viranomaiset eivät saa iskostaa poliittisia näkemyksiä lapsiin?

    5. Takaako komissio, että se lopettaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa kaikki kampanjat, joiden tarkoituksena on edistää yhtenäisvaluuttaa, sillä kyseisillä kampanjoilla puututaan tarpeettomasti Yhdistyneen kuningaskunnan demokratiaan sen päättäessä liittymisestään tai liittymättömyydestään euroon?

    Viviane Redingin komission puolesta antama vastaus

    (12. toukokuuta 2000)

    1. Voittoa tavoittelematon yhdistys, johon arvoisa parlamentin jäsen viittasi kysymyksessään, on saanut nuorille suunnatun yhteistyökumppanuusohjelman puitteissa L'Euro, c'est comme un jeu d'enfants -videon tuottamiseen tukea 30 000 euroa (10 % kokonaiskustannuksista). Parlamentin ja talous- ja sosiaalikomitean aloitteesta järjestettiin lehdistötilaisuus, johon osallistuivat parlamentin puhemies, talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja ja yksi komission jäsen. Tämä otettiin erittäin myönteisesti vastaan, myös anglosaksisessa lehdistössä.

    Ottaen huomioon tämän videon menestyksen ja voidakseen vastata lukuisiin eri koulutustahojen ja järjestöjen pyyntöihin komissio hankki vuonna 1997 näitä videoita 8 200 kappaletta eri kieliversioina. Kasetit maksoivat 41 000 euroa, ja niitä jaeltiin vain pyynnöstä. Useat euroalueen maat ottivat tämän välineen mukaan virallisiin opetuspaketteihinsa, joita jaettiin koulutuslaitoksiin ja joiden tarkoituksena oli tutustuttaa opettajat ja oppilaat euron käyttöönoton käytännön vaikutuksiin.

    Jotta arvoisa parlamentin jäsen voisi itse tutustua videon täysin pedagogiseen ja opettavaiseen sisältöön, hänelle samoin kuin parlamentin pääsihteeristölle on lähetetty videosta kopio.

    2. Prince-tiedotusohjelma on budjettikohta, joka on luotu Euroopan parlamentin aloitteesta euroa koskevan tiedotustoiminnan rahoittamiseksi. Komissio kehitti ohjelman puitteissa kansalaisyhteiskunnan kanssa kumppanuusohjelman, joka toteutettiin hankepyynnön perusteella. Tässä yhteydessä valittiin kouluympäristöille ja nuorisolle suunnattuja kansainvälisiä hankkeita.

    Vuonna 1999 tuettiin seitsemää tiedotushanketta, joissa annettiin nuorille tietoa eurosta. Tuen yhteismäärä oli 519 166 euroa. Viiden viime vuoden aikana komissio on tukenut 11:a eri hanketta yhteensä 767 275 eurolla. Kaikki tuen saajat ovat voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, joiden luettelo on toimitettu arvoisalle parlamentin jäsenelle samoin kuin parlamentin pääsihteeristölle.

    3. Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei ole toteutettu yhtään lapsille suunnattua hanketta viimeisten 12 kuukauden aikana.

    4. Euroalueeseen kuuluvien jäsenvaltioiden viranomaiset päättävät ensisijaisista kohderyhmistä komission ja parlamentin kanssa tehtävien kahdenvälisten sopimusten puitteissa. Koulumaailma ja nuoret ovat useimmiten ensisijaisina kohderyhminä. Tämä tavoite on selvästi kirjattu tiedonantoon(1), joka koskee tiedotusstrategiaa EMUn toteuttamisen loppuvaiheessa ja jonka komissio hyväksyi helmikuun 2000 alussa. Euroa koskevasta tiedotusstrategiasta ollaan laatimassa mietintöluonnosta, jossa esittelijänä on parlamentin jäsen Othmar Karas. Myös mietinnössä on aiheesta voimakas kannanotto, jossa todetaan, että nuoret ja varsinkin koululaiset ovat ensisijainen kohderyhmä, koska useimmat heistä ovat avoimia euro-aiheelle ja näin ollen muodostavat tarkoin määritellyn kohderyhmän.

    5. Komissio ei ole tehnyt Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa mitään kahdenvälistä euroa koskevaa sopimusta. Komissio on kuitenkin valmis vastaamaan kaikkiin sille esitettyihin tiedotuspyyntöihin.

    (1) KOM(2000) 57 lopullinen.

    Top