Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E001036

    WRITTEN QUESTION No. 1036/98 by Fernando FERNÁNDEZ MARTÍN to the Commission. Human rights and democracy

    EYVL C 323, 21.10.1998, p. 108 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E1036



    Virallinen lehti nro C 323 , 21/10/1998 s. 0108


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1036/98 komissiolle esittäjä(t): Fernando Fernández Martín (PPE) (6. huhtikuuta 1998)

    Aihe: Ihmisoikeudet ja demokratia

    Talousarvion alamomenttiin B7-7020 on varattu 19 miljoonaa ecua ihmisoikeuksien ja demokratian vahvistamiseen kehitysmaissa. Kyseeseen tulevat julkishallinnon toimintaan liittyvät toimet (tuki äskettäin valituille kansallisille parlamenteille, oikeudenkäyttövallan riippumattomuuden vahvistaminen, avoimuus julkisten varojen hoidossa jne.) sekä siviiliyhteiskunnan vakauttaminen (valistaminen ja koulutus ihmisoikeuksien alalla, riippumattomien tiedotusvälineiden tukeminen jne.).

    Mitä toimia on rahoitettu tästä alamomentista? Voidaanko komission harjoittaman seurannan perusteella antaa informaatiota näiden toimien vaikutuksen kestosta?

    Komission jäsenen João de Deus Pinheiron komission puolesta antama vastaus (29. huhtikuuta 1998)

    Budjettikohdalle B7-7020 ¨ihmisoikeudet ja kansanvalta kehitysmaissa¨ osoitettiin 17 miljoonaa ecua vuonna 1997, jolloin tästä budjettikohdasta rahoitettiin 56 tointa AKT-maissa ja Aasiassa. Näistä toimista 22 koski budjettivallan käyttäjän toimintaa. Tämä osuus oli 51 prosenttia kokonaisbudjetista. Jäljelle jäävä osuus käytettiin kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen.

    Täydellinen luettelo osaston B7-7020 (Eurooppalainen aloite kansanvallan ja ihmisoikeuksien hyväksi) kaikista budjettikohdista rahoitetuista toimista on neuvoston ja jäsenvaltioiden ihmisoikeuksia, kansanvaltaa ja kehitystä käsittelevässä kokouksessa 28.11.1991 annetun päätöslauselman täytäntöönpanoa koskevan vuosikertomuksen liitteenä.

    Komissio voi seurata kyseisestä budjettikohdasta rahoitettujen toimien toteuttamista, siitä saatuja tuloksia ja myös toimien lyhyen ja keskipitkän aikavälin elinkelpoisuutta toimien toteuttamisesta vastuussa olevien järjestöjen toimittamien täytäntöönpanokertomusten perusteella. Komission valtuuskunnat vahvistavat seurannan ja täydentävät sitä matkoillaan niissä maissa, joissa toimia toteutetaan. Poliittisesti herkkiä ja merkittäviä rahoituskustannuksia vaativia toimia varten on suunniteltu väliarvioita.

    Komissio määrittelee asteittain tunnistamista koskevilla työmatkoillaan maakohtaiset lyhyen ja keskipitkän aikavälin yhteistyöstrategiat. Näillä matkoilla määritetään ihmisoikeuksien alalla rahoitettavien toimien tärkeysjärjestys, käytettävät rahoituslähteet (budjettikohdat, vastaava kansallinen ohjelma, kohdemaan sijoittamat varat, kannustusrahat) ja toimien toteuttamisesta vastaavat järjestöt.

    Niinpä esimerkiksi Ruandassa valittiin huhtikuun 1994 traagisten tapahtumien vuoksi kehitysyhteistyön tärkeimmäksi kohteeksi oikeusjärjestelmän vahvistaminen. Vuodesta 1994 alkaen kyseisestä budjettikohdasta on rahoitettu tällä alalla valtiosta riippumattomien, näihin kysymyksiin erikoistuneiden järjestöjen (kansalaisverkko, asianajajat ilman rajoja, kansainvälinen uudistettu rikosoikeus) tuella toteutettavia toimia, joilla on tuettu Ruandan asioita käsittelevää kansainvälistä tuomioistuinta ja Ruandan oikeusministeriötä 7,5 miljoonalla eculla. Tämän täydennykseksi ja näihin toimiin sovitettuna jälleenrakennusohjelmassa hyväksyttiin oikeudellisen infrastruktuurin kunnostamista koskeva hanke, jonka arvo on 7 miljoonaa ecua.

    Komission rahoittamien toimien tehokkuutta ja elinkelpoisuutta lisätään määrittelemällä maakohtainen yhteistyöstrategia, jota täydennetään käytettävissä olevien varojen tehokkaalla koordinoinnilla ja toistensa täydentävyydellä.

    Top