EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 91998E000242

WRITTEN QUESTION No. 242/98 by María ESTEVAN BOLEA to the Commission. Biological diversity

EYVL C 386, 11.12.1998, s. 8 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Euroopan parlamentin verkkosivustolla

91998E0242



Virallinen lehti nro C 386 , 11/12/1998 s. 0008


KIRJALLINEN KYSYMYS E-0242/98

esittäjä(t): María Estevan Bolea (PPE) komissiolle

(13. helmikuuta 1998)

Aihe: Biologinen monimuotoisuus

Euroopan komissio valmistelee Euroopan monimuotoisuutta koskevaa strategiaa. Onko sen toteuttamista varten tutkittu aikaisemmin joitakin seuraavista kohdista:

- Euroopan biologisen monimuotoisuuden nykytilanteen tutkinta

- eläin- ja kasvilajien sekä niiden elomuotojen jakaantuminen

- alueet, joille suojellut lajit keskittyvät

- uhkatekijät

- vaadittavat suojelutoimenpiteet

- suojelualueiden suhteen mahdollisesti tehtävät toimet?

Mikäli komissio on suorittanut tarpeelliset tutkimukset, kartoitukset ja hankkeet vastatakseen edelliseen kysymykseen, ovatko nämä tutkimukset saatavilla? Voisimmeko saada tutustua niihin?

Mikäli niitä ei ole, voisiko komissio kertoa, kuinka se on laatinut biologista monimuotoisuutta koskevan strategian?

Komission jäsenen Ritt Bjerregaardinkomission puolesta

antama yhteinen vastaus kirjallisiin kysymyksiin E-0237/98, E-0238/98,E-0239/98, E-0240/98, E-0241/98 ja E-0242/98

(31. maaliskuuta 1998)

Komissio antoi 4. helmikuuta 1998 neuvostolle ja parlamentille tiedonannon biologista monimuotoisuutta koskevasta Euroopan yhteisön strategiasta(1). Tässä strategiassa määritellään kehykset toimenpiteille, joiden avulla luonnon monimuotoisuuteen liittyvät näkökohdat voidaan ottaa huomioon asiaankuuluvilla yhteisön politiikan aloilla.

Tämän strategian kehittämisessä komissio on ottanut huomioon taustatiedot, jotka esitetään ensimmäisessä kertomuksessa biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen täytäntöönpanosta Euroopan yhteisössä(2). Tähän kertomukseen sisältyy tiivistetty arvio biologisen monimuotoisuuden merkityksestä ja asemasta yhteisössä. Arvio perustuu Euroopan ympäristökeskuksen sekä muiden organisaatioiden ja laitosten toimittamaan aineistoon, johon sisältyy muiden muassa Euroopan ympäristökeskuksen "Dobris-arvion" ja Corine-biotooppitietokannan sekä viimeaikaisten ja tulevien julkaisujen tietoja biologista monimuotoisuutta uhkaavista vaaroista Euroopassa sekä komission viime vuosina aloittamista oikeudellisista menettelyistä saatuja tietoja. Lisäksi näistä kaikista lähteistä on saatu runsaasti tietoa eläin- ja kasvilajien levinneisyydestä, suojeltujen lajien elinympäristöistä, niitä uhkaavista vaaroista ja tarvittavista suojelutoimenpiteistä myös suojeltujen alueiden ympärillä.

Biologista monimuotoisuutta koskevan yhteisön strategian toimenpiteet siis perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan asiatietoon.

Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen mukaan ex situ -suojelutoimenpiteitä on toteutettava pääasiallisesti in situ -suojelun täydentämiseksi. Yksi näistä in situ -toimenpiteistä määritellään yleissopimuksen 8 artiklan f kohdassa seuraavasti: "palauttaa ennalleen ja elvyttää rappeutuneita ekosysteemejä ja edistää uhanalaisten lajien elvyttämistä...". Tämän vuoksi näyttäisi siltä, että kirjallisessa kysymyksessä 238/98 pidetään elinympäristöjen elvyttämistä virheellisesti ex situ -toimenpiteenä.

