EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E001778

WRITTEN QUESTION No. 1778/98 by Reimer BÖGE to the Commission. Analytical studies and cooperation on Agenda 2000

EYVL C 31, 5.2.1999, p. 80 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E1778



Virallinen lehti nro C 031 , 05/02/1999 s. 0080


KIRJALLINEN KYSYMYS E-1778/98

esittäjä(t): Reimer Böge (PPE) komissiolle

(5. kesäkuuta 1998)

Aihe: Analyysit ja yhteistyö Agenda 2000:n laadinnassa

1. Voiko komissio kertoa, ketkä ulkopuoliset asiantuntijat tai tiedemiehet ovat laatineet analyyseja tai mallilaskelmia komission Agenda 2000:n valmistelun yhteydessä?

2. Mitkä niistä on otettu huomioon komission ehdotuksissa?

3. Onko komissiolla konkreettisia mikrotaloudellisia laskelmia Agenda 2000:n vaikutuksista maatiloihin ja eri alueisiin? Jos on, niin millaisia?

4. Mitkä DG VI:n osastot olivat mukana kehittämässä maataloussuunnitelmaa?

5. Otettiinko yksittäisistä markkina-aloista vastaavat henkilöt mukaan valmisteluihin, analysointiin ja suunnitteluun?

Komission jäsenen Franz Fischlerinkomission puolesta antama vastaus

(10. heinäkuuta 1998)

1. - teki joitakin alustavia tutkimuksia Agenda 2000:n(1) maatalousosan valmistelemiseksi:

- tärkeimpien maatalousmarkkinoiden pitkän aikavälin näkymät yhteisössä ja maailmanlaajuisesti

- syvällinen analyysi niiden alojen tilanteesta, joita uudistus koskettaa suoraan, ja peltokasvien osalta myös ensimmäinen arviointi vuoden 1992 uudistuksen vaikutuksista

- analyysi maaseutuyhteisöissä havaittavista tärkeimmistä suuntauksista

- ensimmäinen arviointi maatalouden ympäristötoimenpiteistä ja metsitysohjelmista

- analyysi maatalouden taloudellisesta tilanteesta Keski- ja Itä-Euroopan maissa, liittymistä edeltävästä ja sen jälkeisestä mahdollisesta kehityksestä ja näiden maiden mahdollisesta vaikutuksesta laajentuneen yhteisön maatalousmarkkinoihin.

Tämän työn suorittamiseksi otettiin useaan otteeseen yhteyttä yliopistoihin ja työelämän asiantuntijoihin. Lisäksi komissio analysoi ja käytti hyväkseen muiden tutkimusten ja ennusteiden tuloksia. Näihin kuuluivat erityisesti yhteisön maatalouden kehittämisohjelman (FAIR) perusteella rahoitetut tutkimukset samoin kuin ennusteet, joita ovat julkaisseet YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), Maailmanpankki, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD), tullitariffeja ja kauppaa koskeva yleissopimus (GATT), Maailman kauppajärjestö (WTO), Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA), Elintarvikkeiden ja maatalouden tutkimusinstituutti (FAPRI) ja Australian maataloustutkimuslaitos (ABARE).

Komissio kysyi ulkopuolisten asiantuntijoiden mielipidettä tietyistä kysymyksistä. Tämä koski erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan maataloutta ja maaseudun kehitystä. Tehtiin tutkimus maailman naudanlihamarkkinoista ja yhteisön vientimahdollisuuksista. Tämän lisäksi komissio saattoi käyttää hyväkseen FAIR-ohjelman parissa suoritettuja tutkimuksia eli hankkeita FAIR 1 - CT95-0029 (KIE-maiden liittymisestä EU:hun aiheutuvat maatalousvaikutukset) ja FAIR 3 - CT96-1849 (Yhteisen maatalouspolitiikan aluevaikutusanalyysi (CAPRI)).

2. Komission tekemien analyysien pääasialliset tulokset on julkaistu tiedonantoina ja kertomuksina tai maatalouden pääosaston työasiakirjoina. Useimmissa asiakirjoissa on viiteluettelo, josta selviävät pääasialliset käytetyt lähteet.

3. Agenda 2000 - ehdotusten vaikutusten arvioimiseksi komissio käytti Bonnin yliopiston kehittämää alakohtaista mallia "SPEL-MFSS", joka on nyt Eurostatin vastuulla. Kyseessä on täydellisin toimintatapoja jäljittelevä malli yhteisön maataloudessa. Sen avulla voidaan arvioida toimintatapojen muutosten vaikutuksia keskipitkällä aikavälillä. Aikaisemmat kokemukset, joita on saatu esimerkiksi vuoden 1992 uudistuksen yhteydessä, ovat vahvistaneet tämän mallin toimivuuden.

Ehdotuksia valmisteltaessa käytettiin Maatalouden kirjanpidon tietoverkkoon (FADN) perustuvia mikrotaloudellisia analyysejä erityisten kysymysten tarkastelemiseksi. Analyysimetodologia esiteltiin ja siitä keskusteltiin jäsenvaltioiden asiantuntijoiden kanssa FADN-komiteassa, samoin keskusteltiin joissakin jäsenvaltioissa FADN:n perusteella tehdyistä tutkimuksista.

Kokonaisvaikutusten arvioinnin osalta komissio ei luottanut nk. tyyppi- tai mallitiloihin liittyviin ja FADN:iin perustuviin mikrotaloudellisiin laskelmiin. Niiden staattisesta luonteesta johtuen ja käytetyistä työhypoteeseistä riippuen tällaiset laskelmat voivat helposti antaa hyvinkin harhaanjohtavia tuloksia, kuten kokemus on osoittanut vuoden 1992 uudistuksen yhteydessä.

Komissio on kuitenkin tietoinen lukuisista staattisista mikrotaloudellisista laskelmista, joita erityisesti jotkut ammatilliset organisaatiot ovat tehneet ja esittäneet.

4. ja 5. Kaikki maatalouden pääosaston asianomaiset yksiköt ovat osallistuneet toimintatapojen muotoiluun, markkinoiden eri alat mukaan lukien, mikä ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki virkamiehet olisivat osallistuneet tehtyyn työhön. Pääjohtaja koordinoi ja valvoi työtä. Komissio teki lopulliset toimintatapaa koskevat valinnat maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaavan komission jäsenen ehdotuksesta perustaen valintansa tehtyihin analyyseihin, esitettyihin näkökantoihin ja toimintatapojen muotoilemiseksi tehtyyn alustavaan työhön.

(1) KOM(97) 2000 lopullinen.

Top