Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003381

WRITTEN QUESTION No. 3381/98 by Maj-Lis LÖÖW to the Commission. EC-funded road-building in Cameroon rain forest

EYVL C 207, 21.7.1999, p. 62 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E3381



Virallinen lehti nro C 207 , 21/07/1999 s. 0062


KIRJALLINEN KYSYMYS P-3381/98

esittäjä(t): Maj-Lis Lööw (PSE) komissiolle

(9. marraskuuta 1998)

Aihe: EG:n tukema tienrakennushanke Kamerunin sademetsissä

Euroopan yhteisö rahoitti vuonna 1996 läntisessä Afrikassa sijaitsevan Kamerunin teiden parannustöitä 52 km:n pituudelta. Afrikan kehittämispankki (ADB) ja Maailmanpankki olivat aikaisemmin hylänneet anomuksen tämän hankkeen rahoittamisesta. EU rahoitti hanketta tästä huolimatta, ilman että olisi teettänyt siitä ympäristövaikutusten arviointia.

Euroopan yhteisö aikoo nyt tukea 55 miljoonalla eculla hanketta Kamerunin teiden parantamiseksi.

Aikooko Euroopan yhteisö tehdä tätä hanketta koskevan ympäristövaikutusten arvioinnin (EIA) ja aikooko se siinä tapauksessa toimia tästä arvioinnista saatujen tulosten mukaisesti?

Komission jäsenen João de Deus Pinheironkomission puolesta antama vastaus

(21. joulukuuta 1998)

Arvoisan parlamentin jäsenen tarkoittama tarkasteltavana oleva hanke koskee olemassa olevien teiden kunnostamista ja hoitoa. Kyseessä olevat tiet on määritelty ensisijaisen tärkeiksi maailmanpankin selvityksessä, joka koskee Kamerunin tieverkkoa. Selvityksen valmistumisesta asti tärkeimpien teiden luetteloa on käytetty perustana Kamerunin liikennealaa koskevalle ohjelmalle, jota kaikki avunantajat tukevat. Ohjelma auttaa rahoittajia toimien tehokkaammassa koordinoinnissa. Tiestön kunnostamista ja huoltoa koskevan ohjelman osalta on tehty ympäristövaikutusten arviointi. Arvioinnissa ehdotetaan toimintasuunnitelmaa, jonka mukaisesti määritellään erityinen ympäristövaikutusten arviointi. Arvioinnin tulosten perusteella arimpia alueita varten yksilöidään erityiset ympäristönsuojelulliset liitännäistoimenpiteet.

Esimerkiksi Mbong Bangin ja Lomién välisestä tiestä voidaan todeta, että se on ollut käytössä useita vuosikymmeniä. Myös alueen muut tiet ovat olleet vakiintuneita kulkuväyliä jo pitkän aikaa. Tiestö palvelee aluetta, jolla asuu noin 200 000 henkilöä, joista noin kymmenen prosenttia kuuluu Baka-heimoon. Komission toiminta koskee ainoastaan tien tavanomaista hoitoa, johon on myönnetty 600 000 ecua. Tie kuuluu myös tieverkkoon, joka on vahvistettu ensisijaisen tärkeäksi Kamerunin hallituksen joulukuussa 1993 määrittelemässä liikennealaa koskevassa ohjelmassa. Asianomaisten määrärahojen myöntäjät, joista yksi on Maailmanpankki, ovat hyväksyneet ohjelman. Maailmanpankki ei ole kieltäytynyt rahoittamasta kyseistä tietä koskevia toimia. Afrikan investointipankki taas kieltäytyi rahoittamasta uuden tien rakentamista. Uuden tien leveys olisi ollut yhdeksän metriä, ja se oli tarkoitus asfaltoida.

Ympäristövaikutusten arvioinnista yleensä ja erityisesti ympäristön suojelua edistävistä ohjelmista voidaan todeta, että komissio tukee joitakin Kamerunissa toteutettavia hankkeita, joilla pyritään kestävään metsänhoitoon ja biologisen monimuotoisuuden suojeluun. Tuettavia hankkeita ovat erityisesti Keski-Afrikan metsäekosyystemejä koskeva ohjelma (Ecofac), joka on alueellinen luonnonsuojeluohjelma, ja kansainvälisen luonnonsuojeluliiton toteuttama luonnon ja luonnonvarojen suojelua koskeva hanke.

Alueella toimivan kansainvälisen luonnonsuojeluliiton ja hollantilaisen kehitysjärjestön Nederlands ontwikkelingsorganisatie (SNV) mielestä tiestön hoito hyödyttää alan suojeluohjelmia. Hyvin hoidetut tiet helpottavat alueen seurantaa ja voivat edistää lisätulojen saamista ekoturismista. Niiden mielestä myös suurin osa paikallisväestöstä - myös bakat - kannattavat nykyisen tiestön hoitoa.

Komissio suunnittelee rahoittavansa perusteellisen selvityksen Kamerunin metsäpolitiikasta. Selvityksellä pyritään auttamaan Kamerunin hallitusta laatimaan ja toteuttamaan kestävä metsäpolitiikka.

Top