Biologista monimuotoisuutta koskevan Euroopan yhteisön strategian mukaan "geenipankeilla, vankeudessa tapahtuvalla kasvatuksella, eläintarhoilla ja kasvitieteellisillä puutarhoilla voi olla hyvin arvokas tehtävä, jos niiden toiminta yhdistetään koordinoituun luontoon palauttamiseen tai integroituun suojelujärjestelmään". Yhteisön strategiassa myös asetetaan tähän liittyvät erityiset tavoitteet. Eläintarhojen merkitystä yhteisön luonnonsuojelupolitiikassa käsitellään erityisesti komission neuvostolle antamassa ehdotuksessa neuvoston suositukseksi luonnonvaraisten eläinten pitämisestä eläintarhoissa(3).

Biologista monimuotoisuutta koskevassa yhteisön strategiassa pyritään ennakoimaan, estämään ja vastustamaan biologisen monimuotoisuuden huomattavaan vähenemiseen tai häviämiseen johtavia syitä jo niiden lähteillä. Tällä on tarkoitus edistää sekä nykyisen vähenemis- ja häviämissuuntauksen kääntämistä että lajien, ekosysteemien ja maatalousekosysteemien asettamista tyydyttävälle suojelun tasolle. Sen vuoksi biologista monimuotoisuutta koskevassa yhteisön strategiassa keskitytään yhdentämään biologista monimuotoisuutta koskevia näkökohtia muiden yhteisön politiikan alojen määrittelyyn ja täytäntöönpanoon. Tällä tavoin yhteisö pyrkii "huolehtimaan, että luontaisesti esiintyvien luonnonvaraisten lajien populaatioiden koko, rakenne, levinneisyys ja kehitys on suojattu riittävän hyvin, ja tukemaan kaikkein uhanalaisimpien lajien elvytyssuunnitelmia". Lisäksi strategiaan sisältyy erityinen tavoite, joka koskee hallintasuunnitelmien kehittämistä valittuja uhanalaisia lajeja varten.

Sillä, miten sekä komissio että jäsenvaltiot soveltavat joitakin yhteisön nykyisiä politiikkoja ja välineitä, voi olla kielteisiä seurauksia biologiselle monimuotoisuudelle. Tämän vuoksi biologista monimuotoisuutta koskevassa yhteisön strategiassa ilmoitetaan toimintasuunnitelmien ja muiden komission toteuttamien toimenpiteiden kehittämisestä ja täytäntöönpanosta. Näiden toimintasuunnitelmien avulla muutetaan biologista monimuotoisuutta koskevassa strategiassa määritellyt politiikan suuntaviivat yhdentämiseen tähtääviksi konkreettisiksi toimiksi.

Biologista monimuotoisuutta koskevan strategian täytäntöönpano edistää biologista monimuotoisuutta koko yhteisön alueella. Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen täytäntöönpanon onnistuminen edellyttää yhteistyötä sekä jäsenvaltioissa että yhteisön tasolla. Kansallisten strategioiden kehittäminen ja täytäntöönpano kaikissa jäsenvaltioissa on ehdoton edellytys, mutta myös tietyillä yhteisön politiikoilla ja välineillä on merkittävä vaikutus biologiseen monimuotoisuuteen. Sen vuoksi yhteisön on ryhdyttävä näillä alueilla toimenpiteisiin, joilla täydennetään kansallisia ponnistuksia ja vältetään niiden vaikutusten kumoaminen. Yhteisön strategia keskittyy yhteisön politiikkojen ja välineiden kehittämisen ja täytäntöönpanon jatkamiseen.

Biologista monimuotoisuutta koskevaan yhteisön strategiaan sisältyy erityisenä tavoitteena luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen soveltamisesta yhteisössä 3 päivänä joulukuuta 1982 annetun neuvoston asetuksen (ETY) 3626/82(4) täytäntöönpano ja mukauttaminen vastaamaan CITESin sopimuspuolten konferenssin muita päätöksiä.

Komissio on osallistunut aktiivisesti biologista monimuotoisuutta koskevan yhteisön strategian laatimiseen.

Parlamentilla tulee aikanaan olemaan mahdollisuus arvioida tämän ehdotuksen teknisiä yksityiskohtia ja kullekin politiikan alalle asetettuja erityisiä tavoitteita.

(1) KOM(98) 42 lopullinen.

(2) SEC(98) 348.

(3) KOM(95) 619 lopullinen.

(4) EYVL L 384, 31.12.1982.

Alkuun