Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000357

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0357/00 esittäjä(t): Elisa Damião (PSE) komissiolle. Terveys ja turvallisuus työpaikalla.

    EYVL C 303E, 24.10.2000, p. 183–183 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0357

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0357/00 esittäjä(t): Elisa Damião (PSE) komissiolle. Terveys ja turvallisuus työpaikalla.

    Virallinen lehti nro 303 E , 24/10/2000 s. 0183 - 0183


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0357/00

    esittäjä(t): Elisa Damião (PSE) komissiolle

    (14. helmikuuta 2000)

    Aihe: Terveys ja turvallisuus työpaikalla

    Naisten ja miesten lisääntymiskyvyn jyrkkään vähenemiseen ja raskauteen liittyvien ongelmien (keskenmenot, liian varhaiset synnytykset, sairauksien periytyminen ja suuri joukko sairauksia, jotka tiedeyhteisön mukaan johtuvat elin- ja työoloista) merkitystä on vähätelty. Ne eivät esiinny ammattitauteja koskevissa tilastoissa eikä niitä ole asianmukaisesti otettu huomioon, vaikka on kyse oikeudesta vanhemmuuteen ja asiasta, josta voi olla vakavia seurauksia eurooppalaisten yhteiskuntien tasapainolle Voiko komissio antaa kaikki käytettävissä olevat tätä asiaa koskevat yhteisön ja jäsenvaltioiden tiedot?

    Anna Diamantopouloun komission puolesta antama vastaus

    (23. maaliskuuta 2000)

    Komissio seuraa erittäin tarkkaan tutkimuksia ja tietoja, jotka liittyvät niihin ongelmiin, joita joillakin työpaikoilla esiintyvillä tekijöillä voi olla naisten ja miesten lisääntymiskykyyn.

    Tieteenharjoittajat eivät ole yksimielisiä siitä, että ihmisten lisääntymiskyky olisi yleisesti heikkenemässä tietyille työpaikoilla esiintyville tekijöille tapahtuvan altistumisen vuoksi, eikä asiasta ole saatu varmaa näyttöä.

    Vuonna 1998 komissio antoi tunnustetulle tiedelaitokselle tehtäväksi tehdä toinen erityistutkimus hedelmättömyydestä ja työperäisistä tekijöistä. Tutkimuksessa analysoidaan työpaikoilla yleisimmin esiintyvien tekijöiden vaikutusta lisääntymiskykyyn, ja siihen sisältyy erittäin hyödyllinen yhteenveto alalla tehdyistä eri tutkimuksista. Kopio loppuraportista on lähetetty suoraan arvoisalle parlamentin jäsenelle ja parlamentin pääsihteeristöön.

    Tiedepiireissä on kuitenkin viime vuosina kiinnitetty erityisen paljon huomiota umpieritysjärjestelmää häiritsemään tai muuttamaan kykenevien kemiallisten tekijöiden mahdollisiin vaikutuksiin ihmisten terveyteen ja erityisesti lisääntymiseen.

    Myrkyllisyyttä, ekomyrkyllisyyttä ja ympäristöä käsittelevä tiedekomitea antoi ja julkaisi vuonna 1999 lausunnon umpieritysjärjestelmää häiritsevien tekijöiden vaikutuksesta ihmisten sekä villieläinten ja luonnonkasvien terveyteen. Komitea katsoo muun muassa, että tiettyjen terveyshäiriöiden ja umpieritysjärjestelmää häiritsevien tekijöiden välisistä yhteyksistä huolimatta näiden tuotteiden syysuhdetta tietyissä sairauksissa ei ole todistettu. Lisäksi lausunnossa todettiin, että 61 tutkimuksen meta-analyysi on osoittanut siittiöiden pitoisuuden ja siemennesteen määrän yleistä vähenemistä vuosien 1938 ja 1990 välillä. Samoja tietoja analysoitiin kuitenkin myöhemmin uudelleen useaan otteeseen, jolloin kävi ilmi, että meta-analyysi oli ehkä vääristynyt ja virheellinen. Uusissa analyyseissa saatiin erilainen tulos siemennesteen laadusta sen mukaan, mikä menetelmä oli käytössä. Kopio tästä lausunnosta on toimitettu suoraan arvoisalle parlamentin jäsenelle ja parlamentin pääsihteeristöön.

    Komissio seuraa joka tapauksessa edelleen järjestelmällisesti näitä kysymyksiä, jotta se voisi tarvittaessa tehdä yhteisöaloitteita niiden lisääntymiskykyyn liittyvien ongelmien ehkäisemiseksi, jotka aiheutuvat työperäisestä altistumisesta tietyille tekijöille.

    Top