Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E000069

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0069/00 esittäjä(t): Bart Staes (Verts/ALE) neuvostolle. Tieto- ja teleliikenteen valvonta EU-jäsenvaltioissa.

    EYVL C 280E, 3.10.2000, p. 169–170 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E0069

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0069/00 esittäjä(t): Bart Staes (Verts/ALE) neuvostolle. Tieto- ja teleliikenteen valvonta EU-jäsenvaltioissa.

    Virallinen lehti nro 280 E , 03/10/2000 s. 0169 - 0170


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0069/00

    esittäjä(t): Bart Staes (Verts/ALE) neuvostolle

    (24. tammikuuta 2000)

    Aihe: Tieto- ja teleliikenteen valvonta EU-jäsenvaltioissa

    Vuotuisiin Ilets-neuvotteluihin (International Law Enforcement Telecommunications Seminar) liittyen ovat EU-jäsenvaltioiden poliisivoimat olleet mukana kehittämässä National Security Agencyn (NSA) käyttämiä korkean teknologian salakuuntelumenetelmiä; NSA on Yhdysvaltojen salainen palvelu, joka toimii televiestinnän ja tietoliikenteen parissa. Lotus, Microsoft ja Netscape ovat NSA:n pyynnöstä alentaneet Internet- ja sähköpostiohjelmiensa suojaustasoa Yhdysvaltojen ulkopuolisille käyttäjille.

    Duncan Campbell toteaa EU:lle laatimassaan raportissa Interception Capabilities 2000 tästä seuraavan, että melkein kaikissa Euroopan tietokoneissa on vakiovarusteena järjestelmä, joka sallii (vain) NSA:n murtaa koneen käyttäjän salauksen ja lukea hänen suojatut viestinsä. Viestit siepataan nuuhkija-ohjelmistojen avulla yhdysvaltojen Internet-solmuissa, tai Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Kanadan, Uuden Seelannin ja Australian, niin kutsutun UKUSA-ryhmän, Echelon-vakoiluverkko nappaa ne.

    NSA tukeutuu salakuuntelutoimissaan kongressin vuonna 1994 hyväksymään Communications Assistance for Law Enforcement Act (Calea) -lakiin. Amerikkalaisten televiestintäyritysten on siitä lähtien pitänyt varustaa valmistamansa digitaaliset satelliitti- ja matkapuhelinverkkoelementit salakuuntelulaitteistolla. Tammikuussa 1995 neuvosto hyväksyi (ei-sitovan) päätöslauselman, joka on täysin riittämätön Calea-lain suhteen. Näiden vastatoimien hyväksymistä ja soveltamista ei alistettu mihinkään parlamentaariseen käsittelyyn, eikä niin ole tapahtunut vieläkään.

    1. Voiko neuvosto toimittaa minulle kappaleen (ei-sitovasta) Calea-päätöslauselmasta, siinä muodossa kuin neuvosto sen hyväksyi tammikuussa 1995?

    Jos vastaus on kielteinen,

    a) miksi neuvosto ei voi toimittaa sitä?

    b) eikö kieltäytyminen merkitse oikeusvaltiossa vallitsevan parlamentaarisen valvonnan periaatteen loukkausta?

    2. Onko neuvosto muuttanut näiden vuosien aikana (ei-sitovaa) Calea-päätöslauselmaansa?

    Jos vastaus on myönteinen,

    a) millaisia muutoksia on tehty?

    b) milloin muutokset tehtiin?

    c) miksi muutokset tehtiin?

    d) kuka toimi muutosten alullepanijana?

    3. Eikö neuvosto katso, että olisi parempi laatia avoin direktiivi, joka sallisi demokraattisen valvonnan? Jos neuvosto ei ole sitä mieltä, miksi neuvosto ei pidä demokraattista valvontaa tarpeellisena?

    Vastaus

    (13. maaliskuuta 2000)

    1. Laillisen telekuuntelun kansainvälisistä edellytyksistä 17. tammikuuta 1995 annettu neuvoston päätöslauselma on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä(1).

    2. Neuvosto ei ole muuttanut edellä mainittua, 17. tammikuuta 1995 annettua päätöslauselmaa.

    3. Jos tarkistukset osoittautuvat uusien teknologioiden vuoksi tarpeellisiksi, neuvosto tutkii edellä mainitussa neuvoston päätöslauselmassa lueteltujen vaatimusten mahdollista mukauttamista.

    (1) EYVL C 329, 4.11.1996, s. 1.

    Top